Waarom ik optimistisch ben over de toekomst

Pleidooi voor een gematigde conservatief-liberale koers

Foto:

Het rampjaar 2020 heeft veel onheil en bedreigingen gebracht. Wordt het alleen maar erger? Nee, het kan niet anders dan dat het weer beter wordt, stelt Hans van Tellingen. Na de Spaanse griep in de vorige eeuw volgden immers de optimistische en hoopvolle Roaring Twenties. De mens streeft altijd naar geluk. Wat de wereld nodig heeft is een opleving van het klassiek liberalisme.

Vrijheid als levensmissie

Ja, het leven werd er niet leuker op in 2020. COVID kwam, zag en overwon. Niet zozeer qua dodelijke pandemie, het virus is misschien net iets dodelijker dan een zware griep, maar wél qua ongekende overheidsmaatregelen. Zoals lockdowns. Een spoedwet. En een totale angstcultuur die het land ingepompt werd door politiek en media. Ik schreef er al veel over, waarbij ik de nadruk telkens leg op het heroveren van onze vrijheden. Dát zou je dan ook als mijn levensmissie kunnen beschouwen, het streven naar absolute vrijheid. Vrijheid van meningsuiting. Vrijheid van levensvisie. Vrijheid van ondernemerschap. En eigenlijk vrijheid van alles. Je mag me dan ook ‘klassiek liberaal’ noemen. Of, in het huidige tijdsgewricht, ‘conservatief-liberaal’.

 

Rampjaar 2020

Maar 2020 bracht meer onheil dan alleen lockdowns. Een van mijn favoriete OpinieZ-auteurs, Ines van Bokhoven, schreef er onlangs over.

 

Ze beschrijft een dystopisch beeld van geïndoctrineerde kinderen aan de tafel van DitisM. Een wat gekleurde benadering van de werkelijkheid van de mainstreammedia in binnen- en buitenland. Een overwinning van Biden op Trump, die toch wel vragen oproept als het gaat om de discutabele Dominion Voting Machines.

Uit de bibliotheek halen van boeken over Zwarte Piet. Censuur door sociale media als LinkedIn en Twitter op onwelgevallige meningen (mensen worden geschorst of simpelweg van het medium verwijderd). De immer toenemende invloed, het antisemitisme en de agressie van het islamisme. De omarming daarvan door partijen als GroenLinks met de Khautar-affaire en het steunen van BDS (de boycot van Israël waar het antisemitisme van afdruipt).

Ines sluit af met een liedje van Tears For Fears. Enige muzikale brille was de heren niet vreemd. Sowing the seeds of love’. Een Beatlelesk, hoopgevend nummer uit 1990. Waarin positiviteit wordt benadrukt. En waarin overigens ook Thatcher (later meer) werd afgezeken.

 

Boeren, klimaat en buitenlui

Maar na het betoog van Ines kan ik ook nog wel even doorgaan. Want over het geldverslindende klimaatbeleid is nog niet eens gesproken. Waar halen wij als mensheid de arrogantie vandaan om te denken dat wij het klimaat significant kunnen beïnvloeden? Ik ben nog steeds geograaf, hè. De menselijke invloed op het klimaat is gewoon vrij klein. Elke euro uitgegeven aan het klimaat is een weggooide euro. En klimaat is wat anders dan ‘milieu’ en duurzaamheid. Want uiteraard is een schoon milieu wél van belang. En daar kunnen we wél wat aan doen. Maar niet tegen elke prijs. Er moet wél geleefd worden.

Want zo verdienen onze ‘boeren’ ook onze steun. Zij zijn de schoonste, beste, duurzaamste, efficiëntste boeren ter wereld. In absolute termen exporteren onze boeren de meeste landbouwproducten ter wereld. Inderdaad, geproduceerd op dit hele kleine stukje aarde. Het mag een Godswonder heten. De boeren zijn Neerlands grootste helden. En die stikstof? Dat is niet alleen maar schadelijk. Plantjes gaan er sneller van groeien zelfs. Het stikstofbeleid is daarmee echt weg te zetten als ‘boertje pesten’.

 

Supranationale organisaties

En ik ben nog niet klaar. Want de Europese Unie gedraagt zich steeds meer als een bestuurlijke moloch. Nu ben ik heel erg vóór economische samenwerking. Maar ik ben niet voor een Federale Staten van Europa. Ik geloof heilig in de natiestaat. En als er slechts innig wordt samengewerkt zonder al te veel handelsbelemmeringen, is een mogelijke oorlog met andere landen ook ver weg. En is een federale staat niet nodig. Zo simpel is het.

Verder ben ik erg kritisch naar de United Nations, de World Health Organization en het World Economic Forum. Het lijkt er steeds meer op dat allerlei inclusieve gedachten, vermomd als een weldaad voor de wereld, ons op enigszins totalitaire wijze worden opgedrongen. Nu ben ik zeker voor een betere wereld. Maar mag ik als goedwillende burger ook nog een beetje inspraak?

 

De inclusitie

Maar de grootste bedreiging komt toch uit de hoek van Antifa/BLM. Uiteraard ben ik tegen fascisme. En niet zo’n beetje ook. Maar de beweging die zich antifascistisch noemt is echter een contradictio in terminis. Want deze gebruikt zélf fascistische methoden. Op het oog sympathieke gedachten blijken een bron voor radicalisering, totalitarisme en uitsluiting. De inclusieve samenleving is er niet voor iedereen. Niet voor degenen althans die dat gedachtegoed niet volledig omarmen. Of niet voor degenen die nog geen afscheid hebben genomen van hun ‘intrinsieke witheid’. 

De inclusieve beweging heeft de neiging om mensen te willen cancellen, buiten te sluiten. Inclusitie is dan ook een betere benaming.

 

Wat dan wel?

Waar leidt dit allemaal toe? Wordt het alleen nog maar erger? Nou, misschien. Een beetje. Maar daarna wordt het beter. Het kan niet anders. Zo gaat dat altijd in de menselijke geschiedenis. Na de Spaanse griep van 1918 en 1919 volgden de Roaring Twenties (gevolgd door de crisisjaren dertig, maar die periode moeten we maar even vergeten). Een decennium van optimisme, hoop en een feestelijke stemming. Precies hetzelfde gaat nu ook gebeuren na het COVID-jaar 2020. Het is de menselijke natuur. Een mens wil andere mensen ontmoeten. Een mens wil consumeren. Een mens wil zelf spullen bezitten. Die zogenaamde deeleconomie is slechts een ‘marktniche’.

En na de ietwat decadente en spilzuchtige jaren zeventig volgden de jaren tachtig. De eerste jaren nog in crisis. Maar met president Ronald Reagan en premier Margaret Thatcher werd de Angelsaksische wereld, en ook de Nederlandse wereld in indirecte zin, hervormd. Met klassiek liberale waarden. Dat was soms even slikken voor velen. Maar de wereld werd er prettiger door en kwam in de jaren negentig tot volledige bloei. Kernwaarden? Ondernemerschap. Vrijheid van handelen. En vrijheid van meningsuiting. Gelanceerd door twee charismatische persoonlijkheden die de leiding hadden in de landen die ‘ertoe doen.

 

Omarm diversiteit, maar leg er niet de nadruk op.

Bijna elke revolutie eindigt in tranen. Zo eet de inclusitie bijvoorbeeld zichzelf op. Het enige antwoord op identiteitspolitiek, Antifa, BLM en de cancelcultuur is namelijk – en daar handel ik zelf ook naar – dat het niet uitmaakt of je wel/geen kleurtje hebt en of je ho, he of bi bent. Man/vrouw. Et cetera. Omarm de diversiteit juist, maar leg niet de nadruk op je identiteit. Beoordeel een persoon op zijn of haar merites. Moeilijker dan dat is het niet.

 

Great Reset?

Nu bevatten die supranationale organisaties zeker mensen die dromen van een utopische wereld. Honderd procent inclusief. Geen grenzen meer. En geen ‘bezit’. Maar helaas voor hen, de wereld is geen liedje van John Lennon. Een van mijn allergrootste muziekidolen. Maar wél, en dat zei hij zelf ook, een dreamer.

Wees dus niet bang voor de Great Reset. Die komt niet. Omdat mensen het niet willen. Al is het alleen maar omdat wij willen blijven consumeren. Elkaar willen blijven ontmoeten. En ook graag onze eigen spulletjes willen hebben. Dat is bijna verankerd in ons DNA.

 

Dus hoe moet het dan wel?

Nou, wat mij betreft, is dat een heldere conservatief-liberale koers. Conservatief in die zin dat elke verandering niet perse een verbetering betreft. En dat de meeste mensen, ook in Nederland, heel gewone mensen zijn, met burgerlijk-conservatieve waarden. Zoals het gezin. Liefde voor de natiestaat. En ook grenzen aan die natiestaat. Want we kunnen niet de hele wereld toelaten. En dat klassiek-liberale aspect? Ook dat is van belang. We dienen ondernemerschap te omarmen. Met zo weinig mogelijk belemmeringen voor het zakendoen. Open grenzen zijn namelijk wél nuttig voor de handel. Want zonder handel geen welvaart. Zonder welvaart geen bezit. Zonder bezit geen economie. Zonder economie geen welbevinden. En zonder welbevinden geen goed functionerende maatschappij.

 

Wees optimistisch

Denk niet in problemen, maar denk in oplossingen. Dat is een plicht jegens de maatschappij, het land waar je woont, het continent waar je verblijft en de wereld die naast jou nog zeven miljard anderen herbergt. Dat kan alleen echter als eerst de problemen zijn vastgesteld. Alleen dan kun je aan oplossingen werken. Hét probleem van veel inclusieve denkers en klimaatfanatici is dat er een oplossing wordt gezocht voor een niet bestaand probleem. Ja, er zijn problemen. Maar ze moeten wel reëel zijn. En als je er daarna wat aan doet, resulteert een betere maatschappij.

 

Nieuwe Thatcher, Reagan of Bolkestein?

Wat de wereld nodig heeft is een opleving van het klassiek liberalisme. Zoals Reagan, Thatcher en (in Nederland) Bolkestein deze voorstonden. Alleen in vrijheid ontwikkelt de wereld zich in de goede richting. Met altijd een drang naar een beter leven. Met een optimistische blik. Zonder de ogen te sluiten voor de realiteit. En moet dat dan op radicale wijze? Nou, nee. Liever in stapjes. Maar wel de stapjes in de goede richting.

En dat kan soms ook een stapje opzij zijn (in plaats van alleen maar vooruit). Een gematigde, maar realistische conservatief-liberale koers is dan ook waar ik voor pleit. In elk land, ook in Nederland, kan dat zomaar tientallen procenten aan stemmen opleveren. Mits de bijbehorende politieke partij er geen potje van maakt. En er een aansprekende voorman of voorvrouw opstaat.

 

Shake up the views of the common man

En ik eindig weer met Tears For Fears. Want alhoewel zij Thatcher als hun vijand zagen, als de vijand van the common man, denk ik dat hij of zij (de burgerlijk-conservatieve man of vrouw), juist gebaat is bij een heldere conservatief-liberale koers. Zijn of haar wens moet worden gehoord. Zijn of haar noden geledigd. En nee, dat kunnen de linkse partijen niet meer opbrengen, die zijn uit de gratie.

Daarom, ‘gewone man/vrouw, wees welkom bij het gematigd conservatief-liberale gedachtengoed. Dit zal u helpen op uw zoektocht naar geluk en eigenwaarde. Want elk idee is het waard om gehoord te worden. Dát is pas ware inclusiviteit. En zou dat dan misschien datgene zijn wat de heren van Tears For Fears echt bedoelden met shake up the views of the common man? Het zou zomaar kunnen, dertig jaar na dato.

En voor diegenen die zich afvragen hoe dit gerealiseerd kan worden in deze tijd waarin politici elkaar in de haren vliegen? Daar ben ik ook nog niet uit. Ik ben dan ook benieuwd naar uw reacties.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Media is rustig en bang momenteel,zijn muisstil,omdat ze weten wat een giga fraude er gepleegd is in Amerika,Trump zal aan het langste eind trekken en dat is het einde van de globalisering plannen van de EU,protesten over de Corona beslissingen die alles om zeep helpen in opdracht van de centrale banken ,die er op uit zijn om een nieuwe levenswijze in te stellen voor alle Europese burgers, met een totale controle,en tegen de populisten,regeringen worden niet meer gekozen ,maar aangesteld,kijk naar de manipulatie met stemcomputers ,de hand van de DDR is zichtbaar,we moeten snel uit de EU,en net als Trump ,Nederland first.
Geld momenteel op de bank ,is ongeveer hetzelfde als een worst laten bewaken door een hond .Onbeperkt bijdrukken is een schijnoplossing ,dat dit fout gaat aflopen is niet of,maar wanneer .
Ben er ook van overtuigd dat Trump het tij zal keren,en de plannen van al die lui die op macht uit zijn,de hals zal kosten .

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede instelling Hans, dat positieve. Het zou allemaal kunnen veranderen als er een democratie was zoals die functioneerde in de vorige eeuw.
De realiteit is nu anders. De politiek heeft macht en macht corrumpeert. Ik bedoel dit niet financieel maar moreel en mentaal. Er worden trucjes uitgehaald, zoals belangrijke paginadikke rapporten de dag voor de kamerbespreking in de postvakje deponeren met een resumé erbij dat gemanipuleerd is. Ik heb dit op lokaal politiek niveau meegemaakt. Ben gepensioneerd zakenman. Zaken doen heeft een slechte naam. Maar als je een collega of klant bedriegt kun je het de volgende keer schudden. In de politiek niet. Keer op keer liegen en bedriegen is daar het credo. Kijk naar het bedriegende CO2/IPCC en naar de meer cycli opgekrikte PCR testen van het RIVM. Thuis noemen wij dit kabinet en vorige kabinetten: ” de fa. List en Bedrog”.
Ik ben van nature positief, maar het jarenlang volgen van het (internationale) politieke circus doen toch de wenkbrauwen fronsen tot boven mijn kale schedel.

Auke51
Auke51
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Goede samenvatting Ben, we zien het weer met de enquetecommissie over kindertoeslagen. De politici hebben allen VWO als vooropleiding maar hun geheugen laat hen pardoes in de steek(??) zo ook met het gebrek aan verantwoordelijkheid nemen voor het gevoerde beleid (denk aan Rutte, dhr. Kwiebes, zwalkende Hugo de Jonge).
Helaas ontbreek het aan zakelijkheid binnen het kabinet, voor alles een onderzoekscommissie terwijl we de probleempunten al kennen.
Zorgelijk vind ik de Global RESET die vanuit de VN wordt gelanceerd.
Wie gaat in Maart 2021 tegenstand bieden aan Rutte IV met aanvulling van GL, CDA van de Jonge (=links) en CU?

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Auke51

Inderdaad Auke. Die kindertoeslagen enquête is een rituele dans voor de bühne. NUL consequenties. Let maar op.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het helemaal eens met het betoog van de auteur – behalve de conclusie. Ik vrees dat het wel degelijk de verkeerde kant uitgaat.
En wel omdat (1) de vorige generaties – zelfs Hitler en Stalin – niet de techische middelen hadden die de huidige generatie wel heeft: digitalisering, G5, mobieltjes traceerbaar zelfs als ze uit staan.
Alle vroegere dictators, links en rechts, liepen op een gegeven moment aan tegen de beperkingen van hun middelen, zowel technisch als qua mankracht. Digitalisering heeft die beperking (bijna) geheel opgeheven, want zelfs de enorme hoeveelheid data is inzichtelijk te maken met behulp van diezelfde techniek.
En dan is er (2) daarnaast de ideologische transitie die zich heeft voorgedaan: links en rechts hebben dezelfde doelen. Links wordt bediend binnen de sociale sfeer, rechts doet lekker mee omdat er goed geld aan verdiend kan worden. We zien dit in eigen land gebeuren GL met VVD, in Duitsland is CDU helemaal opgeschoven richting Bündnis/Grünen, in Spanje is er een Frente Popular 2.0 aan de macht, in Frankrijk een soort Ecologisch Socialisme.
En hoe dit opgelost kan worden zonder elkaar in de haren te vliegen, weet ik ook niet, wel dat het zal uitdraaien op een groot fiasco omdat de kosten van de energietransitie de baten veruit zullen overtreffen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens de overleden zienster Baba Vanga zou alles nog veel erger aflopen dit jaar maar ik herken mij meer in de terechte vrees uitgesproken door de hedendaagse Ines van Bockhoven. Hans van Tellingen roept terecht op voor optimisme want pessimisme wint nooit. Ik zie alleen de poppetjes niet die zijn hoop zouden moeten vervullen.
Europa maakte door de geschiedenis heen altijd al rare sprongen en daarin zie ik op moment hoop. Helaas neigt het meer naar een wonder. Als je het bodem bereikt kun je alleen maar weer omhoog maar je kan ook lang op de bodem blijven liggen. De Sovjets hebben het viertig jaar uitgezongen op de bodem en hier zijn de Sovjets pas in opkomst met al die naar links draaiende partijen.
Tenzij er iemand opstaat die achter de volgende uitspraken zou kunnen staan en inzien dat:
“De eerste taak van de overheid is om de mensen te beschermen, niet hun leven te beheersen”.
En dat op moment:
“De overheid lost geen problemen op; zij subsidieert ze”.
En daarom:
“De overheid is niet de oplossing van het probleem: de overheid is het probleem”.
En voor de links draaiende politici:
“Als je ze het licht niet kunt laten zien, laat ze dan de hitte voelen”.
Een Reagan 2.0 is wat wij nodig hebben.

onzichtbarehand
onzichtbarehand
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel en ik krijg zowaar weer een sprankje hoop. De vraag van Hans: Hoe gaan we integere (en charismatische) politici aan het roer krijgen die het volgende kunnen bewerkstelligen: 1) zich niet laten ringeloren door nep-liberalen en nep-conservatieven en door kwaadsprekende media.
2) terugdraaien van subsidies, regels en wetten ten faveure van de vrijheid.
En dat in een omgeving waar vrijwel alle instanties en instituten hun bestaansrecht danken aan het invoeren van almaar meer regels. Dat is niet makkelijk, zoals ook Thatcher heeft ondervonden. Lees Yes (Prime) Minister maar eens.

Maar… ik ben de afgelopen maanden zoveel integere experts tegengekomen die zich uit idealisme op social media en in stukken op o.a. OpinieZ sterk hebben gemaakt om de waarheid over Corona, Antifa en de politiek correcte elite boven water te krijgen. Precies daar waar de gevestigde (en sterk gesubsidieerde) media het heeft laten afweten. Mensen met een (onderbouwde) mening en verstand van economie en individuele vrijheid, waar HvT hier blijk van geeft. Hopelijk zien die paar integere politici dat ook en kunnen ze met elkaar de krachten bundelen.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bericht van de realiteit aan Hans van Tellingen: jouw meningen, voorkeuren, inzichten en verlangens zijn irrelevant zolang jij bestuurd wordt en bestuurd wilt worden en zolang degene die jou besturen op hun beurt weer aangestuurd worden.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Toch wel een enge waarneming, maar ik voel ook dat er iets heel geks aan de hand is en dat je als eerlijke, eenvoudig opgevoedde burger ineens in een surrealistisch geheel terecht lijkt te komen. Best eng, vind ik.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het is nooit anders geweest dat burgers bestuurd worden en dat beslissingen voor hen genomen worden. Het enge bestaat eruit dat de besturende elite geen echte elite meer is maar eerder omhooggevallen middle management, plus het feit dat de functionele elites nu samenspannen tegen hun eigen burgers.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een heerlijk positief artikel. De situatie kan enigszins veranderen wanneer vele organisaties gaan samenwerken om het tij te keren.
Nu is er nog veel verwarring over bv corona en worden mensen langzaam wakker. De boosheid neemt toe, gelukkig maar.
Niemand weet waar het eindigt, maar zelf ben ik zo’n optimist. We gaan het zien.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja , leuk artikel. Maar toch ook erg dromerig.

Ik zie de EU en de globalisten alleen maar terrein winnen sinds 1990.
Door de euro transitie en het ongeremd bijmaken van geld, staat de hele economie op spatten. Immigratie gaat vrolijk door. Energie transitie? Gaat belachelijk veel kosten zonder kern energie.
De conservatief realistische politiek komt in bijna heel Europa niet aan de regering. Wat is de oplossing ?

Met dagdromen los je niets op.

Toob Alers
Toob Alers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooie, eerlijke positivo blijf je Hans…goed artikel vanuit een eerlijke waarneming. De realiteit is zo anders. Vandaag maar met een mondkapje op winkelen. Snel terug naar normaal dan kunnen we weer leven.

Johny
Johny
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In een rapport van de wereldbank (COVID-19 Strategic Preparedness and Response Program SPRP) Report No: PCBASIC0219761 staat op pagina 6 te lezen dat dit programma (pas) eindigt op 31 maart 2025 Deze datum is ook terug te vinden op de site van het World Economic Forum… We worden dus nog wel even lastig gevallen met de covid flauwekul.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hans, de signalen die ik zie ondersteunen dit optimisme niet. Van nature ben ook ik een optimist maar de laatste 10 jaren zie ik daden die niet stroken met woorden en dat keer op keer. Ik zie dat een partij die de 2e partij van het land is consequent wordt uitgesloten. Daarmee schoffeer je toch echt de democratie. Die bestaat alleen in naam als je het mij vraagt.
Ik hoop echt dat je gelijk krijgt maar als ik er geld op moest zetten, zou ik het toch op de dystopie van Ines zetten want die signalen zijn er duidelijk wel.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat de walgelijke situatie van nu opnieuw laat zien is dat vlak voor de Sinterklaas weer een statistiek verschijnt die aangeeft dat weer minder mensen achter de Zwarte Piet staan dan vorig jaar. Over indoctrinatie en propaganda gesproken met goed geplande timing. Wij wachten op een nieuwe peiling vlak voor de Kerst om te ontdekken dat wij de viering van de Kerst eigenlijk niets vinden.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x