Vaccinatiebeleid veroorzaakt breuk in families en maatschappij

Dreigende 'Chinaficatie' van het Westen

Titelfoto artikel Vaccinatiebeleid veroorzaakt breuk in families en maatschappij Gert reedijk opiniez

Foto:

Het geloof in het bestaan van een coronapandemie, de almacht daarvan en de redding door de vaccinaties, heeft families verscheurd en zelfs echtscheidingen veroorzaakt. Critici heten ‘wappies’, maar kritiekloze burgers die het overheidsbeleid trouw volgen moeten eigenlijk ‘wommies’ worden genoemd: watching only mainstream. Er ontstaat langzamerhand een parallelle samenleving van kritische, ongevaccineerde burgers, signaleert psychotherapeut Gert Reedijk.

Mijn grootmoeder geloofde in de verlossing van het hiernamaals en zij bezocht wekelijks de kerk. Mijn grootvader geloofde in de arbeidersemancipatie en hij bezocht regelmatig vakbondsbijeenkomsten. De scheidslijn tussen hun beider wereldbeschouwingen was scherp en pijnlijk. Omdat mijn grootvader godsdienst beschouwde als opium voor het volk ontkende hij het bestaan van zoiets als een hiernamaals. En toen in 1954 was vastgesteld dat hij ongeneeslijk ziek was, was mijn grootmoeder ontroostbaar, om twee redenen. Ze zou hem verliezen, maar het was haar ook duidelijk dat hij als ongelovige niet in de hemel zou komen. En zij nooit meer samen zouden zijn.

Enkele dagen voor zijn overlijden herriep mijn grootvader zijn jarenlange opinie over het bestaan van God en diens hiernamaals. Het was een bekering die voor omstanders weinig geloofwaardig klonk, maar die mijn grootmoeder vervulde met grote vreugde. Omstanders meenden dat deze bekering slechts voortkwam uit liefde voor haar.

 

Scheidslijn

Het geloof in het bestaan van een coronapandemie, of in elk geval de almachtigheid daarvan en het geloof in het nut van vaccinaties, heeft een vergelijkbare scheidslijn gebracht binnen families. Vijfentachtig procent van de Nederlanders hecht zoveel geloof aan deze pandemie, dat zij bereid waren zich te laten vaccineren. Daaronder zij met het vaste geloof, maar zoals altijd ook de wankelmoedigen. Die laatsten lieten zich aarzelend vaccineren in de veronderstelling dat een enkele bedevaart naar de GGD definitieve verlossing zou brengen.

Nu echter duidelijk wordt dat de vaccinatie haar werking verliest en dat de overheid elk halfjaar een booster verlangt, betekent dit een steeds terugkerende bedevaart. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat vanaf nu méér dan die vijftien procent van de Nederlanders zal besluiten die bedevaart niet te maken. En kiezen ze voor een nee, dan zullen zij zonder een QR-code de hemel van de vliegtuigen, de musea, de theaters en de restaurants binnenkort niet meer binnen mogen.

 

Buitengesloten

In mijn psychotherapiepraktijk komen de drama’s van de scheidslijn binnen families over wél of niet vaccineren nóg meer aan het licht dan in de sociale media te zien is. Degenen mét de QR-code mogen reizen en hebben toegang tot het openbare leven. Zij, die de verlossing van de QR-code weigeren om welke reden dan ook, worden buitengesloten. Aan de deur van het restaurant wordt de ene partner tegengehouden en de ander mag naar binnen. Aan de grens van het land of aan de vliegtuigtrap wordt de één tegengehouden en mag de ander verder.

Zonder een gezamenlijk bezoek aan bijvoorbeeld dat buitenlandse vakantiehuis dupeer je je partner in hoge mate. De druk op de ongelovigen om het enige ware pandemie-geloof te aanvaarden is enorm. En de verleiding om te zwichten en de prik te nemen uit liefde evenzo. Zij, die de vaccinatie uiteindelijk nemen, doen dat soms uit liefde, maar niet altijd. Soms doen ze het huilend en verslagen. Soms vol rancune. En de eerste echtscheidingen zijn inmiddels een feit.

