Poetins kracht is het resultaat van onze zwakte

Westen heeft Oekraïne voor de Russische leeuw gegooid

Het ondenkbare is deze week dan toch gebeurd. Een Russische president die in de 21e eeuw zover gaat om tanks een democratisch buurland in te sturen en raketten op hun steden laat regenen. Geen Koude Oorlog, geen cyberoorlog, maar een echte bloedige oorlog in Europa. Het gaat de verbeelding van de meeste mensen te boven. Maar ook het gros van de westerse machthebbers en geopolitieke duiders heeft de situatie verkeerd ingeschat, stelt Robert Raupach. 

Jarenlang heeft het Westen toegekeken en vooral weggekeken hoe Poetin steeds machtiger werd. Zijn misdaden werd geen strobreed in de weg gelegd. Na Tsjetsjenië, Georgië en de Krim kijken we nu toe hoe het democratische land Oekraïne het mes op de keel wordt gezet om zich weer te voegen bij Moedertje Rusland. Oekraïne, zoals wij het enkele dagen geleden nog kenden, zal nooit meer bestaan.

 

Dictator

Laat er geen misverstand over bestaan: ieder weldenkend mens moet de inval van Poetin ten scherpste veroordelen. De man is een crimineel en een oorlogsmisdadiger. Kortom: het prototype gevaarlijke hypernationalist. Poetin werd niet geprovoceerd. Zijn aanval op Oekraïne is geen verdediging. Niet alleen de Oekraïners zijn de dupe van de grillen van deze dictator, ook voor zijn eigen volk is de president een ramp. Vele miljoenen Russen zullen door de kosten van de oorlog en de opgelegde sancties in nog bitterder armoede belanden. Protesterende tegenstanders van zijn regime zullen in grote aantallen verdwijnen in werkkampen of met een kogel het eeuwige zwijgen opgelegd krijgen.

 

Oorlog tegen ons allemaal

Poetin wil zijn invloedssfeer richting Europa uitbreiden, blijkbaar desnoods met wapengeweld en oorlog. Dat maakt ook ons leven in Nederland onveiliger. We kunnen er sinds deze week niet meer zomaar vanuit gaan dat onze grenzen veilig zijn en dat er vrede heerst in het hart van Europa. Want wie weet of Poetin Oekraïne niet alleen maar ziet als een tussenstap? De aanval op het land is niet zomaar een oorlog. Het is een oorlog tegen vrijheid en democratie. Tegen dat wat we veel te lang voor lief hebben genomen.

Rusland heeft een vetorecht in de Veiligheidsraad van de VN. Een raad die ooit is opgericht om oorlogen als deze te voorkomen. Het feit dat Poetin zijn aanval begint, terwijl de raad in New York strijdt voor vrede in Oekraïne, is bespottelijk en getuigt van een ontstellende minachtig jegens de wereldgemeenschap.

 

‘Putinversteher’

We, en daar gaat het vaak mis in de publieke opinie, kunnen er niet omheen om de motieven te benoemen die de man drijven tot zijn misdaden. Maar benoemen is iets volledig anders dan begrijpen of instemmen. Maar al te vaak wordt men dan versleten voor een ‘Putinversteher’. Kritiek op westerse leiders lijkt opeens een soort landverraad, alsof zij de onbevlekte helden van de democratie zijn. Hoewel juist zij rond Oekraïne al jaren een smerige machtspolitiek bedrijven, met als resultaat nu het lijden van de Oekraïense burgers.

 

Diplomatieke onmacht

De afgelopen jaren hebben de EU-machthebbers geloofd in de taal van diplomatie. Maar dictators zoals Poetin spreken die taal helemaal niet. De enige taal die zij spreken is die van militair en autoritair machtsvertoon. Merkel, Macron, Verhofstadt, Rutte en vele anderen negeerden dit gedachteloos. Een pijnlijk voorbeeld daarvan, vooral voor Nederland, is het uit de lucht schieten van de MH17 met 298 burgerdoden tot gevolg, inmiddels alweer acht jaar geleden. Meer dan mondelinge verontwaardiging en veroordeling ging er niet richting Moskou. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. De verantwoordelijke militairen zitten notabene lachend thuis, terwijl wij hier in Nederland een zinloos showproces opvoeren waarna geen enkele gedaagde ooit een dag in een cel terecht zal komen.

