Novorossia: de koloniale droom van Poetin

Strijd om de Donbas als prestigeproject

Titelfoto bij artikel Novorossia: de koloniale droom van Poetin Alma van hees opiniez

Foto: Marioepol, Donbas

Het zou Novorossia moeten gaan heten: het zuidoostelijke deel van Oekraïne, waar nu zo fel om gevochten wordt. Ooit was dit Russisch gebied. De herovering werd in 2014 nieuw leven ingeblazen, gevolgd door de huidige militaire inval. Beide kanten lijden grote verliezen, maar het leidt geen twijfel dat de motivatie bij de Oekraïners om hun land te verdedigen groter is dan de bereidheid van de Russen om voor Poetins oorlog te sterven, schrijft Alma van Hees.

 

Koloniën

Novorossia of Nieuw-Rusland is de historische naam van ongeveer een derde deel van Oekraïne, dat in de achttiende eeuw door Rusland op het Ottomaanse Rijk werd veroverd. Dit Novorossia omvatte de huidige oostelijke provincies Donetsk en Luhansk, tegenwoordig bekend als de zelfbenoemde volksrepublieken Donetsk People’s Republic (DPR) en Luhansk People’s Republic (LPR), en de Krim. Het is geen geheim dat Poetin alle in de loop der jaren verloren gebieden als koloniën beschouwt, die historisch gezien aan Rusland toebehoren.

In 2014 nam het plan voor Novorossia een aanvang. Een mooi nieuw Russisch land aan de Zwarte Zee, het liefst uitgebreid met Kharkiv, Dnepropetrovsk, Zaporizhia, Kherson, Mikolaiv en Odessa. Aldus werd Novorossia herboren. Uitgevent door de leiders van DPR en LPR, die hun initiatief voor een ‘volksrepubliek’ als het begin zagen van een veel grotere volksrepubliek.

 

Strelkov, de Vader van Novorossia

De Russische nationalist Igor Girkin, die zich graag met zijn oorlogsnaam Strelkov (schutter) tooit, voormalig commandant van de pro-Moskou separatisten in Oost-Oekraïne, claimde persoonlijk verantwoordelijk te zijn voor het uitbreken van het conflict in 2014. “Ik was degene die de trekker voor deze oorlog overhaalde,” vertelde hij in een interview met de Russische krant Zavtra Nieuws. Novorossia is zijn baby. Igor Girkin is voor ons overigens ook geen onbekende. Hij wordt door velen beschouwd als oorlogsmisdadiger. Nederland heeft op 14 juni 2019 heeft Nederland een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd vanwege zijn betrokkenheid bij de MH17-ramp.

 

Kritiek op Novorossia

De Russische kolonel Mikhail Mikhailovich Khodarenok (lid generale staf van de Russische strijdkrachten), schreef onlangs over Novorossia: “Toen (in 2014, redactie) verwachtten ze tenslotte ook dat heel Oekraïne op de linkeroever, in een enkele impuls en in een kwestie van seconden, in Novorossia zou veranderen. We hebben al kaarten getekend, het personeel van toekomstige besturen van steden en regio’s berekend en staatsvlaggen ontwikkeld. Maar zelfs de Russisch sprekende bevolking van dit deel van Oekraïne (inclusief steden als Charkov, Zaporozhye, Dnepropetrovsk, Mariupol) steunde dergelijke plannen in hun overgrote meerderheid niet. Het project “Novorossiya” werd op de een of andere manier onmerkbaar weggeblazen en stierf stilletjes.”

Khodarenoks artikel, geschreven net voor de inval in Donbas begin dit jaar, had als kop: “Voorspellingen van bloeddorstige politicologen. Over enthousiaste haviken en haastige koekoeken.”

 

Tegenstander van de oorlog

Hij was en is een tegenstander van de Russische inval in Oekraïne. En voorspelde dat het Westen weliswaar geen troepen zou leveren maar wel tot sancties en wapenleveranties zou overgaan en Rusland zou isoleren, zoals inderdaad gebeurd is. Dit is niet in het belang van Rusland, stelde hij. “We moeten ons ernstig zorgen maken over deze abnormale situatie. En ook over onze manschappen. Oekraïne kan heel veel soldaten mobiliseren en wij niet.” Hij lichtte dit nog eens toe op het staatstelevisiekanaal Russia-1 bij het programma “60 Minutes”.

Zijn kritische opmerkingen werden hem niet in dank afgenomen. De talkshowhost: “De situatie is inderdaad niet normaal maar ik herhaal: wij werden gedwongen om dit te doen. Ons hele bestaan staat op het spel. Overgave is niet mogelijk. Een gemeenschappelijke taal vinden met degenen die ons willen doen verdwijnen is onmogelijk. We moeten tot het bittere einde doorgaan. Dat gaat ons lukken, onze grote staat zal overwinnen.”

 

Revanchisme

Het is in dit verband leerzaam om de Russische propaganda in boekvorm te lezen en films over dit thema te bekijken. Pulpverhalen en science fiction stapelen zich op in de boekhandels. Deze winkels zijn versierd met militaire attributen, met maar één boodschap: “Ons is onrecht aangedaan en we hebben vijanden die ons willen vernietigen. Maar we gaan in de aanval.” De basis van het Russische revanchisme is het idee om de VS en het Westen te verslaan en symbolen van westerse politieke macht te bespotten, zegt Oost-Europa expert Sergej Sumlenny over dit popadantsy-genre.

 

Kan Rusland deze oorlog winnen?

Igor Girkin betwijfelt of Rusland deze oorlog wel gaat winnen. Hij ziet met lede ogen aan hoe het maar niet lukt om de Donbas geheel te veroveren en trekt parallellen met de Russisch-Japanse oorlog ruim honderd jaar geleden. Hij stelt dat de ‘onverwachte’ nederlagen toen het lont aanstaken van de revolutie in het Russische rijk. De economie schudde op zijn grondvesten en het leger begon te muiten. Tenslotte moest Petersburg instemmen met een vernederende en afgedwongen vredesovereenkomst.

 

“Snelle overwinning”

Igor Girkin ziet parallellen met de huidige situatie. Beloftes van het Kremlin over een snelle overwinning, die maar niet komt. Deze ‘kleine koloniale oorlog’ op dezelfde manier blijven voortzetten zonder serieus het gevecht aan te gaan. En de politieke situatie van toen en nu vertoont veel overeenkomsten, stelt hij. “De autoriteiten zijn echt niet populair en worden verafschuwd in alle lagen van de sociaal actieve bevolking. Zij houden alleen maar stand dankzij de bureaucratie, die waanzinnig inefficiënt is en afschuwelijk corrupt. (..) Instinctief voelen de autoriteiten hun eigen ineffectiviteit en onpopulariteit, hetgeen ze bang maakt om de noodzakelijke mobilisatiemaatregelen te treffen, bang om de ‘stabiliteit’ op het spel te zetten. Uiteindelijk zullen ze door het verloop van de oorlog daartoe onvermijdelijk gedwongen worden, maar ze zullen die beslissing uitstellen tot het laatste moment.  Wanneer het ‘vertrouwenskrediet’ van de samenleving al volledig uitgeput zal zijn, terwijl de verslechterende sociaaleconomische situatie van de bevolking tot een woede-uitbarsting kan leiden.”

Girkin pleit daarom onophoudelijk voor mobilisatie en een forse opschaling van de oorlog in Oekraïne. Dat de man nog niet een kopje kleiner is gemaakt wordt verhelderend uitgelegd door Rusland-watcher Dmitri Masinski. Girkin vertolkt de stem van veel haviken en weet precies tot hoever hij kan gaan.

 

Tekort aan manschappen

In ieder geval kampt het Russische leger met een groot tekort aan manschappen, schrijft de militaire analist van Forbes. En heel wat soldaten die er vochten hebben hun contract verbroken en zijn naar Rusland teruggekeerd, omdat ze er geen zin in hebben als kanonnenvoer te dienen. In een recent OpinieZ-artikel vertelt Victor Shaygan over deze ervaringen. De belevenissen van Victor staan niet op zichzelf. Er zijn veel meer van dergelijke verhalen te vinden.

 

Dienstplichtigen

Er is ook toenemende woede over het – officieel verboden – inzetten van dienstplichtigen in de Russische aanvalsmacht. De BBC liet een Russische moeder aan het woord, die zelf op zoek ging naar haar twee zoons, die zogenaamd ergens aan het trainen waren. Ze bleken daar onvindbaar maar door eindeloos vol te houden heeft ze ze toch gevonden en mee naar huis genomen, totaal vermagerd met vodden aan hun lijf. Ook op het gezonken vlaggenschip Moskva waren dienstplichtigen aan boord. Een vader van een van hen liet het er niet bij zitten en klaagde de autoriteiten aan. Ondertussen worden de nabestaanden van de ‘vermiste’ bemanning onder druk gezet om te zwijgen en doen ze dat niet, dan krijgen ze geen compensatiegeld en riskeren ze vervolging.

 

Mediastilte

De Russische media moeten zwijgen over het aantal gesneuvelde soldaten, want dat is geen reclame voor de werving van nieuwe manschappen. Zo houdt Rusland dit aantal op 1500, maar volgens de Volkskrant van zaterdag moeten het er meer dan 31.000 zijn. Een straatinterview in St. Petersburg toont de nodige reserves om je zelfs maar op een lijst van vrijwilligers te laten zetten. En, zoals de Russische havik Girkin zelf stelt: is het daarvoor al niet te laat? Mensen beginnen de negatieve gevolgen van de oorlog nu zelf te ondervinden en hebben zo hun twijfels over alle mooie succesverhalen, zoals die door de staatsmedia over hen heen worden gestrooid.

 

Russificatie

Als Rusland Oekraïens gebied in handen krijgt weten we inmiddels hoe het er daar uit gaat zien. Het land wordt leeggeroofd. Van huisraad tot tonnen graan en andere landbouwproducten, die via de Krim worden afgevoerd. Het vak Oekraïense geschiedenis wordt van het lesrooster geschrapt en onderwijs in de Oekraïense taal wordt naar één uur per week teruggebracht. Private ondernemers worden onder Russisch gezag geplaatst, zoals nu de apothekers in Melitopol. Kortom: Oekraïne verliest zijn identiteit en wordt van a tot z gerussificeerd.

 

Kan Oekraïne de oorlog winnen?

Misschien lukt het Oekraïne met hulp van het Westen om de Russen te verdrijven. Aan de motivatie daarvoor aan Oekraïense kant hoeft niet getwijfeld te worden. Zoals een twitteraar het verwoordt: “Velen onderschatten hoe razend de Oekraïners zijn over deze poging om hun onafhankelijkheid uit te wissen.” De Canadian Ukrainian Volunteer, wiens bloedstollende verslagen je dagelijks op Twitter kunt lezen, die voor Oekraïne vecht en zijn leven waagt, twijfelt niet aan de uiteindelijke overwinning van Oekraïne. “Omdat ze als leeuwen vechten en je in hun ogen kunt lezen dat ze nooit zullen opgeven.”

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
75 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter.
Peter.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zelensky en zijn 2 boksers bezitten meer als 3 miljard, daarnaast de nodige kastelen van huizen ,bedelen en krijgen het nog ook bergen geld vanuit het buitenland ,om hun smerige oorlog door te zetten ,Putin hoeft alleen maar de winter af te wachten en geen zwaar materieel in te zetten ,hij hoeft niet op een kernknop te drukken ,alleen een kraan dichtdraaien is genoeg ,en heel Europa ligt lam ,de beurzen vliegen niet voor niks onderuit ,alleen de zeer eenzijdige media beweert anders,en zegt de waarheid niet ,of draait het zo dat de Ukraine aan de winnende hand is .Oekraïne verliest zijn identiteit ?Nou Nederland heeft hem allang verloren,en daar hoor ik de media ook niet over .

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Inderdaad Peter Nederland is al bijna 20 jaar geannexeerd door Brussel.
De volgende Lockdown staat al weer gepland.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

U heeft m.i. gelijk met Putin’s ultieme energiewapen, wat hij achter de hand zal houden om in te zetten als elders de nood het hoogst gaat worden.
Uw laatste zinnen zijn helemaal to the point, helaas.

PeterH
PeterH
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Europa verlamd zichzelf met al die sancties, en Rusland heeft nog geeneens tegenmaatregelen genomen. Intussen exporteert Rusland steeds meer naar China en India. India houdt de grootste raffinaderij open die eigenlijk dicht zou gaan voor onderhoud. Gaat de EU dat straks benzine en diesel importeren vanuit India tegen een vele malen hogere prijzen. Rusland en India lachen zich de ballen uit hun broek…
De oorlog in de Donbas is bijna over, en Rusland heeft nu ook een landbrug naar de Krim. Dus de volgende fase is Odessa. Dan is Ukraine afgesloten van de zee…als ze een paar maanden geleden hadden blijven onderhandelen in Instabul en de Minsk akkoorden hadden gehonoreerd, had Ukraine geen territorium verloren. Helaas mochten ze dat niet van de UK en de US. En al die wapens die zijn gestuurd zijn in Russische handen gevallen, vernietigd of worden verhandeld op de zwarte markt. De miljarden aan steun verdwijnt in de zakken van de corrupte politici en de wapenindustrie.

Peter.
Peter.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  PeterH

P Klein
16:46 (vor 2 Minuten)
an OpinieZ

Wij hebben als sterkhouders 3 vrouwen als von der Leyen, Ollongren,en Baerbock niet bepaald mensen waar Putin de rillingen van krijgt .

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter.

