Midterms-verkiezingen cruciaal voor VS en de wereld

Republikeinse meerderheid in Huis verwacht

Titelfoto artikel Midterms-verkiezingen cruciaal voor VS en de wereld Jan gajentaan opiniez

Titelfoto: US Capitol. Midge Is Ready for Her Closeup door Miki Jourdan, CC BY-NC-ND 2.0. Edit: image straightened and slightly reduced

Dinsdag 8 november vinden in de VS de Midterms plaats. Bij deze tussentijdse verkiezingen worden alle zetels in het Huis van Afgevaardigden opnieuw verkozen, ongeveer een derde van de Senaat en daarnaast een aantal gouverneurs. Vaak is dit de gelegenheid voor de kiezer om de zittende president te corrigeren. Nu de wereld zucht onder het faalbeleid van de Democraten met als gevolg hoge inflatie en een energiecrisis, zijn deze verkiezingen niet alleen belangrijk voor de VS, maar ook voor ons. Een voorbeschouwing van Jan Gajentaan.

Republikeinen staan er goed voor

Ondanks de negatieve publiciteit van de January 6 Commission die de rol van Trump onderzoekt tijdens de aanval van 6 januari 2021 op het Capitoolcomplex, staan de Republikeinen er goed voor. Volgens de peilingen is de kans groot dat de Republikeinen een meerderheid halen in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat lijkt af te stevenen op een 50/50 verdeling, maar één zeteltje extra kan de Republikeinen daar ook een meerderheid verschaffen. Volgens de laatste peilingen maken de Republikeinen een goede kans óók in de Senaat de meerderheid te behalen. Maar als de verdeling daar weer 50/50 is, blijft de stem van VP Kamala Harris er de doorslag geven.

 

Rol Trump

Over de eventuele rol van Trump bij de 6 januari-opstand is veel gezegd en geschreven. Voor de Democrats is Trump de belichaming van al het boze en probeerde hij een staatsgreep te regisseren. Leon de Winter schetst het beeld van een showcommissie en wijst erop dat Trumps oproep om vooraf het Capitool te beveiligen werd afgewezen door de burgemeester van Washington D.C. en Nancy Pelosi. Hoe het ook zij, naar mijn idee is er een zekere Trump-moeheid ontstaan, ook onder Republikeinen. Ook al heeft Trump nog altijd een grote schare fans. Velen, waaronder ook ikzelf, zien de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, als de ideale toekomstige presidentskandidaat voor de Republikeinen.

 

Democraten falen in vele opzichten

Wat betreft Trump, de reden dat de Republikeinen er nu goed voor staan in de peilingen is meer gelegen in onvrede over het beleid van de Democraten en het onhandige, schutterige optreden van president Biden, dan in grote sympathie voor Trump. De Democraten worden gedomineerd door hun linkerflank die niets wil weten van fracking c.q. het ontwikkelen van fossiele brandstoffen in eigen land, border control frustreert en een effectieve aanpak van de misdaad verhindert. De kiezer begint door te krijgen dat veel van de dagelijkse ellende waarmee hij of zij geconfronteerd wordt, het gevolg is van dit faalbeleid.

 

Nadelen tweepartijensysteem

In de al jaren door toenemende polarisatie en juridisering geteisterde VS, Francis Fukuyama sprak niet voor niets in 2014 al over Political Order and Political Decay, is het steeds moeilijker realistische oplossingen te vinden door het politieke midden. Beide partijen, Republikeinen en Democraten, worden steeds meer gegijzeld door hun uitersten en zijn daarnaast gevangen in een eindeloze, kinderachtige belangenstrijd. Zie het geneuzel ieder jaar bij het vaststellen van de begroting.

Als je de opiniepeilingen erop naslaat, zie je dat het gematigde midden onder de bevolking nog steeds een meerderheid heeft. Voor zaken zo divers als een betere controle op wapenverkoop, de mogelijkheid tot abortus in noodgevallen, een effectieve grenscontrole en een betere bestrijding van de misdaad, zijn meerderheden te vinden. Maar in een systeem waarin twee partijen over ongeveer evenveel kiezers beschikken en elkaar op leven en dood bestrijden, komt niets van de grond. Dan domineren de radicalen van beide zijden het debat.

 

Republikeinse meerderheid?

Volgens de peilingen is de kans groot, dat de Republikeinen na 8 november een meerderheid krijgen in het Huis van Afgevaardigden. Je zou dit kunnen zien als een kans voor de steeds minder populaire president Joe Biden. Hij zou kunnen proberen meerderheden te vinden onder gematigde Democraten en Republikeinen in het Congres en inzetten op een meer realistisch beleid.

Dus niet alle winning van fossiele brandstoffen afknijpen (einde energiecrisis), de overheidsuitgaven beter controleren (einde inflatiecrisis), de grens bewaken (einde immigratiecrisis), inzetten op redelijke onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne (einde oorlog), de misdaad effectief bestrijden (einde misdaadcrisis), enzovoorts.

De progressieven zou hij kunnen bedienen door wapenverkoop aan particulieren beter te controleren en het gezondheidssysteem voor mensen met een laag inkomen verder te verbeteren. Zo heel moeilijk hoeft het niet te zijn; gewoon een verstandig beleid voeren in plaats van mee te gaan in allerlei woke-onzin.

 

Wat kan Biden nog?

Zo bezien zou Biden, juist met een Republikeinse meerderheid in het Congres, nog iets van zijn presidentschap kunnen maken. Helaas zijn er verschillende zaken die spelen, waardoor dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Op de eerste plaats het corrupte politieke spel van beide kanten, van zowel Democraten als Republikeinen, vaak gedreven door belangen, waardoor het verschrikkelijk moeilijk is stappen te zetten in de juiste richting in het Congres. Net als bij ons zie je dat ook politici van het midden gegrepen worden door woke- of radicaal klimaatdenken, wat realistisch regeren ook al niet makkelijker maakt. Op de tweede plaats lijkt het er sterk op dat Biden steeds vaker de weg kwijt raakt en serieus lijdt aan dementie. Wie onderstaande video bekijkt, schrikt zich een hoedje.

 

Woke-onzin blokkeren

Mijn hoop is dat de Republikeinen de meerderheid halen in het Huis van Afgevaardigden en zodoende de grootste woke- en andere linkse onzin uit het kamp van Biden effectief kunnen blokkeren in de komende twee jaar. Ook zou de stroming in het Congres die een onderhandelde wapenstilstand in Oekraïne nastreeft, dan waarschijnlijk sterker worden.

Of Biden nog iets van zijn presidentschap kan maken, betwijfel ik echter. De man lijkt geestelijk ernstig de weg kwijt te zijn. Dat is slecht nieuws voor de VS én voor de rest van de wereld.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
21 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat met Biden speelt al vanaf het begin van zijn presidentschap.
Het is ongelooflijk dat zijn falen in Afghanistan onbespreekbaar blijft.
Dan hebben we nog het sanctie beleid met Rusland dat direct ingezet werd en waarvan we nu de zeer zure vruchten proeven. Ook onbespreekbaar overigens.
Onder Trump zou dit niet zijn voorgevallen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

We zullen ook nooit te weten komen wat zijn zoontje allemaal in Oekraïne uitgevreten heeft.

Wil
Wil
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

mantel der liefde….zal alles verhullen.
Doe mij maar gewoon goed weerbericht….als het dan gaat regenen blijf ik lekker binnen

Wil
Wil
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Of het nu biden is of rutte…..maakt niks uit..als het niet meer past worden deze simpel “opgelost”…functie elders etc…..
Vertrek rutte lijkt niet meer zolang te duren…heeft meer dan 1 agenda waarnaar hij lijkt te handelen…en dat is niet voor ons als nederlanders.

Heeft de sloopkogel al goed genoeg bestuurd….staan er genoeg klaar om de functie over te nemen…zie de meeheulers met het tegenstemmen op een motie en die verder gaan waar rutte is gestopt…..zijn de laatste tijd wel veel zgn. neusbloedingen waargenomen in de 2e slaapkamer en geen actieve herinnering meer aan dingen…dat zou je kunnen krijgen met het gebruik van een oude nokia, die heeft immers een ook niet al te groot geheugen.

Topambtenaren die banden met wef hebben blijven gewoon rondzeulen bij het koffieapparaat…zie wob verzoeken..onder meer deze gasten verkloten het..waarom is er een hub van wef op de locatie van wageningen universiteit..rutte maakt immers al jaren reclame voor deze klaustrofobie met haar wef tasje.

Alles was, is en zal gaan zoals het grote geld het wil hebben ( gates , soros etc. en de meuk die tot de +/- 30 rijkste families behoren waaronder tal van zgn knl. families) …..de wortel van deze politiek is te vinden in het grote ziekelijke geld.

Men is de controle totaal kwijt en wil nu een digitale munt, immers het monetair fiatsysteem is al jaren kapot…rente…afkoppeling met goud.
De “gestuurde”rente heeft nooit en te nimmer iets te maken gehad met marktwerking…er is geen economie (met neg.rente)…enkel een gestuurd monetair plan…
Er is maar 1 land die de oorlog wil laten voortduren…amerika, een gezonde europese economie is een doorn in het oog van de hegemonie….oorlog is enkel goed voor de amerikaanse economie…die al allang failliet is..

Wil
Wil
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

sanctiebeleid is er enkel en alleen om europa te verzwakken door de amerikanen…
Rusland heeft jaren lang toenadering tot europa gezocht….alles werd tegen gehouden door amerika…….wie heeft de nordstream op geblazen?
Weet ik niet maar amerika heeft de grootste toeter….volgens rutte’ zonder onderzoek’ heeft amerika het absoluut niet gedaan…tja, hij blijft doorgaan met liegen.
Tis wel ‘onze’ pinokkio

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Wil

Het is interessant om de berichtgeving in het nieuws van na de ineenstorting van de muur in 1989 te lezen. De positiviteit die er plotseling was over een blijvende vrede tussen oost en west.
De toenaderingspogingen van Gorbatsjov.

Helaas.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

De VS hadden minder moeite om het ingestorte Nazi Duitsland weer op de been te helpen na de oorlog.
Nazi generaals kregen functies in de NATO na de tweede wereldoorlog.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik begrijp dat minnetje dus niet.
Het is gewoon een feit dat dit gebeurt is. Een feit om even over na te denken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Niemand reageer verder, dus ik ga maar even op mezelf door. Begrijp me goed, ik geef geen waarde oordeel over de VS m.b.t. hun beleid in Europa na de tweede wereldoorlog. Dit beleid heeft alleen maar goed uitgepakt voor Europa op alle gebieden. Je kunt er in details wat van vnden, maar de economische voorspoed is enorm geweest. Ook het blok dat tegen Rusland is opgezet heeft goed gewerkt. Stalin was geen aardige man, maar er is geen grootschalige confrontatie geweest.
Tot in 1989 de USSR instortte. Waarom de VS halsstarrig bleef in zijn houding naar Rusland zal voor mij een raadsel blijven.
Waarom Duitsland wel op de been kon worden geholpen en Rusland niet zullen we nooit weten.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bij Biden – i.t.t Rutte – weten we tenminste waarom hij geen actieve herinnering heeft. Voor het overige hoop ik echt dat hij nog twee jaar blijft falen, dat is de beste methode om een volgende president uit de Democratische Partij te voorkomen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ziekte tegen eigenschap.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Denkt u echt dat Biden de president is? Hij is m.i. slechts de stropop waaraan de demorats hun in achterkamertjes bedisseld ‘beleid’ ophangen en die ze op elk gewenst moment wegens ‘ziekte’ kunnen laten opvolgen. Nu nog is hij bruikbaar om het potemkindorp te stutten, zijn oudemannengestuntel wekt deernis dus vergeving en ook dat is bruikbaar.

Youp
Youp
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik kom steeds meer tot het inzicht dat het allemaal stromannen zijn die op de politieke troon zitten. Alleen Trump niet. Hij heeft zelf ruime middelen en kon iedereen verrassen. Daarom moest hij weg. De man ging zijn eigen weg. Ik denk dat het heel moeilijk is om zonder hulp de politieke troon te bestijgen. De media uiteraard, maar ook het bedrijfsleven, het militaire complex. Daarom hebben ze allemaal deals moeten sluiten om daar te komen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Zeker. Ook hier in het ministaatje NL is wie je ként belangrijker dan wat je kunt. Kaag is hiervan een veelzeggend voorbeeld, maar zo zitten er legio op allerlei cruciale posten. Tot de juiste inner circle behoren is het criterium.
Waarbij écht kundige, welbespraakte en kritische mensen er uit gewerkt worden of genegeerd. Omdát ze kritisch zijn, verstand van zaken hebben, of bij een ‘verkeerde’ partij horen.
Het rariteitenkabinet mét hun controlled opposition vriendjes (kwezel van GL en het uilskuiken) zijn zo bang voor echt staatsmanschap, want die kan hen ontmaskeren, zodat ze die bij voorbaat al tot vijand benoemen in plaats van hun kennis en kunde te benutten voor NL.

Wil
Wil
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Vraag je vandaag de dag wel af…..overal lijken seniele figuren president te worden….mmmm weinig toekomstvisie dus (stropoppen handel )
Een land met visie gaat verjongen en niet verouderen zoals in o.a amerika…
Ook hier grote geld zal wel even zeggen wie er op dat pluche mag zitten….democratie is al lang een “verschoten”tijd.
Money talks and bullshit walks

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Hopelijk kunnen de Republicainen al die linkse onzin stoppen die ons nu bereikt. Terug naar normale wereld al zal de EU weer genoeg tegensputteren.

Theo Prinse
Theo Prinse
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Jan. Alle 435 zetels in Congress worden herkozen maar slechts 34 van de 100 senate seats. De senaat wordt in 6 jaar herkozen met resp. 33, 33 en 34 classed zetels. A.s tuesday worden er 20 republicans senate seats en 14 democrat senate seats herkozen.
Op 7 januari 2021 kozen slechts 8 van de bijna 50 republican senators voor President Trump maar de overige 42 republicans in name only republicans onder leiding van Mitch McConnell kozen voor de election fraudeur Biden.
Als a.s dinsdag alle 20 republkeinse zetels naar pro Trump patriot senators gaan en zelfs als ook de 14 democrat senate seats naar pro Trump patriots gaan … dan nog hebben de overige 34 democrat senators en 30 rino republicans een ruime meerderheid TEGEN president Trump.
https://www.nytimes.com/interactive/2021/01/07/us/elections/electoral-college-biden-objectors.html
Het is de Amerikaanse milieu fascist John Kerry die achter de schermen de hele westerse wereld economie de afgrond instuurt gesteund door Europees commissaris voor European Green Deal Frans Timmermans en zijn kabinetschef Diederik Samsom.
Daar anticipeert de Chinese Communistische partij op om sneller de westerse economie over te nemen en daar profiteren OPEC en Rusland zodanig van dat zij de ondergang ongewild faciliteren en hun BRICS gaan uitbreiden

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij het niet zoveel uit of Biden nou wel of niet dement is. Hij is een stroman die doet zoals hem verteld wordt.

E. Mulder
E. Mulder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed geschreven artikel. Hoop dat de republikeinen een overgrote meerderheid gaan krijgen in zowel Huis van Afgevaardigden als de Senaat. Technisch gezien zou dat dan het einde van de regering Biden betekenen en zouden er nieuwe algemene verkiezingen moeten komen. Dan zou inderdaad Ron DeSantis een goede opvolger zijn. Zeg niet dat Trump de beste president ooit geweest is, maar heeft in eerste instantie Amerika wel weer op de kaart gezet. Ging daarbij wel als een olifant door de porselein kast, maar dat kwam omdat hij een zakenman is en geen politicus. Volg in ieder geval de komende verkiezingen op de voet.

p.
p.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat je toch iets over het hoofd ziet, Jan. Namelijk dat jouw maatstaf voor wanneer Biden nog ‘iets van zijn presidentschap’ gemaakt heeft, een heel andere is dan Bidens eigen maatstaf.
M.a.w.: je vergeet de intrinsieke motieven die Biden heeft om te doen wat hij doet. Dat zijn denk ik minimaal deze 2:
1. het leverde én levert hem nog steeds deze machtspositie en bijbehorend aanzien op. De naam Biden is groot geworden en dát is in Joe Bidens leven het allerbelangrijkste. Biden is qua karakter een grote opschepper en blaaskaak.
2. Hij gelooft zelf deels in zijn ‘beleid’. Voor zover je bij Biden van diepgang kunt spreken, is hij in de kern overtuigd in vele opzichten het goede na te streven. Ik geef onmiddellijk toe, bij een andere politiek wind zal hij direct meewaaien want hij is óók een windvaan (mijn punt 1 is niet voor niets punt 1). Maar nu is het zoals het is. Komt bij dat het huidige beleid een stevig ‘punishment’ element in zich heeft (nl. van het plebs dat hij feitelijk veracht zoals vrijwel alle leden van machthebbende elites), en ook dat past uitstekend bij het karakter van deze bully met zijn grote mond.

Max Staudt
Max Staudt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Redelijke samenwerking is in de Trump-jaren door de Democraten en de Republikeinse never-Trumpers consequent gesaboteerd. Het is bijzonder naïef te veronderstellen dat tegemoetkomendheid aan Biden(’s handlers) in de verdere toekomst in omgekeerde richting ook te verwachten zal zijn voor een president Trump of een Trumpiaan-post-Trump. M.a.w. zulke ‘redelijkheid’ is in werkelijkheid onrealistisch, is capitulatie voor de linkse intimidatie, verkiezingsvervalsing en -fraude, afschaffing van de rechtsstaat, open grenzen, Soros-justitie enz. De enige hoop is de Democraten net zo genadeloos het leven onmogelijk te maken als zij het Trump, zijn strijdbaarste en slimste medestanders en de ‘deplorables’ deden en doen: onderzoek na onderzoek na onderzoek van het congres; impeachment op impeachment voor Biden, Harris, Mayorkas, Garland; blokkeren en traineren waar het maar even kan. Dan, onder een hopelijk Republikeins presidentschap, grondige zuivering van de FBI en van het DOJ van de elementen die justitie gepolitiseerd hebben. En alsnog, maar nu door 2016-2020 gewaarschuwd voor de diepte van de corruptie, ‘draining the swamp’. Langs die lijnen is er, bijvoorbeeld met 12 jaar De Santis (eerst als VP onder Trump, dan twee presidentstermijnen), wellicht iets te redden van dát Amerika dat ons bevrijd heeft. Al het andere zal als zwaktebod gretig verwelkomd worden – een zwakte die later zal worden afgestraft.

21
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x