Woke antiracisme leidt juist tot tribalisme en racisme

Willen we een op huidskleur gebaseerde samenleving?

Titelfoto bij artikel Woke antiracisme leidt juist tot tribalisme en racisme Maaike van charante opiniez

Foto:

Racisme is slecht. We weten het allemaal, het wordt ons met de paplepel ingegoten, en voor het geval we ooit mochten verslappen, zullen overheid en media ons daaraan herinneren. Maar waar we vroeger kleurenblind wilden zijn, moeten we tegenwoordig juist kleur zien. Dit woke antiracisme leidt tot tribalisme, en creëert juist een voedingsbodem voor racisme. Deze antiracisten spelen met vuur, schrijft Maaike van Charante.

Het nieuwe racisme

In juli 2020 schreef ik over ‘racisme in een hip nieuw jasje’: “Het heet nu antiracisme en de zondebok is dit keer blank. Het narratief is heel simpel: zwart is goed en blank – pardon, wit – is fout. Witte mensen zijn schuldig aan van alles en nog wat, en moeten een enorme lijst taken afwerken om te boeten voor hun zonden.”

Lees het stuk gerust na. Het staat propvol voorbeelden van artikelen waarin Nederlanders werd ingepeperd hoe racistisch ons land wel niet is. Ik citeerde zelfs uit een kinderboek waarin het narratief van beestachtig racisme er nog eens ingehamerd werd. Dat Nederland zo ongeveer de minst racistische samenleving op aarde was, deed er niet toe. We moesten en zouden ‘institutioneel racisme’ hebben.

 

Het doet iets met ons

De aandacht voor racisme is al jaren extreem, en bepaald niet neutraal. En dat heeft gevolgen. Zoals Ines van Bokhoven in diezelfde zomer van 2020 schreef in een open brief aan Mark Rutte: “Het doet iets met een mens, om elke dag voor monster te worden uitgemaakt door de media, door politici, door sporters, zangers, filmsterren, kortom: iedereen die er toe doet. (…) Het is vernederend, Mark. Het is meer dan vernederend: het sluit uit en is ondemocratisch. En het maakt kwaad. Heel erg kwaad.”

 

Leuzen op de Erasmusbrug

Natuurlijk waren Ines en ik niet de enigen die hiervoor waarschuwden, maar wie kritiek heeft op antiracisten is bij voorbaat al verdacht, en er werd niet geluisterd. De bewustwordingscampagnes gingen door en het werd 2023.

Tijdens de jaarwisseling werden er teksten geprojecteerd op de Erasmusbrug in Rotterdam. Vrolijk blank 2023. White lives matter. Zwarte Piet deed niets verkeerd. En tot slot: We must secure the existence of our people and a future for white children.

Ophef alom. Maar velen waren niet zo geschokt. Zelf had ik het filmpje bekeken en de woorden ontcijferd – en ik zag heus wel dat hier een racistisch luchtje aan zat – maar na het aanhoudende ‘antiracisme’-bombardement van de afgelopen jaren kwam ook ik niet verder dan een cynisch: Wie zaait zal oogsten.

 

De veertien woorden

Natuurlijk kreeg ik boze reacties. En al snel werd ik op de hoogte gesteld van de herkomst van dat zinnetje. Weet je niet dat dit de veertien woorden zijn?! De veertien woorden…? Opzoeken, en ontdekken dat een of andere Amerikaanse rechtsextremist ooit dit zinnetje bedacht. Toen ik de Wikipediapagina las, besefte ik dat ik dit wel eens eerder langs had zien komen, maar de precieze woorden – en zeker de term 14 words – waren me niet bij gebleven.

Ik voelde me even dom, maar al snel zag ik dat vrijwel niemand de woorden paraat had. Uitgezonderd natuurlijk de ‘antiracisten’ die scherper staan afgesteld op ‘rechtsextremistische hondenfluitjes’ dan welke rechtsextremist ook. RTL was met een nuchter stuk gekomen waarin stond dat de leuzen waarschijnlijk niet strafbaar waren, en kreeg de wind van voren.

 

Dat weet toch iedereen…?!

Ja hoor. “Iedereen en zijn hond” weet dat dit de 14 words zijn… Tuurlijk. Wij rechtsmensen hebben ze allemaal ingelijst aan de muur hangen, en we speuren met een loep alle mugshots van extremisten af om hun tatoeages te ontcijferen. Wat zeg ik? We sparen plakplaatjes van die mugshots en onze kinderen ruilen die op het schoolplein. Bonuspunten als de criminelen ook nog 88 op hun voorhoofd zetten!

Voor de argelozen onder ons: 88 is ook al zo’n hondenfluitje. De H is namelijk de achtste letter van het alfabet, en twee keer H = HH. Snapt u hem al? Niet…? Zucht. Heil Hitler natuurlijk! Sidder en beef, gij nazi! Zoals ik in een tweede – nog cynischer – tweet schreef: Hondenfluitje: signaal bedoeld om verhulde extreemrechtse boodschappen over te brengen, wat vervolgens vooral gehoord wordt door linkse activisten.

Het went nooit dat mensen zo naar de wereld kijken en (dus) overal nazi’s zien.

 

Afstomping

En toch, na de eerste irritatie ging ik nadenken. Had ik door moeten hebben dat dit afkomstig was van echte rechtsextremisten? Had mijn alarm niet keihard af moeten gaan bij white children? Twintig jaar geleden zou dat alarm bij mij zijn afgegaan, maar nu niet. Het drong tot me door dat het ‘antiracisme’-bombardement ook op mij effect heeft: het heeft me afgestompt.

Als proud to be black en black pride ja, zelfs black love (!) volkomen geaccepteerd zijn, ben ik blijkbaar niet meer zo onder de indruk van secure a future for white children. Ik zag heus nog wel dat het racistisch was – want nadruk op huidskleur – maar ik vond het een begrijpelijke reactie op de beschuldigende vinger van de overheid en media. Logisch dat blanken zich dan zorgen gaan maken om de toekomst van hun kinderen.

 

Joris

Want overheid en media lopen nog steeds op hun tenen om minderheden niet te kwetsen, terwijl ze duidelijk vinden dat je met blanken geen rekening hoeft te houden. Reclames en overheidscampagnes zijn berucht.

Ten koste van alles moet voorkomen worden dat ‘Nederlanders van kleur’ gestigmatiseerd worden. Het resultaat is dat blanke Nederlanders steevast de zwarte piet krijgen toebedeeld, zoals in onderstaand filmpje waarin ene Joris met zijn maten met messen bewapend de straat op gaat om ‘een drillrap te shooten’.

 

Omar en Samira

Het OM weet heus wel dat het niet de Jorissen zijn die de straten onveilig maken met grote messen, maar we moeten vooral minderheden niet stigmatiseren. Bij blanke Nederlanders ligt dat heel anders…

Afgelopen week was er ophef over weer zo’n campagne waarin blanke Nederlanders een vanzelfsprekende schop van de overheid kregen. Iemand tweette een foto van een bushokje in Eindhoven waar een grote poster in hing, met de woorden: Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel (Omar en Samira niet).

 

Averechts effect

Het was natuurlijk weer antiracistisch bedoeld (gij zult niet discrimineren!), maar nu autochtone Nederlanders eindeloos moeten wachten op een huis terwijl statushouders voorrang krijgen, schoot dit bij velen in het verkeerde keelgat. Al snel verschenen sarcastische variaties op de poster waarin Erik en Annemarie pas over tien jaar de sleutel kregen, en Omar en Samira niet eens huur hoefden te betalen.

En ja, we konden ook nog lachen. In dit overwegend blanke land hebben overheid en media al lang geleden met elkaar afgesproken dat we natuurlijk geen blank stel in beeld brengen. Diversiteit! Dus zelfs in deze campagne ging de verfkwast eroverheen, al ondermijnde dat in dit geval de boodschap. Hoezo discriminatie? Erik heeft een kleurtje!

 

Tribalisme

Maar zo langzamerhand vergaat het lachen mij wel. In de lange geschiedenis van de mensheid leefden we vooral in kleine groepen, in stammen met een paar honderd leden. We waren trouw aan onze stamgenoten, en wantrouwend tegenover buitenstaanders. Dat is tribalisme. Zo werkt ons oerbrein, want zo overleefden we.

Het is belangrijk om te beseffen dat dit onze natuurlijke neiging is. De redelijk vrije en gelijke samenleving van dertig jaar geleden is niet uit de lucht komen vallen, daar hebben onze voorouders hard voor moeten werken. En omdat wij van nature tribale wezens zijn, is het gruwelijk makkelijk om die samenleving om zeep te helpen door groepen tegen elkaar op te zetten.

Tribalisme maakt ook dat alleen kritiek uit eigen kring nog serieus genomen wordt. Wat dat betreft is het hoopgevend dat er bredere verontwaardiging was over de Erik-en-Annemarie-campagne. Balie-directeur Yoeri Albrecht reageerde woedend en schreef: “Dit is gewoon officieel polariseren en mensen tegen elkaar opzetten.” En hij is gelukkig niet de enige niet-rechtse opiniemaker die waarschuwt.

 

Keuzes voor de toekomst

Want stel u even voor dat dit tribalisme onze samenleving gaat beheersen. Stel u even voor dat elke groep vooral trouw gaat zijn aan de eigen groep, en andere groepen als vijanden gaat zien. Wat denkt u dat dat betekent voor minderheden? Zij zijn niet de grootste, sterkste groep, we noemen hen niet voor niets minderheden.

De activisten bij overheden en in de media zouden eens wat beter na moeten denken. In de eerste plaats is het immoreel om mensen verwijten te maken op grond van hun huidskleur, ook als die huidskleur blank is. In de tweede plaats is onze maatschappij nog steeds in principe niet racistisch, wat hysterische woke activisten ook beweren. Verschil in kansen heeft in Nederland nog altijd meer met klasse dan met ras te maken.

En in de derde plaats: willen de antiracisten werkelijk dat tribalisme de norm wordt? Willen zij werkelijk dat de grote goeiige lobbes van de zwijgende meerderheid er genoeg van krijgt en gaat beantwoorden aan het geschetste beeld? Dit gevaarlijke spel kan juist voor de minderheden heel slecht aflopen. Het creëert een voedingsbodem voor racisme. En echte racisten weten dat heel goed en zullen daar misbruik van maken.

 

Denk niet zwart-wit

Laten we alsjeblieft beseffen hoe gevaarlijk dit huidskleurenspelletje is. Laten we stoppen met het indelen van mensen op grond van hun ras, en terugkeren naar de idealen van Martin Luther King: Laten we mensen beoordelen op hun gedrag, en niet op hun huidskleur.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
els
els
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

“ White lives matter. Zwarte Piet deed niets verkeerd. “
Volgens mij niets verkeerd mee. Als reactie op BLM en als reactie op het deleten van ons Nederlands volksfeest Zwarte Piet door KOZP.
“Vrolijk blank 2023. We must secure the existence of our people and a future for white children.”
Deed mijn wenkbrauwen fronsen. Helemaal toen ik hoorde dat deze woorden kwamen van rechts extremisten.
Toch kan ik mij voorstellen dat blanke Nederlanders zich afvragen hoe de toekomst er voor hen uit gaat zien. Het lijkt wel alsof de bevolking van Nederland nu al moet gaan denken dat er meer zwarte mensen in Nederland wonen dan blanke. Vooral op de tv en in reclames is dit al een tijd aan de gang. Van reclame voor matrassen waarop een zwarte man en blanke vrouw liggen en waar een vrolijk licht getint kindje aan komt lopen, tot aan een reclame voor een auto, waarin 4 zwarte mensen en 1 blanke zitten. Ook in (Engelse) series zie je steeds meer zwarte mensen verschijnen.

Om mij heen hoor ik de laatste tijd steeds meer geluiden dat mensen genoeg krijgen van dat hele woke-circus. En het zou inderdaad zo maar kunnen gebeuren dat deze linkse activisten hun hand zwaar gaan overspelen en juist datgene zaaien waartegen zij pretenderen te vechten. Namelijk racisme.

Bert van Heemst
Bert van Heemst
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

Misschien is het beter te wachten tot de daders zijn aangehouden en dan horen uit hun eigen mond wat de motieven waren, in plaats van nu al, voor enig onderzoek is afgerond, conclusies te gaan trekken ? Dit incident lijkt mij wat teveel op het eerdere ‘hakenkruis boven de snelweg’ incident, dat ook een op zijn best schimmige achtergrond bleek te hebben.

els
els
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

De onderzoeksresultaten afwachten ben ik het mee eens. En dit zou zeker moeten gelden voor de MSM, NOS (stonden direct klaar om van racisme te spreken) en burgemeesters. (Aboutaleb: dit zijn mensenhaters).
Waar komt die polarisatie toch vandaan?

Vin1
Vin1
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Heemst

Daders? Aanhouden? Waarvoor dan? Welke wet is hier overtreden?

Bert van Heemst
Bert van Heemst
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Vin1

Da’s een goeie. Wat wel absoluut boven water moet komen is waarom ze het deden. De actie heeft bewust of onbewust als doel om de polarisatie aan te wakkeren, in deze tijd op zich al bijna een misdaad.

Andre
Andre
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  els

“Toch kan ik mij voorstellen dat blanke Nederlanders zich afvragen hoe de toekomst er voor hen uit gaat zien. ”
Klopt en sommige aspecten van die toekomst die zijn makkelijk te voorspellen. Autochtone Nederlanders krijgen maar 1,5 kind, terwijl de duur van een generatie op 29 jaar ligt. Daar tegenover krijgen niet-westerse allochtonen meer kinderen op jongere leeftijd en vormen zij het grootste deel van de immigratie.
Deze twee factoren maken dat van autochtonen elke generatie ongeveer een kwart kleiner is dan de vorige, terwijl de niet-westerse allochtonen elke generatie verdubbelen in aantal.
De rest is dan een formule. Na twee generaties, dus ongeveer rond 2070, zullen er meer niet-westerse allochtonen in dit land zijn dan autochtonen. De westerse allochtonen krijgen weinig kinderen en vertrekken vaak weer na een aantal jaren naar het land van herkomst, dus die hebben weinig invloed op de bevolkingsomvang.
Het is heel moeilijk om demografische trends te keren. Daardoor weten demografen nu al met een grote mate van betrouwbaarheid hoe de bevolking over drie generaties samengesteld zal zijn.
De verdraagzaamheid van moslims ten aanzien van andersdenkenden in het algemeen maken dat deze informatie van grote betekenis kan zijn.

Dwaalgast
Dwaalgast
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

U vergeet de eindeloze import

Jos
Jos
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

BLM activisten die gewapend door de steden liepen, blanken aanvielen en winkels plunderden konden op brede steun rekenen. Maar WLM of ALM is heel fout aldus de gutmensch.
Racisme is fout, positieve discriminatie juist weer goed.
Bij1 die alles lang de kleurenwaaijer legt is m.i. een schoolvoorbeeld van racisme.
Ze zijn wereldkampioen polariseren, een leiden massaal aan een Martin Luther King syndroom. Al zal MLK zich omdraaien in zijn graf. Net zoals Hans van Mierlo D66 en Nelson Mandela als hij naar de Plaasman moorden kijkt. Waarover de gutmensch ook zwijgt. Zwijgen staat toe.
Zoals de kreet ‘fascisten van de toekomst zullen zich anti fascist noemen’ geld dit ook voor anti racisten. De racisten van tegenwoordig noemen zich anti-rascist.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Jos
Andre
Andre
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

1) Het is onvermijdelijk maar wel jammer dat de Erasmus-projectie de aanleiding is voor dit artikel. Want als ze een andere leuze hadden geprojecteerd, of alleen ‘White lives also matter” dan was de reactie hetzelfde geweest.
2) De onderliggende boodschap van deze reactie is: blanken zijn verantwoordelijk voor de situatie in de wereld en dan vooral de arm-rijk verdeling. Die verdeling is per definitie onrechtvaardig – argumenten zijn overbodig – want het gelijkheidsfanatisme heeft geen boodschap aan argumenten. De uitkomst van dit blinde fanatisme is dat blanken mag je straffen, vernederen, wegredeneren. Eigenlijk mogen ze niet bestaan en moet er gewerkt worden naar een kleurloze mens zonder eigenschappen – als het maar niet blank of westers is.
3) In het bovenstaande herkennen we natuurlijk het marxisme dat de universele mens alleen ziet als een economische mens. Alle overige eigenschappen moeten verdwijnen (dat kennen we onder de naam cancel culture).
Het probleem hierbij is dat het doel onhaalbaar is. Elke groep mensen heeft een eigen geschiedenis, waarden, ambities, ervaringen en kan alleen daarmee werken. Universele geschiedenis, waarden, ambities en ervaringen bestaan niet, behalve in de hoofden van de academici die boeken schrijven over globalisme en in de hoofden van WEF-kopstukken en -meelopers. Een universele mens zal dus nooit ontstaan.

Jos
Jos
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Misschien is het ook wel zo dat blanken grotendeels verantwoord zijn voor de rijk-arm verdeling. Ik heb niet het idee dat de welvaart opgebloeid is vanwege Afrikaans initiatief.
Nu dit arm-rijk bestreden word gaan we richting arm-arm. U bezit niet meer maar bent gelukkig. (;

Marien
Marien
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

nee, dat klopt wel, denk ik, maar vroeger waren ook alleen maar de ‘gegoeden’ goed opgeleid. De massa niet. Dat was geen racisme maar wel degelijk ook aanvankelijk uitbuiting van de lagere klassen die voor de ‘gegoeden’ moesten werken. (al ontkennen veel linkse blanken hier stelselmatig dat ‘slavernij’ een stuk erger was dan ‘uitbuiting’ maar dat heeft dan met kleur te maken en beter willen zijn dan een ander. ) Dus de blanke lagere klasse die is ook op een zeker moment op een hoger niveau terecht gekomen. En dat gebeurt ook met mensen uit armere gebieden in Afrika m.n als zij er tenminste voor willen open staan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Een universele mens kan volgens mij wel, maar alleen met instemming van de originele mens.
Nu proberen ze dat te bereiken met indoctrinatie en vervalsen van de werkelijkheid. Juist dan gaat het hopeloos verkeerd zoals het artikel goed opmerkt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Waarom gaat het verkeerd. Omdat de beter weters een beeld hebben van die universele mens en daar naar denken te werken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De huidige mens is ook maar een stap in de evolutie, die net zo goed kan uitsterven.

Gussel
Gussel
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De huidige mens is langzaam aan het verdwijnen. Het gemiddelde IQ is aan het dalen en de vaardigheden van de “met de handen werken” gaat ook steeds verder achteruit. Dit proces is niet meer te stoppen.

Vin1
Vin1
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

We hebben een situatie bereikt waar de evolutieleer niet meer opgaat. De mens als soort zal verzwakken. Maar goed dat is dan op zich weer een natuurlijke selectie. Worden de omstandigheden moeilijker dan gaat er ooit een slachting plaatsvinden

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Vin1
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
4 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als de mensheid nu eens gewoon op natuurlijke wijze vermengt, organisch van onderop in een langzaam gestaag tempo, krijg je uiteindelijk 1 ‘soort’.
Vrij naar Koudenhoven-Kalergi: egyptische trekken, capuccino kleurtje. Niks mis mee, als het maar niet top down met allerlei rare dwangmaatregelen wordt opgelegd, maar gewoon ontstaat doordat de mensheid de gehele aardkloot kan bereizen.
Nu worden blanke oerinwoners van westerse landen gecriminaliseerd ten faveure van allerlei buitenlandse stammen die hun eigen taal, cultuur en gewoontes opdringen, en, nog veel gevaarlijker, elkaar en de blanken hier met geweld bestrijden. Denk aan hutu’s en tutsi’s, turken en koerden, moslims versus christenen enz.
Naar mijn mening zal gestopt moeten worden met allerlei ‘overlegorganen’ van die geïmporteerde groepen invloed op nederlands beleid te geven. Waarom spreken we van ‘de marokkaanse gemeenschap’, de ‘iraakse gemeenschap’, de ‘iraanse gemeenschap’ enz.? Er kan in Nederland slechts 1 gemeenschap zijn, nl. de Nederlandse! Daar doe je aan mee. Dat zou afgedwongen moeten worden.

Marien
Marien
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goed stuk van Maaike van Charante. En ook top dat Ines van Bokhoven Mark Rutte er een brief over schreef. Ik weet niet meer of ik dat destijds had gelezen.
Jammer dat Mark er niks mee doet. Inderdaad ben ik niet racistisch en beoordeel mensen op gedrag en wat ze tegen me zeggen, maar met dat hele woke gedoe begin ik anders te denken over hetgeen ze zeggen. Althans hier in Nederland. Hier wonen goed opgeleide wokisten van kleur en die verzieken de hele samenleving. En ze hebben veel blanke meeheulers. OOK eng. Ik heb er ook 1 in de familie.

Laatste aanpassing 4 maanden geleden door Marien
Ni28
Ni28
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen kunnen best als individuen met elkaar omgaan maar grote minderheid groepen staan dit gedrag tegen. Het blijft een LAT relatie door vorming van getto’s. Het blijft wij en zij. De hoger ontwikkelde cultuur zal daarbij de lagere altijd beheersen wat tot conflicten blijft leiden en is eigenlijk niet oplosbaar. De succesvolle blanke Europeaan heeft voor de huidige welfaart gezorgd naar moet het nu ontgelden als de schuldige vooral door de koloniale tijd. Ik spreek graag mee met A. Bakas die zegt dat zonder de coloniale tijd zij nog in arme hutjes in hun landen zouden zitten terwijl zij toch een stuk van de ontwikkeling op termijn mochten meepikken en van profiteren. Het naar beneden halen van de blanke cultuur zoals nu gebeurd zal niets goeds brengen alleen maar achteruitgang voor iedereen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Het is geen kwestie van afstompen, het is een kwestie van indoctrineren. Goochelen met de realiteit. Dit is al veel langer aan de gang.
En er is geen weg meer terug, we zijn onze oorsprong vergeten, want die was slecht. We moeten kennelijk leven in een gemaakte wereld. Een wereld gemaakt door mensen die denken er verstand van te hebben.
Ik wens ze veel succes.

Jan
Jan
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als altijd goed geschreven. Maar het gaat om bewust polariseren en daardoor destabiliseren van de maatschappij. Chaos, waarna de gestaalde kaders van ultra-links, Gl en D66 de macht kunnen grijpen (alhoewel, dat hoeft helemaal niet, want die hebben ze al).

Den Helder
Den Helder
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wij kennen w.m.b. gewoon de onderlinge aansprakelijkheid tussen individuen. Hou niet zo van groepen die groepen de maat nemen – ook juridisch niet.

En daarmee kan deze hele flauwekul gecanceld worden.

Gussel
Gussel
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Maaike uitstekend artikel en ook ik haat hypocrisie.

Vicent Tayelrand
Vicent Tayelrand
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Je haalt mij de woorden uit de mond.

Voel je trouwens nooit beschaamd omdat schaamteloze mensen je dit proberen aan te praten. Je kan nooit alles weten en je levert keer op keer subliem werk af.

In het verlengde van je betoog – Ik geloof niet meer dat deze golf van polarisatie in de westerse wereld toevallig is.

Extreme splinter organisatie op links en recht krijgen steeds vaker (vaak kleine) bedragen toegespeeld om hun vernietigende werk te doen.

We weten allemaal wel zo’n beetje wat de Open Society Foundation op de linkerflank doet, maar de andere kant boert net zo goed van donaties uit Heritage Foundations.

De vraag is ‘waarom?’ en verdeel en heers is het eerste wat bij mij opkomt

Iedereen buitelt over elkaar heen over de interpretatie van woorden en tradities terwijl de echte onderliggende economische en sociale problemen grotendeels genegeerd worden.

Iets wat de steeds kleinere groep profiteurs van de status quo prima uitkomt – dezelfde mensen die doneren aan links en rechts.

Martien Schwencke
Martien Schwencke
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Beetje onaangename tekst .

Het is mij niet met de paplepel in gegoten en ook bij mijn kinderen niet

Peter
Peter
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Doet denken aan de situatie een paar eeuwen geleden.

Wie rijk was hoefde niet te werken, zat per definitie veel binnen, de dames liepen buiten met een parasol en voor de rest zat je in een koets achter gordijntjes.
Om vooral niet door de zon gekleurd te worden.

Want kleur op je huid betekende dat je veel in de zon vertoefde, dat je een sloeber was, werkend op het land of gewoon het plebs.

Dat gebeurde gewoon onder elkaar, als ‘landgenoten’.

Eigenlijk is er niets veranderd, ondanks dat in de zomer van 1789 de eerste verklaring van de ‘Rechten van de Mens en de Burger’ werd aangenomen.
(Déclaration des Droits de l’Homme et du Citoyen, 26-08-1789)

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zelfs bij redelijk elitaire sporten als roeien en hockey zie je een groei van deelnemers (m/v) met ouders die een migratieachtergrond hebben. Nederland is helemaal geen institutioneel racistisch land. Migranten kunnen al decennia probleemloos meedoen in de kunst, media, politiek en sport. Wanneer komt die 1e gekleurde bondscoach? Nou, Frank Rijkaard. In 1998. Daar hadden de activisten even niet op zitten letten. Tot slot deze parafrase van een Bob Marley-song: De dag dat de kleur van je huid
net zo onbelangrijk is als bijvoorbeeld de kleur van je ogen.

Gerrit Gordijnstok
Gerrit Gordijnstok
4 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er is al een vlucht gaande naar landen als Hongarij en Polen.
Dit kunnen wel eens de laatste blanke (christelijk georienteerde) enclaves worden in Europa. Zelf zie ik Kroatie als mogelijkheid.

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x