Rare jongens, die Hongaren?

Orban zet belang Hongaarse burgers voorop

Viktor Orban is herkozen als premier van Hongarije, omdat de Hongaren blij zijn met wat hij doet. Orban houdt het simpel: eerst zorgen voor al zijn burgers en dan kijken wat je verder nog kunt doen. Hij vaart een eigen koers waar de corrupte EU niet zo blij mee is. Het contrast met Nederland – dat volgens een inwoner van Boedapest redeloos, radeloos en roerloos is – kan bijna niet groter zijn, schrijft Simon Soesan.

“Waarom zou ik geld naar Afrika sturen? Wat heb ik met Afrika? Wij hebben geen geschiedenis met ze en hoe graag ik ook mensen help: ik help mijn mensen eerst.”

“Hoe je de corrupte immigratie stopt? Je laat ze er niet in en wie er al in is stuur je naar huis. Zo simpel is het.”

“Ik ben geen dictator: ik beloof de mensen wat ze willen en een overgrote meerderheid is daar blij mee. Zo werkt dat.”

“Ik zoek geen baantje voor later en ben aan niemand wat verplicht, behalve aan mijn kiezers. Kan me weinig schelen of mensen in andere landen van mij houden of niet: ik ben verantwoordelijk voor Hongarije en Hongarije is blij met me.”

 

Orban herkozen

Deze en vele andere uitlatingen worden toegeschreven aan Viktor Orban, de man die onlangs met overweldigende meerderheid opnieuw gekozen is als premier van Hongarije. Door het Hongaarse volk. Even voor de duidelijkheid: ik ken de man, ben geen vriend van hem, maar vind zijn doen en laten bijzonder interessant. Let wel op: hij blijft premier, niet omdat hij ontslag moest nemen, net alsof deed en gewoon bleef zitten. Dat kun je in Nederland flikken, maar zeker niet bij de Hongaren.

Orban houdt het simpel: alles wat het land verdient gaat terug naar het land zelf. Eerst zorgen voor alle burgers en dan kijken wat je nog meer kunt doen voor je land, voor ouden van dagen, zieken, opleidingen, banen, infrastructuur: het werkt allemaal bij de Hongaren en de Hongaren zijn duidelijk tevreden.

Het enige wat Orban bereid is te importeren zijn dingen die Hongarije zelf niet produceert. Nee, er is geen verbod op buitenlanders: iedereen kan komen WERKEN, geen buitenlander die naar Hongarije kan komen, een huis kan krijgen op rekening van Hongaarse burgers, geld kan krijgen om niks te doen – op rekening van Hongaarse burgers…. belachelijk vindt Orban dat. Blijkbaar heeft hij het goed geraden, want de grote meerderheid van kiezers is het ermee eens. Niet dat de man een profeet is – de man is een verschijnsel.

 

Doe normaal

Ik vermoed dat in Nederland heel wat mensen kritiek hebben op deze politicus, die de slogan “Eerst Hongarije” perfect vasthoudt en ernaar leeft en doet. Moet moeilijk zijn in Nederland, waar zelfs een dokter Dolittle in naam van stomme beesten in de volksvertegenwoordiging mag zitten. En iedereen gelooft dat die dieren hem/haar gestuurd hebben.

Religie? Doe je best, maar doe het thuis of in een ruimte. In sommige landen kun je het flikken om met een paar honderd of een paar duizend man midden op straat je gebedskleedje neer te gooien en te gaan bidden, want in naam van welke God dan ook moet dat op straat gebeuren. Niet bij de Hongaren. Gewoon: doe normaal, dan doe je al gek genoeg.

Voor de corrupte EU, die nu tijdens de Oekraïnecrisis met de broek om de enkels is gepakt, is Orban de stoute jongen: hij neemt niets automatisch aan van de EU, heeft laten zien dat hij harder kan blaffen dan alle ongekozen EU-niksnutten en met al zijn eigenwijsheid wordt hij de EU niet uitgegooid. Iets om over na te denken.

 

Falend Europa

Orban is herkozen omdat zijn kiezers blij zijn met wat hij doet. In Nederland houdt een groepje politici het roer in handen, terwijl ze geforceerd werden af te treden. Is ook een manier om macht te behouden, de vraag is wat u liever heeft. De laatste maand heeft bewezen dat Europa geen eenheid kent. Europa heeft zelfs geen richting en het bestuur, ongekozen, maar o, zo blij met elkaar, faalt keer op keer om iets zinnigs te zeggen, laat staan te doen.

Zoals iemand mij onlangs in Boedapest vroeg: “Wat zou er gebeuren als Orban niet onze premier zou zijn?” En zelf antwoordde: “Kijk maar naar Nederland: Redeloos, Radeloos en Roerloos. Denk je dat wij die onzin hier zouden dulden?”

