Ik spuug op het COA en de principes en de regels

Principes zijn prachtig. Regels moeten er zijn. Maar die principes en regels hebben vandaag (in het jaar 2016 dus!) geleid tot de zelfgekozen dood van iemand die hier een leven in veiligheid zocht, omdat hij vanwege zijn seksuele geaardheid elders bedreigd werd. Waarvoor hij op de vlucht was geslagen, kwam hij hier ook weer tegen. Hij leeft niet meer. En het is een schande.

Al maanden wordt erop aangedrongen dat kwetsbare individuen (bijvoorbeeld LBHT’ers, maar ook christenen of “afvalligen”), die zich in de vluchtelingenstroom bevinden, apart worden opgevangen. COA, staatsecretaris Dijkhoff en allerlei andere Prinzipienreiter hebben dat geweigerd. De daders moesten maar worden aangepakt of overgeplaatst of uit de procedure gestoten, volgens deze luchtfietsers.

Geen wonder dat je naar Nederland wil, als je
als LBHT’er moet vluchten voor je leven

We moesten vooral niet toegeven aan de barbaarse denkbeelden van mensen die gewoon maar moesten leren hoe wij hier omgaan met vrijheden en rechten. Sanne Wallis de Vries vertelde bij Pauw dat we moesten práten totdat de homofobie was verdwenen. Die schaamteloos geëtaleerde wereldvreemdheid maakte me toen al ontzettend boos, maar nu ben ik ziedend.

Alphen aan de Rijn is verdomme een stad in Nederland, een modern welvarend land. Nederland was verdomme het allereerste land ter wereld waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar konden trouwen. De hoofdstad van Nederland is verdomme jaren- zo niet decennialang Gay Capital van de wereld geweest. Geen wonder dat je naar Nederland wil, als je als LBHT’er moet vluchten voor je leven.

En dan kom je hier aan, na een lange en gevaarlijke tocht. Aanmelding voor de procedure om asiel aan te vragen start in Ter Apel. Het COA deelt je verdomme in op een slaapzaal met zeven Arabische mannen, waarvan je weet dat die niet van jouw levensstijl gecharmeerd zijn. Je hoopt dat ze het niet door zullen hebben. Je doet geen oog dicht. Je bent doodsbang.

Dan word je overgeplaatst naar Alphen aan de Rijn, naar een voormalige gevangenis. Samen met twee lesbische vrouwen, twee transgenders en vijf andere homomannen vorm je een kleine, kwetsbare groep. Gelukkig is er inmiddels contact gelegd met LGBT Asylum Support en Secret Garden.

Vrijwilligers van die clubs gaan mee om aangifte te doen als twee van jullie verdomme op grove en zeer intimiderende wijze zijn aangerand door medevluchtelingen, ergens op een stille en donkere plek binnen de muren van de opvang. De politie ontraadt jullie verdomme die aangifte, omdat er geen signalement te geven valt. Het blijft dus bij een melding. Verdomme.

Ik spuug op het COA, met haar regels.
En op de schoenen van Dijkhoff

Er wordt aan het COA gevraagd om overplaatsing. Het COA weigert, want ze hanteren het principe dat slachtoffers veilig moeten zijn en daders aangepakt. Maar jullie zijn niet veilig en de daders zijn onbekend. Het COA is onvermurwbaar. Jullie worden wel naar de vrouwenafdeling overgeplaatst, wat de situatie iets minder bedreigend maakt. Maar niet veel leefbaarder.

Humanitas biedt een safe house aan in Rotterdam, waar jullie alle tien terecht kunnen. Dat kost uiteraard geld. Het COA weigert dat geld op te hoesten, want zegt alleen verantwoordelijk te zijn voor asielzoekers binnen de reguliere (nood)opvang. De gemeenteraad van Rotterdam gaat ook niet over tot financiering, want het is de verantwoordelijkheid van het COA. Verdomme.

Jullie hebben een hongerstaking gehouden, die werd ontkend door het COA. Er is een zelfmoordpoging gedaan, die gelukkig mislukte. En nu is het dan wel zover gekomen. Verdomme. Verdomme. Verdomme.

Ik spuug op het COA, met haar regels. En op de schoenen van Dijkhoff, met zijn principes. Ik wens alle leden van de Rotterdamse gemeenteraad slapeloze nachten toe. En ik hoop en bid dat dit de allerallerlaatste keer is dat een gevluchte LBHT’er zichzelf van het leven berooft, omdat hij geen uitweg meer ziet. Maar ik vrees het ergste. Godverdomme.