Oh wat ben ik het met u eens. De feminisering van de westerse samenlevingen en besturen is 1 grote clusterfuck gebleken.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  PeterH

Weleens over het Verdrag van München 1938 gehoord? Wat u voorstelt is ongeveer hetzelfde. De Fransen en Duitsers zouden het ook verwelkomen, kan hun dat land daar in het oosten schelen? En als je de Russen een vinger geeft ben je je arm kwijt, geloof mij.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als geef je Rutte niets hij steelt zelfs mijn bedrijfspensioen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Met Rutte als vriend heb je geen vijand nodig.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En als je Zelensky een vinger geeft (toezegging militaire hulp) is ‘het westen’ wel meer als een arm kwijt. Het lijkt alsof hij een boodschappenlijstje doorgeeft en wij bezorgen, inclusief EU lidmaatschap.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  PeterH

En als beloning voor de corrupte politici, die mogen allemaal uit de door Nederland (als netto betaler) EU ruif komen eten en hun zakken nog verder vullen.
En die toneelspeler maar roepen wapens, zware wapens hij heeft nog nooit het woord vrede, vrede geroepen, wat gek hé.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Men wil helemaal geen vrede. Men wil nog veel meer oorlog.
Want oorlog is een prima voorwendsel om allerlei zaken af te dwingen.
Dat daar dagelijks velen voor moeten sterven doet er blijkbaar niet toe.
De miljarden klotsen tegen de plinten, de wapenindustrie trekt dagelijks de champagne open, de profiterende nieuwe westerse oligarchen kopen voor een prikkie de superjachten van de ruskies, en de onhoudbare westerse financiële crisis kan mooi afgewenteld worden op ‘de oorlog’. Alsof lang daarvoor de inflatie al niet omhoogschoot.
De gewone mensen moeten die rekeningen maar gaan ophoesten, tenslotte kunnen ze al minder (vakantie-)vliegen en met de trein, en ook voor autoreizen is al gewaarschuwd, veel te druk. Denkt u dat dit toeval is?

Youp
Youp
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mattias Desmet, een van de nieuwe helden uit de covid19 periode, heeft een belangrijk boek geschreven: de psychologie van het totalitarisme. Daarin beschrijft hij hoe mensen door een niet aflatende stroom aan propaganda in een staat van hypnose gebracht kunnen worden waardoor ze elk gevoel voor de realiteit verliezen en volledig akkoord gaan met inzichten en maatregelen waarvan iedereen kan zien dat ze geen enkel nut hebben, zoals na 22:00 uit de kroeg vanwege covid19. Alsof het virus dan wakker wordt. Hij noemt dat proces: massaformatie. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om in een dergelijke, hypnotische toestand te geraken. Een zekere vorm van eenzaamheid en angst moet aanwezig zijn zodat nieuwe vriendschappen gevormd kunnen worden met andere gehypnotiseerden waarmee direct een grote verbondenheid ontstaat.

Hetzelfde principe zien we bij de reacties op de gebeurtenissen over de oorlog in de Oekraïne, in het bijzonder bij het lezen van de artikelen van mevrouw van Hees. Rusland en Poetin zijn slecht, heel erg slecht, alleen maar slecht en dan nog slechter dan dat. En die arme Oekraïeners die moeten dat maar allemaal ondergaan. Nu zijn er genoeg mensen geweest hier, waaronder ik, die hun best gedaan hebben de andere kant van het verhaal te belichten. Want het is nooit zo dat de ene partij alleen maar slecht is en de andere partij alleen maar goed. Dan weet je al dat je misleid wordt. Helaas hebben onze pogingen geen effect gehad.

HenryN
HenryN
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik heb het interview gezien met Mattias Desmet op de Thehighwire.com met Del Bigtree. Heel veel duidelijk gemaakt hoe de mensen gebrainwashed worden. U heeft het inderdaad ook goed begrepen wat er speelt.

Bernardo A.
Bernardo A.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik houd verschillende bronnen bij en alles spreekt elkaar zo tegen, dat ik weinig idee heb over hoe het er nu voorstaat. De Russen zullen niet best zijn, maar de Oekraïners lijken mij geen haar beter te zijn. Feit is wel, dat zelfs de Telegraaf meldt dat -in tegenstelling tot de algemene verwachting dat de Oekraïners onderhand wel aan de poorten van Wladiwostok staan- deze partij serieus aan de verliezende kant zit.

Feit is, dat ook Nederland wapens levert aan de Oekraïne en daarmee per definitie partijdig is. Je kunt nou eenmaal niet èn wapens aan de ene partij leveren en jouw msm laten vermelden dat de andere partij toch ook wel een punt heeft.

Feit is ook, dat de USA er vuistdiep inzit, wat niet geheel ontdaan is van belangenverstrengeling van de familie Biden zelf. Daarnaast verdient de USA wapenindusterie –de ultieme winnaar van deze oorlog– grof geld aan deze oorlog.

De facto zijn 2 verre schurkenstaten met elkaar in gevecht en de beste houding daarin is, dat dit ons niet aangaat.

