De zes grove fouten van de corona-aanpak

Rammelend en perspectiefloos kabinetsbeleid

Foto: Redactie OpinieZ

Nederland gaat vijf weken op slot. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond nog geen week na de vorige persconferentie vanuit het torentje aan het volk meegedeeld. Er worden opnieuw ongekend harde klappen aan de sowieso al fors geraakte economie en samenleving uitgedeeld. Robert Raupach geeft zijn oordeel over de fouten in de aanpak van de coronacrisis. 

Aan dramatiek ontbrak het in ieder geval niet. Deze keer zonder zijn bliksemafleider Hugo de Jonge pakte de premier voor de tweede keer in negen maanden een groot symbolisch podium om het volk rechtstreeks toe te spreken. Ook voor de VVD is de verkiezingscampagne nu dus echt begonnen.

Corona is een ramp en een bedreiging die ons is overkomen. Niemand heeft het aan zien komen, en niemand hier in Europa is er maar enigszins schuldig aan. Simpelweg overmacht. Maar het land gaat niet alleen wegens dit coronavirus op slot, maar ook door de politieke omgang met corona. Opgelegd door bestuurders die voor de rest van hun leven geen financiële of existentiële zorgen zullen kennen. Net zoals Rutte vanavond moeten mij ook een paar zaken van het hart

 

I – Verkeerde risico-inschatting

In maart van dit jaar gingen de beelden van een ziekenhuis uit het Noord-Italiaanse Bergamo de wereld over en hielpen de media met het schetsen van een Ebola-achtig gevaar dat in corona zou schuilen. In ieder journaal op elke zender werden de beelden met een sensatiegeilheid keer op keer getoond om ons te laten zien wat voor een enorme ramp ook ons hier te wachten staat. De mortaliteit van Ebola is ca. 50%. Gelukkig komt het coronavirus daar bij lange na niet in de buurt met nog geen 2,5% volgens Worldometers. Dit wordt ondersteund door cijfers van de John Hopkins University waar Nederland momenteel een mortaliteit van 1,6% wordt toegekend. En dat is dan ook nog eens op basis van bekende besmettingen, terwijl het totaal aantal besmettingen nog vele malen hoger ligt en dus de mortaliteitscijfers zou drukken, mits bekend. Corona is in de verste verte niet het killervirus waar men bang voor was.

 

II – Incapabele minister

Een arrogante narcistische basisschoolleraar die de wellicht belangrijkste ministerrol sinds de Tweede Wereldoorlog moet vervullen. Nee, het is geen Koefnoen-sketch maar de bittere realiteit. Minister Hugo de Jonge – door Parool toepasselijk de minister van loze beloftengenoemd – stapelt naast leugens ook faal op faal. Of het nu gaat over het tekort aan beschermingsmiddelen, de soap rondom de ontwikkeling van de corona-app, aanvankelijk maandenlang te weinig testcapaciteit, nog steeds te weinig capaciteit voor bron- en contactonderzoek en het voor hem laten liegen door Diederik Gommers over de IC-capaciteit, ze zijn maar een deel van een lange lijst. Maar het droevigste zijn toch de duizenden dode bejaarden die Hugo de Jonge door zijn tekortschietende beleid op zijn geweten heeft. Ongetwijfeld werkt de beste man dag in, dag uit keihard. Alleen soms is keihard werken alleen niet genoeg als je geen benul hebt van waar je eigenlijk mee bezig bent.

 

III – Sturen in de mist

Zo noemde premier Mark Rutte in mei het nemen van beslissingen: op basis van 50% van de kennis 100% van de besluiten nemen. Rutte vaart haast blind op de adviezen van het RIVM en het OMT. Maar zoals bijvoorbeeld ook Maurice de Hond keer op keer aanvoert en onderbouwt neemt het kabinet besluiten op basis van twijfelachtige of onvolledige data. Het blindstaren op een dagelijks besmettingscijfer is waanzin. Kan iemand zich de laatste nieuwsuitzending herinneren waarin het dodental is genoemd?

Besmettingen, besmettingen, besmettingen: dat is waar het om draait. Men kan zich tegenwoordig zelfs laten testen zonder klachten, het aantal testen neemt alsmaar toe en ook particuliere tests worden nu deels meegeteld in de officiële cijfers. De situatie wordt daardoor onvergelijkbaar gemaakt met eerdere periodes dit jaar en het besmettingsaantal wordt op deze manier kunstmatig hoog gehouden. Zolang het zogenaamde R-getal en/of de sterfte niet uit het roer lopen moet de rust worden bewaard en zonder te weten waar de besmettingen vandaan komen (eveneens falend bron- en contactonderzoek) blijft het een maatregelentombola.

 

IV – Volle ziekenhuizen

De op het schild gehesen prof. dr. Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) waarschuwen ons nagenoeg dagelijks tussen het dromen over een ministerschap en het instagrammen door voor overvolle ICs. Het land moet op slot omdat de zorg het niet meer aankan en mensen aan óf met (wegens onderliggend lijden) corona sterven.

De ICs liggen niet vol omdat veel mensen besmet raken, maar vooral omdat veel oudere mensen besmet raken. De politiek waarschuwt met opgeheven vingertje bij iedere suggestie van speciale maatregelen voor ouderen dat we hen niet mogen opsluiten. Maar het is dezelfde politiek die keer op keer verzaakt om eindelijk ouderen en kwetsbaren te beschermen, met het schandaal rondom beschermingsmiddelen in de ouderenzorg in het voorjaar en de zomer nog vers in het geheugen.

De politiek kan geen levens redden, hooguit  levens verlengen. Maar hoeveel levens heeft diezelfde politiek verkort doordat de reguliere zorg (meer dan 1 miljoen uitgestelde behandelingen volgens de premier) drastisch afgeschaald moest worden?

 

V – Falende handhaving

Al maandenlang faalt onze overheid bij het handhaven van de door haar opgelegde maatregelen. Zogenaamde superspreader events zoals illegale feesten, het voetbalevent in Tilburg of Turkse bruiloften met vaak meer dan honderd man worden onbeboet en met een foei afgedaan. De mondkapjesverplichting moeten winkeliers en instanties zelf maar handhaven en ook groepen groter dan vier personen, bijvoorbeeld in winkelgebieden, worden niet of nauwelijks aangesproken.

De drukte op Schiphol neemt toe omdat mensen tegen alle spelregels in toch naar het buitenland reizen en er wordt hen geen strobreed in de weg gelegd, ondanks de tandeloze dringende adviezen van Mark. De waarschuwende woorden van Rutte, Grapperhaus en De Jonge waren groots, de daden zijn piepklein.

 

VI – Het vaccin is er, alleen nog niet voor ons

Het vaccin van Pfizer is ontwikkeld in samenwerking met het Duitse BioNTech. Dat bedrijf is gevestigd in Mainz, een luttele 250 km van de Nederlandse grens vandaan. Desondanks moeten wij toekijken hoe andere landen zijn begonnen met het inenten van hun bevolking. Al zijn de uitwerkingen van de Brexit nog onduidelijk, Boris Johnson heeft zijn eerste overwinning binnen en ook de destijds weggehoonde Amerikaanse president Trump, die zijn bevolking beloofde nog dit jaar met vaccinatie te starten, heeft wederom zijn gelijk gekregen als op maandag 14 december de eerste Amerikaan het prikje krijgt. Ondertussen is de EU met haar in Amsterdam gevestigde EMA aan het treuzelen en verliest ze waardevolle tijd. Als in deze crisis zogenaamd iedere dag telt is dit moeilijk te verkroppen en niet uit te leggen.

 

Nul perspectief voor 2021

Zoals het er nu uitziet, zitten we nog maandenlang in een lockdown van welke soort dan ook, intelligent is het in ieder geval nooit geweest. We missen het uitzicht op een enigszins normaal leven. Het perspectief voor komend jaar ontbreekt volledig als het het kabinet zijn fouten niet inziet en eindelijk kiest voor een rationele aanpak van deze crisis. Zoals Rutte vanavond betoogde, komen we hier doorheen. Het had alleen met minder zieken en doden, minder economische gevolgen en minder sociale  dramas gekund en gemoeten.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
58 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte en zijn Linkse kliek, hebben Nederland al grotendeels kapot gemaakt, door Nederland zonder slag of stoot aan Brussel te schenken.
Hedenavond 14-12-2020, is Nederland zelfs zonder inspraak van onze gekozen volksvertegenwoordigers, terug geworpen in de tijd, zoals in mijn prille jeugd jaren en die vielen in de periode 1940-1945, het uitroepen van een dictatuur anno 2020.

Nederland oh Nederland, wat WAS jij wonderschoon.
Rutte oh Rutte wat BEN jij een clown.

MarcelA
MarcelA
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Wijsheid komt met de jaren. Dank H.J. voor dit commentaar!

logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

U wordt klaar gestoomd voor het vaccin. U wilt toch ook uit die verdomde lock down ? Dit pressiemiddel – de lock down – hoort niet thuis in de democratie Nederland. Clown rutte chanteert heel Nederland en weigert zelfs een persconferentie zodat kritische vragen niet gesteld kunnen worden. Nut en noodzaak van deze dictatormaatregel is niet aangetoond maar wordt weggestopt onder de noemer “de druk op de zorg ” . De zorg is door deze zelfde rutte volledig uitgekleed in de periode 2016-2018. Er werden 77.000 banen gesaneerd op de werkvloer en de I.C capaciteit werd gehalveerd , h**ps://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/plenaire_verslagen/kamer_in_het_kort/zorgmedewerkers-hard-nodig .

Ook is de vraag nog steeds open hoe er druk kan zijn op de zorg als we 300 ziekenhuizen hebben en gemiddeld 2.000 patienten. De druk ligt bij een goede spreiding dus op 6 tot 7 patienten per ziekenhuis.

Corona is niet het beloofde killervirus. Corona wordt benaderd net zoals destijds de Mexicaanse griep inclusief dezelfde fouten en uiteraard begeleid door dezelfde lui als nu. Die zogenaamde professioneels adviseren weer het kabinet.

De WHO heeft de mortaliteit bijgesteld en de belooofde 3,4% bijgesteld per land. Tevens heeft de WHO opgeroepen te stoppen met lock downs omdat ze niets brengen anders dan onzekerheid en angststoornissen. Waarom luistert rutte nu niet naar de WHO ?

Mensen wordt wakker , u bent geen wappie als u de cijfers en feiten beoordeelt op zijn merites . Corona is geen killer virus

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Ik las dat maar liefst 70% van de Nederlanders voorstander van een lockdown was, onderzoek van eerder deze week. Als dat werkelijk waar is (waar ik mijn twijfels over heb) vraag ik me af waarom al deze mensen niet zelfstandig in lockdown zijn gegaan. En waarom ze dan gistermiddag in de rij gingen staan bij de bouwmarkt en de parfumerie.

logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Dat vraag ik me al af sinds 16 maart jongst leden. Als de camera draait klagen over drukte maar er zelf tussen staan en wijzen naar al die mensen die niet luisteren.

Vee
Vee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Heb dat ook meegemaakt. Op de sportschool klachten dat er meer dan 10 mensen binnen waren terwijl de klagers dus zelf het probleem zijn

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoop dat er ooit een afrekening komt voor deze terroristen. Want dat zijn het.
Ze zijn zo dom , build, back, better: gaat niet op als het hele kapitalisme implodeert. Want net welke middelen dan.
Iedereen aan het uitkeringsinfuus, wordt ook niet volgehouden voor de kleine groep die nog werk heeft.
Daarbij is de psychische schade enorm.

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Build Back Better, je kunt het Rutte deze woorden van. Klaus Schwab letterlijk horen herhalen (https://www.youtube.com/watch?v=FvM1v_jt6AY&feature=youtu.be — De grote reset – de feiten op een rijtje.). Het is de agenda van het World Economic Forum en de Verenigde Naties die wordt uitgevoerd. Iedereen aan de biosensoren in een surveillancestaat. Raupach heeft gelijk, we horen de ‘dramatische’ cijfers van de PCR-testen, maar niet die van de aan/met corona gestorven mensen, die verre van abnormaal zijn. Het Corman, Koopman, Drosten-rapport van 23 jan. j.l., dat de PCR-testprocedure beschrijft, blijkt zo’n 10 fouten te bevatten, is niet beoordeeld, en ligt zwaar onder vuur, internationaal (zie bijv. advocaat Fühlmich). Ik merk dat heel veel mensen de gedachte niet aankunnen dat ‘onze’ regering een dergelijke agenda zou uitvoeren, over de ruggen van de bevolking. Intussen zwijgen onze media, kloppen de angs op. In een stockiholmsyndroom gebracht verwijten de bevolking en de Kamer Rutte c.s. hooguit dat de lockdown zo laat is, niet dat hij het land sociaal, psychisch, cultureel, economisch en qua gezondheid. Mensen laten zich meevoeren in een crimineel scenario.

Elvi
Elvi
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is gewoon meesterlijke manipulatie. Zien hoever ze het volk krijgen. Naar de Chinese manier van bestuur willen, social credits. Ze doen dat met open ogen en zonder een enkel geweten. Zij worden er vele malen beter van en wij mogen dat allemaal betalen en zullen uiteindelijk slaven van het systeem worden. Bepaald niet gelukkig makend, ook al willen ze je dat voorhouden. Jij bent niemand meer.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte doet alles om de angstpsychose onder de burger in stand te houden en presenteert de regering als enige oplossing. Is dat een verkiezingstactiek?
Laten we kijken naar de feiten.
1) Op dit moment liggen er rond 1350 mensen in het ziekenhuis met corona, dat is ruim 3 % van de gemiddelde bezette capaciteit van ziekenhuizen in Nederland. Als er geen corona zou zijn geweest, zou die 3 % ongetwijfeld bezet zijn geweest door ouderen met griep, rhino, salmonella of andere kwalen.
2) Mensen gaan nu eenmaal ergens dood aan. Er is geen significante oversterfte meer dan in andere jaren door griep, hartkwalen, enz.
Kortom er is niets bijzonders aan de hand – behalve dan dat politiek en media hun uiterste best doen om ‘besmetting’ tot iets heel engs te maken.
Diezelfde media melden dat er al ruim 2 miljoen mensen antistoffen hebben tegen corona, die hebben die vreselijke enge besmetting kennelijk overleefd. Dus minder dan 1 % van de ‘besmetten’ wordt ziek of sterft.
3 ) Een vaccin gaat niets veranderen aan dit hele gedoe. Mensen met normale weerstand hebben geen baat bij een vaccin. Dus voor 99 % van de mensen (de 2 miljoen van hierboven) is het vaccin zinloos. Voor de mensen die zo veel onderliggende kwalen hebben (comorbiteit) is vaccin waarschijnlijk ook zinloos omdat hun weerstandssysteem niet reageert. Bovendien ook al ben je gevaccineerd, je kunt het virus nog steeds inademen en vervolgens weer verspreiden.

Aangezien elk jaar ook 3 miljoen brave burgers een griepprik halen die zinloos is, vertrouw ik erop dat bijna de hele bevolking ook een coronaprik gaat halen die zinloos is. En dat in maart 2021 de VVD beloond wordt met 60 zetels.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Andre
Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Er is nog een veel belangrijkere reden waarom een vaccin zinloos is. Zoals we weten zijn 95 tot 98 % van de doden mensen met allerlei kwalen waarvan het weerstandssysteem niet meer voldoende werkt. Een vaccin kan daar niets aan veranderen, omdat ook na vaccinatie elke volgende infectie niet verholpen kan worden door een weerstandssysteem dat niet (voldoende) werkt.
Vaccinatie werkt alleen als je weerstand nog actief is – en dan heb je eigenlijk niet nodig.

Helena
Helena
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik ga die prik niet halen. Straks komen er weer allemaal verhalen naar buiten over enge bijwerkingen van dat vaccin. Ik ben het hele jaar nog niet ziek geweest en ga geen spul in m’n lijf laten spuiten waarvan de gevolgen nog onduidelijk zijn. Gezien de meeste besmettingen met Corona niet eens tot ernstige ziekteverschijnselen leiden lijkt het halen van een prik daarvoor mij totaal niet nodig.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik denk wel te weten waarom de politiek en media elke Corona besmetting bestempelen als een angstaanjagende tragedie. In tijden van vrede heeft een volk een gezamenlijke vijand nodig om een eenheid te blijven. De hysterie leidt tot een strijd die we samen moeten leveren, “alleen samen kunnen we Corona verslaan”. Wat er achter deze gedachtegang zit komt tot uiting in de VN-plannen voor de nabije toekomst. Eerst het gevoel van “eenheid” aanwakkeren en vervolgens een volgende crisis bestempelen als vijand, waardoor maatregelen daartegen voor zoete koek worden geslikt. En de klimaatproblematiek zal de volgende vijand worden.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door De Dertiende
logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

de vvd is de redder van Nederland 😭😭😭

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat Ik eigenlijk niet goed begrijp is het volgende.
Nog steeds is niet aangetoond dat dit covid 19 virus nou wel of niet bestaat en plotseling alle andere griepvirussen zijn verdwenen.
Daarbij komt dat een Klaus Schwab loopt te verkondigen samen met een stel andere super rijken dat er een algehele herziening moet komen van de economie waarbij de hedendaagse samenleving tot de grond gesloopt moet worden.
Hebben al de sukkels die hier reageren nou nog niet begrepen dat de pathetische leugenaars in Den Haag gewoon een agenda aan het uitrollen zijn die geen klap met corona of welk andere ziekte te maken heeft.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

COVID -19 wel/niet aangetoond? Wat zeg jij nou?Als je zo gaat praten wordt je nog eens uitgemaakt voor een idioot. Verder zal Agenda 2030 etc. bij velen op dit forum bekend zijn vermoed ik, een hele interessante discussie maar daar kun je zo weinig mee in de praktijk. Je zal direct als complotdenker weggezet worden en je bent letterlijk uitgerangeerd (kijk bijvoorbeeld naar Lange Frans, niemand neemt hem nog serieus). Ik denk dat je beter feitelijk kan benoemen wat er niet klopt aan het COVID-19 verhaal. Bijvoorbeeld dat het virus helemaal niet zo dodelijk is en dat hard maken met feitelijkheden (cijfers) zoals Robert Raupach doet in dit artikel. Ikzelf zou de het gegeven dat de PCR test helemaal niet bedoeld is om een dergelijk virus mee te detecteren ook benoemd hebben. Volgens mij is de PCR test de basis voor het huidige beleid, als dit aantoonbaar niet geschikt is stort het hele verhaal achter alle COVID-19 maatregelen in elkaar.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Beste Foaak kun je me een link geven die laat zien dat Covid 19 wel is aangetoond met de gouden standaard dat wil zeggen geisoleerd en gefotografeerd onder een elektronen microscoop.
Nergens terug te vinden Maar er is overigens al wel een nieuwe variant gevonden in Engeland die ook nog niet geisoleerd is.
De vraag is al dikwijls gesteld waar zijn het Norovirus en het Influenza virus gebleven.
Zo maar opgelost of wat Geen een virus waart er nog rond buiten corona Wad Lange Frans dan zo gek of zag hij sommige dingen wel heel goed (Ik zeg erbij niet alles) maar mocht hij zijn woord niet meer verkondigen evenals Cafe Weltsmerz verbannen van het internet

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

https://www.microscopemaster.com/Electron-microscopy-images-of-SARS-CoV-2.html

Ik heb niet lang hoeven zoeken. Lijkt vooral met de TEM aantoonbaar. Ik heb geen idee of binnen de virologie de gouden standaard aantonen met een EM, SEM of TEM is o.i.d. Virussen aantonen via antilichamen is meen ik vrij gebruikelijk, maar ik heb in mijn professionele loopbaan eerlijk gezegd slechts zijdelings te maken gehad met klinische en microbiologische laboratoria. Wel heb ik ruimschoots te maken gehad met TEM en SEM maar dan vooral vanuit de elementanalyse. In wetenschappelijk onderzoek is er denk ik niet een gouden standaard voor wat betreft aantonen. vooral aantonen op zo veel mogelijk verschillende manieren en vervolgens m.b.v. data-analyse verschillen, samenhangen en frequenties aantonen.
Voor wat betreft het verdwijnen van de ‘griep’ Statistisch lijkt dit mij onmogelijk en kan dit bijna niet op toeval berusten. Er is dus iets aan de hand, nulhypothese is verworpen en alternatieve hypothese aangenomen zoals ik vermoed maar het ontbreekt mij aan inside-information en heb geen representatieve data maar mijn handen jeuken om hier aan te gaan rekenen.
Ik zeg niet dat Lange Frans gek is, op sommige punten ziet hij dingen zelfs heel goed, ik zeg alleen dat hij zichzelf onmogelijk gemaakt heeft.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

v.w.b. LangevFrans heb je wel een heel goed punt, Greta Tuhnberg en Leonarda di Caprio mogen van alles beweren maar Lange Frans Moet zijn mond houden. De strijd wordt wel heel ongelijk gestreden en met veel drogredeneringen, we zijn in een droevige wereld beland. Als café Weltsmrz verdwijnt zou dat extreem erg zijn! Zou voor mij een duidelijk teken zijn van censuur zijn.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Weltsmertz is niet in zijn geheel verdwenen en om het zo te stellen was een fout van mij.
Het gaat erom dat de meest relevante afleveringen over covid verwijdert zijn, dus wel degelijk grove censuur.
De gouden standaard voor het fotograferen van een virus komt in het kort hierop neer dat ze worden gescheiden in een high speed centrifuge en dan gefotografeerd worden, dus niet op onderliggend weefsel.
En wat betreft de vaccinaties is er geen verplichting wordt ons wijs gemaakt.
Ik kan vertellen dat binnen niet al te lange tijd een ducument van vaccinatie nodig is als je de grens over wilt.
Men isook al bezig om zelfs op Europees niveau een controle systeem uit te dokteren en het corrupte zooitje in Den Haag werkt daar met vol enthousiasme aan mee.

Foaak
Foaak
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk uit Tilburg

Ik weet gewoon weinig van virussen, ik geloof u direct! Café weltschmerz deels gecensureerd het is niet te bevatten het zou me trouwens niets verbazen als het helemaal gecensureerd gaat worden, we stevenen namelijk kei hard af op een nieuw communistisch systeem en lange Frans gaat met veel zaken gelijk krijgen maar ik blijf hem niet de handigste vinden.

Henk uit Tilburg
Henk uit Tilburg
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Foaak

Ben het laatste helemaal met je eens Foaak.
Hij deed inderdaad nogal wat onhandige uitspraken, maar dat wil niet zeggen dat hij over de grote lijn nou helemaal verkeerd zat.
Dat we op een soort van communistisch systeem afstormen ben Ik al een tijd van overtuigd met het gevolg dat Ik in het voorjaar naar een voormalig oost Europees land vertrek want daar kennen ze het communisme zo goed dat ze het niet meer binnen hun grenzen willen hebben.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Testen, testen testen, mensen. Voor maar 65 Eurootjes per PCR-test. Kassa!

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

En als ik het goed begrijp is de overheid via deze test, direct in het bezit van het DNA van iedere geteste.
Zonder dat de meeste geteste hiervan op de hoogte zijn.
Elke dag wordt er een nieuw (nood) wetje gemaakt, wat blijft bestaan zolang Links in Nederland de dienst uit maakt.
Corona is iets, Griep is ook iets.
Weet jij in je eigen omgeving personen te benoemen, die aan Corona zijn overleden, zonder dat zij één onderliggende ziekte onder den leden hadden.?

Ina67
Ina67
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Door iedereen maar te testen, kan je de druk op de bevolking hoog houden.
Je houd de angst erin en je kan de geheime agenda er door krijgen omdat de mensen alleen nog met het griep/ coronavirus bezig zijn. Als wij morgen met zijn alle besluiten dat we er klaar mee zijn met dit theater dan is het zo weer NORMAAL.

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik ken niemand die er aan is overleden. Ik hoor van anderen van mensen die er méé zijn overleden (positief getest, hersenbloeding, coronadode?) Ik ken er van heel dichtbij die het hebben gehad met en zonder positieve test. Allemaal probleemloos hersteld zonder medische hulp, mijn jongste zoon al na 3 dagen (maar wel allemaal verplicht 12 dagen quarantaine). Wij laten ons niet meer testen. Daar worden foute figuren rijk van en de zorg moe.

Harry
Harry
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Nou…
De suggestie van het verzamelen van dna ben ik niet zo bang voor..

In theorie zou het best kunnen idd.
Maar daarvoor zou je naar Duits voorbeeld een enorme administratieve klus moeten klaren.
En ook nog van al die wattenstaafjes een dna profiel maken…

En u denkt dat deze overheid dat kan…??

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Harry
Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Ik ken – woonachtig in een ‘brandhaard’ en na 10 maanden pandemie – nog steeds niemand die aan corona is overleden, zelfs niet met onderliggend lijden. Ik ken enkele mensen die het op grond van de onbetrouwbare pcr-test zouden hebben gehad, maar niet bijzonder ziek zijn geweest en ik hoor hen ook niet over die restverschijnselen waarmee we bang gemaakt worden. Tellen we de 80plussers niet mee in de statistieken, dan hebben we wellicht landelijk enkele honderden mensen die met corona zijn overleden. Oftewel geen enkele reden tot het platleggen van land en economie. Maar de ‘held’ die zo’n 8 tot 6 weken voor de verkiezingen (precies de periode van het werkend geheugen van de kiezers volgens dhr. Albarda, bekend op dit platform) het volk zal ‘bevrijden’ en wordt gelauwerd, heeft dit natuurlijk niet zo gepland… Ik vrees voor een vierde kabinet rutte.

Dijking
Dijking
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik begrijp nu waarom Rutte gisteravond alleen op TV was. Ik denk dat Rutte de analyse van Maurice de Hond heel serieus neemt. Volgens de grafieken die Maurice laat zien lijkt het of er een ramp aanstaande is, maar volgens de analyse van Maurice is dat niet het geval, want de correlatie met de te verwachten ziekenhuisopnames is nul. Dit is natuurlijk een ideale gelegenheid voor Rutte om zich op te werpen als redder des vaderlands, zonder dat hij veel risico loopt. Als Maurice gelijk heeft zullen de opname cijfers in januari heel erg meevallen en kan Rutte op zijn borst kloppen dat hij ons land gered heeft. De verkiezingen heeft hij dan in zijn zak!!!

Yvonne
Yvonne
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte meet met 2 maten:volk mag niks,zelfs geen kerst vieren.Maar vakantievierders worden niet belemmerd:die vieren kerst in het buitenland,lopen daar waarschijnlijk het virus op en brengen dat weer mee naar huis:gebed zonder einde!

MarcelA
MarcelA
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

Welk virus?

Yvonne
Yvonne
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  MarcelA

Ik ontken niet dat er een virus rond waart,maar het wordt veel groter gemaakt dan het is!

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne

En zonder teststraat op Schiphol!!

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Internet deze week ,een minister liet een test zien in Oosterijk met een teststaafje gedoopt in Cola,en die was positief,gek dat niemand in Nederland hier vraagtekens bij zet,testen zijn niet geloofwaardig,en er gaat te veel geld mee gemoeid,en waar veel geld omgaat wordt veel gerootzooid.Ab Oosterhuis,aandelen brengen 5.8 miljoen op,Sphan in Duitsland koopt een woning van 4 miljoen,en wat er her en der geparkeerd wordt voor de heren spreekt nooit iemand over .Amazon verdiend met nog wat andere 1000 miljard,dat klopt niet .Corona bestaat,net als griep en kanker ,maar ze zijn compleet de weg kwijt .De economie zo de vernieling in helpen is misdadig .

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Ook in cola zit DNA. Het DNA van corona heeft 29 000 nucleotiden en aangezien alle levende wezens van elkaar afstammen hebben ze enorme stukken DNA die overeenstemmen. Er zal heus wel een stukje DNA in cola overeenstemmen met DNA van de PCR test. Het is nu eenmaal niet mogelijk om te testen op het hele DNA van corona. Deze uitslag met cola bewijst dus alleen dat de levende wezens op aarde van elkaar afstammen.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

En dus dat de pcr niets zegt over het al dan niet besmet zijn met corona. Als je cola hebt gedronken voor de test, of iets van plantaardige of dierlijke oorsprong hebt genuttigd (lijkt me vrij gebruikelijk) is de test dus onbetrouwbaar.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Allereerst een compliment voor Dhr. Raupach. Ik vind het erg knap dat u dit artikel zo snel na de desastreuze toespraak van onze premier met ons deelt. U heeft alles gedaan dat het kabinet nagelaten heeft (zoals opgesomd in dit artikel). U heeft zich goed voorbereid en de mistlampen aangezet. Uw beleidsvoering verdient een pluim.

Eddie
Eddie
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk artikel hoor, maar waarom zou ik een vaccin moeten nemen, dat in minder dan een jaar is ontwikkeld? Ik mankeer niks, dank u!

Anders
Anders
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bolsonaro maakt vaccins beschikbaar, maar legt de verantwoordelijkheid bij de ontvanger. Hij is fel tegenstander van vaccins en heeft hiermee de juiste aanpak gebruikt. Als je het persé wil dan kan het, maar je zit op je eigen blaren als het misgaat.

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stukje, maar ik mis toch de diepgang. Het beestje bij de naam noemen. De maatregelen ZIJN de reset (build back better) als we even doordenken. Naar mijn bescheiden mening althans.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mij is niet duidelijk waarom dit Coronavirus heeft moeten leiden tot een Coronacrisis. Volgens de officiële telling is op dit moment 0,05% van de Nederlandse bevolking (vaste land) overleden aan dit virus.

Nu rijst de vraag in hoeverre het overheidsbeleid dit cijfer positief dan wel negatief beïnvloed heeft. Het kabinet heeft duidelijk ingezet op indammen, wat zonder twijfel levens heeft gespaard.
Ondertussen is echter onze heilige motor, de economie, opgeofferd. En ook mensenlevens zijn opgeofferd in de vorm van niet gestelde diagnoses en uitgestelde behandelingen. Daarnaast nog de slachtoffers als gevolg van de teloorgang van de samenleving (armoede, eenzaamheid, zelfmoorden, enz). De vraag is dus of het middel niet erger is dan de kwaal.

