Wie is de echte Joe Biden?

Kleurloze politicus of Establishment-Democrat?

 

Titelfoto: Joe Biden door Photo News, gepubliceerd onder CC BY-SA 2.0.

Nu het erop lijkt dat Joe Biden de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten – of Trump met zijn leger juristen moet dat nog weten te verijdelen – ligt de vraag voor de hand: wie is Joe Biden? Toegegeven, het is rijkelijk laat om me in die vraag te verdiepen. Ik had altijd het beeld van Biden als de opa van Obama, die zijn troostende knuffelrol soms iets te letterlijk nam en daardoor in opspraak raakte.

Toen Biden in de aanloop naar de huidige presidentsverkiezingen als enige van de Democratische presidentskandidaten overbleef, viel vooral op dat de bijna 78-jarige presidentskandidaat oud en kwetsbaar oogde en soms onverstaanbaar iets brabbelde. Maar uiteindelijk heeft hij de strijd toch gewonnen, of er moet dermate massaal gefraudeerd zijn met de poststemmen dat Trump alsnog tot winnaar verklaard wordt. Maar laten we uitgaan van de hypothese dat Biden de nieuwe president wordt. Dan is de vervolgvraag: wie is hij eigenlijk?

 

Begonnen als Republikein

Joe Biden zette zijn eerste stappen in de politiek als Republikein, nadat hij na zijn studie aan het werk was gegaan als advocaat bij een advocatenbureau van een bekende Republikein in zijn thuisstaat Delaware. Dat was in 1968. Kort daarvoor, in 1966, was de katholieke Biden getrouwd met de niet-katholieke Neilia Hunter, die hij had ontmoet aan de universiteit van Syracuse. Samen kregen ze drie kinderen.

Joe Biden had weinig met de toenmalige Republikeinse presidentskandidaat Richard Nixon en distantieerde zich geleidelijk van de Republikeinen. Toen hij in 1969 ging werken voor een ander advocatenbureau met een Democratische baas, was de switch snel gemaakt: Joe werd Democraat.

 

Senator in 1972

In 1972 werd Biden, nog maar 29 jaar oud, senator voor Delaware door de Republikeinse kandidaat Boggs te verslaan. Misschien was dit de beste campagne die Biden ooit voerde. Hij had nauwelijks middelen en begon met een achterstand van 30% op Boggs. Maar in een uitgekiende campagne, waarbij zijn charmante vrouw Neilia de grote inspirator én organisator bleek en zijn zus Valerie de strateeg, slaagde Biden erin de destijds relevante progressieve thema’s op een aansprekende manier uit te werken. Zoals terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Vietnam, betere zorg of een verantwoord milieubeleid. Zo wist Biden de conservatief Boggs nipt te verslaan en kon zijn koffers pakken voor Washington, om plaats te nemen in de Senaat.

 

Tragiek

Luttele weken na deze prachtige overwinning en nog vóór zijn beëdiging tot senator sloeg het noodlot toe. Biden’s echtgenote Neilia en zijn éénjarige dochtertje Amy kwamen om bij een verkeersongeluk vlakbij hun huis. Zoons Beau en Hunter raakten zwaargewond, maar overleefden.

Biden zette, toen hij enigszins van de klap was bekomen, zijn politieke carrière in Washington voort, maar gedurende 36 jaar als senator ging hij dagelijks heen en weer met de trein naar Washington (2 x 90 minuten) omdat hij in de nabijheid van zijn zoons wilde blijven wonen.

In 1977 hertrouwde Biden met zijn huidige echtgenote Jill, een onderwijzeres, met wie hij nog een dochter kreeg.

Veel later, in 2015, toen hij de vice-president was van Obama, sloeg het noodlot nogmaals toe: zijn lievelingszoon Beau, procureur-generaal te Delaware, overleed op 46-jarige leeftijd als gevolg van een hersentumor.

 

Presidentskandidaat 1988

In 1988 was Joe Biden presidentskandidaat voor de Democraten. De nominatie werd toen gewonnen door Michael Dukakis. Voor Biden was het geen groot succes. Het was onduidelijk waar hij precies voor stond en delen van zijn speeches bleken uit plagiaat te bestaan. Zo kopieerde hij onder andere een speech van de Brit Neil Kinnock.

Ook bleek dat Biden af en toe een ‘Halbe Zijlstraatje’ deed: hij maakte zich groter dan hij was door zijn aanwezigheid bij bepaalde gebeurtenissen te verzinnen. Zo vertelde Biden prachtige verhalen over zijn aanwezigheid bij de protestmarsen van de jaren zestig, maar bij nader onderzoek bleek dat hij toen braaf thuis zat bij vrouw en kinderen. De burgerman die zich iets interessanter wil maken dan hij is; zo zou je Biden ook kunnen kenschetsen.

 

Vice-president

Na zijn mislukte campagne in 1988 probeerde Biden het opnieuw in 2008, kwam opnieuw niet ver, maar werd daarna wel de running mate van Obama, met wie hij een oprechte vriendschap ontwikkelde. Het zou logisch zijn geweest als Biden daarna in 2016 voor eigen kans was gegaan, maar het partij-establishment had een voorkeur voor Hillary. Daarnaast zat Biden zelf toen nog vol in de rouwverwerking, door het verlies van zijn oudste zoon.

 

Onduidelijk politiek profiel

Wanneer we de politieke loopbaan van Joe Biden beschouwen, kunnen we stellen dat hij weliswaar altijd trouw is gebleven aan de progressieve thema’s, maar een heel duidelijk politiek profiel ontbreekt. Misschien ook omdat hij al vroeg in zijn carrière de zorg voor zijn gehavende gezin voorop stelde, wat zeker voor hem pleit. De centrist Biden, ooit begonnen als Republikein, lijkt vooral interessant voor kiezers uit het midden. Dat kan een voordeel zijn in een zeer gepolariseerd land, waar ook Trump een recordaantal stemmen wist te verzamelen. Joe Biden lijkt, meer dan een Hillary Clinton of een John Kerry, de man die ook delen van de grote groep Trump-kiezers zo niet achter zich kan krijgen, in ieder geval zou kunnen verzoenen met het duo Biden-Harris als president en vice-president.

Zeker nu het erop lijkt dat de Republikeinen de Senaat in handen houden, lijkt een centristische koers de enige politiek haalbare, aangezien wetsvoorstellen anders door de Senaat getorpedeerd zullen worden. Laat die rol de politiek wat kleurloze, maar innemende Biden nu juist op het lijf zijn geschreven.

 

Verdiensten Trump

Zoals OpinieZ collega Ernst Lissauer kernachtig stelt in onderstaande tweet, heeft Trump wel degelijk een grote historische verdienste, zeker in het Midden-Oosten, waar nu vrede is en betrekkelijke rust, na de in dit opzicht rampzalige presidentschappen van Bush (Republikein) en Obama (Democraat).

 

 

Establishment

Nu kunnen we Joe Biden op twee manieren benaderen. Je kunt hem zien als een typische vertegenwoordiger van het verrotte Democratische establishment (de corrupte handelwijze van zijn zoon Hunter spreekt boekdelen) en als de man die Obama de helpende hand bood bij diens rampzalige beleid in het Midden-Oosten. Of je kunt hem – de positieve interpretatie – zien als centrist en familieman met het hart op de juiste plaats, die, als zijn geestelijke vermogens hem niet in de steek laten, een verzoenende rol zou kunnen spelen als president van een door en door gepolariseerd land.

 

Vriend Israël

Wat betreft het Midden-Oosten put ik wel enige hoop (niet meer dan dat) uit het gegeven, dat Joe Biden al een halve eeuw bekend staat als een grote vriend van Israël en dat twee van zijn kinderen met Joodse partners huwden. Ook Kamala Harris heeft een Joodse huwelijkspartner en schaarde zich bijvoorbeeld al vroeg achter Trumps keuze om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te accepteren. Iets dat haar in de Democratische Partij niet door iedereen in dank werd afgenomen. Terwijl Obama door zijn verleden als linkse activist nogal wat lijntjes had met de radicale black muslim-beweging in de VS en zelfs met de Moslim Broederschap – Obama hielp Morsi in het zadel als president van Egypte – ben ik geneigd van het duo Biden en Harris een meer prudente lijn te verwachten, wat betreft het Midden-Oosten beleid.

Het beeld is dus misschien niet zo somber als sommige Trump-aanhangers nu verwachten. Hopen maar, dat ik me niet vergis.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Youp
Youp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een heel vriendelijk stuk over meneer Biden, geschreven door een hele aardige man. Ik vrees dat Joe Biden, zijn familie en de democratische partij niet zo aardig zijn. Er is vrijwel zeker op grote schaal verkiezingsfraude gepleegd. Hopelijk kunnen Trump en zijn advocaten dit bewijzen, maar misschien niet alle fraude die er gepleegd is. Deze verkiezingsfraude is gepland en gemanaged door dezelfde partij die Joe Biden op het schild gehesen heeft. Dezelfde partij die de MSM zo ongeveer in bezit heeft en hiervan schaamteloos misbruik maakt. Met de verkiezings- en informatiefraude wordt eigenlijk de democratie ten grave gedragen.

Joe Biden zelf is een oude, dementerende man die niet bijzonder intelligent lijkt, ook niet dom. Een echte ambtenaar die richtlijnen uitvoert.Daarnaast wordt hij omgeven wordt door corruptieschandalen (de verkiezingsfraude is er maar een van) en heeft hij geen eigen ideeen. Wat dat betreft voldoet hij volledig aan het beeld van de hedendaagse visieloze politicus want daar hebben we er wel meer van. Mark Rutte bv houdt niet van ideologische vergezichten zoals hij dat noemt. Maar ook Macron, Merkel, Theresa May, allemaal even flets en kleurloos. Maw, het zijn geen leiders. Gevolgmatig wordt hun agenda gevuld door mensen die wel ideeen hebben zoals de globalistische miljardairs en hun politieke vehikels. Hoe risicovol die globalistische agenda is wordt door de uitvoerende politieke klasse helaas niet begrepen. Daar houden ze zich liever niet mee bezig en ze hebben er naar alle waarschijnlijkheid evenmin enig talent voor. Net als al die andere inhoudsarme politici zijn Joe Biden en Kamala Harris stromannen voor de echte macht. Trump is dat niet. Vandaar dat hij weg moest.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Youp
Bart
Bart
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Ja zo is het Youp. Biden is totaal irrelevant, hij is een zetbaas van het corrupte establishment. Ze hadden ook een goed getrainde chimpansee voor hem in de plaats kunnen zetten. Maakt geen enkel verschil.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Zo is het precies. Biden wil een Green Deal, dat is waar de grote industrieën en de banken goed aan kunnen verdienen. Een nieuwe bedrijfstak staat in de stijgers. verder gaan al die ‘klimaat-wetenschappers’ er aan verdienen, want die krijgen natuurlijk goed betaalde posten op het ministerie of worden consultant voor $ 2000 per dag (en wsch meer).
Biden wil ook sociologen meesturen met de politie zodat ze hun optreden kunnen veranderen. Dus ook de sociale sector gaat hier heel veel baantjes binnen halen. Op kosten van….de belastingbetaler. Biden is wel zo eerlijk dat hij heeft aangekondigd de belastingen te gaan verhogen….van de hogere inkomens, zodat de bestedingen afnemen en dus de banen in de marktsector.
Deze man heeft heel eenvoudig een neo-marxistische, gramsciaanse agenda.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Andre
Cecchetti
Cecchetti
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het heerschap Biden is dus een rasopportunist gezien zijn wisselingen van partij. Opportunisten zijn altijd de meest schadelijke, zie ook Anton Rutte. Maar het wordt nog erger, Biden is ook nog eens een beroepspoliticus. Al sinds 1972(!). Vrijwel zijn hele leven vreet meneer dus al uit de staatsruif. De publieke sector-parasiet is de working-class burden.

Ronald
Ronald
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Degene wiens partij en aanhangers verantwoordelijk zijn voor de enorme polarisatie in het land zal wel even oproepen tot verzoening, na een voorlopige verkiezingsuitslag die erg dubieus tot stand is gekomen. Geloof je ’t zelf?

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Ronald
Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Trump heeft 71 miljoen stemmen gekregen, de eerste president met zoveel stemmen. En Sleepy Joe zou daarover heen gegaan zijn?
Denk even na mensen.

De supreme court heeft al gesteld dat stemmen die na ‘election day’ zijn binnen gekomen, apart moeten worden geteld. En dat is een opdracht. Daar kunnen de ‘democraten’ ook niet onderuit (ze doen hun naam schande aan overigens).
De Amerikaanse rechtspraak werkt gelukkig heel anders dan onze Nederlandse linkse rechtspraak, dus laat niemand proberen dat te vergelijken.

Biden heeft nog niet gewonnen en zal dat naar alle waarschijnlijkheid ook niet doen!! Wees wakker mensen. Het wordt spannend om te zien hoe de waarheid boven water gaat komen.
Ook wel beangstigend omdat ‘links’ geweld nog nooit heeft geschuwd.

Anna
Anna
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vier jaar lang heeft het democratisch establishment geprobeerd om President Trump af te zetten of zijn beleid te ondermijnen.
Met man en macht hebben ze iedereen die maar om te kopen was gemobiliseerd om Trump te beschadigen.
Ik heb grote bewondering voor Trump zijn stressbestendigheid. .
Nu met zeer frauduleuze verkiezingen, want de aantallen kloppen niet, er is te weinig verschil, ( men durfde niet al te veel te frauderen, ) lijkt het erop dat de verloederde intens corrupt kliek in Amerika aan de macht komt. Met Biden als lieve oude opa zetbaas van de kliek!❗️

Om deze met voorbedachte rade machtsgreep te plegen hebben ze een PUPPET nodig, geen president. Een man die OMKOOPBAAR IS die weet van de hoed en de rand. En die ze wanneer ze maar willen opzij kunnen zetten.
Zijn zoon is onder investigation voor corruptie in Ukraine. Ook van Rusland kreeg hij steekpenningen voor papa 3,5 milj dollar❗️En China niet te vergeten daar is doet hij onderzoek ( goed betaald ) voor een bank.

Trump laat het er begrijpelijker wijs niet bij zitten er zijn kiezers gemeld van 123 jaar oud en andere “ doden” mensen die niet meer in de Staten wonen en omdat de marges klein zijn is het zeker de moeite waard om de strijd aan te gaan. En opnieuw te tellen.

Biden is NOG NIET GEKOZEN maar uitgeroepen door CNN‼️Onbegrijpelijk de hele wereld lijkt al aan zijn lippen te hangen wij worden gehersenspoeld.
Stel je voor dat het terug gedraaid moet worden, Pas dan breekt de hel los.
Ik wens Amerika veel succes het wordt steeds meer een bananen republiek. Van de Democraten.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat ik niet begrijp is waarom Rutte hem al heeft gefeliciteerd terwijl hij nog niet officieel tot President Elect is benoemd.

In Arizona wordt nog geteld en in een aantal andere staten lopen nu rechtzaken om ongeregeldheden omtrend de stemmen aan te kaarten.

Anna
Anna
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Stom van Rutte vertrouwd hij meer op CNN dan op de kies commissie ?
Een politiek foutje of een mee huilen met de wolven in het bos over de verachtelijke Trump?

Bart
Bart
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Pinokkio is natuurlijk ook een lakei van de globalistische agenda. Hij en Biden behoren tot dezelfde groep.

hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In dit artikel staat niet over fraudepraktijken tijdens de verkiezingen. Trump verzet zich momenteel tegen deze fraude en exposed alles. (China en Rusland willen Biden niet feliciteren.) De processen zullen zich binnenkort opstapelen. Het is daarom dat er chaos zal ontstaan, want democraten kunnen ze niet tegen hun verlies.
Het is Trump die gewonnen heeft.
En Biden laat zich gebruiken; dat zegt genoeg over de man.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hesa

Hij is ook niet meer als n stroman voor de democraten,straks is ie ziek en neemt harris het stokje over. Dit is allang bekokstooft in het bejaarden clubje wat zich democraten noemen. Biden zou als gepensioneerde lekker achterover in de zon moeten zitten op zijn leeftijd. De VS wordt bestuurd door een bejaarden club is straks het geval denk ik.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Trump wordt zwaar onderschat. We moeten hopen dat de Democraten zijn verdiensten op waarde weten te schatten, ook al zal het met een hoop geschamper gepaard gaan. Dat Trump heeft verloren heeft weinig met zijn persoon of strategie te maken, maar met een geforceerde bias bij de MSM media en timing pech met corona. Nog even over de frase ” of er moet dermate massaal gefraudeerd zijn met de poststemmen etc.” De moeilijkheid zit hem in de feitelijk aantoonbare fraude. Statistisch staat wel vast dat er op grote schaal is gefraudeerd, maar zonder heterdaadjes en Democratische daders met enig politiek gewicht op dezelfde schaal, zal dat onder het juridische tapijt worden geveegd.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

nou, goed om te weten dat ze toch beetje de Trump lijn zullen willen vasthouden, hoop ik. Als Hillary Clinton het was geweest nu, dan had ik dat dramatisch gevonden.

Ronald
Ronald
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat gaat niet gebeuren. De democratische partij is de laatste jaren door en door rot geworden. Banen en bedrijven vertrekken richting China, illegalen worden niet meer uitgezet en gaan weer concurreren met de voornamelijk zwarte onderklasse, critical race theory zal blijven bestaan en verder doorgedrukt worden, conservatieve gedachten zullen gecencureerd blijven worden door bigtech, de VS zal niet meer energieonafhankelijk zijn, dus meer afhankelijk van China voor bv panelen en olie zal weer uit het Midden-Oosten gehaald moeten worden wat het kruitvat weer zal ontsteken. En er is nog veel meer…

Het enige lichtpuntje is dat de senaat republikeins blijft zodat ze op de rem kunnen trappen.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ronald

Als ik het goed begrijp wordt er al een half miljard dollar gestoken in het winnen, a. s. januari, van de twee Republican senaatszetels van Georgia, om de Senate een Democrat meerderheid te geven. Als dat lukt is de ellende niet te overzien.

Foaak
Foaak
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor mij is Joe Biden een bestuurder die volledig voor de agenda 2030, 2050 gaat. Voor mij hadden de verkiezingen daar over moeten gaan. Agenda 2030 gaat zo omvangrijk en ingrijpend voor ons worden maar de media heeft dit thema ‘’expres’’ volledig genegeerd. Dit vind ik heel erg en zorgwekkend!

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Joe Biden is een beroepspoliticus. Denk dat de Verenigde Staten en de wereld beter af zouden zijn met Trump dan met Biden.
Het verbaast mij dat de Democraten terug naar de corrupte VN willen.
Toch is het verwonderlijk dat zo’n groot land maar 2 bejaarde kandidaten voor de verkiezingen hebben als president.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x