Minister Bussemaker en de gematigde islam in Marokko

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt het (samen met haar collega Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking) 2,5 miljoen euro waard dat Nederlandse studenten kennis maken met Marokko, omdat daar de gematigde islam de norm is. Hoe in godesnaam krijgt ze die flauwekul uit haar zogenaamd feministische mond?

Hoezo is het gematigd als je wordt gearresteerd en bestraft met tot zes maanden cel, omdat je je niet aan de ramadan houdt en openlijk eet en drinkt? Hoezo is het gematigd als je bij je geboorte al tot moslim wordt verklaard? En als in de grondwet staat dat het strafbaar is om de islam te verlaten? In Marokko kun je tot vijf jaar de gevangenis in gaan en een beroepsverbod opgelegd krijgen als je God en/of zijn profeten beledigt of belastert. Wat is daar gematigd aan?

Vrouwen
En wat is er gematigd aan dat polygamie is toegestaan in Marokko? En dat families van verkrachte meisjes ze laten trouwen met hun verkrachters? En dat de Marokkaanse actrice Loubna Abidar naar Frankrijk heeft moeten vluchten, omdat ze de rol van hoer vertolkte in een film en daarom met de dood werd bedreigd?

Moeten we het gematigd noemen dat het voor vrouwen nauwelijks mogelijk is om een veilige abortus te verkrijgen? En dat er in 2014 nog 33.000 kindhuwelijken plaats vonden in Marokko, waarvan 9.000 met meisjes onder de 16? Dat zijn 300 klassen vol met meisjes, die juist niet meer naar school gaan. En dan gaat de Marokkaanse minister van Justitie die kindhuwelijken verdedigen. Wat is daar allemaal gematigd aan?

Rotsmoesjes
Dus nee. Om kennis te maken met de gematigde islam moet je niet in Marokko wezen. En blijkbaar ook niet in Nederland, want anders had Bussemaker wel excursies georganiseerd naar de diverse wijken en ontmoetingsplaatsen in ons mooie polderland waar volgens de wensdenkende profeten van haar eigen PvdA al lang een Hollandse, liberale islam had moeten verrijzen. Niets is minder waar.

Daarom is het ook nog steeds niet gelukt om een Nederlandse tegenhanger van de Council of Ex-Muslims UK of Ex-Muslims of North-America van de grond te krijgen. Het is hier binnen de moslimgemeenschap net zo “gematigd” als in Marokko en dus (levens)gevaarlijk om je als ex-moslim te uiten.

Ik denk dus dat het gewoon rotsmoesjes zijn van Bussemaker. Ik denk dat de Marokkaanse regering die van ons chanteert, zoals ze dat ook met de Spaanse doen. Nederland wil dat Marokko afgewezen asielzoekers sneller terugneemt. En daar heeft de Marokkaanse regering natuurlijk een prijskaartje aan gehangen.

Handjeklap
Bovendien ligt de door Bussemakers partijgenoot Asscher gewenste verlaging van sociale uitkeringen aan in Marokko wonende Nederlandse Marokkanen dood voor de pot. Die onderhandelingen zouden wel eens vlot getrokken kunnen worden door een douceurtje van 2,5 miljoen euro en wat aardige woorden over de staatsgodsdienst.

Dat heeft allemaal dus niks met de islam te maken. Dat is handjeklap. Dat is politiek. Zeg dat dan gewoon, Jet, in plaats van sprookjes te vertellen over een gematigde islam. In Marokko of waar dan ook.

Bevalt dit artikel u – of juist niet – , deelt u het dan op
twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter of andere sociale media.
Zie de buttons onder de advertenties.

===============================================================
Titelfoto: Jet Bussemaker by Ministerie van Buitenlandse Zaken is licensed under CC BY-SA 2.0
===============================================================

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.