Mijns inziens vechten ze tegen een virus dat niet bevochten dient te worden.
Ten eerste is het een strijd die ze op globaal niveau zonder twijfel niet gaan winnen. “Airborne” virussen laten zich nauwelijks uitroeien, de griep als voorbeeld.
Ten tweede is dit een uitgelezen kans om iets te doen aan de overbevolking. Als u mij vraagt of ik er rouwig om ben dat dit virus slachtoffers maakt is het antwoord een volmondig nee. Zo lang de mens oververtegenwoordigd is op de wereld, zijn reacties vanuit de natuur een logisch en noodzakelijk gevolg.

Martin
Martin
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Reacties uit de natuur?? Wat dacht je van een lab uit Wuhan medegefinancïerd door dr fauci. Die wist paar jaar geleden al te melden dat er richting einde Trumps termijn een pandemie zou komen. ik heb zelf het filmpje gezien. En ben je nog zo hardvochtig als het je eigen ouders zou betreffen?? Beetje domme reactie .

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martin

Mijn reactie dom noemen zegt meer over u dan over mij. Dat u mijn reactie niet kunt of wilt accepteren is geen reden om op deze manier te reageren. U hoeft het niet met mij eens te zijn, ik geef u mijn mening en u geeft mij de uwe.
Uw ideeën liggen zo te lezen op een ander vlak dan de mijne. Mij maakt het niets uit of het virus gecreëerd is of uit de natuur komt. Ik vind het jammer dat u het persoonlijk maakt. Mijn antwoord hierop is dat ieder mensenleven dezelfde waarde heeft. Natuurlijk (letterlijk!) ben ik meer begaan met mijzelf en mijn naasten dan met u en uw naasten. Maar accepteren dat mijn naasten ook dood kunnen gaan is voor mij geen probleem.

Vee
Vee
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Op die 0.05 valt ook nog wel wat af te dingen. In mijn opinie is iemand aan covid overleden als er aantoonbaar geen onderliggend lijden was. Als corona het zetje was dan overlijdt ook nagenoeg niemand aan kanker maar wel aan longontsteking.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vee

Ik ben het met u eens. In dat geval kunnen we nauwelijks spreken van Corona-doden. Het verschil met kanker is wel dat bij kanker de longontsteking (als voorbeeld) vaak de bijkomende factor is. Bij Corona is Corona vaak de bijkomende factor.

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk, er is natuurlijk wel wat aan de hand, maar het gevoerde beleid is gewoon ronduit bagger. als je na de eerste golf al weet dat er een tweede aankomt dan doe je het goed als je daarop maatregelen neemt!

Je kunt met gemak teststraten bouwen, je belt met defensie die hebben de mensen en kunnen in notime meerdere teststraten bouwen. Maar dat is dus niet gedaan, en ook op schiphol is de teststraat slecht, want na 6 uur geen personeel hoe krom wil je het hebben. De regering belde wel gelijk met defensie om Den Haag te beschermen tegen boze boeren!

Je kunt met gemak een Black Friday of ander evenment verbieden, en dat was al in het begin van de tweede golf. Maar wat doe je als regering je flikkert waarschuwingen over de schutting en de gemeentes mogen het oplossen. Terwijl je als regering heel goed weet dat er verschillende gemeentes waren die waarschuwden en zeiden verbied Black Friday! Maar nee gewoon DOOF!

Dan is het wel erg goed gekozen van de demonstranten om bij het torentje te gaan staan en een tegen geluid te laten horen. Dat is ook het enige waar ik nog achter kan staan, want letterlijk belagen keur ik niet goed! Het getuigd van onze Minister president dat hij andere mening minacht door deze mensen te noemen alsof ze het hebben over een griepje!

Vlierbloesem
Vlierbloesem
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou wel eens een definitie willen vernemen van
1) politiek correct en
2) links.

Zoals dat hier op deze website wordt gebruikt vind ik het nogal verwarrend.

De fouten van onze Nederlandse regering in de aanpak van de “Corona crisis” zijn legio. Eerst ontkennen en dan in paniek ineffectieve maatregelen nemen. Jammer. Het is allemaal groter geworden dan nodig.

Deze ziekte kwam op ons af, nadat de gezondheidszorg zo ver was uitgekleed, dat er geen reservecapaciteit was om een calamiteit op te vangen. Een groot deel van de problemen is al veroorzaakt door prépandemisch falen. Het zwabberbeleid sinds de ziekte ons land bereikte vergroot de verspreiding van de ziekte en het aantal slachtoffers. Niet alleen Covid-19 doden, maar ook mensen die er langdurig ziek van zijn en nog meer mensen die voor andere ziekten geen toegang krijgen tot gezondheidszorg.

De economische gevolgen moeten we ook niet vergeten. De Nederlandse economie als geheel zal zich herstellen. Maar individueel kunnen de gevolgen desastreus zijn.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Onze grondwet verbiedt het sluiten van gebedshuizen. Veel problemen zijn ontstaan
door dit artikel in de grondwet. Wijziging stuit op veel weerstand.
D66 wil wel de EU in onze grondwet verankeren.
Schiphol blijft gewoon open en overvolle supermarkten ivm kerstinkopen.
Hoezo Nederland op slot? De maatregelen zijn weer halfslachtig en vraag mij af wat na 19 januari.
Kinderen lopen een zeer grote achterstand op in hun ontwikkeling, omdat ze geen normaal onderwijs kunnen volgen. De economische en andere nadelige gevolgen op de bevolking gaan in de komende jaren hun tol eisen.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer scherp. Er wordt al maanden niks gecommuniceerd op tv over het aantal doden en de achtergrond van deze overleden mensen. Het is een semantische dictatuur die besmettingen gelijk heeft gesteld aan patienten. We worden bedonderd.

Frans B
Frans B
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, maarre… Bij V wordt gesproken over een mondkapjesverbod. Dat zou ik toch even aanpassen.

Asher
Hoofdredactie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Aangepast, dank!

Sailor 1
Sailor 1
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na alle halfslachtige maatregelen snap ik ook wel, dat haast geboden is met vaccineren. Op zich prima! ( Is er ook een optie om een geneesmiddel te ontwikkelen?) Maar…. Het is wel heel snel ontwikkeld. Is het voldoende (onafhankelijk) doorgetest? Ik herinner me van lang geleden Softenon. Dat bleek na introductie toch niet een voldoende getest middel te zijn! Het laatste wat we nu kunnen gebruiken, is weer zo’n scenario. Natuurlijk heeft de wetenschap al die jaren niet stil gestaan. Ik mag hopen, dat ik te pessimisties ben, en het allemaal goed komt.

Kees
Kees
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sailor 1

Ik deel uw zorgen en vermoed dat u niet te pessimistisch bent. In zo’n korte tijd een vaccin ontwikkelen is gewoon niet mogelijk.
Er komen nu al allerlei berichten van al dan niet ernstige “bijwerkingen” naar buiten die zeker niet geruststellend zijn! Het is toch ook een veeg teken dat vooral onder verplegend personeel er grote twijfels zijn over de vaccins.
Wat ik ook absurd vind, is dat de farmaceutische bedrijven die de vaccins ontwikkelen gevrijwaard worden van aansprakelijkheid voor bijwerkingen. Dat laat ook zien hoeveel vertrouwen ze hebben in hun eigen producten…

jaap zondag
jaap zondag
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Sailor 1

er is een medicijn, maar dat mag niet gebruikt worden: Nadat Rob Elens succesvol het Zelenko protocol toepaste en 100% succes behaalde bij zijn patiënten kreeg hij van de inspectie te horen dat hij het middel HCQ niet mocht gebruiken.

piet12345
piet12345
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eh, ja, mee eens. En nu, zijn er nog mensen van mening dat we ons hier uit kunnen gehoorzamen? Oh wacht, we stemmen ons hier uit…..

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het virus is een reactie van de natuur op de overbevolking van de aarde die een ecologische ramp veroorzaakt. De mens verdringt de natuur totdat deze “terugslaat”. Dat kan raar klinken maar het natuurlijke afweermechanisme is in gang gezet. Dat betekent dat wij niet kunnen zeggen dat niemand hier aan schuldig is. Afgezien van dat de natuur teruggedrongen wordt om in onze levensbehoeftes te voorzien gaan sommige volkeren ook nog te diep in de voedselketen ingrijpen bij dieren die je met rust moet laten. Dan kun je narigheid verwachten zoals op de bewuste markt in Wuhan. Ik pleit niet voor de Groenen in tegendeel want juist zij pleiten niet voor minder mensen op aarde en steunen de migratie naar Europa het sterkst. Verstedelijking is de ergste ingreep van de mens tegen de natuur. Ik pleit niet voor activistische doeleinden maar voor een bescheiden plaats voor de mens in de natuur. Dat kan alleen met minder mensen op aarde maar dat is taboe voor de VN. Wil je Afrika helpen stuur geen geld maar condooms, zeg ik dan. De volledige lockdown had gelijk aan begin plaats moeten vinden en het is nu eigenlijk te laat. Het zal effect hebben tot voor hoe lang het duurt. Het open houden van religieuze instanties zal ook niet bepaald helpen. In de supermarkt komen ook mensen die elkaar mogelijk hebben aangestoken de zondag daarvoor. Na het loslaten van de maatregelen komt het gewoon terug in welke vorm dan ook want de virus zal niet uitsterven na vijf weken. Tenzij het vaccin echt effectief zal blijken voor de bestrijding maar ook dat is maar een tijdelijke wapen.
Als wij hier goed vanaf willen zal het overbevolking teruggedrongen moeten worden. Anders vreten wij de aarde op en de virussen ons. In die volgorde, tenzij het virus succesvoller zal blijken.

Theresa Geissler
Theresa Geissler
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

U pleit n i e t voor de Groenen, maar w e l voor het terugdringen van de wereldbevolking…
Dat zal ik geruime tijd op me moeten laten inwerken; ben er voorlopig nog niet uit, of dat niet wat paradoxaal is…

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Theresa Geissler

Naar mijn weten doen de Groenen niet bepaald aan het beperken van geboortes in Afrika en vinden ook dat er nog meer migranten moeten komen. Ik zie niet wat paradoxaal is of denken de Groenen inmiddels anders over wat ik mij niet kan voorstellen.

58
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x