Het is de tijd van de gezagsfobie

Gedoogcultuur en ontbrekend moreel leiderschap

Titelfoto bij artikel Gert Reedijk op OpinieZ.com “Het is de tijd van de gezagsfobie”

Foto:

De “gezagsfobie” staat niet in de handboeken van psychische stoornissen. Toch is het één van de meest verspreide fobieën vandaag de dag. Angst om de leiding te nemen en dan zo nodig nee moeten zeggen. Grenzen moeten stellen en die verdedigen ook wanneer er oppositie komt. Wie durft zichzelf nog te beschouwen als autoriteit? Gert Reedijk over de psychologie van het gedogen.

Gelijkheidsideologie

God is dood, ouders en leraren worden getutoyeerd en we hebben zelfsturende teams. We zijn allemaal gelijk. De gelijkheidsideologie beïnvloedt niet alleen de verhouding tussen maatschappelijke klassen, maar ook die tussen hen die leiding geven en hen die op de werkvloer staan. En die tussen bestuurders en bevolking. En ook al die tussen ouders en kinderen. In de praktijk van de gezinstherapie is de generatiegrens steeds vager geworden.

Niet zelden zitten er tegenwoordig bijvoorbeeld niet twee ouders en drie kinderen in de behandelkamer, maar vijf semi-adolescenten bijeen. Hopeloos verdwaald in wat wél en wat niet de huisregels behoren te zijn. “Waarom moet jij zo nodig bepalen hoe laat ik thuis moet zijn”, roepen kinderen tegen hun ouders. Zulk soort discussies.

Mondigheid, voor jezelf opkomen en autonomie beschouwen we tegenwoordig als goede eigenschappen. Zeker, maar waar is de grens aan dingen voor jezelf opeisen? En wat moeten we als iedere grens vroeg of laat ter discussie wordt gesteld?

Opschuivende grenzen

In het publieke debat speelt hetzelfde. Grenzen die opschuiven. “Waarom zou ik eigenlijk niet met mijn hond mogen trouwen?” Zo vroeg laatst iemand. “Ik woon al tien jaar met het lieve dier samen. Groter trouw is nergens te vinden. Ik wil dat mijn gehele erfenis automatisch daarheen gaat.” Tja, leg dan maar eens uit waarom dat niet kan.

Maar in dit diervriendelijke tijdsbestel, waar vleeseten bijna een misdaad is geworden, is een discussie over gelijkberechtiging van dieren als erfgenamen een kwestie van tijd, lijkt me.

Ooit was het huwelijk voorbehouden aan man en vrouw. Gewijd aan de reproductie van de menselijke soort. De kerk noemde het een van de heilige sacramenten. Dáár was een grens. Maar de grens werd verlegd. Al geruime tijd kunnen ook mensen van het zelfde geslacht trouwen. En inmiddels mogen die zelfs ongetrouwd kinderen krijgen. Althans het wettige ouderschap uitoefenen.

Genderdiversiteit

Grenzen gaan over iets insluiten en iets anders uitsluiten. Bij de laatste Gaypride werden pedofielen door de organisatoren uitgesloten. Zij horen niet thuis in het steeds breder wordende palet van genderdiversiteit, vond men. Want het gaat hier om misbruik van minderjarigen. Er werd een grens gesteld. En ja, prompt staken er dus stemmen op die ook déze grens ter discussie stelden. Dit keer uit de hoek van de intersectionele feministen (wie kent ze niet) die zeiden: we moeten goed onderscheid maken tussen pedofielen, pedoseksuelen en kindermisbruikers. Want alle uitsluiting op basis van seksualiteit is onacceptabel. Dus ook die van pedofielen.

Wankelmoedigheid

Het gaat mij in dit betoog niet om de vraag wáár precies voor welk thema een grens hoort te liggen. Grenzen verschuiven door de tijd en het publieke discours speelt daarin een doorslaggevende rol. Het gaat mij hier om de wankelmoedigheid van wie onze morele leiders zouden moeten zijn, in het geval dat wél ergens min of meer consensus over bestaat. Om het even of het gaat om krakers, boerkadragers, hen die de wet op de topinkomens negeren, rituele slachters of uitgeprocedeerden die illegaal in Nederland blijven.

