En toen was er opeens het standbeeld van een zwarte vrouw
Over de verwoking van de kunstwereld

Foto:
Onlangs verrees er een enorm standbeeld voor CS Rotterdam van een jonge zwarte vrouw. Aanleiding voor felle discussies over de bedoeling ervan. De laatste tijd zijn er meer vrouwenbeelden die vragen oproepen. Ook musea roeren zich. Witte, racistische en aanstootgevende kunst wordt verwijderd of afgedankt. Gaat dit nog wel om kunst, of om een ideologie? Komt het Meisje met de Parel nog ongeschonden uit de strijd? Een column van Alma van Hees.
En toen stond zij er opeens, een enorme bronzen vrouw pal voor het Centraal Station in Rotterdam. Wie is zij, dat er een standbeeld voor haar wordt opgericht? En wat is de bedoeling van dit kunstwerk?
Belediging
Rosanne Hertzberger opende in de NRC de discussie. Zij vond het standbeeld een belediging: “Waarom zij een standbeeld verdient? Vraag het aan maker Thomas Price en zoals kunstenaars dat doen kaatst hij de vraag terug. Het hele idee van het kunstwerk is te ‘bevragen’ wie er gezien moet worden. Met zijn werk wil hij ‘verkennen, onderzoeken en bekritiseren’ en uiteraard bewust maken. De bingokaart van kunstclichés is dan nog niet helemaal vol. Onze huidige opvattingen over kunst in de buitenruimte moeten ook nog worden uitgedaagd. Wie moet er vertegenwoordigd worden? Wie gezien?”
Hertzberger vervolgt: “(…) En weet u, het is nog erger dan saai en onoprecht. Dit werk is een product van een maatschappelijke stroming waarin het volstaat om een gemarginaliseerde partij te zijn om sympathie te krijgen. Alleen maar vrouw zijn, een beperking hebben, een hoofddoek dragen, een donkere huidskleur of liefst een combinatie hiervan is genoeg om op het schild gehesen te worden, en helemaal in de culturele sector.”
Toen waren de rapen natuurlijk helemaal gaar en heel links Nederland ontplofte.
Zag haar net, wat is ze mooi. In Rosanne Hertzberger’s wereld is Degas’ ‘Little Dancer of Fourteen Years’ wel kunst, maar Thomas J. Price ‘Moments Contained’ een belediging. Hertzberger mag oordelen over kunst zonder enige professionele kennis. @nrc dat is gevaarlijk. pic.twitter.com/skZXT3cmTS
— rajae (@rajae) June 3, 2023
“Gevaarlijk”. Dat vond ik wel een mooie vondst, die boekdelen spreekt. Je mag blijkbaar alleen maar iets van kunst in de publieke ruimte vinden als je kunstgeschiedenis hebt gestudeerd. En dan bepáálde kunstgeschiedenis, want sinds wanneer is een mening “gevaarlijk”?
Loftuitingen
Het linkse deel der natie putte zich uit in loftuitingen. Over het ophemelen van gewone mensen, heldinnen zelfs, die nooit worden gezien maar ondertussen een enorme bijdrage leveren aan onze samenleving. Door voor weinig geld ‘hun’ huizen schoon te maken, op ‘hun’ kinderen te passen en ‘hun’ bejaarden te verzorgen, zo schreef Roline Redmond in de NRC, die er blijkbaar vanuit gaat dat elke zwarte vrouw zwoegt voor de blanken. Zouden zwarte vrouwen nu echt trots zijn op deze interpretatie van dat beeld, alsof ze nog steeds slaaf zijn?
Jemig, dit is ook wel een racistische take. Standbeelden zijn er voor mensen met uitzonderlijke prestaties. Wat zegt dit dan over de medemensen met wat meer pigment? Harde werkers hebben trouwens de handen nooit in de zakken. Dit is meer een luie "fuck it, ik doe niks" houding. pic.twitter.com/CvjCBWqTtt
— Reality Czar 🍌👑🅰️rend-Jan🤡🌍 (@kromst) June 6, 2023
Kunst met een boodschap
Wat je in de Rotterdamse reuzin ziet, zegt iets over jezelf, meende Anna van Leeuwen in de Volkskrant. Ze heeft gelijk. En dat is precies de bedoeling van dit standbeeld. De kunstenaar hult zich in vaagheden terwijl hij overduidelijk een bepaalde ideologie aanhangt, namelijk het “dismantle the power structures propagated by traditional sculpture, prompting his viewers to question who society deems worthy of a monument.” Hallo zeg!
Rosanne heeft een sterk punt. Want gaat het hier om ‘kunst’, of om een boodschap die je opgedrongen wordt? Beeldt de kunstenaar een ‘gewoon mens’ uit bij wijze van geschiedschrijving, zoals bij De aardappeleters van Van Gogh of omdat hij schoonheid ziet in alledaagse mensen. Of gaat het hier nogmaals om een ideologie?
Maar je mag de kunstenaar die altijd maar wil uitdagen, onderzoeken, verkennen en bevragen toch wijzen op de leegte van dat luie jargon? Dat doet Hertzberger hier. Terwijl er verder alleen maar applaus klinkt
— kleis jager (@kleisjager) June 4, 2023
Inspirerend voorbeeld
Als je dan zo nodig de ‘diversiteit’ moet vieren in een stad die nota bene al voor meer dan de helft uit ‘diverse’ personen bestaat, kies dan voor een inspirerend voorbeeld: Ayaan Hirshi Ali of Assita Kanko. Prachtige zelfbewuste donkere vrouwen die onverschrokken strijden voor de zaken die zij belangrijk vinden. Voor deze sterke karakters kun je alleen maar grote bewondering hebben. Maar ja, dat is nu precies níet de bedoeling. Deze vrouwen zijn trots op hun afkomst en weigeren slachtoffer te zijn en in het verleden te blijven hangen.
De polariserende woke-ideologie verdeelt de wereld in ‘witte’ machtigen en gekleurde machtelozen, heersers en slaven, vergelijkbaar met de visie van Marx. En die scheve verhoudingen moeten dringend worden omgekeerd, zodat de ‘machtelozen’ kunnen heersen over de ‘machtigen’, de verderfelijke ‘witte’ racistische mens.
Cultural Appropriation
Maar overdrijven ze langzamerhand niet een beetje? Als je afgaat op de reclames krijg je de indruk dat half Nederland inmiddels bevolkt wordt door mensen met een donkere huidskleur. En in hun gevecht om erkenning verhalen ze niet over hún geschiedenis en folklore, laat staan dat ze er trots op zijn, maar moeten ‘witte’ bekende personen uit de geschiedenis opeens van een zwarte huidskleur worden voorzien: blackwashing. Heet dat niet diefstal van andermans identiteit, of cultural appropration?
Egypte
De Egyptische regering heeft er in ieder geval genoeg van. Leidse archeologen is de toegang ontzegd tot opgravingen in Sakkara, uit woede over een tentoonstelling in het Museum van Oudheden waarin zwarte artiesten worden gelinkt aan de Egyptische cultuur.
Egypt bans Dutch archaeologists over exhibit about black musicians https://t.co/h2NeuXyRJH
— BBC News Africa (@BBCAfrica) June 7, 2023
Al eerder ontstak Egypte in woede over de vertolking van Cleopatra door een zwarte actrice. Het is de zoveelste identificide, moord op een identiteit, in een lange reeks waarin met terugwerkende kracht opeens ’transgenders’ worden ontdekt of donker gekleurde mensen hun plaats in de blanke geschiedenis opeisen. Deze gekte kent geen grenzen. Een museum in New York deed onlangs kond van een wereldschokkende ontdekking: ook planten zijn queer of transgender!
Haagse heks
In Den Haag streek pas ook een nieuw vrouwenstandbeeld neer. Om vrouwen te eren, nieuwe heldinnen van deze tijd?
This rather intriguing sculpture has just appeared around the corner from the bureau in The Hague pic.twitter.com/hnk2fxdcRk
— Danny Kemp (@dannyctkemp) June 7, 2023
Een heksachtige naakte vrouw in een afwerende houding op een bezem met een takkenbos tussen haar benen en staken in haar ogen. Wat moeten we hier nu weer van denken? Is dit geen pure vrouwenhaat, die geen enkele tegenhanger kent in welk mannelijk standbeeld dan ook? Nee, dat begrijpen we helemaal verkeerd.
De ontwerpster van dit Eva-beeld, Elisabet Stienstra, gebruikte weliswaar in eerdere werken stokken als staken die weerloze en verminkte vrouwenlichamen doorboorden, maar nu zijn het stralen. “In de sculptuur Eva buigt een naakte vrouwenfiguur, gebaseerd op de afbeelding van een heks bij Baldung Grien, zich licht voorover, en draait zij haar hoofd om. Een stralenbundel gaat naar beneden van tussen haar benen, vanuit haar ogen schieten stralen omhoog. De ontdekking van kennis, waarmee het verhaal van Eva onlosmakelijk verbonden is, is hier gekoppeld aan de ontdekking van haar eigen seksualiteit.”
De beelden van deze kunstenares komen vanuit één gedachte, of zoektocht eigenlijk, namelijk een hedendaags heiligenbeeld vormen. Een soort nieuwe Maria. Ook het traditionele naakt weer opnieuw uitvinden, zegt Stienstra. Helder toch?
Vrijheid van denken
In Den Haag staat ook een beeld van een vrouw met twee armen en een penis van beeldhouwster Femmy Otten, getiteld “And life is over there” (2017). Het mannelijke en het vrouwelijke versmelten hier met elkaar, zo luidt de toelichting, en “het is in al zijn rust en kwetsbaarheid een statement voor een vrijheid van denken”.

Titelfoto: And life is over there” door Vysotsky (Wikimedia), CC BY-SA 4.0.
Dat lijkt verdacht veel op het uitgangspunt van de queer-theorie, die het verdwijnen van grenzen op basis van geslacht en leeftijd nastreeft, nagevolgd door de transgenderideologie. Die heerlijke vrijheid, die mannen toestaat zich een vrouw te noemen als zij zich een vrouw voelen en ondertussen vrouwen van hun vrouwenrechten beroven.
Maar ja, kunst hè, dat moet schuren en uitdagen en je aan het denken zetten.
Iets om écht over na te denken. Zouden deze kunstenaars het ook hebben aangedurfd om dat heksenvrouwenbeeld als een donkere vrouw te presenteren? Of dat van die vrouw met borsten en penis van Arabische trekken te voorzien? We moeten toch de diversiteit vieren?
Woke-religie
Totalitaire regimes hebben kunst altijd gebruikt om hun mens- en maatschappijbeeld aan de bevolking op te dringen. Kunst ging niet om schoonheid of de verwondering over het leven, maar diende indoctrinatie. Alleen maar ‘bepaalde’ kunst was toegestaan, de rest werd verbannen. Onze musea zijn hier ook hard mee bezig. Heel wat klassieke kunst doorstaat niet hun toets van antiracisme, diversiteit en omarming van alle minderheden, dus verdwijnt in de kelders.
Van deze worsteling in het Stedelijk Museum van Amsterdam is een video gemaakt: “White Balls on Walls“. Sanne Kloosterboer deed daarvan in het FD verslag. Citaat: “De vergaderingen zijn soms zo absurd dat ik even moest checken of ik toch niet in een quasi-realistisch docudrama van Arjan Ederveen was beland. De nieuwe lijn zou ‘als uiterste consequentie hebben dat we bepaalde kunstenaars niet kunnen laten zien’, zegt de hoofdcurator. ‘We zitten gewoon met 100.000 werken, waarvan heel veel witte mannen die alles wat niet witte man is als object hebben gebruikt in hun werk.’
Het woord kunst viel bijna nooit, wel alle voorschriften van de woke-religie. Is het dan zo vreemd als mensen bij dit zwarte vrouwenbeeld voor Rotterdam CS aan communisme denken?
Ben ik de enige die dit commercieel-communistische standbeeld stereotyperend vind? #rott pic.twitter.com/9DKfj8HFb6
— Bina (@parandanah) June 3, 2023
Nieuwe standbeelden weerspiegelen de tijd waarin we leven. Dat is een tijd “waarin de waarde van kunstenaars wordt afgewogen aan hun geslacht en aan de tint van hun huid – ofwel de mate van ‘slachtofferschap”, zo schrijft Geerten Waling. Zonder oog voor kwaliteit of relevantie. Een tijd waarin vrouwen als heks worden afgebeeld of met een penis. Onze tijd.
Het Meisje met de Parel zal naar de zonnebank moeten.
Over de auteur

Recent gepubliceerd
Diversiteit26 september 2023Ongecontroleerde immigratie ontwricht elke samenleving
Klimaat en Milieu3 september 2023Klimaatleugens en vraagtekens bij bosbranden op Hawaï
Klimaat en Milieu20 augustus 2023Roomijs is héééél slecht voor het klimaat
Migratie11 augustus 2023EU kiest met Tunesiëdeal voor nog dodelijker asielbeleid
Het Rotterdamse beeld is het symbool van de opkomende socialisme die de gelijkheid nastreeft door middel van omgekeerde racisme. Het land is na decennia media hersenspoeling, links georiënteerde opleidingen en linkse dictaat in de samenleving veroordeeld voor de socialisme die steeds diepere wortels krijgt in de samenleving met al haar consequenties. Zwijg en doe mee, de credo van het socialisme, dan ben je welkom en als niet wordt je afgestoten. Wil je werk behouden dan hou je je mond of zingt mee. Geen wonder dan dat je pas als emeritus hoogleraar je mond opent. In de uitgerangeerde stadium.
Alleen als de zwijgende meerderheid haar zwijgen doorbreekt kan het tij gekeerd worden. Zijn de laatste verkiezingen het signaal geweest?
Laten we het hopen want het (eco)marxisme rukt ongehinderd door.
Jij komt toch uit de voormalige USSR? Communisme,.. vreselijk! Gelukkig dat Putin daar korte metten mee maakt. Hij is goed bezig. Maar echt!
Wow, wat een inhoudelijk sterke reactie. Dank.
Twee fouten.
Ik kom niet uit de voormalige USSR. Dat geluk had ik nog.
Poetin vecht niet tegen communisme. Hij is een oude communist die als ergste gebeurtenis van de vorige eeuw bond het uiteenspatten van de Sovjet unie. Hij zou het liefst opnieuw invoeren. Hij is dus niet goed bezig en wordt door de hele voormalige Oostblok, op Hongarije na, gehaat.
Ach, Rusland is altijd goed geweest in het ombrengen van zijn eigen burgers nietwaar? Loopt als een rode draad door zijn bloederige geschiedenis.
Na de oktober revolutie zijn vreselijk veel af slachtoffers gevallen door Stalin. Na de WO2 in de satelliet landen ook. Communisten zijn beesten.
Sommige mensen zijn toch echt te veel in het verleden blijven hangen. Rusland mag dan geleid worden door de communistische partij. Ze zijn enkel communisten in naam. Privé eigendom is toegestaan. Er zijn talloze bedrijven en de belastingdruk is 13% als ik mij niet vergis. Daarmee is Rusland een straat klassiek-liberaler dan de VVD met hun 45% belastingdruk. Rusland begint eigenlijk zelden oorlogen. Ook deze oorlog in de Oekraïne is overduidelijk uitgelokt. Helaas zijn sommige mensen zo bedwelmd door hun Rusland-haat, dan wel vanwege hedendaagse westerse staatspropaganda (dat is echt niet het exclusieve voorrecht voor communisten), dan wel vanwege herinneringen aan het oude communisme, waardoor ze niet langer in staat zijn tot kalme reflectie maar hun emoties de overhand krijgen.
Even afgezien van de proxy-oorlog, ik ken inderdaad verhalen van westerlingen die het prima leven vinden in Russia. Hangt er natuurlijk wel van af wáár in Rusland je woont en/of werkt.
Misschien kunnen we in de nabije toekomst daar massaal asiel aanvragen, als het leven in de EU met succes totaal kapot gemaakt is.
Haha, tuurlijk is de oorlog uitgelokt en Putin is met open ogen in de val gelopen. Doodlopende straat voor kamaraad Vlad waar hij nooit meer uitkomt. En, nee, we hebben geen hekel aan alle Russen; hooguit aan die ene kabouter in het Kremlin. Maargoed, genoeg Putin-lovers op dit forum blijkbaar.
ik zie op het forum geen Putin lovers. Maar Zelensky offert ook zijn mannen op…….. dat is ook wel iets om over na te denken. Hij had wellicht in de beginfase meer moeten inzetten om die invasie te voorkomen door onderhandelingen aan te vragen met hulp van de VN.
De echte verschil is groter dan verhalen. Het is ook best moeilijk in worden te brengen want de praktische ervaring is heel wat anders. Het verschil met hier is enorm in de praktische leven en het is jammer dat wij hier de verkeerde richting gaan met onze linkse vrienden.
Hongaren haten hem ook, maar ze zijn pragmatisch want ze zijn qua energie volledig afhankelijk van Rusland. Hongaren haten de onderdrukking door de communisten. Laat daar geen misverstand over bestaan.
Bron Doorbraak.be:
‘Ik kon het zelf eerst maar moeilijk geloven maar de website van de Verenigde Naties laat er geen twijfel over bestaan: de VN heeft tijdens de coronacrisis wereldwijd meer dan 100.000 ‘digital first responders’ gerekruteerd. Ook Melissa Fleming, hoofdcommunicatie van de VN, beschrijft in een podcast wat de functie is van dit nieuwe statuut: ‘misinformatie’ en ‘fake news’ op social media zo snel mogelijk opsporen en onschadelijk maken door het te counteren met ‘accurate, betrouwbare informatie’.
Ten tijde van de Contrareformatie vroegen katholieke denkers zich af waarom vinden we dat eigenlijk zo vreselijk: een beeldenstorm van iconen, schilderijen, orgels, gewaden en andere religieuze symbolen? Na lang denken kwamen zij tot de conclusie dat kunst morele propaganda is. Wij mensen zijn vergeetachtige wezens, zondaars, en moeten steeds weer herinnerd worden aan wat goed is en waardevol. Ook waarvoor je moet oppassen. Dit is de functie van kunst: mensen herinneren aan waar het om gaat in dit leven. Om je kansen op een redelijk aangenaam en succesvol leven te vergroten. En het heeft fantastische resultaten opgeleverd, zowel in de architectuur, beeldende kunsten en muziek. Miljoenen bezoeken, bekijken en beluisteren het nog altijd, elke dag.
Op het moment dat ‘entartete kunst’ zijn intrede doet, en de kunst wil bevragen, twijfel zaaien; dat wat ooit als waardevol gezien werd wil bediscussiëren of zelfs vervangen, daarmee een ‘Umkehrung aller Werten’ bewerkstelligen, dan is het duidelijk dat de morele basis van een samenleving wordt aangevallen. Dat proces is natuurlijk al tijden aan de gang en er zijn meer extreme voorbeelden te geven dan de vrouwenbeelden hier besproken. Toch hoort het allemaal bij hetzelfde proces van culturele aftakeling, de ondergang van het Avondland.
Het woke communisme dat is iets wat de oude communisten nooit zouden pikken. Zij zouden het wijten aan verdorven kapitalisme. Zo zie je maar hoe een slechte ideologie nog slechter kan worden.
Ik denk dat u een punt heeft. Persoonlijk ben ik er van overtuigd dat het kapitalisme nog steeds de beste vorm is. Ondanks inderdaad verdorven decadente uitwassen.
klopt
Sinds wanneer is een mening gevaarlijk?
Nou, dat is al een tijdje, hoor. Ik vraag mij bijvoorbeeld wel eens af door wie en hoe nauwlettend de meningen worden gevolgd op een forum als hier.
Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat wij dit normaal moeten vinden, maar was het niet Mark Rutte die het had over het nieuwe normaal?
Misschien moeten we er nog aan wennen.
Een mening is gevaarlijk in een dictatuur. Dictatuur wordt nooit erkent alleen de slachtoffers duiden die aan. Gisteren hoorde ik weer iemand na het beklaag over deze tijd zeggen ‘maar wij hebben het nog goed’. Wachten totdat je het echt slecht vergaat is geen optie. Dan is het te laat.
Conformisme is het uiteindelijke doel Ni 28. Dit wordt bewust nagestreefd.
We moeten ons afvragen waarom.
Elke dictatuur vereist dit. Het stadium van de dictatuur bepaald of je opgeruimd wordt of alleen uitgestoten.
We moeten ons realiseren dat een collectief bestaat uit individuen met unieke eigenschappen.
Wie gelooft er werkelijk dat je al die individuen gelijk kunt schakelen?
Het communisme is niet voor niets ingestort. Waarom denken ze dat het nu wel kan?
Omdat ze hard van leer zijn en de nieuwe generatie het beter kan. Wie communisme niet meegemaakt heeft kan zich de beschreven negativiteit niet in beeld brengen, te ongelovig. Op mijn verhaal wordt geknikt maar niet echt geloofd.
Ik vraag me niet af of ook dit forum wordt ‘gemonitord’. Ik ga er van uit.
Door de roverheid en de haar ten dienste staande inlichtingendiensten.
Door linkse agitatoren.
Lijkt me duidelijk dat dit een honey-operatie is @nietsiswathetlijkt. Ik neem aan dat je achter een goede VPN zit.
Dat lijkt me goed voor élke NL burger, daar er blijkbaar steeds weer op grote schaal sleepnetten uitgeworpen worden. Zelfs als dat bij wet verboden is. Maar ja….
Dit is m.i. slechts een voorlopertje voor de geplande algehele ausradierung van de westerse blanke beschavingen. Net zoals de onbeperkte massa-immigratie, de woke ideologie die geen haarbreedte in de weg wordt gelegd, het ‘ontwitten’ van besturen, het dwingend opleggen van pigmentquota, maar ook het wegpesten van succesvolle agrarische bedrijven (land voor immigrantenhuisvesting).
Eigenlijk is op elk domein vast te stellen dat blank verderfelijk is en moet verdwijnen. Nu nog op het gebied van kunst, geschiedenis, onderwijs e.d. Maar we kunnen wachten op fysieke aanvallen, waarvan hier en daar al sprake is.
Het lijkt erop dat degene die voie de welfaart in de wereld heeft gezorgd moet alle schuld van alles krijgen en verdwijnen.
Voue=voor
Je moet je denk ik niet te veel laten beïnvloeden door de MSM wat dit betreft. Die proberen je bang te maken.
Ik ben niet bang hoor. En ook niet bereid zonder strijd (woordenstrijd, dat wel) mijn mening voor me te houden. Ik informeer me op een verscheidenheid aan manieren. Volg ook de politiek in BE, DE en USA. En voor zover qua tijd mogelijk, diverse debatten in NL.
Dan is het niet zo heel moeilijk om de verbanden te leggen en tot je eigen conclusies te komen.
Het standbeeld Moments Contained is een belediging voor zwarte mensen. Wat een stereotype en vooroordeel bevestigend beeld. Wat straalt dit beeld uit? Ik hang wat rond want ik krijg mijn uitkering toch wel. Kan mij niet voorstellen dat er veel zwarte Rotterdammers betrokken zijn geweest bij de keuze voor dit beeld.
Sorry Alma, maar het meisje met parel naar een zonnebank sturen, nooit!
Dit beeld kijkt mij net zo arrogant en minachtend aan als de meeste negroïde mensen die ik passeer.
Ik ben dan helemaal klaar met deze mensen.
Relax, man.. take a chill-pill: “..net zo arrogant en minachtend aan als de meeste negroïde mensen die ik passeer. Ik ben dan helemaal klaar met deze mensen.” Je bent klaar met mensen met een donkere huidskleur? Wel een tikkie overdreven, vind je niet?
Het is door M. de Jong niet helemaal gelukkig uitgedrukt denk ik.
Wel heb ik gemerkt dat er inderdaad een deel getinte mensen in NL is, die als het ware neerkijken op de blanke mens en dat heel duidelijk in hun handelen laten blijken. Dat die weerstand oproepen is niet zo gek toch?
Dat is van alle tijden @nietsiswathetlijkt. Het ergste voorbeeld daarvan gebeurde zo’n 70-80 jaar geleden met 5 miljoen doden als gevolg. Op 4 mei herdenken we dat: nooit meer! Laat je niet opfokken door de MSM en wees kritisch. We zijn ten allen tijde verantwoordelijk voor ons eigen handelen en voor ons eigen lot ongeacht huidskleur of afkomst. Dat is hoe ik er over denk en jij ook. Dat weet ik zeker. De rest is dom en volgen MSM, woke, links, D66, WEF en Kaag.
ja, dat is mij ook al heel lang geleden opgevallen.
Dat beeld van die heks, met die “stralen”….
Ik dacht dat het om misbruik ging. Verkrachting. En hoe ze zichzelf probeert te beschermen (zie haar armen).
Die staven uit haar ogen interpreteerde ik als de pijn die haar van onderen aangedaan werd.
Blij dat ik het verkeerd zag.
Ik dacht dat het Kaag was op de bezem. Straalbezem dan, je moet met de techniek mee.
Dat was ook mijn 1e associatie. Raar beeld. Maar goed, niet iedereen heeft dezelfde smaak.
Kunst in dienst van de politiek.
Kunst of kunst.
het beeld getuigt van wansmaak van de kunstenaar of kunstenmaker liever gezegd.
Heerlijk om weer eens de mening van een ‘normaal’ mens te lezen. Je zou zo langzamerhand gaan denken dat we gek aan het worden zijn.
Wie beslist overigens over wel of niet welk ‘kunstwerk’ en zo ja, waar het komt te staan?
Gemeenten, of bepaalde groepen? Nl stikt m.i. overigens van de wanstaltige ‘kunstwerken’ op openbare plekken. Maar ja, als de ‘oude’ standbeelden (en schilderijen enz.) moeten verdwijnen, moet er blijkbaar iets voor in de plaats wat de waanzin van deze tijd uitdrukt.
En niet te vergeten ambtenaren. Mijn neef, zus, vriend of vriendin is een behoeftige kunstenaar die wel een opdracht kan gebruiken….
En nu we het daar toch over hebben: gehoord hoe de netwerkcorruptie hoogtij vierde tijdens Kojona?
Geloof mij gerust, hetzelfde gebeurt nu op nog veel grotere schaal bij de klimaathype.
‘And life is over there’.
Dit standbeeld wil eigenlijk zeggen:
‘ De mens is een controversieel experiment van de natuur’.
And the life is over!
“It’s life, Jim, but not as we know it”!
Tijd voor een beeldenstorm?
Nou, nee. Maak niet dezelfde fouten.
Snap dat standbeeld ook niet. Dit kom je in Rotterdam op straat gewoon ook tegen als living statues.
Beste Alma,
Toch even een lokaal geluid uit de 010. Voor mensen die niet vertrouwd zijn met een traditioneel Rotterdams geluid: het is luid, meer dan direct maar vaak ook meer wol dan garen.
Ondanks een nogal zichtbare verandering qua bevolking – ‘Kaas-nederlands’ is in Rotterdam stad inmiddels netjes in de minderheid – is de Rotterdamse beroepsbevolking nog steeds één van de laagst opgeleide en worden er om de zoveel jaar weer wat miljardjes op Rotterdam-Zuid stuk geslagen.
Nog niet heel lang geleden – het hele vernieuwde CS staat pas een paar jaar – is met een boel gedoe voorkomen dat er twee ronde bollen op het stationsplein geplaatst zouden worden. Maar het Mokkel zonder sokkel stond daar opeens.
Persoonlijk vind ik ‘Toos Werkloos’ ook fraai, hoewel ze er op haar zondags best bij staat, anders had de kunstenaar wel voor Adidas slippers in plaats van de Nikes gekozen. Met de wat stuurse passieve houding hebben we definitief afscheid genomen van het ‘opgestroopte mouwen’ Rotterdam van weleer, maar de echte Rotterdammert van de gestampte pot woont net zoals zijn 020-tegenvoeter allang niet meer in de stad.
En de mensen die er wel wonen – en voor een groot deel jong/jeugdig/niet-kaas zijn – vinden het kennelijk een reuze aanwinst. Over de wat fletse uitvoering in de Chinees realistische school, die we ook kennen van de Tante Leen, Johnny Jordaan en André Hazes beelden op de Westermarkt, kan getwist worden. Heel artistiek komt het niet over, maar wie ben ik.
Jammerder is dat de vorige ophef ‘Kabouter Buttplug’ toch oneindig veel meer stoutigheid in zich had dan dit van-dik-hout werkje. Of er moet nog een wat dikkige klein Boeddha Chineesje naast (Toos is 4 meter en Chinatown is luttele meters verwijderd) naast. Leuker en dan iig 50 % lekker werken.
‘Mokkel zonder sokkel’…. tranen.
Ik vind dit een belediging van al mijn zwarte vrienden en mijn vrouw. Niemand van hen heeft permanent de handen in de zakken. Allemaal werken ze en mijn vrouw heeft mij en twee honden plus het huishouden te onderhouden en dat is meer dan een dagtaak.
Gij zijt ne neger, zeker?!
Ge zijt ne Belg, zeker?!
Ja!
Wat betreft het sokkelbed in den haag: ik denk in eerste instantie aan houten afrikaanse voorouder beelden, dus cultuur. Woke is dan hedendaagse interpretatie wellicht. Zelfs op foto kun je zien dat het om stralen gaat op het lange voorhout, maar t is een ongelukkig gekozen vorm voor haar idee lijkt mij.
Woke is een ziekte. Psychisch gestoord zijn de wokers naar mijn mening. Eng volk.
Sorry, ben het deze keer niet met je eens. Ik vind het een mooi en stoer beeld. Het formaat past bij de locatie.
En nee, ik ben niet woke, allesbehalve.
Volgens geeft mevrouw van Hees niet echt haar opinie van het beeld. Zij geeft de diverse opinies weer uit de diverse geledingen van de samenleving.
Uit het artikel: “Wat je in de Rotterdamse reuzin ziet, zegt iets over jezelf, meende Anna van Leeuwen in de Volkskrant. Ze heeft gelijk.”.
Het contrast wat te zien is tussen de ‘ Rotterdamse reuzin’ en ‘ de Dokwerker’ kan niet groter worden uitgebeeld, vanuit diverse perspectieven bekeken.
Ik zag er wel een zekere overeenkomst in, als je rekening houdt met het tijdsverschil. De Dokwerker dateert uit 1952.
Yep,
De beide beelden zijn van brons……..
Daar heb je wel een beetje een punt, Anton.
Uw mening over dat beeld zegt wat over u.
In een eerdere reactie onder dit artikel heb ik al gezegd dat een mening hebben tegenwoordig best wel gevaarlijk is. Volgens mij ook de toon van het artikel.
Je kunt uiteraard bewondering hebben voor de kunst om überhaupt in staat te zijn om een standbeeld te maken. Dan nog kun je een mening hebben over wat het werk uitstraalt.