Voorbij de start, maar nog niet aan het einde van het begin

Foto:

In Israël werd op 21 februari een vrouw positief getest op het Corona-virus toen zij terugkeerde uit Japan. Daar was zij, met alle andere medepassagiers, dagenlang in quarantaine gehouden op het (door de virusuitbraak berucht geworden) cruiseschip Diamond Princess. Kort daarna werd nog bij twee andere Israëli’s het virus vastgesteld: bij een man en diens echtgenote, die van een skivakantie in Noord-Italië terugkeerden.

Ook zij moesten in ‘thuis-isolatie’, net als alle bezoekers uit landen waar het virus was vastgesteld. De Israëlische regering trof meteen verdere maatregelen. Allereerst werden de luchtverbindingen met een aantal Aziatische landen opgeschort en werden reizen naar het buitenland ontraden. Niet lang daarna maakte de Israëlische regering bekend dat vanaf 12 maart het land helemaal ‘op slot’ zou gaan. Inkomende reizigers moesten veertien dagen in thuis-quarantaine, buitenlandse toeristen werd aangeraden het land te verlaten, nu het nog kon.

Die maatregelen vielen bij Frank Oostdam, de voorzitter van de ANVR, in het verkeerde keelgat. Op 8 maart tweette hij verontwaardigd:

 

Lichtvaardigheid

Eén van de vele tekenen van de lichtvaardigheid, waarmee tal van autoriteiten hier het gevaar van deze epidemie probeerden weg te wuiven. Zelfs toen de eerste verontrustende signalen uit China en Noord-Italië binnenkwamen, werd in Nederland door het RIVM het gevaar van uitstoot door brandende houtkachels in Brabant hoger ingeschat dan het besmettingsgevaar door Corona tijdens carnaval.

In Israël, waar ze wel goed hadden opgelet, namen kort daarna de beperkende maatregelen in kracht toe. Luchtvaartmaatschappij El Al hield haar toestellen aan de grond. Met speciale vluchten werden Israëlische staatsburgers uit het buitenland, waar inmiddels de grenzen waren gesloten en het vliegverkeer vrijwel was stilgelegd, opgehaald en thuisgebracht.

 

Tsjechië

Ook Tsjechië nam, zodra de eerste Corona-gevallen werden vastgesteld, meteen stevige maatregelen. Al op 26 februari, naar aanleiding van eerste besmettingsgevallen in Oostenrijk en Duitsland, droeg premier Babis de ziekenhuizen op om een voorraad gezichtsmaskers aan te leggen, genoeg voor vier maanden. Alhoewel op dat moment in het land zelf nog geen besmettingsgeval was geconstateerd, werd het legerhospitaal aangewezen als noodziekenhuis.

Eind februari werden drie Tsjechen in quarantaine genomen: ze waren alle drie in Noord-Italië geweest. Toen zij op 1 maart positief getest waren, ging ook in Praag de regering snel tot ingrijpende maatregelen over: op 10 maart werden alle scholen gesloten. Op 12 maart riep de Tsjechische regering de noodtoestand uit: grenscontrole/sluiting , sluiting publieke voorzieningen enzovoort, en ook daar ging het land geleidelijk ’op slot’.

 

Kanttekeningen

Waarom noem ik deze twee landen? Omdat die nogal opvallen door het lage sterftecijfer, althans op dit moment, vergeleken met Nederland. Want wat zijn de cijfers? Nederland met ruim 17 miljoen inwoners 1487 sterfgevallen (3 april), Israël 34 (op 8,7 miljoen inwoners) en Tsjechië 40 (op 10 miljoen inwoners). Ondanks alle zelfgenoegzaamheid en eigendunk, vallen bij onze prestaties dus best de nodige kanttekeningen te plaatsen, al wil ik niets afdoen aan de expertise van onze wetenschappelijke adviseurs.

