Covid19 – hoe gaan we straks verder?

Tijd voor grondige evaluatie van de maatregelen

Titelfoto bij artikel Covid19 - hoe gaan we straks verder? Jan gajentaan opiniez

Foto: Vaccinatiecentrum Leiden. ©️Redactie OpinieZ

Gelukkig neemt het aantal coronavirusbesmettingen de laatste weken in rap tempo af. Veel van de dwangmaatregelen, die vaak toch al disproportioneel of zelfs contraproductief waren, zijn inmiddels ingetrokken. Laten we hopen dat we binnenkort ook van de mondkapjesplicht afkomen. Maar hoe gaat het straks, in het najaar? Zijn we voorgoed bevrijd dankzij de vaccins, of blijft Covid19 terugkomen als een draak met vele koppen? De zienswijze van Jan Gajentaan.

 

Vroegmedicatie en vaccinatie

In mijn blogs en tweets en commentaren over Covid19 sinds april 2020 heb ik steeds geprobeerd het verstandige midden te bewandelen. Ik was tegen langgerekte, ineffectieve lockdowns die vernietigend zijn voor de economie, voor sport- en cultuursectoren en voor ons sociale leven in het algemeen.

Ik was en ben een warm voorstander van het toestaan van vroegmedicatie (early treatment) volgens protocol Raoult (HCQ/AZI/Zink), met ivermectine of andere antivirale middelen, maar ik was óók voor vaccins. Het één hoeft het ander immers niet uit te sluiten, heb ik steeds betoogd. Integendeel: vroegmedicatie kan een groot deel van de levens redden van degenen voor wie het vaccin te laat komt of onverhoopt niet werkzaam is. Vaccinatie en vroegmedicatie moeten elkaar niet uitsluiten, maar juist ondersteunen, roep ik al meer dan een jaar. Helaas tevergeefs.

 

Optimisme

Natuurlijk, op dit moment is er alle reden om optimistisch te zijn. Het seizoenseffect speelt net als vorig jaar een gunstige rol, al kwam het dit jaar door het koude voorjaar langzaam op gang. Ook is het vaccineren na lang treuzelen eindelijk goed op gang gekomen. Inmiddels zijn er ca. 12,5 miljoen prikken uitgedeeld in Nederland, waarvan ruim acht miljoen eerste prikken en ruim vier miljoen tweede vaccinaties.

 

Framing

Het RIVM en de verantwoordelijke ministers houden ons voor dat de gunstige ontwikkelingen van de laatste weken vooral het effect zijn van het vaccineren en alleen maar een heel klein beetje door het seizoenseffect. Helaas is onze overheid op vrijwel geen enkele wijze meer te vertrouwen. We moeten kennelijk gemanipuleerd worden en van elk denkbaar frame wordt gebruik gemaakt om de bevolking angst aan te jagen of in de gewenste richting te sturen. Maar Maurice de Hond toont aan met data-analyse, dat die gunstige ontwikkelingen toch echt op de eerste plaats aan het seizoenseffect zijn te danken en pas op de tweede plaats aan het vaccineren.

 

Seizoenseffect blijft sterk

Nu zal ik de laatste zijn die de gunstige stemming van het moment wil bederven. Maar het betoog van Maurice de Hond roept natuurlijk wel de vraag op, wat te doen als het seizoenseffect weer ongunstig is, misschien al vanaf het najaar? Natuurlijk zal de vaccinatiegraad dan hoger zijn dan nu, maar beschermt dat ook tegen de steeds maar opdoemende, nóg besmettelijker varianten, zoals die uit India? En lopen we niet het risico dat zich varianten ontwikkelen die juist de jeugd zwaarder treffen, als de ouderen (bijna) allemaal gevaccineerd zijn? Of gaan we dan de hele bevolking wereldwijd, van zuigeling tot hoogbejaarde, continu vaccineren, ook als dat inhoudt dat bij iedere mutatie weer een nieuw vaccin toegediend moet worden? Vaccins met een experimenteel karakter en soms gevaarlijke bijwerkingen.

Is dat iedereen voortdurend blijven vaccineren een haalbare en wenselijke weg? Of is het misschien beter de jeugd en jong volwassenen te behandelen met vroegmedicatie, met uitzondering van degenen met een hoger risico? Vragen die gesteld mogen, ja zelfs moeten worden.

 

Wat staat ons te wachten in het najaar?

Het zijn vragen waar ook de vakmensen zoals virologen of epidemiologen niet altijd een antwoord op hebben, of elkaar tegenspreken. Ook ik kan soms door de bomen het bos niet meer zien. Het kan best zijn dat Covid19 ineens verdwijnt, zoals de Spaanse Griep na twee jaar verdween. Daar kunnen we op hopen, maar we mogen er niet op rekenen. Dat laatste zou veel te lichtzinnig zijn. Volgens mij moeten we er rekening mee houden dat in het najaar of in de winter toch weer maatregelen nodig zijn bij een groei van het aantal besmettingen.

Wat voorkomen moet worden, is het wederom doorslaan van onze overheid in allerlei vrijheidsberovende en disproportionele maatregelen, die vaak ook nog eens niet of nauwelijks effectief blijken, met de mondkapjesplicht of de absurde avondklok als recente voorbeelden.

 

Onderzoek effectiviteit maatregelen

Ik zou daarom politiek en beleidsmakers willen oproepen juist nu, in deze wat rustiger periode qua aantal besmettingen, onderzoek te doen naar de genomen maatregelen en deze in te schalen op effectiviteit, maar ook op de aangerichte schade (in economisch, sociaal, sportief, cultureel etc. opzicht). Uit een vergelijkend (tussen landen) onderzoek van Stanford University is gebleken dat lockdowns en bedrijfssluitingen niet nodig zijn, mits een aantal andere, effectieve maatregelen worden genomen.

 

Proportionele aanpak

Uit dit onderzoek van Stanford blijkt dat maatregelen zoals bijvoorbeeld Zweden die nam veel minder beperkend waren dan de afschuwelijke lockdowns van Frankrijk, Spanje en Italië, maar minstens zo effectief. Te denken valt dan aan het (her)introduceren van social distancing als dat nodig is, tegengaan van grote samenkomsten in binnenruimtes (superspread events voorkomen), grenscontroles met gezondheidschecks, het ontmoedigen van (vakantie)reizen naar risicogebieden, etc. Uiteraard ook, last but not least, zorgen voor goede ventilatie en voldoende luchtvochtigheid in alle binnenruimtes!

Zo kunnen we toch maatregelen nemen wanneer dat nodig blijkt in najaar of winter, zonder wederom ondernemers het faillissement in te jagen of de jeugd hun broodnodige sociale, educatieve, sportieve of culturele ontwikkeling af te pakken.

Als we dergelijke verstandige en niet-disproportionele maatregelen zouden combineren met het goed blijven vaccineren van de risicogroepen én met het mogelijk maken van vroegmedicatie, hoeven we ons volgens mij geen zorgen te maken dat Covid19 ons leven zo negatief blijft beheersen als het tot nu toe gedaan heeft. Daarvoor is een rationeel handelende overheid nodig; niet de repressieve en soms zeer irrationeel handelende overheid die we nu zien.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
53 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sywert is maar een kleine jongen,handig en heeft er aardig wat aan overgehouden,5 miljard zoek en niemand weet waaraan ,alleen dit al zegt mij genoeg over het hele corona gebeuren ,zolang de meerderheid niet gaat nadenken verdagen we van de ene lok down in de andere .De grote gaan gewoon door ,betalen minimaal belasting ,en alles wordt stervensduur ,een prik halen waarvan niks is bewezen dat hij helpt,en dat je dan weer mag reizen ,als geen mens hem zou gaan halen gooien ze de boel ook open ,nadenken ,zouden er meer moeten doen .Luisteren naar een schoolmeester in deze tijd ,ze zijn allemaal zo links als de pest ,kan die Hugo niet meer zien met zijn op niks gebasseerde gezwam ,hopelijk zet het verval van de CDA goed door ,zijn we van die meelopers verlost ,onderzoeken die hun goed uitkomen aanhouden en die niet in het straatje passen negeren ,met pillen is ook alles te genezen ,maar werd gelijk verboden ,geld ,daar draait alles om .Media,ziekenhuizen,verzekeringen ,apotheken,politiek,supermarkten,alles vreet ervan mee,en de domme burger blijft braaf op Rutte en D66 stemmen ,wat een klungels .

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Ik hoop het als oudere Nederlander nog mee te maken, dat er een tribunaal wordt gevormd, wat recht gaat spreken, over al die figuren die willens en wetens de boel hebben belazert en de Coronahype hebben misbruikt voor eigen gewin.
Al die leugens en al dat bedrog mogen en kunnen niet onbestraft blijven.

