Over de oorlogen die Israël heeft moeten voeren

Hoe gaat deze heten?

Titelfoto bij Over de oorlogen die Israël heeft moeten voeren opiniez simon soesan

Titelfoto: Slachtoffers van Hamas terreuraanval op Kibbutz Be’eri door Kobi Gideon – Government Press Office, CC BY-SA 3.0.

Opgroeiend in Nederland had het woord “oorlog” maar één betekenis: 1940-45. Jacques Presser zocht er een woord voor en noemde het De Ondergang, later werd het Holocaust en nog later werd het Hebreeuwse woord Sho’a overgenomen. Israël heeft in zijn nog jonge geschiedenis al veel oorlogen moeten voeren. Een column van Simon Soesan.

Ik woon sinds 1973 in Israël. Als hier het woord “oorlog” wordt gebruikt heeft het ook een naam. Omdat we er een aantal hebben gehad: de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948, de Sinaï-actie van 1956, de Zesdaagse Oorlog van 1967, de Uitputtingsoorlog van 1968-73, de Jom Kippoer-oorlog van 1973, de Litani-actie van 1978, de Vrede voor Galilea-oorlog van 1982 (of de Eerste Libanonoorlog), de Tweede Libanonoorlog van 2006 – en daarna nog ontelbare acties in en om Gaza. We noemen korte oorlogen namelijk “acties” hier.

Dit verschil valt me altijd op. Tijdens bezoeken in Nederland komt altijd “de oorlog” naar boven: vrienden of familie die iets ontdekt hebben over wat er met hun familie is gebeurd tijdens “de oorlog”, iemand die ontdekte wie ook “fout” is geweest tijdens “de oorlog” – er is altijd wel iets.

Wanneer je hier, in Israël, met vrienden of familie zit en iemand wil iets over een oorlogservaring vertellen, dan komt meteen de naam van de oorlog erbij.

 

Sho’a

Mijn ouders hebben nooit echt veel verteld over hun ervaringen tijdens de Sho’a. Ze werden verstopt bij de familie Snellen in Sevenum, waar ze bijna drie jaar ondergedoken bleven. Flarden van verhalen over wat er met de rest van hun beide families is gebeurd, hielpen alleen om te begrijpen dat de Duitsers, in samenwerking met de Nederlandse buren en politie, 337 familieleden van mijn ouders konden oppakken en vermoorden.

De details van wat er allemaal gebeurd is in die tijd komen uit boeken, verslagen zwart-wit foto’s en enkele filmopnames. Ook had ik vele gesprekken met overlevenden. Bezoeken aan acht concentratiekampen voltooiden mijn informatie over wat er zich allemaal heeft afgespeeld in die tijd.

 

Zoveelste oorlog

Israël is in haar zoveelste oorlog nu. Deze oorlog begon met een onverwachte aanval van Hamas-terroristen, die een beestachtige slachtpartij aanrichtten in dorpen, kibboetsiem en moshaviem aan de Gazaanse grens. De details van deze slachtpartij komen nu dagelijks naar boven. Sommige details komen van overlevenden, andere details komen na een forensisch onderzoek.

Eerlijk gezegd dacht ik dat ik alles over gruwelijkheden al had gelezen en gehoord, daar ik veel over de Sho’a heb gelezen en onderzocht.

 

Gruwelijkheden

Echter, de details over het verkrachten van baby’s en het daarna onthoofden van deze baby’s, het verkrachten van ouders tegenover hun kinderen en omgekeerd, het levend verbranden van mensen terwijl de terroristen zitten te eten – al dit is ongekend voor mij – en velen met mij.

Gisteravond, twaalf dagen na die Zwarte Zaterdag, werd er iets verkoolds gevonden in kibboets Be’eri. De pathologen en forensische onderzoekers snapten het niet en het duurde uren voordat ze begrepen wat het was: het verbrande stoffelijke overschot van een vrouw die een baby in haar armen hield. Ze was met ijzerdraad vastgebonden aan haar baby – de patholoog ontdekte dat beiden levend verbrand waren.

