Uitbreiding EU met Oekraïne, Moldavië en Balkanlanden komt ons duur te staan
Economische voorwaarden volledig genegeerd

Titelfoto: Scholz, Macron en Rutte in Brussel (23 juni 2022), publicatie onder copyright Europese Unie.
De voorgenomen uitbreiding van de EU met Oekraïne en Moldavië en de versnelling van het toetredingsproces van de landen van het voormalige Joegoslavië lijken onafwendbaar. De economische raison d’être van de Europese samenwerking speelt bij de regeringsleiders geen rol meer. Alleen politieke argumenten worden gehoord. De uitbreiding past in de geopolitieke ambities van de EU, die zijn versterkt door de oorlog in Oekraïne. Uitbreiding noch geopolitieke ambitie zijn echter gratis. Het Nederlandse parlement moet zich afvragen of dit alles de hoge rekening waard is.
Geopolitieke ambities
De oorlog in Oekraïne heeft het Europese integratieproces een nieuwe impuls gegeven. De altijd al door Frankrijk gekoesterde geopolitieke ambities zijn plots gemeengoed geworden. Zelfs de voorheen kritische Rutte omarmde het idee. Hij had al gezegd dat de EU een speler moet worden, niet een speelveld. Hij had daarbij de economische kracht van de EU in gedachten, niet de ontwikkeling tot een politieke en militaire grootmacht.
Op een informele Europese top van 10-11 maart jl. onder Frans voorzitterschap in Versailles kreeg het economische ‘strategische autonomie’-concept van de EU echter opeens handen en voeten op politiek en defensiegebied. Rusland bleek toch een groter gevaar te zijn dan aanvankelijk gedacht. De EU diende zich daarom als grootmacht daartegen teweer te stellen. De NAVO – lees: de militaire paraplu van de VS – diende eveneens gekoesterd en versterkt te worden, zoals op de NAVO-top van afgelopen week in Madrid werd bevestigd. Maar de regeringsleiders vinden tegelijkertijd dat op de Amerikaanse paraplu niet eeuwig kan worden gerekend. Een zichzelf respecterende grootmacht in wording zou zijn eigen boontjes moeten doppen.
Kandidaat-lidmaatschap
En daar is het niet bij gebleven. Niet alleen intern, maar ook extern kreeg het Europese project nieuwe ambities. Na jarenlang in het verdomhoekje te hebben gezeten – vooral Frankrijk was terughoudend – kwam uitbreiding van de EU weer op de agenda. Oekraïne moest een reddingsboei worden toegeworpen, zo was het argument. Maar in feite was de geopolitieke ambitie van het Triumviraat Macron, Scholz en Draghi zonneklaar. Het trio toog naar Kiev en besloot Oekraïne een kandidaat-lidmaatschap aan te bieden. Rutte was aanvankelijk tegen – de Nederlandse bevolking heeft nog maar een paar jaar geleden tegen het associatieverdrag met Oekraïne gestemd – maar is zoals we van hem gewend zijn weer overstag gegaan. Buurland Moldavië kreeg eveneens het kandidaat-lidmaatschap aangeboden.
Het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne voor de EU is onverstandig. Een te grote belofte, die te veel verwachtingen schept. @DJEppink ziet een parallel met 1999 toen de EU te overhaast het kandidaat-lidmaatschap aanbood aan Turkije. Inmiddels zijn de verhoudingen totaal verzuurd. pic.twitter.com/zQGrW48vGD
— JA21 (@JuisteAntwoord) June 22, 2022
Balkanlanden
De Balkan-landen Noord-Macedonië, Albanië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Servië en Kosovo, die al geruime tijd in de wacht staan bij de EU, zagen dit met lede ogen aan. Zij voelden zich benadeeld en voerden vorige week in een Balkanconferentie de politieke druk op. De EU kon toch niet lijdzaam toekijken bij de pogingen van Rusland en China om hun invloed in de Balkan uit te breiden? De pressie van de zes Balkanlanden had resultaat. Op de Europese top een dag later kregen ook zij perspectief; de regeringsleiders van de EU riepen op tot versnelling van het toetredingsproces van deze landen.
Afschaffing vetorecht
Een uitbreiding met acht lidstaten – en later misschien ook nog Georgië – is niet zonder consequenties. Het Europees Parlement (EP) nam enkele dagen voor de top al een voorschot. Het EP pleit voor een structurele wijziging van de Europese verdragen. Het gaat onder meer om afschaffing van het vetorecht van lidstaten, vooralsnog alleen op het gebied van de buitenlandse politiek.
Maar volgens goede EU-traditie zullen de andere beleidsterreinen ongetwijfeld snel volgen. Ook uitbreiding van de bevoegdheden van de EU staat op het wensenlijstje. De Duitse bondskanselier Scholz lijkt al voor een belangrijk deel op deze lijn te zitten, gezien zijn recente uitspraken. Hij vindt dat het principe ‘iedere lidstaat zijn eigen commissaris’ met 35 leden niet langer mogelijk is en dat Raadsbesluiten voortaan met gekwalificeerde meerderheid moeten plaatsvinden.
The EU must admit Ukraine as a candidate, German Chancellor Olaf Scholz told reporters at the summit.
At the same time, he said, the bloc should also pursue internal reforms “to make ourselves capable of enlargement."
More in our live blog: https://t.co/XinDjVASMN pic.twitter.com/CTN0Wp5hlD
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) June 23, 2022
Niet verwonderlijk overigens, deze uitspraak van de Duitse Bondskanselier. Wanneer met gekwalificeerde meerderheid gestemd wordt, heeft Duitsland niets te vrezen. Het land heeft bijna in z’n eentje al een blokkerende minderheid. En samen met Frankrijk en Italië kan het dan volledig de dienst uitmaken als het vetorecht van individuele lidstaten afgeschaft is. Voor de zekerheid benadrukte Scholz nog wel dat Duitsland met een uitbreiding van de EU met acht lidstaten meer stemmen moet krijgen. Bij stemmen met gekwalificeerde meerderheid laat de positie van kleinere lidstaten als Nederland zich niet moeilijk raden. Waar Nederland als één van de zes founding fathers ooit een belangrijke invloed had, zal deze in een verder uitgebreide EU bijna volledig verdwijnen.
Economische aspecten genegeerd
Het is weer het oude liedje. Over de uitbreiding wordt slechts in politieke termen gesproken. De vraag of de betreffende landen toe zijn aan economische integratie wordt niet gesteld. Dat de oorspronkelijke raison d’être van de EU economische samenwerking tussen de lidstaten was, is men al weer vergeten. En dat het binnenhalen van economisch zwakke landen niet gratis is, blijkbaar ook. We hebben dat gemerkt met Griekenland: de bail-out om de euro te redden heeft miljarden gekost.
Wat een aantal jaar geleden gold, geldt nog steeds. Uitbreiding is een dure hobby. Zelfs kan de stelling worden verdedigd dat het lidmaatschap van de Zuid-Europese landen de economische groei negatief heeft beïnvloed.
Loskoppeling
Ik ben bang dat de EU nu opnieuw dezelfde fout maakt. Het lidmaatschap van de eurozone zou in ieder geval moeten worden losgekoppeld van het EU-lidmaatschap. Thans is het zo dat zodra EU-lidstaten voldoen aan de (slappe) eurozone-criteria ze lid moeten worden van de eurozone. De rekening komt vroeg of laat. Niet alleen in Griekenland hebben we dat gezien, ook de redding van Italië en de andere hoge schuldenlidstaten gaat zonder twijfel de Nederlandse belastingbetaler veel geld kosten.
“Kabinet Rutte IV stapt af van streng begrotingsbeleid EU”. Nederlandse belastingbetaler krijgt de rekening. Analyse door Johannes Vervloed @Diplo_JV https://t.co/NcvR0dmSDR
— OpinieZ.com (@OpiniezMagazine) June 14, 2022
Euro als internationale reservemunt
Wanneer we de ontwikkelingen op monetair en budgettair gebied in de Europese Unie in de analyse meenemen, wordt het duidelijk dat de EU afstevent op een federale Unie, centraal bestuurd vanuit Brussel. De geopolitieke ambities kunnen alleen niet zonder een sterke munt. Zonder de dollar als internationale reservevaluta zou de VS nooit geopolitieke macht hebben kunnen uitoefenen in de wereld. Als de EU eveneens een grootmacht wil worden – zo is de gedachte bij het eerdergenoemde Triumviraat – moet de euro koste wat kost verdedigd. Italië en de andere hoge schuldenlidstaten moeten binnenboord worden gehouden. Ik schreef daar onlangs over en concludeerde dat Macron, de Commissie en de zuidelijke lidstaten (met hoge schulden) aansturen op een begrotings(transfer)unie, die Nederland letterlijk en figuurlijk duur zal komen te staan.
Onomkeerbaar
Twee vragen liggen voor. Ten eerste of uitbreiding en geopolitieke ambities van de EU het Nederlandse belang dienen. Ten tweede of het redden van de euro, nodig voor het realiseren van de geopolitieke ambitie, de hoge rekening waard is. Het Nederlandse parlement zal zich over deze twee vragen moeten uitspreken. Hopelijk binnenkort, want de ontwikkelingen gaan snel en zeker zonder Kamerdebat kan je al voorspellen wat er gebeurt. Onze volgzame premier zal als het er op aankomt weer bij het kruisje tekenen en verplichtingen aangaan die onomkeerbaar zijn.
Eén ding is zeker: de Nederlandse belastingbetaler wordt op hoge kosten gejaagd.
Over de auteur

Nederland heeft nu al geen geld om zijn problemen die het nu al heeft, toeslagen , boeren, leraren medici, op te lossen. Laten ze eerst eens met de asielzoekers er uit te werken . Die kost de gemeenschap al genoeg geld. De eigen bevolking heeft niet te eten o wat zijn we goed. Dan pas verder met vergroten van Europa . Maar ja rutte wil het beste jongetje van de klas blijven. Opzouten met z’n communistische beleid
Wat zullen de Britten blij zijn dat ze er niet meer bij horen.
Je wilt altijd ergens bij horen tenzij de kosten in geen vergelijking staan met de baten.
Nu BJ zijn biezen moet pakken zal het manipuleren wel weer beginnen om de Britten weer binnenboord te hengelen. Let maar op!
Correctie. Rutte is EU-kritisch in de tweede kamer, maar is meer eurofiel dan een Volt in Brussel.
Met de Brexit kreeg de Britse militaire elite de handen vrij. Het eerste project was om weer onafhankelijk van de Europese unie de baas te gaan spelen over de Europese Unie.
De Russisch Oekrainse tweespalt was de kans voor de UK om de Europese Unie o.l.v de UK de oorlog met Rusland in te rommelen.
Een feitelijk Europese Unie lidmaatschap voor de Oekraine zal de Europese Unie monetair nog verder verzwakken zoals Vervloed dat terecht uiteenzet.
Duitsland wordt geregeerd door de Groenen met de Soc.Dem Scholz als een soort debiele Biden als marionet. Macron heeft 89 zetels van Marine le Pen tegenover zich, Macron kan zijn beleid niet meer uitvoeren en Macron zit met de linksen (lagere pensioenleeftijd en hogere pensioenuitkeringen op kosten van Nederland en Duitsland) opgescheept. Nederland wordt geregeerd door de Groenen met Rutte als een Biden/Scholz marionet. Amerika wordt geregeerd door de Groenen (John Kerry) met Biden als marionet. De Europese Unie wordt geregeerd door de Groenen van Frans Timmermans en kabinet chef Diederik Samsom met Ursula von der Leyen als marionet. In Nederland.
De UK militairen en het US military industrial complex (MIC) spannen al die utopisten voor hun karretje. Biden zit constutioneel tot jan. 2025 in de WH. Tot die tijd kan de gouden oorlog voor Rusland in de Oekraine duren.
De uitbreiding is niet het probleem. Het ten koste van letterlijk alles een niet functionerend systeem op de rails willen houden wel. De fout ligt niet in de basis maar heeft te maken met het smeden van materialen die elkaar niet verstaan.
Daar kan je dan nog zoveel druk op zetten maar het tart wetmatigheden.
Het niet willen toegeven en leren van fouten is het toekomstige drama.
De EU holt in haar expansiedrift naar eigen ondergang. Getuige de foto met het kruis op het hoofd van Macron als voorbode.
President Zelenski heeft zich in het oorlog met Rusland niet alleen als patriot laten zien maar ook als uitstekende mediaman die de hele EU om zijn duim kan winden. Zijn eisen worden steeds luider en het is de vraag of hij daarmee niet zijn krediet verspeeld.
Niet perse liefde voor de Oekraïners maar vooral haat tegen de Russen brengt de voormalige Oostbloklanden tot hulp aan de Oekraïense immigranten. Polen vergat duidelijk nog niet dat de Westerse deel van Oekraïne ooit deel uitmaakte van grote Polen. Alleen de Westerse landen stralen op moment een soort naïve liefde jegens Oekraïne lijkt het maar de EU wil vooral groot worden en zoekt nieuwe afzetgebieden en dit is wat dat betreft een grote kluif. Met de hele Oekraïne haal je etnische Russen binnen de EU. Samen met hun Servische broeders die meer dan Russische sympathie waard zijn krijgt de EU serieuze problemen met Poetin die zijn expansiedrift naar de EU uitbreid. Ook is Oekraïne dan de grootste land binnen de EU en dat zal de verhoudingen veranderen. De EU is een richting opgegaan waar geen weg terug is. Wat vast staat is dat de portemonnee nog verder open gaat en een algemene armoede in Europa
geteisterd al door massa migratie en Green Deal lonkt.
Niet alleen onze volgzame premier zal als het er op aankomt weer bij het kruisje tekenen. Elke politicus die niet tekent weet dat het gedaan is met zijn of haar politieke loopbaan en de kans op iets leuks daarna. Deze mensen hebben ook een hypotheek die afgelost moet worden dus ze gaan allemaal tekenen, ex degene die vanwege hun oprechte overtuiging de politiek zijn ingegaan. Maar dat zijn er niet zo veel.
Of die worden bij voorkeur uitgeschakeld met laster, demonisering en desnoods met de kogel, zoals Pim Fortuijn
De EU wil uitbreiden om sterker te worden, maar verzwakt zichzelf juist met deze expansie.
Inderdaad. Het wordt ook wel imperial overstretch genoemd, een in de geschiedenisboeken bekende term voor rijken die mede door hun ongecontroleerde expansie ten onder gaan. Laten we hopen dat die ondegang van de EU snel het geval zal blijken te zijn en dat het geen lange lijdensweg wordt die onderweg alles sloopt wat wij en onze voorouders opgebouwd hebben.
Helaas ben ik bang, dat het wel een lange lijdensweg wordt en alles gesloopt wordt wat door onze voorouders en onszelf opgebouwd is.
Eens. Turkije had ons moeten leren. Idd. Veel te veel veel te snel. En waarom straks Georgie? Hoe ver moet je gaan? Kazachstan?
Een zoals velen vooraf gaande gebeurtenissen. Er is sinds eeuwen en recente 90 jaren een macht aan het opbouwen, die nu schaakmat heeft. Denk er maar het eigen van.
Zorg voor u zelf, de kinderen krijgen het zwaar, en wie betaald en werkt nog voor de oudere generatie, die het wel goed vonden allemaal, en het kruisje in wan-geloof bij hun
patrij neerkalkten. Succes ermee, u hebt het zo ( merendeel ) gewild blijkbaar
“De EU moet een speler worden en geen speelveld” Het spreekwoord luidt : al draagt de aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding. In het geval van de EU is het een zeer zwakke speler en ze kunnen uitbreiden en gaan federaliseren totdat ze een ons wegen. De EU is en blijft instabiel, de EU is in feite nog nooit stabiel geweest. Met een overmaat aan zwakke economische landen is dat ook niet verwonderlijk natuurlijk. De landen die ze er allemaal bij willen hebben zijn netto ontvangende landen. Dat betekend voor Nederland nog vaker de beurs trekken. Wat ik al eerder zei de EU onzin kost Nederland nu al meer dan het op brengt. In de toekomst gaan die kosten nog meer omhoog. “Economische kracht van de EU” ook weer zo’n kreet die totaal nergens op slaat. De EU heeft heel weinig economische kracht omdat de economisch zwakke landen ver in de meerderheid zijn en die liggen permanent aan het EU subsidie infuus. Is dit het allemaal nog wel waard voor Nederland??? NEE!!!!!! Nederland moet het voorbeeld volgen van Groot Brittannië. Zo snel mogelijk uit deze engnekken sekte.
Ik hoop toch zo dat het niet te laat is maar ik vrees ervoor. Onder het mom van crisis kiest de EU de vlucht naar voren en met het afschaffen van het vetorecht komen onze pensioenmiljarden ook in Brussels zicht. Want er stond toch een subartikeltje in de pensioenregels van Klijnsma dat er alleen over de pensioenpotten kon worden beschikt als ALLE landen voor waren en Nederland zou dan nooit voor zijn. Maar dat is niet meer aan de orde bij gekwalificeerde meerderheid. Allemaal arm in een grote federale EU, dat zie ik gebeuren (zucht).
Beste Johannes,
De Reus met Lemen Voeten lijkt de beste parabel te zijn om de huidige Toren van Babel toestanden binnen de EU te kenschetsen. En dat waren er eigenlijk twee 😉
De Europese aanpak vanuit Brussel is er altijd eentje van tijd en geld. Tijd is er altijd en tot op heden is de aanname dat er – zeker op Europees vlak – meer geld dan God is om het Aardse Paradijs toch weer met stapjes dichterbij te brengen.
De route is soms wat mysterieus via rechte komkommers en papieren rietjes, maar er is altijd tijd en geld genoeg.
Ook nu weer wordt de Pax Europeana weer afgekocht met vele Euro’s die ergens vandaan moeten komen. En laat dat nou net het probleem niet zijn, want de ECB is ze de laatste jaren als een nooit eindigende goocheltruc uit de hoge hoed blijven toveren. Tot groot vermaak van de eigenlijke illusionisten Draghi cs die in hun Italiaanse fietsenschuurtje maar mooie 1-op-1 inwisselbare obligaties bleven uitvinden.
Alleen moeten we nu die fijne kermis aftuigen omdat het ietwat uit de hand gelopen is en langdurige hoge inflatie dreigt. En in het kader van het hoog geëerde publiek: Aanschouw de volgende onnavolgbare truc !
God had nog nooit zo veel geld dat gestaag minder waard werd. Wilt u ook een schepje of twee meer. Je krijgt er steeds minder voor, maar het voelt wel goed.
Kortom trouwe vazallen in de maak, 1, 2, 3 en zo lang de voorraad strekt…
O ja, en het kan zijn dat u er zelf een heel stukje minder van krijgt, maar dat vindt u vast niet erg met oog op de te betrachten Europese solidariteit.
Het politiek ‘cordon sanitair’ heeft Nld maar in feite geheel westelijke wereld opgedeeld in plebejers en patriciërs.
De laatsten willen een groter ‘speelveld’ i.e. carrière en kapitaal kansen. De eersten wordt niets gevraagd.
Rutte is in dit proces de perfecte, want eer- en gewetenloze voorman geweest.
De vleesgeworden Hollandse mentaliteit.
Nld als zelfstandige Natie bestaat over enkele jaren alleen nog als lijn op de kaart, zonder enige ‘soevereiniteit’ en wisselend bevolking zonder eigen identiteit. Het ‘New Amsterdam’ van Europa.
Hebben wij zélf ‘democratisch’ voor gekozen, het bewijs dat ‘democratie’ als Staatsvorm een idealistische fictie is die zichzelf opheft.
Is dat erg..? Welnee.. de toekomst gaat gewoon door..