Macron: Pole Position voor Franse presidentsverkiezingen 2022

Inzet is verdere federalisering van de EU

Macron: Pole Position voor Franse presidentsverkiezingen 2022 Jan gajentaan opiniez, EU

Titelfoto: Emmanuel Macron door Paul Kagame, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND 2.0.

Voor tegenstanders van de Ever Closer Union is dit geen vrolijke mededeling. Zoals het er nu naar uitziet, wordt Emmanuel Macron in 2022 fluitend herverkozen tot president van Frankrijk. Dat betekent dat hij zijn koers van EU-federalisering de komende jaren kan voortzetten. Daarbij heeft hij loyale volgelingen op alle cruciale EU-posities: Charles Michel als voorzitter Europese Raad, de in Brussel opgegroeide Ursula von der Leyen als president Europese Commissie en last but not least Christine Lagarde als president Europese Centrale Bank.

Populariteitsscore

Een eerste indicatie voor de kansrijke positie van Macron is zijn relatief hoge populariteitsscore: momenteel 46% positieve opinies, terwijl dit bijvoorbeeld voor Sarkozy, toen hij de presidentsverkiezingen verloor, 32% was en bij Hollande zelfs maar 18%. Het lijkt erop dat Macron nog steeds gesteund wordt door een aanzienlijk deel van de bevolking, ondanks de aanhoudende protesten van de ‘gele hesjes’ tegen zijn beleid en nu ook de demonstraties tegen de coronapas.

 

Peilingen

Ook in de diverse peilingen ziet het er goed uit voor de huidige Franse president. In de meeste peilingen zien we Macron op de eerste plaats met ca. 25% van de stemmen en Marine Le Pen op de tweede plaats, met ca. 20 tot 25% van de stemmen. Een tweede ronde tussen Macron en Le Pen levert bijna altijd een overwinning op voor Macron, omdat de meeste partijen de zittende president zullen steunen uit angst voor het ‘populisme’.

 

In een eerdere column heb ik dit wel eens de populismeparadox genoemd: hoe sterker het populisme wordt, des te meer het regerende machtscentrum in zee gaat met progressieve krachten. Hierdoor blijven de wezenlijke problemen liggen, zoals ongecontroleerde immigratie of uitholling van de koopkracht, terwijl een volstrekt irreële en voor de middenklasse onbetaalbare klimaatagenda doorgedrukt wordt.

 

Traditioneel rechts hapert

Traditioneel rechts in Frankrijk, Les Républicains (LR), is momenteel niet in staat om een deuk in een pakje boter te slaan. Het best doet Xavier Bertrand het nog, met ongeveer 15% in de meeste peilingen, maar dat zal niet voldoende zijn om Macron en Le Pen uit de tweede ronde te houden. Misschien dat LR op het laatste moment Brexit-onderhandelaar Michel Barnier (70) uit de hoge hoed zal toveren. Hij heeft al een schot voor de boeg geleverd door te pleiten voor een immigratiestop. Maar vooralsnog heeft Barnier zich nog niet kandidaat gesteld.

 

Federale Unie

In een eerder blog (“De EU na Merkel en Macron”) was ik optimistischer over de kansen van traditioneel rechts om het presidentschap te heroveren, maar recente peilingen zijn erg gunstig voor Macron. Je kunt je ook afvragen of Barnier als Franse president veel verschil zou maken met Macron als het gaat om de EU en de transferunie. Ik denk het niet. Ook Barnier als president zou in grote lijnen het huidige beleid volgen, waarbij de EU langzaam wordt omgezet naar een federale unie en tevens transferunie, met gemeenschappelijke schulden (al ingezet en nog versterkt met het corona Recovery Fund) en gemeenschappelijke belastingen. Waarbij de noordelijke burgers de rekening betalen van de te hoog opgelopen schulden in het Zuiden.

 

Nieuwe Duitse kanselier staat zwak

Met het aanstaande vertrek van Angela Merkel, die zoals Roelof Bouwman terecht stelt in Elsevier Weekblad een niet heel vrolijke erfenis voor ons Europeanen zal achterlaten, doet de vraag zich voor: wie nu? Dat zal, afhankelijk van de Duitse verkiezingen komende zondag, óf Olaf Scholz van de SPD worden, óf Armin Laschet van de CDU. In beide gevallen zal de nieuwe Duitse kanselier een veel zwakkere positie hebben dan Merkel. Laschet omdat hij geen krachtige leider is, Scholz omdat hij nu al te maken heeft met schandalen. Waardoor Macron, als hij herkozen wordt, waarschijnlijk nóg makkelijker zijn plannen voor federalisering van de EU onder Franse leiding kan doorzetten.

 

Scholz

Zoals OpinieZ-collega Johannes Vervloed terecht aangaf in zijn blog deze week, staat ons wat betreft federalisering van de EU niet veel goeds te wachten met een eventuele kanselier Scholz. Maar ik waag te betwijfelen of Laschet als kanselier in dit opzicht een groot verschil zal maken. Het CDU heeft immers Macron de laatste jaren in alle opzichten zijn zin gegeven. Bovendien heeft Merkel toegestaan dat de topposities in de EU (voorzitter Europese Raad, president Europese Commissie en president ECB) alle drie bezet worden door loyalisten van Macron, c.q. onversneden EU-federalisten.

 

Nederland moet positie bepalen

Natuurlijk, verkiezingen blijven verkiezingen. We kunnen nog verrast worden door de uitslag van zowel de Duitse parlementsverkiezingen komende zondag, als door de Franse presidentsverkiezingen volgend jaar mei. Maar realistisch gezien is de verwachting dat de winnaars van deze verkiezingen waarschijnlijk degenen zijn die federalisering van de EU willen doordrukken. Dit roept natuurlijk de vraag op wat de positie van Nederland zal zijn. Doen we mee met die EU-federalisering en accepteren we de steeds hoger oplopende rekening van de transferunie, of zal Nederland dwars gaan liggen samen met de Oost-Europese landen, het centraal gelegen Oostenrijk en de acht landen van de Hanze Liga?

 

Luns tegen De Gaulle

In de jaren vijftig was onze minister van Buitenlandse Zaken Luns de grote tegenspeler van De Gaulle. De Gaulle wilde een Europa van de landen; Nederland was bevreesd dat Frankrijk en Duitsland zouden domineren en zette in op een communautair Europa, een Europa van de Brusselse instituties. Ook zette Nederland zich in voor het toetreden van het Verenigd Koninkrijk tot de EEG om Frans-Duitse dominantie te voorkomen.

De ironie van de geschiedenis wil dat die Brusselse instituties nu in handen zijn van de Franse president en het perfecte instrument vormen voor verdere federalisering van de EU onder Franse leiding, zeker nu het Verenigd Koninkrijk eruit is.

 

EU van de landen

Als Nederland verdere federalisering van de EU wil voorkomen, dan zullen we ons dus moeten inzetten voor een Europa van de landen. Misschien is het een zegen dat Sigrid Kaag door de Tweede Kamer is ontdaan van haar ministerschap van Buitenlandse Zaken, want als iemand Nederland wil overdragen aan Brussel, is zij het. Nederland moet nu vol inzetten op een Europese Unie of Gemeenschap waarin landen zélf verantwoordelijk blijven voor hun eigen financiële en economische beleid, desnoods zonder muntunie. Paradoxaal genoeg, de oude positie van De Gaulle.

Is dit al doorgedrongen tot Haagse kringen?

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
14 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De media verspreiden desinformatie over klimaat, covid en immigratie. Het onderwijs verspreid desinformatie over klimaat, covid en immigratie. Een flink deel van de wetenschap verspreid desinformatie over klimaat, covid en immigratie. Maar de peilingen zijn betrouwbaar en de verkiezingen verlopen eerlijk.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Juist constatering van feiten.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

De peilingen zijn eigenlijk metingen van hoe goed de desinformatie is geabsorbeerd door het publiek.
De verkiezingen zijn eigenlijk een soort examens voor het publiek dat bij die gelegenheid kan laten zien dat ze zich conformeren aan de wil van de regerende kliek.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

En de bijbehorende statistiek zal bewijzen dat de burger helemaal tevreden en gelukkig is.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Precies. Zo doen ze het in Noord-Korea al 70 jaar en daar gaat het prima. Waarom zelf iets uitvinden als het voorbeeld al is uitgewerkt?

H.J
H.J
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste Jan er dringt niets door tot de Haagse kringen.
Vandaag wederom een bewijs hiervoor geleverd.
Na Omtzigt en vandaag Keijzer ondergeschoffeld te hebben gaat Rutte gewoon door.
Deze liegende paljas is een ramp voor de democratie in Nederland.
Nederland het land van de door Rutte gecreëerde angst en tweedeling.

RUTTUP en NEXIT.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Macron is destijds gekozen door vooral de oudere kiezers. En zijn kabinet is bijna uitsluitend samengesteld uit leden van de Parti Socialiste, overlopers van Les Republicains zoals Bruno le Maire of zij instromers uit vakbonden of andere socialistisch getinte organisaties.
Kortom een vergaarbak van opportunisten en mensen die gewend zijn om het grote publiek naar de mond te praten. De kracht van Macron is dat hij zich bedient van lege kreten, die iedereen kan uitleggen zoals hem goed uitkomt. De meerderheid steunt dat omdat het de weg van de minste weerstand is.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook goed om te weten. Het World Economic Forum heeft een Young Global Leaders groep waarin de politieke talenten van de toekomst worden klaargestoomd. Emmanuel Macron heeft deel uitgemaakt van deze Young Global Leaders groep. Zo mocht iemand twijfelen over de affiliatie van meneer Macron.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU is het levende bewijs dat macht zichzelf centraliseert.
Een steeds kleinere groep heeft steeds meer te vertellen over steeds meer mensen.
Communisme heeft zo gewerkt, Rusland is daar het levende bewijs van. China gaat een waardig opvolger worden.
Kennelijk is de EU zich nu ook zo aan het ontwikkelen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De eeuwige machtsstrijd tussen Duitsland en Frankrijk om Europa te bezitten blijft bestaan. Alleen zijn de strijdmiddelen veranderd in manipulatie. Net als de Turken die geen zwaarden meer gebruiken maar massamigratie die zelfs de medewerking van de vijand zelf brengt. De democratische deel verdampt op den duur helemaal.

Demanpieter
Demanpieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eurabia komt eraan!
Fransen,Duitsers, en Nederlanders stemmen massaal links dus voor open buitengrenzen, en blijvende invloed van de Islam op het algemeen denken binnen de Europese samenleving. Voor zover Europa werkelijk bestaat, en niet een idefix is.
Zoveel stompzinnigheid leidt tot ondergang.

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vermoed dat Mona haar uitspraak heeft gedaan als eerste stap richting fractie Omzigt.
Laten we hopen op verkiezingen dan kunnen die zetels verzilverd worden. Als is Omzigt erg E.U.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Al die kleine groepjes (partijtjes), worden door het Linkse Rutte Kartel de grond in gestamd, met de hulp van onkruidverdelgers en wat mollen.
Rutte voert een strategie van laat ze even bloempjes krijgen en dan spuiten met Gramoxone en dan de mollen er op af voor de laatste worteltjes.
En wat er overblijft is weer een schoon straatje.

Roberto
Roberto
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb al eens eerder vermeld dat de EU helemaal niks is en instabiel. Een eventuele federaal EU(Europe is the future) veranderd hier helemaal niets aan. Het veroorzaakt alleen nog maar meer spanningen vooral bij de landen die soevereiniteit WEL hoog in het vaandel hebben staan. Thierry Baudet verwoorde het al eens : de EU wordt een transfer/schuldenunie.Hij heeft hier helemaal gelijk in,het komt erop neer dat de netto betalende landen -dus ook Nederland- voortdurend financieel moeten bij springen als andere arme EU landen er een puinhoop van maken. Denk bijvoorbeeld aan de coronasteun voor Zuid Europa van 750 miljard Euro.En zo denkt de EU dat alles dan weer in balans is (niet dus) Wij moeten helemaal niet willen dat Nederland een schuldenunie in wordt gerommeld.Echter het overgrote deel van Nederland is naïef en stemt op partijen die helemaal niets met Nederland heeft. Ook laten ze zich alles aan praten over hoe goed en fantastisch die EU wel niet is. Vooral economen slagen erin om Nederlanders angst aan te praten over de rampzalige en catastrofale gevolgen van een NEXIT!!!!!. Uiteraard is dat allemaal theorie, het gaat natuurlijk om de praktijk en die is altijd anders.Dat is ook de reden dat ze niet durven te stemmen op partijen als de PVV en FVD. die partijen zij te pro Nederland. Want het EU (lees schuldenunie) belang is bovengeschikt t.o.v. het Nederlands belang. Ik vraag mij wel eens af wanneer worden zij eens wakker????.Macron heeft voor z’n eerste aantreden grote woorden gezegd dat hij de EU grondig zou gaan hervormen.Nou daar is niks van terecht gekomen. Er waren een hoop protesten van gele hesjes over het beleid en toch staat hij voor in de peiling.Zijn de Fransen dan ook zo naïef als de Nederlanders?? Durft Frankrijk wel de ruk naar rechts te maken??

14
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x