Nederlaag Macron: tijd voor Plan B in de EU
Minder draagvlak voor federale unie

Titelfoto: Emmanuel Macron, publicatie onder copyright Europese Unie.
De grote roerganger van een federale EU, de Franse president Emmanuel Macron, heeft een gevoelige nederlaag geleden bij de parlementsverkiezingen afgelopen zondag. Met nog maar 245 zetels in het parlement komt Macron er bijna 50 tekort voor de absolute meerderheid. Het zal dus neerkomen op een cohabitation met één of meer oppositiepartijen. Geen van die partijen loopt warm voor een federale EU. Jan Gajentaan analyseert de nabije toekomst van de EU, zonder sterk Frans-Duits koppel.
Cohabitation
Met de nu grootste oppositiepartij in Frankrijk, het Rassemblement National van Marine Le Pen met 89 zetels, zal Macron geen zaken willen doen. Met de linksradicale La France Insoumise van Mélenchon, die er 81 haalde, evenmin. Mélenchon wil het minimumloon en de pensioenen met 500 euro per maand verhogen en de pensioenleeftijd verlagen tot zestig jaar. Totale kosten, volgens de Parijse denktank Montaigne: 300 miljard euro. Zoveel geld heeft zelfs Macron niet!
De overige linkse partijen die onder de vlag van Mélenchon meededen, zijn te klein om Macron aan een meerderheid te helpen. Resteert de traditioneel rechtse Les Républicains, de partij van Sarkozy en wijlen Chirac. Ze haalden 61 zetels, net genoeg om Macron de meerderheid te verschaffen. Zij zijn weliswaar pro-EU, maar minder federaal ingesteld dan Macron. Ook pleiten zij voor een veel krachtiger immigratiestandpunt.
Een geruststellend idee: nu Macron zijn parlementaire meerderheid kwijt is en D66 in de peilingen gehalveerd, zal die grote stap richting federale EU er niet meer van komen. Al stond onze opperslijmbal Mark Rutte al klaar om ermee akkoord te gaan. 1/2
— Jan Gajentaan (@jangajentaan) June 20, 2022
Vleugellam
Nu Macron vleugellam is geworden, lijken de federale visioenen die nog beleden werden bij the Conference on the Future of Europe verder weg dan ooit. Hooguit is de noodzaak voor militaire samenwerking groter geworden, door de Russische agressie tegen Oekraïne. Maar de NATO lijkt daardoor onmisbaarder dan ooit; een autonome Europese defensie is voorlopig Träumerei. De nieuwe Duitse regering van Olaf Scholz heeft weliswaar een verdere federalisering van de EU in het regeerprogramma staan, maar Scholz is nooit een echte federalist geweest; meer een Realpolitiker zoals zijn mentor Schröder. Ook de liberale minister van Financiën Lindner zal zijn bedenkingen hebben bij een federale EU, zeker nu de rentelasten oplopen door de inflatie en de kosten om de zuidelijke staten in de euro te houden astronomisch zullen worden.
🇪🇺 Conference on the Future of Europe approves radical overhaul of the EU: end of unanimity, abolishment of veto’s, launch of Joint Armed Forces of the Union, transnational lists and many other reforms.
📎 Guy Verhofstadt pic.twitter.com/IpL3fMRCt3
— Alejandro L.B. (@_alejandro_lopz) May 2, 2022
D66 en Volt zijn verzwakt
Ook in Nederland staan de voorstanders van een federale EU een stuk zwakker dan pakweg een half jaar geleden. Zowel D66 als het nog eurofielere broertje Volt hebben te kampen met een reeks aan schandalen. Daarbij komt dat het brute voornemen van de D66-top om de boerenstand in Nederland zo’n beetje te halveren om hun activistische stikstof-doelen te realiseren, tot grote weerstand leidt in de Nederlandse samenleving. Tegelijkertijd wil D66, net als de PvdA, een miljoen woningen bouwen om de bevolkingsgroei, die bijna uitsluitend tot stand komt door immigratie, te faciliteren. Alsof dat geen toename van stikstof en CO2 tot gevolg heeft!