 

Oud zeer

In zijn State of the Union-toespraak in 2005 omschreef Poetin de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 als de ‘grootste geopolitieke catastrofe’ van de vorige eeuw. Bedoelde hij wellicht destijds al dat er momenten in de geschiedenis zouden volgen waarop hij wraak ging nemen op het Westen, de NAVO en de EU? Maar in plaats van de Kremlin-baas serieus te nemen lieten we hem met diverse misdaden wegkomen. Poetins kracht is enkel en alleen het resultaat van onze eigen zwakte. Poetin wil zijn rijk terug en een nieuwe orde scheppen in Europa. Al jaren waren de Russische expansieplannen voelbaar en werden zelfs ook deels uitgevoerd. Het Westen koos ervoor om de kwestie te negeren. Zo’n vaart zou het niet lopen met die ex-KGB agent, dacht men.

 

Uit de tent gelokt

Als iets onverstandig is dan is het wel om een gevaarlijke megalomane gek te tarten. Iedere nog zo’n kleine aanleiding zal hij aangrijpen en zien als een aanval op zijn eigen soevereiniteit. Zo moet het Westen de hand in eigen boezem steken als het gaat om toezeggingen uit het verleden. We moeten flink wat jaren terug in de geschiedenis naar de hereniging van West- en Oost-Duitsland. De regeringen van Bush Sr. en Helmut Kohl hebben destijds bij monde van minister James Baker (State Departement) in het Kremlin met toenmalig president Gorbatsjov de afspraak gemaakt om geen inch vanuit Duitsland naar het Oosten op te schuiven met de NAVO.

Verleden week bleek dat deze afspraak in een brief van Baker aan Kohl is bevestigd. Dagen later werd deze afspraak opnieuw bevestigd tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland (Genscher) en Rusland (Sjevardnadze). Op basis van deze dubbel bevestigde afspraak onderhandelden Kohl en Gorbatsjov daarna over de eenwording van Duitsland. De oostelijke uitbreiding van de NAVO was geen onderdeel van gesprek meer. Blijkbaar ging Gorbatsjov ervan uit dat deze kwestie was opgelost. Inmiddels zijn er maar liefst veertien landen oostelijk van Duitsland toegetreden tot de NAVO. Dat zijn nogal wat inches

 

Naar de slachtbank geleid

Niet vaak is het spreekwoord ‘de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens’ toepasselijker dan in dit geval. Vol goede bedoelingen om Oekraïne welvaart, democratie en aansluiting bij West- en Midden-Europa te brengen hebben wij hen stap voor stap naar de afgrond geduwd. Een neutraal en economisch opgebouwd Oekraïne, zonder een concurrentiestrijd tussen Rusland en de NAVO, was het beste geweest wat de Oekraïners had kunnen overkomen. Maar ondertussen hebben wij hen sinds 2008 aangespoord om een harde koers te varen jegens de Russen. We hebben hen aangemoedigd en beloofd dat zij uiteindelijk een deel van het Westen zouden worden. Dat wij uiteindelijk Poetin wel zouden verslaan en onze zin zouden krijgen. En nu het zover is kijken we toe, durft en zal de NAVO niet ingrijpen en staan de Oekraïners en hun moedige president Zelensky er helemaal alleen voor.

 

Toezegging

Onder druk van Bush Jr. liet men zich in 2008 tijdens een NAVO-top verleiden tot deze funeste uitspraak en opname daarvan in de slotverklaring: “De NAVO verwelkomt de Euro-Atlantische ambities van Oekraïne en Georgië om lid te worden van de NAVO. We zijn vandaag overeengekomen dat deze landen lid zullen worden van de NAVO.” Een weliswaar vage toezegging zonder tijdpad. Maar de Russische beer was geprikt. Voor Oekraïne daarentegen was deze belofte een bevestiging van hun westerse ambities, waar men zich aan vasthield. Na de protesten en de machtswisseling tijdens de Maidan-revolutie met de schreeuwende marktkoopmannen Van Baalen en Verhofstadt was er geen weg meer terug. Wisten de Oekraïners veel dat we hen in de steek zouden laten als het erop aan zou komen.