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kee
Kee
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Supper deze Hongaarse president.
Hij weet hoe het hoort hij doet waar hij voor gekozen is opkomen voor eigen volk .
Dat kan je van onze incontinente politiek niet zeggen.
Tijd dat wij zo een president krijgen die er voor zijn volk is .
Rutte de Narcistisch huichelaar.
Lacht naar het volk dan steekt hij zijn middel vinger op..

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk Simon. Orban heeft gebreken, maar is een heilige vergeleken met Rutte en Co, die de leugen en hypocrisie tot ideologie hebben verheven

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Orban is een Hongaar en handelt daar naar eigen volk eerst en dan pas de rest.
Natuurlijk doet hij niet alles goed maar in Nederland doet Rutte niets goed, dat is het verschil.
Rutte is het slechtste wat Nederland ooit is overkomen.

MrPercussionPete
MrPercussionPete
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk over een leider die staat voor zijn land en zijn volk. Van één ding ben ik overtuigd: Het gezond verstand zal uiteindelijk overwinnen. Je kunt Sinterklaas spelen voor de hele wereld en iedereen maar onbeperkt en ongecontroleerd binnenlaten, maar dat gaat slechts zolang als het duurt. Op een gegeven moment is de rek er uit en dan heb je een probleem. Orban laat het zo ver niet komen, gaat niet mee met de waan van de dag en behartigt alleen en uitsluitend het belang van Hongarije. Niks meer en niks minder. Zo hoort het ook. Fijn dat er nog mensen als Orban zijn en wat jammer dat wij zitten opgescheept met die non valeur van de VVD.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Behalve het ‘roerloos’ helemaal eens. Roerloos zou ik wijzigen in ‘reddeloos’. Immers er staat wel iemand aan het roer, maar die vaart een rampkoers, denkend dat het een ramkoers is.
Het schip en de roerganger staan te stampen met als resultaat, dat een briesje tot storm wordt verheven. Ja het mooie schip, dat Nederland heette, is een schuit geworden met een muitende bemanning.
Dan kies ik toch liever voor een wat ruige kapitein, maar wel één met verstand van zaken.
Geen rustige vaart misschien, maar wel een behouden aankomst daar in Hongarije.
Met excuus voor de beeldspraak

Kees
Kees
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Beeldspraak maakt juist extra duidelijk dat ons Nederlandse schip zinkend is!
Als het zo door blijft gaan met onze “regering” zijn we inderdaad reddeloos verloren. Daar wordt regelrecht op aangestuurd.

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer leren wij als volk nu eens om niet op foute politici te stemmen? Dan zou het snel afgelopen zijn met Rutte en consorten.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

De meeste mensen stemmen NIET op foute politici, die stemmen gewoon helemaal niet meer, omdat ze al decennia genegeerd worden. Uiteraard gaan de linkse utopisten wel massaal naar de stembus en ronselen ook nog zoveel mogelijk stemmen.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uit een opinie onderzoek uitgevoerd in 28 landen van de EU in het kader van het Europa Project in de jaren 2016 tot 2021 blijkt het volgende:
1- 58 % van de mensen denkt dat migranten voornamelijk economische motieven hebben om naar Europa te komen;
2 – 55 % zou de christelijke waarden van Europa willen behouden;
3 – In de voormalige socialistische landen liggen in beide gevallen de percentages wat hoger dan in West-Europa.
Bron: Szazadveg,
EU citizens still view those entering the EU as economic immigrants (14 januari 2022)

Deze gegevens zie je niet terug in het Europa Project rapport op de EU site, dat is een samenvatting van onderzoeken die in verschillende landen worden uitgevoerd.

Verder nog de opmerking dat in Nederland zelden het onderscheid wordt gemaakt tussen politieke en economische vluchtelingen.
De regering praat altijd over asielzoekers, nooit over migranten. Als je tegenwerpt dat de meeste asielzoekers eigenlijk migranten zijn met een economisch motief, dan antwoorden ze daarop dat we de migranten nodig hebben voor de arbeidsmarkt.
Als je dan vervolgens tegenwerpt dat de arbeidsparticipatie onder migranten, en dan vooral de niet-westerse en de moslim migranten, aanzienlijk lager is dan de arbeidsparticipatie onder westerse migranten en dat het dus meer kost aan bijkomende sociale lasten en bijstandsuitkeringen dan het oplevert, dan antwoorden ze dat die mensen ook opgevangen moeten worden.
Het resultaat is ‘iedereen is welkom, maakt niet uit welk verhaal ze vertellen.’

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Simon,

Viktor Orban’s Werdegang loopt al heel wat decennia. Volgens mij is hij ooit als jeugdleider in de nadagen van het communisme begonnen en weet dat tot op heden uit te spinnen.

En inderdaad het ‘Wir schaffen das’ avontuur van een aantal jaar geleden is niet beëindigd omdat iedereen uitgewandeld was of doordat de drs. de deal met Erdogan uit het onderhandelingsvuur sleepte. Die bijbelse processie is gestopt door rollen Nato-prikkeldraad die o.a. op last van Orban uitgerold werden, niets meer niets minder.

En dan hebben we meteen een bruggetje jaar de onbesproken bezwaren tegen Orban en zijn Fidez-nomenklatoera: De zeven vette jaren zijn allang voorbij en dan zijn er magere jaren waarin het allemaal wat minder gaat of wat duidelijker wordt. Ook als is er geen enkele sprake van ‘absolute power’ corrumpeert die power toch, en volgens het gezegde komt de rot er vanaf de kop in.

Dat zien we natuurlijk ook bij de drs. en zijn immer inhoudelijk legere club padvinders. Alleen levert Viktor aan en voor een getalsmatige electorale factie die de helft plus één oplevert.

Hier te lande maakt het niet uit op welke bleke loot van het ‘verantwoordelijke midden’ je stemt (of stelling neemt daarbuiten), je krijgt toch het modisch geaccordeerde smaakpalet met nieuw op 1: milieumaatregelen, was spannend met nummerrr 2: immigratie en toch nog vast op 3 lastenverhoging alle jaren.

Ook helft plus één maar toch anders … en zal in belangrijke mate bijdragen aan de gestelde incompatibilité des humeurs

Rob
Rob
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer lanceerd Opinie Z óók een app om de artikelen te kunnen lezen?
Dit zou ik, en waarschijlijk meer mensen, erg fijn vinden…

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een feit dat de Hongaren Orban hebben her verkozen met een grote meerderheid. Dat de VVD met Rutte nog steeds de grootste partij van Nederland is ook. Orban houdt de ongecontroleerde migratie op afstand, Rutte haalt iedereen gratis binnen. Rutte heeft Orban niet gefeliciteerd met zijn herverkiezing.
Niet diplomatiek, het moet de beeld dienen dat Rutte een correcte politicus is terwijl Orban een schurk is. Helaas voor Rutte kent ook Orban de politieke streken van Rutte met welke hij telkens wegkomt. Orban is corrupt. Ik twijfel daar niet aan, de hele Oostblok was en is nog altijd corrupt maar men doet alsof het Westen daarvan helemaal schoon is. Er zijn verschillen maar daar is ook alles mee gezegd. De Oostblok landen weten door hun geschiedenis dat hun nationale gevoel belangrijk voor hun voortbestaan is terwijl het Westen het continent ten grabbel heeft gegooid voor iedereen die wil leven op kosten van de plaatselijke bevolking. Alles mag en alles kan en wat niet kan daar kan niet tegen opgetreden worden. Dat wil Orban niet en daarom is hij populair. Er wordt hem verweten dat hij de media volledig beheerst maar hoe zit dat hier met de monotone geluid van onze media? Hongarije is geen rijke land en het Brusselse geld is altijd welkom. Dat geld is gratis alleen als je gehoorzaamt. Dat geldt bij de maffia ook. Terecht wordt Orban verweten zijn pro-Russische standpunt. De harde Brusselse houding werpt hem ook richting
Rusland. Poetin heeft vrienden nodig en dan wordt Orban door hem beloond. Maar de vriendschap van Visegrad 4 zal hiermee bekoelen want Rusland vriendjes worden bij de drie andere landen getolereerd en dat telt zwaarder dan gedeelde migratiekwestie. Orban staat straks wel alleen en dan wordt zijn populariteit in eigen land pas wel op proef gesteld.

Peter van Mansom
Peter van Mansom
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Iemand zoals ik weet dat dit allemaal niet klopt! Waarom weet ik dat? Omdat mijn vrouw Hongaarse is en ikzelf al 33 jaar in dit land woont. Eigen mensen gaan voor? U bedoelt de multimiljonairs die bevriend zijn met Orbán, de bevolking ( buiten de vrienden van Orbán dus, gaat er alleen maar op achteruit, de gemiddelde Hongaar kan al jaren niet rondkomen en dat wordt met de dag erger! Ziekenhuizen zien eruit zoals in Nederland 40 jaar geleden, dat geld wordt liever gespendeerd aan stadions enzovoort.

Dick
Dick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter van Mansom

Over ziekenhuizen kan ik niet beoordelen maar over het algemeen zien de Hongaren er gezond uit. De rest is het zelfde als in Nederland met rond komen en verrijken.

Jan deJong
Jan deJong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Als ik de reactie van Peter van Manson lees moet ik plotseling aan het stuk van Hans van Tellingen denken. dat gaat over trollen e.d.. Misschien wat overtrokken , maar toch!!