Overigens zou ik het niet erg vinden als de Russen de Oekraïne in zijn geheel oprollen. Anders komt dat land in de EU en dat is financieel en moreel nog een zwarter gat dan heel clubmed bij elkaar.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bernardo A.
wim
wim
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

“Velen onderschatten hoe razend de Oekraïners zijn over deze poging om hun onafhankelijkheid uit te wissen.”
Uh.. velen? Hun onafhankelijkheid? Maar die hadden ze toch al in handen gelegd van de VS?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  wim

Ze mogen straks in de EU.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Corruptie? Welke corruptie?
Politieke partijen van tegenstanders verboden? Nou, dat is voor Oekraine een binnenlandse aangelegenheid, moet we ons als EU niet mee bemoeien. We hebben al genoeg aan bv Hongarije.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Wat wij er van vinden is onbelangrijk. Het is opvallend dat Ursula zo snel met haar uitspraken kwam.
Het is nu al onderwerp van gesprek rond de EU tafel en ik denk dat we dit moeten volgen.
Wat moest Hunter Biden bij Burisma?
Oekraïne moet bij de EU. Dat is een strategische stap tegen Rusland, Poetin om precies te zijn, die de wereldeconomie in gijzeling houdt.

Gaat nog een klus voor Mark Rutte worden die in deze zeer kritisch staat.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Mijn eerdere reactie was cynisch bedoeld.
Mark Rutte kritisch? Haha, heeft u hem gisteren in het ‘gesprek met de MP’ gehoord? Noorlander deed dappere pogingen, maar de aalgladde paling in een emmer snot draaide gewoon weer zijn geprogrammeerde riedel af.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Het was in 1 woord verschrikkelijk en een goed verstaander heeft nogmaals begrepen, dat Rutte met zijn eigen carrière bezig is en het Nederlandse volk hem totaal niet interesseert.

Jannie
Jannie
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Rutte heeft intussen voor toetreding van Oekraïne gestemd.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Gelukkig is er nog de inlegvelletje van Rutte. Zou Zelenskij dat weten?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Blijkt dus dat het inlegvelletje niets waard was maar dat hadden wij ook al bedacht Rutte kennende.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  wim

Onafhankelijk van Rusland, dat kan ik me nog wel voorstellen, maar om vervolgens aan de touwtjes van de VS en EU te gaan bungelen? Alles voor de subsidiemiljarden die wij die kant op moeten gaan sturen? Zodat de Oekraiense oligarchen, Zelensky incluis, hun persoonlijke schaapjes op het droge kunnen houden?
Horen, zien maar zwijgen over de corruptie aldaar? Nu al verschijnen blijkbaar de door het westen geleverde wapens op zwarte markten elders. Stop die onnodige waanzin, Putin EN Zelensky. Ga achter de schermen op zoek naar ene compromis. Stop de moord op honderdduizenden mensen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Zelensky en Ursula hebben nog net geen sex met elkaar.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Zelensky, baas van Oekraïne wil graag in de EU (en de NATO).
Ursula, baas van de EU, wil hem graag in de EU.
Ben zeer benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik begrijp nu ook waarom Poetin het oostelijke gedeelte van Oekraïne wil hebben dat aan de Zwarte Zee ligt.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Je hoeft niet Davos geweest te zijn om te weten wat daar zoal besproken werd.
Zie ook de reactie van Gussel.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat was tijdens de Sovjet Unie al zo. Rusland wilde altijd al ingang tot de de zuidelijke zee als strategisch punt. En dat wil Poetin nu terug.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat is voor Poetin nu nog urgenter als Oekraïne bij de EU komt.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik ben benieuwd naar zijn reactie op het toegezegde kandidatuur voor het lidmaatschap. Ik weet ook niet wat Brussel daarmee wil bereiken en vrees dat zij het ook niet weten.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Ik denk niet dat hij daar behoefte aan heeft. Zijn vrouw is leuker.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als je op de foto`s ziet hoe ze naar elkaar kijken……..