 

Parasiteren op de VS

President Trump werd weggehoond toen hij in 2018 andere NAVO-lidstaten opriep om te voldoen aan de afgesproken bestedingsnorm van twee procent van het bruto binnenlands product voor defensie. Op zijn Trumpiaans foeterde hij destijds dat het niet langer kan zijn dat Europa lucratieve handel bedrijft met Rusland, maar op de Verenigde Staten leunt als het gaat om hun veiligheid. Dictators als Poetin – en houd ook zeker de Chinees Xi in de gaten die zijn zinnen op annexatie van Taiwan heeft gezet – hebben een neus voor zoiets.

Niemand wilde het horen, maar Europese landen, al of niet gezamenlijk, hebben een operationeel leger nodig. We moeten ervoor zorgen dat Europa zich kan verdedigen. Terwijl Europese landen hun defensie-uitgaven en -uitrusting hebben veronachtzaamd heeft Rusland zijn krijgsmacht versterkt. Met welke redenen? Om de soldaten thuis in de kazernes te laten zitten? De aangekochte gevechtsvliegtuigen op de grond te houden? De gebouwde oorlogsschepen in de havens te laten liggen? De afgelopen dagen hebben we gemerkt waarvoor die opschaling diende.

 

Vergeven en vergeten

Hoeveel rode lijnen mag Poetin nog overschrijden? Ik ben bang dat uiteindelijk, zoals maar al te vaak, economische belangen zullen zegevieren boven vrijheid en mensenrechten en het Westen Poetin zal vergeven voor zijn zoveelste oorlog. Of, zoals Martin Luther King Jr. zei: “In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.”

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
42 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als er iets mist in de stukken van deze auteur dan is het wel Gründlichkeit en nuchterheid. De NAVO rukt al decennia op naar het oosten. Sinds de val van de muur in 1989 om precies te zijn. En dat ondanks harde toezeggingen dat dit niet zou gebeuren. De auteur beschrijft dit nota bene zelf. Daarmee is de uitspraak dat Rusland naar het westen oprukt onjuist.

Begrijpt de schrijver dat de EU, de CIA en andere westerse partijen (George Soros) al jaren wroeten in de Oekraïne? Kunnen we ons Victoria Nuland nog herinneren? Wat doet die vrouw daar? Wat deden Verhofstad en van Baalen op het Maidan plein? Weet de schrijver dat de overwegend Russische bevolking in de Donbass momenteel juicht over de Russische inval omdat zij al 8 jaar onder vuur liggen? Weet de schrijver wel hoe populair Vladimir Poetin is in Rusland? Maw, het is geen dictator.

Wanneer gaat de schrijver inzien dat de EU gewantrouwd moet worden? Of het nu gaat over oorlog in de Oekraïne, over covid, over het klimaat, over immigratie, over de economie, over wat dan ook. Wanneer? Hoeveel leugens zijn er nodig voordat het kwartje valt?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Als u in een voormalig Sovjet satellietland zou gewoond hebben dan zou u beter begrijpen waarom deze landen snel onder de NAVO paraplu wilden schuilen. En een soevereine land mag daarover zelf beslissen of het de voormalige bezetter nu leuk of niet vindt. Voor de rest ga ik er niet eens op in want uw naïviteit is te groot om dictatorschap te begrijpen. Maar Poetin zou u zeker bedanken voor de steun. Ik krijg plaatsvervangende schaamte als ik u lees.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik begrijp dat u uit Oost-Europa komt toen het nog communistisch was. Ik lees veel oud zeer en wrok in uw commentaren die doordrenkt zijn met uw vroegere, persoonlijke ervaringen. Het communisme is gevallen, mislukt. Dat is voorbij. Er is een nieuwe, andere situatie nu. Die situatie moet opnieuw beoordeeld worden en niet vanuit het blikveld van hele andere regimes, maar dan 30 jaar geleden.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Doordat u denkt dat er nu een nieuwe situatie is ontstaan met andere verhoudingen maar dat is dus een foute benadering. In Rusland van Poetin is weinig veranderd, dingen heten misschien anders maar zijn nog steeds dezelfde. U leeft in een droomwereld van een toeschouwer op veilige afstand.

Piet friet
Piet friet
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En jij dan????

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet friet

Ik heb het lot van een emigrant moeten aannemen wat ik nooit van plan was. De Rus heeft mijn leven bepaald. En als je doelt op het feit dat ik het hier beter heb dan daar dat is materieel gezien waar. Maar ik kon mijn ouders niet eens begraven. En als je denkt dat je onder de Sovjets als emigrant terug kon met vakantie, vergeet het maar, Piet Friet. Ik heb de familie 14 jaar niet mogen zien. Die veilige afstand kan ook pijn doen maar dat gaat je voorstelling vermogen waarschijnlijk te ver om het te begrijpen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Sorry Ni28, bij alle begrip voor mensen die de sovjetdictatuur verruild hebben voor een eu-dictatuur: snappen waar Navo, EU, VS en allerlei westerse oligarchen al decennia mee bezig zijn, wil nog lang niet zeggen dat je Putin steunt. Geen zinnig mens wil oorlog. En geen zinnig mens in een niet direct betrokken land wil een oorlog ingerommeld worden, wat nu toch lijkt te gaan gebeuren.
Met ’the wisdom of the crowd’ stemden wij NEE in het referendum over Oekraine, juist om de huidige situatie te voorkomen. De Rutte-doctrine, je zou bijna zeggen Rutte-dictatuur, zette toch door en het inlegvelletje blijkt zoals zo vaak minder waard dan toiletpapier.
‘Onze’ oligarchen, Timmermans en Verhofstadt voorop, zien schaamteloos hun kans schoon om gretig misbruik te maken van de situatie, ten koste van onze burgers. Is dat soms geen dictatorschap? Is de houding van de EU machthebbers nou echt zo fundamenteel anders dan van Putin?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik heb genoeg in te brengen wat betreft de EU dictatuur maar deze is nog lang niet meetbaar met de Sovjet dictatuur in de verste verte niet. Ik bekritiseer de EU regelmatig voor wat ik als fout beschouw en ben nog niet opgepakt wat totaal anders was in de Sovjet tijd. Veel mensen, zie mijn rode cijfers denken dat er in Rusland veel veranderd is maar niets is wat het lijkt daar. Het nee van de referendum was een knieval voor Poetin, een kleine Chamberlain.

Piet friet
Piet friet
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Jij bent een “gevluchte” Chamberlain.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet friet

Zullen wij jouw onwetendheid voortaan met rust laten?
Ik las ooit een mooie uitspraak die luid:
Menselijke domheid in onoverwinnelijk en toch moet je die blijven bestrijden.
Ik vind zelf dat onwetendheid de basis is van domme uitspraken.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Nog even dit. Onze straffen van vijf en twee jaar onvoorwaardelijk zijn pas in 1989 komen te vervallen toen de Sovjets weg waren.

Decker
Decker
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

U heeft waarschijnlijk niet in Donbas of Lughansk gewoond pak em beet de laatste 8 a 10 jaar?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Decker

Gelukkig niet, u wel?

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Nog Zijlstra daar gezien misschien?

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ik begrijp de reactie en ben het er in grote lijnen mee eens, maar het is wel wijsheid achteraf.
Polen en Hongarije werden NAVO lid in 1999 en toen was de perceptie van de politieke situatie heel anders dan nu. Het fatale wroeten van de EU in Oekraïne moest nog beginnen, de oorlog in Irak en Afghanistan was nog toekomst.
De voorbeelden die u noemt in de laatste alinea (covid, klimaat, immigratie) zijn of pas veel later begonnen of pas geleidelijk duidelijk geworden (Libië na de val van Ghadaffi en Syrië, beide rond 2011).
De bankencrisis van 2008 heeft ook een rol gespeeld, maar ook dit is een latere ontwikkeling.
Dus dat de voormalige Oostbloklanden rond 1995 nog vol optimisme naar het westen keken is begrijpelijk.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik lees weer veel termen als “gevaarlijke megalomane gek”, “dictator” en het wachten is op “psychopaat”. Wat we hier in het westen gemakkelijk vergeten is het gezegde: Beter een goede buur dan een verre vriend. Je hoeft geen fan te zijn van Rusland, maar je mag het wel als buurman zien waar je fatsoenlijk mee om dient te gaan. En het maakt niet uit wat je van je buurman vindt, je verzet je schutting niet zomaar in de richting van zijn huis. Zeker niet als je daarover langlopende afspraken hebt. Dat de buurman daarna met de bulldozer je schutting omver rijdt is misschien niet netjes, maar logisch bezien ook weer niet heel vreemd.