 

In Tsjechië zijn op dit moment al meer dan 60.000 personen getest. Ook Israël test op grote schaal, mede dankzij snel optreden van de Mossad, waarmee het land aan 400.000 testkits kwam. En Nederland begint nu pas aan een zeer geleidelijke opschaling van het tot nu toe veel te magere en riskant gebleken testprogramma: tal van hulpverleners worden nog steeds blootgesteld aan besmettingsgevaar.

 

Verschillen

In IJsland ging men wel meteen over tot een alomvattend testprogramma, toen daar eind februari besmet gebleken wintersporters terugkeerden uit Oostenrijk. Maar zelfs toen bekend werd dat het Oostenrijkse skioord Ischgl een besmettingshaard was, werden terugkerende Nederlandse wintersporters uit dat gebied hier ongemoeid gelaten.

Nu kunnen er allerlei redenen zijn waarom de sterftecijfers per land sterk uiteenlopen, maar ook rekening houdend met (mogelijke) demografische, sociaal-culturele en geografische factoren, springen de verschillen toch wel erg in het oog.

En het is natuurlijk ook een momentopname, omdat we niet weten hoe de veronderstelde ‘afvlakking van de curve’ uiteindelijk, ook in andere landen, zal verlopen. Zo wordt in Israël nog rekening gehouden met een aanzienlijke stijging van het aantal doden door het Corona-virus, voornamelijk door besmettingsgevallen in de ultra-orthodoxe gemeenschappen die nu volledig zijn afgesloten.

 

Aarzelend

Toch valt het op dat, alhoewel de eerste besmettingsgevallen ook in deze drie landen eind februari, begin maart werden vastgesteld, Nederland veel te aarzelend tot stringente maatregelen overging. (Nu ex-) Minister Bruins moest in de Tweede Kamer bedremmeld toegeven dat helemaal niet naar de opgedane ervaringen in Aziatische landen als Singapore, Taiwan en Zuid-Korea was gekeken. Hadden we dat maar gedaan!

 

 

Het levert vooral een beeld op van een aanvankelijk veel te lichtzinnige benadering. Het waren de Belgen die de grens sloten en op Schiphol kunnen nog steeds aankomende reizigers ongetest het land binnenkomen.

 

Lijstjes

De media werden pas veel later wat minder volgzaam: die schaarden zich aanvankelijk eendrachtig achter de leider en diens deskundigen, nadat premier Rutte op 15 maart het volk in ernstige bewoordingen toesprak (eerlijk gezegd voelde ik me bij die ‘groepsimmuniteit’-benadering nogal ongemakkelijk) en de sluiting van scholen, horeca, uitgaansgelegenheden en sportactiviteiten werd afgekondigd. En nu staat Nederland prominent bovenaan in de verkeerde lijstjes. Ik wil daarvoor geen verklaring geven: de titel van leunstoelviroloog ambieer ik niet.

 

Maar het dreigend tekort aan allerlei middelen als mondkapjes, beademingsapparatuur, testcapaciteit en medicijnen stelt mij niet gerust, ook al menen deskundigen enig optimisme te kunnen ontlenen aan de uitkomsten van hun modellen……

Het is te vroeg om conclusies te trekken, per slot van rekening zijn we, om Rutte ( en Churchill) te citeren, “voorbij de start, maar nog niet aan het einde van het begin.” En dat belooft weinig goeds.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
27 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Rob
Rob
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de overheid zo traag is als dikke str*nt door een trechter is wel bekend, maar dat ze de carona hectiek gebruiken om twijfelachtige wetten er vlug door te drukken is te schofterig voor woorden, dat ze steenkolen centrales willen sluiten om aan de eis van die malloten van Urgenda te voldoen, wordt tijd dat we hier een daadkrachtig leider krijgen, geen rechterlijke macht die het voortbestaan van Nederland gaan bepalen onder druk van activisten

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

ja, hier sluit ik me bij aan. Ze gebruiken de situatie voor hun eigen EU agenda en overheers het plebs agenda. Ben ik vast van overtuigd. Je zal zien waar ze straks mee komen.