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wie weet is het andersom en vandaar de snelle toezegging van haar. En Zelenski’s vrouw klaagt dat ze hem nooit meer ziet.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is een zeer gekleurd stukje, de eenzijdige benadering druipt er van af.
Mijn stelling is simpel, er is veel meer aan de hand in het land van de om wapens, zware wapens gillende toneelspeler.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Oekraïne bij de EU en onze boeren weg gesaneerd. We krijgen in de toekomst ons voedsel uit dat land. De onzekerheid van levering kan hongersnood opleveren en moet getransporteerd worden. Stikstof en/of CO2 zijn dan ineens geen problemen en Nederland kan groeien naan 25 miljoen inwoners.
Enorme milieu schade, geen dierenwelzijn, toevoegingen bij fok en verbouw van ongewenste producten waarop voorlopig niet wordt gecontroleerd.
De droom van globalisten en een plan wat reeds jaren geleden is gestart.
Gezien mijn leeftijd zal ik het niet meer meemaken, maar heb steeds meer deernis met de volgende generaties.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Niets is zeker.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Dat vreest u allemaal terecht.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Een overbevolkt Nederland zal zeker minder geld gaan produceren. Wat zijn consequenties zal hebben.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Dat is iets wat boeren doen. Boeren creëren geld. Zij hebben grond, investeren daarin en halen daar producten uit als melk, aardappelen en bieten. Deze vertegenwoordigen waarde die omgezet wordt in geld en de boer maakt winst.
Dat is iets anders dan als je vastgoed zet op grond waar je mensen voor laat betalen. Dat geld bestaat al en is niets meer dan een kringloop.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, ik verwacht niet dat Rusland veel verder zal gaan dan het bevrijden/inpikken van het russischtalige deel. De rest zal hem alleen maar hoofdpijn opleveren. En dan dat deel russificeren? Het zijn al etnische russen. De Oekraïner s waren juist bezig sinds 2014 om het oosten te de-russificeren, waarbij in het proces (lees: burgeroorlog) een kleine 14.000 etnische russen omgekomen zijn. Russische taal en les waren verboden. Het lijkt mij dat een flink deel van de bevolking van de Donbas het goed vind wat Rusland doet. Op de Krim stemde men destijds ook in meerderheid voor aansluiting bij Rusland.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Als de navo en eu zich niet steeds verder hadden opgedrongen was rusland die oorlog helemaal niet gestart. Ik denk dat rusland alleen maar wil dat zijn buurlanden neutraal blijven.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit artikel is doorspekt met “van horen zeggen” en dat begint al met de titel. Wat Putin denkt kan niemand weten. Wat Putin zegt kunnen we horen, wat Putin doet kunnen we hopelijk zien. Wat anderen zeggen over wat ze denken dat Putin denkt heeft geen enkele nieuwswaarde.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Milo van der Linden

Putin had beter moeten nadenken! Ja natuurlijk heeft ook Putin meerdere adviseurs, maar hij beslist uiteindelijk. En besluit had moeten zijn “”niet Doen” maar hij besloot anders en viel binnen. Dat Europa dan vervolgens boos wordt en wapens stuurt dat had hij kunnen verwachten. Dat zo’n type van de EU (Dr. Ursula von der Leyen) vervolgens aanbied dat Oekraine maar lid wordt van de Europese familie is ook verre van realistisch want in Nederland stemde meerderheid TEGEN! En ik wil ook niet dat een coruptland lid wordt en dat zijn er al genoeg. Wat ik wil is dat er geen enkel land meer lid wordt van de EU. Elke inwoner van Nederland betaald mee aan de EU. En ja we krijgen geld uit Brussel, maar dat weegt niet op tegen de uitgaven dat we als Nederland doen! Brussel heeft al in 2019 van Balen naar Oekraine gestuurd met andere engerd Verhofstad ook naar Moskou gestuurd. En dat zette ook kwaad bloed in moskou. Dat Nederkland wapens stuurt ok, maar dat oekraine niet moet gaan denken dat ze eventjes lid worden van de eu want dat is heel ander hoofdstuk!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Dat NL wapens stuurt is helemaal niet OK denk ik. Zeker niet met in het achterhoofd de verwaarlozing van onze eigen verdedigingsmacht.
We laten ons zo een langdurige oorlog inrommelen.
Behalve acute humanitaire hulp zijn we tot niets verplicht, het is niet onze oorlog, wat Rutte ook mag beweren.
Oekraine had dus wel degelijk gelijk om te denken dat ze nu wel eventjes lid gaan worden van de EU. Mark my words, hun toetreding zal met razende snelheid erdoorheen worden gejast, ongeacht staat van de rechtsstaat en de corruptie.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Wapens sturen dat kan, maar je kunt natuurlijk nooit gaan snijden in wat er operationeel gebruikt wordt. Wat in opslag stond dat kon ook. We zijn ook niet het enigste land wat materieel stuurt naar oekraine. We kunnen het beter daarheen sturen ter voorkoming van ergere situaties. Wat Rutte zegt dat vindt ik ook net zo goed onzin, en wat Sjoerdsma zegt in de tweede kamer dat sloeg helemaal nergens op, want die heeft totaal geen benul van wat het inhoud voor onze eigen defensie. Oekraine zou nooit lid moeten worden van de EU en ook niet van de NAVO. Dat is vragen om verdere escalatie van het conflict.

