EU-debat weer aangezwengeld door JA21

Terug naar de EEG en weg met de euro?

Titelfoto bij artikel EU-debat weer aangezwengeld door JA21 Jan gajentaan opiniez

Foto:

Afgelopen zondag op de Europadag, kwam de politieke partij JA21 van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga met een nadere verklaring over het EU- en eurostandpunt van de partij. Hoewel het geen geheim is dat ik deze partij gunstig gezind ben en ze het tot nu toe prima doen, bij deze een (constructief bedoelde) kritische beschouwing hierover.

In de verklaring, die vermoedelijk is opgesteld door of onder supervisie van EU-veteraan Derk Jan Eppink, door mij zeer gewaardeerd als analist én politicus, stelt JA21 dat zij terug wil naar een Economische Gemeenschap van Europese Staten. De verklaring vervolgt dan: “De euro zet alles op scherp omdat de munt onhoudbaar is. Daarom moet de euro worden ontbonden, in een noordelijke en zuidelijke munt. Hoe dan ook, Nederland – nu gevangene van een transferunie – moet de eurozone verlaten. Een gemeenschappelijke markt heeft geen gemeenschappelijke munt nodig”.

 

Neuro en Zeuro

Hoewel ik het met de leidende gedachte in de verklaring zeker eens ben, geen federaal Europa of transferunie, maar een nauwe samenwerking van soevereine staten met de interne markt als fundament, valt er wel het één en ander te zeggen over de keuze voor twee muntunies, een noordelijke en een zuidelijke (“Neuro” en “Zeuro”). Waarbij JA21 er ook voor pleit om de eurozone te verlaten. De volgorde van één en ander is overigens niet geheel duidelijk. Ook niet hoe Nederland het opdelen van Europa in twee muntunies zou kunnen bewerkstelligen.

Euro debat

Het debat over de eurozone is in hevige mate gevoerd in de periode van de kredietcrisis en de daarop volgende eurocrisis, zeg maar in de periode 2009 tot 2015. Daarna herstelde de economie en leek de situatie stabiel, waardoor de aandacht voor dit debat verflauwde. Maar door de coronacrisis en het wederom hoog oplopen van de staatsschulden, vooral in de economische zwakkere lidstaten, staat dit onderwerp wederom hoog op de agenda.

 

Recovery Fund

De EU koos voor de vlucht vooruit: er komt een Recovery Fund waar Nederland voor ca. 43 miljard euro aan moet bijdragen, maar slechts een klein deel van de investeringen zal ontvangen. Ook komen er Europese belastingen. Een aantal noordelijke landen, onder leiding van de Oostenrijke bondskanselier Sebastian Kurz en de Nederlandse premier Mark Rutte, hebben zich lang verzet. Uiteindelijk gingen ze akkoord, onder voorwaarde dat de begunstigde landen economisch zouden hervormen. In hoeverre dit een papieren tijger is moet nog blijken, maar als we nu al zien dat het Zuiden het geld onder andere spendeert aan arbeidstijdverkorting, stemt dat niet hoopvol.

 

Alternatief plan

Er is dus alle reden voor een realistisch rechtse partij zoals JA21, die de ambitie heeft om mee te regeren, om met een alternatief plan voor de euro te komen. Want al lijken Rutte en Kaag nu aan te sturen op een centrumlinkse coalitie met de PvdA en GroenLinks, naarmate de transfers die benodigd zijn om de onzalige eenheidseuro overeind te houden zullen leiden tot een verdere verarming van de Nederlandse burgers en bedrijven, komt er vroeg of laat een breukvlak tussen de centrumpartijen VVD en CDA enerzijds en de progressieve partijen anderzijds. Op dat moment moet de sterk groeiende, realo-rechtse partij van Eerdmans en Nanninga klaar staan om in te stappen met een eurostandpunt, dat kritisch is maar ook niet gespeend van ieder realisme.