Ik ben overigens fel gekant tegen Nederlandse inmenging in het Russisch-Oekraïense probleem. Dus geen sancties, geen wapenleveringen, en geen gebouwen in geel-blauw licht. Geef je fout met de schutting toe en biedt excuses aan. En houdt je in het vervolg aan de gemaakte afspraken. Gewoon uit fatsoen naar je buurman, of je hem nou aardig vindt of niet.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“De afgelopen jaren hebben de EU-machthebbers geloofd in de taal van diplomatie. ”
Als dat zo is, dan sprak deze diplomatie uitsluitend de taal van de geopolitieke belangen van de EU en de VS. Er werd op alle mogelijke manieren geprobeerd Oekraïne binnen de westerse invloedssfeer te brengen en de macht van Rusland verder te doen afnemen.
Dat is begrijpelijk, maar de vraag had ook gesteld moeten worden: is het realistisch en wat zijn de gevolgen indien blijkt dat het niet realistisch is? Diplomatie is namelijk alleen succesvol als er voor beide partijen iets te halen valt.
Tegelijkertijd is Oekraïne voorgehouden dat het westen het land zou steunen bij een conflict. Hetgeen een loze belofte was zonder NAVO-lidmaatschap. De Oekraïners zijn jarenlang misleid door hen te laten geloven in een sprookje en zij zijn het die nu met de brokken zitten. Een NATO en EU lidmaatschap is namelijk alleen mogelijk als het kandidaat-lid geen grensconflicten heeft met buurstaten, en dat had Oekraïne duidelijk wel.
Oekraïne had ook strikt neutraal kunnen blijven, net zoals Finland heeft gedaan. De Donbass hadden ze een autonoom statuut kunnen geven.
Maar die wegen, die echte resultaten in het gebied zelf, hebben ze niet gekozen. Ze hebben de keuze aan anderen (de EU en de NATO) overgelaten en nu betalen ze de prijs. Iedereen weet immers dat je met Putin niet kunt spotten. Je kunt hem paranoïde noemen of wereldvreemd, maar hoe dan ook, je zult rekening met hem moeten houden.
Stel je voor dat België dezelfde taalpolitiek had gevoerd ten aanzien van de Walloniërs als Oekraïne deed ten aanzien van de Russen. De EU en Frankrijk zouden onmiddellijk sancties hebben ingesteld. Als het tegen Rusland is gericht, gebeurt er echter niets. Dit is een heel bijzonder soort diplomatie.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De meeste argumenten zijn al aangevoerd. Maar ik wil toch nog wel kwijt wat een treurig, emotioneel en eenzijdig artikel ik dit vind.
Heeft de schrijver nou echt nooit in de gaten gehad hoe wegkijkend het Westen, zowel EU als USA zich tov van Ruslands leider hebben gedragen.
Hoe het Westen en met name de EU al jaren met Ukraine aan het flirten is.
Herinnert hij zich niet ons laatste referendum in Nl waar de bevolking
Nee zei tegen Ukraine als toekomstig EU-lid? En de recente Ukraine bezoekjes uit de diverse EU landen door bobo’s van de EU! (Ik dacht nog wat gaat die paljas van een Rutte daar nu ineens doen. )
Ik ben geen Putin fan, zeker niet. Maar om zo maar alles bij hem te deponeren, is te kort door de bocht!
Ik krijg bij het hele treurige Ukraine gebeuren momenteel een massa hysterie gevoel.
En dan gaat Duitsland zich ook nog voor miljarden extra bewapenen onder alom “vredenlievende” socialistisch/groene vlag!
Oh, oh Europa!

Marcel Aret
Marcel Aret
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heeft het westen niet als eerste de rode lijn overtreden? Volgens mij heeft het westen boter op z”n hoofd. Stel dat Belgie raketten installeerd met als doel nederland ? Wat zal Rutte doen?11

PeterH
PeterH
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Aret

Mee eens, ik tikte zo ongeveer hetzelfde

Monique
Monique
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Aret

Rutte doet helemaal niets. Hij laat alles aan anderen over, zodat ze hem niets kunnen verwijten. Doet hij al ruim 10 jaar zo.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Aret

Die zou zeggen foei dat mag niet.
Als je ze niet weghaalt ga ik met mijn tasje slaan

Tigron
Tigron
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Aret

Die zou dat aan Ollongren overlaten !!!!
(Nadat ze het verschil weet tussen een Majoor en een Sergeant.

Walter
Walter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Aret

Ollongren zou vragen of de raketten buiten de gestelde termijn van oud en nieuw mogen worden afgevuurd

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marcel Aret

De akkoorden van Minsk dateren uit 2015, dus vlak na de Maidan revolutie. Die gingen over een bepaalde matevan zelfstandigheid van de Donbas regio. Nooit nagekomen door de machthebbers in Kiev, daarin gesteund door het westen.

PeterH
PeterH
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ten eerste wil ik zeggen dat ik u een oorlogshitser vind. De pot die de ketel verwijdt.
Hoeveel rode lijnen moet de EU en de NATO nog overschrijden voordat Poetin ons echt de oorlog verklaard?
Poetin is geen lieverdje, maar onze leiders hebben ook geen boter op hun hoofd. En de mensen die door dit verraad in schuilkelders zit terwijl er bommen en raketten op hun vallen zijn de Ukrainers.
Voor vrede in Europa hebben we ook Rusland nodig. Een dictator help je alleen nog maar meer in het zadel door op hem in te gaan slaan. Verandering komt vanuit het volk zelf. Niet van onze leiders die net zo dictatoriaal zijn en met liegen en bedriegen, vingerwijzen en leveren van wapens het proberen op te dringen.

Piet friet
Piet friet
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  PeterH

WIE heeft geen boter op het hoofd??

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk is het onmenselijk wat deze Poetin aan het doen is en natuurlijk vallen er onschuldige doden.
Maar is dit niet gewoon een optelsom, wie de bal kaatst kan de bal terug verwachten.
Wat is er allemaal waar of niet waar over die wilde verhalen wat er allemaal in Oekraïne de laatste jaren plaats vind.
Wat het Westen heeft gedaan is de deurmatten voor Rusland vervangen door matten met voeten vegen niet nodig.
Kijk wat er in Nederland aan de hand is en ons nog te wachten staat, onze deurmatten zijn ook verdwenen door het Schengen verdrag.
Zijn wij nog vrij na de jaren met Kok, Balkenende en nu Rutte, onder de vlag van de EU.?
Kunnen wij in Nederland nog ongestraft onze mening verkondigen, waar is ons recht op een referendum en op demonstreren gebleven.?
Hoe loopt het in en met Nederland af.?

Marcel Aret
Marcel Aret
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Domme uitspraak van mij. Rutte zou maken dat ie weg kwam.

Theo Prinse
Theo Prinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Putin komt tenminste op voor zijn eigen volk en vecht tegen het culturele marxisme

Jan Smid
Jan Smid
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“”Poetin wil zijn invloedssfeer richting Europa uitbreiden, blijkbaar desnoods met wapengeweld en oorlog. “”

Niet bewezen. Wat wel bewezen is dat de NAVO steeds verder naar oosten opschuift. Kan mij voorstellen dat Rusland het niet fijn vind dat Oekraïne lid van de NAVO wordt, maar dat Putin kiest voor aanvallen NAVO-lidstaten kan het inluiden van WO-III betekenen. Zo stom is Putin niet.

De vraag is of MH-17 opzettelijk uit de lucht is geschoten of dat er sprake is van een vergissing is zoals KE-007 dat door fouten van de piloot zwaar uit de koers raakte en Rusland een spionagetoestel en KE-007 met elkaar verwisselde, en Iran ar flight 655 dat ook door een ernstige vergissing en misinterpratie door een Amerikaanse kruiser tijdens de Golf-oorlog werd neergeschoten.

De NAVO kan niet ingrijpen want artikel 5.

Zoals Jaap de Hoop Scheffer het onlangs zei in een krant: Europa heeft jarenlang op het strand gezete met een glas in de hand en nooit gedacht aan het op orde houden van de defensiemacht. Jammer alleen dat JAap daar óók zat.

Inzake Tawain: de westerse landen hebben Taiwan aangewezen als afvallige provincie, om goede zaken te blijven doen met China. Het is niet te hopen dat als Taiwain wordt ingelijfd dat TSMC in handen komt van de Chinezen want reken dan maar op martelingen van Taiwanezen. TSMC heeft een marktaandeel van 40% van alle chips en halfgelediers en maakt chips met een snelheid van 3 ns, iets wat China niet kan want mist apparatuur en kennis.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik stel voor dat Rutte en hopke
Thee gaan drinken met Poetin .
Misschien dat Rutte met één van zijn vele leugens Poetin over de streep kan trekken.
En voor Rutte laat het vaasje thuis het is al zo kwetsbaar.
Daar komene de schutters het cabaret van de NL politiek ..

Henk de Verschrikkelijke
Henk de Verschrikkelijke
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Robert Raupach,

Wat een prettig artikel dat ik net op het moment lees dat Die Ursula de onvergeeflijke fout maakt door met een sappige wortel de Oekraïne in de eigen EU lidmaatschap anti-chambre te parkeren. Gevalletje third rate politicians, die menen eerste klas ideeën te kunnen hebben en dan het tactisch veel slimmere dreigen/speculeren laten schieten voor holle brol.

Het probleem lijkt fundamenteel te liggen in de a-symetrie der dingen. Hoe leuk gaat het zijn als Gazprom cs op het afsnijden van het betalingsverkeer zegt, dat er dan ook niet geleverd hoeft te worden?

Rotterdam Nesselande – of enig ander Vinexië – kan tussen 8:30 en 11:20 uur stroom gebruiken, maar langer niet. Waarna de transformator huisjes er tussen uit knallen omdat de resulterende piekbelasting voor onmogelijk werd gehouden in de ontwerpfase midden jaren ’90.

Een hakkelende stroomvoorziening gaat ook niet zo leuk gaat zijn voor pinnen, dataverkeer, industrie, etc. U doet toch voor uw veiligheid ook niet meer aan contant geld?

Natuurlijk moet Poetin het recht op de kloten krijgen, ook al was de Oekraïnse bestuurscultuur de Rutte-doctrine-on-steroids. Maar met wat? We hebben niets meer en Poetin heeft meer spullen, recente oefening en een noodzakelijke teringlijer (sorry, 010 hier) mentaliteit. En wij, verprutst Irak, Libië, Afghanistan en geen spullen.

Poetin heeft ook doodsbange tiener dienstplichtigen, een logistiek probleem, het vooruitzicht een Afghanistan in het voortuintje te krijgen en los rammelende ABC-sleutels.

Wie zal het zeggen …

AAA
AAA
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘…resultaat van onze zwakte’. Vooropgesteld: liever landbouwgereedschap dan oorlogsmachinerie. Dat gezegd hebbend: ik mis in het artikel het stemgedrag van Nederlanders. Er zijn niet zoveel partijen die al (vele) jaren pleiten voor het verhogen van het budget voor defensie. Dus waar zijn de stemmers bang voor, dat ze niet stemmen op de SGP? Last van zelfcensurerende frames?

Theo Prinse
Theo Prinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Col Doug MacGregor on Ukraine-Russia.
https://youtu.be/b1HFCTXamos

Els Schwencke
Els Schwencke
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed geduid