H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nogmaals, natuurlijk is er iets, een griep is ook iets en een longontsteking is ook niet weg te poetsen.
Maar nog niemand heeft mij weten te overtuigen, dat deze corona hype de Westerse overheden niet goed uitkomt.

Mijn vertrouwen in Rutte is nooit hoog geweest, laat ik het daarbij laten.

Nederland, het land wat niets meer zelfstandig kan.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Waarom zou iemand je daarvan moeten overtuigen. Overheden varen altijd wel bij crisissen. Daarom heeft men ook verschilende van die dingen bedacht de laatste jaren.. klimaatcrisis, stikstofcrisis, gendergapcrisis, noem maar op.
Omdat ze er garen bij spinnen.

Maar covid-19 is niet iets wat ze verzonnen hebben, al liften ze er graag op mee. Dit is de eerste pandemie in 100 jaar. Dit downplayen en onderschatten omdat je ziet dat sommigen er voordeel uit trekken is ook onverstandig.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Simpel Jay.

De partij van de liegende lachebek spint garen bij deze Corona hype.
Terwijl Nederland op plaats 6 bivakkeert op de wereldranglijst aangaande de onveilige landen.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@ Simpel Jay. Pinokkio doet z’n uiterste best om van de 6de naar de 1ste plaats te stijgen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland heeft heeft de corona virus epidemie verkeerd aangepakt door de lakse houding gevolg door de mededeling dat wij het virus over ons heen moeten laten komen om zo tot een groepsimmuniteit te komen.Een schrikbeeld van een strategie die leek meer op het oplossen van de vergrijzingsprobleem. BN-er’s met als de meest opvallende heer Kelder vonden dit een goed idee en nog steeds. Wat moet je met die oudjes die toch ziek zijn en die hebben hele leven gerookt en gedronken? Weg ermee! Wat een irritante flapdrol die vent, alleen zijn eigen leven telt. Zo iemand mag zijn quasi wetenschappelijke dwaasheden en onmenselijke ideeën op NPO ventileren. Stop die man in zijn eigen kelder. De genoemde Tsjechië heeft dit probleem zonder meer goed aangepakt. Het is typisch voor Tsjechië dat zij snel problemen aanpakken waar zij zelf of geen of weinig last hebben. Zonder enige migrant hebben zij alles gedaan om het zo te houden en met de virus waren zij ons ook te snel af. Maar ook daar werd niet genoeg gemeten en de aantallen besmette mensen stijgen ook en is het einde ook niet in zicht. Wel stijgt daar het aantal opgeknapte mensen die hier nagenoeg niet genoemd worden. Ook is hun invloed op de wereld wat betreft het mondkapjes dragen best groot. Dragen van mondkapjes helpt om een ander niet te besmetten. En als je een ander niet besmetten kan lijkt mij dat al een halve winst. Wij hebben het begin al gemist maar alleen door veel te testen en door strenge quarantaine kun je het virus stoppen en vele slachtoffers redden. Er worden al vele stappen genomen om tot een vaccin te komen maar daar gaat nog een lange tijd overheen zeker als je niet voldoende klinische testen draait. Het is evident dat hier capaciteitsproblemen rol speelt en de uitgeklede gezondheidszorg zich nu wreekt.

CeesR
CeesR
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Het is voor u aan te bevelen om te lezen wat Jord Kelder echt gezegd heeft.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  CeesR

Ik weet wat J. Kelder zei en vooral op welke tactloze wijze en dat past precies bij zo arrogant figuur als hij. Overigens is de medische zorg in Nederland zo ingericht dat kansloze gevallen snel uit de IC zorg naar de palliatieve zorg verplaatst worden. Daarom heeft Nederland zo weinig IC capaciteit. Ook een oud iemand die dik is heeft recht op leven hoe erg u het ook misschien vindt. Of heeft u liever Spartaanse methoden? Dit is voer voor medische ethiek. Het is ook begrijpelijk dat in crisis situaties deze afwegingen op gegeven moment moeten gedaan worden. Dat horen wij volgende week wanneer de crisis scenario bekend wordt.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Update: De heer Kelder laat vanuit zijn veilige eiland via de Telegraaf weer weten dat de totale “lockdown” onzin is en niet nodig is. Dat is wat Rutte zelf zo graag zou willen verkondigen maar nu even niet kan daar de maatregelen van FvD en PVV nagenoeg zijn overgenomen. Hij kan het wel via zijn vriendje laten weten. De alles beter wetende heer Kelder regeert nu zo een beetje, moet zijn gevoel zijn.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Aanvulling: Ook in Tsjechië telt dat het aantal besmette mensen stijgt met de hoeveelheid testen. Afgelopen vrijdag was de ergste stijging met 330 personen maar er werden meer dan 6000(het hoogste getal tot nu toe) testen verricht.Het neemt niet weg dat zij het daar beter doen dan Nederland.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Freek van Beetz@ De cijfers bevestigen de feiten al is het afhankelijk van het aantal testen wat een vergelijking zo moeilijk maakt.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Als Nederland net zo alert had gereageerd als Hongarije en Tsjechië, dan zouden er veel minder mensen ziek zijn geworden, dus veel minder ziekenhuisopnames en dus had de capaciteit van de IC veel minder gekneld.
Mondkapjes en handschoenen hadden verspreid kunnen worden onder specifiek 65 plussers. Elke medische zorg wordt normaal gesproken gericht toegediend – dus waarom niet in dit geval? Nu is de hele bevolking onderworpen aan een soort angstregime.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Andre we bridgen al een paar weken niet op de club.
Maar zo gauw we het weer aandurven, gooi ik het woord opschonen in de groep, als ouderdom en Corona het gespreksonderwerp is.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alles draait om de psychologie, niet om het virus. Rutte en zijn bende moesten de voorstellen van Baudet negeren, want een regering kan nooit voorstellen van de oppositie overnemen. Bovendien was er op dat moment nog niet veel aan de hand en dan komt de Nederlandse burger niet in beweging.
Dat veranderde abrupt toen de zieken met tientallen tegelijk naar de ziekenhuizen stroomden. Toen werd het plotseling een bedreiging voor de burger – een bedreiging die deels gecreëerd is door de laksheid van de regering.
Behendig werd er een beeld van crisis gevormd, zodat crisismaatregelen plotseling vanzelfsprekend werden. Rutte kon zich nu opwerpen als de behoeder van het dagelijkse leven, maar dan wel met wat restricties. Zo veranderde hij laksheid en blundergedrag in een heldenrol, die bij een waarlijk groot staatsman past. Wat de Nederlandse burger ‘extreem’ had gevonden toen Baudet het voorstelde, was nu plotseling de reddingsboei van het dagelijkse leven. Psychologie van de beleving van het moment.
Bij de spreekwoordelijke laksheid van de Nederlandse regering past het wijzen naar het buitenland: Hongarije, Israël, Zuid-Korea, die hebben het allemaal niet goed gedaan – ook al hebben ze veel minder doden. Je moet toch maar durven. Wilders had gelijk toen hij zei dat Rutte over lijken durft te gaan.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

@ Andre.
U noemt : Hongarije, Israël en Zuid-Korea.
Toevallig landen waar men zéér kritisch is t.o.v. z.g. vluchtelingen, c.q. ze NIET toelaat+ daar zetelen échte regeringen en geen bijeen gesprokkeld zootje zoals in Den Haag.
Rutte was voor mij al een totaal onbetrouwbaar sujet, daar komt nu nog eens bij dat hij idd. over lijken gaat ter meerdere eer en glorie van zichzelf !!!!

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hoorde zojuist het onderstaande van een verpleegkundige in de thuiszorg.
Zij was begin van deze week bij een bejaarde, ter behandeling, enkele dagen later bleek deze bejaarde besmet te zijn met corona.
De verpleegkundige droeg geen beschermende kleding. (was niet voorradig !)
De verpleegkundige wordt NIET getest en zij MOET blijven werken !!!
Vandaag behandelde zij wéér een paar ouderen !
Ja hoor, RIVM, álles onder controle.
Schandalig !!!!!

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel Nederlanders zitten met een heel groot probleem dat regelmatig langdurig kan aanhouden en dat heet de: Ontkenningsfase.

hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb ergens anders gelezen dat ook de VN dit “corona”virus heeft aangegrepen om de belastingen te verhogen. En natuurlijk om meer controle te krijgen.
Dan krijg je de volgende mix: VN, WHO, en de linkse regeringsleiders. Dit clubje bepaalt wanneer het “corona” bestreden is, en het leven weer op gang mag komen.
Het grote doel is om Trump weg te krijgen en alle rechtsgestemden, zodat ze vrij spel hebben. Maar eerst……moeten de goede economieën; nederland en duitsland, naar de knoppen, anders is er geen reden om, om geld te bedelen.
Nu gaan er stemmen op om de economie weer over een half jaar te laten draaien.

Nou nee, daar moeten we ons tegen verzetten. Ik ga zelf gewoon naar buiten wanneer ik dat wil. Tevens ga ik winkelen (in de paar winkels die open zijn) wanneer ik dat wil.
Om mij heen zie ik langzaam hetzelfde gebeuren. Het wordt drukker op straat en in de winkels. Men gaat niet meer zo spastisch om met de afstand.
Ik hoop van harte dat nog meer winkeliers weer gaan draaien. Desnoods maken ze een looproute in hun winkel en delen ze op de drempel, mondkapjes uit.

Mensen kun je een tijdje gevangen nemen, maar niet voor lang.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hesa

@ hesa.
Belasting verhogen om meer controle te krijgen ?
Zouden die uitgekotste “politici” in de VN dat zelf hebben bedacht ? Heeft Rutte al afgetikt, want als hij z’n baantje in de EUSSR misloopt zal hij ’t zeker gaan proberen bij de VN, want “hij moet natuurlijk wel gezien blijven worden”, triest kereltje !

JDurden
JDurden
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Pijnlijke waarheid. Nergens nog te vinden in MSM. Toda raba

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben een beetje Coronanieuws moe. Weet het nu onderhand wel. Is er nog ander nieuws dat ik zou moeten weten? Zo ja (zeker weten) waar kan ik dat vinden?

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Het teveel aan nieuws maakt men moe en moedeloos en de dagelijkse getallen beginnen inderdaad op een tombola te lijken. Maar het gaat hier toch om leven en dood met een onzichtbare vijand die het allemaal zo ongelooflijk maakt. Ik denk dat iedereen het zo voelt en toch is het te serieus dat je moeilijk kan zeggen, het zal wel.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

er zijn dagen dat ik geen nieuws meer kijk en zeker geen Jinek, EenVandaag en Op 1. want dan gaan ze speculeren en doemscenario’s doornemen.
Bij Op 1 zitten soms wel deskundige mensen, maar het ligt aan de interviewer of het wat wordt. Charles Groenhuijsen vind ik niks. die is anti Trump en sensatiebelust en die griet van spuiten en slikken ook. HEEL slecht.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Marien@ Alle gespreksleiders lijden onder de NPO-syndroom. Ook die van de RTL. Elke nieuwsloze dag betekent weer een dag geleefd. Het officieel nieuws valt ook via het internet te lezen. Beperk de beïnvloeding tot het minimum. De BN-r’s die via de media willen scoren weten van het onderwerp niet meer dan u en ik. Luister alleen aan deskundige mensen.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Over een paar maanden weten we meer. In mei 2021, komt de eindafrekening.
Iedereen begint nu te beseffen dat de overheid en de media dit tot een hype verheven hebben. Waarschijnlijk hebben Israel en Tjechie een jongere bevolking. En testen is weten. Dat geeft rust.
Hier hebben ze dat niet gedaan, dat zorgt voor onzekerheid. Maat spoedig weten we meer en kunnen we de balans opmaken.

27
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x