Onder de deken van de Deugsolidariteit

Ondertussen groeit de tweedeling

Titelfoto bij artikel onder de deken van de Deugsolidariteit robert raupach opiniez

Foto:

Dankzij de vrijgegeven ministerraadnotulen hebben we deze week een uniek inkijkje gekregen in de machinekamer van ons landsbestuur. De documenten bevatten echter weinig verrassends. Ze bevestigden vooral de heersende vermoedens over de bestuurscultuur van onze regering. Maar desondanks is het ook bijzonder verontrustend leesvoer. En tóch maakt Nederland zich deze week drukker om volle parken en lange wachtrijen voor een kledingwinkel. Oh ja, de koning leeft trouwens ook nog, meldt Robert Raupach.

Het is al jaren een veelgehoorde uitspraak dat de kloof tussen politiek en burger steeds groter wordt. Deze week werd weer eens pijnlijk aangetoond dat dit geen cliché is, maar bittere waarheid. In de giftige mix van gekonkel en elitaire verhevenheid zijn, naast de reeds van zijn voetstuk gevallen Rutte, nu ook andere hoofdrolspelers ontmaskerd. Maar ondanks alle media-aandacht voor de vrijgegeven notulen mis ik de échte solidariteit van mijn landgenoten met de slachtoffers.

 

Ikke, ikke, ikke…

Waar liggen nou de prioriteiten van premier en ministers bij zo’n affaire als van de Belastingdienst? Bij het oplossen van de kwestie of bij het zo klein mogelijk houden van de persoonlijke schade aan de bewindspersonen? De regering was vooral, nou zeg maar gerust alleen maar, bezig met zichzelf in plaats van met de gedupeerde ouders.

Het lijkt wel alsof wanneer Mark Rutte roept: “Spring!” de kabinetsleden vragen hoe hoog ze dat dan moeten doen. Nu zijn een zekere mate van loyaliteit en fractiediscipline basisingrediënten van een werkbare vierpartijencoalitie en de polder in het algemeen. Maar hoe kun je daarbij uit het oog verliezen waar het werkelijk om gaat? Ik snap best dat je de schade voor jezelf wil beperken, maar dat mag nooit prevaleren boven het oplossen van het échte probleem. Ik heb er dan ook geen moeite mee dat er directietafelpraat in de ministerraad wordt gebruikt, maar het is schandalig dat er met geen enkel woord, geen enkel woord, over de slachtoffers werd gerept.

Demasqué

De speculaties zongen al een beetje rond dat de CDA-top hun partijgenoot Pieter Omtzigt had bewerkt. De vrijgegeven documenten transformeerden die vermoedens in feiten. Hoekstra en De Jonge hebben tot hun ongenoegen zonder succes geprobeerd het Kamerlid te sensibiliseren. Consultancytaal voor bewustmaken van het feit dat hij de grote jongens voor de voeten loopt. Hoe Omtzigt nog terug kan komen na zijn burn-out en samen een tandem moet vormen met Hoekstra, nu dit nieuws out in the open is, dat is mij een raadsel.

Wat ook steeds meer aan diggelen valt is dat al vaker door diverse critici aangehaalde Nieuwe Leiderschap van D66. Laat je de naam Kaag los op de zoekfunctie in de notulen, dan komt er slechts één bijdrage van mevrouw naar voren. Zij had geen moeite met het feit dat coalitieleden zich afzetten tegen kabinetsbeleid. Wat door de haar goedgezinde media wordt weggemoffeld is haar toevoeging, dat dit wel ‘binnen bepaalde kaders plaats dient te vinden’. Dan heb ik nog liever één van die andere huichelaars, die gewoon eerlijk benoemen dat ze geen tegenspraak dulden.

 

Waar Kaag verder een bescheiden rol had in deze bewuste ministerraad, was haar partijgenoot Koolmees des te actiever. Getuige het gespreksverslag gedraagt hij zich als een mini-Rutte, die zeer ontstemd is over kritiek van coalitieleden Lodders (VVD) en Omtzigt. Hij is notabene ironisch genoeg van mening dat beide Kamerleden het oplossen van de affaire tegenwerken. Brutaler wordt het niet.

 

Niet afgestraft

Vlak voor de verkiezingen trad het kabinet Rutte III af wegens de toeslagenaffaire. Desondanks kreeg de coalitie van de kiezer op 17 maart opnieuw het mandaat om verder te regeren. Eerder heb ik op dit platform het stuitende gebrek aan solidariteit van de kiezers voor de slachtoffers gehekeld.

Ik herhaal mezelf graag nog even: “De toeslagenaffaire was geen ongeluk, geen incident. Jarenlang terroriseerde onze overheid de betreffende weerloze burgers en laat hun tot de dag van vandaag in de kou staan. Het aangerichte ongekende onrecht was van methodische aard, bewust en doordacht uitgevoerd. Afgelopen woensdag heeft een meerderheid van onze landgenoten de verantwoordelijken voor dat schandaal terug in het pluche gestemd. Alsof er nooit iets gebeurd is. Schaam jullie.”

 

Deugsolidariteit

Koningsdag leverde deze week het bewijs dat solidariteit binnen onze samenleving wel degelijk bestaat. Dinsdag ontdekte ik namelijk het fenomeen deugsolidariteit. Begrijpelijkerwijs bleek het geduld van onze jonge landgenoten definitief op te zijn. Zoals verwacht kon worden waren parken en binnensteden één dag voor ingang van de eerste versoepelingen gevuld met jonge mensen, die snakten naar menselijk contact, samenzijn en simpelweg een feestje. Nagenoeg veertien maanden lang, met een korte onderbreking afgelopen zomer, zijn zij aan huis gekluisterd. Geen festivals, geen horeca, geen ander vertier behalve hun digitale devices.

 

Deze groep hunkerde zowaar zelfs naar lessen en colleges op hun scholen en uni’s. De impact die de maatregelen en lockdowns op deze groep hebben zullen zij nog vele jaren met zich meedragen. Solidariteit is níet dat je Black Lives Matter-demonstraties temidden van een pandemie toejuicht en vreedzaam genietende jonge mensen parken uit laat meppen door de ME.

Veroordeling

Volledig zonder enkele empathie gingen de spreekbuizen van de elite – nieuwsmedia, talkshows en aanverwanten – in hun deugsolidariteit ongenuanceerd vol op het orgel om het gedrag van onze jeugdige medeburgers met een verwaarloosbaar risico op ernstige coronaklachten te veroordelen. Samenkomen in de buitenlicht is bewezen ongevaarlijk en inmiddels is een overgroot deel van de meest kwetsbare mensen en potentiële corona-slachtoffers beschermd door vaccinatie.

Solidariteit is níet dat 2.600 patiënten verdeeld over meer dan 100 ziekenhuizen de andere 17,3 miljoen burgers kunnen gijzelen. Richt je kritiek en woede niet op de jongeren, maar op de politiek en bestuurders die nu al sinds maart 2020 nalaten om alles in het werk te stellen om de zorgcapaciteit in de vorm van handen aan het bed te vergroten en de druk op het bestaande personeel te verlichten.

 

Parallel universum

Nu ik het toch over Koningsdag heb nog even het volgende. De activiteiten rondom het gezin van Willem-Alexander waren met een kostenpost van bijna twee miljoen euro de duurste ooit. Kan men een verkeerder signaal afgeven in een tijd waarin veel ondernemers het water aan de lippen staat en mensen zich zorgen maken of zij hun baan behouden? Over solidariteit gesproken. In plaats van geleerd te hebben van de miskleun met de Griekenland-vakantie in oktober 2020 laat het koningshuis opnieuw zien dat hun voelsprieten in de samenleving volledig afgestorven zijn.

Op één toespraak na was de koning de afgelopen twaalf maanden volledig onzichtbaar voor het volk. De destijds door hem gevraagde solidariteit en saamhorigheid bleken niets meer dan holle woorden. Pijnlijk cynisch is dan ook het beeld van dit gezin van vijf, dat deze week in Eindhoven ingestudeerd met hun handen een hart voor de zorg maakte.

 

Verklein de afstand

Waar de afstand tussen bestuur en volk steeds groter wordt, bespeur ik ook een steeds groter wordende tweedeling binnen de samenleving. Aan de ene kant de mensen die de gepropageerde eenheidsmening volgen, noem ze voor het gemak maar even de deugers. En aan de andere kant de medeburgers die zich zorgen maken om het handelen nu én de toekomstvisie van een elite die steeds verder af komt te staan van de dagelijkse realiteit van deze groep. Denken en doen zonder een verborgen agenda, dat is echte solidariteit. En de enige manier om weer dichter bij elkaar te komen.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inmiddels weten alle nederlanders dat ze jarenlang belazerd zijn. Niet alleen de gezinnen van de toeslagenaffaire. Denk ook aan boeren en vissers. Nu is de hele mkb kapot aan het gaan.
Vraag: waar kan de gewone burger dan nog terecht.
Partijgenoten?? De meesten zijn voor onderdrukking.
Politie?? Corrupt.
Rechters?? Corrupt.
Eigen bevolking? Velen verraden elkaar.internationaal gerechtshof?? Geeft het kabinet gelijk.
Maw. We zijn allemaal slachtoffer.

Walter
Walter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

En een enkele rechter die niet in lijn beslist ,wordt op Hollywoodwijze verhoord en door de media als paria en wappie neergezet.Het regeringsbeleid ,volg en wees braaf ,is ook in ons rechtsysteem toegepast

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Media?? Corrupt. Jarenlang naar De podcast van Wierd Duk geluisterd maar nu meent hij mensen die tegen het vaccin zijn weg te moeten zetten als laaggeschoold, niet zelfstandig na kunnen denken en egoïstisch. Ik dacht dat hij een vrijdenker was met wederzijds respect voor andere ‘’onderbouwde’’ meningen, wat heb ik me vergist in hem.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Het belazeren bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt. Ernst Kuipers noemde bij Beau de avondklok zinloos, omdat de R bij het opheffen van de avondklok hoger was dan bij het instellen ervan. Argumentatie dus glashelder.
Minister Hugo de Jonge verklaarde dat hij Kuipers geen ‘reprimande wilde uitdelen’ (wat hij vervolgens toch deed) maar meer wetenschappelijk onderzoek wilde.
Het verloop van het aantal ziekenhuisopnames en de R factor is wetenschappelijk onderzoek. Wat valt daar aan uit te leggen?
Wel nu het volgende: Hugo de Jonge is opgeleid voor leraar in het basisonderwijs. Dit verklaart waarschijnlijk waarom hij voortdurend onzin uitkraamt en niet begrijpt wat het verband is tussen methodologie en wetenschap. Kuipers, hoogleraar en dus gepromoveerd, weet wel wat dat verband is.

Walter
Walter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Zo ook de verwondering dat beursmakelaars op RTL-Z grafieken konden analyseren en daaruit concludeerden dat Hugo er langs zat.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toch hebben de ministerraadnotulen een nieuwe ontwikkeling opgeleverd: wat een kritische minderheid al heel lang dacht – maar niet mocht zeggen – is nu bewezen, namelijk dat kartelpolitiek een feit is, geen complottheorie.
Kartelpolitiek is het onderling afspraken maken om de macht zo te verdelen, dat de deelnemers er maximaal van profiteren tegen een minimum aan inspanning. Dit motiveert om critici weg te werken of stil te zwijgen (Omtzigt, Wilders) en misstanden af te doen als ‘intern probleem’.
Schrijnend vind ik dat het snel oplossen van de toeslagenaffaire hooguit 300 miljoen had gekost, terwijl er miljarden worden weggegooid aan het bouwen van windturbines waarvan de milieuwinst marginaal is.
Deze nieuwe openbaarmakingen moeten leiden tot nieuwe verkiezingen.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ja, maar het zou mij niet verbazen dat de beerput dieper is en dat partijen als de PVV, FVD e.d. gecontroleerde oppositie zijn. Voor elk visje een vangnet en daarmee is democratie verworden tot de illusie van het hebben van een keuze.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  piet12345

Het is maar net wat je verstaat onder gecontroleerde oppositie. Het argument dat daar tegen pleit is dat de kartelpolitiek geen gecontroleerde oppositie nodig heeft.
Een uurtje geleden blijkt dat ook uit het verslag van kameraad Tjeenk Willink, die uitlegde dat bijna alle partijen maar wat graag willen samenwerken met Rutte.
Na de ‘gecontroleerde’ woede over Omtzigt en de toeslagen tijdens de afgelopen weken, is het nu weer business as usual. Want Rutte verdeelt de baantjes.
Zo was het al in de regententijd: men dronk een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was. En zo gaat het nog steeds.
Het volk vergeet snel en gaat over tot de orde van de dag.
Overigens vind ik dat de beerput van dit kabinet al diep genoeg is zonder gecontroleerde oppositie.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dat is ook waar.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk R.R. je inbreng is dik ok.
Wat ik me alleen afvraag is je zin, denken en doen zonder verborgen agenda, dit is waarschijnlijk een wens die nooit van toepassing kan zijn op deze Rutte Clan.
Rutte de leugenaar die desnoods door de stront kruipt als hij maar MP van Nederland blijft, hij belooft nu zelfs het einde van de achterkamertjes politiek.

Wat hij heeft gedaan is angst en tweedracht zaaien.
Een land waar een andersdenkende voor terrorist wordt bestempeld door de AIVD.

Dit komt nooit meer goed in Nederland.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na 110 jaar heeft Rutte het zelfs voor elkaar gekregen om het vakantie geld op de tocht te zetten.
Na 110 jaar.
Rot op Rutte.

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn inmiddels voldoende bewijzen dat de kartelpolitiek zo duidelijk corrupt is en de woorden ethiek, integriteit en moreel uit hun vocabulair en geheugen hebben gehaald en niet eens sorry hoeven te zeggen en boete doen voor de wanstaltelijke gedragingen en uivoeringen dat ik dit niet kan bevatten. Als onschuldige mensen met een vredige demonstratie hun ongenoegen uiten worden ze op een schofterige/beestachtige manier mishandeld. En dit laten we met zijn allen toe. Trias Politica heeft Nederland verlaten en komt niet eerder terug nadat de burgeroorlog is afgelopen. De laatste druppel tot burgelijke ongehoorzaamheid is aanstaande.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cor

Ik ben er ook bang voor.
Wellicht in een light vorm de enige manier om de deugers wakker te maken, vooralsnog hebben ze hun ogen wijd gesloten!

jan van boxsel
jan van boxsel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wellicht is dat juist het probleem: Rutte c.s. vindt echt, dat er niks aan de hand is (?!)
Dat is wat langdurige macht met iemand doet: ARROGANTIE en BLINDHEID….
——————————————————————
De nieuwe bestuursstijl?!
Heel simpel eigenlijk; hoeven we niet ingewikkeld of interessant over te doen!
Dit zijn volgens mij de benodigde ingredienten:
1.NOOIT liegen en bedriegen; ook wel integriteit genoemd – I.N.T.E.G.R.I.T.E.I.T.
2.Geen messen in elkaars rug
3.Ballen en een ruggengraat = ook wel moed genoemd – M.O.E.D.
4.Gezond verstand en intelligentie – gouwe combinatie
5.Verstandige openheid – moeilijk hoor!
6.Luisteren, ook na de verkiezingen – regentjes kunnen dat nooit
7.Empathie: wat gij niet wilt, dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet – – E.M.P.A.T.H.I.E.
Hoe moeilijk kan het zijn?
Wedden, dat we dat niet gaan meemaken Iedereen lult over NIEUWE BESTUURSSTIJL ; modieus gezeur om hun criminele achterbaksheid en – amateurisme en – plucheplakkerij enz.enz. te verdoezelen.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland laat 6 miljard!!! liggen uit ´Coronafonds´. Dat noem ik nu het echte deugen. Een rijk land als Nederland moet toch betalen en niet ontvangen. Frankrijk gebruikt hun aandeel voor de AOW-leeftijd op 62 jaar re houden, Italianen en Spanjolen voor een basisinkomen. Dat is pas anderen iets gunnen. Goed gedaan Rutte! Gefeliciteerd.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden

Wat een onzin. Eet u dan ook geen ijsjes van Ola meer?
Kinderen worden ook gebruikt door pedofielen, dus geen foto’s van kinderen meer? Kijk nog eens naar Alleman van Bert Haanstra, dan ziet u hoe het leven was voordat we beelden gingen boycotten om maar niet aan nare mensen te hoeven denken.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Was als reactie op Mark, verkeerde knopje ingedrukt…

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

nou, goede column weer. Ik onderschrijf dhr Raupach (ik kan zelf zo iets niet zo treffend met voorbeelde gelardeerd uitdrukken) Dank dat u het goed verwoord voor ons allen.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x