Islamitische strijdkreten op de Women’s March

In deze tijden van fake news moet je extra op je hoede zijn voor de echtheid van berichten, foto’s en filmpjes. Dus dan bekijk ik een clip van de Women’s March in Berlijn afgelopen zaterdag met extra scepsis als daar strijdbare, jonge vrouwen applaudisseren als een van hun zusters door de megafoon iets begint te gillen over Allah. Kijkt u even mee?

Kikkerperspectief
Er is vast geknipt en geplakt om een bepaalde boodschap uit te dragen. Laten we daar vanuit gaan, for argument’s sake. Toch lijkt het erop dat het in ieder geval iets met de demonstratie in Berlijn te maken heeft. Laat onverlet dat iemand het fragment waar het om gaat (0.11) ergens anders kan hebben gefilmd – vanuit kikkerperspectief – en het tussen de andere beelden door heeft gemonteerd, compleet met geluidsspoor. Een motief daarvoor zou kunnen zijn om de vrouwenbeweging in het algemeen of deze demonstratie in het bijzonder in een kwaad daglicht te stellen.

False flag
Als beelddenker zie ik dan voor me hoe jonge, anti-feministische, Trumpiaanse vrouwen zich al giechelend, compleet met de slappe lach verkleden en uitdossen met betekenisvolle accessoires, totdat ze eruit zien als wat zij verstaan onder linkse, genderneutrale strijders voor gelijkheid, mensenrechten en vrijheid voor iedereen.

U ziet het, net zoals ik rekening houd met fake news, houd ik rekening met False Flag operations. Maar als we dit filmpje van Der Tagesspiegel nou eens goed bekijken:

Roze
Dan zien we op 1.51 dezelfde in overvloedig roze uitgedoste figuur en op 2.33 hetzelfde veelkleurige petje als in het eerste fragment. De Amerikaanse kunstenares die door de Tagesspiegel wordt geïnterviewd staat zelfs naast degene die in het andere filmpje Allah aanroept. Geen false flag, geen fake news.

Maar… zo bracht @Espen_vdH (volg die man, want je hebt er wat an!) via Twitter onder mijn aandacht, de Tagesspiegel publiceerde dit al op 12 november jongstleden. Toen en dus niet afgelopen zaterdagmiddag was er in Berlijn een vrouw die het een goed plan vond om een islamitische strijdkreet te roepen tijdens een demonstratie tegen Trump. Een demonstratie die onder andere ook ging om seksuele vrijheid, rechten en gelijkheid voor vrouwen. Ze deed het trouwens helemaal verkeerd, dus we kunnen concluderen dat ze zelf geen moslima is.

Onnozel
Maar hoe achterlijk kun je zijn? En hoe stupide zijn degenen die instemmend knikkend naast haar staan? En hoe onnozel is het dat niemand haar die megafoon uit de handen rukt of “boe” begint te roepen?

Het is geen fake news, al was het dan niet afgelopen zaterdag, maar ergens half november. Dit is echt gebeurd. En dit -of variaties op het thema- is al vaker gebeurd en zal nog vaker gebeuren. Net zo lang totdat het feminisme, dat zich ooit afzette tegen alles wat met patriarchaat en religie te maken had ten onder is gegaan aan het pleasen van die ene godsdienst die het niet verdraagt bekritiseerd te worden. Ook niet als het om de positie van vrouwen gaat. Juist niet als het om de positie van vrouwen gaat.

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.