 

Euro Solution Matrix

Terugkerend naar de periode van het intensieve debat in Nederland over de euro (2009 – 2015), zijn destijds een hoop monetaire alternatieven aan de orde geweest. Econoom en voormalig columnist van de Telegraaf Drs. Harry Geels heeft die ooit bij elkaar gezet in een handig schema, de Euro Solution Matrix, waarin twaalf monetaire oplossingsrichtingen werden verkend.

Titelfoto: Eurosolution Matrix ©️H. Geels en W.P. Levenbach 2012

 

Gespleten Europa

De Neuro-Zeuro oplossing bungelt in dit schema op de achtste plaats, maar daarbij zijn de politieke nadelen (het volledig uiteen drijven van de EU in een noordelijke en zuidelijke helft) nog niets eens voldoende verdisconteerd. Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger gaf in 2011 al aan dat het opdelen van de euro in een noordelijke en zuidelijke munt verdragstechnisch onmogelijk is en ook een zeer dure oplossing (Eijffinger berekende de kosten daarvoor in een ander artikel op 10.000 miljard euro). Als de mediterrane landen eruit stappen, blijven de overgebleven lidstaten achter met de ECB, die een enorme hoeveelheid oninbare staatsobligaties van die landen op de balans heeft staan.

Kortom, het idee van een Neuro en een Zeuro is om verschillende redenen zowel onhaalbaar als onwenselijk. The Matheo Solution (TMS), die bovenaan stond in het schema van Geels, lijkt ook politiek onhaalbaar en wordt nauwelijks gesteund door gerenommeerde economen.

 

Euro-holiday scenario

Al met al denk ik dat het euro-holiday of euro-exit scenario, dat tijdens de eurocrisis werd gesteund door prof. Sinn van het Duitse IFO-instituut, maar ook door de Nederlandse prof. Graafland in zijn grote eurostudie voor de ChristenUnie, nog de meest haalbare (of minst onhaalbare) variant is. Dat betekent dat landen die niet mee kunnen komen in de eurozone en achterblijven met hervormingen, de mogelijkheid krijgen om met de nodige ondersteuning uit de eurozone te stappen, maar de voordelen van het EU-lidmaatschap kunnen behouden. Ook hiervoor is overigens een verdragswijziging nodig. Een land als Griekenland of eventueel Italië zou dan eenzelfde positie krijgen als Tsjechië, dat het prima doet in de EU met een eigen munt.

 

Oplossingsrichting

Het euro-holiday model was ook de oplossingsrichting waarvoor prof. Lex Hoogduin, Johannes Vervloed en ondergetekende hebben gepleit in onze OpinieZ artikelserie in 2019: Nederland, de EU en de euro, verstandig verder. 

Deze oplossingsrichting zal wellicht niet populair zijn bij de fellere eurosceptici of nexiteers, die vanuit FvD zijn meegekomen naar JA21. Maar het opnemen ervan in het programma zou wel helpen om JA21 tot een realistisch rechts alternatief te maken voor de centrumpartijen. Als dat tenminste nog steeds de bedoeling is.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Kees
Kees
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Goed geschreven.
Mijn zegen heb je weg uit de bodemloze put .
Het zuiden helpt ons de afgrond in mede met Frankrijk..
Zo snel mogelijk er uit voor dat kaag verder gaat intrigeren wat zij graag wil.
Ze liegt ook nog dat wij als burger hebben gekozen voor de eu en dat we gelukkige Europeaan zijn.
Ze is al net zo een fantast en leugenaar als Rutte.

De Dertiende
De Dertiende
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De EU is een kolossaal, narcistisch en magalomaan monster geworden dat binnen 20 jaar uit elkaar zal klappen omdat men probeert het onverenigbare te verenigen. De eurofielen kunnen hun idealen niet loslaten.
Er zijn maar twee opties, Nexit of ten onder gaan met het schip. En aangezien ook hier in Nederland de pluchen zetels van de macht zijn vervangen door klittenband zetels (en er geen zicht op verandering in de politie cultuur) verwacht ik dat het optie 2 wordt.

Peter
Peter
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is een slapjanus,wil een grote rol spelen in Brussel,zet taarten op tafel waar ieder lekker van neemt,krijgt van mutti Merkel een aai over zijn (los)bol ,en mag als dank de afwas doen en zorgen dat er morgen weer een nieuwe op tafel staat,alles van pensioengelden ,en kosten van de Nederlandse belastingbetaler, MKB wordt hier de nek omgedraaid en bedrijven als Amazon mogen tijdens de plandemie eenvoudig doorleveren zonder noemenswaardig belasting af te dragen ,als dit het nieuwe normaal mag zijn van Rutte, moet hij nog vandaag ophoepelen en nooit meer terugkomen .

Edward
Edward
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een kapitaalverkrachtend concept dat hele eu gebeuren.
Men is blijkbaar vergeten dat ons Nederland altijd een voortvarend land is geweest, mede door haar enorme kenniseconomie.
Deze staat helaas behoorlijk wankel, tenenkrommend om te zien hoe de scholing aan het devalueren is.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Niet één van de voorgestelde oplossingen gaat het worden. Niet in de laatste plaats omdat het probleem vele malen groter is dan de euro. Ook de USD, GBP, JPY, yuan en andere munten zitten in de problemen omdat de schuldenberg buiten elke proportie gegroeid is. Dit financiële systeem is kapot en moet vervangen worden. Het is weinig zinvol het ene disfunctionele fiat muntje in te ruilen voor een ander, of op te splitsen in twee disfunctionele fiat muntjes.

Wat we gaan krijgen is een CBDC (Central Bank Digital Currency). Bij de eerstvolgende crash gaan alle banken plat en zullen worden opgezogen door de CB waar je een rekening krijgt en al je uitgaven en inkomsten zullen worden gemonitord. Eet je te veel vlees, rook je, gebruik je te veel alcohol, heb je een te hoge CO2 voetafdruk, dan kun je op rantsoen gezet worden.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Ik moet hieraan toevoegen dat problemen met de euro zich voornamelijk beperken tot de onmogelijkheid van een uniform monetair beleid voor een pluriform economisch gebied, plus de onvermijdelijke transitie richting een transferunie. Deze problemen doen zich ook voor bij een neuro en zeuro of welk ander fiat muntje. Ook in Duitsland, met name in het zuiden, is er weerstand tegen het overeind houden van minder rendabele Duitse streken. Voor Italië en Spanje geldt eenzelfde verhaal. De kritiek is daarmee niet zozeer kritiek op de euro an sich maar op monetair beleid en het delen van schulden: monetaire solidariteit. Dat los je niet op met een ander, vergelijkbaar muntje omdat je enkel de schaal van de problemen verkleint, niet de essentie ervan.

Laatste aanpassing 1 jaar geleden door Waldemar
Kees Rooke
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stuk. Het probleem is dat de problemen met de euro alleen maar groter zullen worden. Ook met de Schulden- en Transfer-Unie worden de problemen van Italië, Griekenland enz. niet opgelost. Een tijdbom is de rente. Als die op gaat lopen (en daar zijn nu al de eerste tekenen van te zien) dan kan dit leiden tot het uiteenspatten van de euro. Dan is er geen keuze meer in scenario’s. Ik vrees dat we tot die tijd gevangen zitten in de euro en onze gelden en pensioenen in toenemende mate richting Brussel zullen gaan. Het euro-holiday scenario komt er, zeker nu het VK is afgehaakt, niet. Het wachten is op het moment dat de wal het schip keert, vrees ik.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Het is misschien wel zo correct om er op te wijzen dat als de oorspronkelijke criteria voor de eurozone – niet meer dan 60 % staatsschuld en 3 % begrotingstekort – zouden zijn gehandhaafd, de eurozone nu misschien alleen nog een paar landen in Noord-Europa zou omvatten, zoals Nederland en Duitsland.
Ik denk dat dit alles zegt over de toekomstmogelijkheden van Euro, Neuro en Zeuro.

Waldemar
Waldemar
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nee hoor, Duitsland was het eerste land dat de begrotingsregels heeft overtreden. Toendertijd vanwege allerlei inspanningen van de linkse regering van Schröder en Fischer om het voormalige Oost-Duitsland omhoog te stuwen in de vaart der volkeren. Tevergeefs, uiteraard.

Andre
Andre
1 jaar geleden
Antwoord op reactie van  Waldemar

Kan zijn maar dat is toch wel lang geleden. Volgens mijn informatie heeft Duitsland al 15 jaar lang een positieve betalingsbalans en voldoet dus aan de Euro normen in deze periode.

H.J.
H.J.
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk het leven is zo simpel, het is of de grootste bek of de meeste poen twee factoren die de huidige politiek, in combinatie met heel veel leugens beheersen.

Ook deze JA21, wordt binnenkort het slachtoffer van Linkse mollen en gaat ook gewoon de bietenbrug op.

Links schuilt onder de paraplu van de club achter gesloten deuren en zij vullen alleen hun eigen kontzak.

Foaak
Foaak
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb inmiddels mijn diepe twijfels over de hervormbaarheid van het cda en de vvd. Deze partijen sturen volgens mij aan op een dictatuur en volledige integratie van Nederland in de onhervormbare EU wat samenwerking naar mijn mening onmogelijk maakt. De auteur maakt volgens mij een inschattingsfout door te denken dat JA21 een realistisch alternatief is indien er binnen het cda en de vvd behoefte is aan een meer kritische houding t.o.v. de EU en daarbij D66 en GL af zouden vallen als toekomstige coalitiepartijen. Maar er gaat binnen het cda en de vvd niet werkelijk een andere wind waaien, het cda en de vvd zullen enkel en alleen een andere meerderheid gaan zoeken omdat regeren met andere partijen zoals bijv. GL volgens de opinie volstrekt ongeloofwaardig is. Naar mijn mening hebben ze bij JA21 onvoldoende in de gaten dat onze democratie in groot gevaar verkeert. De voorbeelden zijn inmiddels ontelbaar waarbij vvd en cda a zeggen en vervolgens b doen. Ik zou zeggen wordt wakker!

Ni28
Ni28
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

De benaming klopt goed.
Neuro = neurotisch
van
Zeuro = gezeur

Roberto
Roberto
1 jaar geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het al eens eerder vermeld over de EU : de EU WAS!!!!! niks, de EU IS!!!!niks en de EU wordt nooit wat. Ook kan je het woord niks vervangen voor instabiel, dit terzijde. Hetzelfde kan je in feite ook zeggen over Rutte. Nigel Farage zei ooit eens terecht in het programma van Robert Jensen : Marc Rutte is het schoot hondje van Angela Merkel. Koste wat het kost lid blijven van deze Europese Clan gaat ten koste van onze eigen welvaart en pensioenen. EU = armoe en ellende dus. “Als we nu al zien dat het Zuiden het geld o.a. spendeert aan arbeidstijdverkorting stemt dat niet hoopvol” ,maw de geschiedenis herhaald zich en straks staat het Zuiden weer voor de parlementsgebouwen van Brussel om een nieuw steunpakket van de EU. En wordt weer dezelfde grammofoonplaat gedraaid met het “Jetten smoesje” : maar het is ook in het belang van Nederland. En kunnen de netto betalende landen opnieuw de portemonnee trekken. Wij moeten gewoon niet willen dat Nederland in een schulden unie terecht komt. Maar de meerderheid is te dom om dit in te zien die zeggen we hebben behoeft aan een sterke EU. Nou een sterke EU is een illusie dat bestaat helemaal niet. Een sterke EVA daarentegen wel dat zijn landen met een sterke economie. In de EVA hoort Nederland thuis daar ligt de toekomst en niet de EU. Maar helaas hebben we al jaren regeringen met een verhouding van 20% Nederland en 80% EU. Naar het belang van het Nederlandse volk wordt amper naar omgekeken. Maar het is ook hetzelfde volk die elke keer op die pro EU partijen stemt. En EU sceptische partijen worden voor altijd in de oppositie gebonjourd want daar willen ze niet mee samen werken. Zo snel mogelijk uit de EU het liefst vandaag nog en toe treden samen met de UK tot de EVA en niet de Noordelijke Euro, terug naar de gulden.

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x