De psychologie achter het klimaatalarmisme

Angst en schuldgevoel overwinnen de rede

Onweer boven New York (CC0)

Titelfoto: Onweer boven New York (CC0)

 

De Vikingen in de achtste eeuw vreesden het onweer. Het was een beangstigend natuurverschijnsel waarvoor ze eerst geen verklaring hadden en daarom bedáchten ze een verklaring. Ze bedachten dat hun god Thor op zo’n moment boos was. En dat hij met zijn strijdwagen door de hemel reed en woedend met zijn bijl op de wolken sloeg.

Hij sloeg zó hard dat de vonken er af spatten. En deze goddelijke vonken, dat was die beangstigende bliksem. Dit was een zeer geruststellende verklaring. Want als je nou maar tijdig en voldoende offers bracht aan Thor, dan kon je ervoor zorgen dat hij niet boos werd. En dan was de kans op onweer dus kleiner.

Onmacht

Wij mensen verdragen onzekerheid en onmacht buitengewoon slecht. Niet weten waarom we bestaan, wanneer we doodgaan, wat ons lot zal zijn en welk onheil er boven ons hoofd hangt, het is allemaal tergend. En alle godenverhalen die we bedenken en al onze verklaringsmodellen van natuurverschijnselen, alles wat we bedenken over de zin van het leven en de omvang van het universum zijn pogingen om de overweldigende en onbegrijpelijke wereld om ons heen te vatten en te beheersen.

Angst

De oorsprong van de wetenschap is niet alleen nieuwsgierigheid. Vóór die nieuwsgierigheid was er de angst. En de noodzaak om te overleven. Vaak in de geschiedenis was het waarheidsgehalte van een verklaringsmodel minder belangrijk dan het feit dát we een verklaring hebben. We snappen het dan. Althans, op zo’n moment denken we het te snappen en we hebben daarmee onze vrees voor de natuur beteugeld.

Een millennium na de Vikingen maken we ons geen zorgen meer over onweer, maar wel over klimaatverandering. Ja, er is opwarming, maar er is geen absolute zekerheid waardoor deze verandering ontstaat. Er zijn veel theorieën. Het zou wellicht de elliptische baan van de aarde en daarmee de wisselende afstand tot de zon kunnen zijn. Het zou ook het fluctuerende magnetische veld van de zon kunnen zijn dat zorgt dat er periodiek een ijstijd is of een periode van opwarming. Wie zich erin verdiept weet dat wetenschappers van alles en nog wat hebben geopperd. Maar eenstemmigheid onder hen is er allerminst.

 

“Het is onze schuld”

Eén verklaringsmodel is echter wel favoriet de laatste tijd.

Namelijk, de klimaatverandering veroorzaken wij zélf. Het komt door onze overmatige uitstoot van CO2. Die verklaring hoor je steeds meer. En dat is niet voor niets. Het is namelijk het meest geruststellende idee. Want als je het zélf veroorzaakt kun je het ook zelf stoppen. Aan die elliptische baan van de aarde kun je niets veranderen. En aan die raadselachtige magnetische velden van de zon evenmin. Nee, dan is zo’n verklaring dat wij het zelf veroorzaken en dus zelf kunnen bijsturen veel handzamer. Nu kunnen we proberen Thor niet boos te maken. We hebben nu een plan. We kunnen iets doen. Onze hulpeloosheid is beteugeld.

Onzekerheidsfactor

Het International Panel Climate Change (IPCC) stelde onlangs dat het voor 97%  zeker is dat de helft van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door CO2. Een uitspraak die tot nadenken stemt. Want die eerste helft is dus al niet honderd procent zeker. En de oorzaak van die tweede helft is al helemaal onzeker. Maar ondanks deze forse onzekerheidsfactor worden de klimaatsceptici door hun collega klimaatalarmisten gehekeld.

De publicaties van de sceptici worden geweigerd en hun argumenten worden gehoond. Het móet de CO2 zijn. Want alleen dán kunnen we iets doen. Alleen dan kunnen we offers brengen. Offers.

 

Business model

De Heilige Roomse Kerk zag in de vijftiende eeuw een business model in de angst van haar gelovigen voor het vagevuur. Ze zag een uitgelezen kans zag om daar zelf beter van te worden. Ze ging aflaten verkopen. Een soort dure toegangsbewijzen tot de hemel waarmee je zonden vereffend werden. Je hoefde na zo’n offer niet meer bang te zijn voor dat vagevuur. En jawel, ook vandaag de dag zijn er weer exploitanten van onze angst. Maar het vagevuur is ditmaal vervangen door het concept opwarming-van-de-aarde-door-onze-eigen-schuld. Toch weer iets met hitte. Het gemeenschappelijke bewustzijn heeft nu eenmaal christelijke wortels in onze regio. Maar de aflaten zijn nu wel duurder.

Kongsi

En ditmaal komen de exploitanten niet uit Rome. Dit keer is het een kongsi van windmolenbouwers, gasafsluiters, warmtepompinstallateurs, zonnepaneelverkopers en kolencentraleslopers. En niet te vergeten het leger lobbyisten, vergadertijgers en beleid implementeerders. Allemaal pikken ze een graantje mee en komen aan ons en onze goedgelovige politici de noodzakelijke Grote Energie Omwenteling verkopen. Ondanks het toenemend aantal wetenschappers dat beweert dat de opwarming van de aarde al is gestopt. En er zelfs wetenschappers zijn die een nieuwe ijstijd voorspellen.

Het klimaatdebat is gepolitiseerd. En dat is logisch. Want de meeste mensen vrezen de hel evenzeer als in de vijftiende eeuw en ze verdragen de onmacht van het niet weten nog steeds net zo slecht als in de achtste eeuw. En dus wint de angst van de hersenstam het nog steeds van de rede van de cortex. Ook in de wetenschap.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is inderdaad gewoon een als (pseudo)wetenschap vermomd geloof: de linkse milieu kerk.
De TV studio is hun plaats van verering, de deugtafels zijn hun altaren, en de Edje Nijpelsen zijn hun hoge priesters.
Vette milieu accijnzen zijn vervolgens de nieuwe kerkbelastingen, maar vooraan in de kerk zitten, middels een “groene stroom” aansluiting, “duurzame” zonnepanelen op je dak, en een “schone” Tesla op je oprit is dan wel weer zo goed als gratis, die rekening betalen de niet-gelovigen, het zal ze leren.
Ketters sluit je uiteraard gewoon buiten, en als er toch eens een keertje eentje binnen weet te komen steek je de vingers in de oren en ga je “Lalalalala” zingen.
En zo aanvaard men dan met een “goed gevoel” de weg terug naar de middeleeuwen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

1. De aflatenhandel van de Rooms-Katholieke kerk heeft ons wel iets moois opgeleverd. De St. Pieter met inbreng van de grootste kunstenaars in die tijd: Raphael, Michelangelo, Bernini. Het verzet ertegen was ook niet zonder risico: verkettering, brandstapel, inquisitie. 2. Nederland heeft een bijzonder belang bij klimaatbeheersing: bij flinke zeewaterspiegelstijging houden we het misschien niet droog. Ook al duurt dat nog even. 3. Mocht de opwarming gestopt zijn dan zijn die honderden miljarden weggegooid geld, met als negatieve bijwerking een verlaging van het welvaartsniveau. 4. Mocht er een ijstijd aankomen dan zouden we er misschien goed aandoen de fossiele brandstoffen strategisch in te zetten, maar dat is net zo problematisch als de energietransitie. 5. Het argument van het voorzorgsprincipe hoor ik niet zo vaak meer maar het stond wel in het klimaatverdrag van 1992. Bij twijfel, en die is er in grote mate, is dat toch wel een belangrijk punt. 6. Waarom Nederland van het gas af moet, terwijl de rest er juist op overschakeld is ook een beetje vreemd, evenals de weerstand tegen kernenergie. 7. Uiteindelijk zouden we misschien het klimaatprobleem kunnen oplossen, maar dan blijven we zitten met onevenwichtigheden door globalisering, islam, bevolkingsgroei en migratie. De VN zou er goed aan doen om wereldwijde bevolkingsgroei aan te pakken, niet de bevolkingskrimp in de EU of Japan. Dat laatste is juist goed, ook al heeft het zijn lastige kanten. Maar ook die zijn oplosbaar: denk bijv. aan het Best Exotic Marygold Hotel.

Bosgeus
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Raphael, Michelangelo, Bernini?
U bent een liefhebber van erotische kunst?

Het verlaten van de Katholieke Kerk heeft ons wel iets moois opgeleverd. Rembrandt van Rijn en tijdgenoten, die konden gaan schilderen voor anderen dan alleen de machthebbers, omdat vrije mensen en het ontstaan van de middenstand hem genoeg klanten gaf.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede column. Het is voor bepaalde groepen een verdienmodel.
Niet alleen de producenten van spullen, maar zeker OOK voor politici en uitgerangeerde politici (zoals Nijpels) die hier hun belangrijkheid nog een beetje mee kunnen oppoetsen. En nog zo wat naïeve of juist valse aanhangsels die er een functie mee creëren.