Generatie ‘68

Waar komt die wankelmoedigheid vandaan? Waarom is er juist bij hén die grenzen behoren te bewaken zo’n terughoudendheid? Ik denk, dat komt mede omdat onze leiders de nazaten zijn van de Maagdenhuisbezetters. De Generatie ‘68 die de bestaande orde omverwierp. Voor volle collegezalen werd toen aan hoogleraren het spreken belet. Bestaande literatuurlijsten van de faculteit werden gehoond en vervangen door marxistische geschriften.

Maandenlang werd in de straten gescandeerd: “one man one vote” om greep te krijgen op het universiteitsbestuur. De smeekbeden van de rector magnificus van de toenmalige Gemeentelijke Universiteit Amsterdam om met de bezettende studenten in gesprek te komen bleven zonder resultaat.

Gedoogcultuur

De Generatie ’68 wilde beginnen aan de lange mars door de instituties. Om de maatschappelijke organisaties van binnenuit te veranderen. Zíj en hun discipelen zijn het, die nog steeds de sleutelposities in die instituties bezetten. Zíj zijn het die het gedogen hebben uitgevonden.

Gedogen: het gedrocht dat iets bij wet is verboden, maar dat we het niet handhaven en er niets van zeggen. Vreemd? Nee, niet als je weet dat het gedogen van deze neomarxisten komt. Want wie ooit zijn eigen vader heeft vermoord zal nadien nooit meer met gezag anderen kunnen aanspreken.

Nihilisme

Nietzsche zag het tijdperk van het nihilisme aankomen. Het verdwijnen van het gezag van God en, in het verlengde ervan, het verdwijnen van ieder gezag. Hij was filosoof, maar had ook groot psychologisch inzicht. Hij zag de onbeheerste en mateloze natuur van de mens. De mens die grenzen slecht verdraagt. En hoewel hij kritisch was ten aanzien van het Christendom, erkende hij het belang van kerkelijke instituties. Die droegen bij aan gewetensvorming en aan zelfbeperking. Institutionele druk vormt de innerlijke discipline.

En nu? Nu is God dus dood. Wie zal ons nu nog helpen met onze zelfdiscipline?

In elk geval niet de wankelmoedige bestuurders van de Generatie ’68.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
38 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De scooter van mijn 16-jarige zoon gestolen, op de Nieuwmarkt in 020. Daarvoor had ie op vele zaterdagen hard gewerkt. Al rap lag er een brief van de Politie dat opsporing namens de Gemeenteraad geen prioriteit had, ondanks de vele camera’s ter plaatse. Hij en zijn vrienden worden momenteel vrijwel dagelijks/wekelijks aangehouden door Politie en BOA’s, de (nieuwe) scooter op de rollerbank, controle op ID, verlichting, kenteken etc. met onnodige vertraging tot gevolg. ’s Avonds laat Handhaving aan de deur voor een vergeten ID. Ze hebben inmiddels voor honderden euro’s boetes verzameld. Daar valt niet tegenop te werken en het CJIB is al helemaal doorgeslagen. De Politie heeft voor andere zwaardere zaken geen personeel beschikbaar. Het oplossingspercentage van misdaden ligt onbestaanbaar laag. Deze “razzia” frustreert mijn zoon en vrienden enorm. Respect voor het gezag verdwenen. Je kunt als bestuurder een hekel hebben aan scooters maar ze zijn niet verboden. Ik weet, dit is maar een individueel geval maar m.i. een voorbeeld van de willekeur in handhaving. Aan het wettelijke boerkaverbod doet men niks. Plofkraken, brute roofmoorden, steekpartijen en liquidaties gaan rustig door. Dit noemt men een anarcho-tyranny; it describes that stage of governmental dysfunction in which the state is anarchically hopeless at coping with large matters but ruthlessly tyrannical in the enforcement of small ones.” Samuel Francis described it as “the failure of the state to enforce the laws and, at the same time, […] the criminalization of the law-abiding and innocent”. De criminaliteit is de baas op straat en de overheid faalt in haar beschermende taak en straft en beboet (vooral) alleen de brave burger.

Friesecanadees
Friesecanadees
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

The low hanging fruit (lees:de nog gehoorzame burger)is the easiest target(@piet)
This is symbolic for a bankrupt system/government

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet.
Als ex-poltie/justitie-ambtenaar kan ik mij uw verontwaardiging voorstellen en ik heb hier álle begrip voor, omdat het totale onvermogen van politie/justitie óók uit uw reactie duidelijk naar voren komt……..maar iedere Nederlander weet dit al, @ Piet ! NIETS heeft nog prioriteit bij politie/justitie tenzij een stelletje illegaal in ons land verblijvende krakers een pand kraken en waar de eigenaar probeert ZIJN pand weer in handen te krijgen. Alsdan is binnen een oogwenk een geheel peloton ME ter plaatse om de krakers te beschermen en de eigenaar weg te sturen, als deze vervolgens aangifte wil doen, wordt de man weggestuurd omdat e.e.a. géén prioriteit heeft ! Dát is Nederland, heel triest om dat te constateren, maar “den Haag” kijkt de andere kant op en vindt het wel prima zo, als dat krakerstuig maar niet in hun buurt komt.
De teloorgang van het gehele justitiële apparaat, incl. politie, is al jaren geleden ingezet, o.a. door de inzet van politie-ambtenaren voor politieke doeleinden, ik ben daar zelf, onbewust, mede-dader van geweest. Vandaar ook m’n gruwelijke afkeer van álles wat met politie en/of justitie te maken heeft. Die hele zaak is dood- en doodziek.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Voorlichting Belasting dienst:
Mensen willen zich veilig voelen.We hebben regels gemaakt om er voor te zorgen dat niemand aan je spullen zit of je op een andere manieren bedreigt.
Als dat toch gebeurt komt de politie in actie.
En als iemand iets doet wat strafbaar is moet hij voor de rechter verschijnen.
DAT BETALEN WE UIT BELASTING GELD!
Waarom betalen wij steeds meer belasting? Terwijl wij er steeds minder voor terug krijgen? Voel mij al jaren niet meer veilig!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

@ Nenne.
Óók ik had een periode dat ik een onveilig gevoel had als ik, buiten diensttijd, mij op straat bevond. Ik heb er voor gekozen om de veiligheid van m’n gezin en mij zelf te “verzorgen” (voor zover als mogelijk is). Ik heb om die reden áltijd iets bij mij om mij/mijn gezinsleden te beschermen tegen “onverlaten” met kwaad in de zin. Ik moet u zeggen : Het geeft óns een wat veiliger gevoel. Dan maar eigen richting, als je op de politie moet wachten ben je “in den aap gelogeerd” !!!!

Thijs Hoop
Thijs Hoop
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Voor de mensen die niet/nooit belasting betalen, doen ze alles ten koste van de brave belastingbetaler, die ze in de kou laten staan!

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

En nu rijd het een of ander bontkraagje gratis en voor niks op een mooie nieuwe scooter rond, en geen politie die hem, want boven de wet verheven, wat in de weg gaat leggen.
Al doende leert de hardwerkende jongere dat eerlijk werken niet loont, en leert het straattuig dat criminaliteit wel loont.
Gezien dit al decennia lang gebeurt, en er niets aan gedaan wordt, is dit blijkbaar het signaal dat onze overheid wenst af te geven.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Mee eens !
Onze “overheid” is met hetzelfde sop overgoten als dat straattuig : als ZIJ het maar goed hebben, de rest laat hen Siberisch koud. Dát is onze “overheid”.
Om van te walgen.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Met dank aan “weg met ons” media die hen daarin steunen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Sterker nog Frans, de scooter werd via instagram door een Fin aangeboden. Kon hem voor 700 euro terugkopen, Politie geinformeerd maar niks, geen tijd en mensen.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet
Bekend verhaal.
Om de hele dag als een stel verkapte belastinginspecteurs met een flitscamera langs de weg te gaan staan daar hebben ze wel tijd en mensen voor.
En om nette burgers die hun niet politiek correcte mening op het internet ventileren te intimideren daar hebben ze ook tijd en mensen voor.
Justitie moet haar prioriteiten eens herzien.
Zoals het nu is moet je helaas vaststellen dat de politie NIET je beste vriend is, tenzij je een allochtoon en/of crimineel bent natuurlijk.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U raakt een aantal kernpunten van de verloedering van deze maatschappij, die absoluut ten onder gaat. Ik weet dat velen het niet met mij eens zullen zijn, alleen al vanwege het feit dat vele gezagsdragers misbruik hebben gemaakt van de normen en waarden, zoals die door God zijn geopenbaard. Natuurlijk zijn door de eeuwen heen mensen geterroriseerd, door absoolute gehoorzaamheid af te dwingen met dreiging van hel en verdoemenis.
Jammer dat velen weigeren zelf kennis op te doen van wat er werkelijk staat. Dan is er natuurlijk de groep, die zich door niets of niemand iets laat gezeggen onder het mom van vrijheid, wat het niet is, maar losbandigheid. Ook accepteert deze groep onder geen beding dat er een macht boven staat. Goddelijk of menselijk, dat maakt niet uit.
Tenslotte is er nog de groep die uitsluitend met zichzelf te maken heeft, of dat nu ten koste gaat van anderen, maakt niet uit. Ieder die hun mening niet deelt, is fout en heeft geen rechten. De deugmens vindt veel gronden in de tweede en derde groep.
En zo ontstaat er een maatschappij zonder fundamenten. U weet toch dat een huis zonder fundament bij de eerste storm omver waait. Zo vergaat het onze maatschappij, als we zo doorgaan.

ANT
ANT
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel Gert, waarin nogmaals wordt blootgelegd dat het Nederlands bestuur goed ziek is, héél ziek! En helaas, een goede medicatie ontbreekt want de ziekte zit tot in de porieen (lees overheid, mediaç scholen, universiteiten)!

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Gert Reedijk.
Pim Fortuyn beschouwde zich als autoriteit.
Heeft het met de dood moeten verkopen!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

@ Nenne.
De door “links” vermoordde hr. Fortuyn had méér kennis én kunde én lef in huis, als het hele stelletje dat thans “den Haag” bevolkt.
Dát was mede een reden om hem te (laten) vermoorden; want zegt u nu zelf : “Slimmere én betere “deskundigen” als wat er thans in “den Haag” zit, hebben wij toch zeker niet ???? ((het laatste is cynisch bedoeld, maar dat begreep u vast wel !)

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Roderick Veelo schrijft:
Kraken is verboden. Maar eenmaal binnen kunnen krakers niet worden uitgezet.
Nikab in openbaar vervoer verboden. Maar moet door o.v. wel worden vervoerd.
Afgewezen asielzoekers moeten Nederland verlaten. Maar kunnen niet worden uitgezet.
Ni28 schrijft: HET VERSTAND IN EUROPA IS HOPELOOS ZOEK!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Het verstand is NIET zoek, het verstand is totaal verdwenen.
Een Somalisch gezin dat ooit vanuit Nederland naar Engeland “emigreerde”(omdat daar mogelijk méér gratis te verkrijgen was), keerde onlangs terug naar Nederland omdat zij verwachten dat zijn ná een eventuele Brexit minder gratis zullen ontvangen als in Nederland. Wat gebeurde ná terugkomst in Nederland ? Een “rechter” oordeelde dat zij meteen een woning dienden te krijgen in Nederland. (zij hadden een Nl-paspoort gekregen na hun 1ste aankomst in NL). Hebt u wel eens gehoord/gelezen, dat een uit Nederland naar bijv. Canada geëmigreerd Nederlands gezin, als spijtoptanten terugkeerde naar Nederland en óók meteen een woning kregen op last van een “rechter”?
Ik heb dát nooit gehoord/gelezen.
Het verstand bij de “elite” in Nederland is geheel verdwenen, vermoedelijk veroorzaakt door grootschalige inteelt.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Er zijn eenmaal bevoorrechtte groepen. Resolutie 1743 bevestigd dat.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Ik ga maar eens uitproberen om geen belasting meer te betalen. Dat is ook verboden, maar wellicht als je het eenmaal hebt gedaan, dan mag je het toch in je zak houden.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Jay@ Als je een wet in elkaar knutselt dan hoort deze nageleefd te worden. Minister Ollongren heeft verschrikkelijk haar best gedaan om deze wet makkelijk te kunnen omzeilen. Het is in die zin perfect uitgewerkt en ook de ingangsdatum is met zorg uitgezocht want wie maalt in de vakantietijd om een wet.Ik hoop dat zij haar inspanningen als een boemerang op haar neus krijgt maar de toon van het tegenstribbelen van de CDA verraadt al dat hoe het afloopt.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wie zal ons nu nog helpen met onze zelfdiscipline nu God dood is, vraagt u? God of de goddelijke moraal in elk geval niet, denk ik. Welke God trouwens? (lees voor God: verbeelding van wat niet bestaat). Ook van de kerk en zijn heteronome moraal op grond van geopenbaarde heilige boeken en kerkelijke dogma’s moeten we het niet hebben. Welke kerk trouwens? (van de vele denominaties?). We kunnen onze moraal alleen bouwen op autonome seculiere inzichten, gestoeld op nuchter gezond verstand. Meer hebben we als mens niet tot onze beschikking.

