Brexit biedt kans op een beter Europa
Volgende week is het zover. Donderdag 23 juni 2016 mag het Britse volk zich uitspreken voor of tegen het beëindigen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Zoals het er nu naar uitziet zal de meerderheid van de bevolking kiezen voor uittreden uit de EU. Daarmee wordt dan een eerste stap gezet in de ontmanteling van een orgaan dat als een goed idee begon en zich ontwikkelde tot een oncontroleerbaar en ondemocratisch monster.
Bindend
Anders dan ons Oekraïne-referendum is het Britse referendum bindend. De regering moet de uitslag dus overnemen. Daarmee is niet gezegd dat de UK volgende week vrijdag wellicht geen EU-lid meer is. Hoe wordt er bijvoorbeeld omgegaan met Engelsen die in EU-lidstaten werken? Wat wordt hun status, mogen zij blijven, hebben ze visa nodig? Dat soort zaken moet allemaal worden uitgezocht. Het is immers voor het eerst dat een land uittreedt. De EU-verdragen kennen zelfs geen uittredingsprocedure.
Er zullen ook nieuwe handels- en economische verdragen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk moeten worden gesloten. Ook vanwege de EU aangepaste Britse wetgeving zal ingrijpend moeten worden gewijzigd. Dit is niet in een vloek en een zucht geregeld. Dat hele proces van de Brexit zal waarschijnlijk vele jaren in beslag nemen.
Export
Wat de effecten van een Brexit zullen zijn op de EU en op het Verenigd Koninkrijk is nog niet duidelijk. Hoe zullen de beurzen zich ontwikkelen, hoe zit het met de werkgelegenheid? Hoe ontwikkelt het Britse pond zich ten opzichte van de Euro? De kans bestaat dat het pond fors in waarde zal dalen. Dat zal absoluut implicaties hebben op de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk
Soevereiniteit
Of de Brexit er daadwerkelijk komt weten we nu nog niet. Uit alle voorzienbare uitdagingen – ik wil niet spreken van problemen – die een uittreding met zich meebrengt, kunnen we afleiden dat de EU diep in de vezels van de diverse lidstaten is gaan zitten. Er is geen nationale soevereiniteit meer. Indien een land ervoor kiest om baas in eigen huis te worden, heeft dat invloed op alle leden. Of we het willen of niet.
Desintegratie
Ik vind een Brexit het beste wat ons kan overkomen. Daarmee kan dan de voortwoekerende invloed van de ondemocratisch ontworpen en bestuurde EU worden gestopt. De kans is aanwezig dat de Brezit het statrtsein is voor een verdere desintegratie van de EU. Ga maar na: in meerdere lidstaten groeien EU-kritische en anti-EU partijen als kool. Hun populariteit neemt meer en meer toe.
Een Brexit zal meer landen ertoe inspireren om uittreding te overwegen of in ieder geval voor te leggen aan hun bevolking. Ook in ons land zal de discussie over een eventuele Nexit een impuls krijgen. Dat wij niet zoals de Britten een bindend referendum kennen doet daarbij niet ter zake. Het spook van het verlaten van de EU kan simpelweg niet meer terug de kast in.
Onafhankelijkheid
Dat voor de Britten de jaren na een Brexit niet eenvoudig worden, zit er dik in. Dat moet de Britten echter niet ervan weerhouden om deze stap naar het herwinnen van hun gekoesterde nationale onafhankelijkheid te zetten. En het zou ons Nederlanders er niet van moeten weerhouden om hen op enigerlei wijze in het kielzog te volgen.
Want het verlaten van de huidige Unie geeft ons de mogelijkheid om het Europese huis af te breken en opnieuw op te bouwen. Een huis met minder kamers (lidstaten), minder regels, meer democratie, meer nationale soevereiniteit en meer vrijheden. Een systeem dat zich vooral richt op stimulering van economische samenwerking zonder tegelijkertijd de deelnemers politiek vleugellam te maken. Want de politieke unie heeft inmiddels bewezen niet te werken. Daar moeten we dus mee stoppen.
