Ophef over bagatelliseren van de Holocaust door jongeren

Maar deze olifant zit al heel lang in de kamer

Titelfoto bij artikel Ophef over bagatelliseren van de Holocaust door jongeren Ines van bokhoven opiniez

Foto:

Op dit moment is de politiek in rep en roer: een kwart van de Nederlandse jongeren gelooft niet meer in de Holocaust, of denkt dat het allemaal wel meeviel destijds. Dat zijn inderdaad schokkende cijfers, en die ontzetting voel ik ook. Maar graag maak ik wat kanttekeningen bij dit verhaal. Want dit had met gemak voorkomen kunnen worden. Maar ook nu benoemt men de gigantische olifant in de kamer, weer eens niet. Een column van Ines van Bokhoven.

Laten we om te beginnen eens kijken naar dat ‘kwart van de Nederlandse jongeren’. Welke jongeren zijn dat precies, uit welke bevolkingsgroepen? Het gekke is dat ik wel een idee heb: het feit dat vooral de islamitische jongeren op onze scholen niets willen weten van de Holocaust en er zich zelfs agressief tegen lessen daarover verzetten, is ons toch al een tijdje bekend. In een onderzoek uit 2005 naar geweld en agressie in het onderwijs is men er al vrij duidelijk over: vooral de allochtone jongeren maken nogal (gewelddadig) amok tijdens geschiedenis- en maatschappijleerlessen, en vooral als de Holocaust ter sprake komt. Er werd toen al gewaarschuwd voor het antisemitisme bij deze jongeren. Sommige docenten waren en zijn nog steeds bang om les te geven over de Holocaust aan bepaalde scholen – en dat vind ik wel wat zeggen.

 

Toegeven van laf links

De verbazing en geschoktheid vind ik dan ook wat aan de absurde kant, in dit geval. Dit is al jaren gaande, al decennia onderhand, en niemand keek er echt naar om. Waarschuwing na noodkreet kwam er uit het onderwijs, en het antwoord erop leek toch echt te zijn: dan vermijden we dat hele onderwerp maar, want veel te heikel en brandbaar. Want anders zou men aan de linkerzijde eens toe moeten geven dat de integratie niet alleen mislukt was, maar zelfs een averechts effect had: de eisen van de minderheid kwamen integraal te staan in dit soort zaken, en laf links gaf eraan toe, zoals altijd. Kerstfeest werd ‘Winterfeest’, Pasen ‘Lentefeest’, en zo gaat links elk conflict uit de weg en bedekt dat met de mantel der liefde. Dat het simpelweg ontkennen van zaken is, zaken die voor de samenleving belangrijk zijn, dat wil men liever niet weten.

 

Ontkennen

Datzelfde links staat dus nu aan de zijlijn – waar men zichzelf parkeerde – te krijsen dat dit toch echt niet kan, zo. En ze hebben gelijk: het jezelf afsluiten voor normale, op feiten gebaseerde kritiek omdat je je eigen onhaalbare theorie nu eenmaal omhoog wilt houden geeft uiteindelijk verschrikkelijke schade aan van alles en nog wat. Het ontkennen van problemen, het negeren of afdekken ervan, doet problemen niet weggaan. Maakt de schade zelfs geregeld alleen maar groter. En die schade wordt steeds beter merkbaar, als het gaat om de mislukte integratie en het feit dat iedereen die kritiek had voor het gemak maar werd bestempeld als ‘racist’.

 

Variaties op een thema

‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd haar te herhalen’ – een veelgehoorde uitdrukking die bij iedereen wel bekend zal zijn. Nou ben ik het maar deels met die opmerking eens: geschiedenis herhaalt zich nooit. Of liever: geschiedenis is als een fuga. Een muziekstuk dat bij elk rondje een thema lijkt te herhalen, in lijnen door elkaar strengelt, maar elke herhaling, elke lijn, is net een tikkie anders. ‘Variaties op een thema’, dus. Een van de bekendste fuga’s ter wereld is de opening van de Mattheuspassion van Bach, voor wie een voorbeeld zoekt.

Wie mij een beetje kent, kent mijn geweldige liefde voor geschiedenis. Ik schrijf er zelfs romans over. Ik ben geen historica – als geboren autodidact en vreselijk eigenwijs mens functioneer ik altijd slecht in de buurt van mensen die mij verplicht iets willen leren, dus aan mijn muur weinig diploma’s. Ik leer het mezelf liever en geschiedenis is een vak waarbij dat heel erg goed gaat. Al een leven lang zit ik met de neus in de historische boeken. En al heel lang maak ik me zorgen over de afbraak van het geschiedenisonderwijs in Nederland.

 

Mensen maken de geschiedenis

Want wie de geschiedenis kent, snapt beslist iets meer van het heden. Dát is geen overdreven of half-ware kennis: dat is een feit. Je kunt geschiedenis op allerlei manieren benaderen, als je het bestudeert; voor mij was het altijd een uitgebreide studie in menselijk gedrag. Mensen zijn uitermate voorspelbaar in hun handelen en worden steeds voorspelbaarder als je ze wat langer onder de loep neemt en over langere tijden naar hun gedrag kijkt.

Als geschiedenis een fuga is, wat is dan het thema? Nou, dat lijkt me voor de hand liggen: dat thema, dat zijn wij. De mensen die die geschiedenis maken. Ons gedrag, onze psychologische opmaak en de manier waarop we met elkaar en het leven omgaan, het zijn allemaal zaken die hele geschiedenisboeken hebben gevuld. En evengoed zijn wij het die de geschiedenis, of bepaalde incidenten eruit, vergeten of bagatelliseren. Misbruiken voor politieke en ideologische agenda’s. Herschrijven als de feiten ons niet meer uitkomen. Ontkennen als we de confrontatie niet aan willen gaan.

 

Holocaustonderwijs

Dus gaan er nu stemmen op om onderwijs over de Holocaust te verplichten op scholen. En hoewel ik het met die stemmen niet oneens ben, kan ik me er niet achter scharen: als je een lampje aansteekt in maar één hoekje van de kamer, zie je de rest niet. De linkse hokjesgeest houdt zichzelf onvermoeibaar in een bubbel: wat heeft onderwijs over enkel de Holocaust voor zin als je niet over de héle geschiedenis les geeft, en die Holocaust op die manier in een context plaatst die ‘m zou kunnen verklaren? Wat heeft het voor zin om te vertellen over Auschwitz als je zwijgt over de eeuwen van virulent antisemitisme in Europa die eraan vooraf gingen? Als je niet onderwijst over de liefde voor eugenetica die begin twintigste eeuw een ware modieuze rage was?

En dat zijn nog maar de directe contexten: er zijn er nog veel meer. Als je niet laat zien hoe de mensheid in staat is tot de vernietiging van vijanden, denkbeeldig of echt, als je niet uitlegt dat er voor (en na) de Holocaust ook al heel wat pogingen waren van groepen om andere groepen uit te roeien, dat dat in de Oudheid al het geval was, dan zal men de Holocaust zien als een curieuze uitzondering, in plaats van ermee te doen wat hoort: inzien dat dit juist menselijk gedrag is, dat we het allemaal in ons dragen, die mogelijkheid tot dergelijke destructieve haat. Dan is er een goede kans dat de geschiedenis zich inderdaad zal ‘herhalen’.

 

Gruwelijke daden

De Holocaust was juist geen uitzondering, al was het met afstand een van de meest gruwelijke genocides die de mensheid ooit heeft bedacht, als methode om je te verzetten tegen een vijand. Als we elkaar op industriële wijze en schaal gaan vernietigen, dan zijn we een ernstige grens over. En vergis u niet: de nazi’s, de rechters van de Inquisitie, de Romeinen die hele steden en volken vernietigden: het waren allemaal mensen zoals u en ik en de buurman. In mijn vorige column legde ik al uit hoe het Milgram-experiment aantoonde dat een overgroot deel van de mensheid in staat is tot de meest gruwelijke daden – als de omstandigheden hen daartoe dwingen, of ze dat in elk geval denken. En als ze er stukje bij beetje naartoe worden geleid.

 

Stapje voor stapje

Een seriemoordenaar begint ook niet meteen met z’n ergste moord – die zal beginnen met het mishandelen van dieren. Eerst kleintjes, zoals insecten, en dan bijvoorbeeld de kat van de buren. Stapje voor stapje normaliseert zo’n persoon die eerste moord op een medemens – dat komt niet uit de lucht vallen. Zo ook met de hele mensheid: stapje voor stapje wennen we aan wat vooraf ging en zijn we in staat tot ‘verder gaan’. De Holocaust was een van de grootste dieptepunten van onze geschiedenis, maar nogmaals: die episode kwam niet uit de lucht vallen. Check maar eens wat de Romeinse senator Cato de Oudere vond dat er met Carthago diende te gebeuren – en hij herhaalde dat niet voor niets bij elke redevoering die hij hield. Want ‘stapje voor stapje’. In 146 v.Chr. kreeg hij zijn bloederige zin. Wij haten elkaar al eeuwen en zijn al eeuwen in staat tot ijskoude misdaden tegen de mensheid, en dus tegen onszelf – al onze ‘beschavingen’ ten spijt.

 

Het vak der vakken

Geschiedenis is als een hele lange draad: als je aan één stukje trekt, blijf je trekken. Want wat nu is komt voort uit wat eraan vooraf ging. Maar dat kwam ook weer voort uit wat daaraan vooraf ging. En zo kun je eindeloos doorgaan. Een enkel hoofdstuk centraal stellen is zinloos. Breng het geschiedenisonderwijs weer terug en besteed er meer aandacht aan. Zorg dat leerlingen een beeld hebben van wat de mensheid in haar bestaan allemaal heeft uitgespookt en waar we dus toe in staat zijn, nog steeds – verhalen genoeg, de ene nog dramatischer, mooier of spannender dan de andere. Ook in de geschiedenis die we nu aan het schrijven zijn – die overigens alweer aantoont dat ‘haten’ iets is wat zoveel mensen met zoveel gemak omarmen. Het liefst in groepsvorm, zoals we dat elke keer weer doen.

Want geschiedenis is, wat mij betreft, hét vak van alle vakken: het is het verhaal van alles wat we hebben gedaan. Alles.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
De Dertiende
De Dertiende
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is ronduit deerniswekkend dat de linkse kliek met de ene hand de geschiedenis probeert te herschrijven, en met de andere hand het (in hun ogen) rechtsextremisme nu de schuld geven van het gedaalde kennisniveau onder jongeren. Islam en andere minderheden mogen ook vooral niet voor het hoofd gestoten worden met iets precairs als holocaustlessen op school, maar n.a.v. het onderzoek doen ze net alsof “de Nederlandse jeugd” alleen uit blonde koppies met sproeten bestaat. Bah!

Er is overigens al flink wat kritiek op het onderzoek en de conclusies. Maar dat zal de linkse partijen niet deren, ze hebben het moment al aangegrepen om nogmaals te pleiten voor een partijverbod.

Maar het meest schokkende in dit stuk is toch wel dat geschiedenis en de holocaust blijkbaar geen verplichte kost is op school. Nooit geweten dat “opdat wij niet vergeten” een holle frase was.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Vroeg me af wat ze met dit “nieuws” probeerden te bereiken.
U geeft een paar mogelijkheden, maar volgens mij maakten ze zichzelf alleen maar belachelijk.
Steeds meer mensen krijgen het door.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Steeds meer mensen krijgen door dat nieuws niet zo maar nieuws is. Het is nieuws om grote groepen mensen aan te sturen in een specifieke denkrichting. Manipulatie noemen we dat.
Dit was nogal opvallend vanwege de vergezochte cijfers waarvoor je niet zo heel slim hoefde te zijn om dat niet door te hebben.

Ben benieuwd hoe de mainstream media hierop gaan reageren. Mensen moeten aangestuurd blijven worden. Vooral in deze moeilijke tijden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik moet hierbij bijvoorbeeld ook denken aan een bepaalde talkshow host die recent in zijn programma bepaalde uit zijn verband gerukte uitspraken wilde gebruiken als reden om een politieke partij te verbieden.
Je verzint het niet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is nu precies wat mw. van Bokhoven beschrijft: stapje voor stapje, doet er niet toe of het waar is, in een richting sturen. Net zo lang tot een meerderheid zelf om ‘ingrijpen’ gaat schreeuwen.

Jos
Jos
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

En links blijft maar waarschuwen voor nepnieuws en complotten…. Waar blijven de factcheckers? Wie check factcheckers?
AFP Factcheck Nederland

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Het kennisniveau is niet alleen treurnis op het gebied van een herschreven of ontkende geschiedenis, het is op elk terrein ver onder de maat.
Ik ben vaak geschokt te merken dat HBO of hoger opgeleiden zo weinig parate algemene kennis hebben. Ze zien blijkbaar ook niet hoe zaken wereldwijd in elkaar grijpen, en dat je niet 1 draadje ruw uit een breisel kunt trekken zonder dat alles er omheen op zijn minst gaat rafelen.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Door de veranderende samenstelling van het bevolking door massa import van mensen met totaal andere ideologieën heeft Jan men niet verwachten dat iedereen onze nationale gevoel zo maar overneemt. Zelf onze leiders missen dat gevoel door hun globaliserende blik. Rutte zag niet eens de omgekeerde vlag tijdens zijn gesprek met Croo in België. Zij hebben volle mond van holocaust naar steunen openlijk Palestijnse terroristen. Er zijn zoveel crisissen gecreëerd dat met geen hoofd meer heeft naar het verleden als het heden onder de ogen wordt vernietigd. De regering steunt iedereen behalve eigen mensen die alleen goed zijn om hun zaken te financieren. Het kan niet anders dit kan alleen kapot gaan.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Jan=kan

Bernardo A.
Bernardo A.
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Op dit moment zijn wij getuige van een kleinere holocaust. Wij moeten de Russen haten, het land moet kapotgebombardeerd etc. En wij leveren de Oekraïners wapens, zodat een complete generatie mannen tussen de 20 en 60 jaar vermoord worden. Met ònze instemming, ònze steun, òns geld en ònze wapens.
En wij weten maar van geen ophouden, wel van opschalen. De teller van Oekraïnse gesneuvelde mannen moet inmiddels over de 200.000 zijn. Adolf Hitler zou er een stijve van krijgen.

Vwb de jongere medelanders; Links weet donders goed waar de schoen wringt. Daarom worden berichten over misdaden en wangedrag van medelanders ook steeds afgedaan met “jongeren”. Want anders gaat iedereen op Wilders stemmen.
Waarmee links zelf erkent dat de situatie compleet uit de klauw is gelopen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kreeg bij het zien van de resultaten van dat onderzoek vroeg ik mezelf al af hoe representatief dat onderzoek was. En daarbij vroeg ik me af of er naar een bepaalde uitkomst is gewerkt en wat er achter zou zitten.
Dit is geen onbevooroordeelde statistiek geweest en dit is een trend.
Er is geen objectieve geschiedenis meer, of een objectieve nieuws verslaggeving. Overal zit een subjectieve mening achter met een dubbele bodem. Het is al zo gewoon geworden, dat er al zoals in dit geval, foutjes worden gemaakt omdat die dubbele bodem niet begrepen wordt, of dat er meerdere subjectieve meningen achter zitten.
Dit gaat nog hilarische momenten geven.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Uiteraard publiceert men slechts gewenste uitkomsten, zelfs als die aantoonbaar fout zijn.
Allemaal onderdeel van het gaslighten van het grote publiek.
De vraag is wat men uiteindelijk beoogt met het ongelimiteerd toelaten van enorme aantallen mensen van buiten, waarvan de cultuur niet in te passen is, hetgeen inmiddels overduidelijk is geworden. En ja, er is import die het goed doet. Die weten ook dat zij niet bedoeld zijn. Het gaat om de massa buitenlanders die met hun agressieve stammencultuur onze samenleving al decennia ontwrichten.

Wim
Wim
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat dat onderzoek wil is een bepaalde groep ‘medelanders’ uit de wind houden. Daarom wordt een verschijnsel dat zich voornamelijk in die bepaalde groep voordoet uitgesmeerd over alle Nederlanders, zodat de autochtone Nederlander weer iets heeft om zich schuldig te voelen.
Verder verwacht Inez te veel van het onderwijs. Dat heeft zelf het geschiedenis onderwijs verkwanseld, door chronologie in te ruilen voor (deug)thema’s. En verder zijn thans te veel leraren deugers, overgoten met extreem links sop.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wim

Ben bang dat u daar wel degelijk een punt heeft. Uiteraard is goed onderwijs een enorm belangrijke pilaar in een moderne westerse samenleving. Helaas echter is er te vaak sprake van (links-)activisme en indoctrinatie in het klaslokaal. Om nog maar niet te spreken van het onder druk uit bepaalde hoek vermijden van bepaalde onderwerpen, zelfs als die tot de lesstof zouden moeten behoren. Onderwijs moet gericht zijn op het aanleren van de noodzakelijke vaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen, en in het voortgezet onderwijs en op de hogescholen en universiteiten op het neutraal leren van de kennis betreffende de gekozen vakrichting. Zonder eenzijdig activisme.
Als we dat niet voor elkaar krijgen zijn onze kinderen en kleinkinderen gedoemd.

Andre
Andre
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Uiteraard gaat de Holocaust-ontkenning in Nederland voornamelijk uit van moslims. Want aanhangers van extreem-rechts indien opgevat als Hitler’s nationaal-socialisme zijn er nauwelijks in Nederland.
Maar de aard van Holocaust-ontkenning door moslims totaal anders is dan de ‘autochtone’ Holocaust-ontkenning. Moslims ontkennen niet dat de Holocaust heeft plaatsgevonden – ze ontkennen dat het een slechte zaak was. Want joden (net als christenen) zijn afgedwaalde ‘mensen van het boek’, die onderworpen moeten worden door de moslims.
De dubbelzinnige opstelling van links in deze is makkelijk te verklaren. Socialisten denken dat de loop van de geschiedenis maar één uitkomst kan hebben: een internationale gemeenschap zonder etnische of nationale scheidslijnen. Joden passen daar uiteraard niet in.
Stalin wilde de joden helemaal verwijderen uit de Sovjet-Unie, maar dat plan slaagde niet. Daarom richtte hij een autonoom gebiedje diep in Siberië in speciaal voor joden, dat overigens nog steeds bestaat.

Pappakilo
Pappakilo
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is allemaal niet zo verwonderlijk. Al tientallen jaren wordt ons door de media geleerd dat Israël en de Joden puur slecht zijn. In Israël worden zogenaamde Palestijnen “zomaar” door de Israeliërs van de straat geschoten. Wanneer stoppen Nederland en de EU met het subsidiëren van Palestijns terrorisme? Zo ook vandaag en gisteren weer, waar de door Hamas opgeleide jongeren de meest verschrikkelijke aanslagen plegen. Volgens de media uiteraard weer veroorzaakt door de agressieve Israëliërs.

johan
johan
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Betreft het hier mogelijk vooral verwarde jongeren ?

George van Bergen
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

I couldn’t agree more! 😊👏🏻👏🏻👏🏻

Ger
Ger
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Meis, meis…wat heb je gelijk.

kees vink
kees vink
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

hallo Innes.

Lees regelmatig je bijdragen aan opinie z maar moet je na deze collum toch wijzen op een site welke je zal aangeven dat de geschiedenis zich op alle mogelijke manieren herhaald.
http://www.armstrongeconomics.com is van een amerikaanse econoom die echt aabeeft dat de geschiedenis zich alleen maar herhaald, in een iets andere vorm, maar toch.
met vriendelijke groeten.
Kees

Jos
Jos
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“een kanarie in een kolenmijn” of “de olifant in de kamer”…tel het aantal Joden dat zich in de samenleving begeeft met koppeltje.. en maar huilen over dicriminatie inzake hoofdoek.
Homo’s zijn de nieuw Joden in NL…En u weet ook we waar het gevaar voor u schuilt. Niet lang meer in wij wonen in een variant van Palestina.

P.
P.
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vergis ik me nou Ines of laat je nou de hele oorzaak van dit alles gewoon als een olifant in de kamer ongenoemd? Het komt natuurlijk door de islam. En dát willen linkse partijen / mensen (en trouwens een groot deel van rechtse partijen net zo) niet benoemen. Want dan ga je een oordeel moeten vellen over ‘religie’ of ‘cultuur’. Dan kun je niet meer volhouden dat elke cultuur of religie ‘gelijk’ is. Dan zul je moeten erkennen dat de islam een verachtelijke cultuur en religie is, waarvoor in een democratische samenleving geen plaats mag zijn.
Dat gaat verreweg de meeste mensen vele bruggen te ver. Om uiteenlopende redenen, waarvan aversie tegen het christendom er éen is.

Frans Galjee
Frans Galjee
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik doe het zelden maar geef ik 5 sterren.

Uitstekend artikel en volledig mee eens. Hulde.

Peter
Peter
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze politicus gaf het ruim 20 jaar geleden gewoon toe wat al eeuwen werkt:

“Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert.
Wenn es dan kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar niet begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter.
Schritt für Schritt, bis es kein zurück mehr gibt”

Jean-Claude Juncker, interview in ‘Der Spiegel’, 27 december 1999.

Eric
Eric
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

n opeens wel en zeker als niet met name te noemen land weer eens in opspraak is!

Eric
Eric
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Deze doen we opnieuw 🙂

Joop Visser
Joop Visser
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik en heel benieuwd hoe de afgelopen drie jaar de geschiedenisboeken in zullen gaan.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x