Na #D66 komt nu ook #PvdA met rampzalige voorstel om 1 miljoen woningen erbij te bouwen. Juist #bevolkingsgroei is de grote bedreiging. We kunnen het niet aan. Zie ook de oproep van @DavidALifeFilm #DavidAttenborough . Nog meer file, virussen, overvol #OV #Onderwijs #Zorg #fail https://t.co/g6DG1PJ2xa
— Jacques Monasch (@JacquesMonasch) October 25, 2020
Verstandig verder
In 2019 publiceerden prof. Lex Hoogduin, diplomaat in ruste Johannes Vervloed en ondergetekende een serie artikelen over de EU en de euro: verstandig verder. Hierin hebben wij gepleit voor een meer decentrale, dus niet federale (hooguit confederale) EU of EG. Omdat we ons er rekenschap van gaven dat Nederland niet bij machte is Duitsland en Frankrijk van koers te doen veranderen, hebben we gepleit voor de “Deense” denkrichting: wel meedoen met de interne markt, maar immigratie terug claimen in het nationale domein. Zoals het oorspronkelijk was voorzien in het Verdrag van Maastricht.
Financiële grenzen aangeven
Ook hebben we er toen voor gepleit dat Nederland veel duidelijker zijn grenzen moet aangeven wat betreft de euro-transferunie. Nu het inflatiemonster is losgebroken en de ECB, in (late) navolging van de FED, in september de rente zal moeten verhogen, dreigen verschillende zuidelijke staten om te vallen en is de eurocrisis weer terug bij af. Tijd voor meer structurele oplossingen, of blijven we eeuwig voortmodderen, bij een oplopende en straks niet meer te betalen rekening voor de transferunie?
Toekomst euro
Ook als de euro blijft, het idee van een eenheidsmunt die voldoet voor álle Europese staten blijkt een fata morgana te zijn geweest. Er is veel politiek prestige mee gemoeid, maar laat men het goede voorbeeld van VVD-topper Hans Hoogervorst volgen en dit gewoon erkennen. Mogelijk zal de euro wel blijven, maar er zal een keus gemaakt moeten worden: of het wordt een Zuid-Europese munt en de noordelijke staten stappen eruit, of het wordt een Noord-Europese munt, maar dan kunnen de zuidelijke staten beter weer eigen munten invoeren. Als gemeenschappelijk betaalmiddel zou de euro dan gewoon kunnen blijven, maar niet als de rekeneenheid die voor alle Europese landen één rente- en wisselkoersbeleid bepaalt.
Oud-minister Hans Hoogervorst wil een debat over een vertrek uit de euro, schreef hij eerder dit jaar in EW. Een taboe blijkbaar, want in Den Haag werd gezwegen. Maar dat kantelt. https://t.co/VzCTcBG5b0
— EW (@ewmagazinenl) June 21, 2022
Winterslaap
De vraag is of, en zo ja wanneer, de top van VVD en CDA uit hun EU- en eurowinterslaap ontwaken. Zo niet, dan zullen zij overgenomen worden door het alternatief: PVV, BBB, JA21, FvD, BVNL, etc. Eén ding is zeker: nu Emmanuel Macron zelfs in eigen land zijn parlementaire meerderheid kwijt is, is er geen draagvlak meer voor een federale EU. Tijd voor Plan B!
Over de auteur

- Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.
Recent gepubliceerd
Politiek Nederland21 augustus 2023Is Pieter Omtzigt nu echt de langverwachte Verlosser?
Politiek Nederland18 juli 2023Op weg naar centrumrechtse gezond verstand-coalitie?
Migratie8 juli 2023Val Rutte-4 over asielbeleid is bewuste strategie VVD
Politiek Nederland27 juni 2023Wie zijn hier nou eigenlijk de echte extremisten?
Nu we dus zien dat de monetaire unie die met plakband en vliegwerk bij elkaar wordt gehouden en op instorten staat, is praten over een federale unie complete waanzin.
Laten we gewoon weer teruggaan naar een economische gemeenschap die perfect werkte, dan kunnen de landen zich herstellen en hun eigen economische balans hervinden.
mee eens.
Gemeenschappelijk wat gemeenschappelijk het beste kan. Maar als 1 volk harder wil werken dan het andere, vind ik niet dat degenen die meer presteren zomaar mee moeten betalen aan het eerder stoppen met werken door de ander. In NL is de situatie heel anders. In veel landen hebben de mensen een veel lagere hypotheekschuld dan bij ons, dus elk volk regelt alles op de eigen wijze. Dat zou zo moeten zijn.
Ik weet het niet, de neiging bij de elite om door te gaan op de EU weg is groot, ze hebben nog veel macht en een schijnbaar mooi toekomstbeeld. Dus er is nog overtuigingskracht bij goedgelovigen. Het zou me niet verbazen dat Macron op EU-gebied nog wat steun krijgt van Les Republicains. Het is ongelofelijk hoeveel beïnvloeding de Brusselse bureaucratie en mensen die een te dikke boterham aan internationalisering verdienen, voor elkaar krijgen, zonder dat je ziet hoe de krachten werken. Het zou me niet verbazen dat we nu stuiptrekkingen krijgen. De schijndemocratische EU heeft haar streken nog niet verloren.
Democratie hoort een clash van meningen te zijn en die kan niet plaats vinden als iemand alle macht naar zich toetrekt. Wat nu in Frankrijk plaats vond is goed voor democratie en hopelijk zal het tot Brussel doordringen. De grootste Federatie dan verloor zijn macht en moet nu tot dialoog komen. En dialoog is altijd goed. En nu Nederland, hier hebben zij het nu over polarisering omdat zij niet van dialoog houden en maar een mening aanhouden. Laten we het linkse dictaat vervangen tot realistische dialoog voor iedereen.
Ze kunnen het beter nu gecontroleerd uit elkaar laten vallen, dan dat het volgend jaar explodeert.
Einde van dit jaar klapt dit kabinet,
Er is geen draagvlak bij de elites voor al het andere dan meer politieke unificatie, meer klimaatbeleid, meer globalisme en dus meer EU. Macron heeft zojuist zijn plannen voor een nieuwe politieke unie ontvouwd. Een samenwerkingsverband met landen buiten de EU zodat ook de Oekraïne snel kan toetreden.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/09/macron-stelt-een-nieuwe-europese-politieke-unie-voor/
Ook de oorlog van het Westen met Rusland (gepland en voorbereid door het Westen) heeft tot doel zowel deze politieke eenwording als de transitie naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen. We zitten in The Great Reset, Build Back Better. Dát is de agenda. Niet wat de meerderheid wilt. Pas als de globalisten uit alle verantwoordelijke posities verdwijnen, als WEF, WHO en Bilderberg geen invloed meer hebben, dán hebben andere samenwerkingsvormen een kans. Waarvoor je trouwens geen overkoepelende politieke unie nodig hebt lijkt me.
Het is niet gepland door het westen. Maar rusland is wel zeer geprovoceerd door oekraine. Wie profiteren van de oorlog zijn de machthebbers van oekraine en de familie biden. Zie de geschiedenis van hunter biden. Het westen mag vooral betalen aan de corruptie in oekraine.
Natuurlijk is die oorlog gepland. Zelensky gaat echt niet zomaar uit zichzelf de grote Russische beer uitdagen. Dat doet hij alleen als hij weet dat de VS en hun poedels hem steunen. Toen hij aan de macht kwam in 2014 is er vrijwel onmiddellijk een burgeroorlog begonnen in de Oekraïne omdat de Russisch sprekende bevolking vanaf dat moment zwaar gediscrimineerd werd. Het leger is er tegen ingezet. Ze zijn 8 jaar lang beschoten door hun eigen regering. De Russisch sprekende soldaten hadden daar geen zin in natuurlijk en zijn gedeserteerd, hebben hun wapens meegenomen en zijn naar de strijdkrachten in de Russisch sprekende delen verhuisd. Daarvan was uiteindelijk alleen de Donbas over. Het Oekraïense leger is als gevolg van die uittocht uiteengevallen. Vervolgens hebben ze het leger heropgebouwd door huurlingen in te huren. Vlak voor de Russische inval bestond het Oekraïense leger voor 40% uit huurlingen. dat zijn harde kerels, komen overal vandaan, worden betaald en getraind door de VS, het VK, Canada en Frankrijk en houden er vaak nogal onfrisse ideeën op na. De bekendste daarvan is het Azov bataljon. De Russische inval heeft plaatsgevonden nadat a) de beschietingen op de mensen in de Donbass geïntensiveerd zijn en Zelensky bekend maakt dat hij de Krim wil terug veroveren. Mij maak je niet wijs dat dit een autonoom proces is. Zo gaan die dingen niet. Zelensky is een acteur die een rol speelt en daar heel goed voor betaald wordt.
kijk aflevering blckbx tv van 13 juni en kijk of de Amerikanen er geen belang hadden in Oekraine. En wat doet Hunter Biden daar?