P.S. En natuurlijk wordt er officieel ontkend dat het om een LBHT’er gaat, vanwege culturele gevoeligheden enzo, maar ik meen het beter te weten. 1+1=2

Tekent u alstublieft de petitie Safe Houses for LGBT refugees, gericht aan staatssecretaris Dijkhoff. Een safe house crowdfunden kan ook een mooie bijdrage zijn aan de (gedeeltelijke) oplossing van deze misstand. Als de overheid het erbij laat zitten, kunnen we gelukkig altijd zelf nog iets ondernemen.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Vic
Vic
7 jaren geleden

Dit ging toch om een man die terug naar zijn vrouw in Irak wilde, niet om een gepeste homo?

Dominique Markouch
Dominique Markouch
7 jaren geleden

En geen spatje van medelijden met geboren en getogen Nederlanders die als vuil worden behandeld als er – om drogreden – een AZC in hun hechte gemeenschap wordt geknald?

Een kettingreactie van schade, kosten en andere ellende daalt op zulke mensen neer.

Overigens; de reden die een zgn. asielzoeker opgeeft – zou die altijd eerlijk zijn, mw. Mischke? . . . .
Het is eigenlijk volstrekt duidelijk – dus de schrijver van dit item kijkt de andere kant op.
Opheffen COA en sluiten AZC. Lost alle problemen op.

Je kunt je ogen niet sluiten voor de waarheid. Dit kan iedereen ook zelf raden, in principe dan.
De meesten herkennen de medialeugens niet eens meer als zodanig. Voor hen zijn deze journalistieke samenvattingen echt reuze aanraders:
Wer steuert die Flüchtlingsinvasion:
https://www.youtube.com/watch?v=BzWoYQxj54E
Die Drahtzieher der Flüchtlingsinvasion im Detail
https://www.youtube.com/watch?v=yZzYfH1vpto
Jürgen Elsässer Die Flut – so wird Deutschland abgeschafft –
https://www.youtube.com/watch?v=Yn6xwJz2JIM

En, wat is er nu niet helemaal prima als iemand zelf voor iets kiest? Wij noemen dat vrijheid. Daar is het juist allemaal om begonnen!

Asher
Hoofdredactie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dominique Markouch

Als u de andere stukken van Maja Mischke op OpinieZ over de asielzoekersproblematiek had gelezen en begrepen, had u haar nooit van “de andere kant opkijken” beschuldigd. Verre van dat.

Bauwens Magda
Bauwens Magda
7 jaren geleden

Jij spuugt op… De meerderheid van de bevolking wil opnieuw grenzen, vreemde binnendringers meteen buiten huiswaarts, en niemand, om welke reden dan ook, nog binnen. Waar oorlog is, zijn steeds minstens twee partijen. Ze moeten een compromis zoeken in hun eigen land en niet naar andermans land gaan binnen vallen en verwachten daar gratis verder te leven. Zelfmoord is iets wat overal dagelijks gebeurt. Mensen in bepaalde gevallen, bv depressie, vreselijk lijden door ziekte… Maar omdat je wegens je geaardheid je zin niet krijgt ? In Calais enz klagen ze over hun toestand. Heeft iemand hen verplicht daar heen te gaan ? Het was hun keuze. Ik heb medelijden met de buurt daar en met de chauffeurs en met al wie de overlast ervan heeft. Waarom zou Engeland hen moeten binnen laten ?

Bauwens,magda
Bauwens,magda
7 jaren geleden

Opini Z, ieder zijn mening. Of niet soms ? Jij spuugt op het COA en de principes en de regels. Anderen, de meerderheid, wil grenzen, wil geen vreemde binnenvallers, wil integendeel meer principes en meer regels. Iedereen heeft zijn eigen problemen. Je godsdienst, geaardheid, de toestand in je land, enz, daar moet je anderen niet mee lastig vallen. Overal waar tegenwoordig oorlog is, vind ik verschrikkelijk. Maar waar ruzie is, daar zijn altijd twee partijen. DIE moeten een oplossing zoeken. Het is idioot en onverantwoordelijk te redeneren : ik kan mijn goesting niet doen in mijn eigen land, dus ik dring binnen in andermans land, en daar leef ik op hun kosten zoals ik wil. Stel je voor dat wij al wie problemen heeft zouden moeten opvangen en onderhouden. Wie zichzelf wil doden….om welke reden ook, dat is zijn of haar eigen zaak. Daarom hoef je niet zo te keer te gaan, te spugen, te vloeken.

