Stop de Cancelcultuur!

Buitensluiting als de nieuwe norm

De Cancelcultuur is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Doel in het kort: het verbieden van alles en iedereen die niet woke is. Concreet houdt dat in dat mensen de mond gesnoerd wordt. En dat mensen ontslagen worden. Of nog erger: dat een compleet politiekorps moet opstappen. De Cancelcultuur is ontstaan vanuit de beweging van de Social Justice Warriors. Niets mis mee op het eerste gezicht. Er wordt – terecht – gepleit voor gelijke rechten voor iedereen. Man, vrouw, donker, licht, ‘he, ho, bi, trans’.

Maar zoals zo vaak ging het mis. Op het oog sympathieke gedachten bleken een bron voor radicalisering, totalitarisme en uitsluiting. De inclusieve samenleving is er niet voor iedereen. Bijvoorbeeld niet voor degenen die het gedachtegoed niet volledig omarmen. Of niet voor degenen die nog geen afscheid hebben genomen van hun ‘intrinsieke witheid’. Zoals blanke mannen van boven de veertig. De inclusieve beweging heeft de neiging om mensen te willen cancellen, buiten te sluiten. Inclusitie, een term die soms op Twitter te vinden is, is dan ook een betere benaming.

 

Bezetting

In mijn tienerjaren dacht ik ‘links’. Misschien wel een gevolg van de achtergrond die ik van huis uit heb meegekregen. Ik heb zelfs tuinbroeken gedragen. In september 1985 ging ik studeren. Tot januari 1986 hing ik het socialistische gedachtegoed aan. Maar toen, op mijn negentiende, kwam er een kink in de kabel. Onder leiding van de GSB (Groninger StudentenBond) en LSVB (Landelijke Studenten VakBond) heb ik meegedaan aan de bezetting van het toenmalige gebouw van de Studiefinanciering. Vond ik stoer. Om te demonstreren voor méér studiebeurs. Er zijn zelfs beelden gemaakt van een ‘gitaar spelende Hans ten overstaan van honderden actievoerders’ door het NOS-journaal destijds.

Maar ten tijde van deze bezetting brak er iets in mij. De actieleiders bleken er militante methoden op na te houden. Hielden ervan om het gebouw en de werkplekken te vernielen. Er was geen respect voor andersdenkenden. Want alles ‘moest’ en ‘zou’ op hun manier. En de boodschap was: “Aanvaard wat wij vertellen. Pas je aan. Of anders moet je maar oprotten hier”.

Het was de dag dat ik besloot dat ik wars was van welk totalitair geloof of handelen dan ook. Mijn huidige conservatief-liberale grondhouding begon voor het eerst vorm te krijgen. Sinds die dag. Vrijheid gaat voor mij boven alles. Vrijheid van meningsuiting bovenal.

 

Terug naar nu

Ik schrijf dit op de dag dat DWARS, de jongerenafdeling van GroenLinks, besluit om niet mee te doen aan het racismedebat op 12 juli

Dit soort Orwelliaanse omkeringen van logica moet ik altijd twee keer lezen voordat ik ze begrijp. Maar waar het op neerkomt is dat men alleen in gesprek/debat wil met gelijkgestemden. Iets wat ik vaker in die kringen tegenkom. En ja, dan heb je geen debat meer. En is de vrijheid gesmoord. En ontstaat een dictatuur van gedachten.

 

Boerenprotesten

Ik schrijf dit in de week van de boerenprotesten. Onze boeren die vechten voor hun voortbestaan. De boeren die door een ruime meerderheid van Nederland gesteund worden. Maar kabinet en regering zitten de efficiëntste en schoonst producerende boeren ter wereld dwars met dubieuze stikstofmaatregelen.

 

Veronica Inside

Ik schrijf dit in de maand dat Johan Derksen bij Veronica Inside wordt gecanceld door het Nederlandse elftal en door Wilfred Genee. En dat bondscoach Ronald Koeman Max Verstappen veroordeelt omdat hij niet knielt voor Black Lives Matter.

 

Black Lives Matter

Ik schrijf dit in de periode dat Black Lives Matter (BLM) overal ter wereld demonstreert. Hun goed recht. George Floyd, een veroordeelde crimineel trouwens, is op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De dader dient daarvoor streng veroordeeld te worden. Maar waar nobele doelen als ‘geen racisme’ terecht veel weerklank vinden, blijkt BLM zelf niet vrij van extreem marxistisch gedachtegoed. De teneur is agressief. Winkels worden leeggeplunderd. De teneur is anti-blank. En de teneur is antisemitisch. Hè? We waren toch bezig met anti-racisme? Nou, niet dus. BLM is een racistische club.

 

Maar BLM mág demonstreren. Op de Dam. Op het Malieveld. Overal. Maar als er mensen zijn die willen demonstreren tegen de ‘anderhalvemeter-maatschappij’ mag dat opeens niet. Dat is een schending van de grondrechten. En valt niet uit te leggen aan de burger. Dat is meten met twee maten.

 

Woke bedrijven

Ik schrijf dit in het kwartaal dat bedrijven als Gillette en Ahold Delhaize besloten om mee te doen aan de woke-rage. Door bijvoorbeeld niet meer te willen adverteren rondom het programma Veronica Inside. Dat lijkt ingegeven door angst. Maar wokeness is iets wat de gemiddelde burger maar weinig boeit. Bedrijven en winkels vervreemden zich zo van hun doelgroep. Zo stelde ik ook al eens de vraag of het wel verstandig is om te stoppen met Zwarte Piet in de winkel. Eigenlijk niet, je behaalt immers ér omzet mét Zwarte Piet.

 

Wuhanvirus

En ik schrijf dit in het jaar dat COVID-19, het Chinese virus uit Wuhan, de wereld in een wurggreep houdt. Ik heb er al veel over geschreven. Prima om voorzichtig te zijn. Doe ik ook. Maar die ‘anderhalve meter’ gaat ‘m niet worden. En is, zeker buiten, ook helemaal niet nodig.

 

Een niet zo democratisch kabinet?

Én ik schrijf dit tijdens de kabinetsperiode dat men het referendum heeft afgeschaft. En dat onze minister van ‘Onmacht’, mevrouw Ollongren, probeert aan te tonen dat er veel nepnieuws onze kant op stroomt. Zonder succes.

 

Hoe moet het dan wel?

En ik kan nog honderden andere voorbeelden aanhalen van zorgwekkende ontwikkelingen die onze vrijheid, onze rechtsstaat en onze democratie aantasten. Het is iets wat al jaren aan de gang is. Maar het is iets wat in 2020 in versneld tempo doorzet.

De cancel-cultuur komt voort uit identiteitspolitiek’. En legt de nadruk op wie je bent. Op wat je afkomst is. Of wat je huidskleur is. En welke seksuele oriëntatie je hebt. Identiteitspolitiek, cancellen en wokeness liggen daarmee in elkaars verlengde. Maar is dit geen dwaalspoor? Zelf beweer ik al jaren dat identiteitspolitiek het gif van de samenleving is. Het zet mensen, volstrekt onnodig, tegen elkaar op. Mijn credo is dan ook: “Het maakt mij geen ene donder uit of je blank bent of een kleurtje hebt. Of dat je man/vrouw/transgender/non-binair/ho/he/bi bent. Ik beoordeel mensen op wie ze zijn, op wat ze doen en of ze medemenselijkheid bezitten. Ik kijk niet naar huidskleur. Het is niet belangrijk.

 

Stop het identiteitsdenken

Ik heb vrienden, kennissen en medewerkers/collega’s die alle genoemde ‘menstypen’ omvatten. Heb elkaar gewoon lief. En kijk niet naar elkaars kleur. Het is onbelangrijk. Laten we elkaar als gelijkwaardigen behandelen. Racisme is eindig. Als het aan mij ligt in ieder geval wel.

 

Dictatuur van de minderheid

We lijken in een situatie beland te zijn die lijkt op een ‘dictatuur van de minderheid’. Een bottom up-benadering pur sang. Het is niet de regering die dingen initieert en uitvaardigt. Maar het is wel de regering die een gewillig oor legt bij een uiterst kleine, maar zeer luidruchtige minderheid. En het landsbestuur buigt dan mee. Net als vele bedrijven, media én universiteiten. Een enge ontwikkeling.

 

Het Middenland

Want hoewel in de grachtengordel (en in delen van andere steden) inderdaad woke gedacht wordt, woont de grote meerderheid van Nederland in het zogenaamde Middenland. Een term ooit bedacht door collega geograaf Josse de Voogd. De meeste Nederlanders wonen niet in de grote steden en wonen ook niet op het platteland. Nee, de meerderheid woont in kleinere tot (middel)grote steden, waar doorgaans een eensgezinde mentaliteit heerst: de ‘Middenlandermentaliteit.

Een typisch Nederlandse zienswijze: “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Nu zal er vast ergens ‘driehoog-achter een verdwaalde racist wonen. Maar de Middenlander is in essentie een enigszins burgerlijk en mild conservatief persoon, die wel OK is. Een beetje saai misschien. Maar zeker geen racist. De Middenlander woont bijvoorbeeld in Amersfoort, Schagen of Apeldoorn. Of in Meppel, Etten-Leur of Helmond. En in vele andere plaatsen.

 

De Middenlanderpartij: winnaar van de verkiezingen?

Ik voorspel dan ook dat een politieke partij die zich richt op deze Middenlander wel eens de grootste van Nederland kan worden. De ‘Middenlanderpartij. Een partij met gezond verstand. Een uiterst democratische partij. Met rechten voor iedereen. Ongeacht je afkomst of identiteit. We moeten het samen rooien, mensen. Dus stop met dat racismegeroep. Nederland kent geen institutioneel racisme. Alles bij onze instanties is tegen racisme gericht. Sterker nog: mensen met een kleurtje of van een bepaalde minderheid worden juist in alle opzichten door de officiële instanties bevoordeeld (‘Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar…, et cetera).

 

Stoppen met cancellen

En stoppen we dan ook met het cancellen van mensen? Ja, alsjeblieft. Het enige dat gecanceld kan worden is het jaar 2020. Teveel ellende. En te veel ondemocratische ontwikkelingen. Laten we dit jaar opnieuw beginnen. Met een schone lei. En laten we elkaar behandelen als mensen, als vrienden. Niet als vijanden.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eerlijk gezegd heb ik het idee dat ik moet oppassen met mensen die een Noord-Afrikaanse, of een Centraal-Afrikaanse, of een Antifa-achtige, of een Midden-Oosterse, of een islamitische uitstraling hebben. Nederland scoort hoog in alle vergelijkend onderzoek naar kwaliteit van leven, maar om allerlei redenen zijn we omringd tegenwoordig met haast bommen van agressie en gewelddadigheid. Mensen die een enorme hekel hebben aan mij en mijn cultuur, maar die wel heel goed leven van het geld en de zorg die hen door die cultuur worden verstrekt.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Neef Jansen
Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Net gelezen dat Soros weer vijf miljard dollars geschonken heeft aan de groeperingen die voor de vrijheid strijden zoals Antifa, BLM e.d.
Ik vraag mij af of Europa uiteindelijk islamitisch of communistisch wordt. Wie van die twee wint? Door de opstelling van Europese leiders ligt het puur aan de snelheid van beide en het lijkt erop dat de neomarxisten nu met een inhaalslag bezig zijn. Zou de islamitische wereld dat toestaan?
Intussen kibbelen wij in Europa over hoe wij elkaar arm kunnen maken door geld over te hevelen van “rijk” naar “arm” via een perpetuum mobile-achtig constructie. Of hoe wij van onze cultuur het best af kunnen komen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Ni28
Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ah, ‘groeperingen die voor de vrijheid strijden’, dat zal wel een vergissingkje zijn is ’t niet? Marxisme en mohammedanisme brengen cultuur als van Saoedie-Arabie en Noord-Korea, beide vormen van cultuur waarin men het grootste deel van de tijd bezig is met het indoctrineren of anders uitroeien van andersdenkenden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Ik dacht dat het sarcastisch genoeg was, geeft niet. Dat roepen alle linkse groeperingen en daardoor maken zich herkenbaar door dat goede doel maar natuurlijk is het tegendeel waar. Het gaat hun alleen om hun eigen waarheid waarbij het met de vrijheid juist slecht gesteld is. Zoals Klaver iemand van racisme beticht, punt uit!

Wouter1965
Wouter1965
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als ik dan moet kiezen liever onder Poetin dan onder een of ander islamitische nono.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Wouter1965

Kies liever voor vrijheid. Poetin is een andere soort beest die uit communisme ontstaan is. GL zal zo iemand vast kunnen leveren.

Ad van Ekeren
Ad van Ekeren
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtige column.!! Probleem blijft wie bind de kat de bel om. 4 jaar geleden had ik column in AD over tegenstelling platte land/ stad over sinterklaas winterfeest lentefeest etc. Dat we onze waarden niet op moesten geven. 15000 reakties 90 pct positief , vermeld in column Hoogland/telegraaf in Elsevier, zelfs in de 2e kamer uitgenodigd ,mn brief uit het AD werd voorgelezen, iedereen vol lof. We zijn 4 jaar verder en steeds verder van huis geraakt. Om verdrietig van te worden, De overheid laat ons in de steek (Rutte met zn systemisch racisme) geen ruggegraat. De meeste is het ontgaan maar zodagavond zei Rutte bij t afsluitend debat op1 misschien zit zwarte piet hier wel een volgende keer waarop Ekiz zei: oh dit wordt een relletje. Ooit nog iets van vernomen? Nee dus. Zet daar Derksen tegenover dat zegt toch genoeg.
Jammer jammer dat we niet bij machte zijn het tij te keren met zoveel goede mensen die wel willen!,

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ad van Ekeren

Inderdaad Ad van Ekeren, ik behoor tot de gematigde Nederlanders, maar ik bemerk als boreling van voor de tweede wereldoorlog, dat de omwenteling/omvolking zo snel gaat, dat de rem hierop aan vervanging toe is.
Laat ik jou vertellen, dat mijn hoop op een terugkeer naar een democratische samenleving in Nederland, tot het nulpunt is gezakt.
Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

Jan van Dijk
Jan van Dijk
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ad van Ekeren

Dat relletje was ongewenst, want dan zou blijken hoe Nederland echt dacht. Dus besloten de media het dood te zwijgen.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik houd nog een beetje hoop. Als Trump herkozen wordt en hier de rechtse groepen groot worden, kunnen we dit doorbreken. Trump blokkeert nu via de rechter anti Trumporganisaties die hier alle gif spuien. Die dooor Soros ondersteund worden. Dus, ik houd nog hoop.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De oorzaak van de verbreiding van de flauwe kul uit Amerika is de alom slappe houding van leidinggevenden. Allemaal bang voor een twitterstorm. Waarom eigenlijk?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De cancel cultuur is een boycot cultuur. Boycotten is oorspronkelijk een geweldloze vorm van verzet. Toegepast in een context van identiteitspolitiek, politie-correcte media, en meebuigende overheden, publieke instellingen en private ondernemingen leidt het tot een eenzijdige onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en bubbeldenken. Bubbeldenken beperkt de besluitvormingsruimte en leidt tot foute inzichten op basis van onhoudbare veronderstellingen. Een goed voorbeeld hiervan is minister Ollongren, maar ook de kabinetten Rutte 2 en 3 zijn er sterk door aangetast. Denk aan het klimaatbeleid (biomassa, van het gas af), maar ook aan het onhoudbare natuurbeleid (landbouw?), migratiebeleid (woningbouw?), en EU beleid (geldtransfusies?). De onderliggende ideeen zijn ofwel onhoudbaar, ofwel eenzijdig en polariserend. Black Lives Matter beweging is allesbehalve geweldloos en ideologisch allesbehalve onverdacht. Er zijn te weinig tekenen van gezond verstand in de cancel cultuur om de ideeen en uitingsvormen ervan te kunnen aanvaarden. Het is wel iets van deze tijd, ook al is niet duidelijk waarom. Misschien is het niet meer dan een teken van de verdeeldheid en geleidelijke verzwakking van het Westen. Als de problemen groter worden en er weer ‘gewerrek mot worre’ komt men hopelijk weer bij zinnen.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Het onderwerp ‘cancel cultuur’ of boycotcultuur verdient veel meer aandacht. Eén van de mogelijkheden om het beter te bespreken is aan de hand van de analyse van Frank Furedi, o.a. in zijn post op Spiked! vandaag 16 juli 2020 getiteld ‘An ideology without a name’. Kort samenvattend: 1. de boycotcultuur is ten diepste anti-nationalistisch (Trump, Baudet), anti-westers (blanken = witten), anti-wetenschappelijk (feiten) en anti-democratisch (debat); 2, de boycotcultuur gebruikt guerillataktieken om het debat te vermijden, vandaar ‘cancel cultuur’ of boycotcultuur; 3. door uiterst extreme ‘normen’ voor inclusiviteit (BLM) en openheid (migratie, islam) te stellen wordt de boycotcultuur ‘genormaliseerd’ aan universiteiten, in de overheid, en in de media; 4. de boycotcultuur is onderdeel van een proces dat begon met de mythologisering van de Tweede Wereldoorlog als een uitdrukking van het ultieme kwaad. Andere mythologiseringsprocessen worden daarop geent, zoals project 1619 en de nederlandse geschiedenis. Elke verkeerde blanke sch**t wordt buitenproportioneel uitvergroot en enorme niet-blanke gruweldaden worden genegeerd. Sociale media, in samenwerking met klassiek media (kranten, tv), spelen in die processen een essentiele rol. Het wordt tijd dat er nieuwe Huizinga’s (zoals tegen Von Leers in 1933) en Cleveringa’s (zoals tegen de duitse bezetters in 1940) opstaan aan onze universiteiten. Van de overheid en de meerderheid van de bevolking hoeven we vooralsnog niet veel verzet tegen deze waanzin te verwwachten.

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Toch is er één boycot geweest die ik qua actie eigenlijk alleen maar kan goedkeuren. Dat was het begin van het einde van de segregatie in Amerika.
Het was niet Rosa Parks die de aanzet gaf, maar een 15 jarig meisje, Claudette Colvin, die weigerde op te staan in de bus.
Rosa Parks heeft het daarna even over gedaan. Maargoed ik dwaal af.
De boycot van het openbaar vervoer die na Rosa Parks ontstond toen de zwarte bevolking ging carpoolen, bracht de busmaatschappijen in grote financiële problemen, want er waren maar weinig blanken afhankelijk van de bus.
Dit was een goed doordachte actie en een voorbeeld van echt geweldloos protesteren.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Er zijn wel meer boycots geweest die goed waren. Het valt allemaal onder geweldloos protest en burgerlijke ongehoorzaamheid. Prima. Het is de deels verborgen ideologische lading en het manipulatief gebruik van media, politiek en feiten die BLM problematisch maakt.

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Ik stel ook nergens dat ik het eens ben met die idioten.
Segregatie was een reëel probleem en geen normaal denkend mens kan tegen die boycot van toen zijn, maar wat nu gaande is niet.
BLM en Antifa mogen voor mijn part op de brandstapel, ik heb de lucifers al klaar 😉

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderdaad Hans van Tellingen, de dictatuur van de minderheid.

Klein voorbeeldje ik doe jaren de elftallen samenstellen van een sportclub voor het nieuwe seizoen.
Vroeger was het leuk en begrip vol, maar in de laatste jaren moet op de tenen lopen om een bepaalde groep niet tegen je in het harnas te jagen.
En deze groep is niet voor rede vatbaar zij zoeken gelijk hun gelijk en de slachtoffer rol.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Links zal nooit iemand “cancellen” die aanzet tot politiek, raciaal of religieus geweld. Extremisten die openlijk tot geweld oproepen worden door de NPO als helden of zelfs “experts” gepresenteerd; Roos Vonk, Akwasie, Quincy Gario, Peyman Jafari, Tareq Ramadan, Abou Jahjah, noem maar op. Gewelddadige clubjes als antifa en blm en hun aanhang werken nauw samen met aanhangers van isis en hamas.

Zelf verdedigen linksextremisten hun gewelddadige verzet tegen vrede, vrijheid en democratie altijd met het argument dat mensenrechten “een instrument van de machthebbers” zijn. Links wil daarom pal staan voor de overvallers, de verkrachters en de oorlogsmisdadigers in elk Westers land. Dat zijn immers altijd “slachtoffers van de maatschappij”.

Hoewel. Als het om dictaturen gaat staat links ineens wel aan de kant van de overheid. Hierbij een linkje naar een driedelig en vrij lang, maar razend leerzaam artikel. Van een Chinese vrouw die slachtoffer werd van nepnieuwszender VICE. Ze zou geïnterviewd worden, en had vooraf afspraken gemaakt om haar niet in gevaar te brengen.

VICE schond die afspraken, en toen zij smeekte om daarmee te stoppen begon een extreme campagne om haar monddood te maken. Uiteindelijk wisten legers dure advocaten, New York Times-bobo’s en hele twitter-legioenen aan laffe meelopers haar te defunden, te deplatformen en zelfs te laten arresteren in China.
Links is echt elke schaamte voorbij.
https://medium.com/@therealsexycyborg/shenzhen-tech-girl-naomi-wu-part-3-defunding-deplatforming-and-detention-140fed4b9554

Cerberus
Cerberus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi stuk! BLM gaat ook helemaal niet over racisme. Het gaat over een van de vele huidige anti-bewegingen. Anti-westers, anti-mannelijk, anti-familie, anti-christelijk, anti-rationeel, anti-kapitalistisch, anti-populistisch. Anti-alles wat onze voorouders, ondernemers en wetenschappers in Nederland in 100-den jaren met grote moeite en met hard werken hebben opgebouwd. Anti-bewegingen kunnen alleen floreren als er een elite is die ze of stimuleert of zelf geen enkele visie en tegenkracht te brengen heeft (vergelijkbaar met onze Amsterdamse bestuurlijke elite in het rampjaar 1672 die zich al wilden overgeven aan de oprukkende Fransen onder zonnekoning Louis 14 waarbij gelukkig gewone burgers wel actie ondernamen). Erger nog compleet chantabel is doordat de elite zelf dik en rijk geworden is aan de vleespotten van de staat. De elitaire beroepsdemonstrant die ook nog dik betaald door iets tijdelijks te doen als burgemeester van Amsterdam is het schoolvoorbeeld. BLM bestaat uit een groepje extremisten die stelt dat de personen die zij zeggen te vertegenwoordigen al heel lang globaal onderaan allerlei sociaal-economische lijstjes bungelen waar je niet onder aan wil bungelen. Maar in de plaats om de redenen daarvan te benoemen en daar wat tegen te doen, bedacht hebben dat die redenen “natuurlijk” door een externe macht moeten komen. Ingefluisterd door de elite en rond gemegafoond door de media is de volgende anti-beweging geboren. Het kan niet anders dat het racisme is! Ondanks alle succesverhalen van indididuen. Ondanks de enorme toestroom van immigranten. Hoe stupide en kortzichtig ook: Kijk je buurman koopt Uncle Ben’s rijst, dat kan niet omdat die hij die rijst lekker vindt, hij moet vast een racist zijn! Weg met die rijst ruggengraatloze grootgrutter!

Kees Tummers
Kees Tummers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

we wisten toch al dat het helemaal niet de bedoeling is te pleiten voor gelijke rechten voor iedereen? Bij woke is iedereen gelijk maar sommigen zijn gelijker dan anderen, helemaal naar voorbeeld van George Orwell, en een groot deel van de journalistiek loopt als NSB’ers achter het zootje aan. Vrijheid van meningsuiting is belangrijk maar het moet wel een mening zijn die aansluit bij die van de woke gekkies, anders is er sprake van hate speech en dat mag niet. Woke is een stel stel ondemocratisch griezels, hoogste tijd ze echt wakker te schudden.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Amazon,veel mensen zegt dit niks ,maar dit bedrijf heeft de eigenaar de afgelopen maanden 46 miljard opgeleverd, dit soort bedrijven is er alles aan gelegen dat de lockdown blijft ,en de mensen monddood worden gemaakt,de Bill Gates stichting geeft aan elke arts die met een doodsverklaring ondertekend heeft dat een patient,aan Corona is gestorven ,terwijl hij misschien onder de bus is gelopen en dat de oorzaak van zijn dood was 10.000 Dollar,daar hoor je niemand over ,en dat weten er ook weinig,zolang zij afhankelijk zijn van de pharma industrie ,en Merkel aan het bewind is in Duitsland ,blijven we in een Lockdown ,mensen krijgen geen nieuws meer ,maar meningen worden opgedrongen uit een finacieel concern,wat alles uit een koker tovert ,fact is dat er veel geld mee is gemoeid ,en links er van alles aan gelegen is om Trump in discrediet te brengen,omdat anders de geldkraan dicht gaat .

F. Cornelissen
F. Cornelissen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Top gesproken. Laat het nuchtere gezonde verstand zegevieren. Er zijn genoeg verstandige mensen in ons land en daarbuiten.

Wouter1965
Wouter1965
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Triest te zien deze ontwikkeling van cancel cultuur. De aanhangers begrijpen niet dat dit censuur is en onderdrukking. Nu hebben ze de wind nog mee, maar zien niet dat ze een boemerang in de lucht gegooid hebben. We weten allemaal de route die een boemerang aflegt.

Menig overheid kijkt met glanzende oogjes dat dit de weg opent naar een dictatuur. Op zijn minst een sterk afgeslankt democratisch stelsel. En als heel die woke figuren wakker worden het te laat is en realiseren wat ze met hun geschreeuw hebben weggegooid en nooit meer terugkrijgen.

van Arend
van Arend
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gecanceld worden door Hans van Tellingen, omdat je een andere mening hebt dan hij, op Twitter en LinkedIn, het kan verkeren Hans…jammer, een nette discussie met deze andersdenkende man zou leuk zijn.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Middellanderpartij bestaat al. FvD. Blijven toch achter in de peilingen, voor wat ze waard zijn. De wereld wil bedrogen worden en daar weet Rutte goed gebruik van te maken.

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x