Deal met Turkije brengt einde EU naderbij

Om een tot een oplossing te komen om de almaar aanhoudende vluchtelingen- en migrantenstroom in te dammen is er gisteren gesproken tussen de Europese regeringsleiders en de minister-president van Turkije.

Zoals te verwachten viel stelt Turkije zich buitengewoon opportunistisch op en heeft hoge eisen voor de EU om tot een oplossing te komen. En geef de Turken daarin eens ongelijk. Dit land is de spil waarom elke oplossing draait. Zonder Turkse medewerking komt Europa geen stap verder.

Het voorstel waarmee Turkije kwam, is volgens veel Europese regeringsleiders een doorbraak: het biedt mogelijkheden om illegale migranten terug te sturen naar Turkije en om de stroom van echte vluchtelingen te controleren. Het probleem zit ‘m in het nakomen van de afspraken en de controle daarop. Van een land met een politiek leider als Erdogan kan je realistisch gezien van alles verwachten. Je hebt in ieder geval de zekerheid dat hij chronisch onbetrouwbaar is en dat er elke dag weer nieuwe eisen kunnen worden gesteld.

Zonder Turkse medewerking komt Europa geen stap verder

Allereerst het stoppen van de illegale oversteek, per smokkelaarsboot, naar Griekenland. Turkije heeft al eerder beloofd deze vorm van migratie aan te gaan pakken. Dat is uiteraard een leugen gebleken. Turkije heeft tot dusver op geen enkele wijze ingegrepen en de stroom van illegale migranten blijft aanhouden. Zou Turkije die afspraak nu wel nakomen, dan is de kans reëel dat de route wordt verlegd en illegalen Europa op een andere wijze bereiken en kunnen we van voren af aan beginnen.

Daarnaast wil Turkije meer geld, namelijk drie miljard euro bovenop de reeds toegezegde drie miljard. De onderbouwing van dat bedrag klopt van geen kanten. Turkije zegt dat extra geld nodig te hebben voor het terugnemen van illegale migranten. Daar staat tegenover dat Europa een échte vluchteling zal opnemen tegenover elke illegaal die terug wordt gestuurd. De facto wordt het aantal in Turkije opgevangen migranten daarmee niet groter. Meer geld is daarom niet nodig.

De vluchtelingen die via de nieuwe legale route Europa binnenkomen, moeten vervolgens over de lidstaten worden verdeeld. Dat zullen er maar enkele zijn, omdat veel Oost-Europese lidstaten geen vluchtelingen meer willen opnemen. De overige lidstaten zullen dat weer niet zomaar accepteren.

ingrediënten die het onafwendbare einde van de EU een stap dichterbij zullen brengen

Let wel: op dit moment is er nog geen sprake van een deal. In een uniek moment van wijsheid hebben de Europese leiders aangegeven dit eenzijdige voorstel eerst nog eens goed te willen bestuderen. Een besluit wat er hopelijk toe leidt, dat het voorstel wordt afgeblazen. Er zijn immers teveel open eindes en de EU moet teveel op de knieën voor een onbetrouwbare dictator. We kunnen er niet op vertrouwen dat de afspraken met Turkije en de onderlinge solidariteit tussen de EU-lidstaten stand houden.

Het kan nu drie kanten opgaan: óf er wordt verder onderhandeld over het voorstel óf de EU verwerpt het pakket van de Turken en Rutte moet op zoek gaan naar een alternatief plan om de immigrantenstroom in te dammen óf de EU gaat door de knieën en komt tegemoet aan alle Turkse eisen.

In dat laatste geval zullen de spanningen tussen de EU-lidstaten alleen maar toenemen. De Europese samenwerking komt dan meer en meer onder druk te staan. Tevens wordt er in dat scenario verder gesproken over een Turks EU-lidmaatschap en een mogelijke activatie daarvan. Er is dan een verbond met de Duivel gesloten. Allemaal ingrediënten die het onafwendbare einde van de EU een stap dichterbij zullen brengen.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] u hebt kunnen lezen ben ik niet bepaald enthousiast over de naderende deal met de Turken, die de EU ferm bij de ballen […]

Juan
Juan
7 jaren geleden

Indien wij een andere politiek willen in talloze dossiers en dit op een vreedzame manier willen bereiken, zullen wij anders moeten gaan stemmen. Ook zullen wij met ons geld moeten gaan stemmen. Diensten en producten van bedrijven en instellingen met onwenselijk gedrag zullen wij massaal moeten mijden. En ook dan zal het een proces van lange adem zijn. De huidige politieke, economische kliek zit, als de tentakels van een octopus, in alle geledingen van de samenlevingen.

Guardiacivil
Guardiacivil
7 jaren geleden

Is er nou helemaal niemand of secret org. die deze maffia bende doet stoppen?

clandistien
clandistien
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Guardiacivil

Ja hoor, hele volksstammen zelfs zijn er die dit kunnen stoppen, als ze maar eens niet achter een rattenvanger aanliepen en in totaal oppsotionele richting zouden stemmen dan nu het geval is. Bernie Sanders in de usa, de Sp in nederland enz. pas als die (snel) de meerderheid krijgen, wordt deze oneindige veldtocht afgeblazen. Zoniet dan gaat het door en geloof maar niet dat als de Eu zijn zin krijgt om een volwaardige unie te worden er geen brexit volgt en een ja referendum voor de oekraine, dat die veldtocht zal stoppen want dan staat de Eu met de usa voorop bij de russen aan de deur te kloppen. De totale macht is immers pas totaal als alles onder controle en bewind is geplaatst.

Harrie Vaes
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Guardiacivil

Diegene die het werkelijk willen stoppen worden door de politieke correctheid gedemoniseerd.
En het merendeel van de Nederlandse kiezer loopt als makke schapen achter de correctheid aan de slachtbank tegemoet.
Hun ogen zullen pas open gaan als het werkelijk TE LAAT is.
En dan is het van ..hadden we maar……….

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Een mafia-deal tussen Merkel [ Duitsland ] en de islamo-fascist en Kurden-uitmoorder Erdogan [ Turkije ],
dat voorspelt fataal onheil.
De Moslim Broeder Erdogan – met hulp van zijn jochie Moslim Broeder Barack Hussein O. – bouwt aan een soennitisch Kalifaat van Tadjikistan t/m Nederlagistan, en van Zwedistan t/m Egyptistan. Saudi-Barbarije doet al mee.

En M.je mocht er bij zijn. Wat zullen de usurpators tevreden met hem, maar vooral met zichzelf zijn.
De gewone mensen wacht niets anders meer dan eindeloze ellende en verdriet ………

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x