Vrouwenrechten verkwanseld voor oliedollars en salafisme

De Verenigde Naties werden vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht om onder andere mondiale vrede, veiligheid en de borging van mensenrechten te bewerkstelligen. De VN was voor mij en vele anderen al lang niet meer geloofwaardig als min of meer neutraal platform waar ruim 190 landen een betere wereld nastreven. Maar nu Saoedi-Arabië is verkozen als lid van de Commission on the Status of Women (CSW), mogen ze van mij alle pretenties laten varen. Oliedollars, salafisme en machtspolitiek bepalen de VN-agenda. Verder niks. Van de oorspronkelijke idealen is niets meer over.

===============================================================
Titelfoto: Screenshot door Redactie OpinieZ van still uit video UN Watch
===============================================================

Vrouwenrechten
De CSW is het VN-orgaan waaraan de lidstaten jaarlijks in het voorjaar moeten rapporteren over de voortgang die ze hebben geboekt op het gebied van vrouwenrechten en gendergelijkheid. Het gaat zowel om (voorgenomen) beleid als de uitvoering en de concrete resultaten ervan. Naast deze rapportage is er ook inbreng van non-gouvernementele organisaties (NGO’s), die ter plekke kritische kanttekeningen kunnen plaatsen bij de vaak al te rooskleurige verhalen van hun eigen overheid over empowerment en gelijke rechten van hun vrouwelijke burgers.

Iedereen die iets afweet van de positie van vrouwen in Saoedi-Arabië – waar de sharia geldt – snapt daarom onderstaande tweet van Hillel Neuer, de directeur van United Nations Watch, als reactie op de verkiezing van dit land als lid van de CSW.

Geen vrouwenrechten
Vrouwen hebben namelijk geen rechten in Saudie Arabië. Ze blijven hun leven lang zogenaamde legal minors, wat betekent dat ze in de ogen van de wet en de samenleving kinderen blijven. Ze mogen niet winkelen, niet reizen, niet studeren, niet werken, ze mogen niks zonder toestemming en begeleiding van hun vader, broer, echtgenoot of een ander mannelijk familielid. Vrouwen mogen niet autorijden en zijn dus altijd aangewezen op een chauffeur. Er mag zelfs geen levensreddende spoedoperatie plaatsvinden op een vrouw zonder de schriftelijke toestemming van haar mannelijke voogd.

Publiciteitsstunt
Vorig jaar mochten vrouwen voor het eerst meedoen aan gemeentelijke verkiezingen in Saudi Arabië. Het was niets anders dan een publiciteitsstunt van de salafistische machthebbers om hun Westerse criticasters wat wind uit de zeilen te nemen. Want de weinige vrouwen die zich al verkiesbaar stelden, maakten werkelijk geen schijn van kans in de misogyne samenleving waarin zij leven. Hoe bitter deze waarheid is, valt goed op te maken uit de documentaire Ladies First. Het is voor ons onvoorstelbaar dat vrouwen zo moeten leven. Hun leven lang slaaf, zoals de hashtag #StopEnslavingSaudiWomen laat zien. Geen vrijheid of zelfbeschikking. Nooit. Elk streven ernaar wordt afgestraft, soms met de dood, altijd met geweld.

Dina Ali Lasloom
Op 10 april (dus twee weken voor de verkiezing van Saudi Arabië tot lid van de CSW) werd de ontsnappingspoging van de 24-jarige Saudische vrouw Dina Ali Lasloom aan haar gewelddadige familie in de kiem gesmoord. Vanuit Koeweit, waar ze werkte als lerares Engels, was ze gevlucht naar Australië om daar asiel aan te vragen. Helaas kreeg haar familie er lucht van en werd ze in opdracht van hen in transit op het vliegveld van Manila door de Filippijnse autoriteiten vastgehouden. Vandaar stuurde ze de volgende, uiterst schrijnende en alarmerende videoboodschap. Met de telefoon van een medepassagier die zich haar lot had aangetrokken. Dina’s telefoon en haar paspoort waren haar afgenomen.

Familie-eer
Enkele uren later werd ze door twee mannen, haar ooms, met geweld een Saudisch vliegtuig ingewerkt. Duct tape op haar mond om haar verder schreeuwen te beletten en duct tape om haar polsen en enkels om haar het tegenstribbelen te verhinderen. Zonder protesten van cabinepersoneel of passagiers werd Dina Ali Lasloom gekidnapt en naar haar familie teruggebracht. Voor haar leven wordt gevreesd, ook al schijnt ze nu in een correctieve gesloten instelling voor vrouwen te verblijven. Ze heeft de eer van de familie geschonden.

Women’s March
Ik schreef al eerder kritisch over de Women’s March, waarbij jankende vrouwen elkaar uit solidariteit de hijab omknoopten.

Geen woord over het verschrikkelijke lot van Saudische of andere islamitische vrouwen. Die March werd georganiseerd door onder andere Linda Sarsour, blijkbaar dolenthousiast over het heersende islamitische recht in Saudi Arabië. Miljoenen zogenaamde feministes demonstreerden eind januari liever tegen Trump dan tegen islamitische vrouwenhaters. Drie maanden later tonen de Verenigde Naties èn de vijf EU-landen die Saoedi-Arabië de CSW in hebben gestemd zich net zo corrupt.

En Dina Ali Lasloom en alle andere vrouwen onder repressief islamitisch bewind, die waar ook ter wereld streven naar autonomie en vrijheid worden in de steek gelaten en verraden. Keer op keer. Het is een grof schandaal.

https://twitter.com/khuludAu/status/856088732893564929

© OpinieZ.com 2017 – De artikelen op OpinieZ zijn gratis voor u te lezen. U kunt ons steunen door dit artikel te delen op twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter, twitter-icon LinkedIn of andere sociale media.

Zie de buttons onder de advertenties.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.