HenryN
HenryN
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Dat nederland wapens stuurt is niet OK Eric, Dat betekent meer destructie en meer mensenlevens. Welk belang heeft nederland bij deze oorlog het is niet ONZE oorlog maar de PRIVE oorlog van rutte.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

Heb Hoekstra bij op1 toch echt horen zeggen dat WIJ in oorlog zijn met Rusland. Moest het rcht even terugspoelen ondat ik dacht het verkeerd te hebben verstaan maar hij zei het echt.

Milo van der Linden
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Laat ik voorop stellen dat elke vreemde mogendheid die een ander land binnenvalt feitelijk een agressor is. Zonder twijfel. Rusland is een agressor, net zoals een coalitie geleid door Saudi-Arabië een agressor is in Jemen en een coalitie geleid door de US een agressor is in Syrië. Bij burgeroorlogen waar vreemde mogendheden regeringen ondersteunen (of opposities) wordt het al lastiger om feiten en meningen te onderscheiden. Wat betreft de situatie in de Oekraïne kan ik geen kaas meer maken van de berichtgeving. Dit opiniestuk is een mening en in mijn ogen niet onderbouwd maar dat mag, dat heet opinie.

Ik heb mij verbaasd over het ontbreken van diplomatieke actie in de begindagen van dit vreselijke conflict. Ook vind ik het onbegrijpelijk dat Rusland van de onderhandelingstafels wordt geweerd, in mijn ogen zou Rusland aan tafel moeten worden gedwongen! En waar is de UN? Was het niet al lang tijd voor blauwhelmen en waarnemers? De onduidelijkheid, eenzijdigheid van berichtgeving, politiek (en economisch) belang aan beide kanten van het spectrum, het wordt er allemaal niet duidelijker op.

Ik ben benieuwd welke hulp het westen volgens mevrouw van Hees zou moeten bieden want persoonlijk vind ik dat het westen zijn hand overspeelde toen het besloot Putin op te wachten op het schoolplein in plaats van naar de juf te lopen.

zga
zga
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Milo van der Linden

Dank je Milo voor je genuanceerde reactie. Eindelijk. Je kunt door van meerdere kanten propaganda-achtige artikelen maar moeizaam vinden wat er speelt. Van de mainstreammedia moet je het niet hebben. Oekraine is zeer grondstofrijk vandaar dat het westen en Rusland belangen hebben. M.i. zou het een neutrale staat moeten worden (blijven) en dus niet bij de EU inlijven. Levert alleen maar spanningen op.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Milo van der Linden

De verenigde naties? Die doen allang niet meer waar ze oorspronkelijk voor waren opgericht en hebben elke credibility allang verloren. Daar zou ik mijn hoop niet op vestigen.
Verder ben ik het totaal eens met uw betoog.

Vin
Vin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Milo van der Linden

Nuance bij de burger is nagenoeg nul. Rusland is altijd als het grote kwaad afgebeeld. Zelfs in films is de kwaaie altijd Rusland of een Rus. Dat geeft een vooringenomen kijk op de wereld. Zelf zie ik de US meer als een agressor dan Rusland. En zeker Putin was westers georienteerd maar werd altijd maar verketterd. Alsof de democratische keuzes in vele ‘westerse’ landen nou zo groot zijn. Zelfs in nederland zijn we niet in staat een echte wijziging van de regering te realiseren. Om over EU maar niet te spreken.

_ymmv99_
_ymmv99_
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb mijn twijfels over de zogenaamd enorme populariteit van popadantsy. Ik was in 2019 in Rusland en heb toen meerdere grote boekhandels bezocht. Ik zag geen versieringen met militaire attributen. Op de SF/fantasy-afdelingen vielen me ook niet de popadantsy-boeken op, laat staan dat die de hoofdmoot uitmaakten.

Ik heb toen meerdere foto’s van de SF/fantasy-afdelingen van een twee Russische boekwinkels gemaakt en ik heb ze net nog ‘ns opnieuw bekeken. Na goed zoeken vind ik nu op foto’s van 1 boekhandel een plankje met daarop een aantal titels van een auteur die idd. militaire sf schrijft. Maar dan heb je het dus over een handjevol boeken tussen meerdere kasten met “gewone” SF/fantasy/horror-boeken. Op mij komt het over als cherry picking/selectief winkelen als je alleen focust op die boeken en doet alsof Russische uitgevers niets anders uitgeven dan anti-westerse pulp-sf-propaganda, terwijl dat overduidelijk niet het geval is. Mijn indruk was vooral dat Russen dol waren op Amerikaanse en Britse SF/fantasy-auteurs, want die boeken zag ik uitgebreid uitgestald.

M.de Jong
M.de Jong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is niet de vraag of Rusland gaat winnen.
Zonder wapens van van het Westen had Rusland al lang en breed deze oorlog gewonnen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  M.de Jong

Rara, waarom doen ze dat dan toch?

