Wat willen CDA en VVD nou?

Populismeparadox dreigt links kabinet op te leveren

De partijen die traditioneel betiteld werden als centrumrechts – in Nederland VVD en CDA – lijken al enige tijd de weg kwijt. De VVD, die voorheen bekend stond als kritisch op de machtsuitbreiding van de EU en voorstander van immigratiebeperking, heeft de afgelopen jaren onder Rutte heel wat onnavolgbare draaien gemaakt. Wopke Hoekstra van het CDA verkondigde enige tijd geleden dat hij met meerdere linkse partijen wil regeren, maar lijkt terug te komen op zijn woorden. Waar gaat de reis heen?

Duitsland

In Duitsland, in de door Merkel gedomineerde CDU, zien we eenzelfde verwarrend beeld. Ook deze partij is de facto opgeschoven van een centrumrechtse partij naar een, als het gaat om klimaatbeleid, immigratie- en asielbeleid of inkomenspolitiek, eerder centrumlinkse en in sommige opzichten zelfs ronduit linkse partij. Vandaar dat onder Merkel radicaal rechtse partijen zoals de AfD floreerden en inmiddels voet aan de grond hebben in Duitsland. De conservatieve burger voelt zich niet meer vertegenwoordigd en dreigt te radicaliseren. Ook in Nederland zien we dit, al blijft het natuurlijk een vraag hoe je partijen als PVV, FvD en ook het meer gematigde JA21 wilt labellen.

 

Populismeparadox

In Nederland kunnen we spreken over een klemmende populismeparadox. Daarmee bedoel ik dat door het naar links schuiven van de centrumpartijen en de opkomst van het rechtspopulisme (ook dit is een dubieuze benaming, maar goed) er een lastige patstelling is ontstaan. Immers, de centrumpartijen sluiten de rechtspopulisten uit en zijn daardoor genoodzaakt zaken te doen met links. Daardoor lijkt onze democratie niet meer te functioneren.

Terwijl in Nederland afgelopen maart bij de verkiezingen per saldo de rechtse partijen wonnen en links gedecimeerd is, wordt er nu onder leiding van een PvdA-informateur gesproken over een centrumlinks kabinet, met een linkse agenda… De populismeparadox houdt in dat hoe rechtser de burgers stemmen, hoe linkser er geregeerd wordt!

 

Frankrijk

In Frankrijk is in 2017 de wonderlijke links-rechts figuur en pro-EU kandidaat Macron aan de macht gekomen, nadat de centrumrechtse presidentskandidaat Fillon in opspraak raakte door schandalen. Hij zou zijn vrouw en kinderen begunstigd hebben met allerlei baantjes. Marine Le Pen lijkt nu weer in opkomst te zijn, maar of zij ooit een tweede ronde in een presidentsverkiezing kan winnen, is maar zeer de vraag. Inmiddels lijkt zich op centrumrechts een nieuwe presidentskandidaat op te werpen: niemand minder dan de Brexit-onderhandelaar van de EU, Michel Barnier.

 

Immigratiestop

Barnier opperde onlangs om een immigratiestop in te voeren van drie tot vijf jaar. Dit zou inhouden dat gedurende deze periode familiehereniging niet mogelijk is. Ook zou de hele Schengen-constructie herzien moeten worden volgens Barnier. Lees: meer een barrière gaan vormen tegen ongewenste immigratie.

Nu zal de kritische lezer ongetwijfeld denken aan de VVD, die bij monde van onder andere Bente Becker allerlei immigratie-kritische geluiden laat horen, maar als puntje bij paaltje komt toch weer bezwijkt voor de EU en/of de wensen van D66 en de linkse partijen.

 

Reset

In een interessante bijdrage van immigratiespecialist Hans Roodenburg op de site van Syp Wynia lazen we deze week nog eens hoe belangrijk het is dat er een reset komt van het immigratiebeleid. Roodenburg haalde nog eens wat uitspraken aan van Rutte tien jaar geleden, die toen pleitte voor Deense opt-outs op het vlak van immigratie, als de EU niet zou presteren! In feite een JA21 standpunt…

 

Veranderingen in Duitsland en Frankrijk

In Duitsland vinden in september parlementsverkiezingen plaats en zal Angela Merkel aftreden als bondskanselier. Haar opvolger, Laschet, wordt gezien als een kandidaat van het midden, die in zijn standpunten redelijk trouw is aan Merkel. Maar tot nu toe wordt hij niet gezien als een erg sterke politicus. De machtsstrijd met de rechtsere Söder wist Laschet amper te overleven. Mocht Laschet de nieuwe bondskanselier worden, dan zal hij veel minder zijn stempel kunnen drukken op de EU dan de oppermachtige Merkel gedaan heeft.