Ik vraag niet waarom. Ik begrijp alleen dat er geen einde komt aan wreedheid, dat er een hoeveelheid haat moet zijn opgebouwd om zoiets te kunnen bedenken, laat staan doen.

 

Desinformatie

De desinformatie over het ontstaan van Israël, over het nationaal recht van Israël en de geschiedenis van ons volk begint thuis, maar gaat door op school. Met “school” bedoel ik niet alleen wat u onder dit woord verstaat, maar ook de madrassa in de moskee. Niet alleen dat er geen supervisie is op dit onderwijs, het wordt ook nog aangemoedigd.

Het gekke is dat de enigen in de moslimwereld die anders weten de Gazanen zijn en de Palestijnen. Zo’n 20.000 Gazanen en 130.000 Palestijnen komen dagelijks naar Israël om hun brood te verdienen. De VN en EU, met al hun kritiek op ons, hebben geen banen gecreëerd in Gaza en Palestina en hun financiële bijdrage gaat voornamelijk naar privé-bankrekeningen van de Palestijnse bazen. Door de interactie van deze dagwerkers in Israël hebben velen ontdekt dat we geen hoorntjes op ons hoofd hebben. Dat we geen babybloed drinken en dat we geen Palestijnen of Gazanen haten. We haten terroristen.

 

Samenwerking

Onze militaire acties tegen terroristen hebben niets te maken met onze samenwerkingspogingen met de Palestijnse Autoriteit. Ook het gedrag van onze extreme kolonisten heeft niets te maken met wat wij, het volk, als toekomst met onze buren willen. De grote meerderheid in Israël wil niet over een ander volk heersen. De grote meerderheid in Israël gelooft niet in een Groter Israël. De grote meerderheid in Israël begrijpt allang dat we dit kleine stukkie land met anderen zullen moeten delen.

 

Volgende oorlog

Israël maakt zich klaar voor de volgende oorlog. Hoe die gaat heten weten we nog niet, maar het is duidelijk wat het doel is: nooit meer angst om naast Gaza te wonen, hoe dan ook.

Daar de Hamas liet zien dat er geen grenzen meer zijn in hun optreden hebben wij geen keus dan de hele Hamas – waar ook ter wereld – te elimineren. Klinkt verschrikkelijk?

De details van hun optreden hier – dat is pas verschrikkelijk.

Over de auteur

Simon Soesan
Simon Soesan
Simon Soesan woont sinds 1973 in Israël en is directeur Europa van Taglit - Birthright. Soesan is bekend van columns in o.a. NRC Handelsblad, het Reformatorisch Dagblad, Israël Actueel en het Nieuw Israelietisch Weekblad.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
30 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
E. de Winkel
E. de Winkel
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het zwijgen van de Nederlandse media over de Israëlische zijde van deze gebeurtenis is oorverdovend.

Anna
Anna
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  E. de Winkel

Men wil in nederland de “ eigenschap, zo u wilt het principe “ HAAT niet erkennen.
Wij proberen vanuit onze oorspronkelijk christelijke waarden vanuit “ schuld en vergeving “ te leven……
Dit kent de islam niet. Zij leven vanuit het principe “ Eer en wraak”

R Bil
R Bil
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  E. de Winkel

Zou u het zwijgen niet beter kunnen noemen: het liegen en door destructieve informatie de geesten rijp te maken voor revolutie en ook oorlog tegen e joden en Israëlieten in ons land?

