‘Integratieavond’ in Balk begint met vechtpartij

Soms moet ik ontzettend lachen, terwijl het eigenlijk om te janken zo treurig is. Stel je voor, je woont in Balk in Zuid-West Friesland. Lekker ruim, lekker rustig, lekker onder elkaar. Zo’n 4.000 inwoners. Een gat, een beetje benauwend soms, maar je kent iedereen en je weet wat je aan elkaar hebt.

Ergens in de 16e eeuw ben je door Spaanse soldaten geplunderd, maar die wonden zijn al lang geheeld. Van xenofobie is geen enkele sprake.

AZC
En dan komt er ergens in 2016 bericht dat er een azc in je gemeente komt, voor zo’n vijfhonderd bewoners, de meeste afkomstig uit Syrië en Eritrea. Maar ook uit Iran, Irak, Soedan en Afghanistan. “Iets meer dan de helft van de bewoners bestaat uit gezinnen,” is er gezegd en dat betekent dat er iets minder dan de helft van die vijfhonderd uit alleenstaanden bestaat.

Open dag
Er worden vrijwilligers geworven, kinderen worden op school geplaatst, er komt een open dag en iedereen is druk doende om de asielzoekers wegwijs te maken in het dorp en de Nederlandse taal en gewoontes. Er worden ook verkeerslessen georganiseerd voor de bewoners van het azc, omdat sommige Balksters zich zorgen maken over de verkeersveiligheid. Iedereen doet keihard zijn best dus.

En toen kwam gisteravond deze tweet voorbij:

En toen schoot ik dus in de lach. Ik dacht even dat het een berichtje van De Speld was. Want ironischer kan het bijna niet, toch?

Incident
Maar het ligt net even ietsje anders, zo hoorde ik op de Friese radio. Mijn Fries is een beetje roestig, maar volgens mij benoemde een opgewekte organisatrice van de contactavond die vechtpartij als een incident dat eigenlijk heel begrijpelijk was. Want wij kunnen ons niet voorstellen wat die mensen allemaal meegemaakt hebben. Men had even niet geweten hoe het conflict tussen de vier mannen op te lossen en daarom was de politie toch maar gebeld. En verder was het een heel gezellige avond geworden. Daar in Balk.

Heerlijke, nuchtere Friezen. Daar kunnen wij in de Randstad nog iets van leren.

===============================================================
Foto: Balk Teernstrabrug Rijksmonument by pa3ems is licensed under GNU Free Documentation License
===============================================================

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.