Over Corona en voortkachelend ‘oud beleid’

Is er nog wel geld voor al die dure kabinetsplannen?

En zo zijn we dus toch weer in een lockdown beland. Geen volledige, maar het lijkt er aardig op.
In maart keek ik er nog met een zekere gelatenheid tegen aan. Even doorbijten met die “intelligente lockdown” en dan zou het gewone leven wel weer zijn gang kunnen hernemen. Samen zouden we dat virus er wel onder krijgen, toch?

Wij ruimden garage en zolder op, gaven twee kamers een flinke opknapbeurt en vanaf mei konden we, onder beperkende voorwaarden, behoedzaam en geleidelijk aan de draad van ons sociale leven weer oppakken. Voorjaar en zomer boden lucht en ruimte. We konden er eindelijk op uit. Toen de BLM-demonstratie op De Dam klaarblijkelijk geen besmettingen te zien gaf, kregen velen het gevoel van “zie je wel, het kan langzamerhand weer”.

Eigenlijk was er maar weinig aanleiding tot zelfgenoegzaamheid, zoals ik in april dit jaar schreef: buiten het zicht van de camera’s van Nieuwspoort en de Hilversumse studio’s had zich in de verzorgingstehuizen een ramp voltrokken. Nederland voerde weer eens een lijstje aan: en niet de beste! Met meer dan 10.000 sterfgevallen is er weinig aanleiding af te geven op de verrichtingen van regeringsleiders elders in die wereld, zoals onze media toch naar hartelust plegen te doen.

 

Tweede golf

Hadden velen wellicht de verwachting dat de aangekondigde tweede golf in het najaar wel eens zou kunnen uitblijven; die hoop is inmiddels vervlogen. Juist landen die de eerste golf kranig doorstonden door een kordate aanpak blijken nu zwaar getroffen: in Israël en Tsjechie – landen die ik in die column beschreef – liep het aantal besmettingen al snel op en ook het aantal sterfgevallen nam in die landen met voorheen lage sterftecijfers, onrustbarend toe.

Wat was hier aan de hand? Waren de teugels toch te snel gevierd? Vooral voor jongeren bood de naderende vakantieperiode uitzicht op een vrijer leven. Ze namen het er ook van: buitenlucht en zon: die zouden het virus immers beteugelen? Maar niet alleen in Nederland (mondkapjes), ook in andere landen kregen slordigheid en nonchalance de overhand over het aanvankelijk voorzichtige gedrag. Het isolement was doorbroken en de nieuwe vrijheid moest worden gevierd.

 

Revanche

Toen na de vakantieperiode de scholen en andere (onderwijs-) instellingen weer opengingen en feestelijke gebeurtenissen en andere evenementen zich geleidelijk weer verplaatsten naar binnenruimten, nam het virus kennelijk revanche, en hoe! In nagenoeg alle Europese landen is sprake van een soort alarmfase. Toen wij onlangs in Oostenrijk waren, ging Wenen over in code rood: de besmettingshaarden daar waren afkomstig van jongelui die een weekend aan het feesten waren geweest (de beruchte ‘Biersafari’s’) in Praag.

 

Op slot

Gelukkig zijn inmiddels de testprogramma’s uitgebreid en zijn de ziekenhuizen nu beter voorbereid dan begin dit jaar, maar er lijkt vooralsnog weinig reden voor optimisme. Want wie zegt dat na deze lockdown er straks niet opnieuw ingegrepen moet worden, omdat het dan tot staan gebrachte virus opnieuw de kop opsteekt? Wordt op dat moment weer gegrepen naar het instrument lockdown? Hoe lang kan onze samenleving en kan onze economie dat nog aan?

De horeca, het onderwijs, de kunst en cultuur kunnen toch niet blijvend, althans zeker niet voor langere tijd, ‘op slot’ gezet blijven? Zelfs als er straks (maar wanneer is dat?) – een werkend vaccin of medicijn is, moet ik nog maar zien of de oude tijden van voor de pandemie terugkeren. Dat moet ook gevolgen hebben voor allerlei langetermijn-verwachtingen en beleidsscenario’s.

 

Duurzaamheid

In mijn woongemeente wordt gewerkt aan een duurzame toekomst. Er is een ‘Transitievisie Warmte’ in de maak: een leidraad waarmee de gemeente per wijk woningen aardgasvrij wil maken. Ik kijk daar niet reikhalzend naar uit. Waarom moeten van deze schone energiebron af, terwijl verder heel Europa hunkerend uitziet naar aansluiting op een aardgasnet en daar ook nog voortvarend aan werkt? Waarom moet ik nou ineens aan ons ‘mondkapjesbeleid’ denken….?

 

Verouderd beleid

De alternatieven worden immers steeds ongewisser en het experiment in Purmerend om woningen van het aardgas te halen loopt uit op een beschamende wanvertoning. Zou “de coronacrisis’ niet veel grotere maatschappelijke gevolgen kunnen hebben dan we denken? Moeten al die dure plannen over de energietransitie niet eens grondig worden heroverwogen? Hebben we straks eigenlijk nog wel de middelen om al die tomeloze ambities te realiseren?

 

Zijn al die modellen, waarop dat beleid is gebaseerd, niet aan herijking toe, nu Corona tal van nog onvoorziene effecten kan hebben op de toekomstverwachtingen uit de tijd van voor de pandemie?

Wie verdient straks het geld dat nodig is om al die peperdure plannen rond klimaat en stikstof te financieren, als experimenten als die in Purmerend nu al tegen financiële grenzen oplopen. In een eerdere column heb ik me al eens afgevraagd waarom nieuwe inzichten en gewijzigde omstandigheden niet zouden mogen leiden tot nieuwe afspraken en nieuw beleid.

Daar hebben we toch politici voor?

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
31 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Uri van As
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Opgelet: Dit artikel gaat over de gevolgen van de lockdown(s). Niet over de pandemie noch de ernst daarvan. De reacties van mensen die blijk geven het stuk niet gelezen te hebben en/of zich liever bezig houden met complotdenken, het schofferen van de site, de auteur of medeschrijvers van reacties zijn en worden verwijderd. Het persoonlijk beledigen van de auteur leidt tot een ban. Lees de spelregels onderaan de pagina.

Martine
Martine
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uri van As

De lockdown gevolgen zijn een gevolg van het beleid van de regering die is gestoeld op de ernst in hun ogen. Ik vind dat als je een column hier plaats je ook tegen opbouwende kritiek moet kunnen en dat juist een goed gesprek daarover belangrijk is. De schrijver maakt het zelf persoonlijk. Jammer dat ik nu zelf word weggezet als complot denker, aangezien mijn reactie is verwijderd.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uri van As

Ik heb het stuk 3 x gelezen en het eindigt met een open vraag. Dan moet je ook accepteren dat er open antwoorden worden gegeven. Als je alleen wilt horen wat je al in je hoofd hebt, maak dat dan duidelijk.
Ik ben 2 x in gegaan op de laatste alinea van het artikel en heb gesteld:
1. Het geld hoeft niet verdiend te worden, want er zijn honderden miljarden in Europa niet uitgegeven aan horeca, reizen, vakantie enz. Alleen al in Frankrijk heeft men 50 miljard klaarliggen.
2. Het bankwezen zal dat omzetten van geldmarkt naar kapitaalmarkt tbv investeringen
3. Die investeringen gaan naar duurzaam en ecologische ondernemingen.
Het is een antwoord op de vraag.
Het bevat geen complotdenken, want we worden elke dag via de media medegedeeld dat het die kant op gaat omdat de politiek het wil.
Het is geen schofferen van wie dan ook. Het is doodgewoon het constateren van alledaagse feiten.

Uri van As
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Pardon? Uw verontwaardiging is nogal merkwaardig. Zijn er reacties onder dit artikel van uw hand verwijderd? Nee. Niet 1.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Uri van As

Er zijn twee reacties van mij verwijderd, met dezelfde inhoud als wat ik hierboven schreef.

Uri van As
Hoofdredactie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Er zijn geen verwijderde tweets van u aanwezig in de prullenmand of log-files.

Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan dit bijna niet lezen, lees de grafieken mijnheer Beetz, de besmettingen lopen gigantisch op, maar het aantal doden en ziekenhuisopnames blijven ver achter. https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken.
Kijk daarbij vooral naar het aantal van beide. 7500 getesten waarvan 200 ziekenhuis opnames, waarvan 20 doden.

Waarom lopen de besmettingen op? https://www.hpdetijd.nl/2020-09-27/drie-wetenschappers-de-coronatest-is-onbetrouwbaar-en-het-testbeleid-faalt/

Onze economie kan het al lang niet meer aan. En frappant is wel dat alles wat leuk was geen doorgang meer mag hebben. Waarbij blijkt dat in de horeca naar verhouding de minste besmettingen plaats vinden.

Gaan we echt naar het vaccinpaspoort toe?? Feit is dat er geen betere druk beschikbaar is om naar de slachtbank geleid te worden. De slachtbank van de totale controle. Klimaathype werkt al net zo. Angst is de dirigent op dit moment. Angst, door de overheid gezaaid. Afschuwelijk!!

Bert Voip
Bert Voip
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Goede reactie. Meneer Beetz mag zich eerst eens in de cijfertjes verdiepen voordat hij in het toetsenbord klimt, is mijn advies. De data zijn openbaar, waarom doet niemand er iets mee?

Kees
Kees
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Helemaal mee eens. Feiten worden genegeerd en angst blijft regeren. Als zelfs de WHO publiceert dat het sterftecijfer veel lager is dan voorspeld (en maar iets hoger is dan gewone griep) is het toch wel heel duidelijk dat de genomen maatregelen veel erger zijn dan de kwaal.
Als er één sector is die in lockdown moet gaan is het wel de media. Die hebben de angst op een verschrikkelijke manier aangewakkerd. En laat die lockdown maar eens minimaal een halfjaar duren.

krijnnl
krijnnl
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

…De slachtbank van de totale controle…. Schitterend verwoord!

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Graag geef ik nog een aanvulling op mijn eerste reactie en wil daarbij het aspect angst wat nader duiden.
Het maakt dat we onze overheden wel moeten wantrouwen.
Vorige week kwam er een vooraanstaande topviroloog, althans zou werd hij aangeduid, al had ik nog nooit van hem gehoord, dat er dit jaar geen griepvirus was, dat er ook geen andere virussen ronddwalen. Er was alleen maar Corona. Groots stond het in alle media als belangrijk nieuwsfeit.
Twee dagen later werden we opgeschrikt door een in Nederland oprukkend nijlpaardvirus, waar ik ook nog nooit over had gehoord. Uitgebreid werd het overal gemeld.
En wat schetst mijn verbazing? Vlak voor het weekend worden we gewaarschuwd voor de komende griepvirus uitbraak, groter dan ooit tevoren. Voorgesteld wordt om iedereen die op Corona wordt getest gelijk ook de griepspuit te geven.
Weer even later het bericht, dat er niet voldoende griepspuiten beschikbaar zijn en zelfs mensen uit risico groepen zonder inenting terug gestuurd worden. Waarom, zo is de vraag slaan de huisartsen niet meer in. Antwoord: wat ze over houden, moeten zelf betalen en bij meer dan 5% over krijgen ze boete!!
Zou WA daarom misschien naar Griekenland zijn vertrokken. Van dit alles kreeg hij het Spaans benauwd en o ironie, nu heeft ie ook nog eens de Zwarte Piet gekregen over zijn handelen.
Hoe zou het toch komen, dat steeds meer mensen van mening zijn, dat hier duistere krachten achter zitten.
Dat wilde ik nog even kwijt.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zowel het corona- als het klimaatbeleid gaan aan verwarring ten onder. Hetzelfde geldt voor het beleid op gebied van belasting, migratie, EU, en volkshuisvesting.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Die verwarring wordt m.o.m. bewust gecreeerd in de vorm van een sluipend proces, waar bij elke afslag in het denken men er niet in slaagt de best denkbare prioritetien te laten vigeren. Het is moeilijk te bevatten waarom dat zo is. Het heeft te maken met bepaalde extreme opvattingen (zoals van GL/D66-achtigen), die eigenlijk thuishoren in een cordon sanitaire. Dat is natuurlijk ook de reden voor alle polarisatie. Op de een of andere manier zal het hele boeltje terug naar het midden getrokken moeten worden. In die dynamiek blijken daar maar weinig voormalige middenpartijen toe bereid. Ontstellend.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zal zeker niet ontkennen dat er een virus rondwaart dat zeer heftig is met veel ernstig zieken en ook enkelen (percentueel gezien) voor wie het fataal wordt. Maar ik vraag mij het volgende af.
Als er in een oorlog een bombardement is, vlucht iedereen de schuilkelder in. Terecht. Maar daarna wordt die vijand aangevallen om hem te verdrijven!
Waarom is er geen enkele actie om dit virus aan te vallen. Recent bewezen is dat bij nagenoeg alle patiënten een vitamine D tekort is vastgesteld. Verder de Chinese wegwerpkapjes zijn onhygiënisch geproduceerd en zeer benauwend. Wij produceren in kleine oplage de Keurkap (zie Facebook) , van katoen en wel goed passend en niet benauwd, maar dat terzijde.
Doe wat aan het verbeteren van uw immuun systeem, slik vitamine C en D, ga de buitenlucht in, wees hygiënisch en hoest af en toe goed uit. Verder adem zo veel mogelijk door de neus en probeer het medicijngebruik (chemisch) zo veel mogelijk te beperken. Waarom hoor ik niets over deze aanpak. Ik voel me gelukkig kerngezond en bevorder dat oa door deze leefwijze. Nee geen garantie, maar wel een kansverhogende manier.
Tot slot nog dit. Angst is een slechte raadgever en de meeste ziekten ontstaan vanuit een geestelijk niet welbevinden. Mag dit een bijdrage zijn tot verbetering.

Twan
Twan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Wees niet hygiënisch. Juist in de benauwde tijd kan ons immuunsysteem wel wat extra training gebruiken.
Hygiëne past bij de overlever variant van virussen. Ook wel bekend als poepvirussen. Corona is net als fluenza een vlieger. Hygiëne is niet relevant in de bestrijding van vliegers. Het zijn aerosolen.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Twan

Twan,
Ik bedoel natuurlijk de normale hygiëne die we altijd al handhaafde. Ik geef een voorbeeld. Munt en papiergeld is een bron van bacteriën. Was en douche geregeld, dat soort dingen. Er zijn nogal wat viezerikken onder ons komen wonen. Wat men nu vraagt is het hebben smetvrees en da`’s zeer ongezond. Daarmee bouw je geen gezonde afweer op. Ik denk dat ik u heel goed begrijp. Ik heb al eens in een reactie gesteld dat Rutte wil dat we onze handen moeten stukwassen. Mijn mening is dat we onze handen hebben om te’laten wapperen’ gewoon mee werken, aanpakken. Of zoals we hier in Twente zeggen ‘Niet lullen, maar poetsen’. Hoop hiermee wat duidelijkheid te hebben gegeven.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor de oplossing van corona heb je òf heel rap een bewezen werkend vaccin nodig, vrijwel zonder bijwerkingen. Òf een intelligente lockdown, waarbij je de
groepsbesmetting zo probeert te doceren dat de de capaciteit van de ziekenhuizen niet overbelast raakt en het virus binnen afzienbare tijd is uitgewerkt.
Meer smaken zijn er niet en dat geldt ook voor al die andere landen, die hun land helemaal platgooiden; dat virus is er en iedereen komt aan de beurt.
Of je moet internationaal reizen en de wereldhandel een half jaar stilleggen.
Maar dat middel wordt erger dan de kwaal.

Rutte zit met een probleem. Hij mag de explosie van het virus niet uit de hand laten lopen, moet paniek over een vermoorde economie zien te vermijden en moet dure linkse stokpaardjes blijven ondersteunen, anders blaast de linkerflank het kabinet op.

Ik vind Rutte een l”l met vingers, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de man in deze weinig andere keuze heeft dan zich nu op corona te richten en vooral te zwijgen over de gevolgen van zijn beleid. Wel kan hij beter bij Maurice de Hond te rade gaan dan bij Jaap van Dissel.
Maar ja, prestigeverlies. Rutte offert liever nog dan dat het land op.

Komend jaar zal een stevige economische crisis onze samenleving op haar fundamenten doen schudden. Waarvan de lockdown één van de redenen zal zijn.
Zodra de koopkracht verdampt komen vragen over de betaalbaarheid van het EU-sprookje en massamigratie aan de orde.
Die energietransitie verdwijnt geruisloos van het toneel. Het schrappen daarvan hoort tot het laaghangend fruit in de maatregelen om de koopkracht van de burger (en daarmee zijn tevredenheid) niet voor de tk2021 helemaal naar de filistijnen te helpen.

Jan Smelik
Jan Smelik
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb dezelfde ervaring als Andre: er zijn twee (volgens mij keurige) reacties verwijderd waarvan ik een bevestigingsmail heb ontvangen dat de reactie is goedgekeurd.

Twan
Twan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar moet dat geld vandaan komen voor de energietransitie?

Wat dacht je van soberder leven. Nederlanders geven enorm veel geld uit aan de plezierige dingen des levens. Dat is de regering vast ook opgevallen.

En nu wordt de horeca gesloopt, vliegschaamte geïntroduceerd sociaal shoppen verboden …

We houden bakken met geld over. Rutte heeft er een oogje op.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, van die (te) duur betaalde politici en volksvertegenwoordigers zou je veel meer verwachten, he?

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Politici en volksvertegenwoordigers vertrouwen wij sowieso al minder of niet. Maar de corona gaat iedereen de pet boven door onwetendheid en eventuele bijkomende belangen die wij ook niet uit het oog mogen verliezen. Maar in eerste instantie gaat het om de gezondheid en bestrijding van het virus ondanks economische schade.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden

Zie ook mijn overige reacties. Overigens is men helemaal niet uit op het beschermen van alle ouderen. Zolang die medisch nog voldoende geld opleveren voor de pharmacy, dan laat je ze niet doodgaan. De niet zieke ouderen, waar ik intussen ook toebehoor, dat is het probleem. Dus isoleren, dan gaan ze vanzelf van ellende wel dood. En dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die niet universitair zijn opgeleid, zeg maar degenen, die de handjes nog laten wapperen, zoals de zorgmedewerkers en handwerkslieden. Die worden te duur voor Rutte en Co. Dat is de werkelijkheid. Harde conclusie? Jazeker, ik wist al dat deze tijd ging komen, waarin sociaal asociaal wordt genoemd en sociaal is asociaal volgens de leiders van nu. Blijf waakzaam asjeblieft.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Elke levende organisme op aarde heeft eigen vijand in een grotere organisme en zo blijft de natuur in evenwicht. De vijand van de mens is op enkele ongelukje na geen grotere organisme maar juist de kleinsten. Virussen en bacteriën. En ook onszelf als wij met teveel te dichtbij elkaar staan of als wij daardoor ons de hersens inslaan.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Ik heb gereageerd op de gevolgen, namelijk dat heel veel geld niet is uitgegeven. Miljarden liggen bij de bank, geld dat anders zou zijn uitgegeven aan reizen, horeca, vakantie, auto’s. Dat geld gaat door de banken overgeheveld worden van de geldmarkt naar de kapitaalmarkt en dan gaan de overheden met prachtige banenplannen komen….maar uitsluitend groen, ecologisch, duurzaam….
Want er is goed over nagedacht. Alleen banken en grote bedrijven zoals de producenten van windturbines gaan hier aan verdienen. Dat wordt onderdeel van het ‘nieuwe normaal’, de volgende stap in het corona- drama.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Ja juist daarom. Maar het één gaat niet zonder het ander. Mijn vaste overtuiging is dat je moet beginnen met de mensen weerbaar te maken tegen het oplopen van virale ziekten dus ook Corona. Daarvoor hanteer je het uitgangspunt: geen voeding geven, dan sterft het af. Natuurlijk is dat niet altijd voldoende, maar met wegkruipen tot er een vaccin is met tot dusver zeer laakbare bestandsmiddelen is niet goed. Nee, ik hou ook niet van spookverhalen, maar de in mijn eerdere reacties opgesomde feiten liegen er bepaald niet om. Bewust haalde ik bronnen aan die door de overheid aanbevolen worden als betrouwbaar. Ik ben niet uit op sensatie, maar zoek naar feiten, voordat ik wat rondtoeter. Mocht ik daarbij fouten maken, mag iedereen daarop correcties aanbrengen. Dit is toch een serieus forum met constructieve bijdragen, die zeker ook v
An verschillende inzichten getuigen.
And

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het virus wordt nog door velen steeds aangezien voor een menselijke vijand. Terwijl die roept “Je geld of je leven!” gaat het de parasiet om “Je vrijheid of je leven!”. Hoe vrijer wij gaan leven hoe beter zal het virus gedijen totdat ie zelf eigen machtige vijand tegenkomt. Het is afhankelijk van het gedrag van de mensen en om eerlijk te zijn ben ik meer huiverig voor het mensengedrag dan het virus zelf. Wat gaat de mens doen als dit veel langer gaat duren dan ons lief is. Gaat de mens het virus bestrijden of het virus helpen? De mens bepaald de gang van zaken namelijk zelf.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zie mijn meerdere uitvoerige reacties op het artikel. En wordt vooral niet angstig. Ook daarover heb ik het nodige opgemerkt, maar blijf wel waakzaam, maar vooral gezond. Ook daarvoor gaf ik goede aanwijzingen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Dank voor uw reactie. Angst is geen goede raadgever net zoals te veel aan overmoed. Werken aan weerstandvergroting hebben wij gelukkig al ruim voor de coronatijd gedaan en zoeken geen onnodige confrontaties met mensen. Naar hun zeggen doen zij het allemaal geweldig maar nu vertrouwen wij op ons zelf. Wij werken niet meer en die zorg hebben wij niet en dus kan ik concluderen dat wij wat dat betreft door de leeftijd gered zijn. Wij houden ons aan de regels die voor een epidemie gelden zo veel mogelijk en leven ons leven gewoon door met wat beperkingen. Al toen wij met pensioen gingen hebben wij ons voorgenomen om ook graag thuis te zijn. En de muren vallen niet op ons af dat is zeker gelukt.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Hans H
Helemaal mee eens!

31
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x