Coronacrisis legt open zenuwen van Nederland bloot

Overheid schendt contract met de bevolking

Titelfoto: Hugo de Jonge door Roel Wijnants, gepubliceerd onder CC BY-NC 2.0.

Na bijna twaalf maanden coronacrisis is het tijd om ons denkbeeldige contract met de overheid er eens bij te pakken en onder de loep te nemen. Wordt die overeenkomst nog wel door beide partijen gehonoreerd? Voldoet de overheid nog wel aan haar inspanningsverplichting jegens ons, en meest belangrijk; zijn we nog wel dat land waarvan ons voorgespiegeld wordt dat we het zijn? Robert Raupach legt de vinger op de zere plek.

In crisistijd leren we de ware aard kennen. We hebben een goed leven in een goed geregeld land. Voor alles is er wel een plan in Nederland. Niets kan ons verrassen. We zijn een rijk en slim land met capabele leiders die ons wel door een storm kunnen gidsen. Althans, dat is wat we dachten. Één jaar crisis was genoeg om dat imago – of was het een wensbeeld – aan diggelen te laten vallen.

 

Belofte maakt schuld

Er bestaat een hele simpele en duidelijke afspraak tussen ons burgers en de overheid die zo’n beetje de basis van alle voorzieningen vormt. In ruil voor een flink deel van ons inkomen belooft de overheid om voor ons te zorgen. Gezondheidszorg, veiligheid, onderwijs, infrastructuur, onze oude dag en ga zo maar door. Dat is de deal. In Nederland bedraagt de belastingdruk inmiddels 39,3%. Dat is 2,4% meer dan in het jaar 2000. Ter vergelijking, het OESO gemiddelde steeg in dezelfde periode met maar 0,5%. We kennen in ons land dus bijna een vijfvoudige stijging ten opzichte van dat gemiddelde. En dat loopt allang niet meer in pas met de tegenprestatie die we ontvangen. Laten we eens een paar zaken ontleden.

 

Zorg

Te beginnen met het aantal ziekenhuisbedden. De kille cijfers; we beschikken over bijna 8.000 ziekenhuisbedden minder dan 10 jaar geleden. Leggen we het aantal IC bedden daarnaast wordt de shock nog groter. Sinds 2010 zijn wij 1.450 IC plaatsen kwijtgeraakt. Dat resulteerde erin dat wij aan het begin van de coronacrisis nog maar 1.150 IC bedden ter beschikking hadden. Met kunst- en vliegwerk kon dit tijdelijk verhoogd worden tot zo’n 1.700 op dit moment. Ter vergelijking, de totale uitgaven aan zorg zijn sinds 2010 met bijna 25% gestegen. Oorspronkelijk zijn er dus in 10 jaar tijd meer dan 50% van de IC bedden en 20% gewone bedden verdwenen. Bedden die we nu keihard missen. Een gemis waardoor daardoor onze maatschappij en economie nu al voor de tweede keer wekenlang dicht moet. Waarschuwingen uit 2016 zijn in de wind geslagen, de beschimmelde vruchten daarvan plukken we nu.

 

Tekort aan blauw

Laten we eens kijken naar de waakzamen en dienstbaren. Nog nooit werkten er zo veel medewerkers bij de politie als nu. Sinds de jaren negentig is het personeelsbestand bijna verdubbeld. Ook de uitgaven aan de blauwe brigade waren nog nooit zo hoog. Maar toch is er een schreeuwend tekort aan blauw op straat. Jaren geleden waarschuwden de burgemeesters van de grote steden al voor deze ontwikkeling. Opgevolgd is deze hulpkreet echter nooit.

Waartoe het kan leiden als de politie haar tentakels in lagen van de samenleving verliest, hebben we de afgelopen week pijnlijk ervaren. De politie van Stein tot Urk werd verrast door gewelddadige uitspattingen in onze binnensteden. De (inter)nationale drugsindustrie had dit allang in de gaten en gebruikt Nederland als productiefaciliteit én logistieke hub voor hun miljardenbusiness. We dimdammen over etnisch profileren en zogenaamd afnemende criminaliteit en ondertussen wordt de slagkracht en het gezag van de politie met de dag meer uitgehold.

 

Infrastructuur

Nederland behoort logistiek tot de best verbonden landen ter wereld. Nederland is een waar logistiekland. Niet alleen dankzij de Rotterdamse haven en Schiphol zijn wij één van de best functionerende handelslanden. De afstanden zijn kort en we beschikken over een hoge mate van digitalisering. Alle ingrediënten voor bijvoorbeeld een succesvolle vaccinatiestrategie zijn aanwezig. Ondanks de perfecte uitgangspunten faalt Nederland op dit vlak gruwelijk. Het vaccinatieplan is een rommeltje. Met tot gevolg meer belasting op het uitgeholde gezondheidssysteem, meer doden en een langere periode van zware beperkende maatregelen voor 17 miljoen mensen.

 

Management by dummies

We zijn een land van hoogopgeleide mensen. Een derde van alle 15-75 jarigen is hoger opgeleid en onze kenniseconomie mocht zich in 2019 zelfs kronen tot meest concurrerende economie van Europa. Maar een ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. Onze politiek beschikt over het twijfelachtige talent om ministers aan te stellen op andere gronden behalve inhoudelijke kwaliteiten. De naam Hugo de Jonge is een onvermijdelijke in deze context.

 

Vanaf dag 1 gaat de materie zijn pet te boven. Van falend testbeleid, tot apps en systemen zo lek als een mandje tot de falende vaccinaties die hij onder zijn verantwoordelijkheid probeert weg te lachen. Maar hoe graag de kamer ook van hem af wil, voor Rutte is minister De Jonge een meer dan welkome bliksemafleider. De private sector lacht zich rot of wendt schuddend het hoofd af bij veel van de output die Den Haag levert. Het wordt tijd dat onze vitale instanties worden geleid door vakinhoudelijke experts in plaats van politieke opportunisten.

 

Bureaucratisch doolhof

Bijna 300.000 personen zijn werkzaam in het Openbaar Bestuur. Maar het lijkt wel een Olympische discipline om met één van deze ambtenaren in contact te komen. Via ingewikkelde webformulieren en oneindige belmenu’s worden mensen weer naar diezelfde websites teruggestuurd. De menselijke factor en maat heeft zijn status op afwezig gezet. Er is al veel gezegd en geschreven over de toeslagenaffaire, en minstens net zo schandalig als de oorsprong van de zaak is de afhandeling ervan. Een andere – momenteel ondergesneeuwde – zelf gecreëerde bureaucratische ramp is de stikstofproblematiek waarmee we bouwend Nederland lamleggen. En bovenop alles kwam in 2018 de privacywet (AVG) waarbij de ene bureaucratische overheidslaag de andere regelmatig dwars zit.

 

Quo vadis Nederland?

De voorgaande woorden vormden enkel voorbeelden uit een haast onuitputtelijk lijkende lijst van tekortkomingen. In tijden van economische voorspoed zitten we met onze roze brillen op een warm eiland vakantie te vieren of te dineren op een zonovergoten terras en nemen kritiek op, en falen van, de overheid ter kennisgeving aan. Maar nu, in deze lastige en roerige tijden moeten we stilstaan in welke situatie we ons bevinden. We zijn jaren geleden een doodlopende weg ingeslagen.

Ik begon dit stuk met de ‘deal’. Van geen enkel particulier bedrijf zouden wij het accepteren om steeds minder product of dienst te ontvangen voor steeds meer geld. Waarom gaat het meest basale economische principe niet meer op in onze relatie met de overheid? Op 17 maart hebben we een kans om een aanmaning naar Den Haag te versturen.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
45 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad, de regering van Nederland heeft al heel lang geen sociaal contract meer met de bevolking. De essentie van het sociaal contract is immers dat de regering de wil van het volk uitvoert. Of, zoals de artikelschrijver dat zegt, ze behoren goederen en diensten te leveren waar het volk uitdrukkelijk om heeft gevraagd.
De werkelijkheid is precies omgekeerd.
De politieke elite biedt iets aan en gebruikt media om de bevolking om te turnen (“Wij van wc eend…”).
Voorbeelden:
– over immigratie is nooit een serieus debat geweest. Wim Kok en latere bestuurders herhaalden de mantra ‘Nederland is GEEN immigratieland’, terwijl de migranten binnenstroomden.
– over de maatregelen inzake klimaatmaatregelen is nooit een serieus debat geweest, laat staan over het al of niet antropogene aandeel daarin. Er werd gewoon gesteld: het is nodig. Dwang, censuur, zwartmakerij, geen middel werd geschuwd om tegenstanders monddood te maken.
Beide voorbeelden hebben invloed op heel Nederland, over een veel langere duur dan een kabinetsperiode, zouden dus expliciet voorgelegd moeten worden aan de bevolking.
Alles wat inzake de regering besluit inzake deze twee onderwerpen is in feite ondemocratisch en dus onwettig. De regering levert niet waarom gevraagd wordt.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het punt is dat een heel breed verbreide subcultuur, laten we zeggen de Linkse Kerk, die fors aanwezig is in politiek, grote media, universiteiten, vakbonden, kunstwereld, enzovoort, tot de waanzinnige overtuiging is geraakt dat massa-immigratie en islamisering en warmtepompen en zonnepanelen en windmolens en EU allemaal heel goed zijn en moreel superieur en gelukkig makend, en dat iedereen die er kritiek op heeft, een gevaarlijke tokkie is, rechts is, extreem-rechts, xenofoob, islamofoob, fascist, racist, nazi, algemeen een minderwaardig mens is. Opvallend is daarbij dat een deugdelijke discussie over dit alles niet mogelijk is. Althans, niet in de politiek en niet in de grote media. We leven al lang niet meer in de open samenleving, in de zin zoals Sir Karl Popper daarover geschreven heeft. We leven in een soort Linkse Kerk totalitarisme.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Neef Jansen
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geloof mij dit Linkse Rutte Kartel verdwijnt pas van het toneel als Nederland helemaal kapot is gemaakt.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Stop dit beleid voor het idd kapot is Weg met dit faal kabinet Weg met de Global “Building Back Better” Begin bij de basis Nederland weer gezond te maken Als ouder moeten we onze verantwoording nemen om onze kinderen de nieuwe generatie van Nederlanders een Nederland te gunnen

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul

Inderdaad Paul, Opa Bernhard heeft in 1954 de club achter gesloten deuren opgericht, met wat rijke individuen.
Kort daarna raakte ik tijdens de bestedingsbeperking (Drees 4), mijn eerste baantje kwijt.
Dat kwijt raken van dat baantje was geen probleem er was werk in overvloed.
Ik heb dus best al wat regeringen meegemaakt maar de leugens en het bedrog wat nu onder Het Linkse Rutte Kartel plaats vindt overtreft alles.

Ik persoonlijk maak mij zorgen om mijn kleinkinderen en mijn achterkleinkind, wie beschermt hun voortbestaan in Nederland.

Veluweman
Veluweman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

We kunnen zelf ingrijpen door de horeca massaal open te gooien. De tweede kamer houdt zich er zelf immers niet aan. Het restaurant van de tweede kamer is gewoon open, terwijl de hele horeca failliet gaat ! “U gaat straks hier in het ledenrestaurant gewoon weer à la carte eten. U merkt er geen enkel effect van. Ik vind dus dat u een toontje lager moet zingen en mij niet moet lastigvallen over Lange Frans. Ú bent verantwoordelijk voor die noodmaatregelen. Ik vind dat u krokodillentranen huilt door u nu op te werpen voor de ondernemer, want u doet dat niet!” https://www.ninefornews.nl/van-haga-geeft-vvd-kamerlid-veeg-uit-de-pan-u-bent-verantwoordelijk-voor-al-deze-ellende/

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Komt nog bij dat er gigantische kosten komen vanwege de massa-immigratie, de islam, de klimaatwaan en covid plus mutaties, vanwege dus gemiddeld 500 migranten per week erbij, met voor velen daaronder levenslang bijstand, en ook versterken velen onder hen de hatende en achterlijkheid bevorderende islam, met toekomstig nog meer rellen/jihad tegen de ongelovigen, resulterend in een toenemende aanslag op veiligheid, onderwijs, economie en innovatie. Nederland zal verkruimelen, je ziet het in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Belgie, Italie, de UK. Deze moderne wereld gaat richting Libanon, waar corruptie heerst en het krankzinnig irrationale gangsterdom van de islam. En de waarschuwingen hierover worden genegeerd. Men wil er niets van weten. Men denkt de boodschapper te moeten demoniseren, te criminaliseren, karaktermoord op hem te moeten plegen. En aldus worden vele wetten, missiestatements en beginselverklaringen met voeten getreden. Het zal wel allemaal te vinden zijn in de handboeken van Gramsci, Alinsky, Koudenhove-Calergy en Soros.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Neef Jansen
Johan Cramer
Johan Cramer
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat nog niet genoemd wordt, maar wat een gigantisch fiasco in wording is, is het van – het- gas-los- beleid. De eerste mijlpaal, na 2021 50000 huizen per jaar van het gas af, wordt op geen stukken na gehaald. Dat is 200 per werkdag, week in week uit. Wie gelooft dat dit ooit gaat lukken moet naar de psychiater. Trouwens, 7 en een half miljoen woningen tot 2050 betekent 960 per werkdag.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

Het is uberhaupt de vraag of ‘van het gas af’ wel zo slim is. Volgens de hoogleraar energiesystemen David Smeulders van de TU Eindhoven gaat dat namelijk juist meer CO2-uitstoot geven en mogelijk ook tekorten aan elektrische stroom – zie zijn uitleg in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=buege2xB7u4 Prof Smeulders, die trouwens lid is van Groen Links, adviseert vooral het warmte-isoleren van woningen en wijst op ontwikkelingen wat betreft waterstof en groen gas.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Neef Jansen
Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Iemand van groen links is qua klimaat bij voorbaat af. Doorgaan met de vervuilende en natuur ontwrichtende ontbossing tbv biomassacentrales is totaal onverantwoord. Hebben we het nog niet over windmolens, ook zo’n fiasco. Maar over kernenergie mag niet gesproken worden… niet serieus te nemen dus.

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

GL .. “niet serieus te nemen dus.”
Nu het is zaak dat de inwoners van Amsterdam die terreur van GL wel serieus nemen dan wel hiertegen keihard in verzet gaan. Een biomassacentrale en windturbines niemand wil deze behalve de GroenLinksen voor zover ze er zelf geen last van ondervinden. Amsterdammers pas op uw zaken!

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Mijn opmerking betreft groenlinkser david smeulders. Hoe kun je als je tegen biomassa en windmolens bent, nog lid zijn van groen links die deze zooi juist overal probeert door te drukken. Geldt wat mij betreft ook voor groen-links stemmers (al verkneukel ik me wel over de nimby’s in amsterdam die op ze hebben gestemd en nu grote molens voor hun snufferd krijgen, idealen zijn blijkbaar alleen belangrijk als je er zelf geen last van hebt;-)

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Johan Cramer

Sowieso is de huizenmarkt an sich al een totale puinhoop met te hoge prijzen, te hoge huren, onvoldoende woningen, onvoldoende bouw, etc.

Edward
Edward
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk wat de vinger op de zere plek legt.
Ikzelf kan mij het meest vinden aan de wat rechtsere kant van het politieke spectrum.
Ik hou van Nederland en haar inwoners, werk al 35 jaar hard en draag zo mijn steentje bij.
Maar hoe de linkse kliek de laatste 25 jaar zichzelf als een gezwel heeft genesteld in alle overheidsorganen en msm stemt me droevig.
Het is helaas een feit dat de rechste politieke partijen hier een enorme steek hebben laten vallen, maar het is nog niet te laat!
Tijd dat het gezonde verstand gaat regeren, dus niet links of rechts.

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Edward

Met name Rutte heeft van de ooit rechtse VVD een de facto linkse partij gemaakt.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Inderdaad Rita Verdonk was de laatste VVD er die Rechts fietste.
In die tijd was Rutte al een graag geziene gast, bij de Linkse borrelclubjes.
Er is/was een club die toen heeft bepaalt, dat Rita Verdonk niet paste in de Linkse denkwijze, die de VVD moest gaan volgen.

hesa
hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij heeft het niets met falen te maken; maar met het feit dat de rutteclan nog nooit voor ons opgestaan is. Ze hebben altijd naar Brussel, Vn, de Who geluisterd. En ze zijn nooit van plan geweest om ons hier uit te halen. Tenzij we zelf zeggen; het is genoeg; detailhanden, horeca enz gaat gewoon open.
Ik zie nog de beloftes van Schouten voor mij; ‘ik ga mijn best doen’; om vervolgens met 0 resultaat tegug te komen. Sindsdien zijn boeren en vissers vogelvrij. Of Wiebes met de gasafname, of Hoestra; die zelf de coronabonds bedacht heeft. En alle ruttebeloftes…
Nooit is er een leider geweest die het opnam voor ons klootjesvolk. Maar o wee, als iemand zonder mondkapje loopt, of als viruswaarheid gaat demonstreren. Of zijn twijfels uitspreekt over de Gatesvaccinaties.

Dick Quint
Dick Quint
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De peilingen geven aan dat veel vermoedelijk bange, apathische en goedgelovige kiezers op Rutte gaan stemmen, ongelofelijk maar waar. Geen idee hoe we deze mensen moeten wakker schudden, van de msm hoeven we niets te verwachten, dat is het probleem

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het overgrote deel van de bevolking kijkt gewoon liever naar goede tijden slechte tijden dan zich enigszins te verdiepen in wat er aan de hand is en daar spint Rutte plus consorten garen bij.

Vee
Vee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fantastische analyse en oom bovenstaande commentaren zijn bullseye maar wat doen we er aan. Kennelijk heeft de msm de bevolking stevig in zijn greep en dat de msm door de overheid worden gestuurd is natuurlijk geen punt van discussie meer. De peilingen wijzen uit hoe e.e.a in elkaar steekt.
Zelfs corona wordt misbruikt om de huidige “dictatuur” in het zadel te houden en het keyword hier is ‘angst’. Angst waardoor het banggemaakte stemvee zich achter de rokken van rutte verschuilt. Bovendien wordt de aandacht van de echte problemen afgeleid.
De grote vraag is, kunnen we dit nog keren of wordt dat uiteindelijk gedaan door een crisis van ongekende proporties. En wat volgt er na die crisis? Een naar marxistisch beeld gevormde ‘great reset’?

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vee

Schaamteloos zaten gisteren bij OP1 twee interviewers van de Publieke Omroep met twee mensen uit de MSM te praten over de in hun ogen volkomen onterechte beschuldigingen van mensen dat de MSM weinig kritisch (naar de regering) en te eenzijdig zou zijn. Ze konden zich absoluut niet herkennen in het beeld dat het publiek van ze heeft. Konden ook niet begrijpen waar de agressie tegen de pers vandaan komt. Als klap op de vuurpijl schetste een historicus het beeld van de mensen die zo kritisch zijn op de MSM: kansloze burgers die de aansluiting gemist hebben, laag opgeleid, kortom de ‘deplorables’ van Clinton. Dat de werkelijkheid heel anders in elkaar steekt ontgaat deze mensen volledig. Maar ze passen natuurlijk ook wel op om een mondig iemand met kritiek uit te nodigen aan tafel.

Trinco
Trinco
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dan ook nog: overheidsprojecten moeten om één of andere reden altijd minimaal een keer zo duur worden als begroot.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat een ondernemer een bedrijfshal liet bouwen, een boer een stal of een particulier een huis en dat die dan een keer zo duur uitviel als gepland.
Maar bij de overheid dus wel zonder dat ze er rekenschap vanaf hoeven te leggen.

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

´Een derde van alle 15-75 jarigen is hoger opgeleid´. Correctie, niet hoger opgeleid, maar hebben een hoger onderwijs diploma. Heb op een HBO gewerkt. Voor de financiering zijn diplomas weggegeven.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat we nu meemaken is het gevolg van jarenlang in de praktijk slecht presterende maar goed gebekte mensen promoveren tot in de hoogste regionen. Rutte kan praten als brugman, maar prestaties ho maar. Uiteraard nemen dit soort lieden geen goed of beter presterende mensen aan dan zijzelf, want bedreigend voor de eigen positie. In goede tijden zorgen de onder hen gestelden dat alles nog wel loopt. Maar nu het slecht gaat, blijken al deze incapabelen niet te kunnen leveren waarvoor ze zijn ingehuurd. Een paar brekebenende onderwijzers die nimmer zullen toegeven dat ze falen maken de dienst uit. En het volk – door de media in slaap gesust en gehouden – laat ze hun klus afmaken. Dat die klus rechtstreeks de afgrond in leidt, ziet bijna niemand. Helaas.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben er van overtuigd dat Rutte de hand erin had,om De Jonge tot lijstrekker van het CDA te krijgen, Omtzicht laat zich niet zo makkelijk piepelen als trekpop,en De Jonge voelt zich plots een hele belangrijke persoon,nou over lichtgewicht gesproken,hij doet alles wat fout kan lopen fout,en heeft niet door dat hij straks langs de zijlijn staat,Rutte gebruikt hem ,en houd schone handen ,hij is gewoon een rat, en owee voor de stad waar hij straks als burgemeester mag zijn .
Ik blijf herhalen ,Merkel is de grote dader achter dit alles,zij heeft de nieuwe DDR op het juiste spoor,en doet nu met China zaken,en daar offert ze ook Duitsland voor op,een echte communist ,en iedereen slaapt door .

Frans Galjee
Frans Galjee
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien overbodige aanvulling op verder goed artikel. Al ver voor de Corona crisis was er sprake van een falende overheid en groeide de afstand tussen het volk en degenen die dit volk met haar wensen mogen vertegenwoordigen.
Een voordeel van recente crisis is dat het falen en de incompetentie van de overheid nu schaamteloos zichtbaar is geworden.

“Onze politiek beschikt over het twijfelachtige talent om ministers aan te stellen op andere gronden behalve inhoudelijke kwaliteiten.”

Eens. Ik heb dat ook in verleden aan de orde gesteld en toen was het antwoord dat men meer zag in goede bestuurders en was gebrek aan inhoudelijke kennis geen belemmering. Nu dat hebben we gemerkt.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal van Raupach, maar gezien verkiezingsvoorspelling dd nu irrelevant. Niet gaan stemmen wordt een rationele optie. Het voorkomt in ieder geval dat je jezelf voor gek zet.’ Een pijnlijke ervaring.

‘Na ons de zondvloed’, laten wij maar denken, en neuriën we in afwachting daarvan het deuntje ‘houdt er de moed maar in; hela hola’.

Jan van Droffelaar
Jan van Droffelaar
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op 17 maart hebben we een kans om een aanmaning naar Den Haag te versturen volgens Robert Raupach, Ik vrees dat die aanmaning alleen slaagt als het roer volledig om gaat. Uitstekend artikel overigens.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Natuurlijk helemaal waar wat dhr. Robert Raupach schrijft. En ja, eigenlijk weten we dit allemaal al, maar goed om het zo in detail te lezen.
Maar dit moet me nu wel even van het hart. Ik ben het zo zát! Overal lees en hoor je van jan-en-alleman hoe slecht de regering het door de jaren heen gedaan heeft en nog doet. Allemaal waar.
Maar ik heb nog nooit een oplossing gehoord of gelezen. Is er nou niemand in dit hoogopgeleide kennisland die een rapport kan schrijven én dat openbaar maakt met daarin een oplossing, al is het maar een basis van waaruit je verder kunt werken. En dan niet weer de zoveelste geldverslindende commissie die na drie jaar met een staalhard gezicht zegt dat er geen oplossing is. Want die is er wél, dat weet ik zeker. Ik ben er te oud voor, maar ik heb veel respect voor een deel van de jongeren: slimme, integere mensen met het hart op de goede plaats.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

“Maar ik heb nog nooit een oplossing gehoord of gelezen.”
Willemijn, dat komt door het volgende:
1 – de oplossing voor immigratie is simpel: ermee ophouden. Grenzen dicht, afwijzen en alleen echte politieke vluchtelingen accepteren op UITNODIGING. Hongarije brengt dit al in praktijk. Was tot 1981 doodnormaal. Als Europese landen dit consequent zouden doen, zouden veel migranten inzien dat het geen zin om illegaal over te steken.
Voor klimaatmaatregelen idem: gewoon mee ophouden, want het is zinloos.
2 – die oplossing kun je wel horen en lezen, alleen de politiek wil het niet horen en doet alsof ze niet bestaan. PVV, Lakeman (Binnen zonder kloppen).
3 – Een commissie benoemen heeft inderdaad geen zin, want die wordt toch weer gevuld met mensen uit diezelfde kartelpolitieke kaders en schrijven braaf op wat van hen verwacht wordt.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Dank Andre. Kijk, dit soort antwoorden, en daarbij ook over de vele corona-problemen, over de uitgeholde zorg en de uitgeholde politie, álles bij elkaar in één groot rapport………. In de politiek ontbreekt alle lef en de bevolking is monddood gemaakt. Hoe dan?

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Als PVV en Forum samen 76 zetels krijgen, is de zaak snel geregeld. En zonder te botsen met de VN of de Conventie van Génève of de Nederlandse wetgeving of die van de EU.
Want diezelfde wetten die nu uitgelegd worden in het voordeel van migranten, zijn zodanig opgesteld, dat ze ook heel anders kunnen worden uitgelegd. Dus dat is het probleem niet. Het probleem is de politieke wil en de politieke wil ontstaat pas als Nederlanders eindelijk eens hun eigenbelang scherp in het vizier krijgen.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Nederland ontbreekt het niet aan goede papieren Wetten op welk terrein ook, maar faalt in hun ‘je maintiendrai’ toepassing. Dit euvel is zo oud & duurzaam, dat we er een cultureel tekort in mogen zien.

Onze Wetten zijn Frans geïnspireerd en missen wij hun ‘esprit de lois’, de Joodse Vreugde van de Wet is ons vreemd. Van hoe gek dat uitpakt, strekken de Nederlandse Antillen tot voorbeeld. Ik denk hierbij i.h.b. aan hun visumbeleid, vroeger, en nu.

Begin van verbetering van de Nederlandse rechtsvoering onder democratische omstandigheden, vereist mijns inziens invoering van jury rechtspraak. Maar voor zover ik het kan peilen, hebben de meeste Nederlanders daar geen zin in. Ze zien het wel op de TV en dat is genoeg. Spannend! Dus blijft het als vanouds bij zeuren en mopperen, en als diakenhuismannetjes achter hun Regenten aan te schuifelen.

Gerard
Gerard
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Er is wel iemand die de basis kent van waaruit verder te werken. Hij heet Omtzigt. Maar helaas…. Hoe heet zijn lijsttrekker ook alweer? Flopke Hoekstra, of zoiets?

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gerard

Dank Andre en Gerard. Omtzigt, ja! Eén van de weinige politici waar ik nog vertrouwen in kan hebben. Maar zijn partij??????? Konden wij, als burgers maar gewoon op de persoon stemmen, onafhankelijk van de partij. Naast Omtzigt zijn er dan beslist nog meer mensen te vinden die recht voor z’n raap durven te zijn en wél eerlijk zijn. Dat wordt dan de partij voor de Nederlandse burger! Wishfull thinking!

Jan Smelik
Jan Smelik
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

En als er een partij met een duidelijke visie komt (FVD) dan wordt deze slim om zeep gebracht met wat gedoe over anti-semitisme. Ook de VVD heeft daar wel eens last van gehad maar dan gaan de MSM niet vol op het orgel om de boel op te blazen.