Jef de Vries
Jef de Vries
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk Gert en helaas maar al te waar.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geniaal!!!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De huidige politici zijn vergelijkbaar met de hoge priesters van vroegere volken. Hun voorspellingen vol ellende en catastrofe gebracht als straf voor onze zondes leiden tot steeds meer nieuwe offers. Alleen hadden de hoge priesters het voordeel van de onwetendheid van de onnozele mens van toen. Nu weten de politici niet veel meer dan wij doen.

Léon
Léon
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Ronald Plasterk (ja, die) heeft ooit gezegd “Alpha’s kun je alles wijs maken”. Daar kun je politici ook onder scharen.
Een collega van mij vroeg hem nog niet zo lang geleden of hij dat nog steeds meende en zijn antwoord was volmondig: “Ja”.
🙂

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En in deze nieuwe religie is de Zondvloed vervangen door Zeespiegelstijging. Geeft allen gul voor de nieuwe Ark.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zag u al die “deskundigen” óók in die grote zaal zitten ? En dan ook nog eens al die gasten die er zo’n beetje omheen springen om er maar “bij te horen” ! Ja ja, dat mag een paar centen kosten hoor, de bevolking betaalt !
Hoor ik tot mijn afgrijzen dat die hele zooi zich gaat verplaatsen naar Chili, in 2019 ! Wéér hetzelfde geleuter aanhoren van een paar duizend van die ballenhappers.
De afsluiting van die samenklontering in Polen kwam op mij wel erg hilarisch over : lullen die gasten twee dagen om een “slot-akkoord” op papier te kunnen zetten, staat de één of andere doorgedraaide Pool (kennelijk de voorzitter) plots vanachter z’n bureau vandaan, klimt over de desk, springt op de grond en gaat staan applaudiseren ! Wát een onvolwassen gedrag, eigenlijk kleuterachtig, maar ja, dat was die gehele bijeenkomst eigenlijk al.

Bosgeus
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou van een psycholoog verwachten, dat hij een technische verhandeling zou geven, over hoe de propaganda achter deze leugen geloofwaardig is gekregen sinds Al Gore. Joseph Goebles was minister van Propaganda, die was ook psycholoog, terwijl Edward Bernays een neef was en zo ’n bekende van van Sigmund Freud.

De fundamentele fout is wel, dat dit onderwerp hoog gegrepen is, als er geen helder begin is in het artikel wat de feiten zijn. De feiten in een formule:

Klimaat+CO2=wetenschapsvervalsing

Goed, ik heb die formule zelf uitgerekend. Het is geen wiskunde, maar een begrijpelijk voor sommige mensen, ik zag hem althans geretweet op twitter. De term wetenschapsvervalsing is de sleutel, deze verondersteld hoog geplaatste intellectuelen en financiers, die bepaalde bedoelingen hebben, bedoelingen waarover men in een column zou kunnen speculeren, dan wel data opzoeken.

De vergelijking met Thor als bijgeloof vond ik niet sterk, in de wijze dat ze gebruikt zijn. Er is te weinig bekend over de achtergronden van de Noormannen, deze aanduiden als Vikingen is historisch onjuist, om te weten of dit werkelijk zo’n bijgeloof was als beschreven. Veel wat er wordt verteld in het Nederlands onderwijs is onjuist of onzorgvuldig, een andere bron heeft u niet gebruikt.

Katholicisme is een uitgebreid propaganda systeem, het is te vergelijken met de wijze waarop Geert Wilders islam beschrijft. De aflatenhandel was een misbruik welke aan het licht bracht kon worden, maar na de 95 Stellingen heeft Maarten Luther zijn mening over katholicisme enorm bijgesteld, naarmate hij meer leerde wat het was, en de kennis die hij op deed door de Bijbel te vertalen. De vergelijking met de beschreven RK wetenschapsvervalsing die u geeft is terecht.

Moniek MP
Moniek MP
10 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bosgeus

Of je nu het voorbeeld neemt van de Vikingen en hun angst voor de donder, of je neemt het voorbeeld van de Kelten die elk jaar de zon zagen verdwijnen en vreesden dat die niet meer terug ging komen en daarom Joelfeesten e.d. organizeerden…. het gaat erom dat de onwetende mens steeds gedreven werd door angsten voor de natuur, en het onvermogen om die natuur te beteugelen.
Nu zijn we geëvolueerd (denken we) dus hebben we de oplossing: WIJ zijn zo megalomaan, zo belangrijk, dat WIJ de oorzaak zijn van het klimaat op aarde! Il faut le faire!
In Peru offerden ze hun kinderen bij de zoveelste overdreven natte periode (El Nino). Ook dat hielp dachten ze.
https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis/2019/01/waarom-offerde-deze-oeroude-gemeenschap-zijn-eigen-kinderen

Peter Blauw
Peter Blauw
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De heer Reedijk heeft het over de Vikingen in de 8ste eeuw. Een eeuw zonder CO2 uitstoot uit fossiele brandstoffen maar met een levensverwachting van 30 jaar. Probeer eens met een Vikingschip de oversteek te maken naar Groenland of IJsland … CO2 neutraal maar hoeveel van de lezers van dit artikel zouden dit overleven ? In NL kunnen we simpelweg ons comfortabele leven niet volhouden zonder gebruik van fossiele brandstoffen; we zijn er aan verslaafd …. In ons deel van de wereld zijn helaas de olie en gas praktisch op: https://www.worldcoal.org/coal/where-coal-found

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het ermee eens dat al die klimaatpraat een hoog schuld-en-boete gehalte heeft, alsof de hele wereld vergaat als we niet allemaal heel snel vegetariër worden. Dit gezegd hebbende… 97% zekerheid is voor mij genoeg reden om dit probleem serieus te nemen. (100% zekerheid krijg je nooit.) En ook zonder al dat doemdenken is het terugdringen van vervuilende brandstoffen als diesel gewoon een zaak van gezond verstand. Schone lucht en een schone natuur is voor mens en dier het beste. Liever zonnepanelen op het dak dan een kolencentrale.

Léon
Léon
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Slaap lekker (verder)!

Daan van Vliet
Daan van Vliet
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Helemaal mee eens

Henk
Henk
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar rook is, is ook vuur. En de tijd zal het leren. Dat de mens er voor een deel verantwoordelijk voor is, daar ben ik van overtuigd.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Waar rook is, is vuur.
Valt onder dezelfde psychologie als;

“niets doen is geen optie”
“WE kunnen rustig tekenen, het zijn niet bindende afspraken”
“IK ben er van overtuigd”
“DE mens is verantwoordelijk”
“WE zijn het moreel verplicht”
“WE moeten iets doen”
“De Europese Unie brengt vrede”
“WE vernietigen de aarde”
“immigratie brengt diversiteit”

Kortom, allemaal klinkklare kletspraat.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

“immigratie brengt diversiteit”. Er mist maar één woord: ongewenste, maar het is op zich wèl juist.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

@ Cornelia
@ Ooijevaar
De immigratie heeft ons inderdaad een grote diversiteit gebracht, zoals daar zijn : chirurgen, oogartsen, apothekers, wiskundigen, maar vergeet vooral de “hoog opgeleide slagers” niet !!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Die slagers op straat bedoel je zeker? Die zijn zeker opgeleid.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Inderdaad, díe slagers bedoel ik !
’t Is toch hemeltergend wat óns wordt aangedaan door die z.g. boven-ons-gestelden ?

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

De staat moet toch de veiligheid van de burger garanderen niet alleen door CO2 uitstoot vermindering maar ook op straat. Het eerste moet van de rechter en het tweede niet? Ik vind CO2 persoonlijke minder gevaarlijk.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@ Ni28.
CO2 lijkt mij ook minder gevaarlijk dan de situatie op straat.
Bij de CO2 weet je dat het véél minder erg is als verteld door de “deskundigen” terwijl bij de situatie op straat je bent overgeleverd aan de grillen van de diverse a.s. moordenaars en/of aanslagplegers; en dát terwijl wij, bevolking, ons kotsmisselijk betalen voor de “veiligheid” op straat middels de steeds hoger wordende belastingdruk.
“den Haag” vindt het wel “helemaal prima” zo; zolang ónze Gele Hesjes in de kast blijven zal “den Haag” ons laten “verkommeren”.

jan
jan
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Verder heb ik van natuurkunde de ballen verstand, maar ja, ik ben natuurlijk overtuigd van mijn eigen gelijk. Ga zo door Henk!

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

“Waar rook is, is ook vuur.”

Warme paardenvijgen gedurende een frisse winterdag?

Léon
Léon
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Ook Gij, Henk, slaap maar lekker verder!

Henk
Henk
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Léon

Dat zal ik zeker doen!

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x