De groep om te berechten is best groot, maar waar een wil is is een weg.

Rechters doe je werk laat de waarheid en het recht zegevieren.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Helaas zijn ook de rechters niet te vertrouwen. Zie ook minder straf boor verkrachter omdat uitzetting zo zielig is, de boete van 1500 euro voor het doodrijden van Tamar en het absurde shell-vonnis..

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met een IFR van inmiddels 0,15 (vergelijkbaar met de griep), een gemiddelde leeftijd van overlijden met corona van rond de 84 jaar en een onbetrouwbare PCR test; meer IC-bedden en handjes in de zorg lijkt me voldoende. Alle andere ingrijpende maatregelen hebben een heel ander doel.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

En zo is dat het hele gebeuren stinkt aan alle kanten.
Het hele verhaal corona klopt voor geen meter .

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Heel politiek Nederland stinkt Kees, waarom wordt Akwasi niet vervolgt en Wilders wel.
Waarom wordt er verschil gemaakt rondom de 1 1/2 meter van W.A en Baudet.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wilders is blank en Akwasi zwart. Dat verdeelt onze rechtspraak.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

ja, dat is wel de reden voor die rechters.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Akwasi kreeg een hoop lelijke reacties, las ik vanochtend en hij was zo slim dat hij een student heeft achterhaald die hem zo lelijk aanviel en eist hij dat ie van de universiteit weggestuurd wordt. Het item werd gebracht in een overwinning stemming. Een lelijke mail is een en een crimineel verdedigen is twee. Zo laag zijn wij al gezonken.

Waldemar
Waldemar
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Inderdaad. Het is zo klaar als een klontje dat hier hele andere prioriteiten gelden. Iedereen die nog denkt dat we met een serieus probleem te maken hebben, is gehersenspoeld door de gekochte media. De schrijver van dit stuk valt daaronder. Bij gevolg is het ook duidelijk dat de vervolgplannen al klaar liggen en nee, die worden niet in Den Haag gemaakt. Hoe ‘we’ verder gaan wordt elders besloten. Mogelijk is dat al gedaan of hoeft slechts een keuze gemaakt te worden uit een aantal scenario’s die reeds klaarliggen. Samenzweringstheorie, zegt u? Nee, Build Back Better.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

100% eens!

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een ieder die het geloof erin heeft, dat deze Linkse overheid, deze corona hype beëindigd, is nog naïever als iemand, die al zijn leven lang op de VVD stemt.
Dit corona verdien model, laat men NOOIT meer los.

Deze Linkse overheid heeft zich zelf bewezen, dat de mens doordrenkt met gekweekte angst en levend in een tweedracht maatschappij, gewoon als makke, manke schapen zich laat onderdrukken.

Dus gewoon ff de teugels vieren en voor September 2021, is alweer een nieuwe variant besteld/bedacht in ?

De ophokplicht en de spertijd komen gewoon weer aan bod.

De nieuwe waterkanonnen voor de andersdenkenden, komen waarschijnlijk aan het eind van de Zomer.

Bedankt alvast Rutte, namens de nog in leven gebleven oudjes, na het te kort aan onderliggende zorg, voor deze oudjes.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind het heel vreemd de daling in eens .
Hebben ze de pot met het virus dicht gemaakt .
In mijn ogen klopt er iets niet .
Is eens al die versoepelingen.
Terwijl er nog niet eens veel mensen zijn gevaccineerd.
Of agenda 2020 is verkeerd uitgepakt omdat ze niet zoveel opstand hadden verwacht.
Ik denk nog steeds achter het hele verhaal corona iets anders steekt.
En nee ik ben geen complot denker.
Maar gaat u zelf maar eens na denken.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Bedenk ook, dat heel wat mensen inmiddels imuun zijn.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Follow the money

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees

Ja ik vond het inderdaad ook bijzonder opvallend, die spectaculaire daling…….. Bijna verdacht.

PearlDragon
PearlDragon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Volgens mij was die spectaculaire daling er vorig jaar ook rond deze tijd. En toen waren er nog minder mensen imuun of gevaccineerd. Ofwel dat Hugo zit te roepen dat alles nou zo goed gaat dankzij de vaccins is op niks gebaseerd. Sterker nog, ik heb ergens gelezen dat in Israel 40% van de met het delta variant besmette mensen gevacineerd zijn. Ofwel: komende herfst zullen we wel zien hoe geweldig de vaccins zijn.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wel bijzonder dat Leon de Winter, een wakkere vent die zijn hersens niet heeft waar hij zit, enerzijds haarfijn door heeft dat we in de maling genomen worden, maar anderzijds zich toch doodleuk laat injecteren met het experimentele vaccin!

Hans Varkevisser
Hans Varkevisser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijns inziens belangrijk punt dat buiten dit betoog is gebleven is het feit dat we met al die belachelijke maatregelen de natuurlijke immuniteit van de bevolking (ernstig) hebben aangetast en dat dat wel eens een factor van belang zou kunnen zijn voor de heropleving van covid-19.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helaad is uw oproep aan dovemansoren. Straks worden we gewoon weer een lock-down ingerommeld. Het voorsorteren is al aan de gang, met de (inmiddels woke-)mutaties. Apart dat we slechts lezen over besmettingen, blijkbaar nemen door die gevaarlijke mutaties het aantal zieken en doden niet noemenswaardig toe. En elke besmetting zonder ziek(enhuis) is vorderende immuniteit, dus positief. Virussen muteren altijd naar besmettelijker en minder dodelijk, dat is de natuur. Alles wat zijn gastheer doodt, is zelf ook evolutionair ten dode opgeschreven en roeit zichzelf uit, waar onschadelijker exemplaren zich kunnen verspreiden. Zo is ook de spaanse griep uitgedoofd. Er was geen fatsoenlijke zorg, geen medicatie, geen vaccin. Tot 90 miljoen doden in nog geen 2 jaar tijd, op een bevolking van net 2 miljard. Wij zitten nu aan de 4 miljoen op een bevolking van bijna 8 miljard. Ik denk dat er door alle idiote maatregelen en gevolgen voor economie, maatschappij en milieu/natuur meer slachtoffers zijn gevallen en zullen vallen dan door corona. Al zijn er natuurlijk ook nog genoeg sywerts.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat betreft het manipuleren door data verkeerd te gebruiken graag onderstaande link openen. Hier wordt volgens mij goed uitgelegd hoe deze manipulatie werkt. https://www.youtube.com/watch?v=-U4zJAPmQGs

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Goed stuk Cor.
Een waarheid als een koe.
Waarom komen dit soort stukken, niet veel vaker en duidelijker in beeld.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Net bekeken. Reuze interessant en ik geloof deze meneer VEEL eerder dan van Dissel en de politici. Ik denk ook dat zij vanwege gezichtsverlies niet meer durven zeggen dat ze er met veel maatregelen en de strengheid er van heel erg naast zaten met hun ‘modellen’. Die man legt het heel goed uit in het filmpje en ik denk dat hij gelijk heeft. Aanrader.
Bedankt voor het aanreiken van deze link.
Ik zou willen dat ons land bestuurd zou worden door mensen van het kaliber van deze beide heren.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk die 1 1/2 meter noodwet blijft gewoon nog van toepassing en geeft het gezag het recht om gewoon in je woonomgeving op te treden als zij menen dat er verkeerde dingen in je woonomgeving gebeuren.

De Nederlander is niet gewent om op afstand te leven en let op knuffelen valt ook niet mee op 1 1/2 meter.

Schandalige verneukerij, sorry voor het woord.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Engelse variant zou de variant des doods worden. Hyperbesmettelijk enzo.
Dit is een hoax gebleken. Zoals MdH al in vroeg stadium aangaf.
De Indiase variant zou dramatisch zijn in India. Alleen heeft India 1.4 miljard inwoners. Om dat naar Nederland te vertalen moet je de Iniase cijfers door de factor 80 delen. Op het hoogtepunt zou dat in Nederland leiden tot iets meer dan 3100 besmettingen per dag. In een tijd waarin we nog boven de 5000 per dag zaten.
Engeland heeft een grote Indiase gemernschap. Met vrij intensieve banden met India.
Al z’n leven zijn in die hoek veel bemettingen geweest.
Dat bij elkaar maakt alle claims over die Indiase twijfelachtig.

En dan nog, we kunnen niet door blijven gaan met alle maatregelen van afgelopen jaren.

Milo
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Statistiek is verworden tot een politiek wapen, alle cijfers gebaseerd op wankele testmethodieken zijn discutabel, opgaande lijnen worden gebruikt om buitenproportioneel op te treden, dalingen worden structureel genegeerd. Ik vind het nobel dat u een handreiking doet naar de politiek maar ben zelf minder naïef; deze bestuurders incl. de kamer moeten voor de rechter worden gebracht wegens de grootste misleiding van dit decennium. Pas dan geloof ik dat we ooit weer een gezonde democratie kunnen opbouwen.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kortom, het hele gebeuren is totaal uit de hand gelopen. Wat er staat te gebeuren weet ik niet, maar dat er reden tot zorg is staat voor mij als een paal boven water.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  krijnnl

Ook ik deel uw zorg.

