Open Brief aan Mark Rutte

Praat met de zwijgende meerderheid, niet alleen met de hardste schreeuwers

Titelfoto: Mark Rutte door World Economic Forum, gepubliceerd onder CC BY-NC-SA 2.0.

Lieve Mark,

Neem me niet kwalijk dat ik meteen begin met tutoyeren. Maar we schelen maar een dik half jaar in leeftijd dus dacht ik: kom, Mark is zo joviaal, die vindt het vast niet erg dat een vrouw makkelijk doet.

Beste Mark, mijn naam is Ines. Ik ben een heel gewone vrouw, zoals zoveel vrouwen in ons land, en een heel gewoon mens, zoals er zoveel zijn. En ik ben heel erg bezorgd. Vandaar dat ik in mijn toetsenbordje klom, om jou eens te schrijven en te vertellen over mijn zorgen en angst. Je noemt jezelf ‘premier van alle Nederlanders’; dat houdt in dat je ook mijn premier bent. Ik doe daar nu een beroep op, op die band die jij tussen ons hebt geschapen.

Natuurlijk weten we dat we met z’n allen in een hele moeilijke en roerige tijd zitten. Ik neem mijn petje af voor het harde werk dat je hebt verzet en blijft verzetten. Misschien zaten daar wat vergissingen tussen, dat kan – de mens leert tenslotte via trial and error, en we moeten daarin wat geduld met onszelf en elkaar hebben. Dus van mijn kant geen verwijten hoor, ik vind dat je hard genoeg werkt om een compliment te krijgen. Ik zou jouw baan niet willen en zou er geheid een potje van maken als ik ‘m wel had. Niets dan respect.

Maar ondanks je harde werk, en evengoed dat van ons, is Nederland nog steeds geen land van melk en honing. En het lijkt wel of we daar niet dichterbij komen – als het al haalbaar is – maar er steeds verder vandaan drijven. En dat baart mij grote zorgen.

Er bestaat in ons geweldige land een zwijgende meerderheid waar niemand meer oog voor heeft, lijkt het wel. Een meerderheid die, zoals de Britten zeggen, for granted wordt genomen. Het zijn gewone mensen, die hun dagelijkse werk uitvoeren, ’s avonds moe naar huis gaan, met partner en kinderen schipperen, rekeningen betalen, hun bestaan organiseren en elke ochtend opstaan om het allemaal nog een keertje te doen. Deze mensen vormen de ruggengraat van ons land. Dat weet jij natuurlijk ook hartstikke goed. En deze mensen doen zelden moeilijk, staan op eigen pootjes, dus veel aandacht hebben ze doorgaans niet nodig. Fair enough.

Maar de tijden veranderen, Mark. En ze veranderen op een manier waar niet iedereen blij mee is. Zeker niet de leden van die stille, bescheiden meerderheid. Want die meerderheid wil, in al z’n bescheidenheid, ook wel eens gehoord worden. En begint z’n geduld te verliezen. Begint zich af te vragen of men eigenlijk nog wel meedoet. Mee mág doen.

Het is hartstikke goed van je dat je een groep antiracisten ontvangt op het Catshuis om serieus naar ze te luisteren. Helemaal niemand van die zwijgende meerderheid zal ontkennen dat racisme bestaat, en dat het een lelijk ding is dat te vuur en te zwaard bestreden moet worden. Maar men is ook realistisch: het is onmogelijk al het slechte uit de wereld te bannen, en dan is er ook nog zoiets als ‘de menselijke natuur’.

 

En dat is een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Want het is mogelijk, echt waar, dat de mensen die zich nu blind staren op de racisme- en identiteitsproblemen een beetje doorslaan. Meegevoerd worden door die beruchte onderbuik, die zich zo graag wil laten bevredigen en dan het liefst op de simpelste manier die te vinden is. Ook mensen die onrechtmatig worden behandeld zijn mensen. In staat, dus, tot het niet nauwkeurig meer waarnemen van de feiten als er emoties in het spel zijn. In staat tot zelfbegoocheling, zelfmedelijden, leugens, en nog veel lelijkere dingen. Een slachtoffer is niet meer of minder menselijk dan anderen.

Toch?

Maar de andere kant van dat zwaard is dat als er een slachtoffer is, er dus een dader moet zijn. De zoektocht naar dit monster lijkt ons allemaal, de hele samenleving, in een groot zwart gat te dompelen: dat monster bestaat niet. En zeker niet in de vorm waarin deze activisten ‘m zoeken: je bent goed en dan sta je volledig achter hen, of je bent fout omdat je hen bekritiseert. In de zoektocht naar dat monster zijn ondertussen meer dingen kapot gemaakt dan opgebouwd. En dan zwijg ik over Zwarte Piet. Liever heb ik het over de zwijgende meerderheid die nu al jarenlang te horen krijgt dat zíj het monster zijn. Dat zij alles representeren dat egoïstisch en uitbuitend is in de geschiedenis van de mensheid.

Geen enkel feit ondersteunt deze beschuldiging, en vele feiten weerspreken het, maar desondanks lijkt de stem die de samenleving uiteendrijft met verdachtmakingen en uitgestoken vingers alleen maar luider te worden, en steeds meer ruimte te krijgen in het openbare debat. En daarbij doet zich een vreemd verschijnsel voor: terwijl de gevoelens van de ene groep als een Absolute Waarheid worden aangenomen en niemand op het idee komt wat relativerende woorden in de discussie te gooien, worden de gevoelens van de andere groep behandeld als zaken die afgeleerd moeten worden.

 

Een goed voorbeeld daarvan zagen we onlangs in de discussie bij Veronica Inside, waarin het onderwerp ‘racisme’ besproken werd naar aanleiding van de grapjes van Johan Derksen. Het was een simpel geval van ‘met z’n allen tegen eentje’ en niemand van de aanvallers was bereid zelf te doen wat men op hoge toon van Derksen eiste, namelijk de eigen gevoelens over en de benadering van het onderwerp eens kritisch bekijken.

En dat terwijl humor juist zo’n goed middel is om spanning te bestrijden. Die spanning is niet vreemd: we volgen allemaal het nieuws van de laatste maanden, en zitten in een van de meest gespannen periodes sinds de laatste grote oorlog op ons continent. Mij komt het voor dat spanning beter met cynisme kan worden weggelachen dan met geweld worden opgelost. Met open mond van verbazing heb ik begrepen dat dat als ‘verkeerd’ wordt gezien. Ik kan daar niet bij: een bedreiger mag zichzelf goedpraten en wordt vergeven, maar de mens die zich bedreigd voelt en dat van zich af lacht, is in dit geval het monster?

 

De discussie is volledig mank gelopen, en een ‘discussie’ is het amper nog te noemen. Het is de vrijheid die de ene groep krijgt om de andere af te keuren en opnieuw de regels voor te schrijven. Nou ben ik geen politicus of filosoof, maar dat lijkt me absoluut geen gezonde manier om een samenleving vorm te geven. En zeker niet als je claimt dat ‘inclusief denken’ je streven is. Want de tegenstelling had niet groter kunnen zijn als dat uiteindelijk je handelen is.