 

Herstelfonds

Ondertussen begint men in Duitsland bezorgd te kijken naar het wel zeer genereuze EU Recovery Fund van 750 miljard euro, met een boterzachte eis van hervormingen. Is het niet verstandiger om de staatsschulden te saneren, in plaats van 750 miljard euro over de balk te smijten met megalomane Timmerfransiaanse projecten? Dat opperde deze week de voormalige Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.

 

Presidentsverkiezingen Frankrijk

Nu Duitsland voorlopig zoekende zal zijn naar een nieuw evenwicht na het vertrek van Merkel, lijken de presidentsverkiezingen in Frankrijk in april 2022 – minder dan een jaar nog te gaan – beslissend te worden voor de toekomst van de EU. Mochten de centrumrechtse Les Républicains die weten te winnen met als mogelijke presidentskandidaat Michel Barnier, dan zal er vermoedelijk een wat conservatievere periode in de EU aanbreken, met een veel striktere aanpak van immigratie en een prudenter financieel beheer. Dit lijkt ook de enige manier te zijn voor centrumrechts in Europa om het overal opkomende rechtspopulisme de voet dwars te zetten.

In dat kader lijkt het mij hoogst onwenselijk dat VVD en CDA zich door de omstreden D66-leider Sigrid Kaag, die niet eens de verkiezingen heeft gewonnen, een links pro-immigratie kabinet in laten praten met PvdA en GroenLinks. Gelukkig lijkt Wopke Hoekstra bijtijds wakker te zijn geworden uit deze nachtmerrie. Tijd voor een goed gesprek met Joost Eerdmans van JA21 en wellicht een nieuwe, meer neutrale informateur?

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Neef Jansen
Neef Jansen
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

We leven niet meer in een democratie tegenwoordig. Ik weet niet wat het is waarin we leven, iets dat doet alsof waarschijnlijk, maar het is geen democratie meer. Het is meer een soort van niet-expliciet totalitarisme dat ons regeert, dat andersdenkenden razendsnel buitenspel zet, en dat gewoon doorgaat met waar het al decennia mee bezig is: de gestage genocidale destructie van de moderne westerse cultuur. Zogenaamd om ons te redden, zo lijkt het, en om ons cultureel te verrijken, zo zegt men. Het is een waan waarover in de grote media discussie niet mogelijk is. Ook niet op de universiteiten. Eigenlijk nergens. Behalve dan in de samizdat op internet. Voor zolang het duurt.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Nee , het voelt zeker weten NIET goed in Europa. Ik voel mij zeer kwetsbaar als oudere burger van NL. Vrees voor onze levenswijze zoals wij die hadden verkregen door noeste arbeid (door een deel van ons, dan he) Maar de balans gaat nu heel negatief doorslaan bij doorgaande import van agressieven en uitbuiters en van dat ongelooflijke ‘woke’gezanik en die voortrekkerij van mensen van kleur die al jaren en jaren gaande is. Laten ze nu ZELF eens laten zien wat ze doen met de kansen en al het geld dat ze al decennia van ons krijgen in de vorm van onderwijskansen, voortrekkerij bij alles en ZEKER gepromoot van uit Hilversum en zo.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De enige land die zich democratisch mag noemen is Zwitserland. Wat nu hier gaande is bevestigd dat de kiezer maar een figurant is in een schijndemocratie. De vorm is beter dan in een dictatuur maar het resultaat hetzelfde. Rechts heeft gewonnen en links mag formeren om een samenraapsel te produceren vanuit hun ideologie. Dat geloof je bijna niet. Rechtse (of wat voor doorgaat) partijen worden door linkse verliezers zowat gedwongen om met hun te regeren onder de dirigent Kaag met haar vuile spel. Dat lijkt meer op een putsch dan formatie. Hopelijk gaan de ogen open bij de kiezer en zal deze zijn medewerking niet meer verlenen. Totdat het signaal doorkomt dat de winnaars moeten regeren en niet de verliezers. En dat geen partij uitgesloten mag worden. Dat is namelijk normaal in dictaturen.

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Poetin heeft vandaag een wet uitgebracht die het onmogelijk maakt voor de oppositie om met de verkiezingen mee te doen. In Nederland worden twee partijen uitgesloten van regeringsdeelname. Wat is het verschil?

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

geen verschil.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Deze groep van het Linkse Rutte Kartel, VVD, CDA, D’66, PvdA en Gr Links maakt de politiek in Nederland belachelijk.
De democratie is totaal verdwenen en in de plaats daarvan is een groep leugenaars opgestaan, die kost wat kost aan de macht willen blijven.
Schandalig wat er op dit moment allemaal gebeurt in Den Haag.
Nederland wordt kompleet kapot gemaakt, door deze Linkse Rutte Clan.

Schande Rutte jij slechtste MP van Nederland, van na de tweede wereldoorlog.

Binzrath
Binzrath
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

De enige Nederlanders die vruchten plukken en Euro’s graaien zijn de actiegroepen zoals BLM, KOZP, Milieudefensie en Urgenda die miljoenen aan subsidie ontvangen en in eigen zak kunnen steken. Als de Woke-wappies wakker worden is het te laat. De verschillen in de maatschappij is zo groot dat men het niet van elkaar weet.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom nog kiezen,ze doen maar wat,en 100 miljoen of miljard ,het maakt ze geen fluit uit,iedereen weet wat van elkaar,debat is plas en was .te gek voor woorden dat Klaver erbij betrokken wordt ,alles om zeep geholpen door Rutte,en die heeft het over het nieuwe normaal ,na al die jaren hoeft hij zich niet meer te bewijzen ,we weten genoeg ,hij moet weg en wel zo snel mogelijk .

Piltdown
Piltdown
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Veel mensen beschouwen de VVD nog als een rechts-liberale partij. En daar gaat het fout. De VVD is een linkse partij die de positie van de PvdA heeft overgenomen en schuurt aan het extreme van GL.
Kiezers denken rechts te stemmen op de VVD en komen bedrogen uit. Analisten, ook Jan Gajentaan, hebben daarom moeite de huidige politiek situatie te verklaren.
Wees eens reëel en beschouw de VVD als links, dat maakt alles veel eenvoudiger.

Bart
Bart
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Piltdown

Zo is het! Waarom kunnen veel mensen dat toch niet accepteren?

Foaak
Foaak
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

In dit artikel wordt klimaat, energietransitie, agenda 2030 enz niet een keer genoemd. Een belangrijke conclusie van Thierry Baudet 2 jaar geleden dat de kartel partijen het over alle belangrijke thema’s gewoon eens zijn lees ik nergens in dit artikel. Het gedoe van Hoekstra is enkel toneelspel voor de bühne, hij met zijn cda gaan gewoon voor ‘’buil back beter’’ net als alle andere kartelpartijen. Dus net als in België gaat de cda gewoon regeren met de groene. ‘’Mark my Words’’.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

ja, ik denk dat u dit goed ziet. Thierry was niet verkeerd. Alleen jammer dat hij weinig zelfbeheersing heeft en zich op de kast laat jagen en dan ook nog niet optreedt bij de schijn van extreem rechtse trollen in zijn jongeren partij.
Ik denk dat veel uitspraken van Thierry zelf uit verband zijn gerukt en daardoor anders worden begrepen dan hij ze in beschouwende zin bedoelde. Hij moet beter op zijn woorden leren letten zonder zich te laten opjutten. Hij had Haga woordvoerder of leider moeten maken en zelf actief moeten worden in een ‘denktank’ voor ontwikkelen van voorstellen en ideeen. Dat zou beter zijn geweest.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Marien
Theresa Geissler
Theresa Geissler
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Zeker geen slecht voorstel, want inmiddels zijn er wel meer dubieuze uitspraken gedaan door “Thierry”, die dan kennelijk óf als uit hun verband gerukt, óf als “verkeerd geïnterpreteerd” zouden moeten worden beschouwd; uitspraken, hoe dan ook, die gewoonweg niet meer kúnnen – hierbij denk ik met name aan zijn uitlatingen in het verleden over vrouwen, die ik hem tot nu toe niet heb horen corrigeren. Ik beschouw mezelf nou bepaald niet als een doorgedraaide, progressieve feministe, die, hysterisch, alles uit de kast haalt om, b. v. , een Trump weg te krijgen, zonder zelfs maar goed te kunnen formuleren, waaróm, maar er gaapt nog een aanzienlijke kloof tussen dit voorbeeld en het niet-tolereren van de laatdunkende, seksistische uitlatingen van Baudet – die destijds trouwens dan ook moeite leek te hebben met het onderscheid maken tussen zijn politieke ambities en zijn schrijvers-fantasieën. Dat dit voor een politicus een ernstige tekortkoming is, behoeft volgens mij geen betoog. Mijn laatste stem op het FVD was dan ook uitdrukkelijk niet op hem, maar op van Haga.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Ah, van Haga. Ik lees net dat van Haga samen met Smolders en Ephraim een motie van D66 ondersteunt om kinderen zo snel mogelijk te vaccineren. De man heeft zich met valse voorwendselen het FvD binnengewerkt, steelt na een paar weken een zetel over een non-event en sluit zich nu aan bij het partijkartel. Je moet eens even goed tot je laten doordringen wat er hier gebeurt.

https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/1401250428994658305

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Waldemar
Theresa Geissler
Theresa Geissler
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Dat wist ik inderdaad nog niet, maar dan weet ik het nu. Goed, tóch een wolf in schaapskleren dan; waarschuwing voor een volgende keer. Wat trouwens niet wegneemt, dat u, net zo min als enig ander hier, kennelijk de door Baudet tentoongespreide houding tegenover vrouwen belangrijk schijnt te vinden; kennelijk niet de moeite waard om daar aandacht aan te besteden – vandaar waarschijnlijk die vele negatieve beoordelingen van mijn opmerking. Dat bevreemdt mij wel, eerlijk gezegd; een nadere toelichting door u of andere reageerders zou wel interessant zijn.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Ik ben niet bekend met laatdunkende, seksistische uitlatingen van Baudet. Ik weet dat de MSM een en ander zo probeert te spinnen, maar deze taktieken kennen we al heel lang. Ik ga daar niet serieus op in.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Exact. Het is volstrekt duidelijk waar centrumrechts naartoe wil. Dat de auteur moeite heeft deze agenda te doorzien verbaast mij dan ook. Zowel Mark Rutte als de Koning hebben dit openlijk kenbaar gemaakt door hun betrokkenheid met de ‘Build Back Better’ agenda te uiten. Blijkbaar hebben sommige mensen wat meer tijd nodig om de transitie te maken van de oude politiek met eindeloze formatierondes en programmapuntenuitruil naar gehoorzaamheid aan de dogma’s van de New World Order

audio1958
audio1958
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik voorzie het definitieve einde van Nederland. En dat is triest.

h.keur
h.keur
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Zoals het er nu uitziet komen we uit op een coalitie over rechts onder leiding van Rutte, waarvan we de resultaten over afgelopen jaren hebben kunnen ervaren, of we duiken nog verder de ellende in met een linkse coalitie, waarbij Kaag de dienst uitmaakt en de voortekenen zijn daarvan niet alleen ‘zwaar weer op komst’, maar ‘noodweer’ dat uitmondt in een regelrechte ramp.
Dan is er nog een derde mogelijkheid: nieuwe verkiezingen, waarvan de uitslag absoluut niet te voorspellen is, gezien de enorme verdeeldheid onder de bevolking. Dan zou je verlangen naar een krachtig staatshoofd, die kan zorgen voor de broodnodige samenhang van Nederland.
Wie van de drie? We willen geen liegende en alleen heersende regering, maar we willen helemaal geen D66 model, dat puur dictatoriaal is vol diplomatie zonder feeling met het volk. Blijft de derde optie met een staatshoofd, dat inderdaad niet meer in zijn mars heeft dan linten knippen, terwijl hij de touwtjes juist in handen zou moeten hebben om de noodzakelijke verbinding te realiseren. Zonder dat hebben verkiezingen weinig zin, want bij velen ontbreekt de motivatie en vertrouwen in de toekomst. Corruptie, misdaad en ongerechtigheid vieren hoogtij, zonder mogelijkheden het tij te keren. De wereld is op hol geslagen, niet alleen door het vluchtelingen vraagstuk, oorlogen en onderdrukking.
Niet alleen in Nederland, maar overal zien we min of meer hetzelfde gebeuren. Ik voorspel het einde van dit tijdperk op korte termijn. Alles wijst in die richting en zeker vanwege het gebrek aan een echte leider.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

ja, zeker een betere informateur nodig. Een neutraal sterke figuur. Liefst niet weer een links denker.
Ik kan dan nou alleen nog maar bidden dat volgend jaar Barnier in Frankrijk premier wordt en misschien de EU daardoor weer wat stabiliseert en beter gaat functioneren. Met de huidige mensen die daar NU een vinger in de pap hebben wordt het niks. Timmermans is een no no in mijn ogen. Kan werkelijk helemaal NIETS en von der Leyen maakte al een puinhoop van defensie in Duitsland en hier bakt ze er ook niks van. Woorden woorden woorden.

Nyong
Nyong
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Als iemand een klus niet klaart, maar naar de verdommenis helpt, zegt men hij heeft twee linker handen.
Als het kabinet de klus niet klaart en het land naar de verdommenis brengt zegt men dit kabinet heeft twee linkse partijen.

Jan
Jan
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Er bestaat in Nederland geen rechts versus links. Alles is een variatie van links, linkser, linxst. Alleen de rechterflanken van VVD en CDA alsmede de FvD en de derivaten daarvan zou je ‘centrum’ kunnen noemen. Oh ja, en de SGP niet te vergeten.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Jan
Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Barnier houdt een redelijk verhaal, maar we weten allemaal dat er niets van terecht zal komen.
1) de kansen van Barnier (LR) om president te worden zijn verwaarloosbaar. Hij wordt alleen ingezet om Le Pen uit de tweede ronde te houden. De reden is dat ongeveer 30 % van de Fransen extreem links stemt (Assoulin, Hamont, EELV, France Insoumise, enz.) en die zullen niet op Le Pen of Barnier stemmen, maar gewoon weer op Macron.

2) Zelfs al zou hij gekozen worden, heeft hij te maken met een linkse meerderheid in de Assemblee Nationale. Dus niet LR, niet RN. Wetten moeten worden goedgekeurd door de Assemblee Nationale, dus er komt geen wet doorheen.
Verandering in Frankrijk is alleen mogelijk als én Le Pen president wordt én in de Assemblee er een grote verschuiving van LREM naar LR en RN plaatsvindt.

Jan P
Jan P
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Dit verandert pas als alle middenpartijen geen Kamermeerderheid meer hebben. Dan moeten ze wel gaan kijken naar bijv. de PVV.

Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

U heeft zeker gelijk voor wat betreft de populismeparadox. Centrumrechts werd centrum of centrumlinks. Daardoor ontstond de behoefte aan ècht rechts, met populisme tot gevolg. Door de moord op Fortuyn en het daaropvolgende mislukte kabinet, en de gedoogdconstructie met de PVV, wat ook niet goed afliep, zijn de traditionele centrumrechtse partijen bang geworden voor samenwerking met èchte rechtse partijen. Met als gevolg dat de vvd nog verder opgeschoven is naar het centrum (richting links), de roep om ècht rechts nog luider werd, de ècht rechtse partijen nog populstischer werden, en samenwerking nog verder uit het zicht raakt. Daarom staan PVV, fvd, Haga en ook JA21 buitenspel.

Het mandaat van de kiezers heeft plaats gemaakt voor een nieuwe vorm van populisme, namelijk het angstpopulisme. Centrumpartij klinkt bij de kiezer als veilige keuze. En zo lang ze alle niet-centrumpartijen afschilderen als slecht kunnen ze zelf aan de macht blijven. Dat is het angstpopulisme. De kiezer wordt in zijn of haar keuze beperkt door ze angst voor ècht rechts en links aan te praten. Daarnaast is er de reële dreiging dat je stem buiten de boot kan vallen.
Eerlijk gezegd is de manier van handelen op het Binnenhof op zijn minst een draai om de oren waard. Maar de angst regeert, binnenkort waarschijnlijk weer voor 4 jaar.

Marien
Marien
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Gedoogconstructie liep niet goed af, nee, maar dat was niet de schuld van Wilders maar van Maxim Verhagen en Mark Rutte. Die hebben Geert er uit gewerkt.

H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

H.J.
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Jammer de waarheid is vaak hard soms zelfs keihard.

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x