Biden’s weifelende geopolitiek heeft gefaald

Er is geen appeasement, maar Realpolitik nodig

Titelfoto bij artikel Biden's weifelende geopolitiek heeft gefaald Johannes vervloed opiniez

Titelfoto: Joe Biden door NATO, CC BY-NC-ND 2.0.

De VS worstelt met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de oorlog tussen Israël en Hamas. De regering-Biden wist beide niet te voorkomen of te stoppen. De Amerikaanse Democraten willen niet langer met doorzettingsmacht hun wil aan de rest van de wereld opleggen. Zij denken onterecht dat ze conflicten met internationale rechtsregels en lukewarme steun aan bondgenoten op kunnen lossen. De harde realiteit vraagt om een Realpolitik-benadering. Met wensdenken worden geen conflicten opgelost, schrijft Johannes Vervloed.

Rusland en China, maar ook regionale machten als Turkije en Iran, zijn de lachende derde. Zij spinnen garen bij de distraction van de regering-Biden en zien steeds meer kans ‘hun’ wereldorde te realiseren. Met als groot gevaar dat het niet bij de huidige twee oorlogen blijft. Armenië dreigt na Nagorno-Karabach het zuiden van z’n land te verliezen, Servië wil de Servische bevolking van Noord-Kosovo terug in het vaderland en China zou een poging kunnen doen Taiwan te bezetten.

 

Leading from behind

Na de wisseling van de wacht in het Witte Huis is de buitenlandse politiek van de VS er niet beter op geworden. Ik schreef er eerder over. De Realpolitik van Trump werd verlaten en het aloude wereldverbeteringsmodel van de Democraten werd weer van stal gehaald. Non-interventionism, het van Democratische voorganger Barack Obama bekende leading from behind.

Al snel bleek dat de hond alleen nog maar blafte, bijten deed hij niet meer. Achtereenvolgens trokken Turkije (ingrepen in Irak en Libië en aankopen Russische S-400’s), Iran (ontwikkeling kernbom), China (soevereiniteitsclaim Zuid-Chinese zee) en recentelijk Azerbaijan (Nagorno-Karabach) zich niets meer van de VS aan. De geloofwaardigheid van Uncle Sam als supermacht was verdwenen. De culminatie van de VS-distraction was de inval van Rusland in Oekraïne. Poetin zag (en ziet) in Biden een zwakke president. Met Trump nog aan het stuur had hij een dergelijk avontuur niet aangedurfd.

 

Biden

De VS onder Biden krijgt steeds minder voor elkaar. Waar Trump in Saoedi-Arabië nog de olieprijs naar beneden kon praten, keerde Biden na eenzelfde poging met lege handen terug. En moest hij met lede ogen aanzien dat China succesvol wist te bemiddelen tussen Saoedi-Arabië en Iran, met een herstel van diplomatieke relaties tussen de twee landen als gevolg.

Afghanistan was een enorme afgang voor de buitenlandse politiek van Biden. Het overhaast verlaten van het land met achterlating van miljarden aan wapenarsenaal was een overduidelijk teken dat de VS onder deze president confrontaties uit de weg gaat en snel de aftocht blaast. China aarzelde niet lang en sprong in het vacuüm dat de VS achterliet.

De laatste deconfiture van de regering-Biden is de inval van Hamas in Israël. De appeasement-politiek van de VS richting Iran met het weer onderhandelen over een JCPOA en de zes miljard-gevangenenruil heeft het land gesterkt in zijn strijd tegen Israël en Iran-proxies als Hamas de moed gegeven een inval te doen en de toorn van de VS te trotseren. In de wetenschap dat de VS weliswaar Israël verbaal en met wapens, maar waarschijnlijk niet met boots on the ground te hulp zal schieten.

 

Geopolitiek

Hoe het afloopt met de geopolitiek van groot belang zijnde oorlogen in Oekraïne en in het Midden-Oosten is ongewis. Israël redt het vermoed ik wel zonder VS-troepen. Dat heeft het land eerder laten zien, in 1948 tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog, tijdens de zesdaagse oorlog (1967) en in de Jom Kippoeroorlog (1973). Over Oekraïne ben ik minder zeker. Het maximaal haalbare voor Oekraïne lijkt een patstelling, met een bevroren conflict als gevolg. Het risico van escalatie naar een confrontatie Rusland-NAVO is echter levensgroot. Zeker met de recente levering aan Oekraïne van ATACMS-raketten, die Russisch grondgebied kunnen raken en de komende levering van F-16’s.

 

Regionale conflicten

Maar ook regionale conflicten kunnen door de Amerikaanse distraction verder uit de hand lopen. Zo ging Nagorno-Karabach al verloren en dreigt binnenkort een militair afgedwongen corridor door Azerbaijan te worden gecreëerd. Met hulp van Turkije, dat graag een directe verbinding heeft met Turkmenistan. Armenië wordt aan z’n lot overgelaten.

