De EU na Merkel en Macron

Burger is massa-immigratie en megalomane klimaatplannen zat

Nu Angela Merkel op het punt staat om met pensioen te gaan, Emmanuel Macron met de dag zijn electorale aantrekkelijkheid verder kwijtraakt en hun trouwe dienaar Mark Rutte zijn geloofwaardigheid in eigen land volledig heeft verspeeld, dient de vraag zich aan: hoe ziet de toekomst van de EU eruit na Merkel en Macron? Een analyse van Jan Gajentaan.

Comeback centrumrechts in Frankrijk

Terwijl in Nederland, zie ook mijn laatste politieke blog, VVD en CDA behoorlijk stuurloos zijn, lijkt in Frankrijk centrumrechts bezig te zijn met een comeback. Dat bleek tijdens de regionale verkiezingen onlangs en hoewel die vanwege het lage opkomstcijfer niet geheel maatgevend worden geacht, waren de meeste analisten het eens: de kans op een nieuw duel Macron – Marine Le Pen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen volgend jaar, is duidelijk afgenomen.

Terwijl de resultaten van Le Pen’s RN tegenvielen en LREM van Macron bedroevend scoorde, deed centrumrechts – Les Republicains  het prima. In mijn vorige blog had ik aangegeven dat voormalig Brexit-onderhandelaar Michel Barnier al de toon heeft gezet namens centrumrechts, met een oproep tot een immigratiestop van drie tot vijf jaar. Bij de regionale verkiezingen scoorde Xavier Bertrand, de winnende centrumrechtse kandidaat van de regio Hauts-de-France, erg goed.

 

Bertrand wordt nu gezien als de ideale kandidaat om het op te nemen namens centrumrechts tegen Macron en Le Pen, terwijl de 70-jarige Barnier steun kan geven op de achtergrond, met een mooie post in het vizier (minister van Buitenlandse Zaken) als de missie succesvol blijkt en centrumrechts in mei 2022 het presidentschap verovert.

Uiteraard zullen ook de linkse kandidaten het uiterste doen om de overwinning te behalen, maar gezien het verval van de ooit oppermachtige Franse Parti Socialiste acht ik hun kansen niet erg groot.

 

Realisme

Het lijkt erop dat de Europese burgers na een aantal woelige jaren behoefte hebben aan gezond verstand-politiek en realisme. De financiële crisis ligt nog vers in het geheugen. De euro functioneert nog steeds gebrekkig, met name in het Zuiden met torenhoog opgelopen schulden. De schadelijke gevolgen van Merkels migratiewaanzin zijn bijna wekelijks zichtbaar.

 

Schuldenberg

De economie lijkt zich spontaan te herstellen van de coronacrisis en de megalomane plannen (Herstelfonds van 750 miljard euro en klimaatplannen van duizenden miljarden euro’s) van Von der Leyen en Timmermans lijken niets op te lossen, maar wel de schuldenberg onnodig te vergroten. Schuldsanering zoals Schäuble voorstelt, lijkt een verstandiger optie.

Mijn inschatting is daarom dat de meeste Europese burgers de extremen zat zijn en een middenweg willen tussen populistisch nationalisme en doorgeslagen EU-federalisme. Daarom zullen zij kiezen voor capabele politici die staan voor gezond verstand-beleid, voor zover we die nog hebben. Bertrand lijkt daarvoor de juiste man en als er in Frankrijk een centrumrechtse wind gaat waaien, zal ook Merkels opvolger in het CDU Armin Laschet wel die kant op koersen.

 

Ook voor links zou een realistische koers beter zijn, zie de uitstekende resultaten van de immigratie-realistische Deense sociaaldemocraten. Idem dito voor de christendemocratische partijen waar de sociaal-conservatieve en immigratie-realistische lijn van Sebastian Kurz in Oostenrijk, ondanks fouten en schandalen, de winnende lijkt. Voor centrumrechts geldt dus hetzelfde, nu blijkt dat zij in Frankrijk met deze lijn meer steun krijgen van het electoraat.

 

Nederland: minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen

Wat betreft Nederland houdt dat in dat de stuurloze en visieloze VVD en CDA maar eens kleur moeten bekennen en kiezen voor dezelfde lijn als Denemarken en Oostenrijk: een rem op de immigratie, desnoods via opt-outs in de EU en een rem op de megalomane klimaatplannen van Von der Leyen en Timmermans. Als dat inhoudt regeren met een minderheidskabinet zonder GroenLinks en PvdA, dan is dat maar zo. Of misschien beter nog, nieuwe verkiezingen!

 

Postpopulisme

De aanhangers van PVV en FvD zullen me het niet in dank afnemen, maar voor de onversneden populistische stromingen zie ik geen grote toekomst op het Europese continent. In Nederland blijft deze stroming al sinds Fortuyn beperkt tot zo’n 15 tot maximaal 25% van het electoraat; niet voldoende om een doorbraak te forceren. FvD leek in 2019 even bij machte om ook delen van de kiezers in het centrum mee te nemen en vormde daardoor een serieuze uitdaging voor de gevestigde orde, maar het was Baudet zelf die roet in het eten gooide met té radicale uitingen. Kans verkeken!

Het postpopulisme lijkt betere kaarten te hebben. Ex-FvD’er Henk Otten had dat als één van de eersten goed begrepen, maar na een aantal onhandige publicitaire misslagen zijn de kansen van Henk op een doorbraak verkeken. JA21 van Eerdmans en Nanninga heeft nu de betere papieren. Mogelijk zal de groep Van Haga zich hierbij aansluiten.

De postpopulisten kunnen centrumrechts en/of realistisch links (dat ik in Nederland helaas nog niet kan ontwaren) aan de benodigde meerderheden helpen bij het doorzetten van verstandige plannen en realistische politiek. Door te leveren, kunnen zij hun machtsbasis gestaag uitbreiden.

 

Nieuw leiderschap

De dagen van Merkel en Macron zijn geteld. De Europeanen hebben in overgrote meerderheid geen behoefte meer aan de massa-immigratievisioenen van Merkel of de megalomane federale EU-ambities van Macron en zijn kompanen in Brussel (Von der Leyen, Michel en Timmermans).

 

Verstandig beleid van centrumrechts of realo-links, waar nodig met steun van postpopulisten, is een veel betere koers. Maar Mark Rutte heeft te lang aan de leiband gelopen van Brussel en te veel leugenachtig gedraaid in de Nederlandse politiek, om in die rol nog geloofwaardig te zijn.

 

Realistisch beleid

Ook de stemming in Zwitserland, dat weigert nog mee te gaan in de dwangmatige federale ambities van Brussel, is een teken aan de wand. De Europeaan pikt het niet meer. Ja, er is in de meeste deelnemende landen nog steun voor de EU (of de interne markt, in het geval van Noorwegen en Zwitserland) en zelfs voor de euro als gemeenschappelijke munt, maar niet voor de federale visioenen van Macron en zijn pionnen in Brussel. Bovenal is er behoefte aan een rem op de door Merkel aangewakkerde massa-immigratie.

Nederland (en Europa) heeft daarom behoefte aan nieuw leiderschap, dat de kiezer kan bedienen met realistisch beleid in de EU van na Merkel en Macron.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
32 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De schrijver is een hele lieve man die daadwerkelijk meent dat democratie betekent dat de wil van het volk wordt uitgevoerd. Dat is, aangenomen dat er een uniforme volkswil is, maar dat is een andere discussie. Ook gelooft hij nog dat verkiezingen netjes verlopen en meent hij dat er daadwerkelijk verschil bestaat tussen de sociaaldemocraten, de christendemocraten en de sociaal-liberalen. Verder pleit de schrijver voor realisme en meent dat Barnier, een man die diep met de EU-krochten vervlochten zit, nu plotseling een EU-kritische houding gaat aannemen. Nee, dat gaat niet gebeuren. Als Rutte, Macron of Merkel hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden, worden ze vervangen door andere poppetjes die zeggen wat men graag wil horen en vervolgens voeren ze exact hetzelfde beleid uit als hun voorgangers. Vergelijk de serie Amerikaanse presidenten die allemaal gekozen zijn op oa een platform: stop de wars, waarna the wars vrolijk doorgaan. Thierry Baudet heeft gelijk: het is een kartel. Op alle hoofdpunten zijn ze het met elkaar eens: afbraak van de natiestaat, opbouwen van de wereldstaat, vermenging van volken en rassen, strenge gedragscontrole en -aansturing om te voorkomen dat schaarse grondstoffen uitgeput raken en, ad ultimo, bevolkingsaanwascontrole en transhumanisme. Kortom, Build Back Better. Realisme is erkennen dat deze agenda wordt uitgevoerd. Pas daarna kunnen we verder praten. De oude politiek is stuk. Democratie is dood.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Waldemar
Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Volledig mee eens. Dat Mark Rutte zijn geloofwaardigheid verloren heeft na al zijn gelieg en bedrieg klopt niet met de cijfers van de EenVandaag opiniepeiling: VVD gestegen naar 39,5 zetels. En over het (banen)kartel gesproken. Bruno Bruins, de onwel geworden coronaminister was weer te zien bij Goedenmorgen Nederland en wel als directeur van de HTM.
Ik vrees dat de linkse trein van het irrealisme voorlopig nog wel voort zal denderen en de gevestigde orde zijn macht zal weten te bestendigen.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Dank je wel, maar Mark Rutte is niet zo belangrijk. Dit proces is lang voor hem begonnen en zal ook na hem doorgaan. We zien trouwens exact hetzelfde in omringende landen die niet door onze Minpres bestuurd worden. De eerste zorg lijkt me dat we onze krachten bundelen en helaas zijn we uit elkaar gedreven in de groep Wilders, Baudet en de zelfverklaarde rechtsrealisten waarvan Jan Gajentaan één van de spreekbuizen is. Zij menen dat het CDA en de VVD nog altijd rechts conservatieve partijen zijn waarmee je politiek zaken kunt doen. Het is dan wel zo dat ze altijd weer voor massa-immigratie stemmen, voor peperduur klimaatbeleid zijn en, na wat gesputter für die bühne, uiteindelijk grote bedragen overmaken naar andere EU-lidstaten; toch willen ze dat eigenlijk niet, zo lijken de rechtsrealisten te denken. Het is op dit punt dat de breuk met Baudet heeft plaatsgevonden. Het ongeloof dat het CDA en de VVD net zo goed bij het partijkartel horen waarbij je verder PvdA, GroenLinks, D66 en de CU kunt rekenen. Op hoofpunten zijn deze partijen het met elkaar eens en je kunt er dus geen afspraken mee maken. Er komt geen rechts front van CDA, VVD, JA21, FvD en PVV. Je moet ze bestrijden.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Waldemar
Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

We kijken aan tegen een waan, een massapsychose, een absolute waarheid waarover discussie niet mogelijk is, en waarvoor bevindingen van wetenschappelijk onderzoek worden genegeerd, en die inhoudt bijvoorbeeld: massa-immigratie en islamisering en energietransitie en verschuiving van steeds meer macht naar EU en VN, en uiteindelijk de instelling van een New World Order, waarvan het zeer twijfelachtig is of het in de verste verte nog wel iets met democratie en rationaliteit en humaniteit te maken heeft, en of het niet veeleer een mondiale kopie wordt van Noord-Korea.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Dat denk ik eerlijk gezegd niet. We kijken naar een zorgvuldige planning door hele intelligente mensen, met haast onbeperkte middelen, die van alle wetenschappelijke inzichten gebruik maken en die zoveel macht hebben dat ze bijna alle overheden en alle multinationals controleren. Het is immers ongeloofwaardig, als we ons tot de coronacrisis beperken, dat alle overheden, geheel onafhankelijk van elkaar, tot dezelfde foutieve conclusies komen. Waar dat uiteindelijk toe moet leiden, daar kunnen we enkel naar gissen, maar het zal geen lappendeken van natiestaten zijn, elk met hun eigen eigenaardigheden en aantrekkelijkheden.

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Ook al zouden wij niet uit elkaar gedreven zijn in de door u genoemde groepen, ik vrees dat het al lang niet meer over Nederland gaat. Niet alleen Rutte is trekpop (van Kaag), de hele Nederlandse regering is trekpop van Brussel. En Brussel is weer trekpop van de VN, WEF (geld is macht) en de WHO. Deze laatsten bepalen steeds meer het beleid in de wereld, in Europa en in Nederland.
Na het beruchte debat over de notitie “Omzigt andere functie”, die ik van begin tot het einde heb gevolgd, is het mij duidelijk geworden dat wij van onze “volksvertegenwoordigers” niets meer te verwachten hebben als het gaat om ons welzijn en onze welvaart. Laat staan van daadkrachtig optreden.
Het is jammer dat het grootste deel van de Nederlanders dit nog steeds niet door heeft, met als gevolg deze stijging in het aantal zetels voor de VVD.
Dus dendert de linkse trein nog steeds voort in Europa en of die ooit tot stoppen gedwongen kan worden? Het ziet er nog niet naar uit.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Ik deel uw bezorgdheid.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

Ja, de natiestaat is kapot gemaakt en Pieter Omtzigt is het beste bewijs dat het CDA geen rechtsconservatieve partij meer is. Als er geen politieke oplossing is, dan moeten we ons misschien afscheiden en een Forumland beginnen. Een parallelle samenleving zoals islam dat ook graag wil en zoals de Amish in de VS hebben.

Jan Paparazzi
Jan Paparazzi
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Stel je hebt gelijk. Er is een soort agenda die wordt doorgedreven door een supranationale instantie. Hoe doorbreek je dat dan?

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Paparazzi

Ik heb daar geen pasklaar antwoord op. Nederland is een klein radertje in het geheel en wij zijn slechts een deel van de bevolking. De supranationale elite daarentegen is onvoorstelbaar machtig. Er is een internationale beweging, losjes aangestuurd door Reiner Fuellmich, die weerstand biedt en rechtzaken opstart.

Uiteindelijk denk ik dat de overheid afgeschaft moet worden. Wij als burgers hebben onze souvereiniteit weggegeven aan de overheid, of het is ons afgepakt door hen, vervolgens heeft de overheid de hun toevertrouwde souvereiniteit weggegeven aan de plutocraten. Je zult als burger je souvereiniteit moeten opeisen. Hier ben ik, een volwassen mens, en ik neem mijn eigen beslissingen. Zodra je niet langer bestuurd wordt, wordt het lastiger om ongewenste agenda’s over je uit te rollen.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Waldemar
Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Juist

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is geen evenwicht meer in Europa, de Pro EU partijen bezitten alle strategische posities, die macht laten ze nooit meer los.
Met hulp van de media groeit die macht alleen maar.
Anders denkenden, worden als wappies door de politie in elkaar geramd, of omver geblazen met een waterkanon, als zij willen demonstreren tegen het Linkse Rutte Kartel.
Kijk maar wat D’66 (Kaag) via de publieke omroep (VPRO) heeft gedaan, gewoon simpel misbruik maken van de macht.

Nederland heeft niet alleen met voetbal de kans gemist, maar ook de burgers hebben de wedstrijd verloren, wat overblijft is een maatschappij die uitpuilt van angst en tweedracht.

Bedankt Rutte.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik denk dat u volledig gelijk heeft. De linkse idealisten bij de eu zullen zich, samen met de media, tegen elke vorm van rechtse politiek blijven verzetten. Ik zie het er zelfs nog wel van komen dat de directe invloed van de lidstaten op de eu teruggeschroefd wordt als bijvoorbeeld Frankrijk rechtsaf slaat. Zo kan een idealistisch en dictatoriaal federaal orgaan ontstaan dat moeilijk af te stoppen is. De lidstaten hebben namelijk al getekend op het stippellijntje. De roep om Europese belastingen en de afschaffing van de veto’s zijn al een mooie opmaat. De net aangenomen Europese landbouwbegroting is trouwens ook een meerjarige groene natte droom.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

“Hier scheiden onze wegen”, zei Kaag tegen Rutte. Zij bedoelde, “Volg de weg van mij, die is nog erger voor de mens, maar breng ons beide weer samen”. Wel onder de leiding van op machtswelluste Kaag.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De openheid van Wilders wordt niet ongemerkt maar voor openlijk voor hem kiezen is de burger bang omdat de regerende linkse propaganda haar werk in jaren heeft gedaan. Men gaat pas volgen als de waarheid openlijk de straat bereikt. Ik kan mij iemand herinneren tijdens het eind van de communisme die tegen mij zei, Wij zijn niet meer bang wij schreeuwen het nu van de daken. De tijd was rijp en de situatie naar. Dat is hier nog lang niet zo terwijl men de politieke spelletjes toch al ziet. Men kiest voor de verraderlijke slijmbal van Rutte en de nog ongekroonde dictator Kaag. In Frankrijk hebben zij nu de centrum rechts die en gat in de markt ziet en als zij daden bij woorden voegen hebben zij een kans. Ik zie hier echter niemand met
voldoende kracht om dit na te doen. Ik zie niet snel de PvdA hun Deense voorbeeld te volgen, die gaan liever voor
het pluche samen met de VVD en D66. De tegenwoordig linkse VVD met de figurant Rutte zoekt alleen macht want de hele ideologie van de VVD is met hem foetsie. D66 is desastreus voor het land die in hun ogen een stad moet worden met 24-urige economie en vol migranten, windmolens en zonder boeren. Samen met GL wordt Nederland een communistische koninkrijk met later republiek. Ik hoop met de heer Gajentaan dat de Europeaan het niet meer pikt maar laten wij niet vergeten dat de Nederlander het na zijn zeggen nog altijd goed heeft. En zwijgt dus. Daarom hobbelen wij jaren lang verder achter de politieke macht overheerst door activisten.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kijk Ni28, de Nederlandse politiek stinkt harder dan verse ongefilterde gier, los uitgereden op een warme Zomerse dag, op een kale droge akker.
Ik moet dan altijd maar denken, aan de laatste verkiezingen aangaande de EU, de PvdA was in Nederland op sterven na dood en onze Nederlandse stemmen, wij stemden op Donderdag, zijn VIER dagen beschikbaar geweest voor van alles en nog wat, het tellen was nl op Zondag.
De PvdA kwam uit de bus als grootste Nederlandse partij, ra ra ra wat is er onderweg met de stemmen gebeurt.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Dit zijn allemaal redenen die mij deden blanco te stemmen. Want ik stem niet vrij in dit systeem en ik weiger om voor een nuttige idioot te spelen in deze ondemocratische theater waar de uitslag niets uitmaakt voor de formatie van de regering die min of meer vaststaat met hoogstens kleine correcties. Als rechts wint en door dit rechts links in zadel wordt geholpen dan is er iets goed mis.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat deze 3 in een paar jaar hebben afgebroken zal vele jaren kosten om alles weer te herstellen,alles gedaan voor de macht en totaal geen rekening gehouden met de bevolking,als je kijkt naar de kapitalen die verdwenen zijn tijdens de Plandemie,de zogenaamde vluchtelingen gelukszoekersstroom komt geen einde aan ,nu alles plots open,omdat de mensen graag sport kijken,en straks weer alles dicht en treed plan B in werking ,voor mij onbegrijpelijk dat de mensen zich zo in de maling laten nemen ,nu gaan de politiek op maanden reces ,en daarna de koppen weer massaal in het zand .In Duitsland moeten de mensen die geprikt zijn ook 2 weken in quarantaine,na terugkeer uit Portugal,de nieuwe variant Delta,hoe verzinnen ze het ,gaat wat worden ,elk half jaar een spuit,voor de Pharma op de been te houden,Sywert is finacieel al boven water ,en waar de rest van de 5 miljard is gebleven you ik ook graag weten .

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Inderdaad Peter onze vrijheid zit in een ballon gevuld met leugengas.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Volgens plan wordt onze vrijheid al jaren beperkt en tenslotte helemaal afgepakt.

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De socialisten hebben de term ‘Sociaal’ geclaimd. De groenen hebben de term ‘Groen’ en alles wat daar mee samenhangt geclaimd. Wie te ver afstaat van Sociaal en Groen volgens de roden en de groenen mag niet meer meepraten of zelfs een mening hebben of meedoen (cancel cultuur)
Het word tijd dat de redelijke en verstandige onder ons ook eens een term gaan claimen. En daarmee de discussie gaan leiden op basis van redelijkheid en verstandigheid. De Eu en de Westerse wereld is op dit moment suicidiaal ten aanzien klimaat, immigratie, woke, Blm-marxisme enz. Wat juist niet Sociaal en Groen aan is op lange termijn moeten de Redelijke en Verstandige z.s.m. cancellen.
We moeten ver weg van het idee ‘hoe groener of socialer hoe beter’, want we zijn aan beland bij extreem groen en extreem rood.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Nu, ik zou zeggen: Laten ze dan eens massaal en definitief de term ‘Realistisch’ gaan claimen; IK doe het al jaren.

Anita Franken
Anita Franken
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoe goed het stuk ook os geschreven denk ik dat er voorbij wordt gegaan aan de grootse agenda van de EU en de VN, niet te vergeten de global plannen. Wat de burger ook kiest, wie er ook komt te zitten deze plannen laat men niet dwarsbomen. Ja we gaan woelige (Understatement) tegemoet. Het ligt in de handen van de burger hoever zij bereid zijn om mee te gaan in dit globalisatie plan.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anita Franken

De Nederlanders hebben in het verleden zolang gevochten voor onafhankelijkheid en democratie en nu laten zij de politiek hun vrijheid te vergooien door politici die alles uit de handen geven aan de activistische Verenigde Naties. En de kiezer heeft gesproken en eigen soevereiniteit ingeleverd. Want de politiek respecteert de burger niet en die vind het kennelijk prima want de Nederlander heeft het toch zo goed, nietwaar?

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Nederland telt onze 2e kamer maar liefst 17 partijen. Gemiddeld bijna 9 zetels per partij en met die overdaad kan je nooit een land regeren. Als we het land bestuurbaar willen maken zal de kiesdrempel fors verhoogd moeten worden.
In zoverre lijkt het mij niet realistisch om de Nederlandse situatie met die van Frankrijk te vergelijken.

Of populistische partijen geen toekomst hebben weet ik niet.
Onder andere de PVV wordt getroffen door een cordon sanitaire en een zodanige haatcampagne van de “nette mensen in ons land” dat je ten behoud van je carrière er maar beter niet voor uit kunt komen dat je op een van die partijen stemt.
Dat belemmert de groei van die partij en dit is niets anders dan ernstige aanval op het functioneren van een democratie.

Dit zijn aspecten die de auteur buiten beschouwing laat, waardoor zijn betoog een vertekend beeld oplevert. En dan aankomen met een CDA…? Wie vertegenwoordigt die ingestorte partij nou nog, als zelfs de leden massaal en vol walging wegrennen van die partij en haar lokale afdelingen niet meer met die partij geassocieerd willen worden?

En uiteraard heb je de post-populisten. Dat zijn populisten die minder kleur bekennen, in de hoop dat ze met de kartelpartijen mee kunnen regeren. Vlees noch vis. Staat in de peilingen op 5 zetels en daarmee ga je geen deuk slaan in een pakje boter.

Klaus
Klaus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan mag ik, maar hij gelooft in sprookjes en spelregels die er voor de schijn zijn. Het is zover dat ik niet meer stem en we hebben de jeugd tegen die niet meer gelooft in meritocratie, dat speelt de echte machthebbers in de handen. Let maar op.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De EU na Merkel en Macron? Onze eigen NPO heeft het in de vertaling van de Duitse volkslied voor de wedstrijd Duitsland – Engeland duidelijk aangegeven:
Deutschland über alles: über alles in der Welt!, klonk het in Wembley.

Netty Meelen
Netty Meelen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Echt waar? Oh!!!! Schandalig. Ik kijk nooit voetbal, vandaar!

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty Meelen

Echt lachen. Zingen op voetbalstadion hoor je nooit goed want het lijkt op dat je daar aan geen acht maar drie tonen genoeg heb. Maar dan zie je de ondertiteling en denk je dat de situatie in Duitsland teruggedraaid is. En dan nog in Wembley. D. Über alles…..

Jos
Jos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar kan ik heen
Ik kan niet naar Duitsland
Kan niet naar Duitsland daar zijn ze zo streng
Waar kan ik heen
Ik kan niet naar Chili
Kan niet naar Chili
Want daar doen ze zo eng

Ik wil niet wonen in Kuweit
Want Kuweit, dat is veel te heet
En wat Amerika betreft dat land bestaat niet echt

Waar kan ik heen
Ik wil niet naar Noord-Ierland
Niet naar Noord-Ierland daar gaat alles stuk
Waar kan ik heen
Ik kan niet naar China
Ik wil niet naar China, dat is me te druk
Ik wil niet wonen in Schotland
Want Schotland dat is me nat
En de U.S.S.R. dat gaat me echt te ver

Is er leven op Pluto
Kun je dansen op de maan
Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan
Is er leven op Pluto
Kun je dansen op de maan
Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan

Waar kan ik heen
Ik kan niet naar Cuba ik wil niet naar Cuba, dat is me te zoet
Waar kan ik heen
Ik kan niet naar polen ik wil niet naar polen daar gaat het te goed
Ik wil niet wonen in Lapland want Lapland, dat is me te koud
En ik wil weg uit Nederland want hier krijg ik het benauwd

Roberto
Roberto
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Heb getwijfeld over Noorwegen
Omdat iedereen daar lacht
Heb getwijfeld over Noorwegen
Want de regering heeft daar de echte macht.

Stond zelf in dubio maar ik nam geen enkel risico
Heb getwijfeld over Noorwegen (2x)

NOORWEGEN,NOORWEGEN,NOOR-WE-GEN!!!!!!!

Is er leven in de EU
Kan je gaan dansen in de hel
vooral gaan stemmen op narcistische
Eurofiele partijen
Want dan komen we er wel
Is er leven in de EU
De Nederlandse burger heeft de soevereiniteit
gewoon weg gegooid
En daar kan je maar 1 ding uit concluderen :
ZE!!! leren het nooit

Jos goeie reactie met de tekst van deze Nederpop klassieker
Heb de tekst aangepast aangevuld.

Stel als ik veel geld had en ik wil gaan emigreren dan is er 1 land wat er
in mij op komt en dat is Noorwegen. Genieten van de echte vrijheid en mij nooit meer hoef te ergeren aan die belachelijke en finaal door geschoten EU verplichtingen.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan is een uiterst aimabele man, maar gelooft m.i. iets te veel in de goede bedoelingen van politici. Het feit dat werkelijk iedere partij van het kartel een vertegenwoordiger heeft bij het WEF zou ook hem de ogen moeten openen.

32
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen