Turkije is niet meer zo nodig bij vluchtelingencrisis

Zoals u hebt kunnen lezen ben ik niet bepaald enthousiast over de naderende deal met de Turken, die de EU ferm bij de ballen hebben. De mogelijke deal geeft de Turkse regering veel te veel macht in het instabiele Europa en zal uiteindelijk, want elke medaille heeft z’n keerzijde, tot het einde van de EU leiden.

Helaas voor de één, gelukkig voor de ander, is het nog niet zover. Immers, Turkije heeft bij monde van de minister van Europese Zaken Volkan Bozkir de reikwijdte van de mogelijke deal inmiddels – waarschijnlijk onder regie van Erdogan – ernstig beperkt. Hij maakte gisteren volkomen duidelijk waar de Turkse regering staat: dat land zal de huidige vluchtelingen in Griekenland, zoals eigenlijk al verwacht werd, niet terugnemen. Ook zal het aantal overige migranten dat het land wil terugnemen slechts enkele duizenden en niet de gewenste honderdduizenden zijn.

geen EU-politicus lijkt zonder meer bereid te zijn het hoofd op het Turkse hakblok te leggen

Ook in de EU loopt de kritiek op. Zelfs de opper-aan-de-leibandloper Guy Verhofstadt heeft de deal aangevallen: hij wil niet dat de EU “de sleutels van de deur naar Europa aan de Turkse sultan Erdogan geeft” (bron: Elsevier.nl). Het piept en het kraakt en geen EU-politicus lijkt zonder meer bereid te zijn het hoofd op het Turkse hakblok te leggen. Nog niet, in ieder geval.

De betekenis van de Turkse boodschap is namelijk: “Wij zijn onbetrouwbaar als onderhandelingspartner”. De eerder geëiste 6 miljard euro aan financiële steun, visumvrij reizen en open-einde gesprekken over een EU lidmaatschap zijn nu blijkbaar alweer onvoldoende. Het is overduidelijk dat Turkije veel meer uit de deal probeert te halen en minder wil doen. De vraag is of hen dat zal lukken, omdat Erdogan en Davutoglu simpelweg worden ingehaald door de razendsnel voortschrijdende ontwikkelingen.

De diverse lidstaten die als eerste met de vluchtelingenstroom worden geconfronteerd hebben namelijk niet gewacht op oekazes uit Brussel en hebben de touwtjes in eigen handen genomen. Voorafgegaan door landen als Hongarije en Polen hebben inmiddels alle Balkanstaten – onder aanvoering van dwarsligger Oostenrijk – de grenzen dichtgegooid, met als laatste aansluitende landen Slovenië en Servië. Dit heeft ertoe geleid dat geen vluchteling of immigrant Griekenland nog kan verlaten. Het land lijkt een afschrikwekkende eindhalte te zijn geworden voor de vluchtelingenstroom uit Turkije.

Rutte heeft beloofd dat onder zijn voorzitterschap de immigratiestroom naar Europa drastisch zal worden verminderd. Hij gunde zichzelf 6 tot 8 weken. Het ziet het er naar uit dat het hem lukt. Niet vanwege zijn daadkrachtige voorzitterschap, niet vanwege doortastend beleid uit Brussel, maar vanwege het volledig uitblijven van daadwerkelijke regie. Ironisch genoeg heeft juist de machteloosheid van de regeringsleiders en de Brusselse ongekozenen voorlopig voor een oplossing gezorgd.

het volledig uitblijven van daadwerkelijke regie

Wat Asher een week geleden al voorspelde is uitgekomen. De immigratiestroom is voorlopig gestopt, niet omdat de Balkanlanden op het immer falende EU-gezag wachtten, maar begrijpelijkerwijs hun eigen plan trokken. Dat schetst ook de nieuwe contouren van de EU. Hoewel de poppenkast in stand wordt gehouden, realiseren steeds meer landen zich dat de EU-machinerie bij grote bedreigingen niet tot effectieve besluiten komt.

Dat deze situatie geen definitieve oplossing biedt, omdat door de vluchtelingen alternatieve routes worden gezocht, is evident. Ook zijn we nog niet af van de honderdduizenden asielzoekers en illegalen in het rijke West-Europa. Die toekomstige problemen, samen met het almaar groter wordende Griekse drama, mogen de Slowaken dan vanaf juli van dit jaar proberen op te lossen, zodra zij het stokje van Rutte overnemen. Of een wurgende deal met Turkije daarbij echt nodig is, is nog maar de vraag.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
jungleelephant
jungleelephant
6 jaren geleden

Erdogan lan zijn voorstel steken waar de zon nooit schijnt;wurgcontracten zijn ons al te vaak door de strot geduwd!

Dicksy
Dicksy
6 jaren geleden

En niet vergeten de etnische zuivering van zijn land op een legale manier bewerkstelligen door ongewenste bewoners ( o.a. de koerden, zijn criminelen….. ) een visum door de strot te jagen voor Europa.
Hij zal zijn ongewenste bewoners voor de keus stellen, ofwel een visum voor Europa aannemen en verdwijnen uit Turkije ofwel rotten in een Turkse cel.
Een soort Armeense genocide maar nu zonder een schot te laten.

Cool Pete
Cool Pete
6 jaren geleden

Elke “deal” [ lees: chantage- / wurg-contract ] met Erdogan, is uit den boze. Het enige, dat de Moslim Broeder
Erdogan met Europa wil, is het islamiseren [ en de rijkdom wegtrekken ].
Turkije is een van de grote veroorzakers van de problemen.
Deze dictatuur moet UIT de Navo, en NOOIT in de “EU”.

We hadden de vluchtelingen- / bevolkings- / burger-oorlogs- problemen DAAR moeten helpen aanpakken.
Bijvoorbeeld via de Verenigde Naties; en vooral via politieke druk op die islamitische dictaturen in het M.O.

Nu importeren we – op illegale ! wijze – armoede, achterlijkheid en geweld.
In plaats van onze kennis, kunde en opbouwend vermogen, te exporteren,
en die landen te leren hoe je een goed land opbouwt.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x