Studenten lijden onder politiek-correcte groepsdwang

Ervaringen van een psychotherapeut

Studenten groepsdwang depressie politiek-correct gert reedijk opiniez

Titelfoto: VU-gebouw door Galaufs, gepubliceerd onder CC BY-SA 4.0.

In het hoger onderwijs wordt groepsdwang uitgeoefend op studenten. Hen moet toch vooral de juiste, politiek-correcte mening worden bijgebracht. Als je dagelijks van de docent te horen krijgt wat je moet vinden van zaken als klimaat, gendergelijkheid, inclusiviteit en duurzaamheid, wordt het steeds moeilijker een afwijkende mening te hebben. Dit leidt bij studenten steeds vaker tot depressieve klachten, stelt psychotherapeut Gert Reedijk.

De laatste tijd melden zich in mijn psychotherapiepraktijk opmerkelijk veel studenten die zijn vastgelopen in hun opleiding. Het onderwijs blijkt een trainingskamp te zijn voor politiek-correcte meningen. Sommige studenten hebben om die reden hun studie gestaakt. Anderen bleven, maar zijn toenemend ontevreden over het lesprogramma. Nog weer anderen voelen zich een vreemde eend. En het meest verontrustend zijn de vele depressieve klachten – inclusief suïcidale gedachten – in deze groep.

 

Inclusiviteit

Het betreft studenten van universiteiten en hbo-opleidingen van diverse richtingen. De onvrede van de studenten die ik sprak richt zich op de overmatige aandacht in het curriculum voor inclusiviteit, diversiteit, genderneutraliteit, racisme en klimaat. Een studente die haar studie op de theateracademie heeft afgebroken vertelt dat een docent de lessen standaard begon met de vraag: voel je je vandaag een man of een vrouw? Een andere docent daar voelde zich zelf geen van beide en profileerde zich als ‘neutrol’. Die wijdde er een les aan dat wetenschappelijk was aangetoond dat mannen niet bestonden.

 

White privilege

Politiek-correct zijn ook de lessen waarin studenten worden geschoold in gebruik van sociale media. Plaats vooral geen rechtse meningen. Dat kan je later ernstig schaden als je gaat solliciteren. Een andere studente die een hbo-opleiding volgt in de zorg vertelt over het nieuwe vak dat bij haar was geïntroduceerd. Je leert hier hoe je niet racistisch moest zijn. Al maanden gaat het over inclusiviteit en diversiteit. Ik word er ziek van, zegt ze. Er wordt verkondigd dat je als blanke sowieso racistisch bent. En dat wij blanken allemaal gebruik maken van ons White Privilege.

Weer een andere student herinnert zich een les die begon met een filmpje. Drie personen staan hierin aan het slot van een fiets te morrelen, een blanke man, een donkere man en een Marokkaan. De eerste wordt geholpen door een passant en bij de andere twee bellen de omwonenden de politie. Deze student vertelt mij dat hij het filmpje zwaar ge-edit vond. Er volgde een groepsgesprek in de klas waarbij hij zich zeer ongemakkelijk voelde. Maar hij durfde er niets over te zeggen.

 

Maatschappijkritisch

Op een kunstacademie waren studenten weggestuurd bij het eindgesprek van het eerste jaar omdat ze te weinig hadden nagedacht over de maatschappelijke uitwerking van kunst. Ook werd gezegd dat je alleen subsidie krijgt bij maatschappelijke relevante kunst. Eén van de vertrokken studenten zei: het was dom om te denken dat ik gewoon mooie dingen kon maken.

Een andere studente kreeg te horen: jullie zijn theatermakers. Jullie hebben de verantwoordelijkheid om maatschappijkritische kunst te maken. En de docent vervolgde: dat vakmanschap, dat weten we nu wel. De studente in kwestie had eerder gehoopt op de vakken toneel en zang en stemgebruik et cetera. Maar toen ik haar sprak had ze een week lang elke dag van negen tot vijf moeten horen hoe onderdrukkend de man was geweest de afgelopen eeuwen. Een andere student vertelde dat hij na het eerste jaar was geswitched van de kunstacademie naar een IT- opleiding. Daar was nog wel eens gesproken over diversiteit, maar gelukkig niet elke dag.

 

Verloren jaren

Weer een andere studente zit inmiddels in haar laatste jaar en wil pas vertrekken met een diploma op zak. Zij vertelde me dat ze in de groepsgesprekken zo nodig alles aan elkaar liegt. Dat ze zegt wat de docenten willen horen. Maar ze is boos over de verloren jaren. Ik vertelde haar dat ze boft met haar boosheid. Boosheid is een vorm van weerbaarheid. En in elk geval beter dan depressiviteit. Want depressiviteit is naar bínnen geslagen boosheid en hulpeloosheid.

 

Gendergelijkheid

Eén studente dacht tijdens de zoveelste les over gendergelijkheid: ja duh, ga dit nou maar vertellen bij de brandweer of zo. En niet voor een klas vol jaknikkers. Zij heeft inmiddels de studierichting van destijds verlaten, maar heeft nog geen idee welke vervolgstudie ze nu moet kiezen. Wel komt ze inmiddels tot haar verbazing steeds meer politiek gelijkgestemden tegen. En ze vraagt zich nu af of die er destijds in haar klas niet ook al waren. Maar dat die toen zwegen. Uit angst.

En op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen was er een leraar van een gerenommeerde middelbare school in mijn woonplaats die de online lessen aanbood met een levensgrote verkiezingsposter van GroenLinks achter zich in beeld. Ik werd benaderd door verontwaardigde ouders. Maar ook zij lijken er voor te kiezen hun ongenoegen te verzwijgen.

 

Machtsongelijkheid

Het is de machtsongelijkheid tussen de docent en de student die deze kwestie schrijnend maakt. Wanneer een docent zich intrusief gedraagt op seksueel gebied, dan is het land te klein. Dan wordt diegene op non-actief gezet en komen er Me-Too berichten in de media. Maar hier gaat het niet om seksueel intrusief gedrag, maar emotioneel intrusief gedrag. En met vergelijkbaar schadelijke gevolgen. Op een Spaanse universiteit die ik ken staat de tekst: education seriously affects the brain. Het is bedoeld als een ludieke en wervende tekst, maar wrang in de hier beschreven context.

De prevalentie van depressiviteit onder de Nederlandse bevolking is het hoogst in de categorie achttien tot vijfentwintig jaar. Maar liefst acht procent van de jongeren in die categorie krijgt ermee te maken volgens cijfers van het Trimbos-instituut. Ook suïcidaliteit onder jongeren neemt zodanig toe dat GGZ Nederland speciale preventieprogramma’s op zet. Maar zou het belangrijkste preventie-onderdeel niet moeten zijn studenten te vrijwaren van zoveel opgedrongen meningen en groepsdruk?

 

Gezondheidsschade

Voor alle duidelijkheid: alle bovenstaande citaten zijn letterlijk opgetekend uit de mond van studenten die ik persoonlijk en langdurig sprak. Uit zorg voor hun privacy zijn hierboven meerdere studenten aangehaald van uiteenlopende onderwijsinstellingen. En zijn deze uitspraken zodanig weergegeven dat de privacy zo min mogelijk gevaar loopt. Echter het niet benoemen van deze misbruikzaak was voor mij geen optie. Het gaat hier om politieke beïnvloeding van jonge mensen die in hun ontwikkeling zijn. Het gaat om machtsmisbruik en tirannie van de meerderheid. En het leidt tot geestelijke gezondheidsschade waarvan de omvang nauwelijks overzien kan worden.

 

Indoctrinatie

Nederland is de laatste jaren in feite een eenpartijstaat geworden met steeds minder politieke tolerantie. Het is voor de heersende klasse in het verleden altijd verleidelijk geweest om jongeren op de been te brengen door hen te indoctrineren met de gewenste ideologie. De recente Europese geschiedenis leert ons hoe deze mobilisatie van de jeugd kan ontsporen. Die geschiedenis leert ons hoe dit leidde tot een fascistische dictatuur.

Wij in Nederland zijn er al halverwege mee.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
55 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Even vrij vertaald van ergens anders:

Wat wordt kinderen geleerd op school?

  • Waarheid komt van autoriteit
  • Intelligentie is het vermogen te onthouden en te herhalen
  • Accuraat geheugen en herhaling worden beloond
  • Ongehoorzaamheid wordt bestraft
  • Conformeer, intellectueel en sociaal

En zoals George Carlin al eens zei: Overheden willen geen goed geinformeerde, goed opgeleide mensen die tot kritisch denken in staat zijn. Ze willen mensen die net slim genoeg zijn om arbeid te verrichten, en net dom genoeg zijn om alles wat opgelegd wordt te accepteren.
Elk jaar blijken deze uitspraken steeds meer bevestigd te worden.

Vassie
Vassie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Uw reactie is verwijderd. Zie onze spelregels:: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Roy
Roy
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vassie

Ok. Reactie verwijderd. Prima. Jullie platform. Een verwijzing naar de spelregels. Akkoord. Maar wat was er specifiek niet correct aan mijn reactie?

Vassie
Vassie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roy

Daar ben ik ook wel nieuwsgierig naar ?

Roy
Roy
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

“Religie is opium voor het volk” zei Marx toch? Hoe religieus/intolerant de socialisten/marxisten zijn, kan makkelijk als ketterij uitgelegd worden. Dit zijn de mensen die inclusiviteit, diversiteit en tolerantie prediken. De 30-jarige oorlog mentaliteit spat er van af. Over de islam in deze dan nog te zwijgen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Roy
Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb 34 jaar in de Gezondheidszorg gewerkt en weet van jongs af aan niet beter dan dat er homo’s, potten, bi’s, omgebouwden en alles wat ik verder nog vergeten ben rondlopen op deze wereld. Ik weet nog goed dat op het co-assistenten lab in gebouw 30 van het toenmalige AZL twee homo’s werkten, de baas en één van de medisch analisten. Het was altijd lachen gieren brullen want man wat hadden die gasten een zelfspot dat was gewoon elke week weer janken van het lachen als die totaal naïeve co-assistenten er tussen werden genomen door hen. Later kwam ik op een IVF-lab te werken waar echt van alles kwam. Mannen die omgebouwd werden tot vrouw kwamen voor later als het nodig was hun sperma invriezen. Vrouwen die omgebouwd werden tot man kwamen nog snel even een IVF-kindje op de wereld zetten met donorsperma van een goede vriend dan hadden ze die alvast maar. De ene keer kwam hij in pak en een andere keer in een rokje met oorbellen in en een pruik op want hij was al hormonen aan het slikken. En gelachen dat we hebben op het lab het was ronduit hilarisch en de patiënten lachten zelf net zo hard mee. Tja toen kon dat nog nu is alles en iedereen politiek-correct. Man, man wat een zielenpoten zijn het toch allemaal. Ik ben blij dat ik die oude situatie nog heb meegemaakt en bewaar ze als dierbare herinneringen van een mensheid die nog kon incasseren en zelfspot hadden van hier tot Tokio.

Feniks
Feniks
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Beste Daan,

Ik heb jouw reactie opgeslagen. Mag dat?

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Feniks

Ja hoor geen probleem.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

nou vind ik dat ‘ombouwen’ wel HEEL ver gaan. ……… Ik zou zeggen dat iedereen zichzelf moet accepteren zoals ‘ie is. Voor zeldzame ziektes is zogenaamd geen geld, maar voor dit soort zaken wel. Dat vind ik toch een dubieuze situatie. En ik werk al 40 + jaar in de academische zorg. Zelden zie ik genderproblemen. Dus zo groot is die groep niet. En degenen die ik wel zag, konden niet zonder continue psychologische begeleiding. Dat is toch een kwalijke zaak.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daan van der Keur

Toen was alles nog heel gewoon….. ,kon er nog gezongen worden.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Inderdaad Ni28, toen noemde men als (koos)naampje iemand zonder schroom, bv Rooie, Schele, Manke, Zwarte, Witte, Kale, Homo, Debiel enz.

Rob Kern
Rob Kern
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel helder een goed artikel. Laat zien hoe erg de situatie van de studenten in NL is. Ik kan de ervaringen van mijn collega volledig onderschrijven ook zijn alarmerende conclusie. Zonet ben ik uitgemaakt voor Nazi op Twitter wegens een afwijkende mening.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Kern

Op N..nl hoef je ook vaak je mening niet te geven. Wordt maar de helft of nog minder van je nette reacties geplaatst. Censuur alom.

