Genoeg is genoeg, we hebben ademruimte nodig

De paniekpolonaise gaat door

Titelfoto: Palendorp Petten door Johan Wieland, gepubliceerd onder CC BY-ND 2.0.

Aanstaande dinsdag is de zoveelste persconferentie over de coronamaatregelen. Naar goed gebruik zal het hele palet aan mededelingen door ‘Haagse bronnen’ wel weer gelekt worden naar het getrouwe journaille. Kapitein Rutte zal daarna met zijn belangrijkste matroos De Jonge het volk toespreken van achter hun katheders. Zo gaat het al sinds maart vorig jaar. En tóch bevinden we ons deze keer op een kantelpunt in deze crisis, stelt Robert Raupach.

Sinds 14 december bevinden we ons in lockdown. Het woordje ‘intelligent’ heeft men, in tegenstelling tot het voorjaar van 2020, maar weggelaten om zichzelf de hernieuwde hoon te besparen. Ik begrijp heus wel dat iedereen in deze gezondheidscrisis zijn steentje moet bijdragen en dat we allemaal kleine of grotere offers moeten brengen. Elf maanden lang heb ik het geduld en begrip op kunnen brengen om dat te doen, om mijn deel bij te dragen. Maar ik merk nu dat mijn geduld op raakt. Ik kan hetgeen wat er van ons gevraagd wordt gewoon niet meer rijmen met de dingen die ik waarneem en met de kille data die eenieder van ons tot zich kan nemen.

 

Doemscenario

In de laatste persconferenties is ons ingepeperd dat we het land op slot moeten houden wegens de enorme dreiging van de Britse variant. Maar hadden de Britten en Ieren wellicht gewoon een te gezellige decembermaand feestmaand? Oh, en ook mutaties uit Brazilië en Zuid-Afrika waren in aantocht richting Europa. Althans, dat was de voorspelling van het wel vaker feilbare RIVM in deze crisis. Tot wel 170.000 besmettingen per dag begin februari, bleek uit modellen die Van Dissel aan het kabinet presenteerde.Maar in tegenstelling tot grafieken en scenario’s blijkt de werkelijkheid vele malen rooskleuriger dan de geschetste doemscenario’s. De derde golf, die ons inmiddels al had moeten overspoelen, woedt vooralsnog alleen in de hoofden van Van Dissel en zijn OMT. Het kabinet loopt slaafs mee in die paniekpolonaise.

 

Positieve cijfers

Besmettingen zijn natuurlijk maar één indicator, en gelukkig betekent niet elke besmetting ook een zieke persoon, laat staan een persoon die medische aandacht nodig heeft. Het gemiddelde besmettingscijfer van de laatste zeven dagen ligt bovendien met zo’n 3.700 fors lager dan het cijfer van begin januari, toen het 11.600 was op het hoogste zevendaagse gemiddelde punt. Ook de ziekenhuisbezettingen laten een goede ontwikkeling zien. Lagen er op 5 januari nog 2.159 mensen in het ziekenhuis buiten de IC en 731 op de IC, dat waren er afgelopen week woensdag nog maar 1.433 en respectievelijk 510 patiënten. En ook het percentage positieve tests is dalende, van het hoogtepunt van 18,4% (week 43) tot 11,2% in week 6. Zelf de grafieken nakijken kan bijvoorbeeld hier. Kijk je puur naar deze vier indicatoren dan staan de lichten op groen om het land weer te openen.

 

Even terugspoelen

Kort terug naar het begin van 2020, toen Baudet nog werd uitgelachen toen hij als eerste in Nederland waarschuwde voor het virus. De politiek negeerde het, het RIVM onderschatte het en opeens was het te laat. Terwijl het zuiden van het land een groot superspread-carnaval vierde werd de eerste besmetting zorgvuldig op live-tv geënsceneerd. Ik kan er nog begrip voor opbrengen dat men zich heeft laten verrassen en vertrouwde op de expertise van specialisten en instituten. Een volledig te begrijpen reactie. Wat ik echter niet snap en waarvoor ik elk begrip mis, dat is het feit dat we na maanden van dataverzameling en inzichten vergaren nog steeds geen steek verder lijken. Het gebrek aan visie en strategie is stuitend.

 

Maatregelentombola

Het RIVM of het kabinet kan ons niet vertellen welk effect een maatregel op de besmettingen of op de circulatie van het virus heeft. We moeten het pakket als geheel zien, waarvan ze overigens ook geen effect kunnen becijferen. Het lijkt vooral een mengeling van alles wat er in de gereedschapskist zit, totdat die leeg is en het land dus op slot zit. Het meest schrijnende voorbeeld is nog wel de horeca, die als een van de eerste sectoren dicht ging, hoewel er maar een klein aandeel besmettingen te herleiden was tot de sector.

Ook omtrent de avondklok lijkt het vooral kaarsje branden. Van Dissel moest erkennen dat het effect in zijn modellen ‘lastig te voorspellen is’ en dat er ook internationaal geen afzonderlijk onderzoek naar is gedaan (alleen als onderdeel van een pakket maatregelen). Als je sectoren sluit of mensen verbiedt de straat op te gaan is het toch niet teveel gevraagd om te becijferen hoeveel ‘winst’ ons dat dan oplevert? Er worden al maandenlang vooral aannames gedaan en causale verbanden gelegd, waarvoor een gemiddelde middelbare scholier nog een onvoldoende zou scoren.

 

Verbroken beloftes

De medio december ingestelde lockdown zou tot 19 januari duren. Op 23 januari – toen we dachten eigenlijk uit de lockdown te zijn – kregen we daar als toetje nog de avondklok bovenop, terwijl besmettingen en ziekenhuisbezetting toen al afnemende waren. Inmiddels bevinden we ons in de verlenging van de verlenging van de lockdown. Op basis waarvan wordt zo’n periode dan bepaald? Wankele RIVM-modellen gemengd met een natte vinger? Blijkbaar werkt het plan niet zoals bedoeld, anders is een (tot nu toe) tweevoudige verlenging niet nodig toch? En als het effect volgens het kabinet en haar adviseurs niet groot genoeg is, waarom wordt er dan koppig hetzelfde pad bewandeld? The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results,” aldus Einstein.

 

Farce rond avondklok

De hierboven al kort aangestipte avondklok domineerde deze week het nieuws. Tot verrassing van het kabinet oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag op dinsdag dat de staat de avondklok moet laten vervallen. Middels een spoedappèl echter wisten Rutte & Co enkele uren later dit oordeel te schorsen. Ook werd geen tijd verloren met het direct opstellen van een nieuwe wet, om deze in HSL-tempo door beide Kamers te jagen. Na het gebruikelijke rituele tegenstribbelen passeerde de nieuwe variant en is de uitkomst van het hoger beroep irrelevant geworden. Rutte, De Jong en Grapperhaus vochten als leeuwen voor een avondklok, die ze naar eigen zeggen helemaal niet willen. Wat hadden de getroffen ouders van de toeslagenaffaire zich toch een zo doortastende houding van onze regering gewenst.

 

Corona-populisten

Onder niet aflatende aanmoediging van de angstaanjagers Kuipers en Gommers laat het kabinet zich vooral leiden door de volgens hen dreigende overloop van de zorg. Maar er zijn ook andere perspectieven. Eerst nog even kort iets over beide genoemde heren. Ze zijn enorm kundig en maken al een jaar lang flink lange dagen, op de laatste plaats niet alleen door hun veelvuldige aanwezigheid op radio en tv. Maar besef wel dat dit twee mannen zijn die enkel en alleen gaan over de IC-bedden. Niet meer, en niet minder. Maar Kuipers hangt bij Op1 de viroloog uit terwijl Gommers op de radio het OMT adviseert wat te adviseren omtrent uitstel van de Tweede Kamerverkiezingen. Nederland is jullie enorm dankbaar voor de inzet en het dagelijkse werk. Richt daar alsjeblieft al je energie op.

 

Verandering van perspectief

Goed, dan nu de andere perspectieven. Waarom wordt het door OpinieZ-collega Jan Gajentaan reeds eerder gepropageerde early treatment niet serieuzer bekeken? Korter verblijf in het ziekenhuis of wellicht zelfs niet eens een opname verlicht de druk op de zorg en geeft ook weer meer ruimte aan de reguliere zorg. Dit geldt ook voor de behandeling onder bepaalde voorwaarden thuis, die door steeds meer ziekenhuizen wordt gehanteerd.

Om nog maar niet te spreken van het uitzichtloze perspectief dat jongeren nu hebben. Eenzaamheid, depressies, eetstoornissen en ook middelengebruik nemen toe. En wat te denken van de vele ondernemers die inmiddels hun reserves letterlijk hebben moeten opeten en waarvan velen nu met psychische problemen kampen. Hoe lang blijft het kabinet nog verblind door hun tunnelvisie, die alleen nog maar meer ellende en ziekte veroorzaakt?

 

Niet in verhouding

Alle maatregelen zijn er uiteindelijk voor bedoeld om zo min mogelijk mensen te laten overlijden aan corona. Maar ook nu al overleeft 99% van de besmette mensen het virus (1.047.400 besmettingen vs. 15.138 doden, 19/2) in Nederland. De proportionaliteit is zoek. Ter vergelijking: in ons land overlijden naar schatting ca. 20.000 mensen per jaar door roken en ca. 30.000 aan hart- en vaatziekten. Gooien we daar de boel ook voor op slot? Vijfennegentig euro boete voor iedere gerookte sigaret en een verbod op frituren na 21.00 uur! Maar waarom dan toch al die strenge maatregelen, hoor ik u denken, de beleidsbepalers zijn toch stuk voor stuk intelligente hoog opgeleide mensen? Intelligentie staat echter niet gelijk aan gezond verstand, en soms is dat tweede belangrijker dan dat eerste.

 

Open – met mate

De maatschappij moet stukje bij beetje heropend worden. Natuurlijk gaan we nog niet met 47.500 man in De Kuip zitten en nee, een volgepakt Ziggo Dome is nog een brug te ver. Maar tussen zwart en wit zit een heleboel grijs. In heldere stappen – en niet middels ondoorgrondelijke routekaarten – moeten we terug naar een redelijk waarheidsgetrouwe variant van hoe het ooit was. Dat hoeft niet binnen een maand, maar we hebben perspectief nodig.

 

Dat perspectief schetsen bijvoorbeeld de hoog aangeschreven initiatiefnemers van Herstel.nl (“een breed collectief van artsen, economen, ondernemers, wetenschappers, psychiaters en hoogleraren”), die pleiten voor het beter beschermen van kwetsbaren, het inrichten van veilige zones en het slimmer laten werken van de zorg. En het belangrijkste: heb meer vertrouwen in de burgers en organisaties. Te lang hebben we onze oren laten hangen naar de worst case scenaristen Osterhaus, Koopmans en consorten. Het is tijd dat we nu eens serieus luisteren naar een ander geluid en dat bestaat uit meer stemmen dan van die van Willem Engel.

 

De rek is eruit

Een samenleving kan maar zoveel verdragen. We moeten de angstmodus van ons afschudden en in de verander- en veerkracht van de mensheid geloven. Het is een pandemie, en in een pandemie gaan mensen dood. Maar de rest van ons moet verder. Wat voor een andere optie hebben we? Het virus gaat voorlopig niet verdwijnen. We moeten ermee leren leven en daar kunnen we beter nu dan te laat mee beginnen.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
73 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk wederom, echter uw slot alinea kunt u beter even herschrijven.
Er is alleen sprake van een pandemie omdat de who de defenitie in 2010 heeft aangpast na de mexicaanse griep( verbeter me maar als ik er naast zit)
Er is nooit sprake geweest van een “klassieke” pandemie, nergens ter wereld vielen de mensen met bosjes neer, alhoewel de politiek en msm wereldwijd dit anders heeft doen laten voorkomen.
En het virus gaat niet voorlopig, maar nooit verdwijnen!
In een tijd ver voor de globale linkse kut media hun klauwen in de mensheid zette, konden we al redelijk goed met virussen leven, een weldenkend mens ging niet naar oudere mensen als ze klachten hadden, dat was common knowledge.
Mensen moeten weer zelfstandig leren denken en dat niet laten voorkauwen door msm en wappieroepers, alleen dan zie ik weer een zonnetje achter de wolken.
Wat een dom kuddevolk zijn het gros van de mensen, bah!( niet hier op opiniez 90% heldere grotere denkers 🙂 )

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De maatregelen zijn niet een middel maar het doel. In Australië en NZ sluiten ze inmiddels miljoenen mensen op voor een aantal besmettingen(?) dat je op 1 hand kunt tellen. We kunnen wel blijven analyseren, louter afleiding, maar ondertussen gaat alles kapot. Indien we massaal de regels negeren is het vandaag nog afgelopen met deze onzin.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door piet12345
Arie
Arie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En zo is het!
Natuurlijk ben ik tegen corona, en natuurlijk doe ik alles om mijn naasten te beschermen. Maar ik maak wel verschil tussen maatregelen die werken en maatregelen die nergens op slaan. Een avondklok midden in de winter?
Zo druk was het niet op straat, na negenen. En groepsfeestjes tussen 21:00 uur en 4:30 uur kun je nog steeds vieren. Of je blijft logeren.

Veel maatregelen slaan nergens op. De kapper mag wel naar de masseur, maar de masseur niet naar de kapper. De Hema moest dicht, maar Kruidvat is gewoon open. De Hema moest ook direct dicht; letterlijk miljoenen euro’s aan vlees zijn weggegooid omdat Hema zelfs geen weekje langer open mochten blijven. Wie gaat dat betalen?
Het dichthouden van deze winkelketen kost ook 10 miljoen per week.

En maakte dat weekje echt zoveel uit?
Een weekje later vaccineren maakte volgens Hugo de Clown namelijk niet uit. Daarom waren we de laatste in de EU met vaccineren, en zelfs later dan veel derde wereldlanden.

Het slopen van hele sectoren van de economie is niet alleen desastreus voor tienduizenden ondernemers en honderdduizenden werknemers. Het scheelt de overheid miljarden aan belastinginkomsten, en miljarden aan uitgaven voor toeslagen en uitkeringen.
Dat geld had ook aan de zorg besteed kunnen worden.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Er zijn veel tegenstrijdige maatregelen en dat vergroot de geloofwaardigheid onder de mensen niet.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja en dan zijn er nog veel ouderen die al gevaccineerd waren toch ziek geworden en overleden bij zo’n uitbraak ergens in een verzorgingshuis.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alles moet gesloopt worden, volgens de who en de vn. Het geld van de hardwerkende burgers ingezameld voor brussel.
En rutte wil herkozen worden en we moeten hem zien als de messias. De man is in werkelijkheid een duivel.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft zich er bewust op uit laten sturen, om Nederland rijp te maken voor de sloop, pas dan is Nederland een gewillig slachtoffer voor de EU.
Hij is begonnen met het in diskrediet brengen, van de anders denkenden.
Daarna heeft onder druk van ? de democratie afgeschaft en is het demoniseren versneld door gegaan.
De kiezers op anders denkenden, dropte hij bij het grof vuil.

Rutte praat niet met ons maar Rutte praat over ons (Gele Hesjes).

Wat er overbleef is een omvolkt en angstig land, zonder enige vorm van saamhorigheid, een land waar de mensen elkaar met een gerust hart schofferen.

Bedankt Rutte.

nanko55
nanko55
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op 25/9 heeft onze minister-president, die heeft gezegd zelf geen visie te hebben, ons vanuit zijn torenkamer zijn, door het WEF en VN opgedrongen, visie medegedeeld dat de Corona pandemie een “unieke kans(!)” biedt om eindelijk eens een nieuwe, betere, schonere en eerlijker wereld te creëren.
Afgezien van kamerlid Henk Krol is er helemaal niemand die Rutte hierover aan de tand voelt.
Wat bedoelt de minister-president precies met een “unieke kans”?
Wat is het onderliggende plan, wat zijn de doelstellingen op termijn en wat is de impact voor onze samenleving?
Voor wat betreft het klimaat, uit onderzoek blijkt dat ondanks de Corona maatregelen, zoals het massaal annuleren van vluchten, de hoeveelheid CO2 is toegenomen ipv afgenomen, hoe kan dat?
Waarom blijkt steeds weer dat de door Rutte zo geroemde en gebruikte modellen om ons de maatregelen door de strot te persen, niet kloppen?
Corona is volgens de cijfers van het RIVM, die iedereen met wat moeite zelf kan interpreteren, een zieke bejaarden -met overgewicht- ziekte waar gezonde mensen niet meer last van hebben dan van een gewone griep!

Jack van Soest
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat zijn wijze woorden, maar wie van de bobo’s luistert …

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoop dat er ooit nog eens een afrekening komt. Dat Rutte en de Jonge voor een tribunaal komen en ook dat stel virologen , die nu de wet voorschrijven voor heel Nederland en daarbuiten. Met een sterftecijfer ietsie hoger dan bij een stevige griep.

cor van dijk
cor van dijk
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben het grootste gedeelte eens met de inhoud van dit artikel. Al eerder heb ik geschreven dat mensen niet meer handelen op ratio maar op emotie die bewust wordt gehanteerd in vele maatschappelijke vraagstukken. Nogmaals blijf (na)denken en kijk naar de feiten dan kun je een werkelijke mening vormen en geven.

Herstel Nl is meelopen met het OMT en overheid, doelgroepen beschermen is prima maar al snel verandert dat in uitsluiten en uiteindelijk in discriminatie. In de historie is dit al veel gebeurt en nu nog steeds kijk wat de verschillende religies doen. en wat voor resultaat daar uit voort is gekomen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  cor van dijk

De emotie heeft Europa “verrijkt” met meer dan een miljoen migranten.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volledig mee eens. Het is gewoon te gek voor woorden allemaal.
Bij Rutte en consorten en die Jaap van Dissel en al die andere ‘deskundigen’ wordt elke maand een giga bedrag aan salaris van belastinggeld op hun rekening gestort en dan willen ze NOG geen begrip hebben voor de mensen met bedrijven die nou dicht zijn. Schandelijk. Ik hoop dat de partijen die dit allemaal op hun geweten hebben bij de verkiezingen giga afgestraft worden.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Marien
Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een onderbouwing van de opgelegde maatregelen is niet alleen gewenst, maar zelfs volgens diverse verdragen en wetten verplicht. De overheid houdt zich hier in het geheel niet aan. Lees de zeer leesbare pleitnota ttps://viruswaarheid.nl/belangrijk/pleitnota-viruswaarheid-inzake-hoger-beroep-in-de-avondklokrechtszaak/ er maar eens op na en zie hoeveel verdragen onze overheid schendt met haar ondemocratische drang naar het opsluiten van de bevolking.

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Net gelezen, behalve enige taalfouten een prima en Eye openend pleidooi. Bedankt voor de tip. Helaas hebben de meeste mensen geen tijd om zich verder te verdiepen in deze materie (zorgen om te overleven, geen zin om hierover na te denken e.d.). Was dat wel het geval geweest dan zouden de uitslagen van de verkiezingen er zeker anders uit komen te zien dan nu in de peilingen wordt weergegeven.

johan
johan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij alle treurigheid een goed gerucht, Rutte krijgt mogelijk een functie bij de EU als hoofd , iets van alles wat met rubber te maken heeft, zeer geschikt voor iemand die zeer flexibel is en mogelijk ook rubberen genen bezit. In die functie samenwerken met onze Frans, gaan ze ook veel aan duurzaamheid doen. Frans zorgt voor statiegeld voor lege flesjes en lege blikjes en Rutte gaat statiegeld invoeren voor gevulde condooms. Welke maatregel het meeste zoden aan de dijk zet in het kader van de duurzaamheid kan statistisch nog niet worden achterhaald. Maar dat lossen ze ze samen wel op, je hebt onwaarheden, vergrotende trap is leugens, overtreffende trap is statistiek.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is net als de klimaatcrisis. Alle bevindingen zijn gebaseerd op aannames en modellen. Met andere woorden niets is zeker men weet het niet. Zelf ben ik ingesteld op zeker boven zeker maar ik kan voor mij zelf beslissen in mijn huidige situatie. Als je op zwarte zaad zit denk je anders over. Het is een dilemma maar ik luister liever naar virologen dan dansleraren of drugsdealers. Maar ook niet naar politici die de wetenschappers hun wensen laten uitspreken en de situatie uitbuiten voor eigen gewin zoals verkiezingen mee winnen waar Rutte naar toe stuurt. Situatie overdrijven in geval van Covid 19 werkt averechts en niet productief. De tactiek van de klimaatcrisis herhalen is dom. Er is geen einde van de wereld in nabije toekomst te verwachten en de corona zal op den duur ook opgelost worden naar een leefbare niveau.
Alle huidige crisissen zijn te wijten aan de scheef gegroeide populatie op aarde en daar ligt ook de oplossing voor lange duur. Nederland kan daar mee beginnen om een goed voorbeeld te geven van een land die overvol is en dus om problemen van medische aard vraagt. Er moet zeker geen stad Nederland komen maar die richting gaat het helaas wel. De oneindige strijd tussen groeiende economie en daarmee groeiende aantal bewoners moet ophouden.
Met het opzeggen van enkele regels van de VN maken wij een goed begin om dat te bereiken. Daarna kan het evenwicht tussen de mens en natuur hersteld worden. Echte natuur, niet een plantsoentje in een overvolle woonwijk waar de hele wereld in woont.

Vassie
Vassie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Die dansleraar heeft een opleiding biofarmacie achter de rug…..kunnen een heleboel anderen die wel van alles vinden niet zeggen

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vassie

gaan we nu ineens met opleidingsniveau koketteren? Dan heeft die toch maar een piepklein denkraam vergeleken bij al die echte wetenschappers die wel in corona geloven? Engeltje is een valse profeet, een light versie van lieden als Jim Jones en David Koresh. Maar gaat u maar vooral meer knuffelen, volgens Engel een wezenlijk deel van de oplossing van deze crisis.

Vassie
Vassie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Even los van Engel…waarom moet de ene groep wetenschappers wel geloven en de andere niet ?
Omdat die eerste groep in het OMT of RIVM zitten?
Er zijn zat anderen van het zelfde niveau en misschien wel hoger die duidelijk een andere mening hebben maar vooral buiten beeld worden gehouden door onze media die gestuurd wordt door de overheid.
Daarbij probeert Engel iets los te maken en het lukt ook nog.
Kan mij niet herinneren dat de overheid ,demissionair nog wel, zo snel een wet verandert hebben.
Engel heeft schijnbaar op een paar lange tenen getrapt terwijl vele anderen als een stel konijnen naar die koplampen blijven staren….

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vassie

Dat meldt de MSM niet dus dat weet ik niet. Nu is het wel een eigenschap van de MSM om dingen weg te laten. Dan weet ie dus iets over de geneesmiddelen. Ik vraag mij af waarom je dan een dansleraar wordt? Het is wel leuker dan een saaie lab, dat wel.

Vassie
Vassie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Vooral dat eerste, Syp Wynia heeft daar al eens een artikel over geschreven.
Het heet De Kunst Van Het Weglaten….

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vassie

Heb ik gelezen. Ik lees altijd de Wynia’s week. Super artikelen.

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Sommige dansleraren zijn ook nog afgestudeerd viroloog.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden

Wat Dhr. Raupach aanhaalt zijn ideeën van Herstel NL. Dus niet van Dhr. Raupach zelf. Hij hoeft u niets uit te leggen. U kunt uw antwoorden mogelijk vinden op de site van Herstel NL.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

de ideeën van Herstel.NL zijn mij bekend, vandaar mijn vraag over rechtsongelijkheid. Raupach haalt die ideeën niet alleen aan hij staat er duidelijk welwillend tegenover, en dus is die vraag meer dan gerechtigd Ben benieuwd hoe de ”betere bescherming van zwakke groepen’ en dus van ouderen er concreet(!) uitziet, zonder dat juist dat deel van de bevolking van hun vrijheid te beroven.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Uw tekst: “Ben benieuwd hoe de ”betere bescherming van zwakke groepen’ en dus van ouderen er concreet(!) uitziet, zonder dat juist dat deel van de bevolking van hun vrijheid te beroven.”

Dankzij de huidige maatregelen zijn we allemáál van onze vrijheid beroofd. En rechtsongelijkheid? We hebben nu allemáál te maken met grove inperkingen van onze rechten. Wat u sommigen niet gunt overkomt ons nu allemaal. U maakt zich zorgen over een “wat als” scenario waar u zich beter zorgen kunt maken over het huidige scenario.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Had de regering nu maar vorig jaar een paar colleges Pierre Capel gevolgd, dan waren er weinig maatregelen doorgevoerd en had het vaccinatieprogramma niet doorgegaan.

Marien
Marien
2 jaren geleden

De ouderen die niet meer hoeven te werken kunnen zichzelf beschermen door afstand te bewaren, goed hun handen te wassen. Geen verkouden familieleden toe te laten, de boodschappen thuis te laten bezorgen en een mondkapje op te zetten. Is dat nou zo moeilijk?

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een toeval,kort voor het verstrijken van de lockdown groeien de cijfers weer en nemen de ziekenhuis opnames weer toe volgens Rutte, niemand die de juiste cijfers weet ,en het komt Rutte weer uitstekend uit,om Nederland verder in de afgrond te duwen ,alles voor de great Reset ,stem Rutte met zijn loopjongens weg,en we zijn ook van Corona verlost,alles wat nu gebeurd gaat in gelijke lijn met de maatregelen in Duitsland ,onder het bewind van DDR Merkel ,en Schwab ,twee oude fossielen die niks hebben opgebouwd maar langzamerhand ook heel Duitsland hebben vernietigd .Mijn vader zei vroeger dat Duitsers niet dom waren,nou ik ken er veel ,maar echt ,een wijze kom je zelden tegen .

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als domheid al geen grenzen kent zou ik de huidige situatie willen definiëren als totale idioterie. Een en ander doet me denken aan Wim Kan destijds ; “weet u wie ook zo bekwaam is”…..?

Edward
Edward
2 jaren geleden

Goed gezien Kees,
Herstel.nl is een ander geluid, ja inderdaad en eindelijk, maar ook dit is een gedrocht.
De grote weeffout zit in het erkennen van een “killer” virus, en de daaromheen gebouwde losse floddermethodiek.

Thomas
Thomas
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij opvalt is dat het vaccinatietempo weinig aandacht krijgt in discussies als deze. Je zou toch zeggen dat het zo snel mogelijk vaccineren van de risicogroepen belangrijker is dan al het andere. Het feit dat de Europese Commissie er niet in is geslaagd om tijdig de juiste contracten af te sluiten heeft een grote negatieve impact op het aantal besmettingen en daarmee op het aantal ziekte- en sterfgevallen. Maar dit falen van de EU wordt door politiek en pers verbloemd. Men geeft liever de burger van alles de schuld.

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thomas

Volledig mee eens. En dan te bedenken dat in de (zeer) nabije toekomst alle Europese burgers totaal(itair) afhankelijk zijn van deze zelfde incapabele leiders als hier in Nederland.

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een profeet wordt nooit geëerd in eigen land, meneer Raupach, of dat nu Nederland of Duitsland is.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou toch maar eens een uitvoerig kijkje nemen op de sites van o.a. de WEF en de VN, oh ja, tik ook even “Event201” in in JouwTube….

Pieter
Pieter
2 jaren geleden

Wat een onzin….ik behoor zelf tot de groep kwetsbare ouderen…. als de overheid de onderneners toestaat om hotels, restaurants en vakantieparken open te houden en dat er getest kan worden, kom ik de tijd wel door. Laat daarnaast alles open, scholen , sporten, theater , evenementen enz., laat de economie weer draaien, mijn generatie ( van net na de oorlog ) hebben vele mooie jaren gehad, dus ik gun de jongeren en mkb enz. ook een mooie toekomst….

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“We smijten met ‘crises’ en dat is problematisch”

Het staat onder de tweet van Annemarie van Gelder.

Deze zin roept een paar vragen op.

Is het noemen van de verschillende crises terecht dat wil zeggen zijn deze juist in duiding en in werking? Bij juist is dat zeker problematisch bij onjuist is er echter weer een ander probleem en dat kan dan ook als problematisch worden beschouwd.

Crises, ik heb dat eerder gesteld, zijn er inderdaad en staan niet los van elkaar. Er is een verband en er is een gemene deler. Juist de crisis van het bekende virus maakt het bestaan en effect van de andere crises in ontwikkeling meer zichtbaar.

Of het gaat over de bekende crises als over klimaat, energie, grondstoffen, ruimte, economie en nog een paar er is een groot onderling verband en in oorzaak een sterke gemene deler.

We smijten idd met crises maar de meeste zijn mi zeer terecht en bij gebrek aan het (willen) zien van een gemeenschappelijke oorzaak kunnen deze crises als zeer problematisch worden geduid.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

De minnetjes op uw reactie snap ik niet. U snijdt hier zeer terecht een interessant punt aan. De gemene deler van crises. Dan kan het inderdaad niet anders dan dat er 1 oorzaak is voor al deze crises. Wat die oorzaak is laat zich raden. De massa die de ogen ervoor sluit loopt langzaam naar de afgrond. Wat op de lange termijn ook wel weer een interessante oplossing is voor de gedeelde oorzaak van de crises.

Dank voor uw verhelderende reactie op dit artikel!

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat kan allemaal wáár zijn, heer Raupach, maar wat ik verwacht van een goed journalist is, dat beide kanten van de zaak belicht worden. En dan niet met doemscenario’s, die krijgen we al genoeg van de regering en het RIVM. Maar met een rustig, nuchter verstand bedenken hoe het er allemaal uit zou zien wanneer deze maatregelen niet allemaal genomen waren. En het feit dat we (nog) niet overspoeld zijn door de Britse mutatie, heeft dat er misschien ook mee te maken dat het nu beter gaat? Ik heb geen antwoord op deze vragen, maar mogelijk de doorgewinterde journalisten wel. Ik neem ze wél mee in mijn bedenkingen. En het zielige ach-en-wee-geklaag, wat ik nu óók weer lees in het verhaal van dhr. Raupach en waar jongeren mee worden geindoctrineerd, kan dát niet eens omgebouwd worden naar iets positievers? Kunnen jongeren niet eens geleerd worden dat alle shit mest is voor de toekomst? Kunnen we jongeren niet eens leren hoe om te gaan met teleurstellingen en het rupsjenooitgenoeg-gedrag omdraaien naar: ik máák er wat van? Daar wordt iedereen beter van, en niet in het minst de jongeren zelf.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Wat er zonder beperkingen zou zijn gebeurd valt onmogelijk nauwkeurig te berekenen. Maar wat naar alle redelijkheid mogen stellen is dat er dan meer doden waren gevallen. Maar de pandemie had ons niet uitgeroeid.

We kunnen in het wat-als scenario speculeren dat mogelijk zelfs zoveel meer doden waren gevallen dat het de levensverwachting had verlaagd, de huizenprijzen had doen zakken, de uitstoot van schadelijke stoffen had verlaagd, de zorgkosten voor het komende decennium had verlaagd.

Wat wel zeker is met de genomen beslissingen is dat alle Corona-survivors de komende decennia mogen betalen voor de geleden schade en de opgelopen achterstand.

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Kijk nog eens goed naar hoe het in Zweden is gegaan: https://wattsupwiththat.com/2021/02/18/the-progress-of-the-covid-19-epidemic-in-sweden-an-update/. En zoek de verschillen eens op tussen Californië (meteen zeer strenge lockdown) en Florida (zonder lockdown). Je ziet dan dat je zonder lockdown beter af bent.

Jos van Schie
Jos van Schie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Kijk naar Zweden geen lockdown, Florida (relatief veel bejaarden)geen lockdown,”besmettingen” lager dan in landen met lockdown, economie gewoon open.
Werkzame medicatie tegen corona word door het regime tegen gewerkt,Hcq,ivermectine

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos van Schie

Als we gaan vergelijken met Zweden, vergeet dan niet mee te rekenen dat Nederland 19(!!!) Keer zo dichtbevolkt is als Zweden.

Als we gaan vergelijken met Florida, vergeet dan niet mee te rekenen dat de gemiddelde temperatuur in de koudste maand in Florida 18 graden is.

De situaties in zowel Zweden als Florida zijn ongunstiger voor een virus dan die in Nederland. Over de mate van invloed van de verschillende factoren lopen de meningen uiteen. In het geval van Florida zal corona pas na een mutatie heviger worden.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Wat heeft het er mee te maken dat Nederland 19 keer zo dichtbevolkt is als Zweden? Dit zegt namelijk niets over de manier waarop Zweden leven. Misschien leven Zweden relatief veel meer in de stad, vertoeven zij meer in drukke openbare gelegenheden en maken zij veel meer gebruik van openbaar vervoer. Dichtheid van een bevolking is niet zoiets als een gas dat zich homogeen verdeelt.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Wat ik wilde nuanceren was dat je landen niet zomaar 1 op 1 kunt vergelijken als het aankomt op lockdowns en de eventuele werkzaamheid ervan. Dat bevolking zich niet homogeen verspreidt over een land, daar heeft u zeker gelijk in. Toch is het frappant dat in Drenthe, Groningen en Friesland maandenlang veel minder sprake was van verspreiding van het virus, terwijl de halve Randstad zogenaamd op de ic lag. De noordelijke provincies vroegen zelfs om andere maatregelen dan de rest van het land. Waarom zouden verstedelijkte gebieden ook de hoogste besmettingsgraad hebben? Waar zou dat aan liggen denkt u?

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

4 duimen omlaag? volgens mij zijn er wat verdwaalde schapen van de joop.nl kudde hier 🙂
Van mij krijg je een dikke duim omhoog!

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Kennelijk alleen ruimte voor jaknikkers in uw wereldbeeld, ieder met een andere mening wordt gelijk bij de Joop-kudde ingedeeld.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

U snapt het gelukkig.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Ps ik heb u ook al een keer gecomplimenteerd met een reactie, dus ik ben het ook wel eens met een neeknikker eens.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Wat betreft het gemekker over en gepamper van jongeren ben ik het geheel met u eens.
Een heel leven nog voor zich en bij de eerste fikse tegenslag storten zij in.
Ik heb meer medegevoel met de ouders, die én met hun niet schoolgaand kroost én met het werk van de baas thuis opgezadeld zijn.
Beter hadden zij hun kinderen niet zo overmatig met welvaart overgoten. Daar kweek je helaas een zwak geslacht mee, wordt steeds duidelijker.
Alle verslagen en columns met Corona kritiek lezend, duikt vol verbijstering bij mij steeds de vraag op?
Waarom stemmen zo veel mensen nog op al die regerende nitwits en vooral op de zich immer achter anderen verschuilende hoofd-nitwit Rutte?
Angst voor het onbekende. Nu nog steeds?

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Volgens de MSM heeft 82% van de jongeren last van een corona-burnout, een ‘waarheid’ die aan allerlei deugtafels klakkeloos wordt overgenomen waarna zielknijpers -op weg naar weer een nieuw steunfonds- vol op het orgel mogen over het onpeilbare geestelijk lijden van de jeugd. Concreet niet meer of minder dan het tijdelijk opgeven van een deel van het comfort en de luxe die ze ten onrechte als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen, maar dat schijnt al voldoende te zijn om het leven als zinloos te ervaren.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Dank, Kees Tummers! Dit is precies wat ik bedoelde. Uw reactie maakt mijn -tot-nu-toe-en-ingecalculeerde-minnetjes- weer helemaal goed!

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

“Concreet niet meer of minder dan het tijdelijk opgeven van een deel van het comfort en de luxe die ze ten onrechte als vanzelfsprekend zijn gaan beschouwen, …”

Heel bijzonder. Zeker gezien uw schrijven elders op deze pagina. De jeugd mag wat u betreft best een beetje afzien, maar de ouderen zijn heilig? Hypocrisie ten top, beste Kees.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

voor oud en jong gelden momenteel dezelfde maatregelen, die wilt u alleen deels voor ouderen voortzetten. Wie is hier hypocriet?

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Beste Kees, u heeft mij helemaal niets horen zeggen over het voortzetten van maatregelen, voor welke groep dan ook. U legt mij woorden in de mond. En wie de hypocriet is? Nog steeds u.

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Ja, jongeren opzadelen met de kwetsbaarheid van ouderen onder het (misplaatste) mom van solidariteit is onzin.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Een beetje begrip voor elkaar zou wonderen doen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Schattingen en aannames vervangen tegenwoordig de werkelijkheid.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Generaties van enkel goede tijden hebben het duidelijk moeilijk met slechte tijden. Het vaakst hoor ik nog altijd het beklaag over gemiste vakanties….,tja.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

en vergeet niet het probleem van de coronakilo’s! Men eet te vet en ongezond, kennelijk niet de schuld van degene die de vette troep in zijn/haar hoofd stopt, maar van de verkopers van ongezonde eetwaar. en dat terwijl gezond voedsel volop beschikbaar is.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kees Tummers

Slechte tijden voor de jeugd moeten gecompenseerd worden en dan liefst met snoep en fastfood. Kinderen horen alleen verwend te worden heb ik vaak om mij heen gehoord. Wij hebben het anders gedaan en hebben geen spijt van.

nanko55
nanko55
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Beste Willemijn,

Heb je ooit zélf al eens de moeite genomen om naar de RIVM cijfers te kijken, en dan met name naar het aantal gezonde mensen, onder de 70, zonder bekende ernstige onderliggende aandoening, die aan de verschrikkelijke, gevaarlijke en besmettelijke Corona griep zijn overleden.
Dat de zorg overbelast wordt was met de griep in 2018 ook al het geval, waarom waren er toen geen lockdowns?
Waarom is er daarna niet opgeschaald?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  nanko55

Tsjechië is het land waar het aanvankelijk heel goed ging. Toe hebben zij de teugels losgelaten en nu loopt het op een ramp uit. Ziekenhuizen puilen uit en er wordt al hulp in het (goedkopere)buitenland gezocht.
Ik denk dat de corona besmettelijker is dan gewone griep terwijl deze net zo gevaarlijk is. Mogelijk help de griepvaccinatie goed. Andere verklaring kan ik niet bedenken.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
nanko55
nanko55
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Tja, iedere keer weer je behaaglijk laten terugzakken in je Corona moeras.
Heb je zélf al eens de moeite genomen om naar de RIVM cijfers te kijken?
Waarom wordt er geen gebruik gemaakt van het ziekenhuisschip met meer dan 500 bedden inclusief staf, als de zorg zo zwaar overbelast zou zijn?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  nanko55

Corona moeras, daar heb ik geen last van. In tegendeel ik vrees de menselijke gedrag meer dan de corona virus zelf. En steeds meer naarmate het langer duurt.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Corona is gelukkig redelijk onschuldig. Dus niet bang zijn voor het virus nog voor het menselijk gedrag. Ga niet naar oma als je grieperig bent maar dat deden we vroeger ook al niet.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

De sterfte met corona is hooguit 10% van de totale sterfte. Dus 90% sterft zonder corona. In absolute getallen; 2019 totaal 152 000 doden, 2020 tot nu 15 000 coronadoden. Dat is geen schokkend percentage als je weet dat het 90% ouderen zijn boven de 70. Vaak rond 80. Zonder corona waren ze ook binnen korte tijd wel een keer overleden.
Tja, dan gaan we dus allemaal een keer dood. Zo zit het in elkaar.

De boodschap is dat het geen Ebola of Spaanse griep, geen pokken of pest is.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  nanko55

Precies. Corona is eigenlijk alleen een 70 plus probleem.
Daar wordt nu de halve economie voor gesloopt.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Als u bedoelt dat het testosteron gehalte al jaren aan het dalen is en de weerstand (lees verzet) ongekend laag tegen een alles overheersende angst zaaiende overheid ben ik het met u eens. Laten we vrijheid niet verwarren met losbandigheid. Wel impliceert vrijheid onzekerheid. Kunnen we nog met onzekerheid leven? Daar is lef voor nodig toch?

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  krijnnl

Het leven is onzekerheid en daar moet je het mee doen met of zonder lef.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

De huidige situatie, het ermee doen, schetst mij een ander beeld bij een groot deel van de bevolking…..Wat u waarschijnlijk bedoelt is “onverschilligheid” Tov iedere situatie. Daar zijn weinig mensen toe in staat, als er al mensen bestaan met deze eigenschap. Lef kan de aanwezige angst overwinnen. Maar goed, laten we niet gaan neuzelen over de woordkeuze.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  krijnnl

Onverschilligheid bedoelde ik niet. Tegenslag en succes daar zal je mee moeten omgaan in het leven. Voor de 1 makkelijker dan voor de ander.

73
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen