Is Nederland op weg naar een gezond verstand-walhalla?

Verkiezingen worden toetssteen voor nuchtere politiek

Net als veel van onze lezers ben ook ik de afgelopen jaren cynisch geworden over de Nederlandse politiek. Hoe vaak hebben we niet tevergeefs gehoopt op een koerswijziging richting verstandig beleid, dat rekening houdt met de gewone Nederlander? Twee keer stonden we voor een trendbreuk. De eerste keer, in 2002, werd die verijdeld door de politieke moord op Pim Fortuyn. De tweede keer, na de spectaculaire winst in 2019 bij de Provinciale Statenverkiezingen van FvD, was het Baudet zelf die met bizar gedrag de kans verspeelde. Wat zullen de verkiezingen van november brengen? Een column van Jan Gajentaan.


Nieuwe leider bij de VVD

Wat in ieder geval is veranderd, is dat de partij die de laatste tien jaar de grootste was, de VVD, een nieuwe leider heeft: Dilan Yeşilgöz-Zegerius. In de campagne lijkt zij in te zetten op een ‘rechtsere’ koers van de VVD, of is dat Ruttiaanse schijn en sluit zij na de verkiezingen Frans Timmermans in de armen? Ideologisch gezien is Yeşilgöz nogal een mysterie aangezien zij behalve bij de VVD ook bij PvdA, GroenLinks en zelfs de SP heeft gezeten. Ook was zij de enthousiaste vertegenwoordiger van de VVD bij de presentatie van het rampzalige Klimaatakkoord in 2019. Aan de andere kant lijkt zij oprecht in haar wil een aantal dossiers, zoals immigratie, anders aan te pakken.

Hier doet zich het paradoxale gegeven voor dat juist mensen die als immigrant een islamitische achtergrond hebben, beseffen wat het betekent voor onze westerse vrijheden als er ongeremd een volksverhuizing plaatsvindt uit islamitische landen. Terwijl de integratie-eisen boterzacht zijn. Mensen als Ayaan Hirsi Ali, Ebru Umar, Afshin Ellian en ook Dilan Yeşilgöz beseffen beter dan menig politiek-correct CDA’er of GroenLinkser hoe snel onze vrijheden achteruit zullen gaan als de islam onze maatschappij gaat domineren.

 

BBB en Nieuw Sociaal Contract

De grote verandering zal natuurlijk moeten komen van de voormalige CDA’ers Caroline van der Plas en Pieter Omtzigt. Ook dit is een paradoxaal gegeven: terwijl we al twintig jaar de grote verandering verwachten van ‘populistisch’ rechts (Fortuyn, Wilders, Baudet) lijkt die nu te komen van politici als Van der Plas en Omtzigt, die weliswaar gebroken hebben met het politiek-correcte, schijnheilige establishment, maar toch meer vanuit het politieke midden opereren.

Wat dit precies gaat brengen moet afgewacht worden. Omtzigt moet zijn programma nog invullen. Het stem- en motiegedrag van BBB heeft bij mij twijfels opgeroepen. Zo is BBB tegen opening van Lelystad Airport en steunde enkele moties tegen Schiphol. Ook diende BBB met D66 een motie in tegen het uitvoeren van pushbacks van illegale bootjes op de Middellandse Zee, ook als dat veilig gebeurt zoals in Australië het geval is (Sovereign Borders).

 

Klare wijn

Aan de andere kant hebben zowel Van der Plas als Omtzigt redelijk klare wijn geschonken over wat zij willen met immigratie. BBB wil maximaal 15.000 asielzoekers per jaar opvangen, Omtzigt heeft het over een totaal immigratiesaldo van maximaal 50.000 personen. Vorig jaar waren dit er 220.000.

Het streven is nobel, maar de weg om dit te realiseren is niet eenvoudig. Migratiedeskundige dr. Jan van de Beek wijst er terecht op dat dit niet zal lukken zonder het aanpassen van diverse verdragen.

Kortom, los van het gegeven dat we natuurlijk nog niet de verkiezingsuitslag kennen, zitten er nogal wat onzekerheden. Toch lijkt mij dat de VVD na gebroken te hebben met D66 en CU over het migratiedossier nu moeilijk in zee kan gaan met de in dit opzicht even of zo mogelijk nog meer onwrikbare PvdA-GL. Zelfs als die de grootste zouden worden.

