Nederland en de EU: tijd voor de derde weg

Brussel bemoeit zich nu ook met hypotheekrente-aftrek

Wat beoogt Nederland met de EU? Een geïntegreerde Europese superstaat of een samenwerking van gelijkgestemde landen? Deze week laat Brussel zich weer zien van de meest bemoeizuchtige kant. Wil Nederland aanspraak maken op de toebedeelde zes miljard euro uit het Coronafonds – we betalen het driedubbele aan aflossing en rente uit solidariteit met het Zuiden – dan moet van de EU een einde komen aan hypotheekrenteafrek en zelfstandigenaftrek. Jan Gajentaan vindt dat het tijd is om andere wegen te bewandelen.

 

Hypotheekrenteaftrek

Daarmee wil ik niet de hypotheekrenteaftrek voor heilig verklaren. Als wij daar zelf aan toe zijn, kun je een andere systematiek bedenken. Maar het is niet aan de Brusselse bureaucraten om dat dwingend op te leggen. De reden dat in Nederland de huizenprijzen exploderen, heeft meer te maken met de extreem lage rente die nodig is om de eurozone overeind te houden, dan met de hypotheekrenteaftrek.

 

Eurobonds

Wat moeten wij trouwens met dat Coronafonds? Het is een opstapje naar permanente eurobonds en een manier om de permanente EU-transferunie en superstaat verder uit te bouwen. Adriaan Schout van Clingendael heeft er in maart al voor gepleit er niet aan deel te nemen, omdat het een sluipende manier is om Europese integratie door te voeren. Het geld hebben we niet nodig. Nederland ontkomt er niet meer aan om ervoor te betalen, aangezien het Coronafonds al is geaccordeerd door ons parlement, maar laat dit dan de laatste keer zijn.

 

Verdrag van Maastricht

In december is het dertig jaar geleden dat de Europese leiders, onder de bezielende leiding van de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, het Verdrag van Maastricht accordeerden. Enkele maanden later werd het verdrag officieel ondertekend. Daarmee was de EMU (Europese Monetaire Unie) een feit. Onze toenmalige minister van Financiën, Wim Kok, was persoonlijk bevriend met Delors en zag daarmee de wensdroom uitkomen die zij samen in de Europese vakbeweging al koesterden in de vroege jaren tachtig: een federaal Europa.

Premier Lubbers en minister Kok wilden in de aanloop naar het Verdrag van Maastricht zelfs nog verder gaan en er een volledige politieke unie van maken, maar dat ging zelfs de Duitsers en de Fransen destijds een stap te ver. In 2016 heb ik daar een stuk over geschreven.

 

EU-crisis

Inmiddels zijn we dertig jaar verder en hebben we een langdurige EU-crisis uitgezeten. De immigratie is al lang niet meer onder controle. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit in de jaren zeventig en tachtig ook al het geval was, maar toen was het nog onze eigen stupiditeit die ervoor zorgde dat een verstandig immigratiebeleid onbespreekbaar was. Nu hebben we in feite geen landsgrenzen meer en zetten we gehoorzaam de deur open als Brussel dat beveelt. Want de verschillende verdragen die zijn afgesloten na die van Maastricht (Amsterdam, Nice, Lissabon) hebben de verantwoordelijkheid voor asielbeleid en immigratie verschoven naar de communautaire zuil van de EU.

Maar is dat wel noodzakelijk? De Denen hebben destijds al een uitzondering bedongen, ze zitten niet in de eurozone en bepalen in hoge mate hun eigen immigratiebeleid. Ook de Oost-Europese landen trekken zich weinig aan van de asiel-oekazes uit Brussel. Waarom is Nederland altijd het braafste jongetje van de klas, de eerste om de asielcentra te openen en het chequeboek te trekken?

 

Derde weg

Ik heb destijds in een artikelenserie met OpinieZ collega-auteur Johannes Vervloed en prof. Lex Hoogduin, gepleit voor een derde weg, zowel op monetair vlak als wat betreft immigratie of klimaatbemoeienis. Zeg maar, de Deense route: we blijven in EU en interne markt, maar we stoppen met de transferunie en de immigratie- of klimaatdictaten uit Brussel.

Want vergis u niet, naast het Coronafonds moeten we straks nog veel meer dokken voor het GDIF (Green Deal Investment Fund) van Frans Timmermans. Gebaseerd op de volstrekt irreële doelstelling om de EU in 2050 ‘klimaatneutraal’ te laten worden, zeker als het huidige linkse taboe op kernenergie de dominante opvatting blijft onder de elites. Wat de facto inhoudt, dat we straks allemaal (behalve dan die elites) straatarm zijn.

 

Derde weg of Nexit?

Laten we die derde weg nu maar eens handen en voeten geven. Om te beginnen door af te zien van het aanvragen van steun uit dat Coronafonds. Er is een rechtse meerderheid van 81 zetels in de Tweede Kamer. Laten VVD en CDA tot inkeer komen en hun natte droom van een Europese superstaat laten varen. En laat mij volstrekt helder zijn: als Frankrijk en Duitsland ons land niet de ruimte geven om die derde weg, die “Deense route” te bewandelen, dan is er wat mij betreft maar één antwoord mogelijk: #Nexit.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

U pleit voor een situatie waarin we wel de lusten maar niet de lasten van de EU hebben. Welk weldenkend mens wil dat nu niet? Nou dat zijn de eurofielen, de idealisten en de globalisten. En laten die nu net stevig aan de macht zijn! Hopen dat CDA en VVD tot inkeer komen is een utopie. Mark R. is een notoire eurofiel en zijn trouwe handlanger Wopke H. volgt hem overal. Samen met Sigrid K. voeren zij binnen de provincie Nederland de dictaten van de supranationale instituties uit.

Een Nexit zou nog mooier zijn maar kampt met dezelfde onmogelijkheden als hierboven omschreven.

Nee de enige uitwegen die ons nog resten zijn: 1. Massale ontwaking van het Nederlandse volk (zie ik niet gebeuren), of 2. De totale ineenstorting van de EU, die kans acht ik een stuk groter. En hoe eerder hoe beter!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Dhr. Rutte heeft langere tijd geleden in een interview, na een bezoek aan de VN, gezegd dat hij met een opdracht en huiswerk terug was gekomen, en dat hij dat ging uitvoeren. Helaas kan ik ook na lang zoeken dat artikel niet meer vinden, denk dat ik het in een krant las.
Mijn vermoeden is, dat NL is uitgekozen als proeftuin (dixit ‘koploper’) voor allerhande WEF/VN/WHO/BBB/NGO gedoe. Klein land, slap polderbestuur met grote linkse invloeden, goed te manipuleren gemakzuchtig en deugminnend volk (you Dutch are so broadminded your brains fall out).
Lijkt me helemaal niet zo’n vreemde gedachte.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Daar staat mij ook iets van bij, volgens mij na een meeting met Kofi Annan. NL zou inderdaad een ideale proeftuin zijn.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Er komen daarom ook zo heel, heel, heel veel vriendjes en vriendinnetjes van Annan naar Nederland, om uit onze honingpot te snoepen.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Jammer dat wij geen bijenvolk zijn, dat zou de honingpot namelijk verdedigen.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door De Dertiende
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Zoek ook eens op TriStateCity, kijk wie daar allemaal aan meedoen. Dan weet je genoeg.
Alleen emigreren zal ons kunnen redden. Helaas is niet iedereen in die gelegenheid.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

NL als een geschikte proef locatie met daarvoor geschikte bevolking. “You Dutch are so broadminded your brains fall out”, perfect verwoord.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom kiezen wij niet dezelfde oplossing als Noorwegen, Zwitserland, Ijsland en het Verenigd Koninkrijk: de EU verlaten en een regeling treffen die EER(Europ. Econ. Ruimte) heet.
Nederland heeft dan wel de voordelen van vrij vervoer van personen en goederen, maar neemt niet deel aan de ambtelijke geldsmijterij in Brussel en het herverdelingscircus van Eu fondsen.
Dat zijn beide dingen waar de gewone man niets aan heeft, maar waar alleen de elite voordelen uit haalt – en dat is uiteraard de reden waarom de elite zo graag meedoet met de grote landen Duitsland en Frankrijk.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Andre
Bert Panhuise
Bert Panhuise
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Helemaal mee eens. En het zogenaamde Coronafonds is een oud plan van Merkel en Macron van ver vóór het coronatijdperk. Macron schaamde zich niet om dit gewoon te vertellen in een korte toespraak op 21 juni 2020 direkt na de ondertekening van dit fonds: Zie: (Nederlands ondertiteld) https://www.youtube.com/watch?v=RZIOSpXofdY