En geloof me, Mark: het doet iets met een mens, om elke dag voor monster te worden uitgemaakt door de media, door politici, door sporters, zangers, filmsterren, kortom: iedereen die er toe doet. Het sloopt een mens om dat constant te moeten aanhoren. Als je daar dan ook nog eens bovenop gooit dat diezelfde beschuldigde mens amper de kans krijgt zichzelf te verdedigen of uit te leggen, dan kan ik, als simpleton, nog wel voorspellen dat het resultaat ervan niet positief zal zijn.

Een kind voed je ook niet op door het alleen maar negatief te benaderen en te vertellen dat het vanaf z’n fundament niet deugt. Dat kind zal uiteindelijk de bokkige kont tegen de krib gooien want hee: er valt weinig te verliezen, toch? Waarom je best doen als iedereen je toch alleen maar ziet als het pispaaltje en de moeite niet neemt eens naar jouw kijk op zaken te informeren?

We hebben tijdens de demonstratie in Den Haag, op het Malieveld en omgeving, al kunnen zien hoe bokkig kwaad die zwijgende meerderheid aan het worden is. Doorgaans zijn dit geen mensen die de rol van activist snel oppakken. Dat wil men niet, men wil gewoon prettig leven zonder al te veel gedoe. Maar daarmee snijdt deze groep zichzelf danig in de vingers: blijkbaar horen politici alleen de luidste en meest agressieve stemmen, en de rest komt daar niet meer bovenuit. Het feit dat men nu wel bereid is tot actie, zelfs tot kwaadheid, zou jou, als premier van alle Nederlanders, iets om over na te denken moeten geven. Maar volgens mij begrijp je het prima: het was niet voor niets dat er zo’n intimiderende politiemacht daar de demonstranten stond op te wachten, toch?

En opnieuw voelt die meerderheid zich niet gehoord, maar behandeld als het monster. Waar de antiracisten met coulance werden behandeld tijdens hun demonstraties, moest die in Den Haag worden voorkomen en toen dat niet lukte, met grof geweld worden verstoord. We hebben het allemaal gezien, en we zijn er diep geschokt over. De kloof is zichtbaar geworden, en het Nieuwe Normaal ook: er lijken groepen te zijn die meer mogen dan anderen.

En na dat debacle ga jij in gesprek met de antiracisten. Nogmaals: ik juich het toe hoor, daar niet van, maar die meerderheid vraagt zich steeds harder af wanneer iemand nu eens met hen in gesprek gaat. Wanneer het hun beurt is om hun kritieken en meningen te mogen uiten. Want men heeft het op democratische wijze geprobeerd, zoals met het verbod op de boerka: de resultaten waren duidelijk. Zelfs de politie kondigde aan zich niet aan die wet te zullen houden.

Voor die meerderheid was het duidelijk: de democratische route is gesloten, als men gehoord wil worden. The powers that be leggen het gewoon naast zich neer en het monster mag weer z’n hoek in, om daar beschaamd verder te zwijgen.

Het is vernederend, Mark. Het is meer dan vernederend: het sluit uit en is ondemocratisch. En het maakt kwaad. Heel erg kwaad.

 

Ik ben bang voor het geweld dat haast gelegitimeerd lijkt te worden door vrijwel het hele establishment, en dat naar alle waarschijnlijkheid z’n eind nog niet heeft bereikt. Want net als in jouw geval is geschiedenis mijn vak, en ik begin patronen te zien die we vaker hebben gezien en die doorgaans niet goed afliepen. Ik denk bijvoorbeeld aan de idiote heksenprocessen in de 17e eeuw, waarin de overtuigde gemoederen zo hoog opliepen dat het niet anders kon dan dat er vele onschuldige slachtoffers vielen. Overal zag men monsters en iedereen kon zomaar beschuldigd worden, met alle verwoestende gevolgen van dien. De overeenkomsten zijn griezelig. Want net als destijds opereert de hedendaagse Inquisitie volgens hetzelfde juridische principe: bewijs is overbodig, het vermoeden van misdrijf is meer dan genoeg voor een veroordeling.

En welbeschouwd is het vak geschiedenis niets anders dan het in kaart brengen van menselijk gedrag, toch? Daarom lijkt het zichzelf zo vaak te herhalen: mensen zijn nu eenmaal mensen. Ze lijken nogal op elkaar.

Lieve Mark, ik maak me zorgen. Grote zorgen. Ik wilde ze met je delen, omdat ik een stem heb en vond dat die gehoord moest worden. Niemand wil heksenjachten, behalve de heksenjagers zelf. En dat zijn over het algemeen niet de meest rationele mensen ter wereld.

Toch?

Ik wens je een fijne week toe, met lekker hard werken en mooie peilingen. Maar ik vraag je dringend je oren eens op andere plekken te luisteren te leggen. Wat heb je te verliezen?

Oprecht vriendelijke groet,

Ines.

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
103 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Isabel
Isabel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zondag 21 juni stond ik voor het eerst in mijn leven (ben 68) op het Malieveld om te protesteren tegen de (voorgenomen) schendingen van onze grondwet.
Het was hartverwarmend om te zien dat we met enkele duizenden vreedzame betogers waren.
Ik heb geen enkele doorgesnoven hooligan gezien( wij waren tot 15 uur)

Het is schokkend om te zien dat de urenlange vreedzame demonstratie van oprecht bezorgde nederlanders, geen aandacht krijgt van Rutte, maar tot geweld oproepend en haatzaaiend BLM wel.

Agressie en harde schreeuwers krijgen aandacht , als je fatsoenlijk blijft word je genegeerd
Meten met 2 maten is onrechtvaardig en roept weerstand op

HansFrancken
HansFrancken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan alleen maar beamen Ines zegt. Ik ben een vredelievend mens, zoek niet de confrontatie, maar ga hem ook niet uit de weg. Ik durf te zeggen dat ik na mijn lagere schooltijd nog nooit heb gevochten, heb altijd de dialoog gezocht , of de wijste weg gekozen door letterlijk of figuurlijk afstand te nemen. Nu echter voel ik de boosheid in me opborrelen. De machteloosheid over een rol die mij wordt aangemeten die volledig niet bij mij past. Erger vindt ik nog dat wanneer ik de tv aanzet (iets waar ik een week of 2 geleden mee gestopt ben) ik niet anders hoor dat ik als blanke bevoorrecht zou zijn. Bevoorrecht omdat ik vanaf mijn 17e werk en mezelf door studie en keihard werken overeind heb gehouden en nu op mijn 58e nog eens een jaar of 9 door moet. En dan door lui die maar amper de luiers zijn ontgroeit en nog nooit eelt op hun handen hebben gekweekt te worden weggezet als de wortel van het kwaad. Ik ben kwaad ja en voel me machteloos en ben wel bijna zover dat als geweld nodig is , ik dat ook zal gebruiken. Het lijkt allemaal zo onwerkelijk. Vorig jaar deze tijd wie had kunnen denken dat we nu staan? Ik niet in ieder geval.

