De Russische angst voor Duitsland

In mijn vorige stuk over Syriëgangers schreef ik over verklaren, begrijpen en perspectief. Voornoemde drie concepten kan je ook toepassen op Rusland, de Russische manier van denken en Vladimir Poetin. Daarvoor is het nodig je in de Russische psychologie te verdiepen.

Voor de meeste Nederlanders is geschiedenis een thing of the past, iets dat je niet teveel oprakelt of dat je zorgvuldig laat verwateren tot revisionisme. Dan worden Duitsers plotseling slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en Wehrmachtsoldaten waren eigenlijk ook alleen maar arme jongens die werden gedwongen hun plicht te doen. Godwin, hoor ik u denken. Fout! Maar daar zit nou wel net de crux van dit verhaal. Duitse Wehrmachtsoldaten hebben ook op grote schaal oorlogsmisdaden gepleegd. Russen hebben dat onthouden en zullen dat nooit vergeten.

De Godwin is een westerse uitvinding om ongemakkelijke feiten goed te praten en er niet meer over na te hoeven denken. Roep ‘Godwin!’ en degene die een punt wil maken wordt monddood gemaakt. Voor Russen is hun hele geschiedenis een Godwin en dat beïnvloedt hun denken en handelen tot op de dag van vandaag.

Poetin speelt handig in op de Russische angst dat de geschiedenis zichzelf herhaalt. Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij twintig miljoen Russen het leven lieten, was het zaak voor de Russen om nooit meer een sterk Duitsland in welke vorm dan ook op het wereldtoneel te tolereren. Het Warschaupact werd pas door de Russen gevormd, nadat Duitsland tot de NAVO toetrad.

Een sterk Duitsland is voor de Russen een structurele, existentiële dreiging. De grens van de NAVO met Duitsland in zijn gelederen is sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie opgeschoven naar het Oosten. En sinds de Baltische Staten zijn toegetreden tot de NAVO voelen de Russen zich ook in het Noorden bedreigd.

De Russen zien dus de NAVO militair oprukken zonder dat deze organisatie een schot gelost heeft. Daarnaast weten de Russen dat de EU een economische grootmacht is waarin Duitsland een sleutelrol speelt. Ook die economische kracht van Europa wordt als een bedreiging ervaren.

Voor de Russen is het indirect Duitsland dat aan hun grens de trom slaat. Natuurlijk weet Poetin dat Duitsland een pacifistisch land is zonder weerga, maar Poetin weet ook dat de Weimar-Republiek een vreedzame republiek was die geen agressie koesterde tegen welk land dan ook. Maar ken uw geschiedenis en weet wat het vervolg op Weimar was. En weet dat de geschiedenis de vervelende tendens heeft zich te herhalen.

Daarom doet Poetin er alles aan om in de richting van Europa een verdeel-en-heerspolitiek te voeren. Hij steunt allerlei Eurosceptici binnen de EU. Van het linkse Syriza in Griekenland tot het rechtse Front National in Frankrijk. Er gaan geruchten dat Poetin het ultranationalistische Jobbik in Hongarije steunt, evenals de Eurosceptici van UKIP.

Verdeel, heers, overleef en houd Duitsland klein is de strategie van Poetin. Dat verklaart ook zijn steun aan Iran en zijn steun aan Assad, de Koude Oorlogsretoriek, onderzeeërs in Noorse wateren en het sturen van Tupolev T-95 vliegtuigen richting de Noordzee.

Houd het Westen verzwakt en verdeeld. Maak jezelf zo sterk mogelijk. De inval in de Krim past precies binnen deze Russische strategie. Wil je vrede, bereid je dan voor op oorlog. Poetin snapt dat maar al te goed. De Godwin is hem vreemd. Hij heeft geleerd van de geschiedenis.

Over de auteur

Frank Berkemeier
Ik ben een anarchoconservatief. Schrijf op IsraNed en OpinieZ. Volg mij op Twitter via @Berkemef

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
A. Aarad
A. Aarad
8 jaren geleden

Uw stuk ligt heel ver van de realiteit. Wist u dat bijvoorbeeld dat zonder Putin we waarschijnlijk een veel kleinere NATO zouden hebben gehad? Of dat in 2004 onder Putin een belang is genomen door (opgericht door Putin) United Aircraft Company van 25%> (waaronder Russisch vliegendwapentuig fabrieken onder zijn gebracht) in EADS (grootste Europese wapenfabrikant). Dit staat lijnrecht tegenover de huidige situatie …zou u zeggen. Wat men vergeet is dat de handel in wapens voornamelijk toeneemt bij dreiging. Welk land is zijn defensiebudget op het moment niet aan het vergroten? U heeft het over een markt van meer dan 1.800.000.000.000 per jaar. Waarvan de 10 grootste wapenfabrikanten meer dan 75% van de markt bedienen.

Er zijn over en weer belangen en hoe ver dat strekt… Gaat u eens kijken op SOFEX in Jordanie. Waar jaarlijks de Chinezen, Russen, Europeanen en Amerikanen zij aan zij staan om hun wapens te demonstreren en te verkopen. Welke vriend en vijand bezoeken en waar er gemoedelijk met elkaar wordt omgegaan.

Er bestaat geen beter voorbeeld dan de beurskoersen van Raytheon, Northrop Grumman en vele vele anderen. Leg de grafieken eens naast elkaar. De beurskoersen van deze bedrijven is nog nooit zo hoog geweest. Zelfs midden in de koude oorlog hebben deze bedrijven niet zulke monster omzetten omgezet als vandaag de dag. En dat alles met dank aan een compleet fictieve dreiging te verzinnen.

In het kort…. Follow the money…

PS alle zaken die hierboven staan zijn te verifiëren. Wikipedia, Spiri.org, Yahoo Finance

Thomas
Thomas
8 jaren geleden

Persoonlijk ben ik nogal sceptisch over dit stuk. Er zijn een paar punten waar ik het een en ander wil aankaarten.

1. De 20 miljoen Russische doden die vielen tijden de Tweede Wereldoorlog vielen voornamelijk door Rusland zelf. Dit kwam door Order nr. 227, ofwel ”Geen stap meer terug!”, uitgevaardigd op 28 juli 1942 door Joseph Stalin. Velen werden door eigen troepen neergeschoten (sommigen zelfs geëxecuteerd) omdat ze werden gezien als verraders wanneer zij ”weigerden” op te rukken.

2. Het weerhouden van een sterke legermacht van Duitsland kwam voornamelijk van de Europese landen en van Amerika, om er voor te zorgen dat er geen Derde Wereldoorlog zou komen die door Duitsland zou worden gestart.

3. Hoewel er bij Poetin ook de nodige propaganda voor komt, heeft Rusland niets te vrezen voor Duitsland. Wanneer de gehele Europese Unie zijn legermachten zou bundelen om Rusland aan te vallen, zou Rusland het nog steeds kunnen redden omdat zij qua militairen een absolute overmacht hebben van 3 : 1. Rusland heeft op dit moment een van de grootste en sterkste legermacht ter wereld.

[Ingekort door de redactie vanwege meer dan 200 woorden]

4. Zijn steun aan o.a. Iran en Assad, heeft meer te maken met het feit dat hij hier zijn wapens makkelijk kan verkopen. Want zeg nou zelf, Amerika maalt er ook niet bepaald om waar hun wapens naartoe gaan. Overigens is dit ook deels om Amerika dwars te liggen die vooral in die regio’s bezig zijn om ”te zorgen voor een stabieler en veiliger Midden-Oosten wat onze westerse samenleving weer wat veiliger maakt”. Een ieder weldenkend mens weet dat dit echter gebeurd om de biljoenen kostende oorlogsmachine van Amerika te voeden en hun ”onmisbaar” te laten lijken in deze wereld.

5 De andere landen / partijen die hij openlijk steunt, zoals Griekenland, is een strategische zet om de Dollar onderuit te halen die al eeuwenlang de wereldbetaalmunt is. China en Rusland hebben immers niet voor niets een 40 jaar durend contract getekend wat voornamelijk als doel dient om hun eigen economieën op te pompen en hiermee de Dollar direct om te ruilen voor goud en zo de waarde van de Dollar te doen kelderen.

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x