Linn
Linn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els Schwencke

Belofte maakt schuld, dus als Rusland is toegezegd dat de grenzen niet op zouden schuiven en de NAVO/EU doen dat toch, zijn dat de agressors in de eerste plaats. IK vind het gedrag van Rutte weer eens walgelijk, weglopen bij een uitzendingen wat een wanvertoning maar daar grossiert hij in. Liegen, bedriegen, om vragen heen lopen met gewauwel, stoere praat en doen alsof het hem interesseert wat er in de Oekraïne gebeurt. Het westen heeft met de vele wapenleveranties aan Oekraïne en vage beloftes zelf veroorzaakt dat Poetin nu ingreep en dan maar in de media jammeren over die vreselijke Poetin. Dat herken ik wel ,dat gedrag hadden de gekochte media met hun leugens/manipulatie de hele corona crisis, dus waarom nu niet. Weer wordt de bevolking op het eenzijdige been gezet.Voor de burgers in Oekraïne is het heel zwaar en verdrietig nu zij tussen de bommen zitten, maar hun president heeft verkeerd gegokt en dat mogen zij hem aanrekenen. Deze man wist dat Poetin het westen niet direct aan zijn grenzen wil en vroeg om neutraliteit van de president, maar die kon gratis aan wapens komen van het westen en koos daarvoor. Vreemd de EU heeft het leger in alle landen afgebroken, kan zich niet meer verdedigen door de afbraak maar stuurt wapens naar de Oekraïne, dat geeft weer te denken over hun motieven en gezond verstand. Liever op andermans grondgebied de oorlog en vernielingen moeten de NAVO/EU gedacht hebben. De NAVO heeft naar mijn mening geen recht meer op zijn bestaan omdat zij niet uitvoeren wat in hun oorspronkelijke manifesten staat, de reden van hun oprichting en Van der Leye met pavlovjes in het EU parlement, het is een vloek voor lidstaten.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het ondenkbare is gebeurd maar zo ondenkbaar was het niet het was een kwestie van tijd en dat heeft Poetin al vaker laten zien op andere plaatsen. Je hoeft niet eens sterk te zijn als de rest zwak is. En dat is het Westen al decennia in haar naïviteit om te denken dat
nederigheid door iedereen in dank wordt afgenomen. Dictatoriale regimes zien dat als zwakte en kans om toe te slaan. Massa’s migranten veranderen Europa omdat zij onze waarden niet respecteren. De onzinnige hoop op een Europese islam is al lang vervlogen. Europa wordt steeds meer onveilig omdat het de functie van een menselijke riool heeft aangenomen. Waar dictators zijn is vaak onrust maar als het Westen besluit om deze landen te bevrijden dan wordt het echte oorlog die ons van vluchtelingen voorziet. De zwakte van het Westen geeft Poetin de mogelijkheid om toe te slaan. Onze leiders jutten de Oekraïners op met grote woorden maar als het er op aankomt blijkt het een loze
belofte want de bereidheid om ze echt te helpen is nul. Uitbreiding van de NAVO mag Poetin niet leuk vinden maar elke soevereine land mag daar zelf over beslissen zonder Russische dictaat. Voor de waarborg van hun vrijheid kozen de voormalige Sovjet kolonies snel om onder de NAVO paraplu te komen. Sancties invoeren lijken heel wat maar als je tegelijk grote zaken met Rusland doet dan is het effect verwaarloosbaar. De huidige Westerse verval door enorme volksverhuizingen en linkse afbraakpolitiek gevoed door jarenlange zelfkastijding geeft de echte vijanden zoals Poetin de kans om toe te slaan. Als hij de kans krijgt stopt hij niet in Oekraïne hoe ondenkbaar het ook mag lijken. Het ondenkbare bleek tenslotte nu denkbaar te zijn. Rusland kan alleen van binnenuit veranderen en dat door Rusland volledig te isoleren. Het is pijn of Pijn.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

‘Uitbreiding van de Navo mag Putin niet leuk vinden, maar elk soeverein land mag daar zelf over beslissen ……’
Behalve dan dat al in de vorige eeuw toegezegd werd, en tweemaal bevestigd door toenmalige wereldleiders, dat de Navo niet verder naar het oosten zou uitbreiden.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Hierover was nooit een officieel juridisch geldig uitsluitsel over gegeven in de tijd van Gorbatsjov en Moskou heeft dat toen ook niet gevraagd pas in 2014 na de annexatie van de Krim. En is dus de Oekraïne ook geen lid van de NAVO. Wat Moskou nu zegt is de zoveelste leugen van Poetin die hij in 2007 op de Veiligheid conferentie in München heeft losgelaten.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

-8, lees goed voordat je oordeeld.

Reknir
Reknir
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Uw anti Poetin en Rusland houding is opvallend. Ik zie vooral dat Poetin van heel veel beschuldigd wordt de laatste 15 jaar maar dat er niks bewezen wordt. Poetin zou een Russische journalist in Londen vergiftigd hebben met Po-210? Poetin zou de MH-17 uit de lucht geschoten hebben? Poetin zou middels nep-nieuws Trump tot president gemaakt hebben? Poetin is bezig met cyberaanvallen waardoor de stroom en ons bankverkeer regelmatig plat ligt etc. etc. U lijkt dit allemaal te geloven? Volgens mij kunnen ze u veel wijsmaken? Ze zijn in het westen gewoon met ‘’regime change’’ bezig, Poetin moet weg, ze zijn hier alleen niet erg succesvol mee. Bij Assad is het trouwens ook niet gelukt. God zij dank!

42
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x