 

Wantrouwen in overheid

Onze minister-president heeft zijn nieuwe coalitieakkoord voorzien van de slogan: “Omzien naar elkaar”. Naar elkaar kent wederkerigheid. Niet de gedachte dat de minderheid zich moet voegen naar de meerderheid. Het is een van de spelregels van de democratie dat meerderheden rekening houden met minderheden. De minister-president spreekt ook veelvuldig over vertrouwen. Over de politiek, die vertrouwen moet terugwinnen. De onlangs gehouden enquête, die aangeeft dat slechts drieëntwintig procent van de bevolking vertrouwen heeft in de politiek, is de weergave van een diep en lang bestaand wantrouwen.

 

Barstjes

Mijn eigen vertrouwen begon al de eerste barstjes te vertonen in 2007. Door het verdrag van Lissabon, dat toen werd aangenomen en nauwelijks verschil toonde met de Europese Grondwet, die twee jaar eerder was afgewezen door de burgers. De immigratiepolitiek, het afschaffen van het referendum, het bijdrukken van euro’s en Nederland een bankenunie in manoeuvreren, het plan voor biomassacentrales en het gestaag overhevelen van autonomie naar Brussel zijn maar enkele voorbeelden van hoe dat wantrouwen groeide. En boven op dit alles een cordon sanitaire rond oppositiepartijen.

 

WOMMIES

Angst en wantrouwen zijn een Siamese tweeling. En de plicht om elk halfjaar opnieuw een vaccinatie te nemen heeft ook de angst aangewakkerd. De berichten over bijwerkingen van vaccins en over raadselachtige oversterfte kunnen al lang niet meer gekwalificeerd worden als fake nieuws. Ze komen van medici, van virologen en van statistici van naam. En ze zijn talrijk. Lang probeerde de overheid deze berichten te diskwalificeren en de aanhangers te omschrijven als WAPPIES. Dat is een aanduiding voor dwaze bijgelovigen. Het is niet minder dan een poging tot karaktermoord op kritische burgers.

De tijd is daarom gekomen om burgers, die volgzaam meegaan met het overheidsbeleid, ook een naam te geven. Ik stel voor om hen voortaan aan te duiden als WOMMIES. Zo iemand is Watching Only Mainstream. Ik munt de term bij deze.

 

Burgerbewegingen

Intussen zijn die kritische burgers zich aan het hergroeperen. Overal in het land ontstaan momenteel burgerbewegingen. Mensen die willen anticiperen op langdurige uitsluiting door de meerderheid, die zich wél voegde naar het overheidsbeleid. Er wordt hier gesproken over eigen winkels, waar je naar binnen mag zonder de QR-code. Er wordt gesproken over alvast zelf een begin maken met weekendscholen, om klaar te zijn als de eigen ongevaccineerde kinderen straks de toegang wordt ontzegd tot het reguliere onderwijs. Er wordt gesproken over een eigen betaalmiddel, in de verwachting dat over enige tijd het contante geld wordt afgeschaft.

De plannen zijn onrijp en wild, maar klinken tegelijk vastberaden. Er wordt overal gewerkt aan een parallelle samenleving. Alles in de overtuiging dat de QR-code een opmaat is naar een EU Green Pass. Die straks niet slechts onze vaccinatiestatus controleert, maar ook ons consumptiepatroon en onze vliegreizen en al onze andere voetsporen. Er wordt gesproken over de Chinaficatie van het Westen.

De bijeenkomsten die ik bijwoonde toonden opvallend veel ondernemers. Maar ook veel stellen. Dat laatste is verstandig. Je kan dan de ambivalentie van mijn grootvader voorkomen. Het moeten kiezen voor je overtuiging of het kiezen voor je geliefde.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
26 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mjah. Ik had vanmiddag wat tijd over en besloot mijn zus en zwager met een kort bezoek te verblijden. Beiden 70+ Die hadden niet veel tijd, want ze gingen hun boosterprik halen. Ik liet me ontvallen dat ik niet meedoe aan die vaccinaties.

En jawel, hoewel goed opgeleid is de rede per direct weg. Mijn zus vindt dat ik dan ook geen recht op een ic plaats heb. Motorrijders, rokers etc. wel uiteraard.
Mijn zwager is iets realistischer en stond wel open voor mijn argument dat de ic capaciteit ernstig is verkleind terwijl de behoefte daaraan wegens vergrijzing juist enorm groeit.

Afijn, even goede vrienden, maar voorlopig geen bezoek, want mijn zus wil niet dood en ze wil ook haar man niet verliezen. De angst druipt er vanaf, compleet gehersenspoeld.
En het stomst van al is nog het gebrek aan realiteitszin.
Want als je al 2x gevaccineerd bent en je haalt die boosterprik……. en je bent dan nog bang om besmet te raken en daar ook aan dood te gaan. Dan heb je als gevaccineerde toch geen enkel vertrouwen in dat product?

Jan Smelik
Jan Smelik
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

En vindt niemand het nou raar dat Big Pharma wel binnen zes maanden vaccins kon ontwikkelen tegen een geheel nieuw virus, maar dat een kleine aanpassing aan mutaties nu al anderhalf jaar op zich laat wachten? Waarom geen aangepast vaccin tegen Delta? Dat moet toch veel sneller kunnen dan die zes maanden?

Reknir
Reknir
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Tja, u als ongevaccineerde krijgt de schuld dat het vaccin niet werkt. Ik begin ernstig te twijfelen of we als mensheid verder gekomen zijn sinds de heksenjacht.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

“Mijn zus vindt dat ik dan ook geen recht op een ic plaats heb. ”
Nou van die mening zou zij nog wel eens spijt kunnen krijgen. Want het is slechts een kwestie van tijd totdat de gevaccineerden de overgrote meerderheid van de ziekenhuisopnames gaan vormen.
Terwijl de niet-gevaccineerden de natuurlijke immuniteit zullen hebben verworven, die veel krachtiger is, omdat ze berust op ongeveer 50 verschillende antilichamen, en niet op 1 antilichaam, zoals bij het vaccin.
Als het waar is dat de natuurlijke immuniteit van gevaccineerden verzwakt wordt door het vaccin door auto-immuunverschijnselen, dan ontstaat de mogelijkheid dat de situatie radicaal omzwaait.
Dan zullen de niet-gevaccineerden kunnen zeggen: ‘Jij hebt geen recht op een IC bed, want je hebt er zelf voor gekozen om een prikkie te halen.’

Dolphin
Dolphin
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En natuurlijk hebben gevaxten die vrijwillig meedoen aan een medisch experiment, wel recht op een ic bed, wanneer de vaccin gevolgen zich openbaren.

krijnnl
krijnnl
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

U schrijft; “Want als je al 2x gevaccineerd bent en je haalt die boosterprik……. en je bent dan nog bang om besmet te raken en daar ook aan dood te gaan. Dan heb je als gevaccineerde toch geen enkel vertrouwen in dat product?”….Mooi gesproken.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het geloof in de pandemie is ook een geloof in een betrouwbare overheid. Als het eerste wankelt, gaat het tweede vallen.
De conformisten die braaf hun QR-aflaten hebben gehaald en in woord en daad de belijdenis van het ware pandemie-geloof hebben beleden, leven nu in geleende tijd.
Want sociaal gedrag beschermt niet tegen virusmutaties, die sneller gaan dan Pfizer kan werken.
Ze deden alles om maar de goedkeuring van de overheid te verkrijgen. Zij hebben het sociaal contract vrijwillig opgegeven en zichzelf tot QR-slaven gemaakt.
Verder spraken ze harde woorden over en tegen de QR-ongelovigen, die niet wilden deugen. Ja er waren zelfs ketters, die prikspijt kregen en het ware geloof verlieten!
Alles deden de QR-slaven om het eigen geloof op te dringen aan anderen.
Waarom zijn ze in Japan wel verdraagzaam ten aanzien van niet-gevaccineerden? Het zou toch niet iets met EU te maken hebben?
Overigens geniaal stuk.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn vertrouwen in de overheid is in deze nieuwe eeuw, is geslonken tot het minimale .
De vorming van een politiek kartel, is de doodsteek geweest voor de democratie.
Alles moest op de schop, onder dwang van minderheidsgroepen..
De EU heeft van Nederland een gewillig slachtoffer gemaakt, van de kaalpluk cultuur vanuit Brussel.
De omvolking is bijna geslaagd, in grote en kleine steden is een duidelijke cultuur ontstaan, die ons autochtone Nederlanders, vreemdelingen maakt in eigen land.
Het Rutte Kartel is onder invloed gekomen, van een groep personen waarvoor geen weg meer terug is, Nederland moet kapot.
Nederland is een angstig en verdeelt land geworden, barstensvol vol van argwaan en zonder vertrouwen in de overheid.
Nederland is een verloren land.
De Coronahype bewijst mijn gelijk, wantrouwen heeft de plaats ingenomen van vertrouwen.
Bedankt Rutte, voor jouw hulp hieraan.

J-P
J-P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer men van hogerhand eens toegeeft dat dit niet meer weggaat en ieder zich er bij moet leggen dat het nooit meer weggaat. Dan zal ieder, net als bij de griep weer kunnen gaan leven. Zoals wij allen deden, met de griep hebben wij de gevolgen ervan ook geaccepteerd

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We mogen hier spreken van een wereldreligie. Dit geloof heeft overal de kop opgestoken, in navolging van een virus dat geen eigen religie verdient. Het virus onschuldig noemen gaat wat ver, maar het is qua IFR vergelijkbaar met influenza.
En voor influenza hebben we ook geen prik-kathedralen gebouwd. En over influenza worden geen bevlogen preken gegeven door de volksmenners. Bij influenza is er geen sprake van doemscenario’s en angst-indoctrinatie. Bij influenza vraagt men ook niet om een geloofsverklaring in QR-vorm.

Maar nee, covid is de nieuwe Beelzebub en de volksmenners de nieuwe verlossers.

Zoals Jezus ooit schijnt te hebben gezegd: “Aan de vrucht herkent men de boom.”
En deze covidreligie-boom is door en door gecorrumpeerd door de machtsgeile ideologieën van de zelfbenoemde elite.

Jeroen
Jeroen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Persoonlijk vind ik het een waar matrix verhaal aan het worden. Alwaar mensen liever positief testen op het killer virus dan dat ze een booster halen. Hoor het al weken om me heen, mensen zijn blij dat ze positief getest zijn, zodat ze wel de code behouden, maar geen booster nodig hebben. De bizarheid van deze tijd word met de dag groter. En zal voorlopig nog wel groter worden helaas.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Welk deel van de gevaccineerde heeft daadwerkelijke vrijwillig gekozen, zonder dwang en drang van werkgever, familie, maatschappij, Media enz..

De genoemde 85% bestaat uit minimaal 2 groepen, de gedwongen en vrijwillig gevaccineerden.

Citaat;
Vijfentachtig procent van de Nederlanders hecht zoveel geloof aan deze pandemie, dat zij bereid waren zich te laten vaccineren.
Einde citaat.

Ok heb de T en 1Vandaag al eens gevraagd om dit mee te nemen in hun enquête.
Zonder gevolg.

Henk
Henk
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat van die burgerbewegingen intrigeert me, ik heb gegoogeld maar kan niets vinden, is hier meer info over? Overigens een uitstekend artikel, dank.

Peet
Peet
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Ja mij boeit het ook bijzonder: het ontstaan van een parallel maatschappij.
Vindt er zeer weinig over,hoor er vrijwel niets over tot ik het hier in deze column tegenkom.
Uiterst hoopgevend als dit tot ontwikkeling komt.
Wie heeft meer gegevens?, links? Hoe en wat is er gaande op dit vlak ?

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Peet
Bert Branderhorst
Bert Branderhorst
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Henk, het moet nog wel vorm krijgen maar het begin is er al wel denk ik.
keuzevrijbijmij.nl

Groet,
Bert..

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Bert Branderhorst
Peet
Peet
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Citaat: Degenen mét de QR-code mogen reizen en hebben toegang tot het openbare leven. Zij, die de verlossing van de QR-code weigeren om welke reden dan ook, worden buitengesloten. Aan de deur van het restaurant wordt de ene partner tegengehouden en de ander mag naar binnen. Aan de grens van het land of aan de vliegtuigtrap wordt de één tegengehouden en mag de ander verder.
Einde citaat.

