Het bedrijfsleven in een wurggreep

Partijen willen enorme lastenverzwaring

Titelfoto: Parnis door Frans Schouwenburg, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Het is verkiezingstijd, dus wordt ons door allerlei partijen van alles beloofd: van koopkrachtverbetering tot meer geld naar zorg en onderwijs. Terwijl onze nationale schuld door corona is opgelopen tot bijna 60% van het BBP. Wie moet dat allemaal gaan betalen? Het bedrijfsleven, zeggen de politieke partijen, de PvdA voorop. En zo dreigt het verdienmodel van Nederland om zeep te worden geholpen, stelt Johannes Vervloed.

De doorrekening van de verkiezingsprogramma’s laat het duidelijk zien. Het rapport van het Centraal Plan Bureau (CPB) is vernietigend. De kosten van de coronapandemie, investeringen om de economie te stimuleren en allerlei dure verkiezingsbeloften, ze worden allemaal afgewenteld op het bedrijfsleven.

Tellen we daar het wegblijven van buitenlandse investeerders bij op – vanwege de afschaffing van het voor hen vriendelijke belastingsysteem en het Nederlandse stikstofbeleid – dan is er maar één conclusie mogelijk. Het bedrijfsleven, de motor van onze economie, het verdienmodel van Nederland, dreigt in het volgende kabinet om zeep te worden geholpen.

 

Schade beperkt

Nederland doet het in de coronacrisis internationaal vergeleken nog best goed. Terwijl de meeste door de pandemie getroffen landen een omvangrijke krimp van hun economie laten zien, wist Nederland de schade te beperkenOnze economie kon wel een stootje verdragen. Bovendien hebben we gespaard. Nederland had aan het begin van de  coronacrisis een relatief lage nationale schuld.

Zonder de kroonjuwelen te verkopen konden we de grootste klappen opvangen. Om het bedrijfsleven, dat door de lockdown minder of zelfs helemaal niet meer operationeel was, door de crisis heen te helpen kon in 2020 een steunbedrag van maar liefst 42 miljard euro worden uitgetrokken. De nationale schuld liep daardoor op tot bijna 60% van het BBP, maar was nog altijd (veel) lager dan het gemiddelde van de andere eurolanden (95%), met Italië en Griekenland als uitschieters met resp. 150 en 200%.

 

MKB op omvallen

Deze bazooka van coronanoodhulp kon volgens minister Hoekstra van Financiën worden aangewend, omdat Nederland een verantwoordelijk begrotingsbeleid had gevoerd en over een gezonde economie beschikte. Ik zeg nadrukkelijk ‘beschikte’, want van die gezonde economie is inmiddels niet veel meer over. Een groot deel van het MKB staat op omvallen. Zodra de pandemie-uitkeringen afgelopen zijn, zal een groot aantal bedrijven failliet gaan.

 

Buitenlandse investeringen storten in

Tot voor kort was Nederland een populaire bestemming voor buitenlandse investeringen. Deze hadden de dreigende MKB-faillissementen nog enigszins kunnen compenseren. Maar ze komen niet meer, althans niet meer in voldoende mate, om een verschil te kunnen maken. In zijn afscheidsspeech als directeur van het NFIA (Netherlands Foreign Investment Agency) zei Jeroen Nijland, dat het stikstofbeleid van de Nederlandse regering en de onder druk van de EU afgeschafte fiscale voordelen buitenlandse investeerders hebben afgeschrikt. Ze hebben geen zekerheid meer dat hun investeringen worden goedgekeurd en de belastingvoordelen ten opzichte van omringende landen zijn verdwenen.

 

Economie voor dummies

En wat doet de politiek, althans de partijen wier verkiezingsprogramma’s door het CPB zijn doorgerekend? Het algemene beeld is dat het bedrijfsleven, dat voor een belangrijk deel op sterven na dood is, nog meer zal worden  belast. De éne partij wat meer dan de andere, maar allemaal gebruiken ze het bedrijfsleven als een melkkoe. De afbetaling van de coronanoodhulp en zelfs verkiezingsbeloften als koopkrachtverbetering en meer investeringen in zorg en onderwijs: het wordt allemaal op het bord van het bedrijfsleven gelegd. En dat is nog niet alles. Er moeten grootschalige overheidsinvesteringen komen voor economisch herstel na afloop van de pandemie.

Welke zichzelf respecterende econoom had dit kunnen bedenken? De redenering dat ‘de economie wordt gestimuleerd door de lasten van het bedrijfsleven te verzwaren’ wordt door iedere eerstejaarsstudent economie lachend – in dit geval huilend – omver geblazen.

 

Hebben politici echt geen verstand meer van economie of zit hier wat anders achter? Ik kan geen andere verklaring vinden dan populisme, in de meest negatieve zin van het woord. De strijd om de kiezersgunst. Het woord ‘bezuinigen’ ten koste van alles vermijden en meer geld aan iedereen beloven om maar stemmen te krijgen op 17 maart. Dat het bedrijfsleven, de motor van onze economie, het verdienmodel van Nederland, daarmee de nek wordt omgedraaid is van latere zorg.

 

Onherstelbare schade

Het probleem is echter dat de schade die nu wordt aangericht ‘later’ niet ongedaan gemaakt kan worden, faillissementen kun je niet terugdraaien. Met verzwaarde lasten gaan bedrijven niet investeren. Ze overleven net of gaan failliet. Als er bovendien een Nederlandse CO2-taks wordt ingevoerd – zoals een aantal partijen wil – zullen bedrijven zelfs naar het buitenland uitwijken. Dat is geen onwaarschijnlijk doemscenario, dat is een onderbouwde voorspelling van het CPB.

 

PvdA spant de kroon

De economie wordt met de plannen uit de verkiezingsprogramma’s dus niet bepaald gestimuleerd. Het FD meldtDe huidige favoriet van de kiezer, de VVD van Mark Rutte, komt ook met een extra rekening van €3,6 mrd bovenop de €2 mrd die al in het vat zat. Gemiddeld zou de huidige coalitie op bijna €9 mrd lastenverzwaring uitkomen, doordat D66 en ChristenUnie de bedrijfslasten met respectievelijk €15,4 mrd en €11,4 mrd verhogen en het CDA met €5,4 mrd.”

De PvdA spant de kroon. Die partij wil een ‘volledige’ afwenteling op het bedrijfsleven. Het wil de lasten voor het bedrijfsleven met maar liefst 42 miljard verhogen, precies het bedrag dat in 2020 uitgegeven is om de pandemie te bestrijden. En dan te bedenken dat de lasten onder Rutte III al sterk omhoog zijn gegaan. Als alle lasten bij elkaar worden opgeteld, wie wil en kan er dan nog ondernemen in Nederland ….

 

Spaargeld

En dan is er nog een vraag. Waarom wil de overheid de economie eigenlijk stimuleren na de pandemie? Dat is helemaal niet nodig. Private huishoudens hebben veel geld gespaard. Niemand kon uit eten, naar de kroeg, winkelen of op reis gaan. In totaal zou er ook 42 miljard euro (waar kennen we dat bedrag van?) zijn gespaard.  Als de samenleving weer open gaat en mensen kunnen al deze dingen weer doen, wordt een inhaalreactie voorspeld. Met een private besteding van 42 miljard krijgt de economie een dermate grote impuls dat extra overheidsinvesteringen niet nodig zijn. En zonder overheidsinvesteringen is de rekening lager. Dat geld hoeft dan alvast niet te worden opgehoest, niet door de belastingbetaler en niet door het bedrijfsleven.

 

Verkiezingen

De vraag die overblijft is, of de partijen die de kosten van de pandemie op het bedrijfsleven willen afwentelen voldoende stemmen zullen krijgen om hun plannen uit te voeren. Wel, dat hangt van de Nederlandse kiezer af. Laat hij of zij zich verlokken met verkiezingsbeloften voor de korte termijn, zoals koopkrachtverbetering en andere ‘leuke dingen voor de mensen’?

Of dringt het besef door dat de korte termijn-verlokkingen ten koste gaan van het verdienmodel van Nederland en daarmee van onze welvaart en die van onze kinderen op de lange termijn?

 

Toekomst

Er zijn tenslotte ook nog andere politieke partijen waarop gestemd kan worden, partijen die verder kijken dan één regeerperiode en wel de verantwoordelijkheid nemen voor toekomstige generaties. Partijen die het woord ‘bezuinigen’ wel in de mond durven nemen en niet verhullen dat de extra uitgegeven 42 miljard uiteindelijk terugbetaald zal moeten worden. Afbetaling van de bazooka van Hoekstra is niet onmiddellijk nodig. Deze kan over een langere periode worden uitgesmeerd en hoeft zeker niet exclusief op het bordje van het bedrijfsleven te worden gelegd.

Het verdienmodel van Nederland kan met een verstandig beleid worden behouden. Het is echt niet nodig de kip met de gouden eieren te slachten.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“En dan is er nog een vraag. Waarom wil de overheid de economie eigenlijk stimuleren na de pandemie?”
Goede vraag, maar toch is het antwoord voordehand liggend. Omdat de overheid dan bepaalde sectoren kan uitkiezen (alles wat energietransitie te maken heeft) en andere sectoren kan uitsluiten (horeca, reizen, verkeer) om op die manier het consumptiepatroon te verschuiven in de gewenste richting. Zonder stimulering gaat iedereen weer zoveel mogelijk doen wat men voorheen deed en dat mag niet. De overheid gaat voor ons bepalen wat we leuk mogen vinden.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Net als wat we mogen eten (vleestax, suikertax), dragen (tweedehands en bio), doen (vliegtax) en of we het überhaupt nog mogen doen (avondklok, vaccinatiepaspoort). Overigens zullen bedragen waarvoor het bedrijfsleven aangeslagen gaat worden, keurig worden doorberekend in kostprijzen, dus betalen we gewoon met zijn allen.
Dan straks nog maar 1 jaar ww, vooral om te zorgen dat je snel in de bijstand komt zodat je op de zak van je partner moet teren en je huis verkopen. Leuk vooruitzicht voor de mensen die straks ontslagen worden omdat hun werkgever toch failliet gaat. Maar natuurlijk wel een mooie stap richting niets meer bezitten en toch happy zijn (wat gepland staatvoor 2030). Als dat al bestaat, vraag ik mij toch af waarom al die rijke gasten alleen maar streven naar meer en meer. Zijn zij zelfkastijders die zich opofferen voor ons geluk ofzo?

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

@Realist1966, Inderdaad, dat zit allemaal in de pijpleiding…

Bilderberg, WEF, Gates Foundation, IMF en nog veel meer belangenclubjes die zich hiervoor inzetten.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@Andre, je hebt het voor de zoveelste keer bij het juiste eind! Dit Corona scenario past zo ontzettend goed in alle agenda’s die uitgevoerd moeten worden, it’s almost too obvious.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De nieuwe regering van straks ook besluiten dat de zwaartekracht in Nederland verboden moet worden. Maar gaat dat werken?

Op een liter benzine vangt de overheid ongeveer 1 Euro aan accijns en belasting.
Bovendien levert een vrij kleine auto bij aanschaf ca. € 8.000 ,= belasting op. Auto’s die weinig rijden worden ook niet vervangen.
Energietransitie levert wel banen op, maar dit levert de overheid amper belasting op. Zaken als led-verlichting, isolatie en zonnepanelen wel geld op uit de private sector. Maar op 1 kWh elektriciteit van ca. € 0,21 zit € 0,12 belasting. Op 1 m3 gas zit 42,8 cent belasting. Een gemiddeld huishouden levert de overheid hiermee jaarlijks ca. € 1.500 ,= belastinginkomsten op. Wat met die energietransitie uiteraard verdwijnt.

En dan is er nog de werkgelegenheid en de lokale belastingen die bijvoorbeeld door horeca en winkelbedrijven worden opgebracht.

Een overheid kan van alles en nogwat willen, maar dit soort fratsen gaat bij gebrek aan belastinginkomsten erg snel spaak lopen. Waarbij de betreffende partijen door de kiezer uitgekotst gaan worden.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kan me er niet meer over opwinden,voor degene die gaan stemmen op partijen die alles gaan beloven ,en dat ook nog geloven,zou ik zeggen ,je bent rijp voor een inrichting,je hoeft alleen maar te kijken naar wat ze gedaan hebben de laatste paar jaren,werkelijk alles in no-time om zeep geholpen ,en nu vlak voor de verkiezingen roepen dat ze het opnieuw op gaan bouwen,wat er nu zit kan nog geen legohuisje opbouwen ,afbreken,dat kunnen ze,en ze gaan er ijskoud na de verkiezingen mee door ,Rutte is een totale ramp voor het land,en staat volgens de prognose favoriet ,zou niet weten wat hij nog meer moet aanrichten voordat ze hier wakker worden .Schaam me om te zeggen dat ik uit Nederland kom .

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Het is inderdaad onvoorstelbaar dat Rutte volgens de prognose nog favoriet is. Hij heeft werkelijk alles gedaan om zijn eigen electoraat op bijna alle aspecten te ondermijnen, ja hij is gewoon een vijand van zijn eigen kiezers, een vijand van Nederland. Stem op een partij die Nederland oprecht sterker wil maken, dus stem niet op een partij die Nederland opzettelijk wil ondermijnen zoals D66, PvdA, CDA, CU,GL, BIJ1 en natuurlijk VVD.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vloek van Timmermans: Wij gaan heus niet terug naar de tijd voor de pandemie.
Dat zegt eigenlijk alles! Sterkte!

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Kijk Ni28, als oudere Nederlander voel ik mij persoonlijk ook gegijzeld door Rutte.
Ik heb de eerste spertijd persoonlijk meegemaakt en nu de Rutte Spertijd wie weet welke vrijheden Rutte ons allemaal blijvend gaat ontnemen.?

Rutte is een leugenaar, dus verwacht NOOIT een eerlijk antwoord van hem.
RUTTUP.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

De maatregelen genomen tijdens een pandemie zijn zeker vrijheid berovend. Het gaat er natuurlijk om dat deze maatregelen niet misbruikt worden voor politieke doelen. Uitspraken zoals van Timmermans en andere links roepende lieden willen ons naar een andere wereldorde brengen. Wishfull thinking? Zeker weet je het niet. Met Rutte die straks de volgende rampkabinet mag in elkaar stampen weet je al dat je belogen wordt dus alles is mogelijk en daar sluit ik de ogen niet voor. Rutte is net als de EU. De burger is beide gewend en is bang voor de onzekerheid die ontstaat wanneer je beide verlaat terwijl de burger het ook nog goed heeft, mogen wij niet vergeten. Rutte gaat in de resterende tien jaar die wij volgens Klaver nog hebben na het KNMI oproep het land redden door deze vol te proppen met windmolens en zonnepanelen in gekapte bossen waarbij de aantal inwoners intussen snel zal verder stijgen dankzij opgevoerde migratie. In Nederland is namelijk plaats voor iedereen en alles. En de kiezer bedekt dit alles door de mantel van democratie tijdens de vrije verkiezingen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als we in Nederland het Rijnmond gebied, Waalhaven, de Botlek, Europoort en de Maasvlakte 1 en 2 belangrijk vinden, is er dit moment een giga afname aan de gang van arbeidsplaatsen bij de Shell , Exxon , Aluchemie en bv Damen, nog ff en deze grote spelers zijn voor Nederland verloren.

Ga door Rutte, breek Nederland maar verder af en ga beslist door met liegen, vooral de bijstand trekkers zijn je dankbaar.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Zelfs de bijstandtrekker snapt dat het hem/haar dun door de darmen gaat als er geen geld meer is door een afgebroken economie.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Zouden dan eindelijk de gelukszoekers weer massal ons land verlaten? Zou het woningprobleem opgelost worden? Lijkt me heerlijk!

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Ik denk dat de gemiddelde bijstandstrekker helemaal niets begrijpt..
Je bent niet zomaar een bijstandstrekker.
Dit zijn, ben ik bang, de mensen die uitsluitend korte termijn denken en blij te maken zijn met “cadeautjes”, al gaan die op de middellange en lange termijn ten koste van onze economische infrastructuur.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Zou het op een wrange manier niet briljant zijn als we ooit zo arm zijn dat we netto ontvanger worden van de EU i.p.v. nettobetaler? Dan wordt Nederland de uitkeringstrekker bij die megalomane Brusselse club. Krijgen we eindelijk eens iets terug.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Je vergeet één zeer belangrijk ding De Dertiende, Nederland is één van de twee nettobetalers, dus als de pot niet wordt gevuld, is er ook niet uit te snoepen.

RUTTUP en NEXIT.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het eerder gezegd, dit is een GECREËERDE crisis. Het virus is vervelend en kan dodelijk zijn, maar het rechtvaardigt de maatregelen niet. Het is alsof er een mug je huis binnen vliegt, waarop je besluit je huis op te blazen met dynamiet.

N.a.v. een virus met een IFR van ongeveer 0,2% (berekend door WHO) geeft Nederland in 1 jaar tijd 42 miljard euro uit. Uitgaande van die IFR zouden er in het afgelopen jaar ZONDER maatregelen dus ongeveer 35.000 doden zijn gevallen op een bevolking van 17,5 miljoen. De dodenteller staat volgens het RIVM nu op 15.726, zo’n 20.000 doden minder. Het RIVM en het kabinet zouden dus kunnen spreken van 20.000 bespaarde levens. Dat kunnen ze echter niet omdat er ook mensen zijn doodgegaan aan de gevolgen van de maatregelen.

Er zijn veel factoren die de rekensom zouden kunnen beïnvloeden, zoals early treatment, opgebouwde immuniteit, tweede besmettingen, mutaties, enz. Maar laat ik het bij de basis houden. We geven dus 42 miljard uit voor 20.000 mensenlevens. Dat is een prijskaartje van 2,1 miljoen euro per mensenleven. Of dat het waard is mag ieder voor zich bepalen.

Back to topic: de rekening neerleggen bij de bedrijven? Laat me niet lachen. De bedrijven die de crisis overleven berekenen dat door aan …? Juist ja, u en ik.

cor van dijk
cor van dijk
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

eens met deze stelling, een aanvulling hierop is dat de Covid-19 virus gebruikt wordt als middel om de gehele wereld naar een 4de industriele revolutie te leiden. Dit is lang geleden in gang gezet door de bijeenkomsten in Davos en alles wat er daarna in scene is gezet om de mensheid te manipuleren en te indoctrineren door angst aan te praten. De vele maatschappelijke vraagstukken als klimaathysterie, massahysterie, bankencrisis, massa immigratie, en nu een pandemie (wat geen pandemie is) Worden ge(mis)bruikt voor een groter doel, en dat doel is dat de groten der aarde, big tech, big Pharma, Bill Gates, en de vele regeringsleiders en de vele rijken op aarde nog rijker en machtiger worden. Dit onder aanvoering van de geweldige Klaus Schwab voorzitter van de WEF die zelf schrijft in zijn boek, dat we nooit terug keren naar het normaal en dat in 2030 de normale mens niets meer bezit en heel blij is dat hij niets meer bezit. Alle bezittingen zijn dan in de handen van de deelnemers van Davos en de volgelingen van het WEF. Alstublieft mensen blijf (na)denken en verzet je hier tegen anders krijgen deze machtswellustigingen en graperige mensen hun zin.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is typisch links om het bedrijfsleven extra te belasten. De eeuwige strijd tussen de arbeider en de kapitalist met de dikke sigaar in de mond. Als je het bedrijfsleven zwaar aanpakt zal de consument uiteindelijk de rekening krijgen. Je moet de grote bedrijven niet bevoordelen boven de MKB maar ook niet als
uitschot behandelen. Wat het leven duur maakt zijn de grote aantal lagen tussen de producent en de consument. Het aantal diensten daar tussen verhoogt de eindprijs abnormaal. Hetzelfde geldt voor de politiek waarbij de aantal geldvretende commissies
absurd hoog is. Het land leeft meer van diensten dan producten zelf. Hoe linkser wij worden hoe slechter het met de economie zal gaan omdat links een gat in de hand heeft om alle nobele linkse doelen te financieren. Een ware paradijs helaas met een korte levensduur. In huidige tijd is Venezuela een goede voorbeeld.
Hetzelfde geldt voor het vergroenen van de economie. Met de groeiende bevolking (wat eigenlijk de achilleshiel van onze samenleving is) is steeds meer nodig maar door de overdreven vergroening wordt het alleen maar minder. Het leven wordt
onbetaalbaar voor vele en het verschil tussen arm en rijk groter. En daar bereikt links het tegenovergestelde van eigen programma. De Partij van de Arbeid maakt het arbeid kapot omdat niet lonend. Zo komt er nog geen geld binnen ook. Een ware linkse en vooral tijdelijke paradijs. Rutte kan na de verkiezingen alleen maar over links gaan of met rechts die zoals hij zelf eigenlijk verlinkst is.
Er valt weinig te kiezen.

Kor van der Heiden
Kor van der Heiden
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal. Helaas vooral voor linkse dovemansoren.

Gerard
Gerard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach, aan het eind van de keten staat toch altijd weer de burger, die de lasten van het bedrijfsleven doorberekend krijgt krijgt. Ook bij bezuinigingen trouwens, in de politiek het andere woord voor belastingverhoging. En de partijen die dat synoniem niet willen gebruiken zijn marginaal, of worden gemarginaliseerd.
De politiek in dit land staat zo ver van de burger af dat ze die niet meer ziet staan. NL is ziek.

Daan van der Keur
Daan van der Keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Scheikunde/Natuurkunde/Wiskunde = Exacte wetenschap = gebaseerd op Natuurwetten
Economie = Kwakzalverij
Zelfs de allerbeste en allerslimste econoom moet het doen met aannames en wat slap gelul in de ruimte. Als de consument anders handelt (= geen robot!) of als er een natuurramp plaatsvindt of iets anders zoals deze corona-crisis dan staan ze met lege handen……….

Reb
Reb
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Welke partijen zijn dan wel economisch verantwoord bezig? Wat zijn onze alternatieven?

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Reb

Er zijn nog een paar nuchtere partijen die veel minder of geen geld aan klimaat willen uitgeven. Daarvan kun je een hoop leuke dingen doen.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Reb

In ieder geval verstandig om buiten het kartel te stemmen, dan ontstaat er wellicht weer wat ruimte voor verandering..

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Reb

Stem niet op de gevestigde kartelpartijen zoals @Bart ook al oppert.

Alleen als u nog erger en nog meer van dezelfde ellende en waanzin wilt…

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Reb

Niet op de gevestigde orde stemmen want dan zijn allemaal alfa’s en hebben geen bedrijfservaring, hoe kun je anders falen op zoveel overheidsterreinen. Geen bedrijf zou het 1 jaar overleven, echter bij de bv NL blijft het belasting geld binnen komen dus, “who cares”. De beta’s hebben we nodig om de grote problemen echt aan te pakken (energie transitie, klimaat en bevolkingsgroei, toeslagen, etc). Helaas ben ik bang dat veel nederlanders toch weer teflon-Rutte gaan stemmen.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Richting de Great Shit is het toch de bedoeling om eerst het MKB de nek om te draaien, daaraan gaan (vrijwel) alle partijen meewerken; omdat het wereldwijd zo is afgesproken. De gecontroleerde oppositie partijen gaan t.z.t. voor de bühne nog even tegenspartelen en klaar is het. Democratie is een illusie, een georganiseerde groepsverkrachting.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De “final solution” om (straks) de planeet te redden. Geloof me, we gaan hier niet uitkomen. In het voorjaar een beetje lucht om een paar maanden later een nieuwe ( angst) variant op ons los te laten. Hier is goed over nagedacht. Dat helaas wel.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien zie ik het niet juist, maar ons land kon wel eens in een eerder stadium in een stevige economische crisis belanden.
Zodra de stofwolken van corona zijn opgetrokken gaat de economische schade in beeld komen. Als de bevolking onzeker wordt over haar financiële toekomst gaat men sparen. Dan gaat die inhaalslag in de verste verte geen 42 miljard worden.

Zo een crisis heeft een zuiverende werking. Een ontevreden bevolking staat niet open voor zaken als “woke”, genderneutraliteit, racisme stikstof, Co2 etc. De focus komt te liggen op overleven en het humeur is slecht.
De overheid moet haar uitgavenpatroon aanpassen, want crisis = minder belastinginkomsten. In subsidies en migratie valt grof geld te verdienen met bezuinigingen en het draagvlak daarvoor gaat heel groot worden. Ook de sinterklazerij naar de EU verliest alle draagvlak. Voor zover dit al niet de nekslag wordt voor EU en Euro.

In de peilingen zie je al jaren dat de linkerflank van de politiek afkalft ten gunste van de rechterkant. Waarbij PVV, FvD Code Oranje en JA21 samen inmiddels op 32 virtuele zetels staan. Ga er vanuit, dat de kartelpartijen in zo een crisis door een grote, en groeiende meerderheid verantwoordelijk worden gehouden voor de malaise.

theoprinse
theoprinse
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trevor Loudon is een afstammeling van de Nederlandse adelijke familie Loudon bekend van Billiton en Shell. Die hebben Nederland groot gemaakt.
https://www.theepochtimes.com/a-new-zealanders-9-starter-steps-to-save-america-from-socialism_3718917.html?utm_source=morningbriefnoe&utm_medium=email&utm_campaign=mb-2021-03-05

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen