Overheid voert psychologische oorlog tegen de burger

Hoe 'nudging' steeds meer in mediacampagnes wordt toegepast

Titelfoto bij artikel Overheid voert psychologische oorlog tegen de burger Ines van bokhoven opiniez

Foto:

Met de Statenverkiezingen in zicht draait de politieke machinerie om D66 en Sigrid Kaag te promoten weer op volle toeren, want dat lukte vorige keer ook zo goed. Mensen zijn makkelijk te beïnvloeden en vaak hebben ze dat zelf niet eens in de gaten. De mogelijkheden voor manipulatie zijn groot en ook de overheid maakt daar dankbaar gebruik van, mede door het aanwakkeren van haat jegens ‘extreemrechts’. Ontsnap aan deze manipulatie, want we zitten middenin een psychologische oorlog, schrijft Ines van Bokhoven. 

Er komen weer eens verkiezingen aan, en dat betekent dat we weer de ene na de andere politieke campagne gaan krijgen. Die van D66 is al volop begonnen: de afgelopen weken werden we weer getrakteerd op een overdosis Sigrid Kaag op televisie, en het einde is daar waarschijnlijk nog niet van in zicht. De vorige keer werkte het ook zo geweldig goed, de onophoudelijke manipulatie die deze partij over de hoofden van nietsvermoedende burgers stortte, dus men gaat er voor: we doen het gewoon nog een keertje.

 

“Leuk mens”

Wat me opviel na de verkiezingen van vorig jaar: elke keer als ik aan iemand vroeg waarom men op Kaag had gestemd, was het antwoord vrijwel hetzelfde. “Het lijkt me zo’n leuk mens,” werd er op allerlei manieren gezegd. Lijkt, dus, want zelfs dat wisten ze niet zeker; er was een onderbuikgevoel aangewakkerd bij die mensen, als gevolg van een absurd intensieve mediacampagne. Niemand had het over haar plannen of haar loopbaan, over waar Kaag voor stond of wat ze deed. Niets concreets. Het was een stukje succesvolle manipulatie van jewelste, en ook nu, in de aanloop naar alweer een verkiezing, is het mens niet van de buis af te slaan, en opnieuw gaat het niet over haar werk maar over ‘de vrouw Sigrid Kaag’.

 

Manipuleren

Hoe gemakkelijk is een mens te beïnvloeden? Vraag dit aan een reclamemaker of leider van een sekte, en hij of zij zal in de lach schieten: het is doodsimpel om mensen te beïnvloeden. En mooier nog: je kunt het op allerlei manieren doen. Het is van boven naar onder onderzocht en bestudeerd en het resultaat is schokkend: weinig is zo simpel als mensen manipuleren en hun gedrag vormen tot het gedrag dat jij graag zou zien.

We hebben er al decennia mee te maken, met allerlei vormen van bewuste psychologische manipulatie. En dan heb ik het niet alleen over de reclamewereld, waarin men weet hoe goed manipulatie werkt, hoe je het moet doen en hoe je precies de resultaten kunt krijgen die je wilt. Ik denk daarbij vooral aan het manipuleren van overheden om het gedrag van burgers te beïnvloeden en zelfs te veranderen. En men gaat daarin veel verder dan op het eerste gezicht lijkt.

 

Nudging

Dat onze overheid bijvoorbeeld al jaren gebruik maakt van een techniek die nudging heet, zullen niet veel mensen beseffen. Nudging is een psychologische beïnvloedingsmethode waarbij je op een subtiele manier het gedrag van mensen verandert. Een bekend voorbeeld hiervan is de vlieg die in sommige urinoirs wordt afgebeeld, om mannen ertoe te bewegen op het ding te mikken en zo netjes in de pot te piesen. Een overheid heeft natuurlijk heel wat middelen tot haar beschikking om mensen te nudgen en doet dat dan ook enthousiast.

Tijdens de coronacrisis is er heel wat nudging op ons losgelaten, op last van de overheid, zoals strepen op vloeren van winkels en bedrijven die anderhalve meter aangaven, pijlen die ons een weg door gebouwen heen stuurden, pompjes die je weg zo goed als blokkeerden waarmee je je handen diende te steriliseren, en ga zo maar door. Maar men ging een stuk verder dan nudging tijdens die crisis: onze overheid ging aan de slag met angstmanipulatie en dankzij de onvermoeibare inspanningen van mensen als Wouter Aukema en Marc van der Vegt weten we dat er, met behulp van het leger, zelfs een soort van ‘psy-op’ tegen de eigen bevolking is opgestart. Zo werden we ineens allemaal in de gaten gehouden op sociale media en sommigen van ons werden nog exacter gemonitord dan anderen.

 

Haat jegens ‘extreemrechts’

Maar we weten inmiddels ook dat onze overheid er niet voor terugdeinst nepnieuws en gevaarlijk polariserende leugens te verspreiden – leugens die, naar het lijkt, serieus wortel aan het schieten zijn omdat ze (ook zo’n methode) tot in het oneindige worden herhaald. De haat jegens ‘extreemrechts’ begint uit de hand te lopen, want het wordt mensen zo’n beetje elke dag verteld: extreemrechts rukt op. Ik schreef het al eerder: kan iemand me vertellen hoe dat dan oprukt? Waar die lui zitten? Want ik zie demonstratie noch opstand, ik zie geen aanslagen of bedreigingen. Niet op de manier waarop een groep als Extinction Rebellion alweer ‘snelwegacties’ heeft aangekondigd en zeker ook zal uitvoeren, of de manier waarop de boeren vechten voor hun bestaan. Niets zie ik daarvan – tenzij je de boeren wel extreemrechts wilt noemen en ER uiteraard niet. Waarvan akte, overigens.

 

Desinformatie en vooroordelen

Want wat ik wel zie zijn mensen die steeds kritischer staan tegenover het overheidsbeleid; mensen die onze overheid actief in gevaar brengt door ze onophoudelijk verdacht te maken bij het minder kritische deel van onze burgerij. En het werkt: op sociale media regent het oproepen je te verzetten tegen dit oprukkende gevaar, maar zodra je met die lui in gesprek gaat blijken hun angst en haat op weinig anders gebaseerd te zijn dan desinformatie en ongekend veel vooroordelen die onze overheid met plezier aanwakkert. Men stuurt aan op een kloof die onderhand, zoals Gert-Jan Segers ook al opmerkte, op weinig anders kan uitlopen dan een burgeroorlog, of in elk geval veel geweld van burgers tegen elkaar.

En hoe denkbaar is dat geweld? Hoe ver kun je mensen manipuleren?

 

Don’t Pick Up The Phone

Er loopt op dit moment een docu-serie op Netflix, drie afleveringen maar, die heet ‘Don’t Pick Up The Phone’. Het is een onvoorstelbaar verhaal: een criminele beller hield in de VS jarenlang huis door fastfood-restaurants te bellen en zich voor te doen als politieagent. De manager van zo’n restaurant kreeg te horen dat een werkneemster – met een zodanig algemene beschrijving dat er altijd wel iemand aan voldeed – een klant had bestolen. En of de manager ter plekke, met de instructies van de ‘agent’ over de telefoon, die vrouw zou willen fouilleren.

Vrijwel alle managers trapten erin. En dan begon het spel: de beller ging, in een manipulatief gesprek dat vaak uren duurde, steeds verder. De werkneemster moest zich geheel ontkleden, de kleding werd vervolgens verwijderd uit het kantoortje en de arme vrouw kon dus geen kant meer op. Vaak ging het zo ver dat men zelfs seksuele handelingen met het slachtoffer moest verrichten – allemaal op last van een man die zich voordeed als autoriteit die zei dat het moest.

 

Milgram-experiment

Ik moest acuut denken aan het beruchte Milgram-experiment dat in de tweede aflevering van de serie ook wordt besproken. Stanley Milgram was een sociaal psycholoog die wilde onderzoeken hoe massale wreedheden kunnen gebeuren, zoals tijdens de Holocaust. Hij zette daartoe een experiment op: een onderzoek naar de gehoorzaamheid van mensen, zelfs als ze de opdracht krijgen een ander kwaad te doen. Mensen moesten een man, die ongezien in een cabine zat, een stroomstoot geven bij een fout antwoord op de vragen die werden gesteld. Bij elk fout antwoord moest de stroomstoot heviger worden. Het (neppe) pijn-geschreeuw uit de cabine was niet van de lucht, de man schreeuwde zelfs last van zijn hart te krijgen van de stroomstoten, smeekte vrijgelaten te worden, maar mensen gingen door met het mishandelen van die man – zelfs als ze inmiddels vrij bezorgd waren over de toestand daar in die cabine. Zelfs als het doodstil werd in die cabine.

 

De proefpersoon was dus bij elke test niet de man in de cabine, maar degene die was gevraagd te assisteren door op de knoppen te drukken – al was men zich daar zelf niet van bewust. En de belangrijkste reden waarom men op de knoppen drukte, zelfs bij gewetensbezwaar, werd al snel duidelijk: de ‘assistenten’ werd verteld dat het absoluut noodzakelijk was dat men doorging, en dat zij persoonlijk geen enkele verantwoordelijkheid zouden hebben voor wat er kon gebeuren. Ze hoefden alleen die knop in te drukken op commando – omdat een figuur met autoriteit, in dit geval een wetenschapper in een witte jas, het tegen ze zei. De verwachting was dat maar heel erg weinig mensen bereid zouden zijn zoiets te doen: nog geen heel procent, dacht men. Dat viel bitter tegen: 65% van de mensen die meedeed was bereid tot het maximale, dodelijke voltage te gaan – omdat een autoritaire figuur het dus commandeerde.

 

Gehoorzaamheidstrance

Als je weet hoe je indruk moet maken, kom je met heel veel weg. Exact dit is wat er fout ging bij de managers van die restaurants: ze namen, door het taalgebruik van de beller en zijn autoritaire uitstraling, zonder problemen aan dat ze met een echte politieagent van doen hadden en volgden de commando’s gemakkelijk op. Stukje bij beetje leidde de beller ze, door er ruim de tijd voor te nemen, in een toestand van een soort van ‘gehoorzaamheidstrance’: het werd meestal pas doorbroken als er iemand anders zo’n kantoortje binnenliep, die niet blootstond aan de manipulatie aan de telefoon, en acuut wees op de waanzin van wat daar gaande was. Maar wij lijken, als land, met z’n allen midden in die trance te zitten, met onze overheid als sadistisch manipulerende beller aan de telefoon.

We buigen nogal snel voor mensen waarvan we denken dat ze macht over ons hebben, of ze dat nou werkelijk hebben of niet. We lijken nogal snel onder de indruk te zijn van anderen, als die tenminste weten hoe ze indruk moeten maken. En zo kan onze overheid probleemloos leugens vertellen over hele bevolkingsgroepen in ons land, en anderen oproepen zich actief tegen deze groepen te verzetten. Het is een levensgevaarlijk spel dat, als we niet oppassen, voor een hele vieze bladzijde in onze geschiedenis gaat zorgen.

 

Ontsnappen

Wilt u ontsnappen aan deze manipulatie? Mijn eerste advies zou zijn: zet de tv uit. Dat medium is het meest populair en wordt daarom door onze overheid doorlopend ingezet voor allerlei beïnvloeding, middels BN’ers die (betaald of niet) braaf vertellen wat gehoord dient te worden, middels gekochte zendtijd, middels programmamakers die ook graag een stukje van de macht willen. Zet dat ding uit en laat u niet meer bespelen. Het is niet alsof er veel te missen valt op die bak, ja toch?

En verder: informeer uzelf, laat het niet aan de overheid en haar lakeien over. U kunt ze simpelweg niet vertrouwen. Maar de allerlaatste tip ligt voor de hand: stem tegen dit gevaarlijke kartel op 15 maart. Want vergis u niet – we zitten midden in een psychologische oorlog.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
69 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cor
Cor
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Ines, weer een scherpe analyse van jou. Ik mis volgens mij nog een belangrijk aspect die meehelpt aan manipulatie en indoctrinatie en dat is de emotie angst. De mensen worden vol geplempt met leugens en bedrog over angst aspecten van de vele gecreëerde crisissen. Of het nou Covid-19 is of N2 of Klimaat enz. de tool die hierbij veelvuldig gebruikt wordt is angst. Mede gebruikt door de MSM die dit opgelegd krijgt van de overheid. Beste mensen leer relativeren en ga zoeken of die angst juist is, zoek naar feiten en argumenten dat alleen kan je angst wegnemen en kun je de waarheid zien.

Jan Smelik
Jan Smelik
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Cor

N2 moet zijn NO2 of NO3. N2 is het gewone stikstofmolecuul in de lucht dat chemisch vrijwel inert is. De stikstofoxiden zitten momenteel (onterecht) in het verdachtenbankje.

Leeuwekuil
Leeuwekuil
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer belangrijke oproep volgend op een wederom rake bijdrage van Ines.

Ik hoop vurig dat het tij nog te keren is maar het zal extreem lastig worden om mensen bij de les te houden en wakker te schudden.
‘De Overheid’ is al heel ,lang voetje voor voetje, steeds meer leidend in vele levens; uitkeringen, toeslagen, 1001 ambtelijke remmen voor van alles en nog wat, zogenaamde experts ten aanzien van het onderwijs – iets dat al sinds de zestiger jaren een belachelijke weg is ingeslagen, de zorg, het uitkleden van het leger, het opgedrongen Federale Europa ( Nederland stemde NEE bij het raadgevend referendum over het verdrag tot vaststelling van een Europese grondwet in 2005) en ga zo maar door.
De overheid beheerst ons leven en is van een dienend orgaan een vijand geworden.
Eentje die we zogenaamd zelf gekozen hebben en die tot overmaat van ramp ook nog eens naar de pijpen danst van een totalitair gezwel in Brussel
Het is een drama.

Heel goed stuk weer Ines!
Inderdaad …TV uit … en wat mij betreft ook die Unie uit.

Dick
Dick
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Waar blijft nu die verontwaardiging van de msm?! Waar blijven de Kamervragen? Is dit dan wat wordt bedoeld als ‘kwaliteit’ dat voldoet aan de normen van de Journalistieke Code? Wat een grove schande dat dit allemaal mogelijk is en ook nog eens op kosten van de argeloze belastingbetaler. En zo verdwijnt er jaarlijks bijna een miljard euro (€ 1000.000.000) in een omroepbestel met overduidelijke marxistische trekken. D66 voorop en alle andere partijen, medeondertekenaars van dit desastreuze beleid zijn per definitie STAATSGEVAARLIJK!. Er is slechts één partij die ons hier niet aflatend voor waarschuwt en naar handelt.; FvD. Wanneer worden ‘we’ wakker?! 15 maart kunt u er iets aan doen. Een intrieste balans om vast te stellen. En dat van een land wat verkeert in totale chaos. En, het wordt nog véél erger, reken maar!

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Ik ben het met u eens Dick. Uitgezonderd uw uitspraak over Fvd! Niet alleen FvD , ook Geert Wilders, PVV waarschuwt al jarenlang voor deze Rutte Praktijken “Iedereen weet wat een enorm hoge prijs hij daar al 18 jaar, dag en nacht voor betaalt. Behalve zijn vrijheid die hij kwijt is, is ook zijn partij via een cordon sanitair het zwijgen opgelegd.
Dat heet dan democratie! Ik noem het demagogie.

Dick
Dick
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Beste mevrouw Meelen,

Dank voor uw reactie en idd, Geert Wilders verdient in deze uiteraard alle lof en respect. Wellicht was het beter geweest dat ik deze nuance had vermeld. Echter zijn politieke koers buiten zaken als islamisering heeft niet mijn voorkeur maar in een democratie waarin NIEMAND uitgesloten dient te worden juich ik dit uiteraard toe. PVV wens ik dan ook alle succes bij de komende verkiezingen

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Dank u voor uw sportieve en sympathieke reactie Dick!
Ik stem PVV omdat ook de andere onderdelen van de PVV mij aantrekken.
Voor mij is bij FvD het grote knelpunt de leider, Baudet, zelf.
Gezamenlijk hoop ik echter dat wij het tij kunnen keren.
Onder het bijna wanhopige motto: “Alles is beter dan dit”.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Wetende dat het hem hoogstens krokodillentranen kan opleveren zoals eerder de andere slachtoffer.

Wil
Wil
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Das gewoon dagelijks schofferen van het eigen volk…….dagelijkse kost van klaus schwalbe….ziekelijke hond.

Deze insectenvreter wil alles kapot maken wat de mens heeft ontwikkeld……ziek en tot op het bot verrot met al zijn volgers.

Waarschijnlijk zelf rundvlees vanuit het buitenland (hoezo co2 hier moet de boer stoppen en vliegt men doodleuk vlees vanuit zuid amerika in……das uitstoot…zie bij appie in het vak…gezien z’n eigen volgevreten kop…deze man is het grootste gevaar voor onze samenleving….met al “zijn”aanhangers

een koe mag niet meer ivm dierenwelzijn…..vraag mij dan wel af waar al deze “japie”krekels zich bevinden…..das immers het nw. voer?
Recent bij een”japie”krekel farm geweest…nokkie vol met krekels…tja.
Bij de appie heb ik “gewoon”de keus…….argentijns of iers…maakt niet uit waar het vandaan komt…prijs is aso ……geen krekel die zich daar mee wil bemoeien.

Wil
Wil
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dick

STAATSGEVAARLIJK……..das helemaal juist…de koeien die stemmen volgens “hun” goede stem advies……..npo zal u met kaag manipuleren…..zoveel mensen die niet verder kunnen /willen denken…..triest…..diep en diep triest.

Men is niet voor niks aan het “sleutelen” met een kiesdrempel…….burger heeft niks meer te zeggen….wij( coalitie”) maken wel even uit wat u mag stemmen….

Was het niet d66 die tegen een referendum stemde…….volk monddood maken en wij bepalen alles?

Deze “kulparij”wil nu eventueel terug naar een referendum…wat een notoire “wetenschap”.

Maarja…er komen verkiezingen aan…..men ziet al een verlies aankomen……nu alleen nog de werkelijkheid……seek and destroy

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe de overheid de kiezer bespeelt en hoe de kiezer
intrapt hebben wij in de laatste reeks verkiezingen reeds gezien. Vlak voor de verkiezingen komt het gevoel naar boven van ‘het lijkt een leuke mens’, ‘wij hebben het toch goed’. Of ‘Ik stem niet op Wilders maar hij heeft gelijk’. En men is angstig voor het onbekende net zo als voor het angst die verspreid wordt.
Vergeet het maar, men krijgt wat ie verdient maar het is jammer voor de rest die het wel doorziet.

Laatste aanpassing 10 maanden geleden door Ni28
Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ik stemde de afgelopen verkiezingen wel op Wilders. Maar ik weet al dat hij oppositie blijft, hoe groot hij ook wordt als partij.

Ni28
Ni28
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Omdat wij een stelsel hebben van uitsluitingen. Hij zou meer dan 50% stemmen moeten halen wat heel onwaarschijnlijk is. Men is al vooraf en viral achteraf bezig om de kiezer te omzeilen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Men zorgt wel dat hij in de oppositie moet blijven. Elk middel is tot nu toe geoorloofd. Bij gelijkblijvende ‘stakeholders’ gaat er middels verkiezingen weinig veranderen vrees ik. Maar tot er iets verandert is een grote oppositie van groot belang.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Maar een zo groot mogelijke oppositie is ook belangrijk. In ieder geval zo lang we nog dit partijensysteem hebben, en dichtgetimmerde akkoorden.

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat is ook niet zo vreemd.
De PVV is door de coalitiepartijen en hun linkse meelopers buitenspel gezet. Een cordon sanitair dus. Net als Vlaams Belang al 13 jaar in België!
Zo bang is men voor Geert Wilders!!!
Reden te meer voor mij om op de PVV te stemmen.

Jan de Jong
Jan de Jong
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het zal mij benieuwen. Ik denk dat de propaganda weer als vanouds werkt. De meeste mensen kijken niet naar kale feiten.

Wim Beerman
Wim Beerman
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Onze overheid is verworden tot een levens gevaarlijk instituut, speciaal voor de burger die er van uitgaat dat dit instituut het beste met de mensen voorheeft.

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wim Beerman

Als ik naar de cijfers kijk, zijn er nog maar weinig burgers over, ook onder de coalitie getrouwen, die vertrouwen in deze regering hebben. Maar ja, één stunt vlak voor de verkiezingen en het hele stel gaat weer om. Zou niet de eerste keer zijn.

Peter.
Peter.
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen wordt toch wakker en kijk niet naar wat ze beloven ,maar naar de ongeloofelijke klerezooi wat ze hebben achtergelaten ,de eerste en de beste kiosk houder heeft meer verstand van geld dan de huidige minister ,en dat geld voor alle posten ,er is er niet een die verstand of kennis van zaken heeft ,handen in hun broekzak en maar wauwelen ,liegen en bedriegen ,boeren slopen ,gezinnen uitelkaar drijven ,asielinstroom handhaven ,klimaatleugens ,en als er wat duister is ,zijn de gegevens herrineringen alles verdwenen ,dit mag niet langer zo door gaan ,alles wat de oppositie inbrengt wordt afgedaan als populistich en binnenkort verboden door wat achterlijken die na de verkiezingen weer compleet schijt heeft aan de kiezer .

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Alleen Wiersma van onderwijs lijkt me wel deskundig op zijn gebied. De andere ‘vakministers’ tw Dijkgraaf en Kuipers maken op mij geen goede indruk als beleidsmaker. Dat vak beheersen ze duidelijk niet. Over de rest m.u.v mw Yesilgoz ben ik helemaal niet te spreken. Allemaal ZEER slecht in hun vak als minister en totaal geen goede plannen. Nederland HOLT achteruit kwalitatief gezien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Yesilgoz? Eveneens gewoon een pratend hoofd imho. Vooral bezig met bestrijden van oppositie, maar weinig inhoud op dé belangrijke dossiers.
Stoere praatjes voor de bühne gaan echt de criminaliteit niet terugdringen.
Dijkgraaf? Verkeerde partij die hem inmiddels ook tot pratend hoofd heeft gemaakt. Jammer van ws kundig man. Politiek (-e spelletjes) maken meer kapot dan je lief is.
Over Kuipers hou ik mijn mond maar. Zie en denk voor uzelf.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Op zijn vakgebied zal Dijkgraaf zeker heel goed zijn en Kuipers ook, maar dat maakt hen nog geen goede ministers.

Bernardo A.
Bernardo A.
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Die vlieg in het urinoir is me wat. Deze techniek was vrij nieuw, toen ik tijdens borrelen met collega’s mij toch moest ontdoen van alle vocht die de vele glaasjes bier in mijn lichaam hadden ingebracht. Weer terug aan de bar vroeg ik de barman, of die vlieg in het toilet bedoeld was om daarop te richten. Hij keek mij wat glazig aan en ik nam zelf het initiatief: “Ok, dan zou ik maar een schoonmaker naar het toilet sturen. Want in het urinoir zat wel een vlieg. Ik mikte erop, maar toen vloog hij naar het plafond”.

Vwb de psychologische oorlogsvoering. De media hebben er de handen aan vol, om alle wangedrag van onze regenten zoveel mogelijk te verhullen. Het loopt werkelijk de spuigaten uit. Zover, dat onze democratie heeft opgehouden te bestaan.
Alleen worden steeds meer burgers geconfronteerd met de harde -en voor hen nadelige- werkelijkheid, die inmiddels onoverbrugbaar ver van het gekraai en gekakel van de regenten is afgeraakt. Bij NPO snappen ze dat Kaag totaal geen bestaansrecht heeft. Daarom alle propaganda. Maar ook dat gaat steeds harder door de mand vallen.
En de spreidingswet is een prima methode ter ondermijning van de positie van de regenten. Als de gemeente Horst alle nieuwe woningen aan Omars en Samira’s toewijst, waarbij Erik en Annemarie na 7 jaar wachten weer op standje kansloos worden geplaatst op de wachtlijst voor een woning zijn dat weer nieuwe PVV stemmers. Incluis hun familie en vriendenkring. En het onderbrengen van raddraaiers (Syrische jongeren heten ze tegenwoordig) in o.a. Biezenmortel en Berkel Enschot jaagt ook veel CDA/PvdA/VVD/D66 stemmers in de armen van Wilders.
Het hemd is nou eenmaal nader dan de rok.

En dan zwijg ik over de inmiddels onbetaalbaarheid van hun levensonderhoud in ons land.

Wil
Wil
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Alles wat hier over de grens komt…..mag de “eigen”grenzen bepalen…..statushouders hebben meer recht op un woning
Zo ver en zielig zijn wij als land al naar de kloten……crisis na crisis is het credo….oplossen van een crisis…das een vreemd woord.
Gaat dat de eu doen…….nou nee, die zitten er voor het pluche…waardeloos volk zonder ruggengraat

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wil

Ook mee eens. Vreselijk om de afbraak van dit land te moeten aanschouwen.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Beste Bernardo,

Los van de vlieg in het toiletgrap – ik ken de iets scabreuzere versie, dat de vlieg op de bar terechtkomt – sla ik aan het op het laatste:

De vele Nero-projecten waar onze vroede vaderen gewillig heel veel centjes aan uitgeven, doen bij mij bange vrezen rijzen, dat met het miskennen van de welvaartsbronnen, die ons welvaart gebracht hebben (En nee, dat is niet zo zeer het marginale dozen schuiven van logistiek Nederland), die welvaart zo langzamerhand serieus in gevaar komt.

We hebben natuurlijk over de laatste 15 jaar door allerlei Euro-uitwassen (geen rente, geldcreatie bij de vleet, etc.) meer geld dan God plus een beetje extra, maar dat spelletje gaat goed totdat het definitief fout gaat. En bij dubbele cijfers inflatie (het CBS-team dat lager uitkomt is kennelijk een stel ouwe getrouwen, die bij de invoering van de Euro ook niets konden zien) komen we toch aardig in de buurt.

Als aan de basis niets toegevoegd wordt, b.v. het fixen van baantjes zonder subsidie voor allerlei ‘praktisch geschoolden’ in onze – ahum – immer uitdijende kenniseconomie (die voor een belangrijk deel draait op laag betaalde arbeid, die nu niet meer uitkomt), dan gaat het ergens van je af lopen.

Wat gaat these days nou echt lekker in Nederlandje? Windhandel en geld uitgeven, veel verder kom ik niet.

En de toewijzing van sociale huurwoningen zou wel eens een dingetje kunnen worden. De gemiddelde NL-ert is natuurlijk een gedweeë goedzak maar die kun je ook een keer te veel over zijn nippel draaien. Punt is dat vooralsnog (even buiten de boerkes) cristallisatiepunten ontbreken. Het blijft (waarschijnlijk niet onbewust) te diffuus.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

Mee eens.

els
els
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Helaas merk ik iedere keer voor de verkiezingen weer dat het gros van de mensen stemmen op de uitstraling van een persoon (leuk mens, lekker kontje) in plaats van op het beleid dat deze mensen tijdens hun regeerperiode uitvoeren. Of zij laten zich de dag vóór de verkiezingen leiden door de stemwijzer.
Het is teleurstellend te moeten constateren dat zij zich via de msm laten beïnvloeden en een weinig kritische opstelling hebben naar de regering. Elk volk krijgt de leiders die het verdient, maar het is wel jammer dat zo’n 20% van de bevolking onder de keus van 80% moet lijden.
Wel viel het mij op dat een aantal mensen die op Kaag gestemd hadden, zwaar teleurgesteld waren/zijn, wat mij dan weer hoopvol stemt voor de komende verkiezingen.
Dat de overheid dankbaar gebruik maakt van het inspelen op onze angstgevoelens werd mij duidelijk toen ik vanochtend hoorde dat er weer nieuwe vaccinaties ontwikkeld zijn. Nu voor jonge mensen vanaf 10 jaar.
“Uitnodiging HPV-vaccinatie. Vanaf 2022 krijgen jongens en meisjes in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging om twee keer een vaccinatie tegen HPV te halen. De tweede vaccinatie krijgen ze een half jaar na de eerste. “

Blijkbaar doet de farmaceutische industrie goede zaken met de overheid en worden er steeds weer nieuwe “gezondheidsbedreigingen” bedacht waar flink geld aan te verdienen is.

Het is inderdaad de overheid (als marionetten van en gesubsidieerd door George Soros, WEF) die polarisatie veroorzaakt en blijft aanwakkeren en niet de anders denkenden. Het is jammer dat de meerderheid van de Nederlandse burgers dit nog steeds niet door heeft.

Willem
Willem
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

moeten de percentages niet omgedraaid worden ;maar het is wel jammer dat zo’n 20% van de bevolking onder de keus van 80% moet lijden.

Wil
Wil
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Hoe krijg je het “kudde of knudde”volk op de juiste rails…..voor velen is het money talks and bullshit walks, kudde gedrag…gebrek aan visie is een tekort van veel mensen, denken en doen in een ander narratief kan je al veel brengen…enkel er vanuit gaan dat wat de npo u voorliegt behoeft geen waarheid te zijn.
Vele mensen maakt het geen ruk uit wat er staat te gebeuren…..simpel omdat men niet verder wil/kan kijken dan een eigen visie…..in een heel kleine cirkel…voor jezelf denken is best wel moeilijk maar niet onmogelijk

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Wil

Welvaart of beter gezegd gebrek aan welvaart, dat zal het k(n)uddevolk op de been brengen.
Het wordt al minder met die welvaart, maar als het aan het WEF ligt zal dit steeds minder worden.
Dan, pas dan zal de Nederlander op de achterste benen gaan staan.
Helaas ook dan zal het niet heel veel voorstellen.
Kijk de geschiedenis er maar op na!

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Beste Els,

Niet zo’n voorstander van vaccinatie in het algemeen, dus even zonder de Covid-ontsporingen?

Baarmoederhalskanker is best wel een dingetje en het HPV-virus zou nog achter allerlei additionele ellende kunnen zitten. Zeker geen expert, maar nooit iets opgepikt dat het HPV-vaccin tot stand gekomen zou zijn door het passeren van allerlei borgingen en dat de overheid de aansprakelijkheid van de producent overgenomen heeft.

Preventieve gezondheidszorg (schoon drinkwater, riolering en vaccinatiecampagnes) is vele malen effectiever dan curatieve oplossingen met pillen, poeders en de snijdende broeders.

Voor wat betreft het nastreven van een samenleving waarin alle risico’s op zijn minst geïnventariseerd zijn en het leven nog steeds inhoudt dat je het er niet levend vanaf brengt … tjsa. Dat wordt op een gegeven moment een beetje raar, maar als we kijken naar de endemische toename van overgewicht is er nog wel wat recht te zetten.

Dat gemiddelde NL-ert het allemaal niet zo door heeft: eens. En dat onze vroede vader bangig, een overzicht in het bos vol bomen veinzend, schrikken van de reacties die ze zelf keer op keer uitlokken (door o.a. onderwerp verantwoordelijkheid nogal olympisch uit te hollen) en de schaduwen die ze zelf willen zien, dat blijft toch telkens verbazen en meer dan een beetje beangstigen.

De coronaatjes hebben namelijk laten zien dat dadendrang lekker overkomt zonder dat we daar veel discussie bij nodig hebben. De wilde frisheid van limoenen, maar dan in de polletiek.

Andre
Andre
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nudging werkt omdat het een combinatie is van operante conditionering en cognitieve dissonantie.
De operante conditionering bestaat uit twee delen: een handeling en het doel, dat buiten de handeling ligt.
De handeling is bijvoorbeeld 1,5 m afstand houden en een mondkapje voordoen. Heeft op zijn best marginaal effect op verspreiding van virus dat sowieso overal is, in de lucht, op kleding en handen, maar het echte doel is het zich houden aan sociale regels zonder daar zelf inzicht in te hebben (gehoorzaamheid).
De cognitieve dissonantie treedt op in een later stadium. Vaak zal men achteraf geleidelijk gaan beseffen dat de maatregelen (zoals bovengenoemd) overdreven of zelfs zinloos of contraproductief waren. Dit is kwetsend voor het ego van de persoon. Er ontstaat cognitieve dissonantie: wie of wat moet men geloven? Veel mensen zullen geneigd zijn om de autoriteit te geloven, eerder dan te accepteren dat de persoon zelf een goedgelovige sufferd is geweest.
Hetzelfde patroon doet zich voor bij ‘extreem-rechts’ label toekennen. In het algemeen is iedereen tegen extreem-rechts zoals dat wordt gelabeld in WO2. Maar wat nu gelabeld wordt met ‘extreem-rechts’ lijkt in de verste verte niet op wat Mussolini of Hitler deden. Toch wordt het label bijna dagelijks ingezet zonder dat het de lachlust van de massa opwekt. Dat is operante conditionering en de brave burger gaat erin mee om cognitieve dissonantie te vermijden.

Wil
Wil
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Veel mensen “willen” bepaalde dingen gewoon niet zien…….het klapvee en de ja-knikkers gaan “gewoon ” hun eigen weg, waar deze ook zal toe gaan leiden.

Dit mag men shadow banning, censuur noemen of wat dan ook…..feit is dat dit “gewoon” gaande is.

Helaas is dit de opzet die de overheid maar al te graag wil zien gebeuren…..alles wat niet in het narratief past is “niet”goed.

Luisteren naar je volk is allang geen “ding”meer van deze tijd…..
en we gaan met zijn allen weer naar davos…het broeinest waar de economie om zeep zal worden geholpen…..tuurlijk is maxima daar ook bij……waarom?

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Mensen zijn soms bang om openlijk een mening te geven, omdat ze niet de wenselijke linkse mening hebben. Raar.
We merken het straks in het stemhokje.

Laatste aanpassing 10 maanden geleden door Marien
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

‘When people are scared, not only will they accept authoritarianism, they will demand it.’

N van de Bunt
N van de Bunt
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Je hoeft maar 1 ding te doen n.l.Opinie Z ALTIJD LEZEN .

Joop Visser
Joop Visser
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk sinds juni vorig jaar alleen nog maar alternatieve media. Wat een rust ineens in je leven.

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Joop Visser

Ik lees wél dagelijks NOS teletekst. Ik wil wel op de hoogte blijven van alle propaganda en fake nieuws die “de vijand” verkondigt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Het gaat niet zozeer om het “nieuws”, het gaat om de manier waarop het gebracht wordt. Het tijdstip, het woordgebruik, de lay out en allerlei andere zaken, die je kunt verzinnen.
Dat verteld hoe “de vijand” denkt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Feitelijk moet je deze alertheid constant en overal aan hebben staan.

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Daar hebt u helemaal gelijk in. Echter let ook eens op hoe de NOS het nieuws selecteert. Vergelijk het eens met nieuws uit andere landen en buitenlandse kranten en uiteraard met het kleine beetje Nederlandse pers dat niet meeloopt met regering en NPO.

Wil
Wil
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Ik probeer dat ook iedere dag…zo blijf ik op de hoogte van, iedere dag dikke onzin…….dikke onzin..omdat er geen alternatief is..

IK WIL ook graag op de hoogte blijven….maar dan wel van beide kanten en niet vanuit een narratief….wil best wel nieuws kijken maar niet vanuit 1 zijde….waar is Russia Today? oeps dat mag dan weer niet

willem
willem
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

TV uit? Er zijn schitterende boeiende kanalen waar ik met veel plezier en interesse naar kijk! Discovery, Love Nature, National Geografic bijvoorbeeld.
Ik zou het advies enigszins nuanceren; kijk NIET naar Nederlandse zenders of uiterst selectief en spaarzaam. Alleen al het missen van de eindeloze serie kakeltafels werkt zeer louterend.

RFM de Haan
RFM de Haan
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  willem

Precies, laat de NPO programma’s links liggen en kijk een serie of film/docu, en de Opiniez lezers doen dit waarschijnlijk al, het is zaak om hen te bereiken die de NPO shit nog als de waarheid zien, maar hoe bereik je die schapen?

Wil
Wil
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  willem

TV is z’n ding….verbannen…mwahh…pak het goede eruit en trek dan je eigen conclusie…..

TV brengt wel veel…..heel veel onrust in je donder….maar dat is media waar jezelf voor zou kunnen kiezen…

Gingen we maar terug naar oude tijden…….daar was immers nog respect voor de mens.

Respect voor de mens is……helemaal kapot gemaakt door de politiek……..er is gewoon geen respect meer voor de mens in zijn/haar hoedanigheid

Piet Karbiet
Piet Karbiet
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En na 100 jaar is opeens op gas koken levensgevaarlijk. Voor kinderen. Dit onderzoek werd gelijktijdig in meerdere media in meerdere landen gebracht. Daar is ook een woord voor. Gaslighting.

Jan Smelik
Jan Smelik
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“Het lijkt me zo’n leuk mens”. Dat hadden we we destijds ook met Wouter Bos, ”Die had zo’n lekker kontje…”. Dat zou nu natuuurlijk niet meer kunnen, want seksistisch..

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“vorige keer werkte het ook zo geweldig goed, de onophoudelijke manipulatie die deze partij, (D66) over de hoofden van nietsvermoedende burgers stortte, dus men gaat er voor: we doen het gewoon nog een keertje. ”

Je bent als burger toch wel erg “niets vermoedend” dom als je zo niets vermoedend bent, terwijl het opnieuw om de wanstaltige Rutte regeringen en met name om Sigrid Kaag met haar plaat dagelijks op de NPO, gaat!
Het betekent voor mij dat je nooit verder kijkt dan je neus lang is, dus slechts NPO kijkt en de Volkskrant leest. Dan verdien je wat mij betreft niet beter.
Maar ja, dan zitten wij kritische mensen, door de NPO schaamteloos extreem rechtsen genoemd, ook weer met het stel onverbeterlijke raddraaiers, wat zich regering durft te noemen, opgezadeld.
Het val mij ook op dat er steeds meer politieseries uit heel Europa opduiken, waarin aanvallen van extreem rechts bestreden moeten worden.
Toch dacht ik mij te herinneren dat de laatste 25 jaar Europa geteisterd is door Islamitisch jihadistische aanslagen en niet door extreem rechtse!
Over extreem links, wat ook menig aanslag heeft gepleegd, ik denk alleen maar in Nl aan Pim Fortuyn, maar ook over de grenzen, de Rote Armée Fraktion en meer van dit soort extreem linkse groepering, die in Europa de boel onveilig maakten en moorden pleegden, wordt nooit gesproken bij de NPO.

Wij leven in een fake wereld, gecreëerd door boosaardige mensen, die de macht willen grijpen, door via manipulatie alle neuzen dezelfde kant op te dwingen. Tegenspraak en zelf een mening vormen zijn voorlopig niet gewenst en worden binnen afzienbare tijd verboden en gestraft.
Hier komen G. Orwell maar ook de ex-DDR weer om de hoek kijken!
Ben a.s. verkiezingen zeer benieuwd of Nl zich opnieuw laat bespelen en beliegen.

J-P
J-P
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dit doen ze al jaren, beloven, toezeggen als ik je stem maar krijg want wij doen alleen maar wat goed is voor het volk ( eigen gewin ) Ze lossen niets op, maken de ellende steeds groter, maar wij zijn goed voor het volk. Aan mijn hoela. Belangrijk doen. Ook nu weer krijgen loonsverhoging maar gaan er nog op achteruit. Waar blijven die miljarden die er uit de pensioenpot zijn gestolen, komen ook niet meer terug. Niet over praten , want de komende generatie weet daar toch niet van af. De burger kan daar weer voor dokken.

Peter
Peter
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Deze inlijsten en boven elke TV in Nederland ophangen?

“Ik ben gemeen en pervers.
Ik ben geobsedeerd en gestoord.
Ik heb jaren bestaan, maar er is weinig veranderd.
Ik ben ook het instrument van de overheid en de industrie.
Want ik ben voorbestemd om je te regeren en te reguleren.
Je denkt misschien dat ik verderfelijk ben, maar je kunt niet wegkijken.
Ik zal je laten denken dat ik eerlijk ben met de dingen die ik zeg.
Ik ben het beste dat je kunt krijgen…
…..heb je me al geraden?

Ik ben het slijm dat uit je tv-toestel druipt………..”

Frank Zappa

Marien
Marien
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed Ines. Wij kijken heel selectief naar de TV. NPO nieuws kijken we heel oppervlakkig, maar we horen al hoe dingen worden gebracht………. en dan zappen we even weg of roepen hard tegen de nieuwslezer dat hij of zij uit de nek l.lt.
We kijken wel graag naar Vandaag Inside. Daar zeggen ze tenminste de dingen die we zelf ook al denken. Goed hoe ze laten zien hoe mensen soms kapot worden gemaakt door de ‘deugers’.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wij stemmen in elk geval op JA 21. BBB kan ook nog. Maar ik begin denk ik met JA21

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Welke wereldvreemden geven hier de minnetjes? Je kan toch niet beweren dat het met het gros van de Nederlanders goed gaat?
Als oudere voel ik mij nu in de hoek gedrukt dat er geen geschikte woningen gebouwd worden waar mijn partner en ik naar toe zouden kunnen verhuizen.

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Mijn minnetje staat voor Ja21. Daar zou ik nooit op stemmen. Veel te vaag en wisselvallig.

Marien
Marien
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ah, een minnetje van een deuger die een spiegel voor de neus krijgt.

Laatste aanpassing 10 maanden geleden door Marien
Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat is wel wat kortzichtig. Men is het niet met u eens, dus zijn dat deugers. Er kunnen meer redenen zijn voor het minnetje!
Daarbij vind ik het jammer dat de “rechter vleugel” verdeeld is.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Kortzichtigheid alom. Eens met u. In deze gehersenspoelde wereld eist iedereen dat men het met hen eens is. Zelfs een genuanceerde reactie roept weerstand op. Maakt blijkbaar niet uit of het over een partij, de politiek, vaccineren, oorlog, beste zangers of wie is de mol gaat. Krankzinnig.

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dank voor de reactie!
Ik kom uit een tijdperk dat je leerde discussieren en dus ook incasseren.
Momenteel word je met de kleinste afwijking in je mening uitgescholden en gekleineerd.
Bijvoorbeeld: ik probeer de zwart/wit houding tav Ukraine-Putin oorlog wat te nuanceren.
Dan ben ik meteen een “Putinhoer, die mag oprotten naar Rusland”, terwijl ik dictators veracht en dat ook duidelijk vermeld.
Even tot 10 tellen voor men weer eens “zo lekker spontaan” reageert is er niet bij.
Maar ook zich verdiepen in het onderwerp ontbreekt bij dit soort reacties.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Helaas zijn er steeds minder mensen met gedegen onderwijs in de hersens, rekenen en taal is schrikbarend, kennis van geschiedenis om te huilen, om over wat algemene ontwikkeling maar helemaal te zwijgen. Ik schrik er vaak van hoe onontwikkeld veel jonge mensen zijn en hoe weinig ze weten.
We zien het wereldwijd: nuance is verdwenen. Helaas.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

En weer chapeau!
‘When people are scared, not only will they accept authoritarianism, they will demand it.’
En dat is precies wat er gebeurt.
Hoe kunnen we dat bestrijden?

Youp
Youp
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Die beïnvloeding is al heel lang aan de gang. Het wordt wel steeds duidelijker. Zeker met Covid, toen de krankzinnige desinformatie en het gebrek aan logica in de maatregelen voor velen duidelijk werden. Mathias Desmet heeft daar een boek over geschreven: De Psychologie Van Het Totalitarisme. Het is mij nog niet helemaal duidelijk op wie de propaganda en de mind games gericht zijn. Als ik de politiek correcte praatjes van het partijkartel in de Tweede Kamer beluister denk ik wel eens dat zij het voornaamste doel zijn, meer dan de burger, waarvan een deel altijd zelfstandig denkt en het gros zich niet eens voor politiek interesseert. Verder vind ik het uitermate verdacht dat de uitslag al een paar uur na het sluiten van de stemkantoren bekend is en nooit werkelijk afwijkt van de tussentijdse uitslagen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is inderdaad opvallend hoe snel je dingen geloofd die je verteld worden. Het werkt bijna als een schakelaar die aan of uit staat.
Als je met collega`s praat, met familie of vrienden en bekenden, dan staat de schakelaar standaard op aan. aan, je geloofd het.
Makkelijker is het als het wat verder van je af staat, de NPO, de tweede kamer, het kabinet. Toch staat die schakelaar standaard op aan. Als je Rutte hoort praten, dan luister je, de schakelaar staat op dat moment op aan. Dat is de eerste reactie.
Let op je eerste reactie.
Overigens geldt dat ook voor reacties van anderen op artikels als deze.
Voor het artikel als zodanig geldt dat niet. Het artikel is geschreven met de intentie om kritisch te zijn. Zo filter je feitelijk al een heleboel zaken uit.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Vraag altijd om bevestiging van datgene wat je verteld wordt. Maak daar een reflex van, bijvoorbeeld: “is dat zo?”, of “weet je dat zeker?”. Dit heeft als voordeel dat er een drempel wordt opgeworpen en bovendien moet het verhaal dan nog een keer verteld worden. Hiaten in het verhaal komen dan ook sneller aan het licht. Twee keer een leugen vertellen wordt moeilijker.
Merk op dat in militaire kringen altijd om een bevestiging gevraagd wordt.

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zelf op onderzoek uitgaan dat is mijn uitgangspunt voor ik een standpunt inneem.

Kees
Kees
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is ‘extreemrechts’? Of is er framing om andersdenkenden zo te noemen. Voor mij rukt extreem links steeds meer op, namelijk woke ideologie, die steeds meer omarmd wordt. D66 hoort daar inmiddels ook bij.

Netty Meelen
Netty Meelen
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Klopt. Maar extreem links lijkt niet meer te bestaan. Althans niet bij de reguliere media en NPO.
Pure framing momenteel.
Alles en iedereen die “anders” denkt dan de deugende meute is extreem rechts.
Ik ben rechts noch links!
Ik zeg altijd dat ik niet links ben, als er naar gevraagd wordt. Tussen links en rechts bevindt zich een massa mensen zoals ik:
“Zwaar verontruste burgers”!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
10 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De grootste vijand van geloof is twijfel.

69
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x