Arnoud van Namen
Arnoud van Namen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Er is 1 groot misverstand in dit stuk en ook in bovenstaande reactie. God is niet dood. Hij leeft en wil niets anders dat wij terugkeren naar Hem. Alle christelijke denominaties hebben dezelfde God. De progressieve mens die denkt dat alle vroegere orde en dogma’s achterhaald zijn komt zichzelf een keer tegen in een moreel wetteloze wereld waarin niemand meer weet waar de grens ligt.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arnoud van Namen

God zal ons niet helpen alleen gezonde verstand die op moment nergens meer te vinden is. Het land is decennia lang verzopen in decadentie en nihilisme waarbij gezag en respect totaal ontbreken. Met dit soort samenleving kan het niet anders dan slecht aflopen. Zich tot god beroepen zal heus niet helpen je moet zelf wat aan doen.

Arnoud van Namen
Arnoud van Namen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Toen mensen nog massaal naar de kerk gingen was er nog saamhorigheid, zorg voor de naaste en het fungeerde als sociaal opvangnet. Normen en waarden zijn gebaseerd op de Bijbel. Bijvoorbeeld echtscheiding is nooit zo bizar uit de hand gelopen dan toen begin jaren ’90 de soapseries zoals GTST opkwamen waarin vreemd gaan en scheiden als normaal werden gepropageerd. Met als gevolg een verwrongen, verziekte samenleving met alleenstaande vaders en moeders met kinderen die zeker in deze tijden een gezinsstuctuur nodig hebben. De moraal is nu: doe wat je lekker vind met alle gevolgen van dien. “Wie God verlaat heeft smart op smart te vrezen” staat in de Bijbel. De gevolgen ervan worden steeds duidelijker zichtbaar!

Asher
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arnoud van Namen

Je suggereert dat er geen moraal mogelijk is buiten godsdienst. Flauwekul. Net alsof er in een christelijke – of welke godsdienstige samenleving dan ook alleen heiligen zouden leven. Maatschappelijke problemen en verval zijn van alle tijden en komen onder elke religieuze signatuur voor. Wou je mensen soms dwingen om godsdienstig te zijn? Hoe had je gedacht dat aan te pakken?

Arnoud van Namen
Arnoud van Namen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Asher

Nee zeker niet. Kerkmensen zijn geen heiligen.En mensen kun je niet dwingen en mogen ook niet gedwongen worden tot wat dan ook. Ik houd ook inderdaad niet van de uitspraak : vroeger was alles beter. Ellende is van alle tijden. Maar zeg nou zelf: In de jaren ’50 was er meer gezag , meer structuur en meer sociale controle, mede ook door instituten zoals gezin en kerk. Door het verlaten van structuren zijn we verzand in een samenleving als deze die steeds meer de weg kwijt raakt.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arnoud van Namen

@ Arnoud van Namen.
U noemt “alleenstaande vaders en moeder”.
Wát te denken van moeders die plots “vader” worden, of een vader die plots “moeder”wordt, na een medische ingreep.
Of een vader c.q. moeder die plots van beiderlei kunnen blijken te zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of “het” bestaat in Nederland. Ik zeg u : over enkele jaren mag men in Nederland trouwen met een dier of plant : bijv. met een keeshond of met een vingerplant.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arnoud van Namen

AvN @ U prefereert duidelijk de dictatuur van de religie. Maar het is de brede armoede of een gezamenlijke vijand die saamhorigheid creëert. De valse vrijheid van links heeft respect en gezag ondermijnd hetgeen nog steeds gaande is door individualisme van groepen te propageren door deze boven de maatschappij te plaatsen wat leidt tot deling van de maatschappij en daarmee gepaarde polarisatie. Dit ondermijnd de saamhorigheid die op moment en daar ben ik het met u eens totaal zoek is.

Arnoud van Namen
Arnoud van Namen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Links geeft idd valse vrijheid. Maar graag wil ik u meedelen dat religie geen dictatuur is. Het is een zaak van liefde. Ondanks dat er vele voorbeelden zijn van misstanden en er zelfs ook misbruik in de kerk voorkomt. Christenen zijn geen betere mensen.Zij hebben wel een “Adres”,waar ze welkom zijn. Daar bedoel ik God mee, maar ook het samenzijn en zorg voor elkaar dragen als gemeente. Een van de oorzaken van het “ieder voor zich” is mede gekomen door massale kerkverlating en het loslaten van eeuwenoude normen en waarden, wat vooral zijn oorsprong heeft in het linkse hippie-tijdperk.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arnoud van Namen

AvN @ U pretendeert dat zonder kerk en dus geloof in iets wat men verzonnen heeft geen goede samenleving mogelijk is en daar ben ik het niet met u eens. In mijn ogen heeft deze starre opvatting altijd voor ellende gezorgd en nu nog in islamlanden waar godsdienstige oorlogen gevoerd worden sinds de middeleeuwen.Godsdiensten verdragen elkaar niet net als politiek. Ik wil u zeker uw geloof niet ontnemen daar deze voor u hoop geeft. Alleen is het voor mij een valse hoop. Vijanden van elkaar ontmoeten elkaar in de kerk waar zij tot elkaar komen totdat zij eenmaal buiten zijn. Godsdienst pretendeert liefde maar ook liefde gaat over. Ik vind dat echte vriendschap tot liefde kan leiden of liefde vasthouden en dat vind ik waardevoller. Als ik vriendschap in de kerk moet zoeken dan moet ik eerst lid worden van de club want daarbuiten kom je er niet doorheen. Je wordt door gelovigen nooit volledig geaccepteerd als buitenstaander met goede bedoelingen terwijl je tegelijk ongelovig bent. Dezelfde ervaringen had ik met de communistische partij die ook voor liefde en vriendschap voor iedereen stond. Voor mij maakt het geen verschil.

Arnoud van Namen
Arnoud van Namen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Probeer het eens. Op een zondag naar een kerk gaan. U zult er vriendelijk ontvangen worden. Vergelijk de Islam maar niet het het chrisyendom. Islam is een ideologie en door mensen bedacht.En over liefde: alles zal vergaan maar de liefde blijft tot in eeuwigheid.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je een woning kraakt verkrijg je volgens Europese recht meteen de woningrecht en mag je niet uitgezet worden en dat terwijl het kraken verboden is. Zoek de logica. Welke halve geleerde(of was het gare?) verzint dit? Gezag en respekt zijn volledig verdwenen uit de dagelijkse leven. Enkele kilometers harder rijden is erger vergrijp dan iemand zijn woning te stelen. Het openlijk niet naleven van wetten door gedogen zoals nu de burkawet lijdt tot wetteloosheid.
Waarom andere wetten dan wel naleven als nieuwe wetten vrijblijvend zijn? Als gevolg van diversiteit en individualisme hebben wij een nep gelijkheid ingevoerd. Stel je voor een land die bestaat uit louter zielige minderheden. Hoe lang zal zo land bestaan?
Nihilisme en decadentie als sleutelwoorden van deze tijd leiden tot verval van de Europese maatschappij. Het verval leidt dan tot oorlogen. De EU juist voor dit doel opgezet om oorlogen te voorkomen is nu zelf een oorlog aan het voorbereiden. Alleen willen zij het niet beseffen.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk.
Bij de linkse rechters is het duidelijk te merken dat dat mensen zijn van de zestigergeneratie.
Maar links en allochtonen mogen hier straffeloos alles zeggen en doen.
De rest is vogelvrij.
Van links en allochtonen wordt alles gedoogd.
De rest, andersdenkenden en wit, zijn vogelvrij, zowel voor de overheid als voor criminelen!criminelen.
Zij mogen en kunnen niks terug zeggen en doen, van hen wordt niks gedoogd door de linkse machthebbers.
Voorbeelden te over!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

@ Thijs Hoop.
De huidige “rechters” zijn van de generatie die de Universiteit van Amsterdam en het Maagdenhuis bezetten en vernielden. Het tuig van toen vertelt nú hoe wij hebben te leven, het is één grote smeerlapperij.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De generatie ’68 heeft tot opleving en hoop geleid. Je ontketenen van de toenmalige onderdrukking was prachtig en met de kinderlijke maar goed bedoelde Flower Power was het op zich een leuke en roerige tijd met vrijheid als sleutelwoord. Zelfs het communisme zou een menselijke gezicht krijgen. Maar ook vrijheid moet haar beperkingen kennen en dat is duidelijk niet gebeurd. Het is helaas niets geworden. Wat wij aan overhielden is het activisme waar wij nu last van hebben. Die is totaal doorgeslagen in het streven naar goede doelen. Artsen Zonder Grenzen genezen niet meer maar spelen voor mensenhandelaren. Afrika naar Europa verhuizen is echt geen oplossing, in tegendeel. Goede doelen instanties zijn doorgeslagen en hun invloed bij de VN is groot. Samen met de schurken landen bepalen zij de agenda. Daarom is Europa zo rotzooi geworden met de smeltkroes van culturen die elkaar niet kunnen luchten. Een gettovorming is voor geen land goed en maakt onze sociale voorzieningen kapot. Deze diversiteit smeltkroes zal eindigen met een menselijke Big Bang die ons naar andere tijden zal leiden. Nieuw begin maar dan waarschijnlijk zonder de meeste van ons.

bep Geurtsen
bep Geurtsen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gert, veel dank voor je mooie realistische artikels, hoe kan ik jou doorklikken op facebook.

Theo Prinse
Theo Prinse
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het voordeel van een gemeenschap die wordt geleid door welke geloof of ideologie dan ook is de collectieve macht tegenover andere gemeenschappen en ook tegenover het individu. Maar elk geloof of ideologie ontleend de macht aan de mate waarin deze het eindoordeel in alle morele vraagstukken monopoliseert door en in het voordeel van de clerus die dat geloof of ideologie vertegenwoordigt.
De moraal is een door de natuur aan ieder mens gegeven onvervreemdbaar vermogen tot het hebben van morele opinies. De mens met dus zelf als individu tegenover elk geloof of ideologie zelfstandig en verantwoordelijk denken en handelen over dagelijkse morele kwesties … en dat is veel moeilijker dan in een collectief dogmatisch geloof of ideologie berusten.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

Feit is dat het overgrote merendeel van de mensen zelf geen verantwoordelijk neemt of kan nemen voor zijn moraliteit. Voor die mensen is het belangrijk een maatschappelijke structuur te hebben die het tot een dogma maakt.

Ja het is prima mogelijk om moraliteit buiten geloof te ontwikkelen, maar het aparte is dat degenen die zo hard hebben gewerkt om religie te ondermijnen en belachelijk te maken, door het als fabeltjes weg te zetten, zelf nooit met een antwoord zijn gekomen om de gaten op te vullen die door het wegvallen van religie zijn gevallen.
Ook hebben vele atheisten, humanisten, ed. niet door dat zij op een zelfde wijze als feministen voor het karretje van de socialisten zijn gespannen. de mensen die we tegenwoordig kennen als marxisten en communisten.
Christendom was een van de pijlers waarop onze samenleving rustte en waardoor het vrijwel onmogelijk was om hun eigen dogmatische maatschappijvisie door te voeren en de macht te grijpen.
Nu hebben ze de macht, in onze cultuur, media, kunst, universiteiten, scholen, etc. en wat is het gevolg? Niet het natuurlijk ontwikkelen van moraliteit, nee , juist het tegenovergestelde.. immoraliteit, hedonisme en nihilisme is wat er deze dagen overal doorsijpelt.

De mens heeft als individu de mogelijkheid om veel te kunnen, maar het wordt heel moeilijk wanneer je door groepen gemanipuleerd wordt tot een halfbewuste ‘genieter’.. een domme consument.

Christendom geeft mensen tenminste een anker voor hun moraliteit, marxisten bieden alleen moralisme.

38
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x