Daarom hoop ik volgende week op een positieve uitslag van het Brexit-referendum.
Over de auteur
- Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken
Dit is op Kattukse Vrienden voor Israël herblogd.
EU is opgericht als sterfhuis voor de Europese volkeren. Het heeft ons 60 jaar Gladio terreur op eigen bodem gegeven, de Balkanoorlog, de laagste economische groei in de Wereld, rassenleer met nepmigranten, een groeiend leger onproductieven (EP-ers, nep-ngo’s, denktanks). EU brengt ons in de dwangbuis van TTIP, transhumanisme en democratie wordt vervangen door technocratie:
https://www.technocracy.news/index.php/2016/05/13/scientists-meet-secret-discuss-creating-synthetic-human-genome/
In Engeland zijn er meer academici die zich uitspreken, kunnen wij zeer veel van leren; o.a. deze Michael Gove: https://www.youtube.com/watch?v=5NLc9i_O14Q
Brexit zou ons wegslepen voor de poort van de hel.
Wat een sprookje. Opkomende nationalisme is niets om trots op te zijn en dankzij de EU zijn wij gelukkig 60 jaar verder zonder grote uitbarstingen van geweld. Natuurlijk heeft de EU bijsturing nodig en natuurlijk moet het afgelopen zijn met pendelen tussen Brussel en Strasbourg. En landen zoals Turkije zijn niet welkom. maar van rechts nationalisme hoeven wij niets te verwachten dan ellende.
@mdcleaver,
1. Uit die “EU” treden heeft niets met “opkomend nationalisme” te maken, maar juist met meer samenwerking –
tussen democratische, onafhankelijke landen.
2. Na WO II was er in het geheel geen reden tot conflict[en] in [ West- ] Europa.
En het waren de Marshall Hulp en de Nato, die economische opbouw resp. vrede tot stand brachten;
de EeG en “EU” hebben deze niet veroorzaakt, maar alleen van die opbouw geprofiteerd.
3. Deze “EU” is on-democratisch tot stand gekomen, is een bureaucratische moloch en “drijft” op een
gigantische schulden-berg, inclusief gevaarlijke geld-drukkerij en -rondpompen.
4. In deze “EU” is geen echte samenwerking, maar bedriegt men elkaar en buit men elkaar uit.
5. Qua visie, beleid en geopolitiek, is het een namaak-socialistische ‘failed state’.
6. Na de verdragen van Straatsburg, 1975, en van Barcelona, 1995, is de invloed en immigratie van het
onveranderbare, destructieve en agressieve mohammedanisme, ons grootste probleem geworden.
Goed artikel.
Eerst de Brexit,
daarna de NEXIT.
Dank U, Hr. v.Dijken, dank u!
Het gaat een 100% Brexit worden, daar zal vriend & vijand het toch wel over eens zijn.
Denk toch eens hoe het allemaal begonnen is?
1944 BeNeLux opgericht in Londen, toen het vasteland van Europa nog niet was bevrijd.
1951 EGKS Europese Gemeenschap van Kolen en Staal.
1958 EEG Europese Economische Gemeenschap.
Daar hadden we moeten stoppen. Dat liep als een trein.
Maar ja, onze politieke parasieten moesten zo nodig meer macht vergaren en krijgen,
dus pats boem, onze rupsjes nooit genoeg gingen verder dan “we”eigenlijk wel wilden.
Gedachtig onze ” niet gekozen” Jean Claude J, ging het steeds een stapje verder,
tot er geen weg meer terug was.
Zie de Euro geboorte en het toch doordrukken der E.U grondwet, pardon Verdrag van
Lissabon.
ONDANKS het duidelijke NEE van Frankrijk en Nederland.
Alles hangt van leugens aan elkaar.
Het inwisselen der Gouden Harde Gulden, tegen 10% onder de waarde..
( gevoelsinflatie genaamd ) door ABN AMRO baasje “Lachebekje” Zalm.
De grootste ROOF in de historie van der Lage Landen…..
Na Brexit, graag een Nexit!