Ik geloof dat ze mijn uitgebreide antwoord niet hebben willen plaatsen. Dan moet je even zelf zoeken. Ik heb veel geleerd van Jacques Baud, een gepensioneerde kolonel uit de Zwitserse inlichtingendienst. Hij heeft ruime ervaring met zowel de NAVO als Oost-Europa. Hele belangrijke artikelen staan o.a. op een site die thepostil . com heet. Even zoeken naar the military situation in Ukraine. Je kunt ook kijken naar een interview op de Nieuwe Wereld tussen Marlies Dekkers en Karen Hamaker van twee maanden geleden.
Tegen de tijd dat de EU langzaam door het putje weggespoeld wordt zit deze jongen allang op de motor om de hele wereld over te reizen. Er zijn oneindig veel betere landen waar het vele malen beter toeven is zonder die krankzinnige regeltjes-zucht van de EU. Heerlijk ik heb er nu al zin in!
Ben blij dat er via Opiniez aandacht aan wordt besteed,geen media ,ook in Duitsland die hier iets over meld ofwel zeer sumier ,geeft perfect aan hoe ziek ze van de grote overwinning van de populisten zijn ,de nieuwe richting van de Fransen zal voor de zorg van Frankrijk zijn .Wat de nieuwe orde onder leiding van Schwab zich voorsteld van een nieuw beleid,nou waar het op af stevent zien we heel duidelijk ,als we zo doorgaan met het globalisme slaan we zeer binnenkort de nodige de hersenen in ,en dat kan toch niet de bedoeling zijn .Hopelijk maakt hij de uiteenspatting van de EU met de centrale banken nog mee.Regeringen kunnen d’r eigen land niet eens regeren zonder het nodige bedrog of openheid,laat staan wat ze ervan bakken als ze met corrupte landen zoals de ukraine te maken krijgen ,die vreten hier de potten leeg,en de sprinkhanen( waar we er al genoeg van bezitten) vliegen verder.
Peter, de wereld is groter dan alleen Duitsland en als je de moeite neemt goede Franse , Zwitserse, Britse en zelfs Italiaanse sites op dit onderwerp na te slaan, dan wordt e.e.a. nog duidelijker. De alliantie Merkel/ Macron viel uit elkaar toen de duikboot Merkel verdween, Macron dacht zijn kans te kunnen slaan en de Europese leider te worden, hetgeen nu voor hem spijtig en voor de slinkende groep anti EU in zijn huidige vorm aanhangers is mislukt. Dhr. Gajentaan maakte een kleine misser die niets afdoet aan zijn artikel maar de linkse flank heeft 131 zetels in het parlement en is daarmee de op 1 na grootse groep. Op 2 onze Marine Le Pen. De god Jupiter zoals we Macron in Frankrijk ook wel noemen is uit de hemel gevallen en voor het eerst in de afgelopen 5 jaar was Macron sprakeloos. Tot gisteren 23.06 mochten wij na zijn nederlaag afgelopen zondag niets meer van hem vernemen. De wekelijkse op dinsdag plaats vindende regering bijeenkomst werd afgeblazen. Ik denk dat met Macron.2 er een geheel andere wind in Frankrijk maar ook in Europa gaat waaien. Vanuit mijn cafe het beste in een voort tobbend Nederland
Beste Jan,
Onze Emmanuel is dus wat sleets aan het raken. Of liever gezegd de stem op hem in de presidentiële verkiezingen was niet zo zeer een positieve keuze maar het negatief vermijden van het alternatief, madame Le Pen.
Nu de kiezer altijd gelijk heeft, ook al wordt daar om gestuurd en geduwd als een ADHD bakkenist op een zijspan en is de route naar de stembus niet altijd even ‘level’, is het noch plus, noch min en best wel ‘meh’.