Yvonne Meijer
Yvonne Meijer
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan deze mevr. Helemaal gelijk geven . ook Ik maak me ook grote zorgen , heb nooit een vlieg kwaad gedaan, maar ben nu wel erg bang geworden van mansen zoals die Akwassie en Afrye , heb 40 jr hard gewerkt en krijg nu het idee dat ik me schuldig moet gaan voelen omdat ik blank ben . Heel beangstigend dat zulke personen vrijuit mogen oproepen tot haat en een Wilders met minderminder en Men Derksen compleet worden gedemoniseerd door de deugbenners en de media incl. Journaals van de npo. Heel bizar en verontrustend . En idd wanneer gaat men Rutte eens met de gewone stille hardwerkende mensen praten en luisteren

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne Meijer

2000 jaar geleden… zei de keizer tegen de paus; hou jij ze dom… dan hou ik ze arm !
En dat spel beste Yvonne, wordt nog steeds gespeeld, en veel en veel geraffineerder dan toen….

Coen Weddepohl
Coen Weddepohl
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waarde Ines, ik ben het zóó met je eens. Heb hier niets aan toe te voegen. Lid van de zwijgende meerderheid.
Coen

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ErhioAls die zwarte meneer, A. Kwassie heet hij volgens mij, het in Nederland niet naar z’n zin heeft, laat hij dan snel naar Ghana verhuizen opdat hij kan gaan meehelpen om dat land, zijn vaderland, te ontwikkelen. Deze figuur draagt NIETS bij aan het welzijn in Nederland.

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

m.i.
Dat is, beste Karton, ook niet de bedòeling… chaos en wanorde en ondermijning is de opzet, en over geld hoeft ie zich niet druk te maken, dat wordt netjes door SOROS overgemaakt.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Speelt deze Inez een mollenrol ?.

Of is zij gewoon een zogenaamde stille, om in politie termen te spreken.?

Voor mij als Oudere Nederlander, is deze Rutte gewoon de Rutte, zoals de Gele Hesjes hem karakteriseerden.

Rutte praat niet MET ons.
Maar.
Rutte praat OVER ons.

Rutte heeft vele leeftijdsgenoten van mij, over het randje geholpen en er volgen er nog velen, de wachtlijsten in de zorg (specialisten) zijn door zijn aanpak van deze gecreëerde Corona hype, opgelopen tot ca 8 Maanden.
Aan het eind van je levensrit is 8 Maanden een te lange tijd.

Bedankt Rutte wie kwaad doet kwaad ontmoet.
Wie goed doet goed ontmoet.
Kijk eens goed naar de eerste regel.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@ H.J.
Of deze Inez een z.g. mollenrol speelt weet ik niet, zou kunnen natuurlijk, maar ik verwacht het niet.
Óók voor mij, als Oudere Nederlander, is Rutte het equivalent van : boosaardigheid, leugenachtigheid, bedrog en zelfingenomenheid.
Het is mede zijn schuld dat er veel oudere mensen in verpleeghuizen zijn overleden t.g.v. het corona-virus maar óók door hun quarantaine, ik vermoed dat dát ook zijn bedoeling is geweest n.l. : gunstig voor de pensioenen en “nieuwe” plaatsen in verpleeghuizen.
Deze schertsfiguur die het zorgpersoneel salarisverbetering toezegde, terwijl hij voor hen applaudisseerde, maar óók deze belofte NIET nakwam ! Ik heb eigenlijk maar één woord voor zo’n minderwaardig creatuur : minkukel !!!
Ik zou véél meer over deze figuur willen en kunnen schrijven maar wil geen z.g. “ban” riskeren.
Helemaal met u eens @ H.J.

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Wat dacht je van PEK en VEREN… in zn blote billen, DAT zal em leren !

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hansz Pint

@ Hansz Pint. Vindt u, na álles wat die Rutte óns én ons landje heeft aangedaan PEK & VEREN niet een beetje héél erg weinig ?

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Als je PEK uit wil storten over de gedoemde… zal het kokend moeten zijn…lijkt je dat wat…? dan blijven die veren ook beter plakken.
Maar n jaar of vijftig de lik in is mij ook goed.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Inderdaad H.J.

Als de mollen actie van Dijkhoff richting Genee, om Gijp en Derksen in diskrediet te brengen DE NEDERLANDSE POLITIEK omhelst, is het RUTTE KARTEL nog rotter als mijn eerste gedachte.

Rutte oh Rutte, het medicijn wat mijn leeftijdsgenoten het leven had kunnen redden, was gewoon aanwezig.

Maar jouw gelul over die anderhalve meter, heeft vele van mijn leeftijdsgenoten het leven gekost.

Schandalige kerel.

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Niet om het een of om het ander….. maar eh, de luilekkerlandleefstijl heeft ca ZES MILJOEN chronisch zieken opgeleverd…in NL, dus eh tja, het is ook vaak; eigen schuld dikke bult !
En natuurlijk het laatste zetje…
Althans..da`s mijn mening.

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hansz Pint

als aanvulling op bovenstaande; die 6.000.000 zat nog in mn hoofd… na even googlen zag ik tot mijn verbijstering dat op 1 jan.2018, 9.9 miljoen nederlanders 1 of meer chronische (zichzelf) aandoeningen had…. tralala fuu fuu … dit is toch ongelooflijk !!!
9.9000.000 chronisch zieken in NL, waar zou DAT nu toch van komen ?!?

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Jahaaa… H.J.. dat kan wel zo zijn… maar gedurende …… vallen er veel te veel Slachtoffers, dus voor het goede in goed veranderd…heeft het kwaad veel vernietigd !

Maarten
Maarten
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je, Ines, voor een glashelder verhaal dat eindelijk die grote groep mensen een stem geeft die zorgt voor stabiliteit in de samenleving. Door trouw belasting te betalen, hard te werken, mantelzorg te verlenen. En die nu ziet dat ze voortdurend wordt aangeklaagd door groepen die niets met hun verleden en geschiedenis hebben, ja die zelfs willen uitgummen. Langzamerhand groeit wel het besef dat het gaat om zwaar gesubsidieerde en sterk ideologische geïnspireerde aanklagers die worden ondersteund door de media. Ik ben er van overtuigd dat er iets aan het kantelen is, in gezinnen, en dat er steeds grotere actie-bereidheid is. Al is het maar in stemgedrag.

pedro dos
pedro dos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens. Zo had ik het zelf ook kunnen verwoorden, allicht nog met een nog wat cynischer ondertoon, want nog steeds ben ik ervan overtuigd dat men wel de splinter in andermans oog ziet, maar niet de balk in eigen oog die een heldere blik niet alleen vertroebeld, maar uiteindelijk ziende blind maakt. Och zij armen, zij weten niet wat ze doen, maar ik zal hen NOOIT vergeven. De ondergang is ingezet en nauwelijks nog te vermijden.