Daarom lijkt het voor de hand te liggen dat er een regering komt gevormd door VVD, Nieuw Sociaal Contract en BBB. Dit zou een minderheidsregering kunnen zijn, die dan om door te pakken op het immigratiedossier en uit te komen op de door Omtzigt gewenste maximum 50.000 immigranten per jaar (waaronder maximaal 15.000 asielzoekers) steun zal zoeken bij de PVV en eventueel BVNL en JA21, als die zetels weten te bemachtigen.

 

Dwangwet

Overigens, mocht de dwangwet (spreidingswet) voor het opvangen van asielzoekers toch aangenomen worden door de Tweede en Eerste Kamer, dan is dat weer een minpunt als het gaat om de geloofwaardigheid van de VVD (en ook van BBB, als zij de wet steunen) op dit vlak. Waarschijnlijk zal daar eind deze week over gestemd worden in het parlement.

 

Gezond verstand-walhalla

Laten we er nu eens van uitgaan – misschien is het wensdenken van mij – dat die coalitie NSC-VVD-BBB er komt en met gedoogsteun van PVV/BVNL/JA21 serieus werk gaat maken van de doelstelling van Omtzigt: een migratiesaldo van maximaal 50.000 per jaar, alle categorieën tezamen.

Stel dat naast het beperken van de immigratie de stikstof-idiotie gereduceerd wordt tot normale proporties (zie plan van BBB en JA21 voor reparatiewet stikstof ) en het stikstoffonds maximaal 5 miljard euro zal bedragen.

Dat er ingezet wordt op het terugdringen van de CO2-uitstoot door het bouwen van drie moderne kerncentrales, in plaats van land en zee vol te plempen met zwaar vervuilende, kostbare en niet efficiënte windmolens en zonnepanelen.

Dat Nederland zich in EU-verband gaat inzetten op het intrekken van het onzinnige verbod op benzine- en dieselauto’s en in plaats daarvan inzet op innovatie om die wagens nóg schoner te maken.

Dat het geld, dat bespaard wordt door het intrekken van de megalomane klimaatplannen van Rob Jetten, ingezet wordt voor lastenverlaging van de werkende Nederlander.

Dat er, aangejaagd door Pieter Omtzigt, een gezonde bestuurscultuur komt met dienstbare politici en ambtenaren, in plaats van politiek-correcte fantasten en machtswellustelingen zoals Frans Timmermans.

Zou Nederland dan weer het gezond verstand-walhalla worden, dat we ooit waren?

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
53 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dat klinkt leuk een maximum van 15.000 asielzoekers of 50.000. Er zal een stormloop van migranten volgen uit vrees te laat te zijn. Het maximum zal binnen enkele maanden volgestroomd zijn. En dan? Denkt de artikelschrijver nu echt dat mensen die bereid zijn om in een bootje te zitten, om de Alpen over te wandelen, om hun paspoort weg te gooien, dat die zich door een administratief besluit van een regering laten weerhouden om alsnog de gok te wagen?
Deze mensen reisden door soms wel tien ‘veilige’ landen om het land te bereiken waar ze het meest gepamperd worden.
Ze weten dat de regering in het verleden altijd iedereen heeft geaccepteerd.
Ze weten dat ze niet terug hoeven als ze hun paspoort hebben weggegooid, omdat het thuisland ze niet accepteert.
Ze weten dat als ze niet meewerken, er altijd wel weer een burgermeester of een instantie is die te hulp schiet.
Er is maar een oplossing: helemaal stoppen met dit asiel-bedrog. Net als Hongarije en Denemarken alleen nog asiel op aanvraag bij een ambassade in het buitenland.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Hier wil ik nog aan toevoegen dat ik me verbaas over het aantal van 50.000 dat NSC voorstelt.
In de periode 2017-2022 is dit aantal NOOIT gehaald.
In de meeste jaren komen er ongeveer 30.000 asielzoekers naar Nederland, 2022 was een topjaar met 46.000.
Dus Omtzigt stelt iets voor dat klinkt als een begrenzing, maar in feite het tegenovergestelde is.
Als 30.000 of 40.000 al leidt tot enorme spanningen in onze samenleving, dan zal 50.000 dat zeer zeker doen. Reken maar dat de NGO’s dit cijfer goed in het vizier zullen houden. En dan zit je er wel aan vast.
(Bron statistiek: CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-asiel-migratie-en-integratie/hoeveel-asielzoekers-komen-naar-nederland#:~:text=Daarnaast%20kwamen%20er%20850%20nareizigers,jaar%20voor%20een%20grote%20vluchtelingenstroom.)

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het getal van 50.000 was vlg mij inclusief alle groepen immigranten. Dus arbeids-kennismigranten, studiemigranten én asielmigranten.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Klopt, het omvat arbeid, studie en asielmigratie. Dat maakt het alleen maar moeilijker, want hoe ga je dat tellen? En voor asielzoekers/migranten maakt het niets uit, die doen gewoon wat ze zelf willen. Die hebben maling aan wetten, maling aan grenzen en dus ook maling aan Omtzigt of de TK.
Hij noemde niet gezinsmigratie en remigrerende expats met Nederlands paspoort. Die twee groepen samen zijn al 50.000 personen jaarlijks, dus dit wordt weer een papieren wet waar de werkelijkheid zich niets van aantrekt.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Inderdaad. Het ging mij er echter om dat het niet alleen over asiel ging.
Hoe meer je er over leest en ziet, en beseft dat alle lapmiddelen al decennia geen enkel resultaat hebben, blijft uiteindelijk een paar jaar absoluut pas op de plaats over. Totale immigratiestop. Eerst eens de boel in Nederland goed op orde krijgen. Op alle domeinen. En v.d. Plas heeft natuurlijk gelijk als ze zegt dat ‘vluchtelingen’ best ook elders opgevangen kunnen worden, het is niet zo dat als NL een stop instelt, dat ze dan nergens meer heen kunnen.
Bovendien: stel dat er een spreidingswet komt, dat er veel afgedwongen opvangplekken komen, tot welke aantallen zijn we bereid te gaan. Want woningen zijn er niet. Dus blijven de meeste opvangplaatsen bezet. Gaan we dan jaar na jaar nieuwe opvang afdwingen? Gebed zonder einde.
Nog afgezien van de totale ontwrichtende werking van de aantallen.
Ook de VVD heeft wat mij betreft gelijk. Als overal bekend is dat je in NL altijd wordt opgevangen, en dat het even kan duren, maar dan ben je de rest van je leven verzorgd, heeft dat m.i. wel degelijk een aanzuigende werking.
Laat ze nu eens beginnen met in de herkomstlanden actief te verspreiden dat je nooit een status zult krijgen als je illegaal binnenkomt.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

“En v.d. Plas heeft natuurlijk gelijk als ze zegt dat ‘vluchtelingen’ best ook elders opgevangen kunnen worden, het is niet zo dat als NL een stop instelt, dat ze dan nergens meer heen kunnen.”
Van alle vluchtelingen op de wereld komt misschien maar 1 – 2 % naar Europa. Maar de overige 98-99 % wordt OOK op onze kosten onderhouden. Vluchtelingen worden opgevangen op kosten van de UNHCR, die zijn centen krijgt van ongeveer 20 donorlanden.
Die donorlanden liggen in Noord-Amerika, Europa, en Oost-Azië. 20 landen voorzien in ruim 90 % van het fondsen van de UNHCR.
‘Wij’ betalen dus altijd, of ze nu in Europa worden opgevangen of elders.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Uiteraard. Betalen doen we sowieso.
Maar niet hier in NL door de massaliteit ontwrichten is m.i. nog altijd beter. En ik denk niet dat v.d. Plas persé bedoelt dat ze overzees in UNHCR tentenkampen moeten blijven. Europa heeft meer en veel dunbevolktere landen. Als het massale van de instroom verdwijnt, zijn kleine aantallen die er toch nog door glippen wel te behappen.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Hier kun je opzoeken hoeveel geld Nederland of andere landen jaarlijks doneren aan de UNHCR:
https://reporting.unhcr.org/dashboards/donor-profiles?donor=GNLD&year=2020

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

stuitend wel. Als blijkt dat in NL mensen bijna zeker geen woningen meer kunnen krijgen en er nergens geld voor is. En dan maar blijven volhouden dat wij ZOOOOOO”N rijk land zijn….. Daar schermen politici en BNers graag mee, maar de realiteit is dat veel ‘niet kan’ en dat onze zorgpremie torenhoog is en we er steeds minder voor terugkrijgen en veel op eigen kosten gaat komen, dan NAAST de exorbitente premie. Maar waar BLIJFT al dat geld?

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik sluit me aan bij deze reactie.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Mag u raden welke daarvan worden tegengehouden…

Elgoog
Elgoog
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

50.000 van NSC gaat over migratie, niet alleen asiel zoekers, in die 50.000 zitten slechts 15.000 asielzoekers. Staat in het artikel.

Youp
Youp
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zoals in het stuk te lezen valt vragen de voorgestelde quota om aanpassingen in de bestaande internationale verdragen, volgens Dr. Jan van der Beek. Voordat zulks gedaan is, is de regeerperiode alweer voorbij. Het is dus allemaal verkiezingsretoriek.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Die verdragen kun je opzeggen met een termijn van 1 jaar. Dus.
En tegen de EU moeten we eens recalcitrant NEE gaan zeggen.

Youp
Youp
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ah, dat is mooi. Ik denk niet dat de EU je zo makkelijk uit hun verdragen laat uitstappen, represailles enzo, maar het kan dus wel. Toch zal het mij verbazen als er enige actie op dat gebied wordt ondernomen. De VVD doet daar niks aan, voor BBB is het geen halszaak en Pieter Omtzigt lijkt mij iemand die denkt dat het probleem is opgelost als de opvang goed is geregeld.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Hoewel ik van mening ben dat een stop gewoon kan, als NL maar de moed heeft om de kont tegen de krib te gooien, vrees ik inderdaad met u dat het halfzachte coalitiesmeden weer tot nix gaat leiden.

Marianne
Marianne
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wat is er mis met bed-bad-brood? Natuurlijk blijven ze komen als hen een huis, zorg, onderwijs, verblijfsvergunning en wie weet wat nog meer beloofd wordt. Maak het zo onaantrekkelijk mogelijk dan is het met de gelukzoekers heel snel afgelopen.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marianne

Wat er mis is met bed-bad-brood regeling, is dat het niet heeft geresulteerd in een vermindering van de toestroom. Het is alleen maar het zoveelste middel om de kiezer het gevoel te geven dat de overheid maatregelen neemt.
Want de afgewezen asielzoekers die daar gebruik van maken, blijven. En ze weten dat als ze maar lang genoeg blijven, op welke manier dan ook, dat ze vroeg of laat gelegaliseerd worden door een generaal pardon. En dan hebben ze alsnog de verblijfsvergunning.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

gewoon NOOIT een huis toewijzen. Echt nooit. en dat ook communiceren in alle talen.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marianne

mee eens.

John
John
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb weinig vertrouwen in een goede afloop van de komende verkiezingen.
Yeşilgöz-Zegerius is een carrière politica. Als je van vanaf de SP richting VVD muteert dan is dan niets anders dan kijken waar je carrière kansen liggen. Van haar stoere uitspraken in de afgelopen jaren is ook niets over gebleven. Bovendien vrees ik dat bij de formatie de rol van Rutte ook nog lang niet is uitgespeeld. Hij kan zo maar weer zitting nemen in het volgende kabinet. Pieter Omtzigt is een aardige en principiële kerel, maar niets meer dan CDA versie 2.0
Caroline kan ik niet zo goed beoordelen, maar ze overtuigd mij niet om op haar te stemmen. Over Timmerfrans kan ik kort zijn, een ramp voor Nederland.
Dan blijft er dus niet veel over. Uit balorigheid overweeg ik op FvD te stemmen. Ondanks dat ze soms goede ideeën hebben, is het toch vooral veel cabaret in de 2 e kamer die ontstaat.

Heb ik toch nog wat van mijn stem.

els
els
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

Goede keus. Ondanks dat het jammer is dat Thierry Baudet te hoogdravend en provocerend bezig is in de Tweede Kamer, zijn de tegengestelde (lees: voor de regering onwelgevallige) ideeën die zij hebben over beleid, de cijfers en feiten waar zij mee komen betreffende o.a. stikstof en biodiversiteit en het afwijzen van de woke-absurditeit, voor mij een reden om op hun partij te stemmen, omdat ik hun mening toegedaan ben.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Eens . Het is jammer dat Baudet soms die rare uitspraken doet. Zoals laatst weer dat de maanlanding FAKE was. Daarmee geef je de MSM en andere politici gratis ammunitie om op je te schieten. Desondanks is het programma als een van de weinige nog steeds zeer oplossingsgericht en principieel.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

dat is waar. Maar waarom niet de PVV?

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zonder totale breuk met links kan gezonde verstand niet terugkeren. Na jaren linkse indoctrinatie en hersenspoeling die nog steeds gaande is twijfel ik of men nog weet wat gezond verstand en realisme is. De hoop die wij met komst nieuwe partijen hadden kalft langzaam weer weg naarmate de partijen hun programma’s openbaren. Wordt oude meuk alleen maar een meeuk light of plus? Op rechts is het ieder op zich terwijl links probeert de totale macht naar zich toe te trekken. Ik ben ales behalve gerust maar hoop moet er ook zijn.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Ni28
Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ik twijfel tussen PVV en BBB. Geen idee wat, Maar moet in elk geval iets anders zijn dan de linkse partijen, want dat is heel slecht en de kartel partijen van nu is OOK heel slecht.

Els
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vrees dat u inderdaad aan het wensdenken bent.
1) Dilan Yeşilgöz, komende van PvdA, GroenLinks en SP (dat wist ik niet)?
Lijkt mij niet helemaal zuiver. Evenals haar voornemen om open te staan voor de PVV.
2) In de peilingen een paar dagen geleden is de VVD nog steeds de grootste partij, de PvdA/Gl één na de grootste. De kiezers zien de problemen van immigratie, de steeds hoger wordende kosten van levensonderhoud, maken zich zorgen om de toekomst van henzelf en hun kinderen en kleinkinderen en toch blijven zij stemmen op de veroorzakers
van de chaos waarin Nederland zich bevindt.
3) 80% van de wetgeving hier in Nederland komt inmiddels uit Brussel
Dit zal zeker inhouden dat de stikstof gekte, de CO2 sprookjes en niet te vergeten de Woke idioterie gewoon door zullen gaan, om van de immigratiestroom nog maar niet te spreken
4) De vrouw van Omtzigt is verbonden aan het WEF, waar hij zeker niet neutraal in zal staan.

Dus nee, ik denk niet dat wij veel verandering van de verkiezingen hoeven te verwachten, om niet te zeggen dat ik denk dat stemmen geen zin heeft.
Ik hoop dat ik flink ongelijk krijg, maar voorlopig kan ik mij niet aan uw wensdenken conformeren.

P.S. 5 sterren voor de mooie droom

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Els

Ga aub wél stemmen! De laatste verkiezingen hebben laten zien dat een grote opkomst cruciaal is voor een koerswijziging.
De komende opkomst moet dus massaal zijn!!
Anders laten we het (weer) vrijwillig over aan links/woke/globalistisch die altijd allemaal gaan stemmen, met de machtigingen van opa en oma en ome Jan er bovenop. Dan geven we het weg, en geven we ons over.

Jan
Jan
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Els

Waaruit blijkt dat de vrouw van Pieter Omtzigt verbonden is met de WEF? Op internet is daarover niets te vinden.

Wie een asielstop wil hebben moet in gesprek gaan met Brussel voor bijvoorbeeld een opt out regeling wat Denemarken decennia geleden al heeft geregeld. Rutte had de kans om dat te proberen maar heeft niets gedaan.
Juist enkel een wetje maken met een getal en dan de spreidingswet toch tegenhouden is het stomste wat je kunt doen want dat is feitelijk de burger belazeren en dat hebben CDA en VVD decennia lang al genoeg gedaan. Denk maar stiksof, derogatieregeling, mest uitrijden etc. Ze wisten allemaal wat Brussel wilde en daar zijn ze mee akkoord gegaan mede omdat de sfeer tussen Nederland en Brussel bepaalt niet best was en Nederland op genoemde onderwerpen steeds uitzonderingsposities bepleitte, en Brussel dat op een gegeven ogenblik dat spuugzat was.

Weet u wat het ergste is? Alle partijen in Nederland zijn populistisch en beloven de kiezer dingen die ze niet waar kunnen maken en dat óók voor FvD !

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Els

dat ze open staat voor PVV vindt ik een zeer terechte stap. Uitsluiten is natuurlijk buitengewoon ondemocratisch. Ik had al eerder gelezen dat ze inderdaan aan partij hoppen heeft gedaan vanaf links.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Helaas is de jarenlange ervaring met de VVD dat ze vóór verkiezingen anti-immigratie zijn, maar eenmaal in een kabinet het tegenovergestelde doen. Of juist niets doen. En eenmaal in het kabinet wel met allerlei konijnen uit de hoge hoed komen, waar in het verkiezingsprogram geen woord over stond.
Trap er niet in.
Een carrièrejager gaat voor zichzelf.
En de VVD is totaal onbetrouwbaar gebleken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Nog toe te voegen v.w.b. de betrouwbaarheid van het kartel – uit Wynia’s week:
‘Premier Mark Rutte werd in december 2018 door de Volkskrant gevraagd waarom Europa – en daarmee impliciet Nederland – zo snel klimaatmaatregelen zou moeten nemen ‘terwijl in de VS, India en China de uitstoot toeneemt’.

Daar had Rutte een Ruttiaans ontwijkend antwoord op. Hij zei: ‘Ik heb samen met Sigrid Kaag in september [2018] een gesprek gehad met António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Ik kreeg twee stukken huiswerk, die ik van harte heb aangenomen. Ten eerste: kijken of de doelstelling voor CO2-reductie in Europa omhoog kan naar 55 procent. Daar waren we al mee bezig vanwege het regeerakkoord. (…) De tweede taak had ik nog minder scherp: Guterres helpen om dat ook in de wereld voor elkaar te krijgen. In alle gesprekken die ik nu heb – bij de G20, alle één-op-ééns, als de Chinese premier op bezoek is – stel ik dat aan de orde.’

Rutte was dus naar eigen zeggen in opdracht van de hoogste functionaris van de Verenigde Naties in september 2018 een soort VN-klimaatambassadeur geworden. Dat was, zo zou je kunnen begrijpen, de reden voor zijn klimaatkoploperschap, al sloot dat dan wel deels aan op het regeerakkoord (dat dus een grote overwinning voor D66-leiderPechtold was, maar dat zei Rutte niet). Hoe dan ook: is er ooit enige discussie geweest over het feit dat de Nederlandse premier zijn opdrachten uit New York haalt? Merkwaardig.’

piet12345
piet12345
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nope, Westerse landen worden compleet gesloopt. Immigratie hoort in het rijtje van klimaat, stikstof, woke, controledrift en whatever. Daarmee is nedrigland weliswaar op weg naar een walhalla echter niet voor degene die nog enigszins over een gezond verstand beschikken.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De BBB is realistischer met de 15 duizend als dat een totaal is. Hoeveel huizen denkt Omtzigt te willen bouwen vvordat wij stokken in een betonnen jungle? Maar op moment is eigenlijk een stop meer nodig dan getallen. Elke uitzicht op een plek trekt steeds meer mensen en wij weten hoe het gaat met open grenzen en wat wij niet eens weten. Duitsland gaat controles invoeren op de grenzen met Tsjechië en onderhandeld met Polen. Helaas niet op de hele grens dus ook dat is een zwakke maatregel. Politiek mag eindelijk bedenken dat humane aanpak geldt ook voor de echte Nederlandse ingezetenen. De hele wereld is niet te redden.

Youp
Youp
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Welk bizar gedrag van Baudet heeft de schrijver het over?

Anneken
Anneken
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ja, snap ik ook niet.

Youp
Youp
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anneken

Recent heeft Thierry in de Tweede Kamer zijn twijfels uitgesproken over het officiële narratief mbt 9/11 en de maanlanding. Ik vermoed dat veel mensen hem dit niet in dank afnemen, ofschoon een flink deel van de wereld precies dezelfde vragen stelt. En daar blijft het niet bij. Zo kun je ook vragen stellen bij de officiële uitleg over de moord op Kennedy, MH17, covid en de vaccins, de oorlog in de Oekraïne en eigenlijk alle oorlogen, plus talloze andere narratieven zoals die door de overheid de wereld in zijn geslingerd.

Al snel verlies je het vertrouwen in de overheid en haar instituten, de democratie en de rechtstaat. En ik denk dat dit hetgeen is waar men niet aan wil. Vervolgens ontstaan er verschillende FvD-light varianten en gaan mensen, waarschijnlijk tegen beter weten in, hopen dat de VVD samen met Pieter Omtzigt immigratie gaat beperken en dat terwijl ze allebei voor het Marrakesh-verdrag hebben gestemd.

Ik ben bang dat een heleboel mensen teleurgesteld gaan worden. Maar goed, dat hoort allemaal bij de tijden waarin we leven en de grote veranderingen die er aankomen.

Dik van der Keur
Dik van der Keur
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ach achteraf bleken bepaalde theorieën inderdaad in elkaar geflanst en niet te kloppen dus wat dat betreft ben ik ook altijd sceptisch betreffende zogenaamde keiharde waarheden en helemaal als die uit de USA afkomstig zijn.
https://www.uu.nl/nieuws/niet-alle-complottheorieen-zijn-onzin

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ook ik heb bij alle grote gebeurtenissen de nodige vragen gehad (en nog) over de officiële toedracht die naar buiten wordt gebracht.
We zullen het ws nooit weten. Omdat er achter de schermen allerlei geheime onzichtbare draadjes verweven of juist uit elkaar getrokken worden.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Overigens denk ik wel dat er soms gegronde valide redenen kunnen bestaan om iets niet aan de grote klok te hangen. Uiteraard wordt van die mogelijkheid door de (voor het gemak noem ik ze maar generaliserend) deep states misbruik gemaakt.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Youp

ik had de indruk dat hij het niet letterlijk bedoelde, maar dat het een ‘ wat als verhaal’ was.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zolang de ‘rare’ en onwaarschijnlijke observaties en discrepanties bij alle grote gebeurtenissen niet eenduidig voor eens en voor altijd kunnen worden weerlegd met feitelijk materiaal, blijven vragen bestaan. Maar mag je aub nog vragen stellen?
De maanlanding bv moest destijds onder enorme druk in kort tijdsbestek worden gerealiseerd vanwege de voorsprong in de ruimte van de Russen. Of ze echt op de maan stonden of dat er een mooie korrelige documentaire in een grote filmhal met een gewiekst decor is gefabriceerd om de wereld van de hegemonie van de VS te overtuigen? Ik weet het niet.
Kennedy bv zou door 1 schutter schuin vanachter in het hoofd geschoten zijn. Maar dan had zijn hoofd naar voren moeten vliegen ipv naar achter. Zie de verschillende filmopnamen. En er zijn nog meer wazigheden. Klopt het dus wel wat de wereld verteld is (met ook nog een link naar Rusland/Cuba)? Ik weet het niet.

Anna
Anna
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Onze democratie wordt momenteel uitgehold door het nihilisme.
Gajentaan benoemd Hirsi Ali Afsan Elian en anderen, die waarschuwen voor de radicale islam. Dit tijdperk zijn we inmiddels “gepasseerd” en we zijn nu in het tijdperk van nihilisme terecht gekomen. Misschien nog wel RADICALER EN GEVAARLIJKER DAN DE ISLAM. Nihilisten die “ menselijke geslachten ontkennen”, en weer anderen propaganderen hun nihilisme door snelwegen te blokkeren, weer anderen gaan zelfs zo ver in hun nihilisme dat hongersnood soms te verkiezen is boven het klimaat. ( Kerry)
De volgende regering zal eerst onze democratische afspraken over moeten maken over een Goed bestuur “ en “ normale waarden en normen op de rails “ moeten krijgen. Vooraleer de hobby nihilisten hun invulling kapen.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

FB en Youtube hebben het specifieke filmpje van de Amerikaanse generaal Macgregor inmiddels gecensureerd: het is nergens meer te vinden.

In dat filmpje maakte hij duidelijk dat het afgelopen is met het Westen. Niet alleen de westerse suprematie, maar de westerse cultuur als zodanig: It’s all gone.

Daar zou ik mij bij willen aansluiten: dit (autochtone) volk is gewoon te stom om te dansen!

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben cynisch over de kiezer. Maar misschien volgt er 22 november toch een verrassing en is er daadwerkelijk nog wat realisme in dit kikkerlandje. Ik vrees echter dat mijn hoop op gezond verstand wederom uitgestelde teleurstelling zal blijken.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We gaan het zien. Wat we van de partijen mogen verwachten is even helder als de inhoud van een kom erwtensoep.
Keerzijde is wel, dat de bevolking in rap toenemende mate klaar is met alle maatschappelijk linkse fratsen.

Wat een doorslaggevend element kan worden is de economische situatie. Duitsland is in een recessie en gezien het linkse beleid aldaar gaat dat een zware recessie worden, of erger. Dat gaat Nederland ook merken. Rentes zijn behoorlijk gestegen, dus geld lenen wordt duur.
Lastenverzwaringen zijn inmiddels tot over de pijngrens ingevoerd. Daar zit voor de komende regering (zelfs met Timmerfrans) geen ruimte om geld over de balk te smijten voor linkse hobby’s. Voeg daaraan toe de brede -en snel groeiende- maatschappelijke onvrede en dan heb je een goed recept voor een ingrijpende koerswijziging.
Niet omdat BBB of NSC nou van die geweldige partijen zijn, ik heb er -flink naar boven afgerond- 0 vertrouwen in. Maar wel omdat die partijen in hun politieke opportunisme eieren voor hun geld zullen kiezen.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Beste Bernardo,
In grote en fijnere lijntjes prima eens met je duiding.
Wat ik zo jammer vind is dat we toen de middelen hadden – overheidsfinanciën min of meer op orde, rente laag e.d. – liederlijke bedragen ter beschikking hebben gesteld voor zaken, waarbij de doelmatigheid ver te zoeken is, terwijl essentiële zaken of wel verrommeld werden (pensioenen, jeugdzorg, energieheffing inzetten om datacenters te faciliteren e.d.) of lachend genegeerd werden (gasloos verder willen gaan maar geen actieplan hebben om je elektranet 4, 5, 6 x te verzwaren, huisjes bouwen, infrastructuur voor die bezitloze happiness).
Dat geld is dus verjubeld – net zoals de gasbaten verdwenen zijn in de kolkende put van de welvaartsstaat – terwijl we nu moeten gaan bezuinigen op essentiële dingen, die er in de voorgaande jaren stiefmoederlijk van af kwamen.
Voor zover er vertrouwen te stellen is in het nieuwe elan op het midden inclusief all-new Dilan, dan lijkt dat met een zeer magere goednieuwsshow nauwelijks vol te houden. Het is een schier eindeloze optocht van ‘bij ander inzien’, ‘als we dat nog eens nuchter bezien’ en ‘inderdaad is daar in het verleden anders mee omgegaan’. En niets van dat bakzeil halen levert meer ruimte en/of geld op.
Er moet principieel gehakt worden met het spreekwoordelijke bijltje, maar buiten de aanzetten voor ‘bestaanszekerheid’ is een noodzakelijk voorgaande discussie nauwelijks te bespeuren. En wordt in de weggezeten door taboes, reflexen en zorgvuldig gemainteneerde heilige huisjes.
Snert mag dan zware kost zijn, je weet alleen nooit precies wat er in is gedaan. Persoonlijk vind ik een lik goeie sambal altijd wel een aanrader.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Verschrikkelijke

Weer een mooie analyse. Niet alleen het geld van de gasbaten is overigens verjubeld, ook de pot die destijds was gevuld om de gevolgen van de babyboom na de oorlog met de op termijn te verwachten vergrijzing goeddeels op te vangen.
Unox heeft uw voorkeur voor sambal in de soep opgepikt: pittige erwtensoep. Het blijft zwaar op de maag liggen. Zo blijft de soep heet opgediend worden.

Frank
Frank
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Bernardo, helemaal eens, ik zet het nog wat zwaarder aan: de wal keert heel binnenkort het schip. De huizen voor statushouders zijn binnenkort op. Er wordt niet gebouwd, een wooninfarct ligt om de hoek. Ik voorspel binnen 2 jaar.
Financieel zijn burgers uitgekleed tot op het bot, inflatie en hoge rente haalt alle dynamiek uit de economie, m.n. het MKB die zware tijden gaat krijgen.
Onze brassende overheid gaat heel snel een harde landing krijgen, welke partijen er ook gaan regeren volgend jaar.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Benieuwd hoe Caroline en Omtzigt het willen regelen met die max aantallen. Dar kan alleen inderdaad met de Deense methode.
Maar NL is al vol. Je kan mensen niet meer de ruimte geven van laagbouw met tuintje en schuurtje. Vroeger hadden ook arme mensen een huurhuis met lapje grond voor moestuin.
Ik vraag me ook af hoe mensen op galerijflat met de afvalscheiding bezig zijn. Ik leg dingen heel even in de bijkeuken en als ik de tuin in ga , neem ik het mee naar tuinschuurtje waar oud papierdoos (heb nee ja sticker alleen voor regionaal krantje) de zak voor PBD, en een glasbak staan. De glasemmer breng ik zelf met de auto naar de glascontainer bij de supermarkt op dorpsplein.
Op zo’n flat is dat toch niet te doen als je met een gezin daar moet wonen? Steeds naar beneden kleppen met je troep. Agressie ontstaat ook als mensen kort op elkaar gepropt wonen. In het dierenrijk ook. Maar hier in NL moet het omdat je overheid te slap is om de beschikbare leefruimte te beschermen.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Marien
Joost Visser
Joost Visser
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ook Jan ziet niet dat Omtzigt en Caroline de Meloni’ s van de Lage Landen zijn.

Dik van der Keur
Dik van der Keur
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Weer zo’n mooi voorbeeld. Sharon Dijksma als staatssecretaris een glasharde leugenaar en nu burgemeester van Utrecht. Opstappen maar zou ik zeggen want achteraf NIET onkreukbaar gebleken!!!
https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/pesticidenwaakhond-hield-risico-s-voor-omwonenden-buiten-rapport~ba9cb04c/

Peter
Peter
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het verreweg belangrijkste thema is immigratie. Veel andere thema’s, ook wel als “crisissen” aangeduid, zijn tweede orde effecten van het absurde immigratie beleid.
NSC speelt het verzoenende orgel, daar heb je niets aan als het gaat om knopen doorhakken.

53
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x