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter van Mansom

Peter, komen al die stemmen op Orban dan van multimiljonairs.?
En het is fijn, als al zijn vrienden op hem stemmen, dan heeft hij veel vrienden.
Kijk Peter, jij moet als de beste weten dat je een land in het Oosten van Europa, niet moet vergelijken met een land in West-Europa.
Kijk en de ziekenhuizen van 40 jaar geleden, waren in Nederland zeker op het gebied van het aantal bedden en de beschikbare zorg, zeker niet slechter als in 2022.

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter van Mansom

Peter, een prima reactie van jou. Mijn zoon heeft een 2e huis in Hongarije en verblijft daar een aantal maanden per jaar in een klein dorp. Hij spreekt de taal en doet mee aan de dorps activiteiten, prima daar…..maar hij vertelt dat de burgers die niet mee willen doen aan de fratsen van de grote leider geen gelijke kansen krijgen in opleiding, sollicitaties enz. De verraders slapen niet…. Verder valt mij op dat veel reacties op veelal “rechtse” artikelen bij OpninieZ steun geven aan Orban die een grote vriend is van Poetin…..en dat terwijl er toch een oorlog aan de gang is waarvan de grote vriend verantwoordelijk is voor duizenden doden….

AAA
AAA
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter van Mansom

Bedankt voor deze inbreng. Overeenkomst met Orban en KartelNL is dat hun media meedoen met overheidspropaganda. Vandaar ook de stemuitslagen… Beide kriepie.

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Peter van Mansom

De vraag is of u wel daadwerkelijk in Hongarije woont.

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

” Orban neemt niets zomaar aan van de EU”……klink aardig, maar even nuanceren….”Orban neemt wel zomaar heeeeel veel geld aan van de EU” , m.a.w. heel Hongarije wordt op de been gehouden door o.a. ons belastinggeld….daar heeft hij geen moeite mee….wel de lusten en niet de lasten….van mij mag de EU wel flink korten op alle subsidies die naar Hongarije gaan.

Jan deJong
Jan deJong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Pieter , hoe zit dit met Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal. Hoeveel miljarden zijn er al niet die kant opgesluisd vanuit de noordelijke EU landen??

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jan deJong

Het verschil is dat die landen zich over het algemeen wel aan de spelregels houden van de EU en niet heulen met Rusland…..snapt u…?

Dick
Dick
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Welke spelregels?

Jan deJong
Jan deJong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Dick

Pieter bedoelt waarschijnlijk de spelregels dat:
De Noordelijke staten voor sinterklaas spelen, ( dwz de inwoners van genoemde staten).
De Zuidelijke landen als doorvoerhaven van migranten mogen dienen die geld willen “verdienen ” in de rijke Noordelijke staten.
De inwoners van de burgers van de Noordelijke staten tot hun pakweg 68e jaar moeten werken zodat de inwoners van de “arme” Zuidelijke staten op hun pakweg 60e jaar kunnen stoppen met werken.
De inwoners van de Noordelijke staten voor dom worden versleten en alles maar slikken wat de linkse elite hen aan maatregelen opdringt.
Dit is alleen maar een bloemlezing van de spelregels die Pieter waarschijnlijk bedoelt. Toch???

Verduin
Verduin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Aan de spelregels houden, laat me niet lachen. Geen van die landen houden zich aan de begrotingsregels. Ze hebben er lak aan, al jaren, en ze komen er ook gewoon mee weg.
Las overigens gisteren dat een groot deel van het geld uit het Coronafonds dat Italië krijgt, uiteindelijk in de handen van de maffia terecht zal komen. Nota bene geld mede opgebracht door ons. 45 miljard weet u nog.

Pieter
Pieter
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Verduin

Hoe komt het toch dat er zo veel reacties komen die een dictatoriale communist steunen die danst naar de pijpen van Poetin, maar wel ons belastinggeld aanpakt…..praat u eens met een Rus of Hongaar die niet mogen zeggen wat zij willen , geen vrije media enz enz…..vele duizenden mensen die onder erbarmelijke toestanden in de gevangenis zitten…..ik heb het vermoeden dat deze reageerders nog stemmen op de malloot Baudet…..

Jan de Jong
Jan de Jong
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Misschien is het voor u ook eens handig om met een wat minder goed betaalde Nederlander te praten die net ( niet ) kan rondkomen, maar die ziet dat de linkse elite ( die vroeger nog de pretentie had om iets voor het gewone volk te betekenen ) in hun eigen beschermde bubbel beslissingen neemt die alleen hun eigen posities versterken. En wat betreft de vrije media verwijs ik nog maar eens naar het stuk van Hans van Tellingen.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x