Mondkapjes – groot gebaar, nauwelijks impact

Verplichting symboliseert bestuurlijke onkunde

Foto:

Na negen maanden wispelturig coronabeleid is er dan nu opeens de mondkapjesplicht, terwijl daar lang geen enkel effect van werd verwacht. Maar ze hoeven niet gedragen te worden op die plaatsen – thuis en op scholen – waar de meeste besmettingen plaatsvinden. En de winkeliers moeten maar voor handhaving zorgen. Het lijkt of het kabinet hier vooral mee wil laten zien dat ‘alles’ gedaan is in de strijd tegen corona, betoogt Robert Raupach.

Nu de vaccins binnen handbereik zijn en er licht aan het einde van de tunnel gloort is de mondkapjesplicht in publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens ingegaan. Ruim negen maanden na uitbraak van de pandemie in Nederland. Wederom een te weinig, te laat’-reactie van het duo Rutte & De Jonge, die past in het totaalplaatje van hun wispelturige corona-aanpak.

 

Laat ik vooropstellen dat ik mij aan dringende adviezen, en nu de verplichting, vanuit de overheid houd. Natuurlijk heb ik er zo mijn gedachtes over en ben ik niet overtuigd van de effectiviteit van het middel. Maar de wederkerigheid moet blijven bestaan dat als ik wil dat de overheid naar de burger luistert, de burger ook moet luisteren naar wat de overheid van ons vraagt. Dit alles vanzelfsprekend binnen de redelijkheid van onze democratie.

 

Mondkapjes werken

Dat mondkapjes werken is ontegenzeggelijk bewezen. Maar dan wel het juiste soort. Aan het einde van de negentiende eeuw werd de medische wetenschap zich steeds meer bewust van de invloed van bacteriën op het veroorzaken van ziektes en ontstond het besef dat dokters zich moesten beschermen tijdens de behandeling van zieken. Ironisch genoeg was het een Chinese dokter die in 1910, geïnspireerd door simpele Europese maskers, het eerste medische mondkapje ontwikkelde. Medische mondkapjes zijn sindsdien een vanzelfsprekendheid en niemand betwijfelt de werking ervan.

 

Lapjes stof

Medische mondkapjes hebben primair de functie om de drager te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De lapjes stof echter – en bij voorkeur schijnbaar met bloemetjes- of panterprint uit de jaren 80 of lollige tekstjes – die wij sinds deze week geacht worden te dragen doen dat niet. Het is precies omgekeerd, zij dienen ter bescherming tegen personen in de eigen nabijheid en moeten altijd samengaan met andere hygiënemaatregelen, zoals het afstand houden. Dat laatste blijkt al maanden steeds lastiger te zijn in de praktijk en ik ben bang dat mensen zich met mondkapje nog onaantastbaarder voor het virus wanen.

 

Niet verplicht waar besmettingen worden opgelopen

De paradox en ondoordachtheid van dit beleid blijken uit het feit dat we het mondkapje niet hoeven te dragen waar de besmettingen het grootst zijn. Bijna driekwart van alle besmettingen vindt plaats in de thuisomgeving (RIVM, pag. 22), waar logischerwijs niemand een mondkapje draagt met zijn partner en kinderen op de bank, of bezoek ontvangt met een masker op. Ook het aandeel van scholen stijgt en wordt steeds kritischer belicht in de media, nadat ik hierover begin oktober al had geschreven.

Op 1 december besteedde Nieuwsuur aandacht aan een groep ouders, die naar de rechter stappen vanwege hun bezorgdheid over hoe de overheid de maatregelen laat toepassen op scholen, waar mondkapjes afgezet mogen worden in de klas. Volgens de RIVM-rapportage (zie eerdere link hierboven) raken bijna acht op de tien mensen thuis of op school besmet. Op plaatsen waar je het mondkapje juist niet (of maar gedeeltelijk) hoeft te dragen. Laat dat even bezinken.

En voor wie nu tegenwerpt dat daaruit dus blijkt, dat niet-medische mondkapjes dus blijkbaar werken omdat besmettingen in publieke ruimten behoorlijk laag zijn, is het antwoord dat deze cijfers nog zijn van voor het ingaan van de verplichting.

 

RIVM blijft bij standpunt

Al vanaf het begin van de pandemie sprak het RIVM zijn twijfel uit over de werking van mondkapjes. Ook nu de verplichting is ingegaan lijken zij bij dit standpunt te blijven. Nu is het track record van het RIVM in deze crisis (vooral in het begin) op zijn zachtst gezegd nogal twijfelachtig, maar zij blijven in dezen wel standvastig en vooral frontaal tegen het kabinetsbesluit gekeerd. Los van deze zaak is het wel een goed teken dat onssysteem nog werkt, als een overheidsinstituut het tegengestelde durft te beweren van wat premier en ministers besluiten.

 

Irrationeel en hulpeloos

Bij eerdere beslissingen volgde het kabinet de lijn van het RIVM. We hebben ook al geconcludeerd dat de niet-medische mondkapjes jezelf niet beschermen en dat de besmettingen veelal plaatsvinden waar geen mondkapje gedragen hoeft te worden. Daarnaast kunnen we vaststellen dat andere Europese landen, waar de verplichting al eerder inging dan in Nederland, er niet veel beter voorstaan.

De vergelijking met Azië gaat mank, omdat het mondkapje daar vaker samengaat met strengere sociale maatregelen, om over een andere beleving van discipline nog maar te zwijgen. Op rationele basis is het nogal onduidelijk wat de reden was om tot verplichting over te gaan. Helemaal omdat het kabinet maandenlang volhield geen heil te zien in mondkapjes. Baat het niet dan schaadt het niet, is blijkbaar het devies. Een nogal hulpeloos lijkende insteek én draai te midden van een enorme crisis.

 

Zoveelste twijfelachtige maatregel

Niet voor het eerst is er veel maatschappelijke discussie over een maatregel die het kabinet heeft genomen. Het idee dat dranghekken, waarmee in de avond de bier- en wijnschappen worden afgezet in de plaatselijke supermarkt, ons moeten behoeden voor coronabesmettingen is niet alleen surrealistisch, maar getuigt ook van een geestelijke armoede van de boven ons gestelden.

Maatregel na maatregel is de afgelopen maanden op ons afgevuurd, van het sluiten van de horeca, waarbij zomaar alles over één kam wordt geschoren, tot aan onduidelijke beperkingen van groepsgroottes, waar je wel met een gezin van drie bij een gezin van zeven op bezoek mocht, maar niet andersom. Een duidelijke lijn en argumentatie ontbreken veelal. Men hoeft zich er daarom niet over te verwonderen dat het maatschappelijke en politieke draagvlak daalt en mensen zich verzetten.

 

Handhaving

Regels vallen of staan met handhaving. Een logica zo oud als de weg naar Rome. Net zo oud is het gebrek daaraan door de Nederlandse politie of Boas, wat in deze coronatijd nog eens overduidelijk wordt. Winkeliers bijvoorbeeld moeten volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad Bruls zelf gaan handhaven. Eerste winkeliers hebben al terecht aangegeven dit niet te gaan doen. De verantwoordelijkheid afschuiven naar jonge, soms zelfs minderjarige, medewerkers in een supermarkt of winkel om wetsovertreders aan te spreken, zonder enige mogelijkheid tot enforcement, is de wereld op zijn kop.

Als een winkel het nalaat om op te treden, kan dat zelfs een boete of sluiting tot gevolg hebben. Opeens zal een deel van de Nederlanders lijden onder inspanningsastma om onder het mondkapje uit te komen, en ernaar vragen mag niet volgens privacywetgeving. Zo zit de ene wet de andere in de weg.

 

Nog even doorbijten

De achterblijvende indruk is dat het kabinet zich straks niet wil laten verwijten om niet alles gedaan te hebben in de strijd tegen corona. Het mondkapje is hét meest in het oog springende symbool, waarvoor men na maanden dubben overstag is gegaan. Iets doen is beter dan niets doen, maar nog beter zou het zijn om de juiste dingen te doen.

Voorlopig geldt de verplichting voor drie maanden. Ongetwijfeld zal er nog een verlenging nodig zijn, totdat we grotendeels gevaccineerd zijn en we afscheid kunnen nemen van alle schijnmaatregelen en symboolpolitiek.

Over de auteur

Robert Raupach
Robert Raupach
Deutsche Gründlichkeit vermengd met Nederlandse nuchterheid. Kritisch en altijd benieuwd naar de andere kant van de medaille.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
29 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens de Universiteit van Edinburgh hebben de mondkapjes maar voor een afname van 3 % van de besmettingen gezorgd. (vergelijkend onderzoek tussen tientallen landen over de periode maart-augustus).
Dus een marginale werking, die niet merkbaar zal zijn in de ziekenhuizen.
Het is dan ook bizar om eerst vanaf februari tot november te roepen dat mondkapjes geen zin hebben, dat in een onderzoek te onderbouwen en ze vervolgens verplicht te maken. Je zou toch eigenlijk het OMGEKEERDE verwachten.
Zoals wel vaker bij de Nederlandse afdeling van de Opperste Sovjet in Brussel, moeten we de mondkapjes dan ook niet beoordelen op hun medische werking of hun virologische betekenis.
De WARE betekenis is psychologisch. Het is operante conditionering, gedragsbeïnvloeding. Het gaat niet om het dragen van de mondkapjes zelf (ik heb al mensen er mee zien fietsen). Omdat die mondkapjes belemmerend werken op allerlei activiteiten, zullen mensen die activiteiten beperken, “vrijwillig” omdat ze nu eenmaal gedwongen zijn om die dingen te dragen.
Ze zullen minder vaak naar de winkel gaan, minder vaak met de auto ergens heen, uitgaan of vrienden bezoeken is minder leuk, dus al die dingen gaat men minder doen of uitstellen.
En dit gaat duren tot APRIL. Want de ziekenhuisopnames dalen weliswaar, maar straks zal het argument zijn: we moeten het zo houden, we moeten doorzetten.
En de VVD krijgt in maart wel 50 zetels omdat ze ons zo goed beschermd hebben!

Hendrikus
Hendrikus
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het is nu pure psychologische symbool politiek. Mond houden en je kapje op.
.
Verder de economy om zeep helpen en dan “Ze Great Reset” introduceren want ja . . we moeten verder naar 2030.
.
Laten we hopen dat de onthullingen in het Amerikaanse “Electiongate” de mensen wakker schud. Dominion? . . . its China, I’m afraid . . .

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Inderdaad het hoofddoel van Rutte is, angst zaaien en onrust kweken.
En cijfers manipuleren zodat zij de angst en de onrust verhogen.
Corona bestaat, griep ook.

Jaap
Jaap
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Laat ik vooropstellen dat ik mij aan dringende adviezen, en nu de verplichting, vanuit de overheid houd. Natuurlijk heb ik er zo mijn gedachtes over en ben ik niet overtuigd van de effectiviteit van het middel.”

En zo gaan we netjes in het gareel!
Mondkapjes voegen niets toe (wie zei dat ook alweer?), ze werken niet, zijn schadelijk voor je gezondheid en toch doet men maar mee, als makke schaapjes. Je valt zo op zonder mondkapje in de supermarkt en: ach ik vind het niet zo erg.

“Voorlopig geldt de verplichting voor drie maanden. Ongetwijfeld zal er nog een verlenging nodig zijn, totdat we grotendeels gevaccineerd zijn en we afscheid kunnen nemen van alle schijnmaatregelen en symboolpolitiek.
Sociale structuren om zeep, economie naar de knoppen en maatregelen die je eigen gezondheid ondermijnen. ”

Kom op zeg, blijf zelf nadenken! Maatregelen voor een pandemie, die geen pandemie is.

Hans H
Hans H
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jaap

Ze werken niet, ze schaden de gezondheid. Waar immers CO2, bacteriën en virussen zich ophopen in een warm-vochtig milieu, kan geen gezondheid zijn.
Maar voegen de maskers niets toe? Wel degelijk! De gemaskerde samenleving ziet er niet alleen orwelliaans uit, de maskers voegen een Noord-Koreaans element toe: gedragsverandering. Dat is een Noord-Koreaanse term voor ‘angst’. Daarmee is deze loze verplichting feitelijk veel boosaardiger dan ze lijkt. Want er zijn nog veel te veel mensen die geloven dat het om een killervirus gaat. Als. de overheid het beste met ons voorhad, zou ze deze psychologische manipulatie onmiddellijk moeten opheffen! Er is al veel te veel angst en paniek gezaaid. Wie wil lezen hoe de geschiedenis zich nu herhaalt, leze „Mexicaanse griep in Nederland. Berichtgeving, verontrusting en publieksreacties” van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum, mogelijk gemaakt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie (https://www.wodc.nl/binaries/volledige-tekst_tcm28-71937.pdf ).

Pieter
Pieter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En daarom heb ik er één besteld in het rood/wit/blauw met de tekst: niet omdat het helpt maar omdat het moet.

Eveline
Eveline
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Pieter

Dank je wel. Heb er gelijk 1 besteld.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede en duidelijke uiteenzetting.

Het meest bijzondere vind ik dat we ons immuunsysteem ernstig verzwakken met een mengeling van desinfecterende gel, “was je handen stuk”, 1,5 meter afstand, en een tekort aan interpersoonlijk contact. Dat wordt nog wat als er een “onschuldig” griepvirus ten tonele verschijnt. De verzwakte slachtoffers liggen voor het oprapen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, ook ik zet het ding op omdat het moet. Moet er op mijn werk (zorg) ook al de hele dag eentje op.
Al die tijd in de eerste golf en tot aan het ‘dringend advies’ heb noch ik, noch mijn partner, verdere famile en kennissen corona gehad. Niemand. we gingen niet bij elkaar op visite. Alleen in de nazomer een keer op afstand buiten bij iemand in de tuin. Maar geen problemen. Ik snap dus niet goed waar al die massale besmettingen dan vandaan komen. In mijn straat heeft voor zover ik weet ook niemand corona, anders had ik dat wel van mijn buurvrouw gehoord, want die weet alles 🙂

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Marien
Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

En ik heb gewoon gewerkt. Mijn diensten gedraaid bij patienten. Die gaven we geen hand, maar we moesten hen natuurlijk wel met ditjes en datjes helpen, dus je zit toch aan patienten. Maar bij mijn weten ook geen corona verspreid. Heb er in elk geval niks over gehoord.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die massale ‘besmettingen’ zijn nodig om iedereen zo bang te maken dat ze grif meewerken aan vaccinatie. Vaccins, waarvan het kabinet er inmiddels vele miljoenen heeft gekocht en het maar de vraag is of ze helpen en waarvan de bijwerkingen niet helder zijn. De duizenden ‘besmettingen’ per dag, de onzinnige kapjes en alle beperkingen en dreiging daarmee (ook op termijn voor de ongevaccineerden) maken dat mensen straks in de rij staan om hun prik te gaan halen. Van een paar doden hier en daar – die qua aantal en leeftijd al niet eens meer actief worden vermeld – is geen hond onder de indruk. Dan blijven ze met de spuiten zitten…
We worden gemanipuleerd en bedonderd.

De Dertiende
De Dertiende
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Hulde voor uw betoog, Realist1966. Dat is precies hoe het in elkaar zit! Ik zal straks een van van die ongevaccineerde (en daardoor tweederangs) burgers worden. Ik weiger slachtoffer te worden van deze indoctrinatie.

Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  De Dertiende

Hier idem dito. Heb de ‘mazzel’ dat ik al jaren zware astma heb, krijg dus gelukkig nog geen boete zonder kapje. Al zal dat niet lang meer duren vermoed ik.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat is er mis met frisse lucht,ministers gedragen zich als wetenschappers,en dat ze dat niet zijn zie je aan hun besluiten, luisteren naar andere die wel verstand van zaken hebben,en fouten durven toegeven zou al een hele verbetering zijn,maar het gaat meer over verkiezingen ,dat inmiddels heel wat bedrijven omkiepen maakt ze niks uit,hoop van harte dat ze daarvoor zwaar gestraft worden,

Cor
Cor
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

uitspraak van de overheid, mondkapjes zijn bedoeld om het gedrag te beinvloeden van de burgers niet om hun te beschermen. zie link https://www.youtube.com/watch?v=TlYl6Hqhk8Q

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

U schrijft;…… Maar de wederkerigheid moet blijven bestaan. Zit daar nu niet precies het probleem? Zoals ik het zie en ervaar is het eenrichtingverkeer. De ‘Great Reset’is begonnen en ze doen daar niet (meer) geheimzinnig over. Europa, ja hoor, wil voor alle landen een avondklok instellen hoorde ik zojuist op de radio. Horende doof en ziende blind zijn we. Fijne dag allemaal.

Piet
Piet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sterker nog, waar medische (FPP2 of FPP3) mondmaskers aan zeer strenge regels moeten voldoen, zijn er geen eisen aan Wibra maskers. De zelfgemaakte stoffen masker bevatten kleine vezels die ingeademd worden en dus in de longen komen vast te zitten. Dat geldt sowieso voor alle mondmaskers van stof. Daarnaast zijn ook vele stoffen mondmasker gemaakt van geverfde stoffen waarin vaak toxische en soms zelfs carcinogenische stoffen zitten die nu ook ingeademd worden. Bovendien worden ze veel te lang gedragen waarbij uitgeademde bacteriën, uit mond, gewoon weer worden ingeademd of zich ophopen in het stof van het masker. Dat kan al na een uurtje al teveel zijn. In de mond bevinden zich bijzonder veel bacteriën die mensen flink ziek kunnen maken. Niet voor niets dat een beet van een mens direct moet worden ontsmet en er vaak preventief antibiotica gegeven wordt.
Erg gezond zijn al die niet medische mondmaskers dus niet en daarbij komt nog dat ze ook nog verkeerd worden gebruikt.
Ik vrees dat door het verplicht moeten dragen van al die gevaarlijke mondmaskers dat er veel mensen langdurige klachten en er ook veel long en keel kanker patiënten zullen bijkomen, juist vanwege de carcinogeniteit van de stoffen die vaak in van die mooie gekleurde mondmaskers verwerkt worden.
Koop en draag dus alleen medisch goedgekeurde mondmaskers, zijn een stuk duurder maar je gezondheid mag wat kosten. En maak je geen zorgen over dat de zorg dan minder mondmaskers zou hebben want de beschikbaarheid voor de zorg is gegarandeerd hoog. Warenhuizen liggen tjokvol met beschermingsmiddelen en deze worden wekelijks, zoniet dagelijks aangevuld.

Peter
Peter
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet

Gewoon niet dragen,wat dacht je daarvan.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet

Trek de mondkap een stukje naar beneden zodat de neus vrij komt. Dat scheelt al een heel stuk. Als de boa komt even weer omhoog trekken.
Dat heet creatief improviseren.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op Maurice.nl kan je het artikel”De datamanipulatie van het RIVM” lezen. Het komt erop neer, dat het RIVM het aantal besmette personen in Nederland doelbewust (en ook ongeloofwaardig) laag inschat, om zo de angst erin te houden dat de kans groot is dat je nog besmet kunt raken.

Daarmee komt ook die mondkapjesplicht in een ander daglicht te staan.

Binnen dat kader komt ook de vaccinatie in een ander daglicht te staan. Inmiddels zijn we aardig op weg naar groepsimmuniteit. Laat je je vaccineren, komt er -net als bij de griep altijd- een variant waartegen die vaccinatie geen bescherming biedt.

Vwb Aziaten. De luchtkwaliteit in veel Aziatische landen is erg beroerd en in droge gebieden is er ook veel overlast van stof. Gebruik van mondkapjes is daar al lang gebruikelijk.
Dat is inderdaad niet vergelijkbaar met de flauwe kul die onze dictators uitkramen.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle cijfers die de Linkse Rutte Clan openbaar maakt, moeten angst kweken en zijn altijd onbegrijpelijk.

Negativiteit is het handelsmerk van Rutte.

Duizenden doden volgen nog, door niet behandelde onderliggende ziektes.

Jay
Jay
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het mondkapje is onze burka.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden

Was er ook niet een recent onderzoek van TU Delft die alleen enigszins effect zag bij de medische variant mits juist gedragen? In het begin van de ‘crisis’ zocht ik al naar oudere onderzoeken (ivm grotere kans op politieke neutraliteit) en kwam al eigenlijk tot dezelfde conclusie.

Mij krijgen ze zo’n ding niet aan m’n bek. Ik ga geen onderwerpingssymbool dragen opgelegd door figuren waar ik nooit op gestemd heb en wiens beleid ik niet ondersteun. En als een ander zo enorm doodsbang is een snotneus te krijgen door mij, dan zorgen ze maar dat ze uit m’n buurt blijven.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het valt me vooral op dat de reaguurders beter op de hoogte zijn dan degene die dit stuk schreef.

Zelfs medische N95 maskers beschermen niet significant tegen virussen en bij langdurig of verkeerd gebruik schaden mondkapjes de gezondheid. Dat is wat ALLE dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoeken van de laatste decennia uitwijzen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mondkapjes hebben degelijk invloed op afremmen van een epidemiologie. Wat niet helpt is om de mondkapjes eerst af te katten als een nepmiddel(gewoon omdat er een enorme tekort aan was en dat was moeilijk om toe te geven) om ze daarna verplicht te maken. Ik weet het voor mijzelf wel al kan niets de 100% garanderen maar ik begrijp wel dat een ander het niet vertrouwt. Hoe betrouwbaar is dan elke volgende nieuws, ook die over de vaccins? En zeker als die vertolkt wordt door dezelfde onbetrouwbare Rutte of incapabele de Jong. En de RIVM als His Masters Voice.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Wie kan mij uitleggen dat theaters en bioscopen dicht moeten en in de kerken en moskeeën gezongen mag worden zonder mondkapje. Heeft de godsdienst een grotere macht dan de regering? Waar is de scheiding van kerk en staat?

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zoals ik reeds eerder schreef “eerst onze Royals en 2e en 1e kamer gecontroleerd vaccineren, dus geen placebo.” Wel een wachttijd instellen voor eventuele complicaties die kunnen ontstaan. Als het vaccin goed werkt, dan kun je overwegen om tot vaccinatie over te gaan. Voorlopig heb ik er geen vertrouwen in.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

Ha ha. Ja. Laat ze de Jonge en Rutte maar als proefkonijn vaccineren. Dan gaan we kijken wat er gebeurd.

Ronald
Ronald
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat kon je goed merken in Belgie ja…

29
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x