Andre
Andre
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Haat is een sterke emotie die bestaat uit een zo grote afkeer dat men het object van haat wil beschadigen of vernietigen ten koste van alles.
Wij in Nederland en Europa kennen deze situatie eigenlijk niet. Daarom reduceren we de situatie tussen Hamas en Israël terug naar iets dat met land te maken heeft of met slechte behandeling in het verleden. Want dat past bij onze eigen manier van denken.
In werkelijkheid zijn die twee onderdelen alleen maar manifestaties van iets dat veel dieper ligt en dat is uiteraard de islam.
Deze reductie van de situatie die we in Nederland toepassen, heeft bovendien tot gevolg dat we alleen nog maar de morele kant van het verhaal zien, het gedrag, de buitenkant. We keuren geweld van beide kanten af, maar we laten een cruciaal ding buiten beschouwing: Israël vecht om te overleven, Hamas vecht om te vernietigen. Het onvermogen om dit verschil scherp te zien en daaruit consequenties te trekken over wie van beide kanten onvoorwaardelijk gesteund moet worden, is een fatale weeffout in ons gevoel voor eigenwaarde. Want het maakt dat we steun geven aan mensen die ook ons haten.

Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Wij kennen in België die situatie wel degelijk , net zoals in Nederland. U moet op de werkvloer maar ne keer werken met Marokkanen. Hetzelfde ziet ge met de “opstootjes” bij betogingen. Veelal “jongeren” van allochtone origine die aan vernielen en plunderen gaan!!

Andre
Andre
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Pierre Vaneylen

Ik begrijp wat u bedoelt, maar de meeste mensen in West-Europa onderkennen het niet als zodanig en daarnaar verwees ik. In Europa zijn we zo gewend aan alles oplossen met geld en overleg, dat we maar moeilijk kunnen inzien dat er ook heel andere situaties bestaan.

Pierre Vaneylen
Pierre Vaneylen
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Jaloezie is een lelijk beestje. Net zoals Israel zorgt voor voedsel en welvaart voor de Palestijnen , ondervindt W. Europa hetzelfde met de veelal moslims die naar hier “vluchten”; ze spuwen hun land van herkomst uit ,om het daarna te verheerlijken. Ze krijgen hier zonder dat er een tegeneis is, woonst , voedsel doch weigeren te integreren. Bij de minste betogingen verschijnen ze op het strijdtoneel om geweld en vernielingen te plegen. Ze zijn jaloers op onze welvaart, doch doen zelf geen moeite op dat zelf te bereiken met werken. We zitten met een cultuur en instinct opgescheept die niet klaar is voor een leven in de Westerse welvaart van de 21ste eeuw,. Pamperen lost niks op, integendeel. Waar ge niet voor gewerkt hebt wordt niet gewaardeerd!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Pierre Vaneylen

Nou, uw laatste zin is voor veel importtuig juist wél waardevol. Een gastje met marokkaanse roots siste mij eens (toen ik hem op wanstaltig gedrag wees en zei zelf te gaan werken ipv kwetsbare mensen te beroven) agressief toe dat hij nooit voor een baas zou gaan werken en al helemaal niet voor zo’n blanke. Ook een vrouw (!) uit Iran vond dat NL maar voor haar moest zorgen, ze ging niet werken.
Het zit ingebakken.

Kierana
Kierana
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik ken veel ‘gasten’ met Marokkaanse roots en ik herken in geen van alle uw bewering. Ik ken deze mensen als hard werkende mensen van s’morgens vroeg tot in de avond laat. Deze mensen hebben net als u waarschijnlijk een gezin, een koophuis en de zelfde vaste lasten als u elke mnd. Dus alstublieft niet generaliseren want dan bent u zelf fout bezig.

Hannah
Hannah
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kierana

Ben het met u eens dat we niet moeten generaliseren, maar ik ben wel van mening dat veel mensen uit moslimlanden uiteindelijk de keuze tégen de moderne westerse samenleving en vóór hun islamitische geloof zullen maken. We zagen afgelopen week de diepe kloof tussen bevolkingsgroepen.
Of generaliseer ik nu ook?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Nee hoor, u generaliseert helemaal niet. U zelf en de gehele westerse wereld wordt door de usual suspects juist op 1 hoop gegooid met slavendrijvers, bezetters, racisten, uitbuiters enz.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kierana

Precies daarom heb ik het ook over het ’tuig’. En daar zijn er hier wel degelijk veel te veel van. Waar ook de wél normaal geïntegreerde buitenlanders last van hebben. En die weten echt wel dat zíj niet bedoeld worden.

Kierana
Kierana
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Hoe weten zij dat zij niet bedoeld worden, er wordt hier zoveel haat gespuugd op alles wat niet van Nederlandse afkomst is. Men wijs met 1 vinger maar 3 wijzen terug . Het zijn de mensen die men niet kent die men verafschuwt maar nooit de eigen buren wat dat zijn aardige mensen . Ik heb dat in het verleden herhaaldelijk mee gemaakt. Zolang men andere zien als anders en nooit als gelijke zal de wereld nog steeds overspoeld worden van haat en onrechtvaardigheid. Dus !! Dit.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kierana

Het is m.i. juist omgekeerd. Zij zien mij als ‘anders’, vanwege niet-moslim.

Martin van den Berg
Martin van den Berg
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Kierana

Lees aub het boek van Wim van Rooy “Waarover men niet spreekt”.

Kee
Kee
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Deze oorlogen gaan in NL ook gebeuren kan niet uitblijven met al die verschillende geloven
Deze mensen willen niet intrigeren
Zijn er om haat te zaaien in NL
Ze komen er openlijk voor uit .deze groep
Zij dulden geen ander geloof .

Pia van der Molen
Pia van der Molen
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u wel, mijnheer Soesan! Uw column heeft mijn ogen nog verder geopend.

Hannah
Hannah
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

En wéér worden de Joden op een afschuwelijke manier in de steek gelaten
door veel Nederlanders.
Op 5 Mei herdenken we de vreselijke gebeurtenissen van de 2e Wereldoorlog.
De prachtige en ontroerende toespraken. ‘Dit nooit meer’ De 2 minuten stilte.
En kijk wat er nu gebeurt Het uitsteken van de Israëlische vlag stuit al op verzet.
Hebben we dan niets geleerd van het verleden?
Ik ben bang voor de toekomst.

Hannah
Hannah
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

Sorry, 4 mei natuurlijk

Marien
Marien
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Hannah

klopt, dat zei ik ook al. Nu niet VOOR Israel, maar 4 mei wel op de Dam willen zijn om ‘gezien’ te worden.

Marc
Marc
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Hamas kent geen menselijke waardigheid of menselijkheid, dat heeft het nu wel erg duidelijk laten zien. Het zou fijn zijn als hier in het westen, of liever in de hele wereld, eens een open discussie ontstaat over de fascistische inhoud van de koran, dat aan dit handelen van Hamas ten grondslag ligt.

Pappakilo
Pappakilo
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Wie zou het gore lef hebben om bij de artikelen van Soesan nog “minnetjes” te plaatsen…….

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Pappakilo

Zodra het tuigdeel van de import uit het luie nest is gekropen zul je het weer gaan beleven…..

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

En ziedaar….

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Oh meneer Soesan, wat heb ik te doen met Israël. En met de Joodse mensen in westerse landen. Jullie waren, zijn en worden totaal in de steek gelaten, ook door NL.
Op de Israëlische politiek zal best wat af te dingen zijn, waar niet, maar dat verandert niets aan het feit dat jullie ononderbroken bestookt worden. Met raketten, met VN resoluties, met steeds maar weer de oproep dat jullie je maar moeten verschuilen omdat je niet veilig kunt zijn.
Steeds maar weer de andere wang moeten toekeren, in het besef dat de buren geen vrede wensen, maar slechts totale uitroeiing.
De hele westerse wereld zou unaniem moeten opstaan.
Het is genoeg geweest. Er kan wel benadrukt worden dat het oorlogsrecht moet worden nageleefd, maar wie peutert dat de terreurorganisaties nu eens niet mis te verstaan aan het verstand. Hoeveel terreurdaden moeten er nog plaatsvinden?
Heel veel sterkte.

Ger
Ger
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Het is allemaal te triest voor woorden. Zolang Hamas aan het eigen manifest vast houdt, zal er geen oplossing zijn, geen 2 staten, geen 1 staat voor allen.
Wanneer wordt ingezien dat men ook verantwoordelijk is voor het eigen welzijn, en de eigen omgeving? Diegenen die dat wel inzien, dat zijn degenen die integreren en deel uitmaken van de samenleving. Ziet men het niet in, dan blijf je eeuwig slachtoffer, waar voor gezorgd moet worden, een kind dat niet nog niet kan beslissen over de toekomst.
De toespraak van Nasr was ook waar, over cijfers en namen, maar wanneer geeft Hamas namen aan de dode kinderen, wanneer geeft Hamas toe, dat zij ook verantwoordelijk zijn voor de dode kinderen?

Gerrit
Gerrit
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Vreselijk hoe ze hebben huisgehouden en ik hoop dat deze oorlog als Simcha’al Amalek-oorlog de geschiedenis in zal gaan.

Jan
Jan
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Als we de Bijbel lezen heeft het volk Israël al heel veel meer oorlogen moeten voeren!

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Beste SImon,

Dat van ‘De Ondergang’ was toch van Jacg. Presser en niet van Lou de Jong, die er via het Riod en later Niod meters dikke pillen aan gewijd heeft?

Los van muggezifterij en de meer dan akelige details van de bloedkruizerij van de Hamasfalanx, ben ik zo heel benieuwd hoe de verschillende vlaggen in Israël waaien.

Bibi was al politiek failliet en is dat nu dubbel zo erg daar al zijn stoere praatjes voor wat betreft het veilig zijn van het Israëlisch grondgebied niet helemaal klopten en de Palestijnen niet zoals voorheen genegeerd kunnen worden.

Lijkt mij duidelijk dat de hele Israëlische maatschappij een duidelijk idee heeft wat er moet gebeuren in Gaza – afbreken en breken van Hamas – maar dat het ‘hoe’, anders dan het eerdere niet geheel effectieve slopen van appartementsblokken, nog onduidelijk is. Gaat in ieder geval aan beide zijden veel levens kosten, helaas.

Dat Amerikaanse vlootverband ligt echt niet voor de kust om de Arabische wereld in toom te houden. Egypte heeft de Broederschap onder Al Sisi maar weer eens in het gevang gestopt en Hamas is de Pallie evenknie van die gezelligerds. En allemaal houden ze de grenzen stijf dicht, dus daar ook niets nieuws.

Heb zo meer dan een vermoeden dat de inzet Amerikaanse militaire macht – en hoe zit dat verhaal van op de Rode Zee onderschepte raketten/kruisvluchtwapens vanuit Jemen ?! – uitsluitend bedoeld is om Israël tegen te houden een onmiddellijke groei in de Iraanse steenslagindustrie te veroorzaken. Alle inzet – Hamas, Hezbollah en nu ook far away Jemen – komt uit de koker van de ayatollahs.

Verrampokken van hun nuclaire industrie door links en rechts wat bergen op de blazen waaronder hun Dr. Strangelove laboratoria verstopt zitten à la het bezoekje aan Saddam’s knutselhoekje!

Semerel
Semerel
1 maand geleden
Artikelwaardering :
     

Toen ik aan het surven was op internet kwam ik dit tegen. deze website.
https://www.frontnieuws.com/ en nog een andere website met intersante websites.
https://hoezithetnuecht.nl/links

Ik heb in Israel gewoont en gewerkt en hebt gezien wat de oorlogen aanrichten met je ik heb gewerkt met joods mensen die helemaal in de war waren en het waren niet oudere mensen maar jongeren. Vrouwen en Mannen..,die nog een hele leven voor zich hadden.triesrt maar waar.
Ik heb daar gewerkt van 1973-1975.Ik hou het hier maar bij Kan genoeg vertellen
Groetjes Be

30
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x