Frankrijk en Italië op ramkoers over asielzoekers

Failliet van de Dublinverordening is evident

De spanningen tussen Italië en Frankrijk lopen weer hoog op nu steeds grotere aantallen asielzoekers vanuit Italië ongehinderd naar Frankrijk doorreizen. De hele Europese Unie moet zich voorbereiden op een groeiende instroom van illegale immigranten, waarbij het de EU maar niet lukt om ook maar iets van een oplossing te bedenken. Het Deense model kan echter als voorbeeld dienen. Maar alleen als het echt crisis wordt zullen de rijen zich pas sluiten, schrijft oud-diplomaat Johannes Vervloed.

De vrijage tussen Frankrijk en Italië was kortstondig. Met Mario Draghi in Italië in 2022 aan het stuur leek alles weer koek en ei tussen de twee buren. De ruzie tussen Macron en voormalig vicepremier Salvini leek vergeten en er gloorde zelfs een triumviraat van de Europese Unie. Macron, Draghi en de Duitse kanselier Scholz reisden afgelopen zomer gezamenlijk naar Oekraïne om het land een kandidaat-lidmaatschap aan te bieden.

Aanvankelijk leek het tussen Macron en de nieuwe premier van Italië Giorgia Meloni ook te boteren, maar vorige week ging het mis. Frankrijk wilde niet langer als opvangcentrum fungeren voor de vanuit Italië doorgereisde asielzoekers.

 

Instroom

Met de nieuwe centrumrechtse coalitie in Italië zou er een einde komen aan de ongebreidelde instroom van ‘bootvluchtelingen’. Premier Meloni zou de door de NGO-veerdiensten’ opgehaalde illegale immigranten niet langer toelaten tot Italiaanse havens. Aanvankelijk leek dat ook het geval. Na veel kritiek versoepelde het beleid enigszins en mochten ze toch aanlanden, maar in moeilijker te bereiken havens in Noord-Italië.

De kritiek verstomde echter niet. Meloni gooide de handdoek in de ring en liet de ‘geredde’ asielzoekers in heel Italië weer toe. Zij had haar best gedaan om de EU te behoeden voor een tsunami van illegale immigranten, maar werd daarvoor niet beloond. Voor Italië zelf is het indammen van de stroom niet nodig. Het overgrote deel van de asielzoekers blijft niet in Italië en reist door naar de noordelijke lidstaten van de EU.

 

Dublinverordening

Omdat Oostenrijk de laatste tijd hindernissen opwerpt voor asielzoekers en doorreis naar Duitsland en Nederland daardoor bemoeilijkt wordt, gaan steeds meer asielzoekers naar Frankrijk. En Italië neemt ze niet terug. De Dublinverordening, op grond waarvan Italië dat wel zou moeten doen, wordt niet gerespecteerd. Zoveel asielzoekers komen via Italië in Frankrijk binnen, dat Jordan Bardella (de nieuwe partijleider van Rassemblement National) naar de grens met Italië toog om te demonstreren en de Italianen te beschuldigen van leugens. De Italiaanse regering wilde volgens hem de asielstroom helemaal niet indammen. Dat was slechts een mooi verhaal voor de Bühne (verkiezingsretoriek) geweest. Italië bleef gewoon een doorvoerland en Frankrijk was de dupe.

 

Olie op het vuur

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Darmanin gooide vervolgens olie op het vuur: ”Er is een toestroom van migranten naar Menton (grensplaatsje), omdat mevrouw Meloni, gekozen door de vrienden van mevrouw Le Pen, niet in staat is om de migratiekwestie op te lossen waarvoor ze gekozen is.” De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Tajani was daar zo boos over, dat hij z’n geplande reis naar Frankrijk cancelde. “Italië laat zich niet beledigen”, zo fulmineerde hij.