Wat bij de nijvere bijtjes der Europese tantrische samensmelting niet te vergeten is, is dat een tegenslagje hier of daar part of the game is. De aansturing van de EU is immers een open pit lobby, waar vooralsnog (altijd) zakelijke belangen de bovenhand voeren. So oder so.
De voorbereiding van alles waar John Q. Nukubu zo zijn bedenkingen bij heeft, en waar hij/zij/het/hem/haar/wij/zij prima zonder kan, zal ook zonder een parlementaire meerderheid voor Macron cs onveranderd doorgaan. Er is immers geld aan te verdienen en macht mee uit te breiden. De toolbox – Corona anyone? – zal er niet leger op worden met allerlei hoogst praktische fonkel nieuwe concepten en raamwerken.
Een ander puntje dat niet vergeten dient te worden is dat binnen het Franse presidentiële systeem de parlementaire vertegenwoordiging een veel kleinere rol speelt dan b.v. de theoretische bevoegdheden van de Tweede Kamer. De discussie omtrent de effectiviteit van het Europees Parlement wordt in niet geringe mate beperkt door de reflex dat dit parlement niet meer bevoegdheden mag hebben dan nationale parlementen, waarbij het Franse parlement duidelijk de ondergrens aan geeft.
Er gaat helemaal niets veranderen, wellicht zal het tempo van daadwerkelijke stappen en stapjes wat lager liggen. Gekkenwerk bij afdeling blauwdruk.
Ik vraag me dan wel af hoe eerlijk de presidentsverkiezingen zijn verlopen…
In elk geval wel goed dat de EU-trein niet meer ongehinderd kan doordenderen.
Als er met de EU redelijke afspraken konden worden gemaakt -waar ieder zich dan ook nog aan houdt- hadden we de huidige problemen niet gehad, konden we een passend rentebeleid voeren en hoefden we niet leeg te lopen op een transferunie.
Maar dat kan dus niet en de Unie is voor Nederland een loterij met enkel nieten. Uitstappen is de minst schadelijke optie. Op zich is er niets een interne markt, maar dat zou beter in een Hanze-model kunnen worden gegoten. Een economisch verbond van staten die een redelijk gelijkwaardige economische cultuur hebben.
Zonder de mediterrane staten kan je een veel sterker economisch blok vormen.
Eventueel met een eenheidsmunt voor de handel in dat blok, die gekoppeld is aan de nationale valuta binnen dat blok.
Dat die Melenchon de pensioenleeftijd wil verlagen mag niet gebeuren als die in NL verhoogd wordt. Het kan niet zo zijn dat wij daar indirect aan meebetalen.
Een van de redenen dat een monetaire en een federale unie nooit zullen gaan werken.
JA21 en BBB erkennen dat er een stikstofcrisis is, dus is geen alternatief. Als ze bestuurslidmaatschap ruiken ´verantwoordelijkheid nemen´ doen ze mee met het kartel.
Inderdaad, ze meenden ook dat covid19 een hele ernstige ziekte is en menen nu dat Poetin agressief is en gestopt moet worden. Misschien vinden ze ook nog wel dat er een klimaatprobleem is. Maw, ze aanvaarden de narratieven zoals gepresenteerd door de gelijkgeschakelde media. Vaak vinden ze dan wel dat die, vaak kunstmatige, crises anders gemanaged moeten worden. Ze zien helaas niet de politieke agenda achter al deze gebeurtenissen en dat het allemaal veel cynischer is dan zij voor mogelijk houden. Ze zijn maw een beetje naïef.
Ben het eens met dit verhaal behalve dan de opmerking er moet militaire samenwerking komen als gevolg van de Oekraine/Rusland oorlog. Dat begrijp ik niet helemaal. Wat is het gevaar dat dit zou moeten. Ik denk niet dat Rusland een bedreiging is voor het westen zolang het westen zich afzijdig houdt (helaas doen ze dat niet). Het zou zelfmoord zijn voor Rusland als ze het westen zouden willen aanpakken,bovendien wat moet Rusland met een failliet westen??
Ik neem even een pas op de plaats.
Mijn stukjes worden geweigerd.