Renate oosterbeek
Renate oosterbeek
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inez wat heb jij dit mooi verwoord, heel knap en duidelijk ik mag hopen dat Rutte het zal lezen..

Irma Vlasblom
Irma Vlasblom
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eens met de schrijfster van de brief. De Wij Zij maatschappij die gecreëerd wordt is gevaarlijk en baart mij grote zorgen De schreeuwers krijgen gelijk en de rest moet hun mond houden. Dat is een tijdje goed gegaan Er werd gedacht het waait wel over maar het waait niet over, het wordt steeds erger en de ‘rest’ gaat in verweer komen. De geschiedenis herhaalt zich, aangepast aan de tijd. Een aantal mensen hebben jammer genoeg niets geleerd van de geschiedenis

Cerberus
Cerberus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe kan een BLM-heksenjacht ontstaan in in 2020 Nederland? De geschiedenis leert dat het altijd gaat om macht en het gebrek aan tegenmacht. Macht en het uitoefenen ervan heeft niets te maken of het gebaseerd is op een waar verhaal. Het is simpelweg de vraag waarom in alle en enorme corona-problematiek, waardoor letterlijk iedereen in Nederland wordt geraakt, opeens een flashpoint in Amerika tot een landelijk Nederlands probleem wordt gemaakt. Letterlijk “wordt gemaakt”. De politiek en de landelijke media weten sindsdien van geen ophouden. Als er maar vaak en intens genoeg door de tv- en radio media geroepen dat iets een probleem is, dan is “dus” een probleem. Daardoor ontstaat macht voor de zelf benoemde slachtoffers. Wordt daadwerkelijk de moeite genomen een gebalanceerd verhaal neer te zetten? Nee, geenszins. Kritische mensen worden echter gewitchhunt, daarmee wordt tegenmacht op alle manieren de kop ingedrukt. Waarom vinden media en politici het eigenlijk een probleem? Hier komen langer lopende ontwikkelingen samen. Sterke elite-vorming (de 1%: bestuurlijk en economisch) in Nederland, centralisering (binnen NL en EU) en collectivisering (de staat geeft u een fijne speen maar u dient dan wel uw kritische mond te houden). De elite relativeert de eigen Nederlandse cultuur sterk, voelt zich er niet mee verbonden en zal die nooit verdedigen, die uit die staatsruif eten incl. de media, alles beter weten dan u en ik. Om u en ik bang te maken en daarmee cooperatief, wordt alles continu uit de kast gehaald. Met name door beschuldigingen: u bent klimaatschurk, u bent racist, u bent onderbuikgevoelstype (maw pvv of fvd stemmer), u bent niet solidair (maw u wil niet zomaar geld geven aan ieder doorR politici gesteld “goed” doel), u bent slecht/egoistisch/crimineel enz.

Cerberus
Cerberus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cerberus

Bijvoorbeeld “crimineel” door het overtreden van de 1,5 meter regel die echter vervolgens in BLM-demonstratie A’dam geen enkel probleem is, immers die past wel binnen het narratief van de elite. Kritische/scherpe personen, zoals Derksen, mogen letterlijk of figuurlijk monddood worden gemaakt. Dus eigenlijk gaat de BLM-hype over onze Nederlandse elite die ‘t veel te goed heeft en onze toekomst en mensbeeld denkt te (kunnen/mogen) bepalen. Dit in tegenstelling tot de gewone burger/Nederlander. Die mag uiteindelijk het gelag betalen. Maar dat is in de geschiedenis niets nieuws.

Cerberus
Cerberus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cerberus

Ja “witte” mensen in Nederland (dat klinkt immers zo heerlijk klassenstrijd zwart-wit dialectisch), u heeft nu volgens onze alwetende elite een erf/eeuw/systemische schuld. Waar uw blanke voorouders zich in voor en tegenspoed, door oorlogen, crises en plagen, vanuit armoede en schade kapot gewerkt hebben om u (hun kinderen) een betere toekomst en samenleving te geven. Een samenleving die klaarblijkelijk zo succesvol is dat het een veelheid aan mensen (met “andere” culturen en kleuren) aantrekt. Wees vooral niet trots. U moet zich schuldig voelen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cerberus

karton@ Blank mag niet want het klinkt ook als rein. Dat heb ik vernomen tijdens de laatste aflevering van het taliban opvoedingskamp Veronica VI voor blanke, nee, witte ouderen. Maar rein is gelijk aan koosjer of halal en dat mag weer wel, vreemde wereld toch!

Pascal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

…witte ouderen (?) = bejaarde albino’s (?).

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pascal

Albino’s zouden voor witte mensen kunnen doorgaan. Over die groep hoor je nooit wat. Bijna discriminerend.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Die oh zo zielige Akwasi is voor 50% eigenaar van een bouwproject in Weesp ter waarde van € 6,3 miljoen. Heeft kunnen studeren aan de Toneelschool en al zijn dromen waar kunnen maken. Als afstammeling van de Ashanti die eeuwen slavenverkopers waren. Waar hebben we het over?!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbtie.
Heeft die zielige A. Kwassi op een Toneelschool “gestudeerd”?
Vandaar de toneelstukjes die deze negroïde man doorlopend opvoert.
Zijn voorouders waren zélfs slavenhandelaren ? Inderdaad :
Waar hebben we ’t over !
Schop zo’n vent ons land uit wegens staatsondermijnende activiteiten !
De ophitser !

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ Piet Karbiet.
Sorry dat ik uw naam heb verbasterd, bij deze : Karbiet Karbiet !!!

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ontzettend goed artikel, al moest ik bij dat “Lieve Mark” telkens even slikken.
Ik heb er helemaal niks aan toe te voegen, behalve dat het zó duidelijk is en ik het er zó mee eens ben!.
Ines van Bokhoven kent de geschiedenis door en door en geschiedenis is mijn levenslange hobby. Ook ik herken de patronen maar al te goed.
Maar herkent Rutte ze ook? Zou toch wel wel moeten na 9 jaar over zijn geschiedenis studie gedaan te hebben.
Het is een groot verlies dat er in het onderwijs steeds minder tijd in dit geweldige vak gestoken wordt.
Dat gemis merk je overal . Hoe jonger, hoe minder kennis men er van heeft genomen.
Dus wordt ook het feit dat “wie de geschiedenis kent, ook het heden kent”, steeds minder bekend.
En dat is eeuwig zonden!!

Lucie
Lucie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Ja dat “lieve Mark”staat mij vreselijk tegen,deze man is niet lief maar een vreselijk…………
Vul maar in,heb een steeds gloeiender hekel aan dit individu.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Lucie

Aaders ik wel!

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Aaders = anders

John
John
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk Ines chapeau hiervoor. in het dagelijks onderlinge contact wat je heb met mensen hoor exact het gene wat jij hebt vertaald voor ons, niet eerder heb ik zoveel mensen gehoord die de keuzes van dit kabinet niet snappen, zoals waar zijn ze mee bezig, wat gaat er gebeuren, maar ook grote zorgen. Woningnood, Immigratie, werkeloosheid, economische onzekerheid. Maar ook de bereidheid om in verzet te komen groeit gestaag ( zie de demonstratie onlangs in Den Haag, dit keer niet de beroeps demonstranten maar de zwijgende meerderheid).

Wat ik me nu afvraag, dit is geen beleid, daar zijn de recente gebeurtenissen te jong voor. Dus kan ik maar een conclusie bedenken, en dat is dat ze het in Den Haag gewoonweg niet weten, daar heerst mijn inziens complete paniek, ze versoepelen de maatregelen naar gelang, diegene die het harst schreeuwt. en paniek is een slechte raadgever.

John
John
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  John

Even een update 27-6-2020, het enige NPO programma wat ik wekelijks volg is het gesprek met de minister president, gelukkig was het dit keer weer de echte, Rutte en niet die
2e hands auto verkoper van de firma list en bedrog De Jonge.
Ik erg me dood aan zijn oneliner over de 1,5 meter “die wil ik ook niet” en nog zo eentje “maar het virus is nog steeds onder ons” . Nee mijnheer Rutte dat virus is niet meer onder ons, dat laat u zich wijs maken, er vallen nu wellicht meer dodelijke verkeersslachtoffer dan het Corona virus, los van de gewone griep doden hoor ik u ook niet, en cijfers van de slachtoffers van de thans aanwezige hitte golf (alleen in de Bilt gemeten), zullen na het weekend worden gebruikt, om het corona cijfer te weer op te krikken want de angst moet wel gevoed worden.

Maar ik stoor me het meest in deze crisis, dat een president zich zorgen maakt. Maar u zit weer in uw oude rol als de opgewekte en vrolijke M. Rutte van 3 maanden geleden, als Roel even tutoyeren (oeps foutje) (Rutte) een serieuze vraag stelt over de 1,5m, in de auto is het probleem, maar dezelfde mensen uit de auto op het terras niet. Dan is het als van ouds weer lachen zo ken ik je weer. NIETS AAN HAND DUS.
Mijn god door wie laat je je in de maling nemen, HUGO.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door John
Alex Delarge
Alex Delarge
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Lieve Mark leest deze brief niet want hij is met iets anders bezig.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mark draait nogal soepel met zijn standpunten, daar hoef je niet veel van te verwachten. Discriminatie op gedrag is heel normaal, maar we worden gedwongen lijkt het wel er meer achter te zoeken.
Als je bij een werkgever niet je best doet kan je vertrekken, maakt niet uit welk kleurtje je hebt. Het is normaal en terecht om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de kansen die er in Nederland volop zijn.
Mijn voorouders werden net zo hard uitgebuit door de adel of omhoog gevallen families die toen de lakens uitdeelde. Voor een handje aardappelen de hele dag op hun velden werken of in hun fabrieken was normaal. Daar hoor je nu helemaal niemand over, maar de armoede in de geschiedenis van de gewone man was diep, ook hier in de streek.
De uitbuiting is weer terug overigens, maar nu moeten we zogenaamd buigen voor mensen die harder kunnen schreeuwen. Mark is daar kennelijk gevoelig voor, dus stem die draaikont weg zou ik zeggen.

Arminius
Arminius
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik had een soortgelijke gelijke reactie op twitter geplaatst bij Rutte. Veteraan, mijn hele leven te barsten gewerkt(en nog steeds), vrijwilligerswerk, moeder zelfmoord door slechte zorg, gehandicapte zoon en dagelijkse gebombardeerd worden dat je niet deugt. Leven is geen feestje maar meer overleven.
Ik heb anti-discriminatie programma’s opgezet en deelgenomen aan ronde tafelgesprekken in de Tweede kamer. Nobody cares want je behoort in het foute kamp!
Autochtoon en braaf dan ben je slechts een commodity die geld op moet brengen, maar nooit gehoord wordt. Van alle kanten neemt de druk toe behalve als je aan de zijkant blijft staan hard schreeuwt en verdeeldheid zaait dan gaan de subsidiekramen open , word je geprezen door msm en de politiek en heb je in no time de status van BN-er.
Ik ben het spoor kwijt en heb geen idee welke agenda de politiek en msm aan het uitvoeren zijn, ik vrees dat ze het niet goed voor hebben met de burgers van Nederland.

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooie brief Ines,

Ik weet nu waarom ik zo enorm boos ben.

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een geweldige brief! Netjes geformuleerd en ondertussen toch de ‘keiharde waarheid’. Ja, ze heeft duidelijk haar punt gemaakt: De zwijgende meerderheid kon het geduld wel eens verliezen als dit zo door gaat en daar heeft het alle schijn van. Als een mes aan twee kanten kan snijden dan zou dat geweldig zijn! Zo zou het mooi zijn wanneer bijvoorbeeld Thierry Baudet, na overleg met Ines en met haar toestemming uiteraard, deze brief eens voorlas aan de Tweede Kamer die voor een te groot deel in een totaal andere (droom)wereld leeft dan de ‘gewone werkende Nederlander’ die uiteraard altijd het ‘kind van de rekening is, samen met de senioren’! Ja, inderdaad, dan snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds kan de Tweede kamer en hopelijk ook Rutte eens met de neus op de ‘echte feiten’ worden gedrukt. Anderzijds is het misschien een opsteker voor Baudet hoe hij ‘in nette bewoordingen’ zijn punt kan maken, immers met stroop vangt men meer vliegen dan met azijn! Grove uitspraken geven de Kamer alleen maar een reden om weer ‘zeer verontwaardigd te zijn’ en dat levert weer stemmetjes op maar niet voor FvD.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooie brief , Inez maar veel te netjes dus blijft deze onbeantwoord. Je ziet het in praktijk, wie de grootste herrie schopt en gemmenschappelijke goederen kapot maakt voor miljoenen schade die wordt netjes uitgenodigd, gehoord en er worden maatregelen genomen tegen de racistische zwijgende meerderheid. Sinds de identiteit politiek onze samenleving beheerst zijn het de naar hun mening de zielige minderheden die het voor het zeggen hebben. Zij mogen straffeloos openlijk met geweld dreigen en een ander met een opmerking of grapje wordt voor gerecht gebracht of openlijk op de televisie op de schandpaal genageld. Zoals Johan Derksen overkomen is in een uitzending van de Veronica Taliban televisie in de VI tribunaal met als OM leden de evenbeelden van Simons en Azarkan onder leiding van de voor deze ene keer politiek correcte Edelachtbare W. Genee. De aangeklaagde mocht wel blijven zitten. Wat is het meest opgevallen was dat de humor wegbleef, helemaal naar de eisen van de uitgenodigde Taliban gasten. Je ziet wat er ons te wachten staat als deze mensen de overhand krijgen met Rutte als iemand die er anders over is gaan denken. Een land die niet meer lacht net zoals de meeste landen in het Midden Oosten en Afrika. Waar iedereen gelijk is maar de ene iets meer dan de ander. Ik vrees dat onze plaats in de maatschappij als de zwijgende meerderheid gedoemd is om als onderdrukte meerderheid door het leven gaan zodat de minderheid zich vrij kan voelen. Quota’s en verboden zullen onze levens beheersen. Satire wordt bestraft als machtige wapen. En er komen steeds meer minderheden naar onze land zodat wij dan eindelijk een schreeuwende minderheid zullen mogen vormen en dan worden wij ondanks de verkeerde huidskleur gehoord. Maar mooie brief, Ines.

Nico van den Bergh
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op zich ben ik het vrijwel volledig eens met de open brief van Ines van Bokhoven. Ik zou er wel graag een nuance aan willen toevoegen:
Ines complimenteert Mark Rutte met diens vele, harde, werk. Ik vraag mij echter af of dat compliment wel verdiend is? Tijdens mijn loopbaan ben ik al vaak gevraagd om -figuurlijk- ergens te helpen puin te ruimen. Vaak is de veroorzaker van de puinhoop dan nog in dienst van de organisatie. In een enkel geval is diegene dankbaar voor mijn hulp. Maar in de meeste gevallen steekt de verantwoordelijke van de puinhoop heel veel tijd en energie in het afschuiven van die verantwoordelijkheid!
Dat is hard werken, maar het is niet constructief.
En op basis van mijn ervaring met “puin ruimen”, heb ik dat beeld ook van Mark Rutte.

Albert Stienstra
Albert Stienstra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede brief. Beetje te lang voor Mark Rutte. Hij geeft hem vast aan Carolien en God weet wat die er mee doet.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima verwoord, maar inderdaad Ines, dat “lieve Mark” doet meer kwaad dan goed. Daarmee benadruk je dat je niets meer bent dan weer één van die vele ongehoorde nette mensen in de grote massa. Daar lopen die lieve Mark en zijn trawanten van het 1-partij kartel gewoon overheen.

Marian
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi verwoord!
Ik hoop dat “Onze Premier”, er ook naar gaat luisteren….
Anders kon het nog wel eens een oververhitte zomer worden…..
Veel jonge mensen zijn de anderhalve meter maatregel helemaal zat en daardoor gaan ze Amok maken!
Ik wil ook mijn 9 kleinkinderen en ouders van 91 en 92 jaar weer ongestoord kunnen knuffelen!
Stoppen dus en weer terug naar Oude Normaal, dat geeft rust in de tent!
Bezorgde moeder en oma van 9!

Nick
Nick
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik kan het grotendeels mee eens zijn met deze dame
Laten we ook wel wezen zonder ons land en ik bedoel het niet slecht maar zonder ons land waar deze andere partijen nu wonen
Hadden niks en hier heeft men een grote kans gekregen
En geschiedenis mag zich niet herhalen zoals in de middeleeuwen en in de beide wereld oorlogen
Daarbij komt dat men eigenlijk het zelfde nu doet om blanke het zwijgen op te leggen
Culturen te veranderen maar je eigen cultuur op te dringen
Ik voor zie nog veel meer straks dat Nederland helaas geen echt Nederland meer is

I metten
I metten
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik maak mij ook grote zorgen. Hoe lang kan men zich nog stilhouden? Rustig blijven? Alles maar over je heen laten komen? Alles slikken dat er door je strot geduwd wordt? Alles nemen dat er over Nederland en zijn Nederlanders gezegd wordt? Dit wordt een oorlog als het zo doorgaat. En wie wordt er dan geholpen door Rutte en de rest? Durf er geen geld op te zetten.

Paul van der Wilk
Paul van der Wilk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Amen. Uit het hart gegrepen. Een maand of twee geleden schreef ik iets dergelijk maar durfde het niet publiek te maken…. En dat in het land waarin iedereen zich uit kan spreken….Er is echt iets aan de hand.

Deze brief is beter dus het is goed zo. Die zwijgende meerderheid, dat zijn toch die belasting betalers?
Hartelijke groet!

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Paul van der Wilk
Eugene Valentijn
Eugene Valentijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooie en heldere open brief aan Mark Rutte. Zoveel waarheid die steeds wordt weggewuifd of ontkent. Bedankt voor dit bericht aan heel Nederland!!!

Els
Els
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima verwoord Ines. Ik heb er niets meer aan toe te voegen. Behalve dan dat de afgelopen jaren is gaan gelden: de minste stemmen tellen.

Dolpin
Dolpin
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is mijn premier al lang niet meer.
Deze leugenaar die alles langs zich laat afglijden en vrijwel nooit beleid voert waar ik achter sta kan wat mij betreft niet snel genoeg verdwijnen.
Zo’n brief is nutteloos. Alleen wegstemmen helpt.
Dus stem niet op een van de cordon sanitaire partijen.

Corrie Snoek
Corrie Snoek
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goed verwoord. 👍 groetjes van een monster

Mart Jensen
Mart Jensen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit verwoord voor de volle 100% wat ik ook voel en denk, heb hier weinig aan toe te voegen behalve dat ik geloof dat deze brief en enze meningen door de politieke elite met een ja knik beantwoord wordt en daarna afgehamerd in een lade terecht komt en er met het huidige beleid wordt doorgegaan.
Ik vertrouw de politiek en de totale overheid niet meer gezien de resultaten Maliveld.
Mark Rutte zal met hele stefke daden moeten komen wil ik nog een volgzaam burger worden.
Ik voel mij een paria buitengesloten tegen over de racistische BLM en KOZP die ons land vernietigen en een overheid die daar aan mee werkt

Joke Van Venrooij
Joke Van Venrooij
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze heeft gelijk luister eens naar de werkende mensen. Die elke keer alles mogen betalen maar niemand komt op voor de hardwerkende mensen.

Inge
Inge
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Lieve Ines, bedankt voor je verbindende woorden. Deze brief zou morgen in alle kranten en andere media voorpagina nieuws moeten zijn.

Drumman
Drumman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan niet anders en beter zeggen dan dat Ines de spijker recht op zijn kop slaat en het prachtig verwoord heeft…..

Sabreur
Sabreur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor dit pareltje van schrijfkunst, die geheel in lijn ligt met mijn zorgen over de ontwikkelingen in ons ooit zo mooie, veilige en tolerante NL.

Het wordt dringend tijd Rutte c.s. dit leest en zich beseft dat het niet langer zo door kan gaan, willen we niet verzanden in een land vol geweld, haat en onderdrukking.

Het tij kan nog gekeerd worden mensen. Denk aan deze brief als u straks in het stemhokje staat. Het kartel is er niet voor ons, de zwijgende meerderheid. Vergeet dus een keer uw, door de media, politiek en onderwijs, ingeprente afkeer van rechts en laat uw stem hard horen.

Stem allen en stem op FVD of PVV voor echte vrijheid voor iedereen

H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

D…..r op Rutte je leugens en je bedrog groeien zo meteen over je g..f heen.
Ga weg grootste leugenaar in de Nederlandse history.
Vertrek ouden van dagen hater.
Vertrek ga naar Timboektoe.

Kees
Kees
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed artikel!
Zo werkt het hier: Als je maar hard genoegt roept, ook al is het de grootste onzin, word je wel gehoord. Markje zal deze brief dus vast niet lezen, want hij luistert naar BLM.

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

vervolg; BLM… tulek, elk LM ! maar als je onder valse vlag je hypocriete boodschap verkondigd en flink SCHREEUWT … dan wordt er naar je geluisterd vanwege de dreiging die er van jullie uitgaat… van lieve briefschrijfsters gaat totaal geen dreiging uit en het is juist die DREIGING dat beweging brengt in vastgeroeste instituten.

Robert Long zong vroeger (of later…) Toe maar jongens de beuk erin ja vooruit maar lui zet em op… en ik raad iedereen van harte aan om dat profetische lied eens op te zoeken en wellicht invulling of uitvoering aan te geven. en vergeet niet naar zijn andere songs te luisteren, voor sommigen zal er een wereld opengaan !

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, weet je wel…
Radicalen gooien de beuk erin, en zien wat de toekomst brenge…
Het gaat natuurlijk om de Intentie waarmee dingen worden gedaan, en eenieder
heeft zo zijn eigen wensen.
De tijd zal het je leren…Mannetje !!!

Martine
Martine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er wordt helaas vooral aandacht geschonken aan conflicten omdat die het spel van verdeel en heers bekrachtigen. Het is nu alleen belangrijk om naar de werkelijke problemen te kijken en dat is vooral de afstand tussen de politiek en de meerderheid van de mensen. Goede brief. De zwijgende meerderheid zal ook gaan stemmen volgend jaar en hopelijk trouw blijven aan hun primaire gevoel en inzichten.

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fantastisch artikel. Niks aan toe te voegen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, mw van Bokhoven. Mee eens. Zo voel ik mij ook. Een nuttige idioot in het geheel om de elite en de protesteerders aan de vreet te houden van mijn belastingcenten.

Robbert
Robbert
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Top geschreven… ‘Spot on’! Direct met zo veel mogelijk mensen gedeeld.

Hans
Hans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel mooi geschreven.

T.H.
T.H.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Top geschreven, helemaal mee eens.

piet12345
piet12345
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, blijkbaar heb je vertrouwen in rutte en consorten.

N.Wouters
N.Wouters
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is een heel goed verwoord stuk, en zó is het toevallig ook nog eens een keer!!

J. Schroeffie
J. Schroeffie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inges van Bokhoven helemaal mee eens, heeft U ook voor mij geschreven.

jackvans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer dat er geen reflectie meer is, geen inleving in het standpunt van een ander: alles is zwart-wit geworden, terwijl er toch zoveel kleuren zijn. De humor is weg, elkaar alleen maar afkatten.2
Neem de heisa over de strop voor de zwarte racecoureur Wallace. Heel de wereld op z’n achterste benen, kan dat overigens 🙂 Uiteindelijk bleek het een touw dat er al een jaar hing om de garagedeur open te houden. Lees nauwelijks een correctie op dit bericht. Media, constant geil op drama en ellende, immers goed nieuws is geen nieuws.

Demanpieter
Demanpieter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De afgelopen 75 na-oorlogse jaren is de bevolking van het Afrikaanse continent voortdurend geholpen door blanken. Vaccinaties en voedselprogramma’s hebben de bevolking in leven gehouden en doen groeien. Ook overzeese gebiedsdelen als Suriname en de Antillen wotrden in Coronatijd zonder aarzeling geholpen!
Als dank worden wij op het beklaagdenbankje gezet! Volgende zwarte hulpvraag negeren. Je bent toch zo belangrijk? Zoek het dan ook zelf uit als een grote jongen!!

D bos
D bos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mooi gezegd ik deel dit verhaal
Ik ben ook bezorgd dat de kloof groter aan het worden is tussen mensen
(Wit en zwart) wat totaal niet nodig is
Waarom
Mag een blanke niet zwartje zeggen
En zwartje niet jij blanke pit
Laat ons toch
Wanneer de activisten dit gaan benoemen dan gaat het mis
Zij zullen altijd weer medestanders krijgen
Totaal overbodig een blanke kun je niet zwart maken en omgekeerd
En natuurlijk is er verschil
In natuurlijk handelen
Voor alle mensen laten we het gezond verstand gebruiken
Liefs
Douwe
Aan alle regeringsleiders en rijken der aarde probeer wat aan de armoede te
Doen blank zwart of welke godsdienst
Een ieder heeft recht op een aardsbestaan

A. Bruggeling
A. Bruggeling
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig verwoord kan niet beter

Pieter
Pieter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wauw, wat een geweldige brief! Mijn naam mag er direct onder.

Rob
Rob
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uit het hart gegrepen. Top!

trackback

[…] van Bokhoven schreef deze week een indrukwekkend stuk over de giftige uitwerking van de voortdurende beschuldigingen van racisme. ‘Het doet iets met […]

Emil
Emil
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldige brief aan Mark Rutte. Hoop dat deze brief voor een kentering gaat zorgen.

Johan Oosting
Johan Oosting
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bedankt Ines, goed verwoord, bedankt.

J.Jurgen
J.Jurgen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima verwoord Ines, helemaal mee eens

Aad Develing
Aad Develing
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Lieve Ines,
Het is allemaal niet zo moeilijk want de macht zijn wij zelf met ze alle heel simpel.

Kies voor macht en geld VVD
Kies voor eerlijk en gelijk SP

En zo zien we elke 4 jaar hoe wij(Nederlanders) er met ze alle instaan na de verkiezingen zo simpel is het eigenlijk.

MACHT IN EIGEN HANDEN STEM

HEndrik
HEndrik
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

mensen die nooit slaaf zijn geweest die verlangen van mensen die nooit slavendrijver zijn geweest excuses (en waarschijnlijk straks vergoedingen).

P.Vroegop
P.Vroegop
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze heeft volkomen gelijk.Ik ben een gepensioneerd Para Medic.E ik zeg dit al jaren. Vroeger was ik trots op de Gezonheids zorg van Nederland.Maar ik schaam me er al jaren voor.

Rob
Rob
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed punt maar wat een onnodig Engels! En dat voor een schrijfster….. Je zou verwachten dat iemand die het Nederlands goed beheerst zou weten dat bijv ‘gissen en missen’ of ‘redelijkerwijs’ gangbare alternatieven zijn voor de schuingedrukte Engelse woorden.

Emiel
Emiel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk maar te lang.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Emiel

Korte en gewelddadige leuzen schreeuwen is helaas effectiever dan een nette brief.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Pim was ook altijd een HEER.
Hij is door Links om het leven gebracht en een andere club ziet zijn beeltenis liever verdwijnen en willen daar best bij helpen.

elsemieke
elsemieke
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer erkennen we nou eens dat we als blanken een bevoorrechte positie hebben? Iedere zelfreflectie blijkt ons vreemd. We zijn één en al emoterreur, blijkt ook weer uit dit schrijven.

Ines, waar ben je zo bang voor? Een toekomst zónder racisme? Ongelooflijk!

Cerberus
Cerberus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  elsemieke

Dag Elsemieke. Ik begrijp dat je het niet eens bent met de schrijfster. Dat je vindt dat alle blanke mensen bevoorrecht zijn en zij allen geen zelfreflectie hebben. Dat is jouw te respecteren mening, net zoals de te respecteren mening van de schrijfster. Het uiten van haar mening op deze website is in ieder geval al belangrijk en essentieel zodat we een discussie kunnen hebben over onze meningen. Dat voorkomt dat een persoon kan roepen: “u mag een eigen mening hebben zolang maar die dezelfde is als de mijne”. Dat soort geroep zie ik helaas steeds vaker. Ten aanzien van uw mening over blanke mensen is het volgende verhaal interessant. Ten tijde van de eerste wereldoorlog onstond een griep die vele levens eiste, meer nog dan alle oorlogslachtoffers. Niet duidelijk was waar de griep was ontstaan maar de oorlogvoerende landen hielden geheim hoeveel slachtoffers zij hadden. Maar Spanje, dat geen oorlog voerde, publiceerde wel dat het slachtoffers had. Sindsdien heet de griep: de Spaanse griep. Niet omdat de griep daar ontstaan is maar omdat het land eerlijk was. Eerlijk zijn en gestraft worden ten opzichte niet eerlijk zijn en niet gestraft worden. Heeft u zich ooit wel eens verdiept in dat slavernij en racisme niet een “blank” fenomeen is maar een een globaal fenomeen? Dat Westerse samenlevingen extreem eerlijk zijn over het verleden, maar dat andere landen extreem oneerlijk daarover zijn? Heeft u zich wel verdiept in de geschiedenis daarover? De Berbers die blanken verhandelden? De Ottomanen die blanke kinderen in de Balkan opeisten voor hun Janitsaren (militaire eenheid). Hoe bevoorrecht waren die kinderen? Of de Arabieren die gekleurde mensen en masse als slaven verhandelden? Heeft u zich wel echt in de feiten verdiept voordat u anderen van emo-terreur beschuldigt?

Bart
Bart
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  elsemieke

Als we als blanken al een bevoorrechte positie hebben dan hebben we deze geheel aan onszelf te danken. En verder bestaat racisme niet in Nederland, slechts een volstrekt natuurlijke voorkeur van mensen om met andere mensen binnen hun eigen groep om te gaan.
Laat je toch niet zo het hoofd op hol brengen door de corrupte main stream media en de corrupte politici, doe je ogen open en loop niet als een stom schaap mee in de kudde.

De blanke mens kan er niets aan doen dat sommige van onze negroïde medemensen niet blij zijn met het feit dat ze zwart zijn. Dit hele racisme verhaal gaat heden ten dage uitsluitend over de zelfhaat cq. het minderwaardigheidscomplex van sommigen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar dat frustraat Sylvana S.; zij denkt dat blanken net zo een hekel aan zwarten hebben als dat zij zelf heeft..
Pure zelfhaat die middels het racismedebat wordt afgereageerd op blanke mensen.

Manfred
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach gut, de ‘silent majority’ die weer eens niet gehoord zou worden. Voor de gelegenheid hier zelfs opgevoerd als de ruggengraat van ons land. Waarachter natuurlijk de insinuatie schuilgaat dat al die demonstrerende mensen klaplopende uitvreters zouden zijn. Waarnaar je dus maar beter niet kunt luisteren.

Ook heel opvallend is dat de meningen van die silent majority die Van Bokhoven als voorbeelden opvoert allemaal uitsluitend voorkomen in het uiterst rechtse kamp. Alsof er geen gewoon rechts, midden en gewoon links meer zouden bestaan in dit land. Hoezo majority?

Die meningen van uiterst rechts overspoelen de media al jaren. Rutte kan die niet gemist hebben. Als Van Bokhoven ze niet heeft gehoord heeft ze zitten slapen.

Oubollig conservatief populisme, bedoeld om al het andere dan uiterst rechts buiten beeld te houden.

Asher
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Manfred

Ach gut, u zet hier gefundeerde en netjes geformuleerde kritiek op de premier als “uiterst rechts” neer. De beproefde linkse methodiek om het debat uit de weg te gaan. Waarmee wederom de inhoudelijke discussie over politieke en maatschappelijke problemen wordt doodgeslagen. Want met “uiterst rechts” hoef je geen debat aan te gaan. Door deze houding is het debat dood en worden kritische geluiden afgeserveerd.
Ach gut indeed.

Manfred
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Haha, ik ben niet links. Laat jij je even in je kaarten kijken. Want voor uiterst rechts is natuurlijk al het andere links, inclusief midden en rechts.

Vanzelfsprekend steun jij Van Bokhovens oproep om alleen uiterst rechts aan het woord te laten. Dat je je daarin moet behelpen met een stroman is een zwaktebod. Want ik roep immers hier niet op om met uiterst rechts het debat niet aan te gaan.

Overigens is antidemocratisch uiterst rechts helemaal niet geïnteresseerd in debat. Die zijn slechts geïnteresseerd in het verstoren en verzieken van het debat, het veroorzaken van ruis en proberen goedwillenden weg te jagen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Manfred

Manfred@Wat is u mening over uiterst links want die laat u ongemoeid in uw reactie. En als de brief van mevrouw Bokhoven uiterst rechts is wat is dan volgens u rechts? Want u beweert niet links te zijn.

Manfred
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Off topic.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Manfred

Natuurlijk.

Bart
Bart
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Manfred

Ik ben bang dat u inmiddels zodanig gehersenspoeld bent, dat dit niet meer goed gaat komen.
U bent zo iemand die we een “useful idiot” noemen.

Manfred
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ines van Bokhoven

Ik doel op je oproep om in plaats van de huidige geluiden een zogenaamde silent majority aan het woord te laten die samen blijkt te vallen met uiterst rechts.

In een eerdere reactie van mij als volgt verwoord:

“Ook heel opvallend is dat de meningen van die silent majority die Van Bokhoven als voorbeelden opvoert allemaal uitsluitend voorkomen in het uiterst rechtse kamp. Alsof er geen gewoon rechts, midden en gewoon links meer zouden bestaan in dit land. Hoezo majority?”

Hansz Pint
Hansz Pint
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Manfred

Een oogklep Links… een oogklep Rechts…en n Pinokkio neus in het midden, rara wie is dat….

Manfred
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ines van Bokhoven

Je bent als een klein kind die voortdurend ‘waarom, waarom, waarom’ herhaalt zonder te luisteren.

Mijn uitleg was duidelijk zat.

P.Visser
P.Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Manfred

De minachting druipt uit uw reactie. Ik waag het te betwijfelen of u zich daadwerkelijk op de hoogte heeft gesteld van de kritiek uit het rechtse kamp. Maar als u vind dat u hier een oordeel over kan uitspreken dan zou het van niveau getuigen om een aantal korte voorbeelden en argumenten toe te voegen die het artikel van Ines weerleggen.
Ik heb het vermoeden dat dit voor u te hoog gegrepen is!

103
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen