Deugende Fopfeministes bij Buitenhof

Zitten er eindelijk eens vier vrouwen aan tafel bij Buitenhof om te praten over feminisme en vrouwenrechten, gaat het over de online verkrachtingsfantasieën van de reaguurders van Geen Stijl en hoe erg dat allemaal is. Als vreugdevolle surfer op de tweede feministische golf kreeg ik de ene opvlieger na de andere van het oeverloze gejeremieer.

Titelfoto: Screenshot redactie OpinieZ van still uit video Buitenhof 6 mei 2017 (NPO-app)

Is er nou echt niks anders om je over druk te maken dan datgene wat sneue mannetjes en puisterige puberjongens uit hun toetsenbordjes weten te rammen? Kan het zijn dat die kerels misschien last hebben van te weinig vervullende seks en gewoon eens een goede beurt nodig hebben? Moet je daarom een advertentie opstellen en die door meer dan honderd mediavrouwen en opiniemakers laten ondertekenen?

Frame
Presentator Marcia Luyten zette meteen een duidelijk frame neer: GeenStijl als “een site met seksueel geweld en intimidatie”. Zonder blikken of blozen zei ze dat. En de toon waarop ze verklaarde dat de comments zó schunnig, pornografisch en gewelddadig waren dat ze niet op zondagmiddag 12 uur op televisie herhaald mochten worden… de deugdzame verontwaardiging droop ervan af.

Ondanks al die morele hoogstaandheid verzuimde Luyten wel even te vermelden dat ze ook ondertekenaar van de anti-GeenStijl advertentie was, gepubliceerd in de Volkskrant en NRC, waarin adverteerders werden opgeroepen zich terug te trekken van GeenStijl. En dat er van haar dus niet verwacht kon worden om daar verder al te kritisch op te reflecteren.

Moeras
Bijna een half uur(!) duurde vervolgens het genoeglijke geneuzel tussen de vrouwen die het eigenlijk he-le-maal met elkaar eens waren. Wetenschapper Linda Duits probeerde minister Jet Bussemaker nog even aan te spreken op het feit dat haar beleid gericht op het verminderen van seksueel geweld nauwelijks zoden aan de dijk heeft gezet.

“Ha,” dacht ik, “nu wordt het interessant!” Maar nee hoor, binnen een paar minuten bevonden de sisters zich alweer in het zompige moeras van de politiek-correcte eensgezindheid: Geen Stijl moet worden aangepakt als de bron van het Grote Kwaad, als uitwas van de verkrachtingscultuur die in Nederland heerst!

Baudet
Die laatste bewering kwam uit de mond van Hadjar Benmoulid, oprichter van het online platform Vileine. Ze werd terecht gevraagd om uit te leggen wat daarmee bedoeld werd en stelde vervolgens Thierry Baudet als voorbeeld ervan, omdat die niet alleen in zijn boek, zo zei Benmoulid, maar ook in talkshows beweert dat als vrouwen “nee” zeggen, ze eigenlijk “ja” bedoelen.

Pas als er maar van een enkele vrouw bekend is dat ze seksueel onheus bejegend, zelfs belaagd, aangerand of verkracht is door Baudet, heeft Benmoulid in dezen recht van spreken. Tot dan is zo’n bewering slechts een hysterische, mislukte poging tot smaad en meehuilen met de wolven in het bos.

Bruggetje
Hier ga ik zelf maar even het bruggetje maken waar ik bij Buitenhof op zat te wachten, optimist als ik ben. Het bruggetje naar vrouwen en meisjes uit islamitische kringen waar de eer van de familie belangrijker is dan seksuele zelfbeschikking van vrouwen. Waar vrouwen en meisjes hun aanranding of verkrachting geheim moeten zien te houden, omdat ze anders het haasje zijn. Waar loverboys zoveel gemakkelijker een prooi kunnen vinden, omdat meisjes chantabel zijn als er maar een enkele foto bestaat waarop ze (gedeeltelijk) ontkleed of seksueel actief te zien zijn. Waar meisjes die hun eigen gang gaan, zonder rekening te houden met de erecodes van de familie, het gevaar lopen slachtoffer te worden van fysiek geweld, omdat ze weer terug in het gareel moeten worden geslagen. Of ze worden teruggebracht naar het land van herkomst. Of gedwongen te trouwen.

Zeg maar al die vrouwen en meisjes dus waar Femmes for Freedom (steun die club!) zich druk over maakt en waarvoor Shirin Musa haar nek uitsteekt, iedere keer weer. En zich het schompes werkt, dag en nacht.

Van een nieuwe feministische golf in Nederland, in Europa, in het Westen verwacht ik erkenning van en aandacht voor de specifieke positie en bijbehorende problematiek van islamitische meisjes en vrouwen. Zo’n clubje sisters in de media dat boeh en bah roept tegen GeenStijl ondergraaft slechts haar eigen macht en zijn voor mij niet meer dan een stelletje fopfeministes.

© OpinieZ.com 2017

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.