Maurice heeft over bovenstaande ook een stuk geschreven en toen betrof het zijn ouders die exact hetzelfde meemaakte. wat hemzelf toen bovenal diep heeft geraakt was het gemak en de onverschilligheid van diegene die toekeken en het allemaal goedvonden.
De moeite waard om het artikel van mdh op te zoeken en te leggen naast huidige ontwikkelingen.

Gussel
Gussel
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Welke wommie gaat nu een 3e prik halen, wanneer de eerste 2 niet voldoende bescherming bieden? Ook ik ben geconfronteerd in familie en kennissenkring met angst en agressie tegen ongevaccineerden. Ieder moet zijn eigen keus maken en mij niet dwingen ook een wommie te worden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is niet het geloof in een pandemie, het is angst om dood te gaan, de angst voor besmetting.
Angst is een veel sterkere drijfveer voor irrationeel gedrag dan geloof.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Geloof is er om angst te kunnen sturen. Je gelooft in een hiernamaals om geen angst voor de dood te hebben.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Als de angst toeslaat (paniek) kun je dat met geloof niet meer bijsturen. Dat is waar onze overheid de plank finaal misslaat en de situatie dreigt te escaleren.

Uilke Hoekstra
Uilke Hoekstra
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

In mijn geval is geloof een zeker weten van een bestaan van een almachtig God. En door dat geloof heb ik vertrouwen in mijn immuunsysteem en is de dood een tussenstation van mijn leven.
Ook uitsluiting van de wereldse zaken raken mij niet. Maar het is wel onrecht. En ik gun iedereen vrijheid om te kiezen wat je wilt.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dat geloof van oma dat verschilde met de mening van je opa loopt nu een pietske parallel aan mijn situatie.
Dat “Handelsblad ja DIE KRANT
die nu ook leugens verspreidt in het land
kijk ik dan ook niet meer in.
Heeft voor mij helemaal geen zin
Alleen des zaterdags bekijk ik elk rouwbericht
Velen jonger dan ik zijn reeds gezwicht
Mijn wederhelft slaat de mediaberichten gade
Of ze zich laat beïnvloeden is eenvoudig te rade
Ik heb me dan ook al 3x laten “prikke”
Lief en leed delen mag voor mij niet stikke
Blijf haar trouw tot in den doed.
Gelukkig Nieuw Jaar. Het gaat jullie goed.

Slotakkoord heeft geen lange baard
Ben al “hoogbejaard”
Voor mij – na de VAKSI-NASI – geldt
Mijn nog te gane dagen worden versneld afgeteld ;o)

AAA
AAA
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

‘Wommie’. Klinkt als een pejoratief. De suggestie is daarmee een deel van het probleem, niet van de oplossing.
Laten de zuiveren juist zuiverder worden. Er is een wereld te winnen.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  AAA

Ik zie het meer als ” Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.”

Het resultaat is hetzelfde, net als u ben ik er op tegen.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ach het is eigenlijk allemaal zo ontzettend simpel en eenvoudig. Elke pandemie van een muterend virus ooit is na maximaal 2 jaar uitgedoofd. Russische Griep 1889/1890, Spaanse Griep 1918/1919. Na 2 jaar muteert elk muterend virus naar een ongevaarlijke variant en dooft uit. Corona is dan ook voor de Lente van 2022 uitgedoofd. De miljoenen bestelde boosters gaan net als bij de Mexicaanse Griep in 2009 de prullenbak in en die corona-minister kan nog voor hij goed en wel is begonnen alweer ontslagen worden. Het leven is soms zo simpel als je één ding goed onthoudt, de geschiedenis herhaalt zich altijd weer dus net als de Russische en Spaanse Griep is ook corona na 2 jaar *poef* weg als een dief in de nacht. Lees maar na hoe de Spaanse Griep zomaar ineens was verdwenen….. = doodgewoon geschiedenis niets meer en niets minder!

Thijs Cobben
Thijs Cobben
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je wel Gert, wat schrijf je toch mooie en verstandige teksten, heel veel dank voor deze, die voelt begripvol en steunend.

26
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x