Willemijn
Willemijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Smelik

Ik ben het met u eens Jan Smelik, wanneer u het opblazen noemt van de MSM, maar als trotse drager van de Davidster vind ik uw uitdrukkig ‘wat gedoe over ant-semitisme’ té kort door de bocht. Maar dat dit niet op deze manier aangepakt moest worden: hélemaal met u eens. Ik ben in elk geval nog niet anti-FVD!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Oneindige belmenu’s inderdaad. En onder het mom van corona doen ook veel bedrijven hier aan mee. Compleet onbereikbaar, voor een menselijk contact. Verder is die deal met de overheid het monopolie op geweld. Dat dreigt de staat nu te verliezen en dat is niet vreemd. Moet je je afspraken maar nakomen.

john
john
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jammer dat ik niet meer dan 5 sterren kan geven voor dit artikel. Het is mij uit het hart gegrepen.

De stupiditeit van de boven ons gestelden is zo enorm, dat het bijna niet anders kan dan dat hier wat anders achter zit. Het is niet alleen Hugo de Jonge, maar ook Europa.
Dat men bij de aankoop van vaccins genoegen neemt met een inspanningsverplichting”. Het is mij ONBEGRIJPELIJK !!!
Zoals de Duitsers plachten te zeggen…..Nicht ärgern, nur staunen. (Niet ergeren , alleen verbaasd zijn)

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De zenuwen van wat ooit Nederland was liggen nu dus geheel bloot met alle gevolgen van dien. Er wordt gewaarschuwd houd op met Islam, maar nee er kon nog wel meer bij. Het was niet alleen de PVV nee zelfs al decennia eerder. Corona aanpak dat vaalt keer op keer. Huge de jonge heeft de leiding, maar heeft u gelezen dat hij mensen om hem heen heeft ontslagen? Het probleem ligt aan de gemakzucht waar lijkt het wel heel bestuurlijk Nederland aan leid. Ja ik deed iets vreselijk fout, maar ach ik kon er niets aan doen het was de fout van, en dan noem je niet eens een naam, nee je verzint terplekke iets. Nee dat is vandaag de dag gewoon het meest slappe excuus wat menig Nederlander schijnbaar gewoon slikt! Want hoe in en in slecht de regering ook is, nee we stemmen weer massaal op die partijen die nu het beleid bepalen. Mark Rutte zal echt niet een seconde berouw hebben over het aantal doden en dat wordt gewoon voor zoete koek geslikt. Maar het waren met de Rellen dus toch weer die met bondkraagjes! En dat hebben Willen Hein en Xander niet, maar Souffian en Mo van op de hoek wel!

Eric
Eric
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Als je mijn schrijven beoordeeld met een dislike mag je je ook laten nakijken!

Marietta
Marietta
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend artikel, ik ben het er 100% mee eens!

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel en ik ben het met veel ervan eens. Behalve je politieparagraaf. Zolang ze volop opdrachten van bestuurders uitvoeren die politiek gedreven en onwettige verordeningen uitvaardigen, zijn er wat mij betreft veel te veel. Burgers die niet volledig in de pas lopen worden geintimideerd, of bij een demonstratie in elkaar geslagen. Zinloze en ontoelaatbare verordeningen als het verbieden om buiten te zitten op een bankje, of buiten onvoldoende afstand, worden zonder scrupules uitgevoerd. Waar bemoeien ze zich mee!
Ik vind het laag volk dat zich leent om zulke dingen af te dwingen.
Wets handhaving is ok, maar de bestuurders cq de macht handhaven tegen alle logica in, is niet acceptabel.

Echad
Echad
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Spelregels van Opiniez zijn exemplarisch voor de Open Zenuw van Nederland; Noem God niet.
Echter: het contract met de burger blijkt praktisch een uitdijende regelbrij wanneer de tien geboden publiekelijk verdwijnen.
Dus ja, goed idee: aanmaning versturen en betering ontvangen!

Uri van As
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Echad

Nee meneer Echad. U leest niet goed. Nergens staat dat het noemen van God verboden zou zijn. War er wel staat: geen religieuze opmerkingen over missie en bekering, eindtijdverkondiging en evangelisatie. OpinieZ is geen missie en zendingsgenootschap maar een opinie site.

45
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x