De hoogste tijd om bevoegdheden uit Brussel terug te halen

Nederland moet eigen positie bepalen in EU

Titelfoto bij artikel Jan gajentaan OpinieZ De hoogste tijd om bevoegdheden uit Brussel terug te halen

Foto:

Afgelopen dinsdag was er een interessante uitzending van omroep Ongehoord Nederland (ON) over de EU, met Europarlementariër Gerolf Annemans als gast. OpinieZ-columnist Jan Gajentaan had ook een inbreng in het gesprek. Hij pleitte voor het Deense model: wel in de EU en de interne markt blijven, maar de bevoegdheden op het vlak van immigratie en monetaire aangelegenheden terughalen naar Nederland. Jan Gajentaan licht zijn standpunt toe.

Steeds méér EU, in plaats van minder

De ON-uitzending draaide om de vraag hoe de EU heeft gereageerd op de Brexit. In plaats van de EU te flexibiliseren – wat de logische reactie was geweest op de reële onvrede van de Britten – werd (en wordt!) juist aangestuurd op nog méér integratie en bevoegdheden voor de EU. Zoals ik aangaf in het begin van de uitzending, misbruikt de EU elke crisis – ook de crises die ze zelf veroorzaken – om meer bevoegdheden te eisen. Studiogast Gerolf Annemans ging uitgebreid in op de materie en deed dat op deskundige wijze.

Zelf pleitte ik in de uitzending voor het Deense model: essentiële bevoegdheden op het vlak van immigratie, handel en financiële aangelegenheden terughalen. In het gesprekje, dat ik vooraf met de redactie had, kon ik daar wat uitgebreider op ingaan. Begrijpelijkerwijs heeft dat de uitzending niet gehaald omdat die gefocust was op het gesprek met Annemans, maar in dit artikel wil ik graag een en ander toelichten.

 

Kan de EU hervormd worden?

Na mijn pleidooi voor het Deense model ging de uitzending verder over de vraag of de EU wel hervormd kan worden. Terecht werd erop gewezen dat er ontwikkelingen gaande zijn, zoals de beperking van het vetorecht, uitbreiding van bevoegdheden van Brussel, et cetera, die hervorming juist moeilijker maken.

In het zoomgesprek met de redactie was ik juist op dit punt wat uitgebreider ingegaan. Mijn stelling was dat de EU inderdaad niet hervormd kan worden en in ieder geval niet door Nederland. Net zoals Nederland naïef en hoogmoedig was toen Kok en Lubbers zich voor het karretje van EC-voorzitter Jacques Delors lieten spannen bij de vorming van de eurozone in de periode 1990–1992, zou het naïef en hoogmoedig zijn om nu te denken dat Nederland bij machte is de EU te hervormen in een meer decentrale richting. Macron en Scholz gaan daarover; Rutte staat erbij op de foto voor de leuk.

 

Derde weg: het Deense model

Al heel lang pleit ik in mijn stukken voor een derde weg oftewel het Deense model. Wel in de EU blijven, met name vanwege de interne markt die Nederland veel welvaart heeft gebracht. Maar niet verder gaan op de weg van de ever closer union; juist bevoegdheden terughalen, naar het voorbeeld van de Denen. De Denen hebben die uitzonderingspositie al begin jaren negentig bedongen en waren toen dus beter bij de les dan het zichzelf overschattende Nederland.

Dat betekent dus dat Nederland zal moeten knokken voor die derde weg, om in navolging van de Denen meer zeggenschap te krijgen over ons eigen immigratie- en asielbeleid. Ook zal er een einde moeten komen aan het eindeloos geld bijpassen voor de zichzelf diep in de schulden stekende zuidelijke lidstaten, die niet goed met de euro overweg kunnen. Echter, van de Rutte-Kaag coalitie hoeven we op dit punt helemaal niets te verwachten. Die moet dus ten val worden gebracht en wel zo snel mogelijk!

 

EU-Coronafonds

Het Coronafonds van de EU was weer een mooi voorbeeld van hoe we in de maling worden genomen. Ursula von der Leyen en Sigrid Kaag maakten mooie sier met de 4,7 miljard euro, die Nederland in dit kader mag besteden aan allerlei ‘klimaat’-dingetjes. Maar in dit door leningen gefinancierde fonds zullen we uiteindelijk het tienvoudige moeten ophoesten. Is dat goed rentmeesterschap tegenover onze toekomstige generaties? Ik dacht het niet! En nu gaan er alweer stemmen op voor een EU-energiefonds, om Nederland en Duitsland nog maar eens een keer te plukken.

 

Nexit panacee voor alle kwalen?

Is nu de Nexit de panacee voor al deze kwalen, zoals sommigen denken? In mijn gesprek met de redactie van Ongehoord Nederland noemde ik het stikstofdossier als voorbeeld van een materie, waarbij de fout toch echt bij Nederland zelf ligt. Jaren geleden hebben van het pad geraakte ambtenaren in Den Haag, waarschijnlijk onder druk van milieuactivisten, de meest idiote stikstofregels bedacht, in combinatie met een veelheid aan beschermde natuurgebiedjes. De regering heeft dat zonder stil te staan bij de gevolgen doorgespeeld aan de EU, die nu handhaving eist. En voor de rechterlijke macht geldt hetzelfde.

Rutte en Kaag voelen zichzelf véél te goed om het stikstofdossier nog eens aan te kaarten bij de EU. In het rapport Remkes wordt die mogelijkheid niet eens genoemd, blijkt uit de analyse van OpinieZ-collega Rutger van den Noort.

Waar zit dan de fout, bij de EU of bij de Nederlandse regering? Ik denk in dit geval vooral bij de laatste, want in geen enkel EU-land wordt zo’n krankzinnig stikstofbeleid gevoerd als in Nederland, waar honderden  gezonde boerenbedrijven moeten wijken om een Brabantse zandgrond te beschermen.

 

Dubbele route

Vandaar mijn pleidooi – erg kort weergegeven in de uitzending van Ongehoord Nederland – om twee wegen te bewandelen. Enerzijds moeten we met alle mogelijke middelen proberen eindelijk weer een regering in Nederland aan te stellen die met gezond verstand te werk gaat, in plaats van allerlei ambtenarenhobby’s uit te oefenen. Anderzijds bevoegdheden terughalen van de EU, met name op het vlak van immigratie.

Het financieren van tekorten in Zuid-Europa of Oost-Europa, daar moeten we gewoon mee ophouden. Laten Duitsland en Frankrijk dat maar doen, als ze zich daartoe geroepen voelen. Laat onderstaande motie een begin zijn!

Pas als de EU Nederland met macht gaat dwingen de huidige schadelijke koers voort te zetten en ons op alle mogelijke manieren blijft plukken, is wat mij betreft een Nexit aan de orde. Maar ik zou eerst eens willen zien wat er gebeurt, als we eindelijk een Nederlandse  regering hebben die zich assertief toont in Brussel!

 

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
17 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Een Deens model of een Nexit lost niets op, omdat het aan de huidige constructie van de EU niets verandert. Het zou alleen maar de verhoudingen complexer maken.
We zouden terug moeten naar de EEG, waarin de beslissingen worden genomen door een raad van ministers, één minister uit elk land.
Dan is de EU-president, het EU parlement overbodig.
De politici op EU niveau hebben gewoon geen boodschap aan individuele landen, die denken globalistisch-internationaal, dat is de bron van de ellende.
Hun doel is het inrichten van een politieke unie naar Amerikaans model.
Dat is een heel andere doelstelling dan economische en bestuurlijke samenwerking.
Een Deens model lost niets op omdat er dan een EU blijft bestaan die in de overige landen allerlei maatregelen treft waar ook Denemarken dan toch indirect mee te maken krijgt. Hetzelfde geldt voor een Nexit.
Hopelijk ontstaat er een situatie waarin een meerderheid van de lidstaten inziet dat de huidige EU meer problemen veroorzaakt dan dat het oplost.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het probleem is het machtsdenken van individuen in een organisatie als de EU. Een organisatie als de EU, is ook een doodlopende weg. Zeker als er meerdere landen zich bij aansluiten.
We moeten gewoon wachten tot de boel instort. Aan een constructie als de EU valt niet makkelijk te sleutelen. Bovendien wordt de constructie steeds gecompliceerder, dan is het wachten op de problemen.
Heb zo het idee dat het nu sneller gaat dan we denken.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Een ernstige constructiefout is het politieke beleid van de ECB in het voordeel van bepaalde landen.
De ECB mag geen politiek beleid voeren. Alleen een economisch beleid.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik vraag me af in hoeverre de ECB de rente nog kan opdrijven voordat Italië in gaat storten, terwijl de rest van de EU kreunt en steunt over de inflatie.
De grap is dat je de mainstream media daar totaal niet over hoort.

wapp05095@gmail.com
wapp05095@gmail.com
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het opdrijven van de rente is er enkel voor bedoeld de “gezonde”economie verder naar de mallemoer te helpen. Uncle sam is daar heel blij mee, met de verkoop LNG….europa schiet zichzelf wederom in de voet
De zuidelijke landen zien dit gewoon als….wij horen bij europa…

Vraag mij af …wie/ wat is de volgende melkkoe…….boeren moeten stoppen…op grond waarvan
Ons land kan zichzelf voorzien in bijna alles wat er nodig is…..

wapp05095@gmail.com
wapp05095@gmail.com
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Was het maar zo “makkelijk”….centrale banken zijn er niet voor u of mij, zoals door u aangegeven.

Feit is dat de centrale banken bewust met monetair beleid de boel naar de “bliksem” hebben geholpen. Als je dit gegeven gaat spiegelen… zul je zien dat de multinationals en overheid de winnende partij zijn, immers o.a btw en omzetbelasting zijn de inkomstenbron van de overheid.

Een miljarden uitgave komt dus uit eigen zak…..iets van sigaren

Op zich is daar natuurlijk niks mis mee….wel de manier hoe dit tot realisatie komt, multinationals maken dankbaar “misbruik” van de regeltjes die nederland gebruikt…of toestaat.

Kunt mij niet wijsmaken dat de centrale bank het fiatgeld is blijven printen om de economie te “redden” en dan daarna zegt ; we hebben deze inflatie niet zien aankomen. Ecb is een ziekelijk orgaan

Een gestuurd inflatiecijfer is nooit goed geweest… mede daarom zitten we nu in de ellende.
Alhoewel de vvd nagenoeg alles kapot gemaakt heeft door het privatiseren……hier kun je dus zien dat marktwerking niet werkt.

Iedere privaat sector zou niet in de reguliere sector mogen zitten….

Bij een negatieve rente is er never sprake van een goed draaiende economie, iedere econoom weet dat

Ik…..mocht er toch vanuit kunnen gaan dat er bij een centrale bank ook “goede economen “aan het werk zijn………een studie economie is tegenwoordig eigenlijk “liegen over de cijfers”

De rente waar je over spreekt ( andere post) is het ultieme wapen om nog verder naar de kelder te zinken…..dit is dus waar de 2de slaapkamer naar toe gaat.
Inflatie is welkom bij de overheid……de ultieme manier om van je schulden af te komen…….resultaat zal een loonspiraal zijn

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Bij kritiek op de EU reageert deze niet door verzoeken te honoreren maar in tegenstelling door de schroeven nog verder aan te draaien. De door enkelen aangegeven koers moet en zal doorgezet worden voor elke prijs wat laat zien dat de unie niet meer op democratische beginselen gebaseerd is. Dwang boven vrijheid moet het doel waarborgen. Dat is een zwakke punt die aangeeft dat de unie met al haar expansie aan haar eigen einde werkt. Nederland als altijd de beste jongetje uit de klas heeft verzuimd om eigen gewicht te laten gelden zoals de Britten en de Denen hebben gedaan met opt outs en bleven als gekke Henkie met de gebakken peren zitten zonder enige inspraak maar met de grootste bijdrage. Het is de hoogste tijd dat dit teruggedraaid wordt. Waar wil is is een weg maar eerst moet dit
kwakkel kabinet vallen.

Roberto
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Helemaal mee eens, maar de EU is nooit een democratie geweest. Het is een dictatuur en die kant wil de kartelregering met D’66 voorop maar al te graag naar toe : een dictatoriale en totalitaire samenleving. Een soort DDR 2.0, een ‘samenleving’ die het grootste gedeelte van Nederland helemaal niet wil. En ja de motie is aangenomen, maar in hoeverre houdt de ‘regering’ zich aan deze motie als er straks in de EU achterkamertjes weer een steunfonds uit de grond wordt gestamd?? Het Deense model is geen oplossing en trouwens Denemarken heeft z’n eigen munt nog en heeft niet de verplichting om over te stappen op de Euro. Met het Deense model zit je nog steeds in de EU en als er in Nederland weer een linkse regering komt dan wordt er weer soevereiniteit ingeleverd en verdragen met de ogen dicht getekend. Overigens zijn er meerdere EU landen die niet in de Euro zitten, maar WEL!!!! verplicht is om over te stappen op de Euro. Nou als ik die landen advies mag geven : DOE HET NIET!!!!! ga NIET in op die EU eis. De Euro is mislukt en is uitgedraaid op een illusie net al de EU overigens. Met een NEXIT ben je in 1 klap af van al die aparte EU regelingen en verdragen.

WappieSnappie
WappieSnappie
11 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Roberto

Zodra er een goede regering in nederland is, wordt het referendum en nog veel meer nieuwe regels aangenomen. Opdat dit wat er nu gebeurt nooit meer zal plaatsvinden. De regering dient de bevolking en niet andersom.
De eu hoopt op Amerika als bondgenoot maar dat is een wrong bet.
De sukkelbrigade in den haag en Brussel mogen wat mij betreft per direct opdonderen. Het is ronduit belachelijk en destructief beleid, dat geen happy end heeft voor de bevolking.

Els Schwencke
Els Schwencke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekende analyse! Ik vond de uitzending van ON ook uitstekend en ga hem om die reden terugzien

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Met name de afsluiting, een regering die de belangen van Nederland boven die van de EU stelt. Wat m.u.v. Duitsland, dat gebukt gaat onder een links mismanagement in elk EU land ook de norm is. Als je netto betaler bent kan je ook je betalingen eens stop zetten om het gedrocht in Brussel tot de orde te roepen.

Maar goed, voor die tijd is er niet alleen een andere regering nodig, maar ook een grote schoonmaak in de hogere lagen van de ambtenarrij. Ik voor mij opteer voor een economische crisis in de heb-ik-me-jou-daar-klasse. Zodra het geld op is voor allerhande linkse hobby’s en we hebben de bedrijven weer nodig om geld te verdienen liggen de kaarten anders.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, met een duidelijk onderbouwde vraag en ditmaal geen politieke oplossingssuggestie (die me in vorige artikelen een aantal keer deed afhaken). Jan, je bent goed in het openen van het debat, beter dan in het trekken van conclusies!

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom denken mensen toch steeds dat overheden gaan doen wat zij graag willen? Hebben ze je wel eens wat gevraagd? Nee, nooit. Doen ze dan soms wat er in hun verkiezingsprogramma staat? Nee, ook niet. Daar moet tijdens de formatie eerst over onderhandeld worden en vervolgens komt het onder internationale druk te staan van de EU, de NAVO en andere globalistische machtsblokken. En dat is aangenomen dat verkiezingen eerlijk verlopen, waar inmiddels de nodige vraagtekens bij geplaatst mogen worden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk denk, ik dat als de EU ter ziele is, dat we dat 2 maanden later via de mainstream media mogen vernemen

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dear mister Nigel Farage ….. HELP US!? S.OS.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Vanochtend gelezen dat Vollenbroek alweer een rechtszaak aan het voorbereiden is om de ‘stikstofdatum’ afgedwongen naar 2025 te vervroegen.
Op kosten van de belastingbetaler!
We kunnen deze farce van activistenbestuur alleen maar stoppen als we massaal, met miljoenen, de straten opgaan en niet stoppen vóór dit rariteitenkabinet met hun activistische ramptenarren opstappen.

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Jan,

Dit argument hebben we je hier vaker uiteen zien zetten, en daar valt het nodige voor te zeggen. Trouwens nog gefeliciteerd met het ON-optreden, wat dan meteen wel het pak spijkers voor de doodskist is.

Alles wat te maken heeft met het omroepinitiatief van de heer Karstens is tot nader order tot (proto) fascistisch, populistisch, alt/fout rechts, vies, lelijk, etc. bestempeld. Terecht of onrecht, daar begint de victorie niet.

En dat is een probleem dat we ook hebben met Donnie T, Nigel Farage en Brexit-vrienden (incl. ene Boris J.), Baudet en andere vaderlanders. Op zich de nodige pluspunten, maar allemaal toch deels problematisch met iets wat we voor het gemak maar ‘de waarheid’ zullen noemen.

Dat we met scheepsladingen tweede garnituur opgescheept zitten in Den Haag en Brussel is evenwel een feit. Het zijn allemaal muisjes die machtig stampen naast de olifanten in het bos en zich wellicht ook zijn gaan identificeren als olifant (genetisch volgens mij ook een bepaalde verwantschap). Die gaan uit zichzelf geen plaats maken.

Met een paar simpele ingrepen zijn dingen wat aan het wiebelen te krijgen, maar dan moet je wel willen. En daar ontbreekt het over de volle breedte aan. Onkunde, afgekochte belangen, eigen hang-ups, wie zal het zeggen ..

We zouden kunnen beginnen met een warm verzoek aan het VK om er gezellig weer bij te komen, waarbij dan (natuurlijk) ruimte wordt gegeven aan de Britse issues. Kort doordenkertje waar we dan uit komen met die ‘ever closer union’.

Ander dingetje is dat ze – naar verluidt – in Italië en Frankrijk een stuk minder inflatie hebben dan wij – en d’n Diets – met onze double digit hyperinflatie. Wie zou gaan winnen? Misschien ook maar eens een dingetje van maken.

17
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x