Biden loopt vast met zichzelf en de progressieve agenda

Zwakke president onder vuur van de Lunatic Left

Het is nog geen tien maanden geleden dat de Amerikaanse president Joe Biden werd geïnaugureerd. Zijn voorganger Donald Trump waarschuwde de VS en de wereld dat Biden met een socialistische agenda het land zou verwoesten. Hoe staan de VS en Biden er na bijna driehonderd dagen voor? Robert Raupach maakt een tussenbalans op.

Hoe lawaaierig het in de media was tijdens het presidentschap van Donald Trump, zo stil is het nu als het om ‘Sleepy’ Joe Biden gaat. Sinds het vertrek van Trump zijn de kijkcijfers van CNN spectaculair gekelderd, de nieuwssites van de New York Times en Washington Post verliezen flink veel lezers en ook in de Nederlandse media is de aandacht voor de Amerikaanse politiek en Biden in het bijzonder, ingestort. In die luwte doet de Lunatic Left, om maar even met de voormalig president te spreken, verwoede pogingen om de VS over te nemen. Ze zijn daar tot dusver niet al te succesvol in gebleken.

 

Kelderende populariteit

Op de in de Verenigde Staten heilige politieke barometer, de Approval Rating, duikelt Joe al wekenlang van het ene negatieve persoonlijke record naar het andere. Inmiddels mag hij nog maar op vertrouwen van 38% van de Amerikanen rekenen. Dit zijn slechte vooruitzichten voor zijn partij met het oog op de belangrijke Midterms in 2022. Een keiharde afrekening met hem en het beleid tijdens de tussentijdse verkiezingen lijkt onvermijdelijk voor Biden en de Democraten.

Maar hoe komt het dat de president van de VS nu zo impopulair is? Mind you, Biden is de man die de meeste stemmen ooit in een presidentiële verkiezing in de historie van de VS kreeg. Althans volgens de telmachines van Dominion, zou een cynicus zeggen. Het is nou niet zo dat Biden tijdens de campagne wél een levenslustige, energieke en inspirerende kandidaat was en nu plotseling veranderd is in een dementerende overgrootvader.

De mensen wisten donders goed op wie ze gestemd hebben. Zelfs als ze verblind waren door pure Trump-haat moet het voor hen overduidelijk geweest zijn dat Biden psychisch en fysiek niet de beste papieren heeft om het land te leiden. Dat hij toch de Democratische presidentskandidaat werd, was meer het resultaat van de permanente factiestrijd binnen zijn partij.

 

Aftakeling

De olifant in de kamer is de pijnlijk duidelijke cognitieve achteruitgang van Biden die binnenkort 79 jaar wordt. Om maar met de deur in huis te vallen: president Joe Biden takelt geestelijk af. Alles wijst er op dat hij beginnende dementie heeft en lijdt aan geheugenverlies. Hij moet uit aantekeningen voorlezen, houdt hakkelende toespraken vol versprekingen, zelfs wanneer hij een autocue gebruikt. Het lijkt wel of hij soms niet eens weet waar hij zich precies bevindt en wat er om hem heen gebeurt. Hoe kan zo iemand het machtigste land ter wereld leiden? Het kan niet anders dan dat anderen er in zo’n situatie alles aan doen om aan de touwtjes van de president te trekken.

 

Puppet Masters

Maar wie zijn dan die mensen die proberen Joe Biden als marionet te bespelen? Ze staan natuurlijk niet vooraan op het podium met opgestoken handen, dus we moeten hier wat tussen de regels door lezen. Met name oud-president Barack Obama, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, adviseur voor binnenlands beleid Susan Rice en het radicaal-linkse Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez fluisteren de president in.

Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki liet zich ontvallen dat het beantwoorden van vragen buiten de formele setting van een persconferentie in het Witte Huis “niet iets is dat we aanbevelen”. “Vaak zeggen we: ‘Beantwoord geen vragen'”, onthulde Psaki verder. Het voordeel van een geestelijk aftakelende president is wellicht zijn eerlijkheid, hij bevestigde het namelijk ook nog eens zelf. Zo beperkt zijn staf dus zijn interactie bij de toespraken en persconferenties, vooral als hij vragen moet beantwoorden over heikele onderwerpen.

En dan is daar Anita Dunn, senior adviseur van de president die – hoe verrassend – ooit Mao Zedong als één van haar “favoriete politieke filosofen” betitelde. In een reportage van de Washington Post over de dagelijkse routine van de president zei zij: “Er zijn maar heel weinig problemen die het niveau van de president halen.” Bedoelt zij hiermee nou dat ze zaken onderling en zonder tussenkomst en fiat van Biden wel even regelen?

 

Correctie achteraf

Nog pijnlijker wordt het natuurlijk als woordvoerders achteraf uitspraken van de president gaan corrigeren. Biden betitelde de gebeurtenissen rondom de toestroom van migrantenkinderen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens als een ‘crisis’. Het gebruik van het label ‘crisis’ door de president vertegenwoordigt niet het officiële standpunt van de regering, zei het Witte Huis daags erop. Grappig genoeg wist Psaki, daar is ze weer, maar liefst negen maal het woord crisis te vermijden in eerdere interviews over het thema. Spreekt Biden bij de eerste de beste gelegenheid een keer vrijuit en niet volgens script, dan gaat het direct mis.

 

Onder druk gezet

Er zijn ook wat praktijkvoorbeelden die doen vermoeden dat de president niet zelfstandig de lijnen uitzet. Tijdens de recente G7-top zette voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi de handelsovereenkomst tussen de VS en het VK onnodig onder druk. Wat deed Pelosi daar eigenlijk in haar huidige rol, kan de president niet voor zichzelf spreken? Hetzelfde geldt voor Stafchef Ron Klain, tijdens onderhandelingen rondom COVID-steunpakketten zelfs gekscherend ‘Prime Minister Klain’ genoemd vanwege zijn dominante aanwezigheid. Medeonderhandelaars konden zich niet aan de indruk onttrekken dat Biden door Klain, Schumer en Pelosi onder druk werd gezet en zij zo de onderhandelingen ondermijnden.

 

Halfbakken succes

Begin deze maand kon Biden eindelijk eens een succes vieren. Ternauwernood weliswaar. Een investeringspakket voor fysieke infrastructuur ter hoogte van 985 miljard dollar is na weken van impasse en te midden van een machtsstrijd tussen de gematigden en progressieven van de partij eindelijk goedgekeurd. En hoewel de stemming een broodnodige overwinning was voor de regering Biden na teleurstellende gouverneursverkiezingen eerder in de week, stemden de Democraten niet unaniem. Zes radicale Congresleden, waaronder Ilhan Omar en Alexandria Ocasio-Cortez, stemden tegen. Mede dankzij dertien stemmen van de Republikeinen haalde de wet het uiteindelijk.

En ook bij zijn tweede grote investeringspakket voor sociale infrastructuur (de Build Back Better Act) loopt het niet soepel. Van de oorspronkelijke 3.500 miljard dollar die Biden voor het investeringspakket had gereserveerd, is nu nog de helft over. Verscheidene gematigde Democraten strooiden tot frustratie van de radicale vleugel zand in de machine. Een opsteker echter is wel dat er tegengas van een aantal Democraten zoals Kyrsten Sinema uit Arizona en Joe Manchin uit West Virginia komt. Wellicht zijn dit eerste voortekenen van zelfreinigend vermogen binnen de partij.

 

Aangeschoten wild

De geestestoestand van Biden heeft tot gevolg dat hij angst en zwakte uitstraalt. Hij lijkt regelmatig overmand door situaties en uit balans. Inmiddels is Biden aangeschoten wild en daarmee een potentiële prooi voor de radicale vleugel binnen zijn partij. Linkse adviseurs en woke-activisten vechten om zijn aandacht. Kijk naar idiote fenomenen als Defund the Police en Autonomous Zones. Hun bedoeling is om de maatschappij af te breken om uiteindelijk één doel te bereiken. Inderdaad, Build Back Better, onderweg naar Utopia. En daarvoor zien ze de president als belangrijk vehikel. Maar de kiezers zijn steeds minder overtuigd van de zegeningen van zo’n radicale linkse koers.

 

Weerwerk

Op dit moment is het heel makkelijk om kritiek te hebben op de Democratische Partij en hun extreem activistische facties. Maar voor een gezonde democratie in het belangrijkste land van de westerse wereld is een gezonde Democratische Partij nodig. Een partij met een zelfstandig denkende en functionerende president die het beste voorheeft met het land en haar burgers.

In 2016 kwam een man aan de macht die de vinger op de zere plek legde. Na acht jaar lang progressive politiek van Obama en een in recordtempo opkomende woke-beweging, maakte Trump duidelijk wat er mis is in het land: een obsessieve focus op racisme en vermeende White Guilt. De linkse kring van adviseurs rond Biden staat onder invloed van woke-denkbeelden en vertaalt kwesties graag in raciale- en gendertermen.

Deze benadering is een doodlopende weg. Daarvan raken Amerikaanse burgers in het politieke midden gelukkig steeds meer overtuigd. Het is alleen de vraag of de president nog over voldoende gezond verstand en energie beschikt om weerwerk te kunnen bieden tegen het fanatisme van de Lunatic Left.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Thomas
Thomas
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er gebeurt heel veel achter de schermen. Volgens waarnemers is er een toenemende verwijdering tussen team Biden (waarin zijn vrouw Jill een belangrijke rol speelt) en Kamala Harris. Men vraagt zich af hoe een presidentschap van Harris kan worden voorkomen als het echt niet langer gaat met Biden.
En er komt eindelijk schot in het onderzoek naar de Rusland-hoax, het “rapport” vol leugens van Christopher Steele dat is gemaakt in opdracht van de Hillary Clinton-campagne en dat door de partijdige FBI-top werd gebruikt om Trumps presidentschap te ondermijnen. Spannende tijden!

Binzrath
Binzrath
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is eng dat de poppenspelers Biden alles kan laten zeggen zonder dat hij het begrijpt en toch weer snel vergeet.
En China en Rusland hoeven niets meer te doen, de VS maakt zichzelf belachelijk.
Nu gaan Poetin en Xi Jinping (ook door het klimaat debacle in Glasgow) glimlachend een heerlijke kerst tegemoet.

Joost
Joost
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Binzrath

´Het is eng dat de poppenspelers Biden alles kan laten zeggen zonder dat hij het begrijpt en toch weer snel vergeet.´. Dacht even dat het over Rutte ging…

Theo Prinse
Theo Prinse
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk ! De Biden administration is een amalgaam van spelers die meer of minder succesvol hebben geholpen om de senile Biden de staatsgreep te laten plegen en meer of minder succesvol hun politieke agenda door Biden uit te laten voeren.
De Amerikaanse spelers achter Biden zijn gedreven door anarchistische motieven die daarom alleen maar verder escaleren en irrationeel worden.
Het gevaar is dat iedere politieke ramp die Biden over de VS en de wereld uitstort wordt opgevolgd door een nog grotere ramp.
De tegenstem van die 6 democraten tegen het linkse bestedingsplan is daar een goed voorbeeld van.
Ook anarchisten demonstreerden als eersten binnen 2 maanden tegen Biden en recent demonstreerde Trotsky’s Black Lives matter mee met patriots tegen de vaccin mandates.
Maar de grootste actor zijn de miljardairs in de CCP en hun United Front die weer met 25.000 Chinese agenten in Amerika o.a Freedom Road Socialist Organization leiden die weer BLM leidt.

Jos
Jos
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Theo Prinse

En als de (deels Marxistiche) agenda van ‘Biden’ succesvol is, zoals in Venuluela, Cuba, de voormalige Sovlet unie en andere van dit soort landen dan is dat een pirys overwinning.
De EU volgt normaliter binnen afzienbare tijd.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jos
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Was het maar een pyrrusoverwinning. Links is sterker dan ooit omdat ze op elk domein tot in de haarvaten de macht hebben overgenomen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Obama is ziek. Ziek van de macht.

Els Schwencke
Els Schwencke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goeie uiteenzetting!

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ik heb voorspeld dat hij weggewerkt gaat worden en dat Harris de troon overneemt.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ik hoop dat veel Amerikanen spijt hebben als haren op hun hoofd van hun keuze op Joe Biden en de kwaadaardige Democraten.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed samengevat, de eerste bijna 300 dagen van Biden.
Je kon het al tijdens de verkiezingen zien aankomen.

Jan Baars
Jan Baars
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima artikel. Wat me alleen steeds weer verbaast is dat extreem linkse afbraak, ook door “rechtse” mensen, als “progressief” wordt beschreven.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen