Dansen op het kerkhof van mislukte politieke projecten

Bestuurlijke elite heeft tegenmacht monddood gemaakt

Titelfoto bij artikel Dansen op het kerkhof van mislukte politieke projecten Alma van hees opiniez

Foto:

Mensen leren door trial and error: er wordt een mooi plan bedacht, dan uitgeprobeerd en achteraf blijkt het een mislukking. Dat geeft niet, zo leer je van je fouten. Maar wat nu als je tegen beter weten in toch volhardt in dezelfde koers? Megalomaan, ijdel, dom of juist intelligent, maar gevangen in waandenkbeelden, incompetentie, eigen belang? Het kerkhof van de mislukte projecten groeit dagelijks onder ons huidige bestuur, ook met echte doden. Omdat de tegenmacht de mond is gesnoerd, schrijft Alma van Hees.

Elke zichzelf respecterende gemeente heeft een groter of kleiner kerkhof, waar mislukte projecten begraven zijn. Want er was vast ooit een enthousiaste wethouder die een geweldig plan had bedacht om zijn gemeente op te stuwen in de vaart der volkeren, hopend op een straatnaambordje voor zijn of haar bijzondere prestatie. Een geweldig plan, gepresenteerd met PowerPoint, voor een unieke verkeersoplossing waarin fietsers en auto’s lieflijk naast elkaar rijden. Een elegant weggewerkte stoeprand langs een monument, zodat die het beeld niet verstoort. Een verbindende verkeersader door de stad waarvoor ook een oude gracht moest worden gedempt. Een adembenemend nieuw stadhuis, toppunt van moderne architectuur. Wat een stralende vergezichten!

 

De werkelijkheid

Totdat de werkelijkheid zich aandient. Sommige projecten vallen na de tekentafel al snel in de prullenbak: onuitvoerbaar of te duur. Met andere veelbelovende plannen wordt een start gemaakt, maar die gedempte gracht blijkt zoveel grondwateroverlast bij de aanpalende woningen te veroorzaken dat er tenslotte een streep door het hele plan wordt gezet en de dichtgegooide gracht weer open wordt gegraven. En nadat fietsers het afleggen tegen de auto’s in het nieuwe verkeersmodel wordt de oude gescheiden situatie weer teruggebracht, en nadat op die elegant weggewerkte stoeprand steeds fietsers ten val komen komt er iets zichtbaarders voor in de plaats.

 

Vallen en opstaan

We leren door vallen en opstaan, door trial and error. Van je fouten leer je meer dan van je successen, schreef collega OpinieZ-schrijfster Ines van Bokhoven onlangs. Dat pleit ervoor om al dit soort fouten, liefst uitvergroot, voor het voetlicht te brengen in plaats van ze vol schaamte te verbergen. Dan kan je er tenminste écht van leren: waarom ging het mis? Megalomanie, dromen, niet kunnen rekenen, veel te grote ego’s, ‘progressief’ willen zijn, niet luisteren naar burgers? Er zou een nationale galerij voor mislukte projecten die inmiddels op het kerkhof liggen moeten worden opgezet.

 

Dwaze plannen

Trial and error. Iets uitproberen, het blijkt niet te lukken en dan het plan verbeteren. Zo kom je steeds een stapje verder. Niets mis mee. Maar bij heel wat projecten van tegenwoordig denk je: Jongens! Iedereen kan toch met zijn ogen dicht voorspellen dat dit op een fiasco uitloopt? Waarom hebben jullie daar niet over nagedacht?

Zo bleek het beleggen van een dijk met zonnepanelen bij Vlissingen geen goed idee, omdat al het gras onder die panelen afstierf en de dijk verzwakt achterbleef. Gelukkig was dit maar een proef, maar zou hetzelfde effect ook niet gelden voor het gras onder zonnepanelen op de weilanden? Is de herintroductie van de wolf in het dichtbevolkte Nederland ook een experiment? Er blijken steeds meer ‘onvermoede’ schaduwkanten. Werden schapenhouders gemaand om hun dieren maar met afrasteringen te beschermen, dat lukt met dieren in het wild natuurlijk niet.

Dit zijn relatief bescheiden problemen, die makkelijk op te lossen zijn. Weg met die zonnepanelen daar en die wolven het land uit.

 

Feiten blijven ontkennen

Maar er zijn veel grotere onderwerpen, waarbij die trial and error-aanpak, ook wel experimenteren genoemd, in feite allang de mislukking heeft aangetoond, maar onbekommerd op hetzelfde pad wordt doorgegaan. Of, sterker nog, de inspanningen zelfs worden geïntensiveerd. Want je ongelijk bekennen is te moeilijk, daar gaan opgeblazen ego’s onmiddellijk aan dood.

Levert de circulaire landbouw niet het verwachte resultaat? Dan schakelen we over naar een hogere versnelling. Zien we (al lang) aankomen dat het massaal overschakelen op elektriciteit het netwerk overbelast, zodat nieuwe aansluitingen in de wacht staan en er zelfs een elektriciteitstekort dreigt? Niet getreurd, de overheid blijft het promoten. Net zoals de warmtepomp, waarvan is vastgesteld dat die veel vervuilender is dan een gasketel, maar dat moeten we maar even vergeten. Zo zonde als er nu een stop op deze vernieuwende technologie komt te staan.

 

Energietransitie al mislukt

De energietransitie, gericht op het zo snel mogelijk afschaffen van fossiele brandstoffen, is in feite nu al een mislukt experiment. Er staat immers vast dat alle inspanningen hiertoe, die bakken met geld kosten, nergens toe zullen leiden omdat landen als China en India niet meedoen en niet mee gaan doen. Als je dat weet moet je toch je plannen aanpassen?

 

Caleidoscoop

Je kunt de wereld op veel verschillende manieren bekijken en proberen te verklaren. Gaat het uiteindelijk vooral om macht en controle door de ‘elite’ of zijn onze bestuurders bang om uit de dominante EU/VN/WEF-kudde te worden gegooid, zonder wie ze niet kunnen overleven? Of zijn ze eenvoudigweg incompetent en verbergen ze dat met leugens?

Draai een beetje aan je caleidoscoop en je ziet weer een ander patroon. Toch blijft de vraag hangen: we zouden inmiddels beter moeten weten, zeker nu we zo hoog opgeleid zijn. Maar misschien is juist intelligentie het probleem…

 

Hoed je voor intelligente mensen

De Brits-Indiase schrijver Gurwinder Bhogal publiceerde onlangs een essay met als titel: “Waarom slimme mensen in domme dingen geloven – intelligentie is niet hetzelfde als rationaliteit”.

Zijn betoog komt op het volgende neer. Meestal wordt aangenomen dat mensen er dwaze ideeën op na houden omdat ze dom of onwetend zijn. Maar vaak is juist het omgekeerde het geval. Veel waanideeën worden juist door slimme mensen overgenomen. Hoe kan dat? Zij zouden toch beter moeten weten?

 

Welbevinden

Gurwinder stelt dat menselijke intelligentie zich niet zozeer heeft ontwikkeld om de objectieve waarheid na te streven, maar vooral is ingezet als middel ter bevordering van persoonlijk welbevinden, behoren bij een groep, verwerven van sociale status en seks. Dit vraagt vaak om het aannemen van wat hij noemt “modieuze irrationele geloven” (Fashionably Irrational Beliefs, FIB’s), waarin onze hersenen steeds beter worden. Omdat wij mensen een sociale soort zijn is het voor ons intelligent om onszelf te overtuigen van deze irrationele denkbeelden, want dat vergroot onze status en welbevinden.

Dit betekent dat, terwijl minder intelligente mensen sneller misleid worden door anderen, intelligente mensen sneller misleid worden door zichzelf. Want zij kunnen zichzelf heel goed overtuigen van de dingen waarin ze wíllen geloven, in plaats van de dingen die feitelijk waar zijn. Daarom hebben intelligente mensen vaker een ideologische vertekening van de werkelijkheid.

 

Hersenkronkels

Hoed je dus voor intelligente mensen. Zij kunnen de mensheid weliswaar zegeningen brengen met hun capaciteiten, maar als zij niet langer de objectieve waarheid nastreven maar hun intellect aanwenden voor zichzelf om veilig en gelukkig als een schaap bij de dominante kudde te behoren, zijn juist zíj in staat dat te rechtvaardigen met onzin-redeneringen. Daar zijn ze intelligent genoeg voor, terwijl een gewoon mens al die hersenkronkels niet kan volgen en achterblijft met het idee: ‘waar hebben jullie het over?’. Zij beschikken niet over de ‘intelligentie’ om irrationele denkbeelden die voorzien zijn van ingewikkelde redeneringen te torpederen, maar voelen op hun klompen aan dat er iets helemaal niet klopt.

 

Tweedeling in de maatschappij

Dit brengt ons weer terug bij de huidige, steeds scherper wordende tweedeling in de maatschappij. Tussen de hoger opgeleiden en de ‘domme’ rest, tussen de globalisten en de mensen die hun wortels liefhebben, tussen de plattelanders en de stedelingen. De kloof, die je op allerlei manieren kunt benoemen. Een kloof die ontstaat als de elite de macht grijpt, iedereen daaraan wil onderwerpen en elke kritiek smoort.

Ondertussen worden we bestookt door politieke propaganda in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. D66 spant de kroon met “Stop stilstand, stem vooruit”, nota bene van een partij die inmiddels heel Nederland tot stilstand heeft gebracht vanwege hun Fashionably Irrational Beliefs. Ook de andere kartelpartijen dansen opgewekt op hun kerkhoven van mislukte projecten, die behalve met mislukte plannen steeds meer worden aangevuld met échte dode mensen, verwoeste levens en stapels dode vogels.

 

Tegenmacht

We worden niet alleen geregeerd door sluwe dwazen en leugenaars, maar ook door bange ruggengraatloze politici die zich het liefste in de veilige kudde verbergen en daartoe moeiteloos geloven in FIB’s, Fashionably Irrational Beliefs. Zij dienen niet de belangen van ons land en van onze bevolking. “Wie zijn die mensen?” vroeg Sigrid Kaag. Alleen al voor het stellen van zo’n vraag zou je verbannen moeten worden uit ons landsbestuur.

Macht heeft in een democratie altijd tegenmacht nodig, om de macht te bevragen en te corrigeren. Wordt die tegenmacht de mond gesnoerd, dan ontspoort de democratie en graven we ons eigen graf. Dat is wat we nu zien gebeuren. Het resultaat? Een spoor van vernieling en almaar groter wordende kerkhoven van mislukte politieke projecten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
61 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de schoolopleiding zo enorm achteruitgegaan is begint de onzalige vruchten af te werpen. Wie zijn die mensen(nu even de andere kant) die de samenleving vergiftigen met hun hersenspinsels zonder enige kennis te kunnen waarnemen? In het dagelijkse leven kom je het al tegen maar het gaat ook om projecten die veel geld kosten en meer schade berokkenen dan iets positiefs opbrengen. Vaak gaat het om individuele acties met als enige doel in de schijnwerpers te komen of een carrière sprong te maken. De Tweede kamer zit er mee vol en instanties dichterbij de burger ook. Met de grote doelen voor ogen wordt de samenleving steeds decadenter door binnengesijpelde foute ideologien van doorgeslagen intelligentsia en dito uitkomsten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

NL (in bredere zin EU) gaat gestaag steeds meer lijken op het Romeinse rijk dat aan zijn dolgedraaide decadentie uiteindelijk ten onder ging.

Henri
Henri
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Decadentie, dat is de juiste beschrijving van wat er in NL en ver daarbuiten plaats vindt. We zijn zó verwend, rijk en egoïstisch geworden, dat een normale en evenwichtige interactie tussen mensen bij grote groepen als slap en onwenselijk wordt ervaren. De meest trieste extremiteiten, zoals dat gender-gedoe worden door overheid en wetenschappers gesubsidieerd c.q. gestimuleerd. De Nederlandse taal, ons belangrijkste cultuurgoed, wordt zonder blikken of blozen bij het grofvuil gezet en vervangen door krom Engels. Kritiekloos worden volstrekt irrationele oprispingen, zoals “woke” nageaapt en zelfs tot dominante leer verheven. Nederland wordt omgevolkt door vreemdelingen, zonder dat daar ooit consensus over is, laat staan een brede discussie.

De Westerse wereld kwam de laatste 300 jaar tot grote bloei, dankzij de “Verlichting”, een doelbewust streven naar verbetering en vooruitgang voor iedereen. Die geweldige, positieve stroming heeft plaats gemaakt voor welbewust aangestuurde “verdomming” van zeer velen, door de uitholling van het onderwijs, inmiddels al decennialang, en vooral ook door de massamedia te misbruiken voor continue indoctrinatie, een duivelse techniek waarvan het sluwere deel van NL grof misbruik maakt om de eigen positie te verbeteren. Onze ooit goed functionerende democratie hebben ze vrijwel gesloopt en vervangen door dwang op veel fronten.

Ik houd mijn hart vast.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Eens, met éen toevoeging. Een van de kenmerken van decadentie is het gevoel buiten de rest van de geschiedenis te staan, omdat men zich onverslaanbaar acht.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Mooi gezegd. ‘Dwang op veel fronten…” Inderdaad. Kaag verkondigt alweer overal dat er van dwang eigenlijk geen sprake is. Er is alleen een stok achter de deur (dwang) om agrariërs te ‘verleiden’ om toch maar ‘vrijwillig’ te stoppen. Vrijwillig onder dwang dus. Schiet mij maar lek.
Mw. Kaag, wat is eigenlijk uw definitie van vrijwillig en dwang in hemelsnaam?
Ik zat te wachten op ongeveer deze vraag bij de journalisten die bij de gesprekken zaten. Nix, nada, noppes.
Zo ver zijn we al gekomen, dat op zoiets duidelijks niet meer kritisch wordt gereageerd.
Dan het bericht dat er een hele wijk met (goed geoutilleerde) woningen uit de grond wordt gestampt voor Oekraïners. Middels toepassing van een ‘noodwet’ gelden dus even geen stikstofregels e.d. De wet kan hiervoor dus opzijgeschoven worden. Selectief, en niet voor de eigen burgers die wanhopig woonruimte zoeken.
Ooit al van een dusdanig project gehoord voor bv. jongeren die gedwongen bij ouders moeten blijven, voor studenten die geen onderdak vinden, voor onderwijs en zorgpersoneel die geen woning op redelijke afstand van hun werk kunnen vinden, voor ouderen die een té bewerkelijk huis hebben maar niet kunnen doorstromen bij gebrek aanpassende woonruimte?
De totale clusterfuck wordt breder en breder.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

U ziet het als ik. Totale afbraak.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het lijkt een natuurlijke voortgang en lot van al deze grote rijken. Van de gezonde groei via decadente gedrag tot verval.

Peter109
Peter109
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een project goed leiden is een vaardigheid door velen begeerd en slechts aan weinigen gegeven.
Projecten hebben de vervelende gewoonte om vreselijk uit de hand te lopen op drie punten, het eindresultaat voldoet niet, het budget wordt ver overschreden en hetzelfde geldt voor de opleverdatum, als die er al komt . Het grote kerkhof van mislukte projecten vind je zowel in het bedrijfsleven en in hogere mate in de politiek. De hoofdoorzaken zijn bijna altijd terug toevoeren op te weinig budget, te weinig tijd en een onduidelijke projectscope die constant veranderd cq meer wordt (scope creep in goed Nederlands).

Je moet als projectleider heel stevig in je schoenen staan en beschikken over een robuust management team en een professionele opdrachtgever om deze drie projectdemonen in de hand te houden. Met name in de politiek ontbreekt het aan deze kernvoorwaarden. Onder druk van de partijpolitieke- en coalitiebelangen wordt zelfs een aanvankelijk goed opgezet project stap voor stap veranderd in een onbeheersbaar monster. De gevolgen voor de maatschappij zijn niet misselijk.

De overheid heeft jarenlang stelselmatig de overheidsorganen die over kennis en kunde beschikte weggesaneerd en geprivatiseerd. De tegenmacht is nu weg, vervangen door niet-democratisch gekozen advies en beleidsinstituten die bepalend zijn en zo worden we door onbewust onbekwame politici de Energietransitie crisis , de Stikstofcrisis, de woningbouw crisis, de klimaatcrisis, de asielzoekers crisis enz ingerommeld, waarbij één partij er steeds weer uitspringt, het D66 onder leiding van mevrouw Kaag.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, dank!
De tegenmacht ontbreekt in NL, maar ook in de hele westerse wereld momenteel, is uitgeschakeld door een coup op de media.
Des te belangrijker dat een stukje tegenmacht weer een stem krijgt.
Ga stemmen dus!

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals alles, kent ook intelligentie zijn grenzen. Vergeten wordt vaak dat rationalisme slechts een instrument van het denken is, een middel om tot visie of beleid te komen, maar op zichzelf nooit visie of beleid is. En daar zit het gat waar de gemiddelde narcist in springt: wetende dat de meerderheid van de bevolking sowieso niet in staat is problemen te voorzien of om idealen niet te verwarren met (eigen) belangen. De narcistische politicus (noem een Sjoerdsma, Kaag of Rutte) weet door Newspeak eigenbelang als maatschappelijk probleem voor te stellen. Het argeloze stemvee stinkt daar dan in.

Het is evenwel niet de elite die de macht grijpt: als elite begrepen wordt als het mentaal rijpere deel van een samenleving dat het minder rijpe deel leidt, dan kan in onze tijd alleen maar de conclusie getrokken worden dat de huidige machtshebbers juist geen deel uitmaken van de elite.

Langere tijd geleden gaf Roger Scruton aan dat de toenmalige elite (jaren 60/70/80) verstek liet gaan, waardoor Nieuw Links ongestoord hun Lange mars door de instituties konden afleggen. Daarna lagen alle machtsdomeinen open: te grijp voor wie het maar wilde.

De huidige machtshebbers groeiden op, en werden opgeleid, in een tijd van vernietiging van alle mogelijke oorspronkelijke normen en waarden, waardoor het tere weefsel van cultuur niet langer fungeerde als medium waarlangs alle mogelijke emotionele, rationele, spontane of beredeneerde opvattingen eerst langs de weg van onderbouwing besproken hadden kunnen worden, waarna de beste argumenten als onderbouwing voor, eerst visie, dan beleid hadden kunnen dienen.

Het huidige parlement is een mentaal ‘leeg’ parlement. Een politieke elite ontwikkeld zich nu eenmaal eerst binnen een samenleving.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

Linkse opmars is vergelijkbaar met de reactie op het uiteenvallen van de Sovjet unie van nu is geen leger meer nodig. Intussen zijn stilletjes nieuwe vijanden wakker geworden om hun invloed uit te oefenen. Zo sliep de toenmalige onverschrokken elite een diepe slaap met linkse overheersing als resultaat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

(Eigen) cultuur als meetlat wordt met de snelheid van het licht afgebroken.
Des te belangrijker dat ook de afgehaakten hun stem toch gaan uitbrengen, in de hoop dat in de provincies en het instituut 1e kamer (die o.a. moeten toetsen op proportionaliteit, uitvoerbaarheid en lange termijn consequenties) de rationaliteit weer de overhand krijgt en er een koerswijziging komt.

Marc Bouwman
Marc Bouwman
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Inderdaad. Verandering is een mantra geworden. Als er maar verandering is, ongeacht wat. Dat is waarom ik conservatief ben: veranderen wat niet deugd of verbetert kan worden, maar behouden wat goed is.
Helaas is het nu zo dat na decennia van verandering er vrijwel niets goeds meer overgebleven is.

Je stem uitbrengen, ja. Maar het blijft een wassen neus zolang de meerderheid niet weet wat de eigen belangen zijn en hun stem uitbrengen op partijen die op vernietiging uit zijn.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marc Bouwman

De meerderheid heeft geloof in eigen waarde verloren door blinde acceptatie van alles wat van buiten wordt gebracht, lijkt het.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ook de besproken ‘kloof’ zelf, lijkt me een FIB, een gaslight-actie. Eerst verklaart een totalitair bewind dat er een kloof is, vervolgens worden alle meningsverschillen in die kloof gegooid en gaat het regime verder zijn gang. De massa is verdeeld in twee helften aan weerszijden van de kloof, Randstad – buitengebied bijvoorbeeld, en niemand die meer oog heeft voor dat het om de uitgebuite bevolking tegen het bewind gaat. Pas geleden zag ik toevallig een stuk waarin die Randstad-buitengebied tegenstelling een eigen leven kreeg; er werd gesteld dat die tegenstelling al een paar honderd jaar bestond. Al is dat tien keer waar, het wordt nu als afleiding gebruikt om ons tegen elkaar op te zetten.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

De tegenstelling van de Randstad en de buitengebieden lijkt te groeien de laatste jaren. Daar moet je voor waken. Als voorbeeld mijn moederland Tsjechië waar een enorme verschil bestaat tussen Praag en de rest. Heel slecht voor het land.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

Er bestaat m.i. inderdaad niet echt een kloof, er is wel al heel lang een dedain van mensen met genoeg geld in hun goed geoutilleerde huizen en wijken, t.o.v. mensen met net genoeg of te weinig geld die door ondoordacht beleid hun arbeidersbuurtjes zien verloederen. Terwijl over het algemeen die laatsten wél het échte werk in dit land doen. En in gesprekken met die laatsten, waaronder arbeiders en boeren, geven die toch echt blijk van gezond boerenverstand. Zij kijken pragmatisch naar de vaak zelf gecreëerde problemen van de roverheid, die er vervolgens wel hén voornamelijk mee opzadelt.
Dat mogen ze een kloof noemen, ik noem het liever gezond verstand tegenover blind utopisch idealisme.

Hkr
Hkr
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik nog jong was en vaak ondrrweg naar de avondschool, omdat ik overdag moest werken, zag ik de wietplantjes hoog voor de ramen staan in de studentenflatjes op het universiteitsterrein.
Daar zijn die geesten vertroebelt.

Youp
Youp
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De meest cynische verklaring is wel dat
verwarring en destructie juist de bedoeling zijn: chaos is het plan.
Maar goed, zolang mensen bestuurd willen worden en daarvoor hun soevereiniteit hebben weggegeven aan zij die besturen, zolang ben je overgeleverd aan hun nukken, hun fashionably irrational beliefs, ordinaire machtswellust, geldzucht, baantjescarrousel, pedanterie, megalomanie, geopolitieke avontuurtjes, sociale experimenten en wat verder nog van toepassing is.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij heeft het niets te maken met intelligentie.
Het heeft te maken met angst. Angst om buitengesloten te worden. Angst voor ziekte . Angst voor klimaatverandering. Angst om te falen.
Ook intelligente mensen kunnen angst hebben. Angst maakt onzeker. Angst maakt mensen manipuleerbaar.
Angstige mensen zitten in zichzelf opgesloten, ook de intelligente.
Ik zou die angstige mensen graag dit advies mee willen geven.
Bleed the day and break the rule
Live win, dare fail
Eat the dirt and bite the nail

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Angst wordt aangepraat en het meest gevoelig zijn altijd de mensen met de minste kennis. Daarom is dat de groep die zich laat het snelst te beinvloeden en qua grootte meetelt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Carpe diem Ni28.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Goed idee. Doe ik al lang.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Minnetje is niet van mij, hoor.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat onthou ik, dank u.

Anneken
Anneken
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ja, heb ik om me heen gezien. Intelligente mensen die volledig meegingen in de maatregelen en zich lieten prikken. Zelfs vrijwillig met een lap op hun gezicht gingen lopen, terwijl als je even nadenkt kunt weten dat die lap onzin is. Ook kritische mensen vervelend behandelden zonder naar de argumenten te willen luisteren.

Vin1
Vin1
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Werd dat kerkhof op herl. Korte termijn maar een stuk groter door het begraven van een aantal megalomane projecten zoals, klimaat, stikstof, eu, euro, immigratie. Ik kan niet wachten op de volgende uitvaart.

Hijmans
Hijmans
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De ontmaskering,
prachtig filmpje!

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een kanttekening.
Senator Kennedy geeft met zijn argumentatie helaas maar de halve antwoord want wat als China en India wel mee zouden doen? Ongeveer het verschil van JA21 en FvD. JA21 (en dus ook Kennedy) gaat in principe met de gedachtengoed mee, FvD faliekant tegen.

HenryN
HenryN
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Die vraag is totaal irrelevant: Ze doen niet mee, dat is de realiteit. Alle vragen met wat als?? zijn meestal pas relevant wanneer ze direct bij een plan of ontwikkeling worden gesteld. Dan kun je nog corrigeren of het achterwege laten gezien de consequenties.
Maar ja mijn moeder zei altijd : ALS de hemel valt hebben we allemaal een blauwe pet!!!

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

Zolang partijen openlijk uitgesloten worden kunnen wij niet over democratische verkiezingen spreken. Mij ging om het principe, sluit je dingen uit of niet en doe je mee met kleine correcties dan geef je ze toch gelijk. Daar gaat het om.

Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

““Waarom slimme mensen in domme dingen geloven – intelligentie is niet hetzelfde als rationaliteit”.
De filosoof Immanuel Kant wees er ruim 200 jaar geleden al op dat intelligentie iets anders is dan verstand. Intelligentie is het kunnen oplossen van problemen in theorie, in een beperkte omgeving zoals een IQ test. Verstand is het vermogen om de gevonden oplossingen te relateren aan de werkelijkheid.
In de werkelijkheid bestaan er allerlei problemen die de intelligentie niet goed op betekenis kan schatten. Zoals cultuur en de behoefte aan sociale herkenning en betrouwbaarheid van mensen en overheid.
Linkse mensen vertrouwen alleen op intelligentie en vinden dat de werkelijkheid zich vervolgens moet aanpassen aan al die mooie dromen van hen.

Peter
Peter
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zou het wat eenvoudiger kunnen zijn?

Omdat wij mensen een ASOCIALE soort zijn is het voor ons intelligent om onszelf te overtuigen van irrationele denkbeelden, want dat vergroot onze status en welbevinden.

Met name door en met rijkdom.

“Rijkdom is als zeewater, hoe meer je er van drinkt, hoe meer dorst je krijgt” (A. Schopenhauer).

Al de megalomane projecten, ooit besloten met als basis ijdelheid, domheid, intelligente “logen” (planologen, politicologen, etc.) en uit het niets opdoemende deskundigen, incompetente bestuurders met vooral eigen belang, hebben uiteindelijk voor diegene die ze bedenkt en uitvoert en een aantal zaken gemeen:

• Er zijn mensen, die voor geld elke prijs betalen (A. Schopenhauer)
• Rijkdom
• En zekere toekomst, want met de opgedane kennis heb je zo weer een nieuwe, nog lucratievere baan,
• Je hebt zelf geen last van je mislukte projecten, want je woont telkens ‘elders’.

Wellicht is het een goed idee om door burgers die op hun klompen aanvoelen dat er iets helemaal niet klopt voor hun eigen gemeente een top 10 samen te stellen van mislukte, megalomane politieke projecten die daarnaast ook een spoor van vernieling aanrichten?

Die kan dan worden samengevoegd in een nationale galerij voor mislukte projecten die inmiddels op het kerkhof liggen.
Dat zou voor Nederland de afmetingen hebben van een ouderwetse encyclopedie.

En een nieuw “Ministry of Silly Projects”

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Peter
Andre
Andre
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn twee manieren van denken: logisch denken en magisch denken.
Logisch denken is gebaseerd op analyse van de werkelijkheid en vervolgens empirische toetsing, dat vaak gepaard gaat met trial and error.
Magisch denken gaat er vanuit dat men de werkelijkheid kan veranderen door alleen te willen dat het gebeurt. Dit is de denkwijze van Plato, van Harry Potter en van reli-fanaten die roepen dat god het wil en dat het dus ok is.
Maar tegenwoordig is magisch denken ook de denkwijze van linkse politieke partijen die klimaatverandering willen tegengaan, die energie uit zon en wind willen halen ook als de zon niet schijnt en de wind niet waait, die in een duurzaam pastoraal paradijs willen leven waarin alle nationaliteiten vreedzaam naast en met elkaar leven. Alleen al het feit dat iedereen die opmerkt dat er allerlei problemen daarbij zijn, onmiddellijk voor extreem-rechts, wappie of ondemocratisch wordt uitgemaakt, geeft aan hoezeer deze mensen het contact met de werkelijkheid hebben verloren. Maar zolang we in overvloed leven, kunnen ze zich dat veroorloven zonder al teveel gevolgen.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb 34 jaar als medisch analist (laboratoriumopleiding HBO-A en HBO-B) in de medische wetenschap gewerkt en heel veel zeer specialistisch werk/onderzoek gedaan. Het mooiste werk vond ik celkweken te weten fibroblasten (= huidcellen), chorion villi (vlokken) en amnioncellen (vruchtwatercellen). En verder vond ik cytogenetica = chromosoomdiagnostiek erg leuk omdat het banderen van chromosomen één van de allerlastigste dingen is die er bestaan. Naast het puur praktische werk vond ik ook het theoretische gedeelte zeer interessant. Wat mij echter altijd is opgevallen dat de slimste universitair opgeleide wetenschappers praktisch totale nono’s waren maar ook theoretisch vaak niet goed onderlegd waren. Ze waren vaak heel smal wat betreft hun basis- en parate kennis in plaats van breed. Ik heb in al die 34 jaar nooit ook maar 1 universitair opgeleide wetenschapper ontmoet waar ik bewondering voor had en dat wil wat zeggen! Het waren altijd mensen die prat gingen op hun slimheid en intelligentie maar dat waren ze dus gewoon niet! Ze geloofden in hun eigen droomwereldjes. Tja en nu werk in het onderwijs en heb ik het een stuk meer naar mijn zin. De mensen die hier rondlopen zijn niet zo hoogdravend en staan veel meer met beide benen op de grond.

Alex Delarge
Alex Delarge
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Idiocracy in Neurocity.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Buitengewoon interessant en grotendeels degelijk betoog van Alma van Hees, met wel een dissonant wat mij betreft. De statements en getoonde tweets over de wolf leggen een schokkend gebrek aan kennis bloot over de wolf, hoe ecosystemen functioneren, en de feiten omtrent de ‘herintroductie’. Daarom geen 5, maar 4 sterren.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Alma van Hees

Zonder enige twijfel is er plaats voor de wolf in NL, die niet is geherintroduceerd, maar op eigen kracht is gekomen. Bangmakerij over confrontaties mens-wolf zijn nergens op gebaseerd zolang de wolf maar niet wordt gevoerd, zoals op de Hoge Veluwe het geval is. Dan krijg je, net als met bv gevoerde wilde zwijnen, levensgevaarlijke situaties. Maar wolven kunnen natuurlijk wel honden pakken, dus houd je in wolvengebied de hond bij je. Dat ze een aardig deel van de jonge dieren pakken is volstrekt normaal en zelfs wenselijk op de overbevolkte en overbegraasde Veluwe. Praatjes dat de aantallen herten dramatisch afnemen klopt niet, en is stemmingmakerij van een ongeïnformeerde boswachter. Ten eerste vergt een aantals bepaling van wild nogal wat menskracht en moeite, en dan nog zijn de getallen onbetrouwbaar. Ten tweede zorgt de wolf voor een betere spreiding van prooidieren, waardoor er minder overbegrazing is, en de dieren ook minder zichtbaar worden in dit ‘landscape of fear’.

Het zal gewoon wat tijd kosten om te wennen aan de wolf, ons aan te passen (vooral schapenboeren), maar de voordelen van de wolf voor de natuur zijn enorm, en ze horen hier gewoon thuis.

Ni28
Ni28
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

De opmars van de wolf is toch afhankelijk van de afstand tot de mens en die is in Nederland wel erg klein. Ook de wolf grijpt liever een makkelijke prooi en valt eerder niet een volwassen zwijn maar de kleintjes. Of de schaap die ook niet ver te zoeken valt. Dus dat verhaal lijkt mij plausibel.

Laatste aanpassing 8 maanden geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Er is in NL helemaal geen ecosysteem dat, voor wat betreft grotere roofdieren, te vergelijken valt met uitgebreide leefgebieden in buitenlanden.
NL is een aangelegd, deels op de zee overwonnen, gebiedje. Een tuintje in Europa.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat klopt, maar dat neemt niet weg dat er weldegelijk talloze natuurlijke processen gewoon plaatsvinden, zoals predator-prooi interacties, complexe vegetatie-grazer interacties, met een steeds veranderende vegetatiestructuur. We moeten er dus zeker ook naar streven die te faciliteren. De wolf helpt daar enorm bij en hoort hier gewoon thuis. Net als bij klimaat, is het een goed plan dat we ons aanpassen aan de situatie.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Ik ben het faliekant met u oneens voor wat betreft de wolf. Gelukkig mag dat hier.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dat mag, gelukkig wel. Maar ben dan wel nieuwsgierig: moeten de bevers, otters en wisenten dan ook weg? En is er wel plaats voor herten en zwijnen? Die zorgen voor schade en zelfs doden door aanrijdingen. En zwijnen zijn erg gevaarlijk als ze worden gevoerd. Dat lossen we op met wildviaducten, wildspiegels, waarschuwingsborden ed.

Winsenten kunnen met gemak een mens doden, Hooglanders ook trouwens, maar die zijn wat relaxter. M.a.w. wat bepaalt of een dier in NL mag ‘blijven’ of niet?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

U noemt zelf al het verschil: de wolf zal doden om het doden. Daar kan dat dier niets aan doen, het is zijn intuïtie. Neemt een hap en pakt de volgende.
Herten en zwijnen horen m.i. niet gevoederd te worden. Dan regelt het natuurlijke systeem zelf dat er geen veel te grote kuddes ontstaan in gebieden die te klein zijn om ze te voeden. Hetgeen nu wel een probleem is.
Dat er wildongevallen plaatsvinden klopt: dat ligt aan de mens die zich in een potentieel wapen (auto) in het leefgebied begeeft en daarbij zelf schade oploopt. Niet omdat het dier aanvalt.
Bevers en otters? Zullen best hier en daar schade aanrichten, maar ik ben me niet bewust van een enorm probleem.
Ik ben niet van de school die denkt met allerlei kunstgrepen de natuur in een utopische mal te moeten gieten zoals wildroosters, viaducten e.d.
We hebben al zo weinig echte natuur en het wordt alleen maar onechter met alle kunstgrepen.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Begrijp ik goed dat het criterium is of dieren ‘gevaarlijk’ voor de mens of voor vee zijn?? Jaarlijks worden er talloze mensen (en ook schapen) aangevallen door honden. Ook hoefdieren kunnen levensgevaarlijk zijn en er zijn incidenten met wilde zwijnen, hooglanders, en andere (natuur)koeien. Als een dier ‘gevaarlijk’ is moeten we ons aanpassen. We gaan ook niet alle honden uit NL wegdoen.

Wolven doen die massa ‘killings’ net als vossen, marters etc., in situaties dat de prooi makkelijk te grijpen is: een kippenhok, schaapskudde, etc. Op de veluwe hebben ze hun handen vol aan 1 prooidier en zul je dit soort ‘slachtingen’ niet zien.

Ik ben het helemaal eens dat wilde dieren niet gevoederd moeten worden., en dat gebeurt in NL in principe ook niet, behalve ‘lokvoeren’ voor de jacht. Maar de taferelen van vroeger, dat herten en zwijnen op grote schaal werden bijgevoerd, en er daardoor veel minder wintersterfte optrad, met als gevolg overbevolking, zijn gelukkig voorbij. Dus het probleem dat u denkt te zien is er niet. Die grote kuddes komen juist door de afwezigheid van roofdieren, (zo heeft onderzoek in Yellowstone laten zien.) De jaarlijkse aanwas die we zien komt grotendeels op het konto van natuurlijk voedsel.

Tot slot: ik zie wildviaducten en rasters etc. niet als ‘kunstgrepen’, maar als een herstelmaatregel om gebieden te verbinden. Werkt prima en het helpt dat we kunnen samenleven met natuur.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Hoeveel wolven zijn er al doodgereden? Hoeveel wild eten deze dieren? Wat zou een wolf per dag aan vlees nodig hebben?
Dan worden er nog heel veel mensen verwacht in Nederland, dat zal zeker ten koste gaan van gebied voor de wolf.
Natuurgebied in Nederland is gewoon om te lachen. Het is niet meer dan een park.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als er nou nog 10 miljoen mensen in Nederland wonen zou ik het nog een kans geven.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Nederland heeft veel meer natuur dan je denkt. Zo is de Veluwe een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Europa (ja verrassend). Wild genoeg en de wolf voelt zich goed thuis in NL. Ja, af en toe een verkeersslachtoffer, wat zonde is, maar het is geweldig om een uitgeroeide soort terug te hebben, in de voetsporen van de otter, bever, wisent. Ook aan die dieren zullen we wat moeten wennen en ons aanpassen. Maar wat mij betreft is dit allemaal heel goed nieuws voor de biodiversiteit en de NL bevolking.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Ben wel eens in het Donana gebied geweest in Spanje. Onder begeleiding van een gids. Een hele dag gelopen en geen mens of menselijke bebouwing tegen gekomen. Een gebied zo groot als Utrecht waar niemand woont.
De Veluwe? Laat me niet lachen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als ik denk aan de rijkswegen die hier nog aangelegd moeten worden, vanwege de toenemende drukte.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ook op de Veluwe kun je een dag lopen zonder mensen tegen te komen, en je kunt er echt verdwalen. In ieder geval groot genoeg voor enkele roedels wolven. Meet snelwegen? Wildviaducten. Erg effectief.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

De wolven hebben in ieder geval al flink huis gehouden onder het wild daar.
De moeflons zijn al opgepeuzeld.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Huisgehouden… Jeetje Anton… Echt onzin. Zie ook deze link, wellicht van een dubieuze bron, maar toch : https://nos.nl/artikel/2342717-afschot-6000-wilde-zwijnen-op-de-veluwe-ze-eten-het-bos-op

Wolven hebben ongetwijfeld het aantal dieren naar beneden gebracht (gelukkig maar, want de jagers lukt het niet). Hoeveel is niet vast te stellen, net zo min als het totale aantal wilde zwijnen en herten op de Veluwe. Wel schieten jagers jaarlijks duizende zwijnen en herten (sommige jaren meer dan 15.000), een schijntje met wat de wolven nodig hebben. er zijn grote schommelingen in het aantal prooidieren, vooral zwijnen, afhankelijk met het voedselaanbod en de strengheid van de winter. De wolven zullen die schommelingen volgen, door meer of minder jongen groot te brengen, net als de relatie tussen uilen en muizen.

Een exotische soort, als de moeflon, die hier helemaal niet thuishoort, maar vooral als jachttrofee dient, is niet opgepeuzeld, maar op een ‘veilige’ plek ondergebracht.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

OK, u bent voor het sleutelen aan ’terugbrengen’ van wat volgens u biodiversiteit is.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Herstellen wat we hebben kapotgemaakt. En bij de wolf gaat het veel verder, omdat het hele ecosysteem veel gezonder wordt met zulke grote roofdieren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Weet u nog hoe het gegaan is bij de Oostvaardersplassen?
Het was een ramp. Gedownplayed, maar een ramp.
Nederland is gewoon niet geschikt voor dergelijke natuur. Die hebben we ook nooit gehad. Tweeduizend jaar geleden lag een derde deel van het Nederland van nu onder water en de rest van de delta waren moerassen die de helft van de tijd onder water lagen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

En als Nederland ook maar een jaartje vergeet zijn waterhuishouding te beheren, is er niet meer zoveel over.

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Klopt niet Anton, er waren in het verleden weldegelijk grote roofdieren. Zo’n 150 jaar geleden waren er nog wolven hier. De wolf is zelf weer teruggekomen en doet het geweldig. Wij doen het wat minder goed, en moeten ons nog aanpassen. De oostvaardersplassen was natuurlijk een uit de hand gelopen experiment, mede doordat de dieren niet konden trekken. Dat er grote sterfte optreedt bij te weinig voedsel is overigens geen ramp, maar natuur. In elk slecht mastjaar sterven er, buiten het zicht van mensen duizenden wilde dieren en ook als we hopelijk. weer eens een pittige winter krijgen sterven er dieren. Geen ramp, maar natuur. In Nederland kan veel, zeker als je wildviaducten en verbindingszones aanlegt en de wil er is om met de NL natuur samen te leven.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Maar waar zijn de moeflons gebleven?

Hans
Hans
8 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zoals ik eerder zei, die werden als jachttrofee ‘gehouden’, horen hier helemaal niet thuis en zijn daarom een makkelijke prooi voor de wolf. Na enkele kills hebben ze de moeflons ergens op een veilige plek ondergebracht. Maar ook dit is helaas een omrasterd gebied vanwege de jacht…

61
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x