Laten we het over policor rechts hebben

Veel is de laatste dagen gezegd over het wegkijken van Links. Ook op deze site lieten verschillende scribenten hun verontwaardiging over links de vrije loop. Toekijken en benoemen schijnt veel beter te zijn. Precies die kwaliteiten die links volgens de toekijkers van rechts ten enenmale ontbeert.

Maar laten wij het eens over rechts hebben. Wat hebben die het afgelopen decennia nou helemaal gedaan, behalve dan roepen dat Wilders eigenlijk links is? Als de VVD niet zo ongelofelijk had weggekeken bij het instemmen met het toetredingsproces van Turkije tot de EU in 2004, dan zat Wilders nu nog bij de VVD.

Wie kent nog Bernhard Wientjes? De vleesgeworden rechtse Opperbal der Nederlandse ondernemers. Als voorzitter van VNO-NCW kluste hij jarenlang bij als lobbyist van migratie en islamisering. Hij trok als eerste aan de bel als Wilders weer eens met een sticker of een film dreigde te komen.

De vleesgeworden rechtse Opperbal der Nederlandse ondernemers

Vanwege al die Nederlandse zakelijke belangen in het Midden Oosten, wist Wientjes niet hoe gauw hij preventief moest gaan blussen. Ook als er in de verre omtrek niemand te bekennen die ook maar de geringste aanstalten maakte om ergens een islamofobe lont te ontsteken.

Zijn opvolger bewoog hemel en aarde, opdat vertegenwoordigers van de Nederlandse regering op hun knieën richting Riyad zouden togen om daar in alle nederigheid het gewaad van koning Saoed te kussen.

Jozias van Aartsen is ook al zo een rare rechtse kwast. Hij besloot onlangs als burgemeester van Den Haag de bescherming van een hele wijk op Oud en Nieuw uit te besteden aan patrouillerende eenheden van de salafistische As-Soenna-moskee. Zelfs de SP is op dit gebied vele malen stoerder.

Het valt mij trouwens op dat mensen die ik vroeger ongelofelijk rechts vond, nu vaak de meest ondragelijke politiek-correcte onzin hoor debiteren.

Kijken wij over de grens, dan denk ik onwillekeurig aan de vorige kandidaat van de Republikeinen John McCain. Hij was een enthousiaste Arab Spring afficionado en als senator hartstochtelijk pleitbezorger voor het bewapenen van islamitische strijdgroepen in Syrië en Libië, met alle rampzalige gevolgen van dien.

Maar je kan het niet over rechts hebben zonder het ook over links te hebben. De ironie van links tegenwoordig is dat het volledig aan de leiband van Amerika loopt en een rechtse bal als Arend Jan Boekestijn is daar maar wat blij mee. VARA-programma’s als Pauw en DWDD maakten het Nederlandse publiek destijds rijp voor de Arabische lente en de NATO-bombardementen op Libië. Zulke gedienstige lakeien heeft Amerika al lange tijd niet meer in Nederland gehad.

de nationale wegkijktv

Afgelopen week liet de DWDD weer eens onovertroffen zien hoe je in Nederland de neiging tot benoemen neutraliseert. Nodig toekijkers gewoon uit en laat ze zoveel benoemen als zij in een paar minuutjes kunnen. Dat werkt net zoals een kopje koffie op het paleis en het lucht enorm op. Ze zullen zo blij zijn als een kind.

Je kan er donder op zeggen dat ze niet ter zake zullen komen en zich in hun enthousiasme vergalopperen. Een zeperd hier en daar wordt daardoor onvermijdelijk. Hun achterban zal nog weken napraten. De volgende dag kan er weer overgegaan worden tot de orde van de dag. Lekker wegkijken met vertrouwde BN-ers en cijfergoochelaars.

Als van de prins geen kwaad wetend, liet Matthijs zijn bengels begaan. Ze vergaten helemaal dat ze bij de nationale wegkijktv zaten: het nationale podium voor het massaal toejuichen van de komst van tienduizenden vluchtelingen. Het kwam niet eens in hen op om dat even te benoemen.

Over de auteur

Ruben Gischler
Ruben Gischler
Documentaire- en programmamaker.
Arabist. Afgestudeerd op de "moderne" geschiedenis van het Midden Oosten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
4 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Alex
Alex
7 jaren geleden

Jan van Zanen en van Aartsen. Burgervaarders van grote gemeentes
Beide laffe knuffelaars van het Salafisme

Frans Groenendijk
7 jaren geleden

De termen links en rechts zijn echt achterhaald
Is Ewald Engelen nu links of rechts?
http://www.keizersenkleren.nl/?tag=engelen
“DE ‘TIETEN EN KONT’-LEERSTOEL VAN PROFESSOR DR. E.R. ENGELEN”

G.
G.
7 jaren geleden

Het is maar hoe je links en rechts definieert.

Cool Pete
Cool Pete
7 jaren geleden

Heel goed artikel !
Inderdaad : “rechts” is minstens net zo laf en karakterloos als “links”

4
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x