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geloof helemaal niets van een eis vanuit de EU. Hoezeer ik ook wens dat we er uit stappen.
Het komt veel te toevallig heel toevallig heel erg goed uit om een afspraak met burgers, nl de hypotheekrente aftrek, door te drammen en de handen in onschuld te wassen.
Zoals met zovele zaken.
De burger wordt stap voor stap onteigent.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Zou Mark R. de EU hebben ingefluisterd dat ze de afbouw van de hypotheekrenteaftrek als voorwaarde moeten stellen voor een uitkering uit het coronasteunfonds? Om in eigen land steun voor diezelfde afbouw te krijgen? Het begint er verdorie wel op te lijken. Hij is er sluw genoeg voor. Demissionair mijn derrière.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik ga er van uit.

Auke51
Auke51
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Helaas kunnen we deze beweging niet meer stoppen. Denemarken volgen zou de oplossing zijn maar dat wordt door de meerderheid in de kamer niet ondersteund. Waarom niet terwijl rechts wel de meerderheid heeft??

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

De persoonlijke rancune van dhr. Rutte tegen dhr. Wilders zal een samenwerking blijvend verhinderen. Terwijl de PVV inmiddels heel goede politici heeft.
Dhr. Rutte werkt dus liever samen met een partij als D66 die er duidelijk niet in de 1e plaats voor de Nederlander is, dan met rechts die veel meer overeenkomsten heeft met de VVD zoals die zou behoren te zijn, en wat de VVD de kiezers ook heeft voorgespiegeld.

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nexit liever vandaag dan morgen!Als je alles tegen elkaar zet hebben we alleen maar ingeleverd op alle fronten!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In Denemarken zijn ze veel slimmer dan hier en willen hun land behoeden voor dure en onhaalbare idealen in tegenstelling tot Nederland die zich hals over kop steeds verder in de ellende stort
alleen om de beste van de klas te zijn en anderen de les te lezen. Die anderen zullen uiteindelijk lachen terwijl wij verdrinken in onze tranen.

Binzrath
Binzrath
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk. Helemaal mee eens. Helaas houden VVD en CDA vast aan hun natte droom, gedwongen door drammers66, voor een Europees superstaat.
Nieuwe verkiezingen en Nexit dan maar.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Nee, geen nieuwe verkiezingen. Gewoon D66 exit en PVV er in. Die hebben inmiddels hele goede politici en dat is dan tenminste een kans om het beleid wat bij te sturen en af te rekenen met de gekte die momenteel de standaard is.

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Er is geen rechtse meerderheid van 81 zetels in de Tweede Kamer. De VVD is gewoon een linkse partij geworden en heeft de positie van de PvdA in het politiek spectrum overgenomen. Vandaar ook dat de PvdA tegenwoordig zo klein is.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed geschreven verhaal .
Het is tijd voor een nexit .
De eu heeft niks gebracht en zal ook nooit wat brengen.
Ik hoop dat er meer mensen nu wakker worden Brussel heeft zijn ware gezicht weer eens laten zien.
Ze hebben niks goeds in zin ze willen een totale overnamen.
Tijd om er uit te stappen.

Tijd om Rutte en wopke aan de kant te zetten
Dit zijn twee gevaarlijke hielelikers van Brussel.
Dit soort mensen had je vroeger ook in de oorlog .

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Kees
Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De exploderende huizenprijzen heeft slechts een klein beetje te maken met de lage rente.. Ook Gajentaan weet dondersgoed dat de overheid alsmaar het bedrag wat je mag lenen opschroeft en dat wordt dan ook gedekt door de NHG. Wat zeg ik, zelfs aflossingevrije hypotheken vallen volledig onder de NHG ! Kortom, gesubsidieerde huur via de bank en de prijzen moeten de lucht in want overheidsbeleid en clientelisme. Gajentaan weet dat de krankzinnige woningmarkt bewust beleid is. Ik vraag mij of Gajentaan het er mee eens is in het geval er een nieuwe crisis is op de huizenmarkt, dat dan de renteaftrek in zijn geheel verdwijnt, de belastingtarieven in op Box 1 omlaag en het afgelost deel van de hypotheek als bezit wordt belast.

Mij is niet duidelijk in dit artikel of enkel Brussel eisen stelt aan Nederland als het gaat om het corona fonds of dat aan alle landen specifieke eisen heeft gesteld.

En nee, ik ben de EU zat en ook de VN. Ik ben zelfs van mening dat mensen wel degelijk statenloos mogen worden als mensen bewust hun identiteitsbewijs vernietigen. Te gek voor dat je een nieuw paspoort krijgt als je hier mag blijven, zelfs als je het oude van het land waaruit je gevlucht bent gewoon hebt vernietigd zodat je niet teruggestuurd kan worden.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smid

Ehhm Jan, als voormalig erkend hypotheekadviseur moet ik je teleurstellen. Hypotheekrenteaftrek geldt alleen bij een annuïtair af te lossen hypotheek en bij de lage rente wordt de leenmogelijkheid ook sterk beperkt. Probeer maar: https://www.hypotheker.nl/zelf-berekenen/hoeveel-kan-ik-lenen/calculator/

Stijgende woningprijzen hebben deels te maken met het gegeven dat beide partners werken en dat er hoegenaamd geen (betaalbare) huurwoningen zijn.

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Waarom is het nodig dat de NHG dan stijgt. , die snapi ik niet. Mijn idee is juist om het risico van wanbetaling geheel bij de huiseigenaar te leggen en niet bij de belastingbetaler. Immers, de NHG is slechter gekapitaliseerd dan een gemiddeld hedgefund. Nog sreeds.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smid

Als je NHG op het oude niveau laat kan je dat net zo goed opheffen; je kunt er dan geen woning meer mee financieren. Bovendien, bij NHG is er ook een aflossingsverplichting op de hypotheek, waardoor ook bij een waardedaling van de woning de schade is te overzien. Het risico dat er moet worden bijgesprongen bestaat in de eerste 5 jaar.
Zie dit schema. https://www.berekenhet.nl/wonen-en-hypotheek/annuiteit.html#calctop

Dit gaat over een hypotheekbedrag van € 300.000 ,= en na 60 maanden is dat gedaald tot ruim € 260.000 ,= De koper betaalt 0,7% over het hypotheekbedrag, wat in dit geval dus een premie is voor een verzekering tegen verlies bij gedwongen verkoop. Een premie van € 2.100 ,= die in de eerstkomende 5 jaar een bedrag van ca. € 40.000 ,= aflopend moet afdekken.
Je kunt toch niet stellen dat je hiermee dit probleem op het bord van de belastingbetaler legt.

Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

NHG behoeft niet te worden opgeheven maar mensen moeten steeds meer eigen geld erin steken. En de rente blijft laag en de bank heeft minder risico. U vindt het wel bon ton om met een NHG een piramidel te bewerkstelligen dat huizenmarkt wordt genoemd Ook met een NHG is er uiteraard een aflosverplichting maar dat was niet het geval toen de aflossingsvrije hypotheken zijn intrede deed. En zelfs die vielen onder de NHG !

En bedenkt ook dat de banken zijn gered vanwege de spaarder maar ook om de rente laag te houden. En mij gaat het om de verplichting. Een premie van eenmalig 2100 is echt te laag als er een fikse waardedaling plaatsvindt.

Roberto
Roberto
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Ik wou daar even op inhaken : hypotheekrente aftrek is een voordeeltje voor de huizen koper. Voor een annuïteit hypotheek heb je er alleen voordeel aan in het begin van de looptijd. Je betaald eerst meer rente dan aflossing. Maar na het kantel punt ga je steeds meer aflossen dan dat je rente betaald en heb je nagenoeg niks meer aan de hypotheekrente aftrek want die wordt steeds lager. Vandaag de dag is de hypotheekrente vrij laag dat het voor andere hypotheekvormen ook nagenoeg geen voordeel meer heeft. Maar ooit gaat de rente weer stijgen en dan stijgt ook het voordeel uitgezonderd voor degenen met een annuïteit hypotheek zoals ik. Tegenwoordig is een koophuis de 2e melkkoe van de regering als het gaat om de WOZ waarde en nu wil de DNB belasting over de overwaarde van het huis invoeren. Vroeger zei men ja je moet een huis kopen want dan heb je belasting voordeel (wat ik overigens nooit heb gehad) Tegenwoordig met de stijgende WOZ waarde en de steeds hogere OZB belasting maakt het in feite niet meer uit of je een huis koopt of huurt en dreigt een koophuis steeds meer uit te lopen op een illusie. Onderwerp : ik hoop in dit geval dat de ‘regering’ dit keer eens niet de oren laat hangen naar Brussel. Feit is dat Nederland zo snel mogelijk uit die schuldenunie (EU) gaat. De kosten gaan steeds meer omhoog en de opbrengsten gaan steeds meer omlaag. De Euro en EU is een illusie voor Nederland.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als wij leiders hadden met ruggengraat, niet het zootje kwakzalvers wat hier nu voor lijders moet doorgaan zouden we gewoon stoppen met afdrachten aan de EU totdat de EU haar excuus maakt voor haar bemoeizucht en die 6 miljard aan ons land verdubbelt.
uiteindelijk hebben wij niet het geld nodig van de EU, maar heeft de EU ons geld nodig. En met een duidelijk statement kijken die Eurocraten wel 2x uit voor ze eisen gaan stellen.
Wie betaalt bepaalt, nietwaar?

Onszelf een beetje laten schofferen door die Brusselse leeglopers…..

Dat lijkt me beter dan die 3e optie, want die optie gaat de EU dus nooit toestaan.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Blijkbaar zijn er nog altijd mensen die menen dat VVD, CDA, PvdA en D66 de totale Europese eenwording niet voorstaan als opmaat naar de wereldstad en dat zij eventueel overreden kunnen worden tot enkel economische samenwerking binnen Europa. Heb je daar een EU voor nodig? De vraag stellen is hem beantwoorden. Dan weet je meteen waarom de belangrijkste politieke partijen niet in de markt zijn voor je tussenoplossing.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Zoek eens op ‘TriStateCity’ . Met name D66 ziet dit als gewenst. Eén grote stad met miljoenen kleurgemengde loonslaven opgehokt in torenflats met, ook weer iD66, geen eigen keuken of balkon of wasmachine. Letterlijk gedwongen samenhokken en onderling vechten om de toegeworpen kruimels die de schaarste, die men gaat creëren middels het verdwijnen van boeren, zal veroorzaken.

r.maassen
r.maassen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens. Stoppen voor we verder de afgrond in worden geholpen..

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland en de EU is als de muis en de olifant die over een brug lopen en de muis d tegen de olifant zegt, wat stampen we lekker, hè?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wij hebben geen rechtse partijen die voor rechts gaan. Linkse partijen zelf kwijnen weg maar de linkse geest zegeviert via de rechtse politiek correcte partijen. Over de Deense aanpak kunnen wij alleen maar dromen. De groeiende massa-immigratie en uit de pan rijzende klimaatbestrijding gaan het land financieel en cultureel vernietigen. Steeds meer groepen komen tegenover elkaar te staan in deze LAT relatie en het wordt onleefbaar. Het land valt uiteen en geen regering die het lukt
om een geheel van te maken. Wel is het zo dat hoe strakker de teugels worden aangespannen in Brussel hoe eerder de EU project uit elkaar spat. De jarenlange linkse propaganda heeft haar werk gedaan en alleen via de lege portemonnee worden de mensen wakker.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Ni28
Jan Smid
Jan Smid
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De EU spat ook nog om een andere reden uit elkaar: landen die enkel kunnen overleven met een lage rente presteren toch nog ondermaats, zelfs na die 750 miljard die erin wordt gepompt en waar we gezamelijk garant voor staan want eurobonds. Zie tabel TARGET II

https://sdw.ecb.europa.eu/reports.do?node=1000004859

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smid

Ja, eigenlijk moeten die landen eeuwig onderhouden worden zolang de gemeenschappelijke valuta bestaat. Daarom willen de Visegead landen niet meedoen op Slowakije na. Die willen ook geen kasten naast de lusten.

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x