Een voorbeeld van Amerikaanse distractie is ook West-Afrika. Coups in Mali, Burkina Faso en recentelijk in Niger kon, beter gezegd wilde de Biden regering niet verhinderen c.q. ongedaan maken. Frankrijk durfde het in z’n eentje niet aan. Rusland met z’n Wagner-militie dook in het gat. En wat doet Biden als Servië Noord-Kosovo bezet? Geeft hij dan het groene licht aan KFOR, het NAVO-vredescontingent in Kosovo, om de Serviërs te verdrijven? Ik betwijfel het.

 

Een derde oorlog

Het grote gevaar is dat China door de VS-distraction overmoedig wordt en de gelegenheid van het laatste jaar van de regering-Biden aangrijpt om Taiwan te bezetten. Rusland zou op zijn beurt alle zelfbeheersing om niet met de NAVO in oorlog te raken kunnen laten varen en hetzelfde zou kunnen gelden voor Iran en haar proxies, met een ontploffing van het Midden-Oosten als gevolg. Dan zijn er geen twee, maar drie oorlogen met forse geopolitieke gevolgen. Een onheilspellende situatie, die zelfs zou kunnen uitmonden in WO III.

De enige hoop is dat China, Rusland en Iran aarzelen en de gelegenheid van het laatste Biden-jaar voorbij laten gaan. Met Trump terug in het zadel zal het gevaar geweken zijn. Iedereen weet inmiddels  wel dat met hem als president niet valt te spotten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wereldoorlog 3 is inmiddels gaande.

De overhaaste Amerikaanse terugtrekking werd ingegeven door Biden’s grote wens de oorlog tegen de Russen te lanceren middels proxy Oekraïne. Dan moet je geen eigen troepen aan de Russische grens hebben staan, want dan regent het onmiddellijk kernraketten.

Een geopolitieke verandering die op de rol staat mis ik, namelijk de teloorgang van West-Europa als grote politiek en economisch speler. Haniyeh heeft duidelijk opgeroepen tot weerstand van moslims wereldwijd met als doel de machtsbalans in de wereld zo te veranderen dat Hamas Israël eenvoudig van de kaart kan vegen. Wat dat betreft zou ik niet zo zeker zijn van de overlevingskans van die staat te midden van een wereld vol barbaren.
Neem daarbij in aanmerking dat de VS onder Biden zich heeft beijverd de Duitse industrie uit te schakelen als grootste economische motor in West-Europa, en de rapen zijn gaar.

Nog heeft de moslimwereld zich hier in West-Europa vooral verbaal geuit, met uiteraard hier en daar een islamitische moordaanslag (hoe zou het ook anders hebben gekund?).

Maar hoe bereidt de Nederlandse anti-terreur brigade zich voor?

Nog belangrijker: welke keuze zullen moslims in Nederland maken? West-Europa van de kaart vegen? En hoe zullen de Russen op die situatie (re)ageren?

Frank
Frank
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marc

Hamas en Iran gaan Israel niet van de kaart vegen. Israel zal ongetwijfeld zijn kernwapens gaan inzetten als het echt in zijn bestaan gaat worden bedreigd. De kans op de start van WO3 is ook het grootst aldaar. Iran, Syrie en Libanon zullen gewoonweg van de kaart worden geveegd, Israel heeft geen andere keus. This time is different.
Moslims in Europa die olie op het vuur willen gooien zijn het probleem van Europa. Met nog vele andere problemen.

Mariska
Mariska
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Keigoed artikel. Hopelijk ziet de Amerikaanse kiezer dit ook en wordt verkiezingsfraude dit keer voorkomen. Anders wordt het er nog minder gezellig op in de wereld.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het is de bedoeling van de Democraten, om de VS te laten imploderen. Daarna kan men, zo wil hun moderne ideologie met ideeen uit rond 1840, beginnen met het inrichten van een heilstaat. Echter in hun ideologie is alleen het sloopgedeelte uitgewerkt, zoals we in de wereld al tientallen keren hebben gezien. Na het slopen echter, zijn de meest machtbeluste mensen in de hoogste posities aangeland, en verandert er helemaal nooit meer iets.

Frank
Frank
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

Forget it. Second amendment. Groot deel van de Amerikaanse bevolking is tot aan de tanden bewapend. De VS gaat wellicht scheuren, maar een groot deel zal niet gesloopt worden zoals je beschrijft. Daarvoor zijn er nog te veel weldenkende mensen daar. Eerst de verkiezingen van volgend jaar maar eens afwachten. Er staan een aantal goede kandidaten in de rij.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Frank

Tegen het economisch opzettelijk slopen van de VS beginnen wapens niets. Als dat gebeurd is en mensen in de fly-overstates zo wanhopig zijn geworden, dat ze naar de wapens grijpen, wordt het eigen leger tegen ze ingezet.

Theo Prinse
Theo Prinse
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Toch optimistisch op het eind. Zelf twijfel ik aan Putin-Alexander Dugin en hun multi polaire wereld. Putin ziet de VS als de ene unipolaire macht en wil weer terug naar de Sovjet tijd en een deling van de wereldmacht met invloedsferen. De criminele maffiabaas seniele Joe Biden wordt in dit artikel geschetst als de President die de beslissingen neemt. Maar het is Obama, John Brennan, John Kerry die met verschillende agenda’s hetzelfde gevolg nastreven, vernietiging van het Westen met de VS voorop.
Putin is te begrijpen door de onzin die Rasputin Dugin allemaal bedenkt om gestalte te geven aan de Russische restauratie in de wereld.
Israël is nu wederom het brandpunt van de Islamitische Jihad die door Iran en hun Hamas wordt uitgevoerd.
Maar Obama in zijn onpeilbare haat tegen het Westen heeft hier na zijn redevoering op 4 juni 2009 in Cairo University met de verboden Muslim Brotherhood van Morsi in de zaal, en de CIA georkestreerde Arabische fundamentalistische lente december 2010 een flinke aanzet toe gegeven.
Afijn veel is al gezegd door meneer Vervloed.
Nu is er een grote VS vlootopbouw gaande met reeds twee US supercarriers en meer dan 15 andere schepen en amphibious assault ships zoals de Franse Mistral klasse in de oostelijke Middelandse zee.
Er zijn vele US raket afweerinstallaties onderweg naar de regio vanwege de Iraanse raketaanvallen op de Amerikaanse basis in Irak. Ook lange afstandsbommenwerpers vanaf Engeland met toestemming van Frans luchtruim worden ingezet.
Het is dus Obama die gebruikt wordt door het Pentagon cs om de reserves na de Oekraïne weer op orde te krijgen.
Het is dus het Pentagon die het laatste jaar van Biden gebruikt

Wim
Wim
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Goed dat Vervloed refereert aan de periode Trump. De media, die zich diep ingegraven hebben in hun anti-Trump modus, zwijgen daarover in alle talen. Trump heeft zelf gezegd de oorlog in Oekraïne in 24 uur te kunnen stoppen. Of dat met dreigen met grof geweld zou zijn geweest is nog maar de vraag. Trump is een dealmaker en heeft begrip voor het najagen van nationale belangen. Juist omdat hij zelf ook het nationale belang van de VS voorop stelt
Wel jammer dat de schrijver zo weinig oog heeft voor het hele plaatje in Oekraïne zoals zich dat voordoet vanaf de door de VS geregisseerde coup in Oekraïne waar een periode van demoniseren van Rusland aan vooraf ging, de gesaboteerde Minsk-akkoorden, en de door de VS verboden vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne in het voorjaar van 2022 en, ja, de vernietiging van de Duitse economie. Met als smerig en verdoezeld dieptepunt het opblazen van een pijpleiding…

H.Nijhuis
H.Nijhuis
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Van de kordate uitspraak dat Rocketman op z’n tellen moets passen had Kim young un niet terug

piet12345
piet12345
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Alsof Biden (regering) iets te zeggen heeft, die doet ook maar wat hem wordt opgedragen. Idem andere landen zijn overheden verworden tot marionetten die niet het belang van de burger dienen. Het wordt tijd om dit te beseffen voordat de ietwat onnozele burger weer gaat stemmen en vervolgens verwacht dat er iets gaat veranderen.

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wat betreft Nagorno-Karabach heeft de VS-Nato echt een steek laten vallen. Armenië heeft een partnerschap for peace met de NATO – net als Azerbeidjan.
Daarnaast is het een van de principes van de VS dat zelfbeschikkingsrecht voorrang heeft boven de aanspraken van staten. De Amerikaanse Revolutie van 1776 is er op gebaseerd.
Nagorno-Karabach behoorde bestuurlijk tot Azerbeidjan, dus op grond daarvan mag Azerbeidjan optreden. Daar staat tegenover dat de inwoners van Nagorno-Karabach zich in 1991 tot autonome staat hebben uitgeroepen en daarmee duidelijk hebben uitgesproken dat ze gebruik willen maken van hun zelfbeschikkingsrecht.
Het is duidelijk dat in deze twee situaties twee rechten op elkaar botsen en dat dit een etnische zuivering tot gevolg heeft gehad, want de Armenische bewoners van de enclave hadden geen zin om door moslims geregeerd te worden.
De VS keek toe, deed eerst niets, deed vervolgens niets, en deed uiteindelijk niets.
Dus wat is dit ‘partnership for peace’ waard? Een land dat niet bereid is om afspraken na te komen, wetten te handhaven, te vechten voor de eigen normen en principes – zo een land is gewoon geen staat meer, maar een losse verzameling individuen met een overkoepelend administratiebureau.

Wim
Wim
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

“….een van de principes van de VS dat zelfbeschikkingsrecht voorrang heeft boven de aanspraken van staten. De Amerikaanse Revolutie van 1776 is er op gebaseerd.” Dan hebben ze wat de wens van de Oost-Oekraïners betreft dat dus maar even vergeten. Amerika en principes…

scholtens
scholtens
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Is de zwart gedrukte eerste alinea werkelijk dat wat de heer Vervloed ziet?

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x