 

EU-probleem

Het is niet alleen Frankrijk dat met een ongecontroleerde stroom illegale immigranten wordt geconfronteerd. Niet in gelijke mate weliswaar (de Oost-Europese lidstaten houden de deur zo veel mogelijk dicht), maar in alle lidstaten speelt het probleem. De Europese Commissie probeert de pijn te verzachten door de asielzoekers met een quotasysteem over de lidstaten te spreiden. Een oplossing is dit uiteraard niet. Zolang de buitengrens van de EU open blijft staan – en met de non-refoulement verplichting uit het Vluchtelingenverdrag is dat het geval – wordt de stroom niet ingedamd. Maar zelfs spreiding lukt niet. De benodigde consensus – alle lidstaten moeten instemmen – voor het Commissievoorstel is er niet.

 

Deense model werkt wél

De enige oplossing lijkt dan ook bij de lidstaten zelf te liggen. De grenzen dichtgooien is verboden binnen het Schengengebied (hoewel tijdelijke uitzonderingen mogelijk zijn), maar er zijn andere methoden. Denemarken is een voorbeeld. Dat land versoepelde de criteria voor wanneer een land veilig is voor terugkeer. Ook introduceerden de Denen vertrekcentra waar de omstandigheden zo basic zijn dat afgewezen asielzoekers meewerken aan hun vertrek. Het model werkt. De ontmoedigende werking ervan zorgde ervoor dat het aantal asielaanvragen drastisch terugliep.

Nederland zou er goed aan doen het Deense model over te nemen. Zweden, dat niet zoals Denemarken een opt-out voor asielbeleid heeft, heeft al aangekondigd de Deense methode in te voeren. Invoering van dit model lijkt derhalve ook mogelijk zonder opt-out. Als het huidige Nederlandse beleid wordt voortgezet, niets doen, lijdzaam afwachten hoeveel nieuwe asielzoekers er komen en deze zo goed mogelijk proberen op te vangen, is de voorspelling dat Nederland dit jaar 77.000 asielzoekers te verwerken krijgt. Een onhoudbare situatie.

 

Opvang in de eigen regio

Terug naar de Frans-Italiaanse ruzie. Frankrijk kan de grens dichtgooien voor illegale immigranten die via de Italiaanse grens het land proberen binnen te komen. Dat gebeurde al eerder. Een betere oplossing, ook voor de bilaterale verhouding met Italië, is natuurlijk een oplossing voor de ongebreidelde instroom op Europese Unie-niveau.

Ik gaf daar enkele jaren terug al een paar handvatten voor. Het is een aanpak die geenszins aan actualiteit heeft ingeboet. Dergelijke maatregelen kunnen nog steeds met de nodige politieke wil worden genomen:

  1. Iedere lidstaat bepaalt zelf wie wordt toegelaten: arbeidsmigranten, studenten en vluchtelingen.
  2. Lidstaten dienen zelf te besluiten over het wel of niet opnemen van vluchtelingen (oorlogsslachtoffers en politieke vluchtelingen). Deze besluiten moeten dus niet worden overgelaten aan EU-ambtenaren, die ze vervolgens opleggen aan de lidstaten.
  3. Vluchtelingen kunnen slechts in één EU-lidstaat asiel aanvragen. Asiel(s)hoppen is niet meer toegestaan.
  4. De EU-buitengrens gaat dicht voor illegale immigranten. Dat wil zeggen: iedereen die niet over een geldig visum beschikt.
  5. Immigranten die op de Middellandse Zee worden onderschept worden overgebracht naar opvangcentra buiten (of desnoods binnen) de EU. Daar kunnen ze asiel aanvragen als ze werkelijk vluchtelingen zijn. Maar nogmaals eenmalig, alleen bij de lidstaat van hun voorkeur.

Het einddoel moet zijn: opvang in de eigen regio.

 

Tsunami

Vooralsnog is er geen zicht op een dergelijke EU-aanpak. De immigratietop van afgelopen februari was een faliekante mislukking. Over geen enkele maatregel om de illegale immigratie in te dammen kon overeenstemming worden bereikt. Het Open Grenzen beleid heeft totaal gefaald. Het wachten is, vrees ik, op een tsunami uit Afrika. Pas als de Europese Unie dreigt te bezwijken onder een niet langer op te vangen stroom van asielzoekers, zal de bereidheid ontstaan om een gezamenlijke oplossing te vinden. Kortom, de gebruikelijke gang van zaken binnen de EU. Alleen bij crises sluiten de rijen zich en wordt er consensus bereikt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
26 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
30 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het non-refoulement beginsel (terugsturen van vluchtelingen) dat wordt genoemd, is niet van toepassing op de bootjes die door de NGO’s worden ‘gered’ net buiten de territoriale wateren van Libië.
1) dit zijn geen vluchtelingen, maar migranten (in de Franse en Spaanse pers worden ze ook altijd zo genoemd). Het verdrag is niet van toepassing op migranten.
2) De migranten kunnen terug naar een veilig land, bijvoorbeeld Tunesië. Er is geen sprake van dat hun leven daar in gevaar is.
3) Als de migranten wel door Libië kunnen reizen (een vermeend ‘onveilig’ land) waarom zouden ze dan niet gewoon terug kunnen reizen door dat land?
4) Wat Artsen zonder Grenzen en andere NGO’s doen met de migranten-bootjes, wordt voorgesteld als een SAR (Save and Rescue operation), maar dat is het niet. Die schepen varen daar voortdurend net onder de kust met het doel om migranten op te pikken. Het zijn gewoon mensensmokkelaars die illegale migratie aanmoedigen.

Laatste aanpassing 30 dagen geleden door Andre
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
29 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Sterker nog, ze komen gewoon op afspraak naar de doorgegeven coördinaten. Vaak middels ‘contacten’ in DE, BE en NL!
Inderdaad mensensmokkelaars.
Ik snap ook niet waarom we nog aan peperdure ‘procedures’ doen. Iedereen die binnenkomt mag toch uiteindelijk blijven. Eerst crisisopvang, dan reguliere opvang met jarenlange stapelprocedures, en als je dan voor de -tigste keer afgewezen wordt kom je in de bed, bad, brood regeling en kun je dus ook gewoon blijven.
Mond vol over de invasie van Oekraïne, maar zeg vooral nooit iets over de invasie van illegalen.
In Ter Apel vluchten inmiddels al inwoners. Moeten noodgedwongen hun huizen aan de gemeente aanbieden, want wie koopt daar nog? U kunt raden wie er vervolgens zullen gaan wonen.
En waarom volgen er geen sancties als diegenen met een tranentrekkervluchtverhaal een status krijgen en vervolgens naar hun herkomstland op vakantie gaan?

Andre
Andre
29 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zelfs de NOS heeft ingezien dat de ophaaldienst voor migranten voor de kust van Libië steeds meer service verleent.
In vorige jaren gingen de bootjes nog wel eens een paar honderd kilometer de zee op om zoveel mogelijk een echte SAR te benaderen. Dat gebeurt echter steeds minder. Op de website van NOS staat een kaartje waarop keurig honderden opgepikte bootjes zijn gelocaliseerd. De NGO’s gaan steeds dichter bij de kust zitten.
Artikel: “Critici: ngo’s op Middellandse Zee zijn pendeldienst voor vluchtelingen (2017)”.
Zo lang zijn ze al bezig.

Ni28
Ni28
30 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang de migratie bom niet ontploft veranderd er in Nederland niets. De Tweede kamer doet zolang niets en de mensen slikken alles. Dus laat het land snel vollopen zodat het compleet escaleert want dat lijkt de enige uitweg voor verandering. Wie eigen bevolking laat stikken kan niet spreken over fatsoenlijke land.

Laatste aanpassing 30 dagen geleden door Ni28
Vin1
Vin1
29 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Aangezien hier de meeste verblijfsvergunningen worden verstrekt zal, als bom barst, het al veel te laat zijn. (als het nu al niet te laat is). Er zijn er dan al te veel en onze cultuur zie ik helaas niet overleven. Nederland zal voorgoed veranderen.

Ni28
Ni28
29 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Wat dat betreft is het kwaad al geschied. Maar het blijft maar doorgaan. Onze cultuur interesseert politiek niet. Globalisering, de ene grote gelukkige familie, dat interesseert ze. En dat het niet werkt dat willen zij niet zien. Uiteindelijk leidt zo situatie tot geweld en burgeroorlogen. EU ontstond om oorlogen te voorkomen maar intussen importeert men het uit oorlogsgebieden hier naar toe. Linkse dromen eindigen in nachtmerries.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
29 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het kwaad blijft dagdagelijks geschieden. Op élk domein. Het inrichten van de EU en de Euro destijds, met gebleken boterzachte regels, was al een kwaad op zich, waarbij wij enorm gepiepeld zijn. Maar…. NL is een prima uitvalsbasis voor de megalomane utopische mondiale driften van de (denken ze) wereldverbeteraars. Die, uiteraard, vooral sturen op verbetering van hún positie.
Klein land, dociele bevolking die alles maar blijft pikken, geografisch uiterst gunstig, meeheulende media, en een roverheid die er bewezen zelden is voor de eigen bevolking, maar wel zeer nauwe en ook wel discutabele ongecontroleerde banden heeft met het WEF, VN, WHO, Navo enz.
Hoe kun je denken dat je gebieden op de aarde waar het slecht of minder goed gaat kunt helpen door de positie van samenlevingen in landen waar het wel goed gaat te verslechteren en ondermijnen door immigratie politiek? Want dat is precies wat er nu aan het gebeuren is.
Iedereen even arm en afhankelijk maken, elk land even gewelddadig, herintroductie van de archaïsche stammenstrijd overal, herintroductie van het recht van de sterkste, importeren maar.
Die mevrouw van de VN vluchtelingenafdeling gehoord? We moeten ze gewoon allemaal toelaten…..Europa kan dat best aan.

Ni28
Ni28
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Goed beschreven! Globaliseringstroep met vermeende gelijkheid trekt ons allemaal naar de bodem. Iedereen gelijk iedereen arm.

G.K. Verboom
G.K. Verboom
30 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

We hebben in Europa en meer nog in Nederland een regering van slapjanussen. Grote mond, maar weinig daden. Het moet eerst echt uit de hand lopen en de Nederlanders voor de poorten van Den Haag staan met een riek, bijl of iets effectiever in de hand en eisen dat de grenzen dicht gaan en wij weer baas in eigen-land zijn.

Ni28
Ni28
30 dagen geleden
Antwoord op reactie van  G.K. Verboom

Als je dan leest dat bij diefstallen het bij een reprimande blijft(zie NOS) dan weet je waarom zij zo graag hier naar toe komen. Ongestrafte criminaliteit is populair.

Jos
Jos
30 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Leve de vrije Republiek der Nederlanden!

Marc Bouwman
Marc Bouwman
29 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Opzettelijke uitschakeling van buitengrenzen; door Europese overheden aangewakkerde massamigratie; finaal uit de handlopende huisvesting illegalen ten koste van de oorspronkelijke én hier al gevestigde allochtone bevolking; financiering van zowel massamigratie als huisvesting door hier gevestigde volken, zonder hun instemming; verzonnen epidemieën; opzettelijk veroorzaken gezondheidsschade middels door overheden ingestelde ‘vaccinatie’-campagnes; uitschakeling vrijheid van meningsuiting; fake-news van overheidszijde; propageren Europese schuld; opzettelijke vernietiging van reproductiefactoren van autochtone Europeanen door propaganda voor transgenderisme bij jonge en zeer jonge kinderen; legalisatie experimenten op embryo’s (zelfs mét de ChristenUnie in de coalitie: moet je nog peultjes?); propageren ‘voltooid leven’; controle op burgers middels TI (Tweede Identificatie) en QR; het opleggen van een CO2-budget; het controleren van alle uitgaven; het uitschakelen van chartaal geld; de vernietiging van de Duitse industrie; door het Westen uitgelokte oorlog in Oekraine; een mega-landverrader als premier van dit land …

Ik ben die moedwillige vernietiging van Europa meer dan zat!

H.J.
H.J.
30 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn organisaties die via loterijen geld vergaren en daar de NGO’s mee financieren.
Dus stop met het kopen van die loten.

Andre
Andre
29 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Klopt: in 2023 ontving Artsen zonder Grenzen, de organisatie die met de Ocean Viking voor de kust van Libië vaart (de lease van het schip kost 17 000 dollar per dag) 13,5 miljoen euro van de Postcode Loterij.

Verduin
Verduin
29 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

De EU geeft ook subsidie aan die NGO’s. Voort bewaakt Frontex niet de Europese buitengrenzen maar brengt de bootjes in kaart en pikt de migranten op van zee om ze vervolgens naar Europa te brengen.
Massamigratie is gewoon gewenst door DE EU/VN/EU vandaar dat ze er niets tegen doen.
Salvini die destijds enig succes begon te krijgen met het terugsturen van bootjes werd op laste van
wir shaffen das Merkel op een zijspoor gezet.

rico
rico
29 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

als we de ngo,s aansprakelijk stellen voor de opvang is het zo over. Verder elke afgewezen immigrant opsluiten en de keus geven. terug of opgesloten blijven.
Alleen met landen samenwerken die het goed voor hebben met hun burgers en zorgen dat ook zij energie hebben om hun land op te bouwen. kunnen we Ruttde en Kaag ook afzetten want ook zij hebben het nieg goed met hun burgers voor..

Youp
Youp
29 dagen geleden
Antwoord op reactie van  rico

We? Wie is dat? Ik neem aan dat je de vertegenwoordigende politieke organisaties bedoelt als de EU en in NL het partijkartel. Zoals uit diverse commentaren hierboven blijkt is de immigratie gewenst en dient blijkbaar een doel. De NGO’s worden direct dan wel indirect betaald door de overheden, misschien niet volledig, maar George Soros springt dan wel bij. De NGO’s maken daarmee deel uit van de middelen om het doel te bereiken. Jarenlang zijn er recruteringscentra geweest in Afrika en het Midden-Oosten: kom naar Europa, wij helpen je daarbij. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat nog steeds zo is. Hoe dan ook, het mag duidelijk zijn dat er niets zal veranderen zolang de huidige politieke partijen binnen de huidige politieke structuren aan de macht zijn. Wat incidentele verkiezingsretoriek doet daar niets aan af. Sterker nog, er lijkt een versnelling te zijn ingezet. Meer, meer, meer.

rico
rico
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Youp

‘We’, zou de nederlandse burger moeten zijn die meer als de helft van zijn inkomen voor de fratsen van de nederlandse en europese politiek moet inleveren

Ni28
Ni28
28 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Uit het Tsjechische pers(Seznam. cz) heb ik vernomen dat Duitsland gaat de grenzen intensief bewaken samen met Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en Polen tegen illegale migratie. Hier horen wij geen woord over, in tegendeel meer en meer. Wat is dit voor een unie met zulke verschillen? Elke land is er voor zich alleen Nederland is er voor iedereen behalve zichzelf.

Laatste aanpassing 28 dagen geleden door Ni28
Theo Prinse
Theo Prinse
30 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het is belangrijk om eens goed scherp te stellen waarom de centrum linkse en linkse partijen zoals Christen Unie, D66, en GroenLinks nu werkelijk voor grenzeloze opname van asielzoekers zijn.
Deze partijen zijn namelijk voor overstroming met armoedzaaiers van westerse landen omdat zij de lijn van de Verenigde Naties in deze volgen.
En dat is weer omdat de VN in hun ogen het begin is van een wereldregering die zij nastreven oftewel aanhangers van het Globalisme.
Het Globalisme is de ideologie van de grote ondernemingen die ofwel naar de goedkoopste productielanden kunnen ofwel belang hebben aan import van goedkope arbeidskrachten uit arme landen.
Het is van deze ondernemingen geen intentie van omvolking maar wel een gevolg los van het feit dat omvolking al decennia geleden is geformuleerd maar dan ofwel om een idealistische dekmantel aan de goedkope arbeidskrachten vraag te verschaffen.
Feit is dat de omvolking leidt tot de massa moord op de identiteit en woonplaats van de oorspronkelijke bevolking enerzijds en de massa moord op de overlevingskansen van de achterblijvers in de arme landen waar de meest kansrijke weg gelokt zijn.
Christen Unie, D66 en Groen Links zijn dus partijen die culturele en economische massa moord op bevolkingen in rijke en arme landen voorstaan en dit verhullen door de riedel dat de rijke bevolkingen genoeg vet hebben om dat te dragen wat allang niet meer door de Nederlandse bevolking nog wordt geslikt en dat de arme asielzoekers hier weer een kans krijgen maar die moeten ook bloeden voor de financiële aderlating van de klimaat fascisme.
Reden twee is dat grootmachten als Rusland maar vooral China deze situatie entameert en westerse universiteiten subsidieert in ruil voor deze gedoogsteun. Het is een Russisch roulette van China.

Bernardo A.
Bernardo A.
29 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Je kunt heel veel afspraken maken binnen de EU. Punt is dat praktisch elk land, behalve het door louter imbecielen bestuurde Nederland afspraken slechts nakomt voor zover dat het land in kwestie uitkomt. En dat op werkelijk elk denkbaar terrein. Als Nederland dat spel ook zo zou spelen, kunnen we de afspraken aan onze laarzen lappen en bijvoorbeeld het Deense model volgen. De EU doet ons niets, want de kip die gouden eieren legt ga je niet al te hard aanpakken. Straks stopt Nederland de afdracht aan Brussel en dan hebben ze een probleem.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
28 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Uw punt klopt denk ik wel. Maar ja, Rutte heeft zich jaren geleden, helaas kan ik dat interview niet meer terug vinden, na een bezoek aan de VN laten ontvallen dat hij met ‘een huiswerkopdracht’ naar huis was gestuurd. En dat hij dat ging uitvoeren. Of woorden van die strekking. Er werd niet doorgevraagd naar de opdracht. Het is mij altijd bijgebleven, omdat ik toen al dacht dat het wel bijzonder merkwaardig was dat de VN blijkbaar een premier van een autonoom (dacht ik) land een opdracht om iets uit te voeren kan geven. Daar zou toch het eigen parlement over moeten gaan.
Het is mij inmiddels duidelijk geworden, die opdracht. Evenals de benoeming van Kaag vanuit het niets. Evenals de blijvend open grenzen en ongelimiteerd en slecht gecontroleerd toelaten van zo ongeveer iedereen die dat wil.
Die missus van de VN gehoord? We kunnen er best nog veel meer opnemen en Rutte moet dat in EU verband actief gaan uitdragen.

Marien
Marien
27 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Die “vluchtelingen’ zijn eigenlijk een vijandelijke invasie. Zeker al die jonge mannen die als avonturier zich hier binnen draaien.

P. Puk
P. Puk
21 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Kunnen we niet eerst eens beginnen met het weigeren en terugsturen van veilige land gelukzoekers? Noord-Afrikanen die hun eigen land vertikken op te bouwen maar hier willen profiteren van het sociale luilekkerland. Dan de financiele asielzoekers weigeren en terugsturen om ruimte te maken voor de echte vluchtelingen.

karton
karton
24 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb toch zeker wél goed begrepen dat ons aller Pinokkio Rutte naar Italië was gereisd en zéér sterk had onderhandeld met mevrouw Meloenie van Italië teneinde het aantal “vluchtelingen” te beperken ?
Hoe lang kan deze Pinokkio nog doorgaan met z’n leugens en bedriegerij ?

Isaiah2022
Isaiah2022
25 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Pas als het echt crisis wordt……? Dan zijn de aantallen zo groot dat heenzenden niet meer haalbaar is….dan is het goedkoper als wij (de autochtonen) emigreren.

26
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x