Gerard
Gerard
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Je krijgt er blijkbaar ook een labeltje: als je een keer iets schrijft wat een beetje stevig in de hun onwelgevallige hoek zit, zie je vervolgens ook de meest brave tekstjes van jou hand weggecensureerd worden…

Binzrath
Binzrath
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Kern

In de Telegraaf van vrijdag 19 maart staat een artikel in dat Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit, les gaan geven op basisscholen over genderdiversiteit. Kan het krankzinniger? Aan kinderen vertellen dat zij als mens en niet als jongen of meisje geboren worden. En dat je zelf moet kiezen wat voor gender je bent. Twijfel zaaien bij kinderen vlak voor hun pubertijd kan rampzalige zijn voor hun toekomst.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

Rampzalig inderdaad, zeker ook voor de toekomst van Nederland. Die kids hebben nog 60 of meer getroebleerde jaren voor de boeg na deze “informatieve les”.

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er moet met de voeten gestemd (kunnen) worden. Ik denk dat het uitbouwen van een rechtse (meritocratische) zuil een onontkoombare noodzaak wordt.

cor van dijk
cor van dijk
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In eerdere reactie op een artikel van Opiniez heb ik uitgelegd dat de huidige zware griep een middel is om tot The Great Reset te komen in 2030 onder leiding van Klaus Schwab. Het bovenstaande beschrijft het andere middel om mensen hun gedrag te beinvloeden door manipulatie en indoctrinatie. Mensen mogen niet meer kritisch zijn en (na)denken. Op internet staat een video met als tekst 2+2 = 5. Die laat zien wat er in dit artikel beschreven staat. Mensen blijf kritisch en ga met je kinderen in gesprek dat er meerdere kanten aan een maatschappelijk vraagstuk zitten.

Agatha Boon
Agatha Boon
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het punt dat hier wordt aangesneden baart mij al jaren zorgen. De indoctrinatie is van zoveel kanten tegelijk, van de geschreven pers, de NOS journaals en actualiteiten programma’s. Ook richting de verkiezingen hoe de pers alles van Kaag frame-de en ook hoe tweewekelijks Volt aan het woord liet tegenover haar cynisme richting JA21, het gaat maar door.
Ooit kwam er een opstand tegen de alom aanwezige dominante Katholieke Kerk. Ik ben zelf katholiek, en dankbaar voor die opstand. Voor het pluralisme dat weer een kans kreeg.
Niets is erger voor de politieke toekomst dan een culturele eenheidsworst. De dood van de politiek is de huidige mainstream media. Eerst verstikt de politiek, geleidelijk daarna de mens, zoals de jongeren over wie hier gesproken wordt.

Agatha Boon
Agatha Boon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Agatha Boon

Tweewekelijks = Tweebeeke, presentatrice van Nieuwsuur

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Agatha Boon

Al jaren wordt aan deze verstikking gewerkt en bij de laatste verkiezingen zie je de resultaten. Probeer al jaren in mijn familie- en kennissenkring hierover te discussiëren. Ze vinden mij te kritisch en houden de oogkleppen gewoon op.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

ja, eng, gewoon.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Agatha Boon

ja, vreselijk. Waren we NET een beetje van die geloofs dictatuur af en begint alles weer soort van opnieuw, maar dan NOG enger.

Johan70
Johan70
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die geloofsdictatuur, gebruikte ook de angst van de mensen, die hel en verdoemenis predikte, vandaag de dag, wordt dit ook toegepast bij het onderwijs, klimaat, stikstof, virus, ik heb al wat onzin voorspellingen in mijn leven voorbij zien komen, die allemaal niet uitkwamen, atoomoorlog, ozongaten, zure regen, zeespiegelstijging en mensen als een Al Gore, die zijn bankrekening zag stijgen, op een gegeven moment laat je je geen angst meer aanpraten, ook nu niet, het zal allemaal wel.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onlangs las ik in een Tsjechische gedenkboek het citaat van de toenmalige president in het jaar1962: Het socialisme is voltooid! Hier heeft het schandalig langer geduurd maar het is nu bijna voltooid. De jeugd van nu zal er voor zorgen en er is niemand die ze uit eigen ervaring kan waarschuwen. Das Leben der Anderen, nu eindelijk in eigen productie.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Opleiding wordt in NL verwart met indoctrinatie. Het verbaast me niet, aangezien de ècht machtige mensen in ons land grotendeels D666-ers zijn. Zij bepalen dus ook wat de jongere generaties voorgeschoteld krijgen in de klas. (Voor wie het nog niet doorheeft, D666 is links. Ze noemen zich alleen progressief om zich als middenpartij te kunnen profileren en daarmee aan de macht te blijven)

Het systeem op scholen is dusdanig in werking dat de jongeren die uitkomen voor hun afwijkende mening worden afgestoten en hun opleiding niet afmaken. Daarmee wordt de nieuwe elite gescheiden van de ongewenste meningen. Hoog opgeleid is straks links, laag opgeleid is rechts.

Jinek is een abominabel programma, soms komen er toch interessante uitspraken langs. Caroline van der Plas (BBB) vertelde dat laag opgeleiden vroeger vooral links stemden, en tegenwoordig vooral rechts. Frits Wester zei dat links nu veel stemmen trekt van mensen die zich dat kunnen veroorloven. Dus van mensen die zich hebben volgezogen aan de kapitalistische uier en nu vinden dat ze iets terug moeten doen voor de wereld.

De gangbare mening onder de elite is verschoven van rechts naar links. Ondanks dat er momenteel een rechtse meerderheid is kunnen we ervan uit gaan dat dit de komende decennia verschuift naar een linkse dominantie. Met dank aan die hoog opgeleide, geïndoctrineerde linkse jongeren die daar hun leven lang anderen mee infecteren.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

ja, ik hoorde het ook . Ik vond het HEEL goed van Wester dat hij dit zo expliciet zei, want eigenlijk is het om je rot te schamen als je jezelf tot elitair links rekent. Dus ik vond het prachtig dat hij dit zo zei. en die BBB mevrouw vond ik ook wel lekker verfrissend. Politieke taal hoeft niet perse. Gewoon zeggen wat je denkt. De nuchterheid van het platteland mag wel eens aan die elitairen (zichzelf elitair vindend volk) opgelegd worden. Spiegel voorhouden aan die kakkers.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Want dat is ook wat Wilders wil. Links dringt ons cultuur marxistische dingen op en omarmt een cultuur die NOG erger is dan waar zij vroeger in hun studententijd tegen de conservatievere religieuze stromingen die we hier kenden, aanschopten. IK vind dat onbegrijpelijk. Dat je jezelf zo kan verlagen en verloochenen. Je eigen cultuur ondergeschikt maken aan een cultuur van idi@ten. Beschamend.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Wilders wil een nuchtere, pragmatische cultuur beschermen en niet achteruit met dat gender geleuter en het verbloemen van migratie problematiek.

Johan70
Johan70
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zit nu al te wachten op de confrontatie Sylvana versus Geert, wordt hilarisch en die nieuwe dame van Groen Slinks van de moslimbroederschap.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Johan70
De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johan70

Dat die Kauthar is gekozen met voorkeursstemmen is een teken aan de wand. De moslimbroederschap knaagt aan de wortels van onze democratie.

Roy
Roy
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Individualisme vs collectivisme. Ideologische dogma’s vs realiteit.

Roy
Roy
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Ik deel je angst. Edoch, ben ik overtuigd van de cognitieve dissonantie tussen realiteit en ideologie. Groot fan van Aristoteles. Bij straffe ter dood veroordeeld door de gifbeker. Door “opruiing van de jeugd.” Door simpelweg te wijzen op de empirische logica die het wint in het debat van ideologische dogma’s. Vertrouw op het empirisch vermogen van de jeugd/mens. Of in oosterse filosofie, ying en yang. Na de lering van en beweging naar het individualisme, heeft een stroming bezit genomen van de instituties. Het blijft vechten tegen de realiteit. Evenwicht zal komen. De verrechtsing is hiervan het bewijs.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roy

Ik deel uw visie tot op zekere hoogte. Maar vertrouwen in de mens, de mens die in mijn ogen de enige basiswaarde is voor alle ellende in de wereld, ontbeer ik. Ik ben wel overtuigd van een balans of evenwicht in de wereld, maar niet op nationaal niveau. Evenwicht is schier onmogelijk te bereiken met invloeden van buitenaf. En die zijn er op nationaal niveau legio.

De verrechtsing zou er ook op kunnen duiden dat het aandeel “onderlaag van de samenleving” groeit. En aangezien de afstand tussen overheid en burger steeds groter wordt, en de overheid niet van plan is te luisteren naar de verhoudingen binnen de samenleving, kan deze rechtse onderlaag groeien tot kritieke massa. Waarna de komende eeuw alle schoolkindertjes wederom de les “rechts is slecht” krijgen.

Asher
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Roy

Het was niet Aristoteles, maar Socrates die veroordeeld werd tot de gifbeker.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

klopt wat u schrijft. Onze zoon deed politicologie 1e jaar en schreef een stuk over waarom “populisme” kon ontstaan. Doordat de gevestigde politiek geen oog had voor de eigen bevolking. Hij kreeg daarvoor een 2,7 van zijn mentor en werd geadviseerd een andere opleiding te kiezen. Wat hij ook deed. Nu doet hij economie.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Uw zoon had het bij het juiste eind zo te horen. Er wordt door docenten vaak op andere meningen gereageerd op een manier die me doet denken aan een kind dat de vingers in de oren stopt en keihard LALALALA roept. Om maar niet te hoeven accepteren dat er ook mensen zijn met een afwijkende mening. Veilig in de bubbel, en de wereld is weer zoals hij moet zijn. Ik wens u en uw zoon veel gezondheid toe. Met het zelfstandig denken zit het wel goed zo te horen 😁

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een goed artikel.
Zelf heb ik tijdens mijn studie mogen genieten van een college ‘kultureel imperialisme’ wat eigenlijk gewoon een cursus ‘cultuurmarxistisch denken’ was.
Later nog een college internationale betrekkingen gevolgd, daarvan veel meer geleerd over globalisme versus realisme.
Kleine opmerking bij de tekst over de Spaanse universiteit: (als de tekst in het spaans was) afectar kan ook betekenen: beroeren, emotioneel raken. Spanjaarden zijn dol op dubbele betekenissen in dit soort uitspraken.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Gert Reedijk.

Een opmerking mijn idee is dat Nederland verder is als halverwege ik schat het op ca 65%.
De spertijd heeft in mijn leven al tweekeer plaats gevonden, dat zegt voor mij alles.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dan wil een k….partij als D66 NOG meer geld in het onderwijs stoppen? Het wordt tijd dat jonge mensen weer eens gewoon een VAK leren en plezier hebben in werken en alles wat het leven te bieden heeft en daar horen NIET van die belachelijke linksige praatjes bij.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Wij in Nederland zijn er al halverwege mee”.
Wij werden op school zwaar geïndoctrineerd en als kind merk je het nauwelijks. De oudere generatie daar waarschuwde ons en dat ontbreekt hier totaal. Dat zie je hier ook. Langzaam opbouwen naar dictatuur terwijl men aan went. Twee ingrediënten ontbreken nog, het strafbaar maken van niet werken en het vrije reizen naar buitenland als ik de hopelijk tijdelijke covid verbod in acht neem. Ik vraag mij af hoe tijdelijk sommige maatregelen zullen blijken. Er is iets gaande en een hoop mensen merken het niet eens. Net zoals de meeste kiezers OpinieZ niet lezen.

Johan70
Johan70
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kwartje van Kok was ook tijdelijk, weet je nog, gaat met Covid ook gebeuren, is een jaarlijkse griepperiode, hadden we al heel lang, maar toen werd er niet zo’n paniek gezaaid en angst maakt mensen gewillig, zodat ze makkelijk regels accepteren, die ze normaal niet zouden pikken. Dat past precies in de doelen van het WEF, EU en VN.

Henk de Boer
Henk de Boer
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel, Gert. De hoeveelheid jongvolwassenen die overweegt geen kinderen te nemen “vanwege de klimaatramp” zou wellicht ook nog belicht kunnen worden. Ik schrik ervan hoe hard dit wordt gespeeld door de multinationale industriële groenlobby.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Boer

Als er één idee is dat mondiaal toegejuicht moet worden dan is het dat de wereld beter af is als je geen kinderen produceert!

Henk de Boer
Henk de Boer
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Fair point, maar Gert heeft het hier over de geestelijke druk op jonge mensen en daar probeer ik wat aan toe te voegen.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk de Boer

Het zou zeker beter zijn als de wereldbevolking tot dit inzicht zou komen zonder indoctrinatie, daar heeft u gelijk in. Alleen heeft het gros van de mensen liever dat een ander beslist wat goed voor ze is. Het zelfstandig nadenken staat helaas op een laag pitje.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door De Dertiende
Henk Lichtinga
Henk Lichtinga
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De term ‘hoogopgeleid’ is naar mijn mening alleen toepasbaar op de categorie chirurgen, artsen, techniek ingenieurs & wetenschappers, draaideur marketing en vrijetijdskunde is meer voor lieden die de exacte vakken niet kunnen bijbenen op Academisch nivo. Dus dan maar een eenvoudige studie zonder al teveel poespas en moeilijke vragen.

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zal wel de nodige hoon over me heen krijgen door deze reactie.

Er van wakker liggen doe ik niet meer. Als er werkelijk zoveel studenten in de leeftijd van 18 tot 25 zijn die met al dat woke gebeuren zo klaar zijn had ik wel een andere uitslag verwacht 17 maart j.l.
Blijkbaar vinden ze het best zo.

Ben zelf boven de 50, kaal en blank, dus per definitie ben ik toch al een racist en eerlijk gezegd kan het me geen zak meer schelen wat 1 of andere woke dude met knotje en rokje aan zegt met in zijn ene hand een Starbucks koffie en andere hand een fiets met een rugzak vol met schuldgevoel over de slavernij.

Zoals mijn oma zij, het zal mijn tijd wel uitdienen.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vraag me toch af of ze er wel over nagedacht hebben hoe dit in te passen in onze multiculturele samenleving. Op scholen met Koran en Bijbel wordt juist het tegenovergestelde geleerd.

Lloyd
Lloyd
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helemaal mee eens, goed artikel.

ANT
ANT
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd. Log uit en maak een nieuw account aan met een bestaand e-mailadres. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels

Wim
Wim
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd. Gebruik een bestaand e-mailadres. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd. Gebruik een bestaand e-mailadres. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Roy
Roy
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk. Maar ik ga even consequent zijn in het uitvoeren van mijn principes. En het verschil tonen tussen anonieme bronnen en ik.
Ik veracht werkelijk elke vorm van journalistiek in naam van een anonieme bron. Achteraf op pagina 47, in een kleine column, rectificeren, wat eerder als kop op de voorpagina stond. Wat eerder de beeldvorming heeft bepaald. In de 4 jaren Trump, struikelde je over de anonieme bronnen. Russische hotelplassex. Gesprekken met Russen. Nooit namen. Niet te controleren. Anonieme bronnen zouden nooit serieus genomen moeten worden. Als je niet alleen anoniem het onrecht wilt aantonen, maar, zoals ik, openlijk en vooral zonder schaamte wilt vechten voor de culturele normen en waarden die we willen beschermen en doorgeven, en de collectivistische, intolerante manier van denken, oprecht wilt bevechten… moet je ruggengraat tonen en je naam er aan verbinden. Fuck ideologische uitsluiting. Als je daar niet tegenin gaat, winnen ze dus juist. De marxistische groep is heel klein, maar schreeuwt hard. Daarom lijkt het een grote beweging. Is niet zo. Net zo makkelijk als dat ze jou racist, fascist, nazi, of nog erger, Trump noemen binnen een redelijk gesprek, mag je hen op hun schaapachtige en intolerante, collectieve manier van denken pakken. Maak vooral de ironische uitstap naar het nazisme. Godwinnetjes is immers de norm tegenwoordig. De bedoeling van de mensen waar de auteur het over heeft is goed, maar zolang het anoniem blijft en deze lieden geen eigenschap tonen voor het doorgeven van onze normen en waarden, heeft het nul waarde. Zet je hakken in het zand, trek een lijn en vecht voor die grens. Dat doen collectivistische denkertjes immers ook. Oog om oog, tand om tand.

Mans
Mans
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een buitengewoon verontrustend slechte wijze van nieuws brengen. Dat het HO overwegend naar links neigt, geloof ik ook en het is dan ook prima dat dit bespreekbaar wordt gemaakt. Echter, de wijze waarop deze psychotherapeut zijn persoonlijke ervaringen poneert als representatief voor het hele bestel en het gemak waarmee ON hier volstrekt kritiekloos een podium voor biedt, zijn vele male kwalijker. Treurig dieptepunt; de suggestie dat depressieve klachten en suïcidale gedachten – toe maar – het gevolg zouden zijn van deze gekleurdheid. Natuurlijk Gert…

55
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x