@nneke
@nneke
7 jaren geleden

Wat een gevloek. Walgelijk!

Asher
Hoofdredactie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  @nneke

Het zou verdomme verboden moeten worden!

elly
elly
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  @nneke

logisch en begrijpelijk als je er over nadenkt tenminste!!!

Asher
Hoofdredactie
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  @nneke

Vloeken is walgelijker nog dan het met de dood bedreigen van LHBT’s!

Stef
Stef
7 jaren geleden

Islam hoort in de woestijn thuis en niet hier

Rik
Rik
7 jaren geleden

“Ik spuug op het COA…En ik hoop en bid…”
Jij bidt?? Je bent alleen maar aan het vloeken.

elly
elly
7 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rik

Jij vindt ’t raar dat er gevloekt wordt?? Je mag zeker vloeken tegen ’t COA, ze denken niet aan de kwetsbare mensen en vullen alleen maar hun zakken, godverdomme!!!

geert
geert
7 jaren geleden

Dit is een van de onderdelen van shariah invoering.
Geen kritiek op islam.
Geen veiligheid homo’s.
Een paar elementen die steeds meer bepalend worden in ons leven

bookmarkmijnboek
7 jaren geleden

Dit is helaas zo oud als er mensen zijn die buiten onze cultuur vallen. Ik schrijf ‘onze’ expres. Maar nu kan misschien de druk van sociale media een verschil maken. Je kunt geen vluchtelingen opnemen en ze vragen lief te zijn voor mensen die zij thuis ook al niet konden verdragen en ook nog eens de SGP het staatskundig geweten van het parlement noemen. Wat maakt het uit wanneer er vluchtelingen zullen zijn die claimen homo te zijn of christen en dit niet zijn, om een ‘betere’ opvanglocatie te krijgen en misschien sneller succes in de regeling, het zullen er (LBHT’ers) niet eens zoveel zijn, vanwege het stigma die dit misbruiken. Zwangeren of zieken zet je in een ziekenboeg, vermeende oorlogsmisdadigers in de bak, gedurende het onderzoek.
Men zou eens wat meer moeten lezen over Engelandvaarders. En over Joden en hoe die behandeld werden. Er zullen spaanders vallen maar we moeten de balk voor onze ogen verwijderen. Maak meer maatwerk. En alleen maar kritiek op COA en aanverwante instanties is uiteraard makkelijk vanaf de wal.
Ik protesteer niet en ik help niet. Ik sta ook aan de wal. Stukjes schrijvers doen dit vaak ook. Maar dat is beter dan niets doen.
Weer een bijdrage (van mij) waar niemand wat aan heeft.

pvanlenth
7 jaren geleden

Maja, ik weet niet goed wat ik met je emotionele schrijven aan moet. Door je zo over te geven aan je empathie met deze groep lijk je niet meer in staat om andere gevolgen mee te wegen.
Vanmiddag hoorde ik inderdaad een politica op Radio 1 nog zeggen dat we de daders moeten aanpakken en juist niet moeten apart gaan zetten. Een standpunt dat jij fout acht en ikzelf had er ook zo mijn ideeën over tijdens het luisteren. Maar ik bedacht me wel dat die politica wellicht tot die stellingname gekomen is als tegemoetkoming aan islamcritici als jij en ik die hen er steeds mee confronteerden dat ze de islamisering bevorderden elke keer als ze aparte voorzieningen voor die gelovigen wilden gaan goedkeuren. En dan weet ik het even niet meer precies.
Een ander punt is dat ik me afvraag of wij als maatschappij wel alle LGBT van de hele wereld asiel willen verlenen, en zo ja, of dat verstandig is. Voor mij een vraag, maar voor jou misschien niet.
En zo zijn er wel meer vragen die bij me opkomen.
Maar goed, ik ben wèl van mening dat soort bij soort plaatsen het beste is. Maar dat gaat dan weer helemaal in tegen het idee van velen dat we vooral niet moeten segregeren. Moeilijk, moeilijk.

Ron
Ron
7 jaren geleden

Het COA heeft bloed aan haar handen.
Wanneer gaat de politie de directie van COA arresteren voor medeplichtigheid aan bedreiging met de dood tot gevolg?

Pjotr
Pjotr
7 jaren geleden

Het mag natuurlijk niet hardop gezegd worden dat dit overal plaatsvindt waar de Islam is. Dus zal ik dit ook niet doen. Slaap zacht, Europa. Zo lang de Europese cultuur nog bestaat.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x