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Oekraïne is een diepe put waar straks heel veel EU geld in gaat verdwijnen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Straks? Gaat? Het is nu al een bodemloze put.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

EU komt altijd geld tekort. Rutte tekent gewoon weer bij het kruisje om dit ongemak op te lossen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het kabinet is positief gestemd over het advies van de Europese Commissie om Oekraïne het kandidaat-lidmaatschap van de EU toe te kennen. Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra noemde het voorstel vrijdag “in balans” en “een goede stap”.

Geen woord van Mark.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Aan het inlegvelletje zal hij waarschijnlijk geen actieve herinnering meer aan hebben.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Inlegvelletje is zoek.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Shit ik had het nog gevonden onder een kopieermachine, gelijk aan Omzigt P gestuurd 🙂

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Wij krijgen nu de echte uitleg over het inhoud van de inlegvelletje.
” ingetrapt, haha”.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Gesprek met de MP gisteren gezien? Hahahaha.
Noorlander deed dappere pogingen, maar misleidende markie bleef zijn plaat afdraaien.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Hoe lang gaat deze kruik te water? Ze dronken een glas , deden een plas en alles bleef zoals het was.

Eric
Eric
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Het kabinet vertegenwoordigd niemand als je beetje na denkt, Rutte voorop denkt aan zijn nieuwe baan in Brussel, En hij had daad bij het woord moeten voegen toen hij zei als ik niet beval dan ga ik weg. Maar doet hij niet, maar er zijn miljoenen onderhand die Rutte liever kwijt dan rijk zijn. Ja ik stem ook rechts, en dat blijf ik doen, maar niet op Rutte en de VVD want die hebben afgedaan door met links in zee te gaan en linkse ideeen zijn gaan omarmen!

HenryN
HenryN
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer dat U er 3 zaken bijhaalt : Forbes / BBC en de Volkskrant. Al deze 3 laat ik het bedrijven noemen leuteren een eind in de ruimte en zijn volkomen ongeloofwaardig en eenzijdig. Ik vraag mij echt af wat U nu bijdraagt aan deze oorlog gezien het feit dat ook U geen enkel militair strategisch inzicht heeft van de Russische planning. Blijft U aub bij Uw vak.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  HenryN

Iedereen mag schrijven, opiniëren en bronnen vermelden zoals hem of haar dat goeddunkt. Ook zonder strategisch inzicht.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Nou doe er voor mij maar twee dan.
Wel sambal erbij

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Donetsk en Luhansk gebieden vormden het Donbas tot de 18de eeuw als de Wilde Velden bekend en bewoond voornamelijk door de Kozakken uit de Oekraïne in de 17de eeuw en daarvoor door diverse nomadische volksstammen bezocht. Halverwege de 18de eeuw werd de Kozakken Rijk veroverd door tsaaristisch Rusland en geannexeerd. De reden was het winning van kolen en beginnende metaal industrie. Eind 18de eeuw zijn vele Russen naar Donbas verhuisd en Rusland heeft de veroverde land Nieuwe Rusland genoemd. Tijdens de volkstelling in de tsaristische Rusland in 1897 vormden de Oekraïners 52,4% van de totale aantal inwoners in Donbas en de Russen 28,7%. Grieken, Duitsers, Joden en Tataren vormden 36,7%. Ondanks de annexatie waren de Russen in minderheid maar domineerden wel de industrie terwijl de Oekraïners vooral de agrarische sector bedienden. Als die dan naar de steden trokken om in de industrie te werken assimileerden zij in de Russisch sprekende arbeidersklasse. Deze trend versnelde door het toedoen van de bolsjewieken die uiteindelijk de Sovjet unie hebben opgericht. Tijdens het bewind van de Sovjets waren alle volkeren geassimileerd en de Russische taal was leidend. Maar eigen taal en cultuur gaan nooit echt dood en na de val van de Sovjets zag men kans om eigen land op te richten al maakten de Russen de dienst uit met hun kompaan Janoekovitsj als president.
De lange bezetting door de Sovjets heeft een diepe spoor nagelaten. Na de Maidan revolutie hebben de Russen in het Donbas zich tegen Oekraïners gekeerd met behulp van de separatistische Russen om onafhankelijke republieken te stichten . Het conflict werd oorlog en duurde tot de invasie dit jaar. Waarheid verdraaien was voor de Russen nooit probleem geweest dus kan Poetin beweren dat Oekraïne altijd Russisch is geweest.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Is Rutte dan ook van Russische komaf.?

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Hoezo?

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Waarheid verdraaien was ……… nooit een probleem geweest.!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dat is Rutte zijn motto voor zijn politieke loopbaan.

75
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x