Klaus
Klaus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mag Jan. Maar met zo een laag IFR is het duidelijk dat er iets anders aan de hand is. We leven in vreemde tijden. Het systeem is stuk en de vraag is of zo een we chat door zal zetten. De elite is zelf verbaasd denk ik maar de vraag is hoe Putin et al hier in zitten. Wierd Duk en de oudere mannelijke journalisten zien het niet. Time will tell zoals de engelsen zeggen, maar de historie is niets anders dan een beperkte set van mensen hun wil aan de grote massa opleggen. Na WW2 was er een window of opportunity voor de plebs, nu is het de vraag hoe verder.

Linda Sprangers
Linda Sprangers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer Jan. Meestal lees ik je stukken graag, maar deze keer niet. Er is helemaal geen pandemie alleen maar een plandemie. Alles in deze wereld draait om geld, geld dat grotendeels verdwijnt in de zakken van een paar rijken op deze aarde. En als 2e draait het om macht. Jan, hoe kun je in hemelsnaam positief schrijven over een “vaccin” dat pas in 2023 misschien goedgekeurd gaat worden. Inmiddels ben ik 56 en een ding weet ik zeker. Ik zou geen kinderen meer op deze akelige en griezelige aarde durven tenzetten.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind het knap dat je zo netjes blijft, Jan, terwijl ook een ontwikkeld persoon als jij echt wel door hebt dat we worden belazerd.

richard
richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer 1 van de vele uitermate arrogante beschouwingen van de corona aanpak. Het is vooral “de kritische mensch” willen zijn tegenover “hullie” , “sullie” en ja hoor “de elite”. Het gaat te langzaam of het gaat te snel, het is te veel of het is te weinig. Die voortdurende argwaan, beschuldigingen, diskwalificaties en het in diskrediet brengen van al die organisaties en mensen die met deze opgave aan het werk zijn heeft letterlijk inmiddels vele duizenden mensen het leven gekost. Maar dat maakt deze zogenaamde opinie schrijvers, “scherpe denkers” of maatschappij kriticasters geen moer uit. Het TEGEN zijn, het verdacht maken en het onderuit halen is een manier geworden om op het podium te kunnen komen. Ga toch eindelijk eens iets nuttigs doen met je tijd,
Wees eens blij met de uitzonderlijke prestaties die worden bereikt tijdens ons leven op dit moment. Een wereldwijde vaccinatie die al flink is gevorderd in slechts een jaar tijd nadat dit virus begon huis te houden met inmiddels al 4 miljoen doden. Gezanik over wel of geen mondkapjes… Alsjeblieft

trackback

[…] Jan Gajentaan Jan Gajentaan Gelukkig neemt het aantal coronavirusbesmettingen de laatste weken in rap tempo af. […]

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. Zie: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Uw reactie is verwijderd wegens overtreding van onze spelregels. De redactie gaat niet in discussie over het modereren van reacties. Zie onze OpinieZ reactie spelregels: https://opiniez.com/opiniez-reactie-spelregels/

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Maar zou u zo vriendelijk willen zijn om aan te geven wat er niet goed was aan mijn reactie? Ik heb namelijk geen idee.
Vaak wordt er wel een reden genoemd waarom er verwijderd is, maar nu is dat nagelaten. Geen idee waarom. Als ik weet waarom de reactie is verwijderd dan kan ik daar voortaan rekening mee houden.
Ik vraag de reden dus niet om “in discussie” te gaan, ik vraag de reden om hier bij toekomstige reacties rekening mee te kunnen houden.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toekomst zal ons leren en niemand die het toekomst kent. Van fouten leert men maar geschiedenis leert ons dat het niet altijd in praktijk beter gaat. Ik verwonder mij steeds om die afkeer tegen de mondkapjes terwijl het de zachtste maatregel is. Natuurlijk geen 100% maar dat wij elkaar niet bespoegen scheelt toch heel wat. Er waren veel onlogische en tegenstrijdige maatregelen te bespeuren zoals de dichte covid aangepaste restaurants en volle parken daar tegenover. Nadeel van hulpstukken is dat enkelingen kans kregen om rijk te worden over de ellende van anderen. Om te beginnen met de Chinezen zelf die alles opgekocht hebben of gratis kregen om het later duur terug te verkopen en eindigend net onze christen af Sywert. Zijn geloof verruild voor miljoenen met de medewerking van de regering. Ellende van een is rijkdom voor de ander. Goed om te zien dat ook de koning zelf of minister de Jonge lak aan maatregelen hebben waar anderen voor beboet worden. Dat onder de mom van fieldlab. De vrijkaartje voor uitzonderingen. Gelukkig hebben wij dankzij Trump vaccins die wel werken en die zich voor de toekomst moeten bewijzen voor zich aanpassen virus of deze uit India komt of van Delta. Het lijkt een blijvertje net als griep. Alleen praten wij allang niet over griep omdat wij covid hebben. Met de volgende virus zullen wij ook covid vergeten. De stijgende populatie staat garant voor.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik wilde graag even inhaken op uw verwondering over de afkeer van mondkapjes “terwijl het toch de zachtste maatregel is”:
Tijdens de Middeleeuwen en -Renaissance gold, ongelogen, het “staan aan de schandpaal” als een zeer milde, zo niet de meest milde vorm van bestraffing.
Pas medio 19de Eeuw, toen de inzichten wat dat betreft merkbaar begonnen te veranderen, werd deze straf – als een van de eerste gangbare straffen – definitief afgeschaft: Men begon door te krijgen, dat het raken aan de fysieke integriteit er dieper in hakte, dan toelaatbaar genoemd kon worden.
Welnu, wat mij betreft speelt dat ook in zekere mate met het ‘mondkapje’, ook als dat als een ‘beschermende’ i. p. v. een strafmaatregel kan /moet worden beschouwd.
Het rijpt niet alleen te diep,, maar daarnaast te ZICHTBAAR in in de eigen fysieke integriteit. DAT maakt deze maatregel voor velen zo onverteerbaar.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

De schandpaal is een bestraffing, mondkapje is preventie tegen virussen. Ik probeer de nuance te begrijpen maar het zijn toch verschillende dingen. Ik ben geen liefhebber van mondkapjes maar vindt het in oraktijk makkelijker dan de anderhalf meter afstand.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De schandpaal wás een bestraffing. Een bestraffing, die nu niet meer bestaat, omdat men inmiddels iets is aan erkennen, wat vroeger niet erkend werd: Dat het al te zeer raakte aan de grenzen van de fysieke integriteit.
Het mondkapje is preventie tegen virussen, ja… Maar een preventie, die Nederland nooit eerder heeft gekend: Nooit in de geschiedenis, zelfs niet tijdens de Spaanse Griep van na 1918 heeft men ons gezichtsbedekking als preventie opgedrongen,, waarschijnlijk juist omdát het feitelijk niet om een strafmaatregel of iets dergelijks ging, en men deep down wel aanvoelde, dat het qua fysieke integriteit juist ook hier een grens overschreed om de onschuldige massa dít verplicht te gaan opleggen.
En nu doen ze dat opeens wèl! Plotseling, voor het eerst! Nou, ik kan u verzekeren, dat dat voor veel Nederlanders een behoorlijke klap in het gezicht betekent (figuurlijk dan). Natúúrlijk zijn er landen, waar ze het minder moeilijk hebben met dat soort dingen: China, om te beginnen – maar de Chinezen zijn er nu eenmaal mentaal aan gewend, te fungeren als volgzame ‘nummers’, wij niet! Prettig voor u, als u er minder zwaar aan tilt, maar ik durf er wat onder te verwedden, dat vele anderen het dragen van zo’n ding – en dan VERPLICHT – net zo ervaren als ik: Als een vernedering, en, nog erger: als een geleidelijke overgang naar meer controle- en minder eigen zeggenschap over het eigen lichaam – en beide zijn dus voor genoeg mensen onverteerbaar.
En wat betreft die anderhalve meter afstand: Die ligt idd. in het verlengde daarvan, maar is wel minder zichtbaar; voor mijn gevoel valt die daardoor in de praktijk juist gemakkelijker te negeren. Uiteraard moet die eveneens verdwijnen, maar wat mij althans betreft die mondlorren op de eerste plaats!

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Tweede regel: aan moet zijn: gaan. Sorry, mijn letter g hapert af en toe.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Mijn Nederlandse grammatica hapert ook en dat is erger.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Ik heb de cultuur van onderdrukking meegemaakt en ik kan u verzekeren dat deze geen volgzame volk ontwikkeld, in tegendeel. Als het socialisme hier eenmaal volbouwd is zult u merken dat een mondkapje niet vergelijkbaar is. Zo te zien werkt het volk vrijwillig hier aan mee dus het hoeft niet zo lang te duren. Een epidemie vereist discipline en die kan misbruikt worden, mee eens. Maar nog veel meer doen hier de linkse lieden op sleutelposities door hun dagelijkse hersenspoeling op lagere scholen al beginnend. Een volgzame volk ontwikkelen en u ziet, het werkt. Medische mondkapje is geen muilkorf. De psychologische muilkorf werkt echter uitstekend want men vind dat ie het toch goed heeft ondanks dat ie alles wat links wil netjes en zonder protest slikt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Tja, het is duidelijk, dat u de mening bent toegedaan, dat dat mondkapje zuiver op medische gronden verplicht is gesteld,, zonder enige manipulatieve bijbedoeling. Daar ben i k nu juist niet zeker van.
M. a. w. : Als men níet had willen manipuleren, had die verplichting niet gehoeven.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Ik vertrouw deze regering voor geen cent en de volgende waarschijnlijk nog voor minder dan een cent. Maar de mondkapje heeft echt geen manipulatieve bijbedoeling. Ik geloof dat echt niet. En als het al zo was dan was het ook in die zin nog het minst erge maatregel. Wij worden wel gemuilkorfd door de dagelijkse propaganda van de staatsgetrouwe media, de kinderen op school door de leerkrachten die meestal GL, D66 of PvdA zijn. Zelfs de reclame op TV gaat meer over de menselijke kleurtjes dan over het product zelf, lijkt het soms. Een ware hersenspoeling waar niemand tegen protesteert erger nog men kiest de partijen nog ook want men vind het inmiddels normaal en zeker de jeugd. Op moment D66 en hun vazal VVD met de linkse agenda. Het leven in het socialisme maak je op deze dingen alert, je herkent het van vroeger. De Nederlander kent het alleen van boekjes. En het protest tegen de monddoekje is echt beetje kinderachtig op de schaal van bedreigende maatregelen. Wees blij dat een chirurg niet dezelfde logica volgt als deze urenlang zo moet werken.

Annabel
Annabel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wanneer u denkt dat het mondkapje niet manipulatief bedoeld is , heeft u w.s. de video met Tamara v Ark gemist waarin zij heel duidelijk aangeeft en en zegt dat het gebruik het gedrag moet beinvloeden .

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Annabel

Zeker: Dat was in feite een loepzuiver voorbeeld van ‘haar mond voorbijpraten’.

PearlDragon
PearlDragon
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Op de site van het RIVM staat dat het wetenschappelijk niet aangetoond is dat de mondkapjes die de massa moet dragen werken. Een chirurg gebruikt een medische mondkapje die hij daarnaast (wie weet nog het belangrijkste) volgens de voorschriften gebruikt. Dat betekent bijv: alleen aan de touwtjes vastpakken, om de zoveel tijd een andere enz. Een groot deel van de massa die dit onding alleen gebruikt omdat het verplicht is gebruikt hem meerdere keren achter elkaar, stopt hem in zijn broekzak, zit er met zijn handen aan enz.

Op mijn werk is het bijv. ook verplicht om ermee te lopen. Mensen lopen daar de hele dag met dezelfde rond, zitten er met hun handen aan waarna ze van alles aanraken, in de kantine leggen ze hem gewoon op tafel, mogen ineens sinds de invoering ervan weer met z’n 6’en in een lift, enz.

Ik kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat als iemand onder dit regime met corona op mijn werk komt, de kans juist groter dan kleiner is geworden dat hij mensen gaat besmetten. Mede vanwege de bovenstaande redenen waren mondkapjes vorig jaar niet verplicht. Dat ze ineens zonder dat ze een wetenschappelijke reden hadden om te draaien hem toch verplichtten toont voor mij aan dat de reden om ze te verplichten zeker geen medische was. Zeker omdat toen al bekend was dat de IFR van corona 0.24% was, niet veel groter dan die van de griep.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Helemaal eens! Ik voel mij met dat ding gebrandmerkt en letterlijk monddood gemaakt.
Gebrandmerkt zodat iedereen kan zien dat ik mij ook heb geconfirmeerd aan de belachelijke regels van de overheid; ik word gedwongen om te laten zien dat ik ook een brave gehoorzame burger ben die, ook al zijn de regels nog zo idioot, braaf meeloopt.

Het is een soort gehoorzaamheidstraining.

Overgevoelig? Misschien, maar dit is wel mijn realiteit.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Een poosje leven onder een totalitair regime zou u leren onderscheid maken. Ik hoop dat het hier niet zo ver komt voor mij als 2.0 versie. Ik wil uw gevoelens niet beïnvloeden maar het mondkapje is iets waar ik mij het minste zorg over maak. Overigens wou onze regering helemaal niet aan mondkapjes beginnen omdat het zogenaamd valse hoop gaf mocht u zich dat nog kan herinneren. Persoonlijk gaf ik de schuld aan het toenmalige tekort aan mondkapjes dan aan de valse hoop en was ik hiermee pertinent niet eens. Het heeft mij heel veel minnetjes hier opgeleverd, weet ik nog. Dus deze slechte regering had u eigenlijk nog mee ook.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als ik het goed begrijp was u ergens in Oost-Europa een onderdaan van de toenmalige Sovjet-Unie. Ik kan alleen maar van u aannemen hoe vreselijk dit geweest moet zijn aangezien ik hier zelf natuurlijk geen ervaring mee heb.
Maar dit neemt niet weg dat ik van mening ben dat Nederland ook al heel aardig op weg is om een land onder een totalitair en collectivistisch regime te worden. En dat in ieder geval onze regering druk aan het voorsorteren is om dit doel te bereiken. Natuurlijk kunnen we het verplichte gebruik van een mondlap bagatelliseren, maar inmiddels zijn er ook al reisbeperkingen, een avondklok en als klap op de vuurpijl een experimenteel vaccin langsgekomen.

Deze zaken zullen het ongetwijfeld (nog) niet halen bij hetgeen u heeft meegemaakt in Oost-Europa, maar ik kan u verzekeren dat het huidige Nederland al mijlenver afstaat van hoe tolerant, vrij en individualistisch ons land ooit was.

En het gaat niet alleen om de COVID onzin, overal zien we in de Nederlandse samenleving dat de overheid zich steeds meer begint te bemoeien met onze levens, zelfs tot achter de voordeur.
En dat er steeds minder ruimte komt voor het individu; we worden allemaal geacht ons te confirmeren aan de de middelmaat, aan het gemiddelde. Die druk wordt vanuit de overheidsinstituten (politiek, media, onderwijs, etc) steeds groter.
Verder worden overheid en media steeds polariserender; zij zet op hele geraffineerde en gemene wijze de massa op tegen het individu die een eigen en afwijkende mening of levensstijl heeft.

Wat ze willen is een homogene massa die allemaal doet en denkt zoals de overheid dat graag ziet en daardoor makkelijk te besturen is.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Beste Bart, u mag blij zijn dat een totalitair regime u persoonlijk vreemd is. Het heeft mijn jeugd inderdaad beïnvloed maar voor mijn ouders was het natuurlijk veel erger als niet leden van de communistische partij maar in begin denkende dat het socialisme zo slecht niet was. Zij hebben natuurlijk een andere leven gehad dan mijn generatie. Wat u verder verteld onderschrijf ik zelf ook. In tientallen jaren is het land enorm veranderd en niet ten goede. Steeds meer dingen lijken op die van mijn socialistische herinnering. De communistische propaganda op elke hoek van de straat en in de media. Het nieuws begon met een item uit Moskou, op school was tweede taal Russisch. De tram zat vol met opschriften van wat niet mag. Verplicht stemmen op enige kandidaat, niet werken strafbaar. Jaarlijkse functioneringsgesprek om de politieke richting te bepalen. Als je er in groeit weet je niet beter. Begrijp wel dat alle corona maatregelen in het niets vallen bij het noemen van de socialistische gemakken zoals eens in de jaar in de rij staan voor bananen of sinaasappels. Het is hier nog lang niet 1:1 maar die gevaarlijke richting is al lang ingeslagen met de huidige trend. Maar de corona maatregelen trek ik niet bij al besef ik dat zij een opstapje naar “betere tijden” van het groepsdenken zoals ik kende zouden kunnen vormen. De betutteling zoals wij hier al kennen hoort daar zeker bij onder de motto: Niet denken maar doen.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

EN de mijne dus! Overigens is “gebrandmerkt” een perfect schot in de roos!
Mijn dank; dat had ik zelf ook nog kunnen bedenken!

53
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x